De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Belgrado

 • Eindelijk verkiezingen

  Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar binnenkort kunnen Serviërs weer naar de stembus. Vice-premier Aleksandar Vucic, de populairste politicus van het land, maakte zaterdag bekend “de wil van het volk te willen nagaan”.
  In de anderhalf jaar dat de huidige coalitie aan de macht was, waren nieuwe verkiezingen het meestbesproken thema. Keer op keer stond de moeizame combinatie tussen premier Ivica Dacic, voorheen de meest populaire politicus, en Vucic ter discussie. Vucic’ partij was de grootste, maar Dacic sleepte door slim onderhandelen het premierschap in de wacht.
  Dat bleek een gemengde zegening. Keer op keer was het voor Dacic nagenoeg onmogelijk om een succes te boeken zonder dat óók vice-premier Vucic op de voorgrond trad. Het premierschap leek nog het meest op een duobaan. De monumentale doorbraak vorige week, toen Servië de onderhandelingen voor toetreding tot de Europese Unie opende, deden de heren samen.
  In de tussentijd had Vucic ook nog eens de handen vrij voor ‘eigen’ projecten, zoals zijn populaire harde aanpak van corruptie. Het leverde hem een gestage stijging op in de opiniepeilingen. En nu is dan de tijd gekomen, zoals Vucic het openlijk zegt “om af te rekenen.”

  kassa
  Opiniepeilingen voorspellen dat die rekening voor Vucic extreem voordelig uitpakt. Zijn partij SNS kan rekenen op een dikke veertig procent van de stemmen. Dat gaat richting een verdubbeling. Dacic’ SPS staat stil op rond de vijftien procent. De belangrijkste oppositiepartij, de Democraten, wacht een slachting.
  Het betekent allemaal niet dat Vucic op rozen zit, al wint hij de verkiezingen. Voor een nieuwe regeirng komen er moeilijke dossiers aan: de torenhoge werkloosheid, drastische bezuinigingen en pijnlijke compromissen op de weg naar EU-toetreding, vooral over Kosovo, dat Servië nog steeds als zijn grondgebied claimt. Dat kan een reden te meer zijn om nu, tijdens een piek in zijn populairiteit, te willen ‘innen’.
  Zorgen over een ongezond grote macht probeert Vucic weg te nemen met de verzekering dat zijn partij niet alleen zal regeren, al winnen ze een absolute meerderheid. Maar de vraag is wie, na de ervaringen van Dacic, met hem een coalitie wil aangaan.

  10 reacties Lees verder →

 • Straathondendebat

  Mijn aanvaller was ongeveer vijftig centimeter hoog en wit met bruine vlekken. Vanmorgen op de het treinstation van Boekarest overkwam mij wat inmiddels zo’n cliché is geworden dat je het bijna niet zou geloven: nog voor ik vijf minuten in de Roemeense hoofdstad was, was ik belaagd door een straathond.

  straathond zegt ,,nee"

  De schade is een winkelhaak in de kuit van mijn broek. Voor mij als journalist die het verhitte debat over straathonden in Boekarest al een tijd volgt was de gebeurtenis hilarisch. Ik heb er graag een gescheurde broek voor over.
  De discussie erachter is bloedserieus. Vorige week werd een vierjarig kind doodgebeten door een hond. De precieze omstandigheden zijn niet duidelijk, maar de effecten wel. Voor de zoveelste keer wordt er opgeroepen om de straathonden massaal af te maken.
  Ook president Traian Basescu bemoeide zich ermee. Niet dat hij erover gaat, maar hij vindt dat Boekarest een referendum moet houden over het afmaken van straathonden. De burgemeester heeft zijn oproep inmiddels overgenomen en hoopt het referendum op 6 oktober te organiseren.

  De meeste straathonden die ik in Boekarest heb ontmoet zien er eerder zo uit. Deze heeft een oormerk dat aangeeft dat hij/zij is gesteriliseerd

