De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Karst Tates en het vraagteken

Menigte bij de Naald (Foto: Marieke de Vries/NOS)Karst Tates is vandaag begraven.

Met een snelheid van minstens 80 kilometer per uur reed hij een kleine week geleden in op een mensenmenigte, om, volgens de autoriteiten, een aanslag te plegen op de koninklijke familie. Met 7 doden als gevolg.

1 vrouw vecht nog voor haar leven, ze heeft ernstig hersenletsel.

Nederland heeft sinds de eeuwwisseling voor een klein landje relatief vaak te maken gekregen met ernstige aanslagen en rampen. Enschede, Volendam, Fortuyn, Van Gogh, ik noem er maar een paar. En de reacties van de Nederlanders daarop waren doorgaans onverbiddelijk: weg met de vuurwerkfabrieken uit woonwijken, meer controle op feestversiering in cafés en Volkert van der Graaf en Mohammed B. waren extremisten. De ene uit extreem-linkse hoek, de ander uit radicale moslimhoek.
Berechten en opsluiten.

Met Karst Tates hebben mensen meer moeite hem te plaatsen. Ook omdat hij na zijn fatale aanslag overleed. Hij zal zelf geen antwoorden meer kunnen geven, geen verantwoording meer afleggen.
En hij was een gewone man.
De buurman.
Met zijn keurige rode trui en blauw-wit geblokte overhemd. Bepaald geen extremist. En dat maakt het lastig hem in een hokje te plaasten.

Brief aan Karst Tates (Foto: Marieke de Vries/NOS)Bij de Naald, de plek waar de dodemansrit van Tates eindigde, hangt nu een geplastificeerde boodschap van iemand die het nodig vond even stil te staan bij het waarom. Er staat: ‘Wat moet jij ver heen zijn geweest om dit alles te laten gebeuren! Dit kan toch geen mens zomaar doen. Het is voor ons allemaal een teken dat we meer moeten letten op onze medemens en steun moeten bieden waar nodig.’

Dat is een gevoel wat ik de afgelopen dagen vaker heb gehoord van mensen die erbij waren of bloemen kwamen leggen voor de slachtoffers. Dat zijn daad gruwelijk was, dat hij, als hij zichzelf al zo nodig van het leven wilde beroven, nooit zoveel slachtoffers had mogen meeslepen in de dood, maar dat de oorzaak misschien wel ligt in de manier waarop de huidige maatschappij in elkaar steekt.

Gehaast, veel impulsen via de media (copy-cat gedrag?), erbij moeten horen. En als je dan alles verliest, een nobody wordt, dat dan de stoppen door kunnen slaan. Er leek een onderliggend gevoel te zijn van: zou het bij mij ook zo mis kunnen gaan?

Volgens deskundigen zijn er in het jaar 2 piekmomenten wanneer mensen zelfmoord plegen. Het ene moment is in het najaar, als de dagen korter worden en donkerte en eenzaamheid de overhand nemen. Het andere moment is in het voorjaar, als iedereen vrolijk hand in hand over straat gaat en de terrasjes zich vullen met verliefde mensen. Als je er dan alleen en met niets om handen voor staat is het mogelijk dat iemand wraak wil nemen op de maatschappij.

Misschien dat op Koninginnedag de blijdschap zo overweldigend aanwezig is dat er juist daardoor iets compleet ontspoort bij mensen die niets meer te verliezen hebben.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


21 reacties op “Karst Tates en het vraagteken”

 1. Thadeous zegt: 06-05-09 om 19:37

  Mooi geschreven. Dit is inderdaad een erg, nou ja moeilijk te verklaren maatschapelijke situatie. Wat zeggen onze pyschologen?

