De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Strategisch vragen stellen

Koningin Beatrix in Litouwen (Foto: ANP)De koningin praat maar zelden met de pers. Als dat al gebeurt dan is dat meestal tijdens staatsbezoeken. En dan is het nog maar de vraag of het de vorstin belieft ook daadwerkelijk antwoord te geven. Want het is op die zeldzame momenten namelijk de bedoeling dat er alleen vragen gesteld worden over het afgelegde staatsbezoek. En dus niet over de actualiteit van het moment; zeg, de ophef over de ondoorzichtigheid van de kosten van het koninklijk huis.

Daarom gaat er op de dag voorafgaand aan dat korte persmomentje altijd een vreemd soort paringsdans tussen de journalisten onderling vooraf, in de trant van: als jij nou eerst naar het staatsbezoek informeert, dan vraag ik hoe ze over de problemen met de jeugd in Litouwen denkt, daarna is het misschien aardig als we voor de luchtigheid nog iets over het spel van het Nederlands elftal vragen en of ze naar de wedstrijden heeft gekeken en dan…dan kan RTL vragen naar de discussie over de uitgaven van de koninklijke familie (want ere wie ere toekomt: dit verhaal is op de agenda gezet door RTL).

Manoeuvreren
En zo geschiedde, de eerste twee vragen werden uitgebreid beantwoord door de koningin, die de grote sprong voorwaarts van Litouwen sinds de onafhankelijkheid indrukwekkend vond. Ze moest zichzelf er steeds maar weer aan herinneren dat dit land een kleine 20 jaar terug nog onder een communistisch regime gebukt ging en dat de staat toen alles bepaalde. Nu is er al veel bereikt, en die problemen met de jeugd, die zijn er overal wel, hier alleen nog een tikje erger door die achterstand. Schrikken doet ze niet zo gauw.

Het Nederlands elftal was natuurlijk fantastisch begonnen, waardoor de verwachtingen wel erg hoog gespannen waren. Het was geweldig om te zien.

“En kijkt u zelf ook?” (even een spontaan tussenvraagje)

Ja, wel..niet alles..maar wel tegen het eind.

De rijksvoorlichtingsdienst greep op dat moment in er herinnerde de pers eraan dat de vragen uitsluitend over het staatsbezoek dienen te gaan.

Tja, hoe dan nog richting de actualiteit manoeuvreren.

Peter van der Vorst deed het meesterlijk: die staatsbezoeken, die kosten natuurlijk ook altijd geld, nu is er discussie ontstaan over de uitgaven van het koninklijk huis, ergert u zich daaraan?

Het antwoord van de vorstin is op al onze sites en nieuwsrubrieken terug te lezen, horen en zien geweest.

Waarom de koningin ervoor koos antwoord te geven?

Wie weet heeft het er iets mee te maken dat de kamer maandag over de kwestie debatteert en de vorstin blij was er ook eens iets over te kunnen zeggen. Het is toch jammer dat die mogelijkheid er niet vaker is.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Strategisch vragen stellen”

 1. fucheng zegt: 25-06-08 om 23:00

  Leuk hoor, vertel maar vaker over de queen etc.

 2. Lisa zegt: 26-06-08 om 11:28

  Onze koningin is een lieve schat!

 3. Oom Bob zegt: 26-06-08 om 13:15

  Ik vermoed dat Beatrix zelf ook nog de ballen snapt van al die rekeningen.

 4. Marco zegt: 26-06-08 om 20:04

  Als de koninging zo afgescherm wordt door de RVD, dat is het gezien haar zuiver ceremoniële rol sowieso makkelijk om dan maar ZINVOLLE vragen te gaan stellen aan de heren politici. Ik kan er wel een paar noemen:
  - Waarom doen we nog steeds mee aan een bezettingsoorlog tegen Afganistan?
  - Wat wordt er gedaan met de honderden politieaangiften tegen meneer de premier wegens deelname aan een illegale inval in Irak waarvan de illegaliteit voor de tijd bekend was?
  - Wat wordt er gedaan met de aangifte tegen bepaalde pedofiele hoge ambtenaren op het Ministerie van Justitie?

Geef een reactie