  Praktische bezwaren en wetten staan echter in de weg. Vorig jaar vernietigde het hoogste gerechtshof een besluit van het nationale parlement over euthanasie van straathonden. Of dat gemeentes ook tegenhoudt is onderwerp van debat. Het parlement buigt zich één dezer dagen ook weer eens over de kwestie. Het juridische getouwtrek zal nog wel enige tijd voortslepen.
  Maar de honden hebben ook veel medestanders. Welzijnsgroepen proberen zoveel mogelijk honden te laten adopteren. Ook maken zij zich sterk voor sterilisatie om de hondenpopulatie in toom te houden. Inmiddels heeft een groot aantal straathonden een oormerkje, ten teken dat ze gesteriliseerd zijn.
  Het gaat actievoerders tegen de honden allemaal niet snel genoeg, inclusief de grootmoeder van het kind dat vorige week omkwam. ,,Ik wil nooit meer een hond op straat zien”, vertelde ze lokale media. Een demonstratie tegen straathonden trok afgelopen weekeind enkele honderden mensen, en werd breed uitgemeten in de pers. Het protest hield zelfs de massademonstraties tegen goudwinning uit de schijnwerpers.
  En dus zijn de tienduizenden straathonden van Boekarest weer eens wereldnieuws. Geen wonder dat ééntje dan eens de neging krijgt achter de broekspijp van een journalist aan te gaan.

  20 reacties Lees verder →

 • Probleemloze gay cruise op Balkan

  Zo blog je een maand niet en dan twee keer op een dag. Bij dit nieuws kon ik het toch niet laten. Geregeld doe ik verslag van anti-homo-incidenten in deze regio. Er zijn er heel wat, laatst nog in Budva in Montenegro.
  Wat op die manier vaak ondersneeuwt is de relativering. Tolerantie van andersgeaarden in deze regio is laag, maar hij is niet nul. Vandaar dit bericht. Kotor, op een steenworp afstand van Budva, werd gisteren bezocht door een ‘all-gay’ cruiseschip. Aan boord naar verluidt een kleine drieduizend homoseksuele vakantiegangers. Geen probleem. Het schijnt een gezellige dag te zijn geworden. Dat haalde hier de voorpagina’s van de tabloids.
  Daar moest dan wel weer een gay pride voor worden afgezegd. De organisatie die vorige maand in Budva demonstreerde, had eigenlijk ook gisteren in Kotor bijeen willen komen, maar zag daarvan af, vertelde voorzitter Zdravko Cimbaljevic volgens webportal Mondo. ,,We wilden niet dat mensen die komen om het land te zien, zoiets moeten meemaken als in Budva, zeker niet als we duizenden gasten hebben.”
  Cimbaljevic heeft plannen voor een gay pride later dit jaar in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Daar heeft hij veel bedreigingen voor ontvangen. Maar intussen wandelen drieduizend homoseksuele toeristen ook gemoedelijk door Kotor. Het geweld tegen homoseksuelen roept om aandacht, maar het is niet het hele verhaal. Het is ingewikkelder dan dat.

  10 reacties Lees verder →

 • Migranten van andere tijden

  Weinig plekken in Europa klinken zo ver van Nederland als Transsylvanië. In werkelijkheid vind je in het land van Dracula aan de lopende band boerderijen en protestantse kerken die meer aan Noord-Europa doen denken.
  Ooit was dit Zevenbergen, een geliefde bestemming voor tienduizenden Duitse boeren die thuis geen landbouwgrond konden krijgen. Op de oude begraafplaatsen is geen Roemeense naam te vinden. Deze dorpen waren door en door Duits, en behielden eeuwenlang hun identiteit.
  In de turbulente twintigste eeuw kwam de bevoking vaak klem te zitten tussen afkomst en woonplaats. Sommigen dienden in de Tweede Wereldoorlog in het Duitse leger, anderen in het collaborerende Roemeense. Het kwam de bevolkingsgroep na de Russische machtsovername op massale deportatie naar Siberië te staan. De achterblijvers behielden hun cultuur tijdens de jaren van communisme, maar hun aantal nam verder af. De migratie ging inmiddels de andere kant op: ‘terug’ naar Duitsland.
  In de jaren negentig, na de val van dictator Ceaucescu, kwam die migratie in een versnelling. De dorpen stroomden leeg. Een enkeling bleef achter, nog een handvol keert geregeld terug. In het dorp Deutschkreuz vertelt een gepensioneerde vrouw over haar bestaan aan twee kanten van Europa. Ze vertrok naar Duitsland voor haar carrière, nu brengt ze de zomers door in haar geboortehuis, de winters in Duitsland. ,,Het voelt hier nog steeds als thuis”, zegt ze, maar weinigen doen het haar na.
  Tegenwoordig zijn heel wat huizen bewoond door Roma. Een andere groep die graag de oude boerderijen betrekt zijn toeristen. Zeker nadat de Britse kroonprins Charles het dorp Viscri ‘ontdekte’ en er een huis kocht, schieten her en der pensions uit de grond. Boerderijen worden opgeknapt, veel van de felgekleurde woningen liggen er prima bij. Ook lokale ambachten, zoals honing maken, leven weer op. De interesse kwam net op tijd om deze cultuur voor de vergetelheid te behoeden.

