De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Keuze van zorgverzekeraar wassen neus

Ziekenhuis (Foto: ANP)Stel je hebt sinds enige tijd reuma. Een vervelende, progressieve ziekte waar je veel last van hebt. Gelukkig ben je goed verzekerd. Je hebt de meest uitgebreide aanvullende verzekering bij een zorgverzekeraar. Onbeperkt fysiotherapie, veel alternatieve therapieën, de verzekering betaalt. Een hele zorg minder. Denk je.


Door Rinke van den Brink

Heel wat verzekerden zijn dit jaar van een koude kermis thuisgekomen. De reumapatiënt uit het bovenstaande voorbeeld kreeg eind vorig jaar de nieuwe offerte binnen van zijn zorgverzekeraar voor 2008.

Zijn uitgebreide aanvullende verzekering had nog steeds dezelfde naam. Maar verder was er nogal wat veranderd. Het mes was in het verzekerde pakket gezet. Het aantal verzekerde behandelingen door de fysiotherapeut teruggeschroefd naar een maximum van 27. En ook allerlei andere aanspraken waren beperkt.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Dezelfde verzekeraar bracht tegelijkertijd wel een nieuwe aanvullende verzekering op de markt. Nieuw in naam tenminste want het verzekerde pakket komt overeen met dat wat onze reumapatiënt vorig jaar had.
Hij besloot die ‘nieuwe’ verzekering dan maar te nemen en wat extra’s te betalen om dezelfde verzekerde zorg te houden als hij had. Maar dat was buiten de waard gerekend. Zijn verzekeraar weigerde hem voor de meest uitgebreide zorgverzekering met de nieuwe naam. Op grond van zijn zorggebruik zoals dat heet.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

In 2007 had de patiënt uit dit voorbeeld geregeld een beroep gedaan op zijn verzekering. Te vaak naar de zin van zijn zorgverzekeraar. Die vindt hem te duur. Uit de verzekering gooien gaat niet met een verzekerde die keurig zijn premie betaalt. Maar de verzekeraar kan wel het verzekerde pakket zo aanpassen dat de kosten omlaag gaan. Voor de verzekeraar dan. Niet voor de verzekerde natuurlijk.

 Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Dit heet risicoselectie. Zorgverzekeraars willen het liefst verzekeringen afsluiten met mensen die weinig zorg gebruiken. Die zijn meer dan welkom in de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen. Maar als ze ook vaak een beroep gaan doen op die verzekering worden ze minder interessant voor de verzekeraar.

 Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Er zijn meer manieren om risicoselectie toe te passen. Dat kan door mensen die een (uitgebreide) aanvullende verzekering af willen sluiten een gezondheidsverklaring in te laten vullen. En ze dan niet  toe te laten als ze te veel kwalen hebben. Of ze wel toe te laten maar kosten als gevolg van die kwalen niet te vergoeden. Of door  een hogere premie te vragen. Of door het pakket van een verzekering te beperken en een gezondheidsverklaring in te voeren voor een uitgebreider pakket zodat je klanten die hun uitgebreide pakket willen houden, toch kan weigeren.

Ik verzin dit niet allemaal zelf. Het blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie. Bij de NPCF waren klachten binnengekomen over zorgverzekeraars die risicoselectie toepassen. En zo de vrijheid van keuze voor een zorgverzekeraar van chronisch zieken en gehandicapten eigenlijk tot een wassen neus maken.

Vrijdag 20 juni Ati Schipaanboord van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie onze chatgast.
Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Hebt u zelf ervaringen met risicoselectie door zorgverzekeraars reageer dan op deze weblog.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


35 reacties op “Keuze van zorgverzekeraar wassen neus”

 1. Rinus zegt: 20-06-08 om 08:23

  Schandalig. Hieruit blijkt maar weer eens dat in deze maatschappij de Euro veel belangrijker is dan de mensen.
  Waar blijven de Heren uit Den Haag nu met hun “normen en waarden” ?
  Laat zieke mensen maar verrekken. Hoe zieker je bent, des te meer mag je kreperen, want hulp krijg je niet meer in deze “verzorgings-staat”.

 2. Menno zegt: 20-06-08 om 09:00

  Ow en wat is die privatisering allemaal goed voor ons als consument!!

