De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een tent als concertzaal

tenholttent.jpgAlsof er een enorme witte helm is neergezet in het gras van de achtertuin van museum Kranenburgh in het Noord-Hollandse Bergen. Het kletsnatte gras, want het stortregent op de openingsdag van het Simeon ten Holt Festival, waarmee de Bergense componist ter gelegenheid van zijn vijfentachtigste verjaardag wordt geëerd.
Een fascinerend bouwwerk: twee bogen, hoog gehouden door een enorme draagconstructie van stalen buizen. Het witte tentdoek kleurt door de brandwerende coating melkachtig.

Een sculptuur is het, van beeldend kunstenaar Dré Wapenaar, en tegelijk een concertzaal. Een Voordrachtspaviljoen noemt hij het zelf. Eerder bouwde hij het `Viervleugelpaviljoen’, ook om vooral werk van Simeon ten Holt in uit te voeren.

Uitvoering van het stuk Canto Ostinato
Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

In het Voordrachtspaviljoen kunnen honderd mensen. De dikke eikenhouten vloer zal voor een optimale akoestiek zorgen. `Het hout moet het doen’ zegt Wapenaar. In combinatie met de kale houten banken. Ze zijn er in verschillende hoogten. Voor mensen met korte en lange benen. `Ik weet er alles van. In mijn gereformeerde jeugd heb ik jaren op kerkbanken gezeten.’

In het midden van de tent staan twee vleugels. Daarom heen zijn de banken gegroepeerd. Als in een eeuwenoude snijzaal kijkt men neer op de musici. Vijftien jaar ontwerpt Wapenaar zijn tent-sculpturen. De meest spectaculaire is misschien wel de Boomtent. Die als een immense waterdruppel hoog in een boom gehangen een slaapplaats biedt.

Hij was te zien in het Museum of Modern Art in New York. Voor een middelbare school in Panningen ontwierp hij een hang-, zoen en rookplek, zijn Baar-tent, met een rond bad, als ideale plek om een kind ter wereld te brengen, werd aangekocht door Museum Boymans van Beuningen.

Interview met Simeon ten Holt
Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Dré Wapenaar is nog lang niet uitgekeken op tenten. Hij wil, liefst voor de binnenstad van Rotterdam, een permanente tent bouwen, een concertzaal voor vijfhonderd mensen. Maar ook een kleine tent, voor één pianist en maximaal twee toehoorders.

Het Voordrachtspaviljoen wordt na het festival gedemonteerd, gaat de container in en naar de stalling. Vijftienduizend kilo doek en staal.

Een tent ontwerpen voor de commerciële markt, zodat wie dat wil z’n eigen Boomtent op de camping hoog in een dikke oude eik kan hangen, het zal er niet van komen. Hij weegt driehonderd kilo. `En dat’ zegt Wapenaar `neem je niet zomaar mee in je rugzak.’

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Een tent als concertzaal”

 1. gvdreest zegt: 14-09-08 om 19:21

  heel leuk, zeker doen.

 2. Een volkomen terecht eerbetoon aan een toonkunstenaar, die de ware muziekliefhebber al decennia met geweldige muziek (waar je wel even voor moet gaan zitten!) heeft verblijd.
  Dank, Simeon!

 3. J.de Boer zegt: 16-09-08 om 18:04

  Het is een prachtig sfeervolle opname. Hopelijk nog lange tijd toegankelijk om te beluisteren.

 4. Ronald Morauw Marechal zegt: 17-09-08 om 07:09

  Geweldig, de samenkomst van de uitvoeringen van 2 grote Nederlandse kunstnaars, Dre Wapenaar en Simeon ten Holt. Het was prachtig.

 5. Ongetwijfeld: een prachtige tent.
  Ongetwijfeld: schitterende muziek.
  Ook de akoestiek zal voor zover mogelijk Ongetwijfeld optimaal zijn.
  Maar… hoe zit het met de geluiddichtheid van tentdoek?
  Over soort muziek en wat goede muziek is, gaan we het niet hebben, dat blijft nu eenmaal (en gelukkig maar) een kwestie van individuele keuze en smaak.
  Het speelt zich echter, hoe dan ook af in de openbare ruimte en het wordt hoog tijd dat we ter discussie stellen wat daar allemaal mag klinken, of liever nog ; NIET.
  Hoeveel mensen kijken met verlangen uit naar het moment dat de zomer haar deuren weer sluit.

Geef een reactie