De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hij was nieuw op Twitter

NOS JOURNAAL

Door eindredacteur Pauline de Senerpont Domis

Het was één van de eerste berichten ooit die Jonathan Nip op Twitter had gezet en meteen werd het wereldnieuws. Wat blijkt, één dag voor de vliegtuigcrash had Jonathan een Twitteraccount aangemaakt.

Samen met Twitteraar Ansgar John (hij Twittert niet via mobiel, maar vanaf een computer), kwamen ze als ooggetuigen op alle grote nationale en internationale nieuwszenders terecht, zoals CNN, BBC en Al Jazeera. Ook de NOS had de ooggetuigen al snel aan de telefoon in de live uitzending. Jonathan, die Nipp heet hij op Twitter, meldde om 10.39 de crash: ‘Airplane crash @ Schiphol Airport Amsterdam!!’ Ansgar was stukken later (12.48) omdat hij eerst naar zijn computer thuis moest.

Twitter wordt steeds vaker bij rampnieuws gebruikt. Ook bij onze redactie de Digital Desk, die de site van de NOS van nieuws voorziet, hebben bijna alle redacteuren een Twitter-account.

NOS JOURNAALOude media winnen het nog wel
Jonathan en Ansgar waren snel, maar toch won uiteindelijk de reguliere nieuwsweg het van de Twitters, zo leek het. Lara Rense van BNRnieuwsradio zegt zelf op haar Twit ‘Yep, old skool radio was first ;) ’.

Zij meldde het nieuws namelijk als allereerste persoon, maar ze had daarvoor het bericht al op de radio verteld -ze is presentator-. Ook had RTV Noord-Holland de crash als één van de eersten op zender en online.

Bij ons leek de bekende weg het dit keer ook te winnen van de Twittermanier. Een cameraman van het Journaal volgt altijd op de voet wat er gebeurt in de verkeerstoren van Schiphol. Van hem kwam dan ook het crashnieuws onze redactie op rollen.

Hij wist alleen nog niet wat er precies aan de hand was, maar had gehoord dat een Turks vliegtuig van de radar was verdwenen en dat er daarna ook radiostilte was. Een slecht teken, zo zei hij en voordat hij überhaupt werkelijk wist wat er aan de hand was, zat hij al in de auto met zijn camera aan zijn zijde.

Getuigen, verhalen, details en beeld
De NOS heeft erg dankbaar gebruik gemaakt van het miniblog. Het nieuws bereikt de redactie wel, maar dan? Getuigen, verhalen, details en beeld. Dat wil je dan hebben. Via TwitPic konden we al snel de eerste foto vinden die online was gezet door een omstander. Ook plaatsten we zelf oproepen voor meer informatie en konden we de eerste getuigenverklaringen via Twitter op de site kwijt.

Het was niet de eerste keer dat de Digital Desk gebruik heeft gemaakt van het miniblog. Ook bij de brand van het gebouw van Rem Koolhaas in Peking was het Twitter dat ons op de hoogte stelde en hield.

Inmiddels is de service dus niet meer weg te denken en draait de NOS het gebruik ook om. Onze verslaggever Jeroen Wollaars Twitterde vandaag vanaf de persconferentie over het vliegtuigongeluk. Hoe meer we zelf met Twitter doen, hoe meer followers en dus reacties we krijgen, zo denken we. Voor een site als NOS.nl is deze relatief nieuwe tool zeer handig. ‘copy’ en ‘pasten’ is er niet meer bij. Alles kan live de site inrollen via een link naar Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Hij was nieuw op Twitter”

 1. Laane zegt: 26-02-09 om 20:07

  Zat de regisseur van de directe uitzending ook te Twitteren? terwijl een journalist aan het vloeken was.

 2. Hallo!

  op internet vonden wij deze informatie en
  we zijn er nogal van geschrokken. Als
  deze informatie klopt maakt Nederland een
  grote fout. De site waar de informatie op staat
  is: http://www.nvkp.nl

  Groetjes Iris
  en Tine

 3. Yelmer zegt: 27-02-09 om 13:14

  Huh? Zit er fulltime een cameraman in de verkeerstoren van Schiphol?? Hoe dat zo? Voor die enkele keer dat een toestel neestort?

 4. Nina zegt: 28-02-09 om 06:19

  Ja dat vond ik ook vreemd, een fulltime cameraman in de verkeerstoren van Schiphol. Als dat geen geldverspilling is weet ik niet wat wel.

  Ik snap de hele hype over Twitter ook niet. Jippie, iemand plaatse 6 minuten na het ongeluk “ongeluk” op twitter. Daar heeft toch niemand iets aan?

 5. Dick zegt: 28-02-09 om 07:38

  je hoeft niet ín de verkeerstoren te zitten om het radioverkeer te volgen. Met een simpele scanner is de approach en het stijg/landingsverkeer te volgen vanuit je luie stoel thuis. Als je dan de toren tegen andere vliegtuigen hoort zeggen: blijf nog maar even in de lucht want we heben hier een crash op de grond is dat voor een cameraman het teken van : rijden…..

 6. Toine Prikken zegt: 03-03-09 om 05:42

  Het is ook al gemeld op andere posts op deze site: journalisten zouden zich eens moeten bezinnen over hun plaats en functie in de maatschappij. Al het bovenstaande gaat werkelijk helemaal nergens over en werkt verschraling van de journalistiek alleen maar in de hand.

 7. Het lijkt me logisch dat alle berichten, ook op Twitter, zorgvuldig gecheckt worden. Dat gebeurt dan ook bij de NOS. Het miniblog kan je zien als een nieuwe, snelle bron, die de NOS er bij heeft.

Geef een reactie