  Zo kom je weer eens van een koude kermis thuis…

 3. Mary zegt: 20-06-08 om 09:02

  Echt verschrikkelijk. Ben zelf al 4 weken bezig om van zorgverzekering te veranderen, ik moet iedere keer bellen omdat er dingen niet kunnen en niet kloppen. Ronduit klantonvriendelijk. En dan mij vragen waarom het niet lukt. Weet ik veel, dat is hun zaak! De brieven die ze beloven laten minstens 6 dagen op zich wachten. Ja zo duurt het nog langer.. en al die tijd ben ik half onverzekerd!

 4. roel zegt: 20-06-08 om 09:08

  Ik ben het volkomen met u eens.
  Alles word in dit land afgebroken met in de awbz bv wij moeten niet toe blijven kijken maar met zijn allen op de bres
  Roel

 5. W. vd Hout zegt: 20-06-08 om 09:09

  Is nog maar een begin van de selektie. Dank aan de marktwerking. Hulde aan de VVD die opkomt voor de hardwerkende nederlander. U ziet hier al weer een resultaat.

 6. Ronnie zegt: 20-06-08 om 09:48

  Mensen, dit is onze eigen schuld. De markt werkt zoals we willen. Wanneer we allemaal de goedkoopste polis willen, dan is dit het resultaat. Wanneer we allemaal kwaliteit en een goede dekking willen, dan stijgt de prijs logischerwijs. Marktwerking heet zoiets. Natuurlijk kan de overheid deze uitwassen wel voorkomen middels aanvullende regulering (dit soort praktijken verbieden bv of openheid afdwingen over de toekomstige waarde van je offerte).

 7. A. Hulsman zegt: 20-06-08 om 09:54

  Het gaat ook nog wat verder. De zorgverzekeraars hebben ook allerlei middelen ter beschikking gekregen om hun klanten onder druk te zetten bij conflicten. Zo heeft mijn vriendin een conflict met Ohra dat nu bij de kantonrechter ligt. Terwijl dat bij de kantonrechter ligt heeft Ohra haar aanvullende verzekering geschorst. Dat betekent dat zij wel moet betalen voor die av maar geen enkele dekking meer geniet. Het bedrag dat openstaat volgens Ohra en waar het conflict om draait KAN zij niet eens voorlopig betalen want het geschil ligt voor bij de rechter die er nog uitspraak over moet doen. De aanvullende verzekering kan ze pas per 1 januari opzeggen en elke maand wordt intussen het geld van haar rekening getrokken. Dit is iets waartoe de verzekeraars eigenlijk de mogelijkheid kregen van de overheid om wanbetalers aan te pakken. En die mogelijkheid wordt nu ingezet om verzekerden te pesten waarmee ze conflicten hebben. Ohra is wat ons betreft dan ook een erg onfrisse maatschappij.

 8. Arts zegt: 20-06-08 om 09:58

  Dit klopt helemaal. Wij hadden een aanvullende tandarts verzekering. Ik heb helmaal niets met mijn gebit maar dat van mijn vriendin is wel slecht. De verzkering is nu zo aangepast dat wij een medische gebitskeuring moeten ondergaan om gebruik te maken van de aanvullende plus verzekering. dat komt er dus op neer dat mijn vriendin zich niet meer aanvullend kan verzekeren voor haar gebit. Oplichterij ten top.

 9. Greta zegt: 20-06-08 om 10:19

  Hulde aan de VVD (w v.d Hout, 9:09)?
  Ik neem aan dat dit sarcastisch bedoeld is?