  1 reactie Lees verder →

 • Het einde van JAT

  Wie nog Joegoslavisch wil vliegen moet snel zijn. De komende weken ondergaat de luchtvaartmaatschappij van het land dat niet meer bestaat een naamsverandering.

  5 reacties Lees verder →

 • Barbecue bedreigd?

  Roemenië schudde deze week op zijn grondvesten: Mici zijn in gevaar! Ze zijn ook wel bekend als cevapi, kebabs, of voor de oningewijden: een rol gehakt in de vorm van een kroket. Liefst te grillen boven een barbecue. Zowel bewoners als bezoekers van de Balkan zijn er gek op. Ze bevatten alleen een beetje sodiumbicarbonaat.
  Die stof, E500 in de Europese ingrediëntenlijst, mag niet zomaar aan vlees worden toegevoegd, alleen nam niemand ooit de moeite zich daar druk over te maken.

  De trotse auteur, klaar voor de grill

  Tot woensdag. Druk grillend aan de traditionele 1-mei barbecue overviel Roemenen het ‘nieuws’ dat de mici gevaar liepen: ‘Brussel’, bron van al het kwaad en onredelijks, dreigde de delicatesse te verbieden. De Europese Commissie hanteert immers per 1 juni een nieuwe lijst van stoffen die aan voedsel mogen worden toegevoegd en E500 stond daar niet op. Paniek.
  Razendsnel begon de regering een offensief om de mici te redden. Op gedragen toon liet ze weten alles te zullen doen om het stuk vlees voor Roemenië te behouden en stuurde een brandbrief naar de Europese Commissie. Die reageert verbaasd op de heisa. Een woordvoerder liet weten dat een simpele aanvraag voldoet. ,,Het gebruik van E500 in dit traditionele produkt lijkt acceptabel, maar de procedure moet gevolgd worden.”
  Kortom, Roemenië heeft dus zitten slapen. Dien de aanvraag in en alles komt goed. Maar leg dat maar eens een gepassioneerde barbecue-er uit. Non-affaires als deze betekenen een flinke knauw voor het vertrouwen in de Europese Unie, toch al niet enorm in landen als Roemenië.
  Volgens de televisiezender RTV verstouwden Roemenen in 2012 22.000 ton mici, pakweg anderhalve kilo per inwoner. Ook in omringende landen is een soortgelijke delicatesse razend populair.

  11 reacties Lees verder →

 • Standbeeldenexplosie stilgelegd

  Niets leek de bouwwoede in de Macedonische hoofdstad Skopje de afgelopen jaren te kunnen stoppen. De stad en de regering zetten alles op alles om Skopje een nieuwe ‘klassieke look’ te geven. Geen nieuwbouw verrees zonder dat er een zuilengang vóór werd geplaatst en een ware explosie van klassieke standbeelden werd her en der door de binnenstad uitgestrooid. Maar plots staan de hijskranen stil. Bewoners mogen zich opmaken om nog wel een tijdje in een half verbouwde stad te leven.
  ‘Skopje 2014′ begon als een relatief bescheiden plan met een begroting van 80 miljoen euro. Het moest per 2014 een einde maken aan het gebrek aan kantoorruimte op ministeries, en terloops de claim van Macedonië als ‘geboorteplaats van de klassieke beschaving’ kracht bij zetten.
  Maar de regering moest deze week erkennen dat de teller voor het project inmiddels op 208 miljoen staat. Critici houden het eerder op het dubbele.
  Het zijn niet alleen de kosten die de gemoederen bezig houden. Veel bewoners klagen over classicistische kitsch die hun stad ontsiert, en over gebrek aan burgerinspraak bij de bouwwoede. Maar de bezwaren werden luchtig weggewuifd. Uiteindelijk, hielden de autoriteiten vol, zou Skopje profiteren van de nieuwe stijl, en zouden toeristen de stad ontdekken. Om iedereen lekker te maken werden alvast visionaire video’s over het gedroomde resultaat verspreid, zoals deze.
  YouTube voorvertoningsafbeelding
  En toen kwam er plotseling een spaak in het wiel: stadsdeel centrum koos een nieuwe burgemeester. Als eerste daad na zijn beëidiging legde die de hele boel plat. Hij wil een grondig onderzoek naar financiële onregelmatigheden bij het hele project, en tot die tijd wordt er niet gebouwd. Onder de slachtoffers is een gepland megastandbeeld van Moeder Teresa, de beroemde non die in Skopje werd geboren.
  Het besluit van de burgemeester wordt met zowel gejuich als boegeroep ontvangen. Of het aan hem is om een dergelijk megaproject met één pennestreek stil te leggen is voer voor juristen. Zeker is dat ‘Skopje 2014′ tot ver na de geplande einddatum van de werkzaamheden voor controverse zal blijven zorgen.

