De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

‘Kankerteef, kan die auto weg!?’

anp_1047782_ambulance_1.jpgDoor Edwin v.d. Berg, Amsterdam-correspondent

De veiligheid van ambulance-personeel is de laatste weken volop onderwerp van debat. De doodsbedreiging van een Amsterdamse ambulance-verpleegkundige, begin september, maakte opnieuw duidelijk waar zij in hun werk aan worden blootgesteld. PvdA-partijleider Wouter Bos sprak gisteren met het personeel van de Amsterdamse ambulancedienst VZA.

Bos was maandag op werkbezoek in de hoofdstad.

Na de doodsbedreiging in Amsterdam-Geuzenveld, door een jongen wiens broer was neergestoken, is het ambulancepersoneel al weer enkele ‘incidenten’ verder. Dat vertelt VZA-verpleegkundige Ron Sietek, die zelf die avond in Geuzenveld werd belaagd.

Camera’s
Een vrouwelijke collega van hem, zo vertelt ie aan Bos, parkeerde vorig week tijdens een  nachtdienst de ambulance noodgedwongen in een krappe straat. Terwijl zij een slachtoffer te hulp schiet, briest een automobilist haar toe: “He, kankerteef, kan die auto weg!?” Volgens Sietek was de man, net als bij de dreigementen in september, van Marokkaanse komaf.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheden om het ambulancepersoneel beter te beschermen tegen verbaal en fysiek geweld. Zij denkt erover om ambulances uit te rusten met camera’s. Een concrete maatregel, maar Ron Sietek en zijn Amsterdamse collega’s zijn kritisch.

“Wij zijn geen verlengde arm van het blauw’”, vertelt Cor Koemeester. Hij geeft leiding aan de Amsterdamse ambulancedienst VZA. “De camera’s registreren wat er rondom de wagen gebeurt. Veel werkers op de ambulance hebben er moeite mee dat zij op die manier een verlengstuk zijn van de politie.”

“Bovendien speelt ons werk zich maar voor een deel op straat af. Vaak moeten wij na een 112-melding ergens binnenshuis helpen. Dan heb je dus niets aan camera’s in of op de wagen. Daarom wordt ook gesproken over een kleine camera in je jas. En die wordt er, als dat bekend is dan misschien afgerukt en veroorzaakt dan juist meer agressie dan ie moet voorkomen.”

Privacy
En hoe zit het met de privacybescherming van mensen die een camera dragen, vraagt Koemeester zich af. “Stel dat wij iemand moeten helpen die onwel is geworden na cocainegebruik, wij registreren dan met de camera in de jas de situatie thuis. Of een kind dat van de trap is gevallen en gewond is en later blijkt het te gaan om kindermishandeling? Waar houdt onze hulpverlening op en waar begint het werk van de politie en welke rol spelen onze beelden dan?”

Vragen waar de dagelijkse werkers op de Amsterdamse ambulances eerst een antwoord op willen.

Overigens loopt er in het land al een experiment met cameravoering op de ambulance. In Groningen en Drenthe zijn drie moderne ambulances uitgerust met een camera achter de voorruit, in de cabine waar hulp wordt verleend en aan de achterkant. Die ervaringen zullen worden meegewogen bij het besluit van Ter Horst.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


14 reacties op “‘Kankerteef, kan die auto weg!?’”

 1. Fons zegt: 11-11-08 om 15:05

  De essentie van de problematiek wordt in dit debat volledig genegeerd. Want waar gaat het over? Het ambulance personeel wordt belaagd door ongeduldige, scheldende mensen en vanuit de berichtgeving blijkt dat dit veelal Marokkanen zijn. Ik snap niet dat er heil wordt gezocht in het plaatsen van een camera. Welk afschrikkend effect heeft dat ding? Hoe gaat een camera als een ambulancebroeder of zuster wordt uitgescholden opeens de situatie veranderen? Of voorkomen?

  De essentie ligt erbij dat er onvoldoende duidelijk is gemaakt dat ambulance personeel voorrang heeft in de maatschappij en respect behoort te krijgen. Diegenen die dat niet begrijpen moeten dat – met welk middel dan ook – duidelijk worden gemaakt.

 2. René zegt: 11-11-08 om 16:00

  Het zijn aso’s die niets begrijpen, maar wat nog belangrijker is ze zullen het nooit begrijpen.
  De oplossing kan alleen maar hele lange gevangenisstraffen zijn. Niet om ze bij te brengen dat e.e.a. niet kan, maar om ze zo lang mogelijk van de straat te houden.

  Er zullen wel mensen zijn die het hier niet mee eens zijn, maar dan vraag ik ze “nu” wat de oplossing is!

  Leg een databank aan van iedere marokkaan die aso gedracht vertoont en je komt er eindelijk achter dat zeker 75% zich niet kan (of wilt) aanpassen.
  Daarna kan er een specifiek plan (door deskundigen) worden gemaakt om deze groep aan te pakken. Dit kunnen we natuurlijk ook doen met de antillianen (etc.).

  Of is dit weer discriminatie?

  Wat is erger: je zelf in de maling nemen en niet eerlijk voor het nageslacht zijn of structurele problemen eindelijk proberen aan te pakken?

  Al gaan we fouten maken, we doen eindelijk eens iets.

  Toch?

 3. den Buurman zegt: 11-11-08 om 16:01

  Vaak zie je dat er politie ter plaatse is. Maak dat tot een vaste regel. Ambulance personeel moet onbevangen het werk kunnen doen en geen verlengstuk van de politie worden.

 4. delphi zegt: 11-11-08 om 16:23

  Deze mensen moeten hiervoor zeer zware straffen krijgen. Dit kan en mag niet worden getolereerd. Daarnaast zouden ze verplicht welzijnswerk moeten verrichten gedurende enkele jaren.

 5. bas zegt: 11-11-08 om 16:30

  Ik citeer “Wij zijn geen verlengde arm van het blauw”

  Volgens mij heb je hulpverleners ‘in het blauw’ ‘in het wit’ en de brandweer, onder andere

  maar, belangrijk is de hulp. Wanneer de ambulance een kind met gebroken been helpt, en het kind, na herstel van de breuk, het andere been gebroken wordt, dan denk ik dat iedereen dat betreurt

  Ik weet wat het antwoord zal zijn: zonder geheimhouding kom je regelmatig ergens niet binnen. Dit zijn echter wel die woningen waar de kans op problemen toch al maximaal is – kortom, is dat echt het probleem?

 6. Derek zegt: 11-11-08 om 19:22

  Het is verschrikkelijk dat die mensen voor rotte vis worden uitgemaakt door (voornamelijk) onze Marokkaanse medelanders. Ik vind het geen slecht idee om het ambulancepersoneel uit te rusten met een wapen en bevoegdheid om boetes uit te delen. Dit gebeurt ook in de VS en in Zuid-Afrika, hetgeen respect afdwingt. Ik weet dat het extreem is, maar aangezien gebruikelijke poldermodel-achtige oplossing niet blijken te werken, geeft het stof tot nadenken.

  Derek

 7. Bert Westera zegt: 11-11-08 om 21:16

  Beetje stigmatiserend praatje van redder des vaderlands Bos. Zet complete groepen weg en wil onnodig mensen kwetsen. Is Wilders II opgestaan?
  Of is Wilders toch een ander verhaal? Jazeker is Wilders een verhaal. Links mag benoemen, rechts niet, want wanneer Wilders het doet worden de vergelijking met de joden en de oorlog er bijgehaald. Wouter Bos WO III gaat beginnen, nadat er eerst massaal Marokkanen zijn vervolgd, dankzij jou stigmatiserende opmerkingen.

 8. Ik vind die camera’s op zich wel een goed idee. Er zijn ook mensen met camera’s rond hun huis en die voelen zich ook geen ‘verlengstuk van de politie’.

  Als ze maar geen wapens gaan dragen! We zijn Amerika niet. Wel zouden ze iets stoerdere pakjes mogen dragen, met name de politie. Als je de Franse politie bekijkt bijvoorbeeld, daar wordt zelfs een Marokkaan bang van…

 9. Ruben zegt: 12-11-08 om 01:29

  @ Derek: Prachtige term medelanders.

  Verder: ja het mag dus wel blijken dat het veelal Marrokanen zijn, ik moet hierbij zeggen dat het mij oplucht dat het probleem tegenwoordig gewoon bij de naam genoemd mag worden, het is alleen jammer dat op deze groep gerichte oplossingen uitblijven.

  @ Bert Westera: Het constant alles vergelijke met de Joden vervolging tijdens WOII is ook naar mijn mening een doren in het oog. Sowieso lijkt niets te duiden op een aankomende massale vervolging van Marrokanen.
  Deze vergelijking wordt te pas en te onpas uit de kast gehaald, ook door de juist zeer van rassen theoriën overtuigde groep Marrokanen. Juist de lastpakken zijn vaak fel gekant tegen alles wat Joods is maar als het hen uitkomt worden ze wel gebruikt om hun eigen zieligheid te visualiseren.

  @ Den Buurman: Politie ter plaatse kan niet altijd, die mensen hebben het vaak ook érg druk. Daarnaast moet je je afvragen of het wel wenselijk is. Het verhoogd vooral bij bejaarden de drempel om de hulp van de Ambulance in te roepen, ze willen immer niet te veel tot last zijn. En juist deze groep verzuimd al geregeld tijdig medice hulp in te roepen.

  @ Rene: Het is pijnlijk te noemen dat we inderdaad pebaalde duidelijk af te bakenen groepen niet krachtig aan te pakken omdat we het woord onderscheid zien als een zonde.
  Het kan ook goed hier in Nederland, als ze zelf maar willen. Ooit wel een een Vietnamees structureel overlast zien bezorgen? Nee zij wouden verder komen en dat is ze fantastisch gelukt!

 10. Peter Korsten zegt: 12-11-08 om 08:55

  Tja, toen ik nog in Amsterdam werkte, tegen de A10 aan, was één van mijn collega’s die harder werkte dan gemiddeld een Marokkaan. Daar heb ik nog interessante dingen van geleerd, bijvoorbeeld dat ze er drie talen spreken, waaronder Spaans.

  Aan de andere kant, toen ik bij een volgende baan een stuk noorderlijker moest zijn, fietste ik door Slotervaart/Overtoomse Veld en laten we eerlijk zijn, dat zijn geen fijne buurten. De meeste flatwoningen hebben een satellietschotel en hoeveel er ook wordt schoongemaakt, er ligt toch steeds weer rotzooi op straat.

  Hierboven zie ik veelal twee soorten opvattingen, waarbij de ene is dat we allemaal racistisch zijn en hard op een holocaust afhollen, terwijl de andere groep denkt dat alle Marokkanen (of minimaal 75%, zoals hierboven te lezen valt) een stelletje asociale hufters zijn.

  Beide opvattingen zijn absurd, nergens op gebaseerd en dragen helemaal niets bij aan een oplossing. Het staat buiten kijf dat er een groep Marokkanen is die problemen veroorzaakt, maar om alle Marokkanen over één kam te scheren zorgt er alleen maar voor dat je mensen afstoot.

  Na de ‘politiek correcte’ (wat inhoudt dat een voornamelijk linkse minderheid beslist wat je wel en niet mag zeggen) jaren ’90 hebben we nu de jaren ’00, waar het bon ton is om maar steeds hardere uitspraken te doen, mensen tegen je in het harnas te jagen en dan gaan klagen dat je vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt.

  Als alle internet-profeten aan de rechter- en linkerkant nou eens met een oplossing zouden komen, liefst eentje die het probleem onderkent en niet meteen een hele bevolkingsgroep stigmatiseert, misschien dat de hulpdiensten dan gewoon hun werk weer zouden kunnen doen.

 11. bas zegt: 12-11-08 om 09:28

  Er zi een verschil in het over een kam scheren van een groep mensen en canstateren dat ee nbepaalde cultuur moeilijk mengt met de onze – en daardoor tot problemen leidt

  Ik ben ervan overtuigd, dat verreweg de meeste Nederlanders deugt – en dat een even groot deel van de Marokkanen deugt – maar dan wel deugen zoals gezien binnen hun eigen cultuur

  Daar wringt hem de schoen. In Marokko wordt, bijvoorbeeld participatie van ouders op scholen niet gewaardeerd, hier is het bijna essnetieel om de kinderen een goede opleiding te geven. Tsja, dat is niet een kwestie van elkaar tegemoet komen, dat is overnemen – of problemen opleveren

  Ik vind het toch wel opmerkelijk dat jonge mannelijke Marokkanen veel problemen hebben, en jonge mannelijke Turken inmiddels niet meer. Bedenk, ik kan aan de buitenkant wel zien dat iemand een kleurtje heeft, maar het kleurtje van de Turken en Marokkanen is wel hetzelfde

  Ik vergis mij dan ook wel eens. Kortom, ik kan een Turk niet anders behandwelen als een Marokkaan, en daarmee wil ik zeggen, de verschillen tussen Turken en Marokkanen zullen niet komen door een andere behandeling van de Nederlanders

  Het is een kwestie van cultuur, van mengproblemen. En volgens mij is dat iets dat gezegd mag, nee, moet, worden

 12. wim zegt: 12-11-08 om 10:12

  allereerst hoop ik dat er ambulancepersoneel is dat dit leest, alle respect nl. Ik heb eenmaal gebruik mogen maken van uw diensten, dank, en alle respect.
  overigens denk ik toch echt dat wij samen verantwoordelijk zijn voor onze maatschappij. waar is de buurman die er iets van zegt?; de medeburger die zulke jongetjes vertelt dat ze niet op straat, maar op de stoep moeten voetballen?; wie zegt nog spontaan dat een lift geen speelgoed is tegen een paar kinderen?
  het begint hier voor de deur, als ze jong zijn en het beeld krijgen dat alles maar mag, omdat we met zn allen doen alsof we het niet zien, het is mijn zaak niet, mijn spul niet, mijn verantwoordelijkheid, mijn kind niet.
  het zijn de buren!!
  en daar is het gras nog groener ook!!

 13. Peter Korsten zegt: 12-11-08 om 12:27

  Bas, mijn Marokkaanse collega’s destijds in Amsterdam functioneerden prima binnen de Nederlandse maatschappij. Nogmaals, mijn persoonlijke ervaring is anders en ik denk dat de persoon verantwoordelijk dient te worden gehouden. Dat van “de maatschappij”, of “hun bevolkingsgroep”, daar geloof ik niet zo in.

  Dus wat mij betreft mag er streng opgetreden worden tegen Marokkanen die een ambulance belemmeren, of Limburgers die een arrestant uit een politiebus halen. Als een paar weken werkstraf binnen een hulpverleningsorganisatie niet helpt, dan maar een paar jaar achter slot en grendel.

 14. bas zegt: 13-11-08 om 09:28

  Peter,

  Ik ken best veel prettige Marokkanen. Ik ben alleen niet van plan om mijn ogen te sluiten voor de problemen zoals die er zijn.

  Ik pleit voor een aanpak waarbij rekening gehouden wordt met culturele achtergronden. Wat kan daar nu feitelijk aan mankeren?

Geef een reactie