 10. Ritsaert Trampe zegt: 20-06-08 om 10:19

  Dit is een onvermijdelijk gevolg van de belangenverstrengeling die is ontstaan door het privatiseren van de zorgverzekeringen. Zieke mensen kosten nu eenmaal geld en een commerciële zorgverzekeraar zal van uit zijn basis principes van bijdrijfsvoering altijd proberen in de kosten te snijden. Schijnbaar zijn patiënten voor deze organisaties zo ver tot een nummertje gereduceerd dat zij niet meer zien dat langdurig zieke mensen ernstig lijden onder beleidprogramma’s als ‘kosten reductie’, ‘efficiency verbeteringen’ of ‘klantenselectie’. Voor managers en directeuren van deze private ondernemingen worden bonussen betaald bij een verbetering van het bedrijfsresultaat (winst) en daarmee wordt dit soort gedrag gestimuleerd. Het is een klink klare schande – de wolven hoeden de schapen en de politiek reageert verbaasd als het mis gaat. Sommige sectoren moeten nu eenmaal altijd onder overheidshoede blijven. Continuïteit in het dienen van het algemeen belang zou belangrijker moeten zijn dan streven naar optimale efficiency. Laten we hopen dat deze misstanden snel recht gezet zullen worden.

 11. Rijk zegt: 20-06-08 om 10:30

  Klopt helemaal. Ik ben al 30 jaar bij onvz verzekerd, waarvan heel veel jaren de meest uitgebreide polis (topfit) Ik heb wel een chronische ziekte maar kosten zijn tot op heden laag. Nu is de topfit polis uitgekleed en voor superfit kom ik niet in aanmerking.
  Ik heb hierover brief geschreven dat ze in elk geval voor personen die al heel lang client zijn een uitzondering moeten maken, hierop is feitelijk niet gereageerd.
  ONVZ heeft problemen over zich zelf afgeroepen door enkele jaren gelden iedereen toe te laten, moet ik en andere chronisch zieken hier de dupe van worden!!!

 12. Josse zegt: 20-06-08 om 10:35

  Nationaliseren die handel. Kan nooit goed gaan zo. Helemaal door die bonussen die ‘fout’ gedrag belonen. Keuze is zo ie zo vrij onzinnig, veel te veel werk, en het wordt nog moeilijk gemaakt ook, en dan nog dit soort lullige dingen… Gezondheid is geen markt.

 13. Roel zegt: 20-06-08 om 10:55

  Een voorbeeld dat misschien niet helemaal bij dit onderwerp past maar wel de stand van zaken illustreert. Mijn opa is in maart overleden. Na alles op de juiste manier afgehandeld te hebben, ontvingen wij van de zorgverzekeraar toch de rekeningen van de maanden april en mei…

 14. Alex zegt: 20-06-08 om 11:13

  Ja, dit noemen ze ‘zorg’.
  Ik vrees dat in de toekomst die ‘zorg’ erg ver te zoeken valt maar betalen, dat mogen we wel.

 15. mar zegt: 20-06-08 om 11:17

  Tja,

  Eigenlijk moet mijn man ook een andere verzekering, maar met de kosten die wij maken, durf ik eigenlijk nog niet zo goed informatie aan te vragen. Als ze hem niet accepteren is hij straks niet verzekerd en dan gaan we zeker failliet.

 16. Harm zegt: 20-06-08 om 11:39

  Dat was natuurlijk te verwachten.
  Wat is dat eigenlijk voor een media in NL, ze zetten zich af tegen Rusland, maar ondertussen berichten ze zonder kritiek over alle belachelijke, oorlogszuchtige maatregelen van warcriminal Balkenende.

  De NOS mag ook wel een zijn excuus aanbieden, voor hun rol in de aanloop naar de oorlog in Irak

 17. Fred Janssen zegt: 20-06-08 om 11:45

  Waarom was de Erasmus Universiteit precies nodig hiervoor? Dit was toch alllang bekend bij de introductie van het nieuwe zorgstelsel? Daarnaast is wel aardig te vertellen dat de aftrekbaarheid van ziektekosten/hulpmiddelen per 2008 wordt ge-marginaliseerd en per 2009 verdwijnt. Alleen als marktwerking niet het gewenste resultaat heeft zal over reparatie worden nagedacht..

 18. Maarten zegt: 20-06-08 om 12:12

  De invoering van het nieuwe zorgstelsel is een van de redenen waarom de burger zich van de Haagse politiek heeft afgekeerd. Mijn premie was 6-7 jaar geleden nog 35 gulden (16 euro), een jaar later 30 euro, en nu 110 euro. Het lijkt me sterk dat de zorg in zo’n korte tijd zo veel duurder is geworden. Ik ben elk jaar ruim 1300 euro kwijt, terwijl ik er niets voor terug krijg, want ben vrij gezond. Dat geeft op zich niet, want op deze manier gaat het geld wat niet aan mij wordt uitgegeven naar de zieken en ouderen, dus de echte hulpbehoevenden. Als verzekeringsmaatschappijen weigeren deze hulpbehoevenden van hulp te voorzien en moeilijk gaan doen, dan is dat ronduit onacceptabel.

