De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS-verslaggever in de boeien geslagen

boeien2.jpgDoor Martijn Bink

Zo maar een dag uit het leven van een Journaalverslaggever. Om half een ‘s middags moeten cameraman Erik Nekeman en ik in Rotterdam zijn. De politie demonstreert daar een nieuw middel in de strijd tegen overvallen: DNA-spray. Dit chemische goedje komt -  na een druk op een overvalknop – uit het plafond van een winkel. In de kleurloze spray zit een unieke DNA-code. Doordat het aan huid en kleren blijft kleven, kan de politie nog dagen later zien of iemand op het moment van de overval in de bewuste winkel was.

Frustratie
Sigarenmagazijn Dubbelbros heeft de primeur. Daarom heeft de politie de gehele Nederlandse pers uitgenodigd om bij Dubbelbros te zien, hoe de DNA-douche werkt. Enigszins bedremmeld staat de eigenaar vanachter zijn toonbank te kijken hoe een zestal cameraploegen en tientallen fotografen zijn winkel overnemen. Er kan geen klant meer in of uit. De politie heeft een figurant ingehuurd die de overvaller speelt. Bij elke beweging van deze nep-overvaller gaat een bataljon flitsers af. De cameraploegen verdringen zich voor het beste plaatje. Er ontstaat ergernis en frustratie.

Als de demonstratie achter de rug is, blijkt dat het voor mijn cameraman vrijwel onmogelijk was, om ook maar één shot te maken zonder dat daarbij collega’s in beeld stonden. Daar valt dus niet echt een realistische reconstructie van te maken. De winkel is inmiddels leeg. Dus besluiten we dat ik het zelf maar moet demonstreren.

Politiehumor
boei1.jpgIk ga onder de DNA-douche staan en vertel daarbij in de camera hoe het systeem werkt. Vervolgens laat de politie met een UV-lichtje zien dat het spul echt aan mijn hoofd en kleren blijft kleven. Ik vraag de agent om mij in de boeien af te voeren. Dat lijkt me wel een leuk eindshot. ‘Geen probleem’, zegt de agent. Maar als de cameraman iets later roept dat ‘het erop staat’, zie ik lichte paniek in de ogen van de agent. ‘Ik heb geen sleutels bij me’, zegt hij. ‘Leuk, politiehumor’, denk ik nog. Maar de man blijkt ernstig serieus.

En daar sta ik dan, midden op een plein in Rotterdam Zuid. In de boeien. En met de slappe lach. Voorbijgangers maken opmerkingen. Ook via de portofoon van de politieagent zijn de grappen niet van de lucht. ‘Er staat daar een journalist met handboeien om, dus doe maar rustig aan. Weten zij ook eens wat wachten is’. Het duurt bijna een kwartier voordat er een politieauto is met een bevrijdend sleuteltje. Een kwartier minder montagetijd dus.  Maar wel goed verhaal erbij op feestjes de komende weken…

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “NOS-verslaggever in de boeien geslagen”

 1. bas zegt: 26-11-08 om 09:07

  Slordig

 2. Helena zegt: 26-11-08 om 10:01

  Nog last van (lach)spierpijn gehad?

 3. Kasper zegt: 26-11-08 om 10:58

  Kunnen we een blooper video krijgen? :)

 4. Saskia zegt: 26-11-08 om 11:19

  Whaha, ik dacht dat dat alleen in films gebeurde! Mooi verhaal.

 5. misschien is er aan gedacht, maar als overvaller zou ik denken: regenjas met capuchon aan en met paraplu naar binnen en buiten…

 6. dikke dennis zegt: 26-11-08 om 14:55

  hahahahahahaha wat hilarisch!!!!!

 7. Jan zegt: 05-12-08 om 00:01

  Wat een enorm feest….. in de boeien geslagen na de DNA douche proef, dat moet je ooit echt in je leven hebben meegemaakt :) .

  Erg leuk voor de bedenkers en uitvoerders in de vorm van politie, dat ze kunnen zwaaien met een nieuw afschrikmiddeltje.
  Een beetje opsporingsteam wordt pas na een week gevormd, eerste aankopingen met geluk na een maandje geevalueerd, eerste verdachten in beeld na twee maand…. Met een beetje wassen kom je de DNA douche gemakkelijk door.

Geef een reactie