De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Twee minuten stilte

stewaredess.jpgWe zijn vanaf een uur of tien op Schiphol. Om te kijken of de leden van de sektarische Westboro Baptist Church ook echt zoals aangekondigd zullen komen demonstreren. Hun punt: de crash met de TK1951 is een straf van God, omdat het liberale Nederland geen probleem met homosexuelen heeft. En Turken moslims zijn.

Maar in plaats van geconfronteerd te worden met redeloze haat, vinden we grenzeloos respect.

De eerste mededeling die we horen is om 11:30. Eerst in het Nederlands. Dan wordt in het Turks, Engels, Duits en Frans gevraagd om om 12:00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. Net als bij de officiële herdenking, iets verderop op de luchthaven, om stil te staan bij de slachtoffers van het ongeluk.

Om kwart voor twaalf is het tweede omroepbericht. We staan dan inmiddels hoog boven vertrekhal 2, met uitzicht op een krioelende massa reizigers. Er wordt ingecheckt, gepraat, gezwaaid, gelachen, gekust. Honderden mensen doen wat ze doen op een vliegveld.

Dan een laatste omroepbericht. En dan gebeurt het.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Iedereen, maar dan ook echt iedereen zwijgt. Komt tot stilstand. In één keer. Het is doodstil in de vertrekhal. Een man die op tempo met trolley de vertrekhal inkomt, kijkt verschrikt om zich heen en stopt.

“Als die sekteleden maar niet nú binnenkomen” schiet door mijn hoofd.

Maar net als bij Dodenherdenking is er alleen ergens één klein kind dat vrolijk iets roept.

Zo’n stilte, in zo’n enorme hal. Daar al die mensen die gewoon doen wat je moet doen op zo’n moment. Indrukwekkend.

Dan gaat de gong. De meute komt weer op gang. Eerst aarzelend maar dan weer snel op volle toeren, als een plaat die je even hebt tegengehouden en dan weer loslaat.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Twee minuten stilte”

 1. Hannes Minkema zegt: 07-03-09 om 19:57

  Wat een schitterend beeld in die laatste zin!

 2. Twee minuten stilte blijft indrukwekkend. Ondanks dat het gebeurde verschrikkelijk is is het op een bepaalde manier ‘mooi’ te zien/horen dat mensen nog genoeg om elkaar geven om even stil te zijn voor zoiets tragisch.

 3. bas zegt: 08-03-09 om 10:40

  Het is vreselijk voor de mensen

  Maar waarom moet een ongelukkie met een vliegtuig zoveel aandacht krijgen, terwijl er ook wel eens een touringkar tegen een brug rijdt met 10 of 15 doden?

  Wat is het toch met vliegen?

 4. loeloe zegt: 08-03-09 om 14:09

  wat hebben homoseksuelen nou met de crash te maken? Onzin, ook al staan we 5 min. stil de doden komen niet terug door de gemaakte fouten. Toch?

 5. Chris zegt: 08-03-09 om 14:16

  Het is goed dat er bij deze gebeurtenis stil wordt gestaan en dat er zoveel mogelijk mensen bij betrokken worden, zowel personeel als reizigers. In de hectische samenleving van tegenwoordig is alles zo vanzelfsprekend geworden, maar juist door deze momenten wordt je weer op je plaats teruggezet en wordt je bewust van het leven, je dierbaren en de mooie momenten van het leven die in één seconde voorbij kunnen zijn, net als bij de 9 overledenen van de vliegtuigramp.

  Het is mooi om te zien dat iedereen twee minuten stilte in acht heeft genomen om stil te staan bij de geberutenis, de slachtoffers en bij jezelf.

  @ Bas: Ik weet nog wel dat het trein- en metroverkeer in Nederland een aantal dagen na de aanslagen op forensentreinen in Madrid een aantal minuten stil lag. Zoiets heet solidair zijn met elkaar en stilstaan bij afschuwelijke gebeurtenissen die plaatsvinden. Vandaar dat er tegenwoordig ook zoveel bermmonumenten geplaatst worden: een plek om te herdenken en tot bezinning te komen.

 6. bas zegt: 08-03-09 om 22:28

  Inderdaad vind ik die bermmonumenten gevaarlijk: ze trekken de aandacht weg van de wegen, juist waar het gevaarlijk is

  Een tijd terug zag ik een boom voor en achter van een bosje bloemen voorzien. Volgens mij is het veiliger zonder

 7. Tim zegt: 09-03-09 om 09:55

  @Bas

  Als je gewoon maximum snelheid rijdt en voldoende afstand houdt is niets langs de weg gevaarlijk. Daarbij zijn we geen machines, maar menselijk. Althans, de meesten van ons.

  Als ik ons dorp in kom via het recreatiegebied staat er een gedenkbord, een waarschuwing. 17 jaar, in het jaar 2000. Snelheid aanpassen, je komt een woonwijk in. Ik vind dat heel terecht. Ik kende het slachtoffer niet persoonlijk, toch laat het je even nadenken over je rijstijl op dat moment en pas je je aan. Bewust of onbewust, het heeft het gewenste effect. Het is erg genoeg dat er mensen dood moeten gaan om dat teweeg te brengen.

  Waarom een vliegtuig wel en een touringcar niet. Is niet zo, dit was in Nederland en had (!) heel veer erger kunnen zijn. Vliegtuigrampen lopen (zie Bijlmer) niet altijd zonder explosies en brand af. Snelweg vol mensen, woonkernen waar hij op had kunnen vallen. Maar stilstaan bij de slachtoffers van de weg doen we ook. Of slachtoffers van wat dan ook.

 8. Ik snap niet dat jullie aandacht besteden aan deze amerikaanse sekte waarschijnlijk omdat jullie nieuws willen maken. Alles over deze sekte is oud nieuws. Ze doen het zelfde altijd weer.

Geef een reactie