De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De peilloze grootheid van de voetbalgoeroe

Het was druk in de ontbijtzaal van het hotel in Salzburg. Jonge, dunne, fotomodellerige vrouwen braken hele kleine stukjes van een onbelegd croissantje en nipten aan een vruchtensapje. Niet ver van hen  probeerden dikkere, ongeschoren en moeilijk ademende mannen binnen een half uur zo veel mogelijk vettig voedsel te verorberen. Er was voor het ontbijt betaald, nietwaar.
Aan de tafel naast mij had een tamelijk corpulente Griekse voetbalverslaggever plaatsgenomen. Zijn land was weliswaar uitgeschakeld, maar hij nog niet. Ook al zou hij pas ’s avonds een volgende wedstrijd bijwonen, hij had op dit vroege uur al zijn accreditatie om zijn nek gehangen. De kaart met zijn foto erop was in deze zittende positie keurig op zijn buik gaan liggen. Leeggegeten borden stonden voor hem, alleen de koffiekan was nog vol. Hij was een beetje aan het naboeren van de maaltijd. In zijn mondhoek was een restje roerei blijven zitten. Tussen zijn neus en bovenlip had zich het eerste zweet van de dag genesteld.

 

Een Spaanse voetbalsupporter zette een bord met druipende worsten en glanzende stukken bacon op zijn tafel en ging tegenover hem zitten. De enorme Griek nam met lichte weerzin zijn ongenode tafelgast op. Hij knikte even naar hem en ging daarna quasi-geïnteresseerd turen in het display van zijn mobieltje.

Ook al stonden zijn wangzakken bol van het vettige vlees, het weerhield de Spanjaard er niet van een discussie te starten over de spelopvatting van de deelnemende landen. Zo vaak kreeg hij immers niet de gelegenheid zijn mening te toetsen aan die van een heuse professional. De Griek borg zijn mobieltje op en glimlachte even naar de Spanjaard. Hoewel hij ertegen vocht, voelde hij zich toch gestreeld. Nou vooruit, hij zou de jongere fan ter wille zijn.

Tussen neus en lippen door, in gebrekkig maar ook voor mij verstaanbaar Engels, liet de Griek subtiel weten hoe ingevoerd en invloedrijk hij was. Zijn mening was dagelijks te lezen, hij verscheen regelmatig in voetbalpraatprogramma’s om te analyseren, en ja, het Griekse drama had hij allang voorspeld. Maar de bond had zich niets van zijn opinie aangetrokken en kijk wat er van komt. Hadden ze maar moeten luisteren. Hij had het allemaal nog zo gezegd.

 

De voetbalsupporter had inmiddels alles doorgeslikt wat door te slikken viel. Eindelijk kon hij wat terugzeggen. Was het niet zo, anders dan de Griek net had uiteengezet, dat Karagounis eigenlijk verkeerd werd gebruikt, dat Basinas juist voor te weinig aansluiting zorgde en dat je Charisteas alleen maar kon gebruiken als je ook met vleugels speelde die voorzetten afleverden?
Geërgerd rekte de Griek zich uit. Hij hoefde hier toch niet serieus op in te gaan? Nee, dat hoefde niet, maar hij deed het wel. Hij ging steeds luider spreken om zijn gelijk te halen, maar dat had een averechts effect. De Spaanse fan was zo eigenwijs terwijl hij helemaal geen ingewijde was. Wie dacht deze betalende supporter wel niet dat hij was? Hij dacht zelfs dat Spanje deze keer wel de finale zou halen, en om die stelling te bewijzen schoof hij driftig met glaasjes en peper en zoutvaatjes die Xavi, Iniesta en Villa moesten voorstellen. Na een kwartier heen en weer stekelen in een geprikkeld debat besloot de Griek hem verder dood te zwijgen. Als die Spaanse jongeman dan niets van hem wilde aannemen, dan maar niet.

De doodgezwegen supporter stond op en nam op opvallend hoffelijk wijze afscheid. De Griek keek hem niet aan en stak bij wijze van respons alleen een hand op. Toen hij er zeker van was dat de Spaanse fan vertrokken was, pakte hij zijn accreditatie, draaide hem om en bekeek langdurig zijn eigen foto.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “De peilloze grootheid van de voetbalgoeroe”

 1. Sanne-Isa zegt: 25-06-08 om 18:37

  Nederland – Rusland 1-3, niet normaal, de russen waren gewoon super.. maar was dit eerlyk gespeeld? Rusland heeft namelijk (Arshavin ) heeft doping gebruikt onder het voetbal.. als dit bekend word kan Nederland door naar de halve finale, om te proberen dat iedereen te weten komt stuur dit bericht naar iedreen die je kent! zo komt Nederland misschien nog door in de halve finale!

 2. Jeroen zegt: 26-06-08 om 00:10

  Sanne … blijf eens van die pilletjes af , je raaskalt

 3. John zegt: 26-06-08 om 12:30

  Te zielig voor woorden de voorgaande opmerking van Sanne…als Nederland gewoon net zo gespeeld had als tegen Italie en Frankrijk met de zelfde passie was er niks aan de hand geweest.
  Conclusie…de beste heeft gewonnen en dat was in dit geval Rusland!!

 4. Ray zegt: 02-07-08 om 12:51

  Nederland heeft het best en meest attractief gespeeld van alle deelnemers. Wat er tegen Rusland misging weten alleen de spelers.
  Dat zullen we, zoals Hans van Breukelen in Studio Sportzomer al aangaf,
  over 10 a 15 jaar te horen krijgen. Eén ding kan er bij mij niet in, en geloof me; ik weet waar ik over praat; heb zelf 25 jaar gevoetbald en ben grote fan van Oranje; hoe kan het zijn dat 10 veldspelers (Edwin was vanouds TOP) zo dramatisch onherkenbaar spelen???
  Volgens mij is het veroorzaakt door de privé situatie van Bouhlarouz.
  Het zijn jonge spelers en zoiets gaat gewoon in je hoofd zitten.
  Na de uitschakeling van Oranje was het EK voor mij al voorbij. Jammer!!

 5. Tony zegt: 03-07-08 om 01:41

  Wat een prachtig stuk Philip.

 6. jimmy zegt: 07-07-08 om 09:23

  Ik denk dat wel eens het geval zou kunnen zijn, maar het is niet de eerste keer dat er onverklaarbare dingen gebeuren met oranje …

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Op dit weblog schrijven Margriet Brandsma, Wouter Meijer en Jacques Schmitz dagelijks over het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland. Ze verruilen hun standplaats Berlijn tijdens de groepsfase van het EK van Berlijn naar Bern, waar Nederland de eerste drie wedstrijden speelt.

   Daarnaast zullen ook Arno Vermeulen en Philip Kooke van Studio Sport bijdrages aan dit weblog leveren.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.