 19. Ik snap de emotie van Rinus bijvoorbeeld wel, maar het is ingewikkelder dan dit. En kijk eens in de landen om je heen, zo slecht hebben wij het dan niet. Ik als chronisch zieke, rolstoelafhankelijke patient heb mijn portie verzekering wel nodig (gehad) en toch ben ik blij met al wat ik WEL vergoed krijg.

 20. roel zegt: 20-06-08 om 12:41

  Als we blijven toe kijken met elkaar is de zorg over enkele jaren
  niet meer te betalen en is de kleine man de pineut wat we hebben opgebouwd breken ze nu af.
  stop de ontwikkelings hulp waar heel veel geld heen gaat
  Nederland verpieterd daar om PVP

 21. André Wolthuis zegt: 20-06-08 om 13:32

  Het beste zou zijn als er een onafhankelijk instelling komt als de OPTA die dit soort uitwassen van het kapitalisme bestraft met hoge geldboetes. De verzekeringsbranche is kennelijk niet in staat tot een ethische zelfdiscipline, laat staan dat men de eigen ontstaansgeschiedenis begrijpt: verzekeringen in onze maatschappij ontstaan uit het solidariteitsprincipe en niet uit winstoogmerk.

 22. Truus zegt: 20-06-08 om 14:26

  Ook onze zorgverzekering ONVZ heeft fors gesneden in de vergoedingen bij de vrije keuze Topfit. Hier hebben we in 2005 bewust voor gekozen i.v.m. de goede dekkingen. In 2008 wordt dit ineens veel minder en ze introduceren een nieuwe de Vrije keuze Superfit die wel veel duurder is.
  Hier kun je ook niet zomaar naar overstappen.
  Is hier wat aan te doen?

 23. Jean zegt: 20-06-08 om 14:36

  Chantal,
  Ik snap wat je bedoeld, echter we kunnen en moeten als samenleving beter doen. Hebben deze mensen erom gevraagd om chronisch ziek te worden? Dus ook U heeft in mijn opinie recht op een hele goede vergoeding.

  Ik persoonlijk vind dat de verzekeringsmaatschappijen de grootste criminelen van Nederland zijn. Geen Straf kan zwaar genoeg zijn voor dergelijke organisaties en de personen die die runnen. Als er betaald moet worden zullen ze de meest smerige truck verzinnen om maar niet aan hun verplichtingen te voldoen. Helemaal voor die mensen die het echt heel hard nodig hebben. Maar als U als klant moet betalen dan nog liever vorig jaar.

  Aan de andere kant moet het ook zo zijn dat diegene die misbruik maken van zijn verzekering ook dient te worden aangepakt. Men spot niet met zijn gezondheid.

  Ik vind dat er veel meer aan de hand is in de medische vergoedingssysteem wat we nu hebben. Maar dat is een andere discusie die nu niet ter sprake is.

 24. p.f.a. landa zegt: 20-06-08 om 16:25

  Wat doen we weer eens zielig had verdorie bij de verkiezingen beter opgelet en niet de op de libiralen en de cristenen moeten stemmen want daar zit de oorzaak die hebben lak aan de medemens dit om eigen gelag en bezit te behouden zie de houding van die kleine dictator die heeft het alleen maar over normen en waarden die van hun zelf zeker het wordt tijd dat we die kaasstolp in den Haag eens verwijderen misschien dat er dan eens geluisterd wordt naar zij die de zorg hard nodig hebben en de oude ziekenfonds weer invoeren beter voor de kleine man ,maar slecht voor het kapitaal.in mijn familie zie ik met lede ogen aan hoe de zorg wordt uitgekleed door de verzekeraars ten behoeve van eigen gewin..

