De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Geen Gebouw

na-de-instort.jpgHet is een simpel A4′tje met zwartverbrande randen. Een stencil met achterop aantekeningen in het engels over architectuur. Het is niks waard maar voor student Menkes van Dijken wel een waardevol relikwie dat hij heeft gevonden in de omgeving van het afgebrande faculteitsgebouw van Bouwkunde. Volgens hem zijn tot kilometers verderop ook papieren uit ZIJN gebouw te vinden. De ruim drieduizend studenten bouwkunde voelen zich een beetje ontheemd. Niet iedereen vond het faculteitsgebouw mooi, maar het was wel de plek waar ze iedere dag studeerden, werkten aan projecten of koffiedronken met studiegenoten. En die plek is er in één klap niet meer. Niet alleen de studenten van nu maar ook beroemde architecten zijn aangeslagen. Ze bellen allemaal naar de faculteit en naar elkaar om verhalen over “bouwkunde” uit te wisselen, vertelt decaan Wytze Patijn. Minister Plasterk van onderwijs komt aan het eind van de middag kijken. Hij noemt de brand “de grootste ramp uit de universitaire geschiedenis”. Dat klinkt misschien wel heel erg zwaar, maar als ik denk aan alle herinneringen van die tienduizenden studenten bouwkunde sinds de opening in 1970 en al het materiaal dat er verloren is gegaan begrijp ik hem wel. De waardevolle stoelen en maquettes zijn bespaard gebleven maar jaren en jaren academisch werk is verloren gegaan. De herinneringen blijven kleven aan het zwartegeblakerde geraamte van het gebouw.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie