De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een nuchtere winnaar

angenent.jpgAlsof hij een rondje om de kerk had gewonnen. Henk Angenent. Onbewogen, zo gedroeg hij zich, vond ik, die dagen na de zege in 1997. Uitzinnig van vreugde, zou je denken, na zo’n overwinning. Ouders, grootouders iedereen voor het oog van de camera laten delen in de roes. Angenent bleef wat hij was, een nuchtere teler van spruitjes die ook nog eens verschrikkelijk goed kon schaatsen.

Laatst mocht ik hem interviewen. Mocht, jawel, want zo voelde het. Een ontmoeting met misschien wel de laatste winnaar van de Elfstedentocht. Op de ijsbaan in Haarlem. Een starre schaatsfanaat, hij voldeed geheel niet aan het toen gevormde beeld. In het restaurant, aan de koffie en een flesje fris voor zijn zoon, die dit seizoen voor het echt serieus op de schaatsen staat, legde hij uit hoe het zat. Waar dat beeld van die zwijgzame spruitjesteler vandaan komt. (Hij heeft inmiddels de spruitjes vaarwel gezegd en zit onder meer in de paarden.)

Hij had lering getrokken uit wat Evert eerder allemaal was overkomen. Van Benthem die het zeer naar zijn zin heeft in Canada en met wie hij nog steeds goed bevriend is. Bij Evert had hij gezien hoe het kan lopen. Dat wie het hoogst denkbare op natuurijs haalt ook het gevaar loopt publiek bezit te worden. Zodat Nederlanders, met de camper op trektocht door Canada denken: laten we eens bij Evert langs gaan. Het erf oprijden en als ze horen dat de Elfstedentochtwinnaar er niet is, rustig blijven wachten tot hij arriveert.

Dat had Henk niet gewild. En dat was hem aardig gelukt. Hij vindt belangstelling heel aardig, maar steeds thuis, op de boerderij `volk op de dam’ gaat, vertelde hij, hem iets te ver.

Achter hem aan liepen we, van de koffie naar het ijs. Mooi om te zien, het ontzag dat hij oogstte. Daar gaat hij, ging het door de rijen. De mannen met ijsmutsen, rode neuzen en klapschaatsen die weten dat wat ze ook trainen ze nooit zijn gelijke zullen zijn. De zorg van de schaatsvorst gold vooral zijn zoontje en het edele vak van het rijgen en strikken der veters. Een schuchter meisje deed wat de mannen aan de randen van de baan niet durfden. Een handtekening en een foto met haar mobiel van Angenent en haar broertje.

Daarna volgde het interview over klimaatonderzoeken en de uitkomst: misschien wel nooit meer een Elfstedentocht. Dat zou hem aan de ene kant spijten en ook wel een bijzondere titel bezorgen, zei hij. Inderdaad, de winnaar van de laatste Elfstedentocht.

En daarna schaatste hij weg. Voorzichtig, als een doorsnee vader met een zoon aan de hand.

Natuurlijk ging de winnaar van 1997 daarna nog even voluit. Weer die bewonderende blikken.

Angenent. Ik moest vandaag nog even aan hem denken tijdens die Elfstedentocht van Tryater. Die theatervoorstelling op negen verschillende locaties die de deelnemer iets moet laten beleven van die sensaties die de echte schaatser beleeft. Een pracht idee, toch blijft het asfalt en geen ijs. Laaiend enthousiast waren de reacties. Maar een bedachtzame vijftiger, die de laatste edities van de echte Tocht had meegemaakt, verzuchtte dat wel erg de nadruk op één aspect werd gelegd. Het afzien. Nuchtere taal.

Henk Angenent had het kunnen zeggen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Een nuchtere winnaar”

 1. Ik ben 67 jaar ik weet nog dat ik gekluisterd zat aan de buis. Als limburger vond ik het geweldig. Ik was nog nooit in Friesland geweest. Tot voor 5 jaar en toen heb ik de plassen bezocht. Geweldig! En nu maar hopen op flinke vorst en dan weer kijken hoor!

 2. Waarom maken we elkaar toch allemaal wijs dat er nooit meer een Elfstedentocht komt? In 1890 ontstond het idee voor de Elfstedentocht, maar kon pas in 1909 voor het eerst worden uitgevoerd – pas na negentien jaar dus. Tussen 1917 en 1929 zaten twaalf jaar – net als nu. En van 1963 tot en 1985 was maar liefst 22 jaar – tien meer dan nu. Gewoon afwachten en dan krijgt Angenent vanzelf een opvolger.

 3. pieter vs zegt: 21-12-08 om 08:27

  Alle respect voor Henk.
  Zowat alle ‘sterren’ gaan ten onder aan de publiciteit.

  Hij bewijst dat het kan; jezelf blijven no matter what.

 4. bas zegt: 21-12-08 om 11:07

  ik hoop alleen dat het nog lang duurt

  Die ene dag dat er geschaatst wordt in Friesland vind ik prima, en ik vind het spectakel erom heen ook leuk (schaatsers die een wereldbeker wedstrijd willen afzeggen om naar Friesland te kunnen, maar niet mogen, ophef over een voortrek regeling, dat soort zaken)

  maar ik hou niet van vorst,kou en stookkosten

 5. mischa zegt: 31-12-08 om 11:35

  Mooi dat Henk zichzelf kan blijven inderdaad… houden zo…
  Op een elfstedentocht blijf ik toch hopen! Hopelijk zet de vorst door.

Geef een reactie