  Reageren uitgeschakeld Lees verder →

 • De kus


  Vanochtend werd ik wakker met deze foto in de ochtendkranten. Hij is van zaterdag, schijnt, maar “viral” gaan duurt altijd even.
  In dit geval hielp de Huffington Post een handje door het “the bravest thing ever” te noemen. Ook dat stond uitgebreid in de ochtendkranten. In deze regio is er altijd erg veel interesse in wat het buitenland over ons schrijft.
  De overlevering wil dat jongen en meisje in kwestie een stel zijn, beiden student aan het United World College in Mostar, een school die jongeren uit diverse groepen bijeen brengt. Tijdens een optocht door de stad waarbij studenten hun eigen vlag meedroegen kregen ze nare opmerkingen en ze besloten een daad te stellen, hij gehuld in de Servische vlag, zij in de Kroatische.
  Of de foto ook echt “viral” gaat is nog niet duidelijk. Het is voorlopig meer een rustige maar zekere opmars. In ieder geval zijn de reacties voor het overgrote deel positief. De twee zijn in hun opzet geslaagd.

  15 reacties Lees verder →

 • Honden geven oversteekles

  De straathonden van Boekarest hebben een grote naam als bezorgers van overlast. Iedere reisgids waarschuwt toeristen voor het harige gevaar, en dagelijks melden mensen zich met hondebeten bij de ziekenhuizen. Geregeld gaan er dan ook stemmen op om de dieren massaal af te maken. Vorig jaar werd een slachtplan op het laatste moment door het hooggerechtshof voorkomen.

  Maar nu krijgen de straathonden eindelijk erkenning voor de positieve kanten van hun gedrag, en van niemand minder dan de verkeerspolitie. Die gebruikt beelden van keurig overstekende honden in een reclamecampagne. Onder het motto “als zij het kunnen, kan iedereen het” worden burgers opgeroepen zebrapaden te benutten.

  De reclame is gemaakt met originele beelden die voorbijgangers in de afgelopen jaren schoten, meestal met mobiele telefoons. Het oversteekgedrag van straathonden spreekt al jaren tot de verbeelding. Er gaan een paar mooie collecties van rond.

  1 reactie Lees verder →

 • Wanbetalers aan de macht

  Eén op de drie leden van het Albanese parlement heeft zijn wegenbelasting over 2010 nog niet betaald. Ook de president heeft een betalingsachterstand. Dat blijkt uit een onderzoekje van het Balkan Investigative Reporting Network, de organisatie achter de website Balkan Insight.

  Balkan Insight specialiseert in het afgrazen van publieke gegevens, een onderzoekspraktijk die in Nederland bekend staat als “wobben”, naar de Wet Openbaarheid van Bestuur.

  Temidden van alle grote schandalen over gaten in de begroting en belastingontduiking zijn het vaak dit soort feitjes die tot de verbeelding spreken. Om enorme bedragen gaat het bij de wegenbelasting niet, maar de wijdverbreide laksheid geeft een mooie inkijk in het grote verhaal.

  Er verdwijnt in Albanië namelijk wel wat meer dan wegenbelasting. Vorige maand schatte de organisatie Global Financial Integrity dat er tussen 2005 en 2010 ongeveer een miljard euro uit het land werd gepompt. Ook in omringende landen is veel geld in rook opgegaan.

  Speculeren over de grote bedragen is een favoriet tijdverdrijf, zeker in deze regio, waar de transparantie van bestuur voor heel veel verbetering vatbaar is. Maar de data over de wegenbelasting laten zien dat met wat graafwerk wel degelijk harde feiten te vinden zijn. Als je maar hard genoeg trekt aan de administratieve cijfers komt er vast wel meer tevoorschijn.

  6 reacties Lees verder →

  • Over weblog Belgrado

   Vanuit Belgrado blogt correspondent Joost van Egmond over het nieuws en andere wetenswaardigheden van Servië en de omringende landen op de Balkan. Tot 2012 werd dit weblog bijgehouden door zijn voorganger David Jan Godfroid.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.