De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Geld verdienen aan Amber?

logo_aa_full_color_outlinese.jpgVandaag presenteerde politie, justitie én het bedrijf Netpresenter het initatief Ambert Alert. Een systeem naar Amerikaans voorbeeld waarmee de politie na de vermissing of ontvoering van kinderen alarm kan slaan via e-mail, Hyves, MSN en later ook beeldschermen op bijvoorbeeld stations. 

Een SMS-je ontvangen kan ook, maar dat kost 25 cent per ontvangen bericht. 

Kijkers vroegen ons naar aanleiding van de berichtgeving in het Journaal: wie gaat er geld verdienen aan Amber? 

Een goede vraag – want de politie denkt per jaar zo’n 10 berichten te gaan versturen, aan ze hopen honderdduizenden mensen.

Wanneer je aanneemt dat 200.000 mensen zich inschrijven voor een Amber Alert per SMS, dan wordt er dus per jaar 200.000 x 10 x 0,25 cent = € 500.000 omgezet. Geen kattenpis.

Los van het feit dat elk kind dat door zo’n systeem gered kan worden natuurlijk goed nieuws is, is het nooit weg te weten hoe het precies zit.

Het versturen van SMS-jes kost geld. Bedrijven die grote hoeveelheden versturen, betalen natuurlijk minder dan jij en ik. Ze gaan daarvoor naar zogenoemde SMS-providers of SMS-hosters. Dat zijn bedrijven die directe aansluitingen hebben bij de grote telecomproviders van Nederland en op die manier berichten kunnen afleveren. Amber Alert ging naar een provider die 6 cent rekent voor het versturen van een SMSje.

Directeur Frank Hoen van Netpresenter: “Dat kunnen we natuurlijk nooit zelf betalen. We zochten daarom een sponsor, maar dat is niet gelukt. En Justitie wil niet betalen, omdat ze fundamenteel weigeren te betalen voor het verspreiden van opsporingsinformatie. Dus moesten we er wel geld voor vragen.”

Nu kost elk ontvangen bericht dus 25 cent voor de ontvanger. Dat heet reverse-billing. Maar dat kwartje gaat niet rechtstreeks naar de verzender. Er blijft heel wat aan de strijkstok hangen. Het telecombedrijf wil iets. De SMS-hoster wil iets. Wat overblijft is 4 cent per bericht, zegt de directeur.

Als er dus 200.000 mensen zich aanmelden, die elk 10 berichten per jaar ontvangen, houdt Netpresenter er op jaarbasis € 80.000 aan over. En de tussenpersonen verdelen de rest.

Frank Hoen: “Het geld dat wij binnenkrijgen wordt op een aparte rekening gezet en in het systeem gestopt.”

Eigenlijk betalen mensen zo dus mee aan het in stand houden van een systeem voor opsporingsberichtgeving. Een systeem dat door een particulier bedrijf is opgezet. Met de beste bedoelingen, met sponsoren, maar met partners die niet mogen of willen betalen voor dingen die toch geld kosten.

Is dat terecht of niet? Wie gaat controleren of dat geld goed terecht komt? Moet Justitie niet gewoon afstappen van hun principes en het SMS-en gratis maken? Of moeten telecomproviders sponsor worden? Wat vinden jullie?

Update: de politie en Netpresenter laten weten dat het geld dat bij Netpresenter binnenkomt, naar een goed doel zal gaan. Ze denken aan een organisatie die zich inzet voor opsporing van vermisten. Ze benadrukken nog dat ze het liefst zouden willen dat het SMS-en helemaal gratis wordt. Ze zijn druk op zoek naar sponsors en andere manieren om dat te bereiken.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Geld verdienen aan Amber?”

 1. Sjoerd van leent zegt: 11-11-08 om 20:44

  Mijn voorstel zou willen zijn om justitie in dergelijke gevallen de mogelijkheid te bieden direct over de binnen Nederland dekkende netwerken SMS-berichten te versturen. Het gaat hier om publiek goed, telecomproviders en SMS-hosters zouden geen geld mogen overhouden aan dergelijke acties, gezien er geen commerciële actie plaatsvind. Mijn mening is dat de wetgeving zo moet worden aangepast, dat dringende electronische berichtgeving zonder tussenkomst van privaatrechtelijke organisaties moet kunnen worden bewerkstelligd.

 2. Jeroen Wollaars zegt: 11-11-08 om 20:52

  Goed punt Sjoerd. Ik heb de politie Amsterdam-Amstelland inmiddels gevraagd hoe zij de SMS bombardementen financieren die naar gestolen mobiele telefoons worden gestuurd. Zie: http://www.yunu-imei.nl/

 3. bas zegt: 11-11-08 om 21:28

  Volgens mij kunnen de providers gedwongen worden bepaalde diensten – ten behoeve van het openbaar nut – gratis, of tegen kostprijs (bijna gratis, minder dan een cent per bericht) door te geven. Gewoon, in de vergunning.

  Maar wat mij heel erg stoort is een ander apsect. Het aspect van het onveilige gevoel.

  Natuurlijk is het een zeer goede zaak als ontvoerde kinderen zo spoedig mogleijk vrij komen. Ik kan mij eigenlijk amper ergere misdaden voorstellen.

  MAAR dergelijke bombardementen dienen niet alleen de vrijlating va nde slachtoffers, en de opsporing van de misdadigers, ze geve nook ee ngevoel van onveiligheid.

  Dit gevoel van onveiligheid is de laatste jaren steeds groter geworden, terwijl er feitelijk minder daden (moord, mishandeling, verkrachting, ontvoering, roof en diefstal) gepleegd worden

  De daden worden alleen bekender, door lieden als Peter R de Vries en door progroma’s als opsporing verzocht, en nu ook door de SMS diensten.

