De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Waarom blijft Yab Yum dicht?

yabyum_01.jpgDoor Amsterdam-correspondent Edwin van den Berg – De Amsterdamse rechtbank besloot vandaag dat de gerenommeerde seksclub Yab Yum aan de Singel dicht blijft. De zaak die dicht is sinds half januari, is volgens de rechtbank terecht gesloten.

De Amsterdamse seksclub Yab Yum was jarenlang in handen van Theo Heuft. Die verkocht in 1999 zijn zaak. Hij zou zijn afgeperst en Yab Yum voor minder dan de marktwaarde hebben verkocht aan H. Vittali.

In werkelijkheid zou Yab Yum in handen zijn gekomen van de Stichting Hells Angels, betoogt de gemeente Amsterdam. De voormalige vice-president van de Hells Angels, Harrie S., zou er zijn aangesteld als beveiligingsmedewerker en de dagelijkse leiding hebben. Harrie S. is een zwager van eigenaar Vittali.

Eind vorig jaar besloot burgemeester Cohen de aanvraag voor een nieuwe exploitatievergunning af te wijzen. Yab Yum sloot de deuren. Er volgde een lange rechtsgang met de climax op de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Welke rol had S. bij Yab Yum?
Het blijkt dat Harrie S. “een brede verantwoordelijkheid had en een substantieel hoger salaris had dan de andere fulltime mangager/bedrijfsleider, omdat de veiligheidsfunctie op dat moment een sleutelfunctie was”, zo citeert de rechtbank uit overgelegde stukken. En concludeert dan vervolgens dat dus voldoende aannemelijk is dat Harrie S. daadwerkelijk leiding gaf bij Yab Yum.

yabyum_02.jpgYab Yum & Hells Angels
De rechtbank gaat uitgebreid in op de door de gemeente veronderstelde relatie tussen Yab Yum en de Hells Angels. En stelt daarbij dat Harrie S. in het verleden vice-president van de motorclub is geweest. En dat tegen hem, maar ook tegen andere leden van de motorclub verschillende opsporings- en vervolgingsacties zijn ingesteld.

Dat gebeurde naar aanleiding van strafbare feiten die door verschillende individuele leden van de club zijn gepleegd (wapenbezit/bedreiging met geweld.) En de bestuursleden van de Hells Angels hebben zich volgens de rechtbank daar onvoldoende van gedistantieerd.

En de rechtbank redeneert door. En stelt dat “zich rondom de Hells Angels een aantal ernstige incidenten heeft voorgedaan, verspreid over een ruim aantal jaren’’. Dat gegeven, rekening houdend met de leidingegevende positie van Hells Angel Harrie S. bij Yab Yum maakt het voldoende aannemelijk dat je kan spreken van deelname aan een criminele organisatie.

Criminele organisatie?
Het feit dat de Hells Angels nooit zijn veroordeeld tot een criminele organisatie omdat het Openbaar Ministerie in die zaak niet ontvankelijk werd verklaard, doet daar niets aan af, vindt de rechtbank. Want, en dan komt de rechtbank tot haar oordeel: “Er is voldaan aan de voorwaarde van feiten en omstandigheden die redelijkerwijs doen vermoeden dat het gaat om deelname aan een criminele organisatie”.

De gemeente is er dus volgens de rechtbank terecht van uitgegaan dat een lid van de Hells Angels een leidende rol speelde bij Yab Yum en dat hij in verband gebracht kan worden met strafbare feiten. En verklaart het beroep van de eigenaar van Yab Yum ongegrond.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Cohen blij
Burgemeester Cohen van Amsterdam, die op werkbezoek is in China, is blij met de uitspraak en dat naar het oordeel van de rechtbank Yab Yum terecht is gesloten.

Eigenaar Vittali van Yab Yum is zeer teleurgesteld: “Pas als het stof van de teleurstelling is neergedaald, ga ik nadenken over een mogelijk hoger beroep”.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Waarom blijft Yab Yum dicht?”

 1. Rick zegt: 04-11-08 om 22:42

  Alle panden weer tot woonhuizen maken. Amsterdam en Nederland verdient het

 2. Toch raar, nooit veroordeeld toch schuldig.

 3. bas zegt: 05-11-08 om 01:10

  De redenering van de Bestuursrechter is in mijn ogen levensgevaarlijk.

  Even kijken, ik heb een dubbelganger die niet deugt. ik wordt een paar keer opgepakt, gelukkig is de strafrechter wel bereid om naar rede te luisteren, en wordt telkens vrijgesproken

  Ben ik dan opeens een crimineel?

 4. zolang je mijn inziens niet bent veroordeeld voor een criminele of deelname aan een criminele organisatie ofwel dan werkzaam bent bij een baas die niet vraagt naar een bewijs van goed gedrag en dat ook niet nodig hebben ,mogen voor mijn die mensen gewoon hun werk uitvoeren ,ongeacht hun functie ,te gek voor woorden dat op basis van vermoeden een vonnis word voltrokken, t moet niet gekker worden ,deze groep mensen moeten toch ook aan hun boterham komen ,tenslotte guusje ter horst is op basis van feiten tenopzichte van alcoholmisbruik wel minister geworden .tja is nederland dan wel zo vrij als er voorgeschoteld word .

 5. wim zegt: 05-11-08 om 08:43

  nou is mijn eerste gedachte: hier durft niemand op te reageren!!
  deze gedachte op zich is al voldoende om duidelijk te maken dat dit soort organisaties (zoals de Hells Angels)te groot en machtig worden.
  ik ben een grote, sterke man en hoef normaal nergens bang voor te zijn (behalve de tandarts dan).
  toch is dat mijn eerste gedachte.

Geef een reactie