 25. Gerrit zegt: 20-06-08 om 16:28

  olgens mij zijn wij in alle sectoren waar marktwerking is ingevoerd er niet beter op geworden. Dit geldt niet alleen voor de zorg. Maar er is geen politieke partij die duidelijk stelt dat zij het weer gaan corrigeren. Dat de VVD dit heeft kunnen invoeren is ook aan andere partijen te danken.

 26. Het rapport is te downloaden op dit webadres van de universiteitsbibliotheek van Rotterdam:
  http://hdl.handle.net/1765/12637

 27. Mady zegt: 20-06-08 om 17:34

  Ook mijn vriuw, volledig afhankelijk van o.a. fysiotherapie is dit overkomen. Overstappen naar een hoger pakket bleek niet mogelijk o.a. “omdat we een brandend huis niet verzekeren”. Zorg Zorg in Nederland. Laat me niet lachen.

 28. miepje zegt: 20-06-08 om 19:15

  wie gaat onvz aanklagen voor dit onfatsoenlijk gedrag????????
  ONVZ was een goede verzekering, maar nu niet meer

 29. Henk Visser zegt: 20-06-08 om 19:36

  Natuurlijk heeft de politiek hier gefaald maar laten we de aasgieren van deze maatschappij niet vergeten; de raden van bestuur, directeuren, interim managers, tandartsen, specialisten die met hun ronduit schandalige salarissen de maatschappij leegzuigen. de energiesector, OV sector en de zorg zijn al ingepikt door deze gasten, het onderwijs volgt binnenkort en wij mogen de rekening betalen. Kent u zo iemand? negeer hem/haar laat merken dat het parasieten zijn.

 30. J.O.S zegt: 20-06-08 om 21:06

  Dit is Nederland anno 2008, regering Balkenende/Bos. In de donkere middeleeuwen was men niet wars van praktijken die het daglicht niet konden velen. Roofridders hadden de macht en konden doen en laten wat ze wilden en zie in 2008 hebben we Ridder Wouter, Ridder Jan- Peter, hofnar Ad en een hele lading landadel die meenen dat ze wat te vertellen hebben. Helaas was het vroeger ook al zo, als je ziek was een handicapt had of een ander mening was toegediend werd je gemarteld, verbannen, dus gewoon uitgeschakelt en maakte je geen deel meer uit van de maatschappij. De Ridders en hun hofhouding anno 2008 doen percies het zelfde als 1500 jaar geleden. Hoelang willen we dit nog pikken, moet er niet eens door de burgers worden ingegrepen. Helaas zijn er een hoop burgers die alles wel goed vinden en alles bij het oude laten, zie de afgelopen verkiezingen. het is een groot schandaal dat ouderen, zieken, gehandicapten als oud vuil worden getreden. Geld en macht is anno 2008 weer de leidraad van de regenten in Den Haag, ze doen wat ze zelf willen en luiteren niet naar hun onderdanen, dus zal er een revolutie uitbreken en wordt JP samen met Woutertje van een hoge toren gegooid.

 31. Corinne zegt: 20-06-08 om 21:08

  Graag wil ik aanvullen dat ik als chronisch zieke in 2006 blij was dat ik geaccepteerd was voor een aanvullend pakket. En dat niet alleen voor de (beperkte) zorgvraag die ik momenteel heb, maar omdat ik ook goed verzekerd wil zijn in de toekomst. Wat ik echt onacceptabel vind is dat een zorgverzekeraar de polis kan wijzigen, maar een verzekeringnemer met de “stempel” chronisch zieke (soms ook zonder recent veel zorgvraag), niet zomaar naar een andere verzekering kan overstappen. Er is dus geen keus voor chronisch zieken zoals de overheid nog steeds op haar website van vws suggereerd. En dit is ook niet het princiepe van marktwerking!

