De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een knip voor de neus waard

ijsselmeerziekenhuizen_anp.jpgDoor redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Operatiekamers dicht in Boxmeer, Alkmaar, Lelystad en Emmeloord. Allemaal vanwege slecht functionerende systemen voor de luchtbeheersing in de operatiekamers. Slecht gereinigde medische apparatuur in ziekenhuizen in Oss, Veghel, Harderwijk en Leiderdorp, met als gevolg grote onzekerheid bij patiënten, omdat ze mogelijk een besmetting opgelopen hebben. Dat bleek gelukkig niet het geval.

Doden door het ondeskundig gebruik van de Zweedse band in verpleeghuizen en ziekenhuizen. Doden door onvoldoende bekwaamheid in moderne operatietechnieken met behulp van scopen (kijkoperaties). Doden doordat patiënten in een warm bad van 60 graden achtergelaten worden. Wie de lange lijst van recente incidenten in ziekenhuizen en andere zorginstellingen bekijkt, kan bijna niet anders concluderen dan dat het bitter slecht gesteld is met de gezondheidszorg in Nederland.

Incidenteel is er inderdaad sprake van onaanvaardbare situaties. Maar in zijn algemeenheid staat het er met de kwaliteit van de gezondheidszorg toch minder beroerd voor dan lijkt op grond van bovenstaande incidenten.

Paradox
Het slechte imago van de gezondheidszorg heeft ook te maken met de zogeheten transparantieparadox. Anders dan vroeger wordt nu allerlei kwaliteitsinformatie over zorginstellingen openbaar gemaakt.

Elk rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt gepubliceerd op de internetsite van de IGZ. Ziekenhuizen zetten allerlei informatie over wat ze doen en hoe ze dat doen op hun site. Het Algemeen Dagblad en Elsevier publiceren jaarlijks een ziekenhuis top-100.

Sinds een paar jaar zijn er elk jaar meer gegevens voor iedereen beschikbaar over de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland. En een vergelijkbaar effect treedt op wanneer de politie besluit om een speerpunt te maken van bijvoorbeeld huiselijk geweld.

Het jaar daarna schieten de statistieken over huiselijk geweld omhoog. Niet omdat in dat jaar opeens zoveel meer Nederlanders hun partner in elkaar slaan dan in de jaren ervoor. Maar omdat de politie er speciale aandacht aan schenkt en eerder aangiften opneemt.

Prutsers
Precies zo is de kwaliteit van de gezondheidszorg niet opeens achteruit gehold. Bekwame chirurgen zijn niet opeens allemaal prutsers. Wel weten we nu dat ze fouten maken. En dat ze zich onvoldoende bekwamen in nieuwe operatietechnieken.

Dat is erg. Dat moet veranderen. Maar het betekent niet dat de hele gezondheidszorg geen knip voor de neus waard is. Die relativering mag ook wel eens gemaakt worden bij de stroom aan negatieve berichten over de gezondheidszorg van de laatste tijd.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Een knip voor de neus waard”

 1. Hans Leefkens zegt: 31-10-08 om 17:50

  Tientallen doden per jaar door niet beheersen van medische apparatuur, een veelvoud daarvan door foute medicatie, om maar zwijgen over dodelijke (goedgekeurde) medicijnen, zoals bijv. Depakine: “Kan leiden tot ernstige leverbeschadiging met mogelijk fatale afloop.” En dan wordt een ‘zogenaamde’ kwakzalver meteen ‘opgehangen’ als hij iets doet dat de heren medici, zoals gynaecoloog Cees Renckens, niet bevalt!

 2. lauxterman zegt: 31-10-08 om 19:30

  heb 40 jaar als verpleegkundige in ziekenhuizen en als all round wijkverpk ge werkt en zo veelfouten gezien,maar klokkenluiders werden niet op prijs gesteld.en de zeldzame arrogantie van de h.h.en ds.artsen is misselijkmakend.het feit dat ik dit nog kan schrijven heb ik te danken aan ingrijpende hulp zoeken bij een andere dan de arts,die een volslagen verkeerde diagnose had gesteld,nl het was een alarmerend bloedbeeld en geen blaasontsteking.gevolg ruim 3 maanden opname.

 3. bas zegt: 01-11-08 om 10:17

  Ik vraag mij af,

  Als ik in een verkeerde operatiekamer een operatie onderga, heb ik een kans van X % op problemen

  Als ik niet behandeld wordt, heb ik een grote kans op problemen, wan hij was wel nodig, die operatie

  Als ik naar een adner ziekenhuis gebracht wordt, duurt dat (vanaf lelystad) ca 30 minuten. De kans op complicaties bij een haastklusje is groot

  Dan vraag ik mij af of die operatiezalden dichtgooien wel een goed idee is

  Maar ik snap ook niet hoe een luchtbehandelingssysteem een maand of meer nodig heeft om te repareren.

Geef een reactie