  Gevoelens van onveiligheid leiden tot beschermgedrag. Ik ben bijna 2 meter lang, donker haar en zwaar gebouwd. Kortom, op het eerste gezicht iemand waarvan je geen klap wilt krijgen. Dus kan je beter mij voor zijn, en dus mij slaan voordat ik sla.

  Alleen, de afgelopen bijna 30 jaar heb ik niemand geslagen. Ik heb geen plannen om wie dan ook te meppen, en dus zou die (begrijpelijke) manier van zelfbescherming ertoe leiden dat ik onnodig de klos ben

  Kortom, de bijkomende gevoelden van onveiligheid leiden ook te slachtoffers – en dus zou dit plan in deze context eerst eens goed tegen het licht gehouden moeten worden, bijvoorbeeld in de Tweede kamer en dan in de Eerste Kamer (als wetontwerp, dus)

 4. de vrijheid zegt: 11-11-08 om 22:35

  OMG nog meer geld verdienen.
  waarom moet de burger de job van de politie doen.
  Denk je echt dat al die sms nut hebben.
  geld verspilling. Wat de politie moet doen is gelijk in
  actie komen en niet als je op het buro komt zeggen over 48hr graag terug komen dan kunnen we wat doen.
  Ik ben heb zelf de ervaring ermee.

 5. Peter Korsten zegt: 12-11-08 om 08:31

  Nou werk ik bij een mobiele telefoonaanbieder (niet in Nederland en ‘reverse billing’ is hier niet toegestaan), maar het is wel heel gemakkelijk gezegd dat een private onderneming even de kosten mag gaan dragen van wat de overheid doet. Want dan is natuurlijk het einde zoek en zul je zien dat nog veel meer overheidsinstanties gratis SMS-en willen gaan versturen. En wie betaalt de electriciteit, de bandbreedte, de licenties, het personeel? Juist, de telecom-aanbieder, die die kosten toch ergens vandaan moet halen. Dus het woord ‘strijkstok’ is nogal tendentieus, alsof de mobiele aanbieders lachend het geld opharken over de rug van verdwenen kinderen.

  Of bekijk het van de andere kant: je bent waarschijnlijk €2,50 per jaar kwijt aan berichten over verdwenen kinderen. Voor een glas fris betaal je nog meer, dus waarom daar zo’n probleem van maken?

  Het zou beter zijn als de rijksoverheid hier het initiatief neemt, direct onderhandelt met een SMS-provider en een gunstig tarief bedingt. Vervolgens kan dat aan alle (rijks-, provinciale en gemeentelijke) overheidsdiensten ter beschikking worden gesteld. Wat dit per jaar zou kosten valt in het niet bij de andere uitgaven.

  Maar goed, aangezien de Nederlandse overheden het liefst tegen elkaar werken (zie de affaire tussen Noord-Holland en de regering), hoeven we daar niet op te rekenen.

 6. jan zegt: 12-11-08 om 08:46

  Ik vind wel dat de overheid dit moet regelen..en dat providers en telecom bedrijven..hier niks aan mogen verdienen,alleen de onkosten mogen gedekt worden!
  Het is toch belachelijk dat ze zouden moeten verdienen aan oplossingen voor misdrijven en zeker bij kinderen!!!!

 7. Peter Korsten zegt: 12-11-08 om 09:25

  Waarom zet de overheid dan niet zelf zo’n dienst op? Of een eigen SMS-netwerk? Met alleen onkosten dekken ben je er niet, want het is bandbreedte die je niet kunt gebruiken voor je betalende klanten.

  Men verwacht toch ook niet dat de post brieven van de overheid gaat rondbrengen tegen kostprijs? De postbode moet die brieven ook allemaal meeslepen. Er zouden waarschijnlijk meer postbodes aangenomen moeten worden, of ze werken harder.

  Maar vrees niet, wanneer een telecomprovider op hogere kosten wordt gejaagd vanwege het algemeen nut of arme kindertjes (en laten we niet vergeten dat de overheid veel verdient aan mobiele aanbieders, of zijn de honderden miljoenen van de 3G-veilingen vergeten?) zal dat ergens op verhaald worden en dat zijn de klanten, dus het is toch een sigaar uit eigen doos. De winstmarges in Europa gaan sowieso alleen maar omlaag en je mag er van uitgaan dat er veel mensen op straat komen te staan. Maar goed, tenminste hebben we dan een goed gevoel over die kinderen.

  Maar zoals gezegd, ik stoor me nogal aan de toon van dit artikel. Van de NOS zou ik verwachten dat ze zich tot berichtgeving beperken, in plaats van stemmingmakerij.

 8. topal zegt: 12-11-08 om 10:48

  eerlijk gezegd heb ik me ook aangemeld bij amber maar zoiets hoor je te doen voor kinderen niet voor de centen wat maakt het nou uit dat iemand hier geld aan verdient als de kinderen maar veilig thuis komen want dat is en blijft onbetaalbaar niet vergeten mensen dit is voor de kinderen en maakt het nou zoveel uit wie er 80 000 euro overhoudt.
  weten jullie wel wat de waarde is van een kind voor een vader of moeder die zijn of haar kind kweit is

 9. Ted zegt: 12-11-08 om 13:15

  waarom eigenlijk alleen voor kinderen en niet voor moeders of vaders

 10. Hier kan men ook [url=http://www.geldmiljonair.nl]geld verdienen[/url] zonder kosten. Veel succes!

 11. Er gaat natuurlijk niemand gebruik maken van dit nummer. Je kan in alle tijden gewoon blijven bellen. Overheid en politie hebben alles in bezit, dus ook jouw 06..gewoon bellen maar. En een oproep via het journaal werkt nog het beste.

Geef een reactie