De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een gesprek tussen Soprano-fans

sopranoanp-5379613.jpgDe veiling bij Christie’s in New York van Soprano kleding maakt fans van de zeer succesvolle HBO serie over een maffia familie in New Jersey begerig. De veiling is geweest, het is niet bij hem opgekomen te bieden, maar topadvocaat Peter Plasman was voor Tony’s trainingspak gegaan.

 Alle jaargangen heeft hij staan, op de plank met filmklassiekers. Hij kijkt ze met enige regelmaat terug. Het is de extreme kleinburgerlijkheid die hem raakt. De geniale  typering van het milieu. Het klopt, zegt Plasman. Het leven bij de dag, het ontbreken van ieder gewetensconflict of mededogen. `Als iemand een risico wordt, ook binnen de familie, dan moet hij dood.’

De camera is gestopt, wij praten verder. Een gesprek zoals Sopranofans dat voeren.
Dan gaat het over Soprano-trivialia.
Dat Paulie in het echt ook die theatrale lokken draagt, de Soprano-wereld uit eigen ervaring kent, de broer is van een priester. Dat Furio, die naar Europa verdween om te ontkomen aan de levensgevaarlijke liefde voor de vrouw van z’n baas, schildert. “Still Life with Vermeers”, al het werk is op z’n persoonlijke website te zien.

De site van Vito (Joseph Gannascoli), ook de moeite waard , alleen al vanwege de inkijk die hij gunt op het leven op de set.
Ook op internet te vinden: David Letterman die de belangrijkste leden van de cast naar zijn show haalt om ze stuk voor stuk een zin te laten spreken die in de serie nooit werd gehoord. 

Favoriete scenes uitwisselen doen fans ook.
Tony met Paulie, op de vlucht voor de FBI, bijna tot waanzin gedreven door het oeverloze gekakel van zijn loslippige reisgenoot. Die hem ’s nachts uit de slaap houdt met die ergerlijke Paulie hinnik. We zien hem zitten, door Tony geobserveerd, in de aangrenzende kamer, in alle eenzaamheid op de rand van het hotelbed, schaterend om een belegen televisie comedy.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

De gasten: Nancy Sinatra, Peter Bogdanovich. Maar vooral Sidney Pollack, als gedetineerde kankerspecialist, die zich in het gevangenishospitaal ontfermt over Johnny Sacramoni en terloops meldt waar hij zelf voor zit.
Met dat raadselachtige multi-interpretabele einde is het voor veel fans niet voorbij. De familieleden en aanhang, ze zijn goede bekenden geworden. Zo zeer zelfs dat ze je blijven bezighouden. Zou het nog goed komen met dat doorgedraaide zoontje van Vito en vooral ook:  hoe maakt Furio het nu, daar in Italië?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Een gesprek tussen Soprano-fans”

  1. Marc zegt: 28-06-08 om 16:43

    Ik had graag jullie gesprek bijgewoond. The Sopranos is voor mij dè beste serie. Ik ben bijna klaar met het herbekijken van alle seizoenen, terwijl ik normaal gesproken een serie maar één keer bekijk.

    Een favoriete scene zit er niet echt in voor me, omdat er echt veel topmomenten zijn. Bijvoorbeeld de aflevering ‘Pine Barrens’ waar Paulie en Christopher in de sneeuw een gekke rus willen doodknallen, maar hem uit het oog verliezen. Ze moeten overnachten in een bestelwagentje, Paulies voeten bevroren, zichzelf ingewikkeld in een tapijt, wat ketchup zitten opslurpen. Geweldig.

    Favoriete personage? Stuk voor stuk ijzersterke figuren. Puik werk van de casting. Sil, (Steven Van Zandt, die met Bruce Springsteen speelde!, Chrissie, Paulie en natuurlijk Tony zelf… Enige persoon waar ik me soms aan ergerde was de moeder van T. Die mocht wel wat sneller het loodje leggen.

    En wat te zeggen van het einde van de serie? Tevreden of ontgoocheld?

Geef een reactie