 32. Word eens tijd dat ze zelf invalide worden.
  Je word van werkende naar 85% invalide eerst uitgekleed en dan nu dit weer.
  6 jaar geleden kreeg ik MS en deze is niet te remmen.
  Nog 15% dan kan ik niets meer, ik probeer nog een keer een verdunde chemotherapie, moeten die zorgverzekeraars nog meer winst in eigen zak steken.
  Laat zo’n directeur die ms die ik heb even 3 dagen over nemen kan die zien hoe het is.
  Voor mij had Hitler nog iets langer kunnen leven, kon je een spuitje krijgen, net als een zieke kat of hond.
  Is dat niet een goede weg voor de zorgverzekeraar?
  Ze moeten alleen nog sissen, de eigenschappen hebben ze al.
  Kruipen tussen de bankbiljetten.
  Nog even dan liggen we als zwervers langs de stoep.
  Van mij mogen ze die mensen een pak op d,r donder geven.
  Ach het voorbeeld komt uuit den Haag.
  Zuigen tot ze dood zijn, verzekeraar pak je kans.

 33. kerim zegt: 22-06-08 om 11:24

  Dat zorgverzekeraars een agressieve verkoopbeleid voeren ten aanzien van hun klanten c.q.onderdanen , is een op zichzelf staande feit die te wijten is aan een uit Amerika geimporteerde werkwijze die wij hier in Nederland onder het bewind van de VVD voorgeschoteld kregen . Dat geldt overigens voor alle andere nutsvoorzieningen die hals over kop gecommerciëliseerd moesten worden , en waar de burger niets over te zeggen kreeg . Dit alles , onder het motto : Het moet betaalbaar gehouden worden , anders rijzen de kosten de pan uit !
  Niets is minder waar natuurlijk , want hoe verklaar je dat de beste medische zorg wordt in Cuba aangeboden , een van de armste landen ter wereld . Niet alleen is dat de zorg goed , maar ook nog geheel kostenloos omdat Volksgezondheid wordt gezien als een puur domein van de Staat is , en dat had ook hier moeten gebeuren , in een land die duizenden malen rijker is dan Cuba !!!!
  Ik heb mij altijd afgevraagd , sinds de invoering van dit zorgsysteem , waarom heeft men gekozen voor het innen van de premies , via het netto loon ? Het zou toch beter zijn geweest als de premies gewoon van het brutoloon worden ingehouden ? Dan waren er geen tekorten ontstaan doordat er nu 300.000 mensen die hun premies eenvoudig niet betaalden . Dat was vragen om problemen . Zowel de politiek als de Zorgverzekeraars hadden dit ook kunnen zien aankomen , met als gevolg dat U en ik , iedere jaar weer , meer premies gaan betalen voor diegenen die hun premies nooit zullen betalen en evengoed gebruik maken van de medische zorg . Dat vinden de verzekeraars allang goed ! Dus daar maken ze geen enkel zorg over !
  Bovendien als deze Zorgverzekeraars goedwillend en rechtwaardig zijn zoals ze dat vaak zeggen , waarom voeren ze dan niet een ” no claim-korting ” net zo als met de autoverzering het geval is . Dan is iedereen veel meer bewust van zijn/haar omgang met de situatie . Maar als men dwars wil liggen voor ieder beter alternatief , dan zal deze “agressieve” beleid blijven zegevieren ten koste van ons allemaal , helaas !

 34. Yvonne zegt: 24-06-08 om 15:54

  Misschien een wat late reactie, maar wellicht beter laat dan nooit. Niet alleen de zorgpolissen worden aangepast, maar wat te denken van medicatie. Een arts kan straks niet meer bepalen wat hij een patient voorschrijft, maar de verzekeraar bepaalt! Nu geldt dat gelukkig nog voor een klein aantal medicijnen, maar dat worden er beslist op termijn meer. Als er iets is waar ik van baal is het dat wel. Nog even een je gaat als patient niet meer naar de huisarts als je een klacht hebt maar naar de verzekeraar, die dan vervolgens eerst kijkt waar hij geld voor heeft, voordat hij een behandeling voorschrijft.

 35. Anton zegt: 26-06-08 om 22:13

  De verzorgingsstaat voorbij….
  We maken verzekeringen onbetaalbaar voor ze.
  We blijven ze net zo lang herkeuren tot ze hun uitkering kwijt zijn zonder uitzicht op een baan.
  We bouwen alle vergoedingen af.
  We schaffen de belastingaftrek voor chronisch zieken af.
  Ja wij Balkenende vinden “samen leven, samen werken” waarbij samen de goed functionerende Nederlanders zijn. De rest zoekt het maar uit.

Geef een reactie