De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Back-to-schoolbus haalt spijbelaars thuis op

backtoschoolbus.jpgSpijbelen. Jongeren die rondhangen in het winkelcentrum of op vrijdag de laatste uren ertussen uitknijpen om wat eerder de kroeg in te gaan. Ouders die aan het werk zijn, weten vaak van niets. Maar de ware oorzaken achter het verzuim zijn vaak minder onschuldig. Ligt het aan de leerling zelf of is er thuis iets aan de hand? En hoe kom je daar als school achter?

Kitty Busink, zorgcoördinator van het Technisch College Amsterdam (TeC), had door haar ervaring met een mobiele brigade al gemerkt dat huisbezoeken werken. Zo’n mobiele brigade bestaat uit een groepje docenten die de wijk infietsen en aanbellen bij ouders. Waarom was zoon of dochter lief niet op school? En dat persoonlijke contact werkte.

Busink dacht groter. In oktober 2007 kwam een oude droom uit. De back to school bus ging van start. Het doel van de bus is simpel: erachter komen wat er zich afspeelt achter de voordeur. En. Iedere leerling die thuis is moet mee de bus in en, gaat zonder pardon, mee terug naar school.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Het is grijs, koud en nat als we met de bus het schoolplein afdraaien. Thessa Gerritsen, begeleidster zorgwekkend verzuim, Mohammed Balkoudia, verzuimcoördinator en leerplichtambtenaar Arnold Griffith gaan samen met busbestuurder Mohammed Boudhan gemiddeld een keer per week samen op pad.

Het is vroeg, de lijst met namen wordt snel doorgenomen. Als er even later wordt aangebeld op het eerste adres gaat het raam op 1 hoog half open. De moeder zegt dat ze de brieven van school over het verzuim van haar zoon nooit heeft ontvangen. En dat ze nu ook niet weet waar hij is. De voordeur blijft gesloten.

Bij de volgende adressen mogen ze wel binnenkomen. Terug in de bus volgen verhalen over alcoholmisbruik door de moeder en een huiskamer die bezaaid ligt met uitgedrukte sigarettenpeuken.

Of die Turkse vader die weliswaar al tien dagen weet dat zijn zoon spijbelt, maar niet wist dat het om zo veel uren ging. Ook wist hij dat zijn zoon hasj rookte, maar wat moet hij er aan doen?

Het back to school team probeert in dit soort gevallen een oplossing te bedenken. Soms is die oplossing simpel zoals een passende opleiding en soms is er meer nodig. Zoals bij die leerling die z’n bed niet uitwilde. Dan zit de verzuimcoördinator aan de rand van het bed.

Of het effect heeft? Een paar dagen later gaat de telefoon: de jongen is uit bed en nu weer iedere dag op school. De voet achter de voordeur lijkt te werken.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Drie andere scholen in Amsterdam maken sinds kort ook gebruik van de bus. Het Amsterdamse gemeentebestuur wil het initiatief uitbreiden. Ook de stadsdelen buiten West moeten met de bus de weg op.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Back-to-schoolbus haalt spijbelaars thuis op”

 1. Abdel zegt: 17-12-08 om 22:57

  Arnold en Tessa, toppie. Goed gedaan. Binnenboord houden, kost wat kost.

 2. Tim zegt: 19-12-08 om 15:51

  Bus is leuk, dikke boete is leuker. Dan houden die slappe excuses van ouders die er geen zin in hebben hun kind op te voeden in ieder geval op en worden ze zelf ook verplicht hun verantwoordelijkheid te nemen.

 3. kind van tec zegt: 04-01-09 om 18:07

  vindt het wel een beetje raar van iedereen om met een ”bus” iedereen te komen ophalen als ze niet naar school willen is hun eigen keus lijkt mij.

 4. scholier tec amsterdam zegt: 06-01-09 om 03:04

  ik vind het een goed idee want we hebben een groot verzuim op onze school zelf heb ik dat ook gehad maar er zijntoch wel meer dingen om de verzuimen te minderen

 5. ex scholier zegt: 10-01-09 om 21:47

  oke goed idee stond zelf ook in de spits met dit busje niet omdat ik spijbelde maar ze wouden graag met iemand op de foto

  niet alles in deze film klopt sommige personen uit de film zijn geen leerlingen op het tec gr ex scholier tec amsterdam

 6. scholier vn tec zegt: 12-01-09 om 09:39

  ik had als 1ste een reactie op dese site gelegd.
  wrm hebben jullie het weggehaald?
  omdat daar de waarheid in stond:)?
  dan zal ik t nog 1 x type voor jullie nog uitgebreider!!
  jullie laten alleen die reacties van mensen, die het ermee eens zijn.
  ik ben het er ook met jullie eens dat jullie spijbelaars ophalen. MAAR ik ben het niet met jullie eens over wat jullie over iemand hebben gesegd.dit gaat om het eerste adres dat jullie bezocht hebben!!jullie zegge de moeder van de jonge niet wist waar haar zoon was. DAT IS EEN DIKKE VETTE LEUGEN!! want dat wist se wel!! hij was op school!!!!! en die Mohammed Balkoudia ZAG DIE JONGEN DIE OCHTEND NOG OP SCHOOL!!! dat heeft ie selfs toegegeve!! de jonge zat gwn in ze les en jullie gaan dan naar zijn huis toe en beginne te filme, nog zeggen tegen zijn moeder dat ie spijbelt. en segge dat jullie brieven hebben verstuurd naar het 1ste adress.dan segt de moeder van de jonge: nee jullie hebben helemaal niks naar ons adress gestuurd.wat zeiden jullie toen? (Thessa Gerritsen, begeleidster zorgwekkend verzuim, Mohammed Balkoudia, verzuimcoördinator en leerplichtambtenaar Arnold Griffith)
  Jullie zeiden: mischien pakt jullie zoon de post en weten jullie daar niks van. gaan jullie ineens beschuldigen?!de moeder segt nog dat het niet so is. en de vader van de jongen heeft de sleutels van de post.
  en dan komen jullie nog met een camera?! terwijl de jonge niks heeft misdaan hij zat gwn in zijn les. logisch he dat de moeder van de jonge jullie niet naar binnen liet:) leugenaars

 7. kind van tec zegt: 12-02-09 om 23:29

  het is allemaal een leugen had een kind bij mij in de les die was elke dag er niet en tog werdt er niks met hem gedaan en nu nog steeds niet…

Geef een reactie