 2. Edwin zegt: 06-05-09 om 21:43

  Ik lees het artikel , en moet zeggen , heb zeker geen goed woord over voor de dader van dit drama , maar ik heb ooit in een omgeving gezeten , waar mensen gewoon als eeen nummer worden behandeld , geen hulp , geen begrip , en misschien het ergste , geen inititaief nemen om maar iets te doen aan de situatie…en dan te weten dat je met je eigen persoontje er alles voor over zou hebben om dat heel snel te veranderen , 1 ding wil ik graag hog zeggen , alle ” hulp ” instanties zouden zich eens achter de oren moeten krabben..en dat is mijn mening

 3. Jan zegt: 06-05-09 om 23:10

  Er is een hele generatie nederlanders (de kinderen van de baby-boomers) die nog is opgegroeid met het traditionele recept van ‘levensgeluk’, en dat hield in: naar school gaan, diploma halen, werk zoeken en vinden, carriere maken, partner vinden, trouwen, kinderen krijgen en alles komt vanzelf goed, je zult het beter krijgen dan je ouders….

  Maar het traditionele recept werkt niet meer voor iedereen. “Sociale dalers” (het juist niet zo goed hebben als je ouders) is een term van de afgelopen 20-30 jaar en geldt dus voor vele dertigers en veertigers van nu.

  Elk individu is op zoek naar een stukje levensgeluk en gezien het voorgaande is het niet voor niets dat er meer ruimte is gekomen voor spiritualiteit in de brede zin van het woord, temeer daar ook de kerk haar traditionele rol van ‘gids’ voor steeds meer mensen is kwijtgeraakt.

  Ik “voel” dat wij naar een samenleving moeten, waarin wij onze kinderen leren vooral ‘zichzelf’ te begrijpen, in plaats van de leerstof c.q. de leraar. Wij moeten toe naar een systeem waarin wij onze kinderen het ‘vermogen’ laten aanvaarden en cultiveren wat zij van nature hebben meegekregen; “dit voelt goed, en daarom doe ik het, niet omdat het zo nodig moet, of omdat het zo hoort”. Daar hoort ook bij dat wij onze kinderen, onder begeleiding, leren te vertrouwen op hun eigen “gevoel”.

  Alleen op deze manier wordt levensgeluk weer wat het hoort te zijn: een stukje tevredenheid vanuit je zelf, vanuit je eigen hart en gevoel. En dan maakt hiet niet meer uit dat je buurman een grotere auto rijdt of je baas misschien een bullebak is. Nog belangrijker; je kunt dan zelfs mee-genieten van die verliefde stelletjes, die je op een zonnige koninginnedag op het terras ziet zitten, zelfs als je je baan hebt verloren….

 4. Nederland heeft God, die hemel en aarde geschapen heeft, verlaten.
  en wie God verlaat, heeft smart op smart te vrezen.

 5. Met Islamitisch en links terrorisme kun je mensen, die dood en verderf zaaien, met een bepaalde extremistische ideologie of gedachtengang makkelijk de schuld geven. Het is namelijk voor de meeste van ons gelukkig een ver-ons-bedshow. Maar ja Karst Tates, waar plaatsen we die eigenlijk? Tates past namelijk niet thuis in het rijtje Bouyeri, van der Graaf en Azzouz. Hij behoorde niet tot een extremistische groepering maar hij was “een van ons”. Het paniekerige onderbuikgevoel dat we nu allemaal hebben zegt ons dat we snel onderzoeken moeten instellen, waarbij we hopen dat de conclusie is dat wij zelf geen blaam treffen. Maar ook het aanscherpen van de veiligheidsmaatregelen en de bevoegdheden vergroten van de diverse opsporingsdiensten heeft daar niet zoveel mee te maken in mijn ogen. De kern van het probleem, zoals je zelf al schetst in je artikel, ligt bij de maatschappij. Diezelfde maatschappij die nu zo ontwricht is door die enkele daad die Tates heeft verricht op die ene dag. Tates zelf, heeft waarschijnlijk al zo veel moeten slikken van de maatschappij en is mogelijk jarenlang getreineerd geweest. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er op een gegeven ogenblik in die ‘piek momenten’ een enorme uitbarsting van emoties komt. Een kat in het nauw maakt nu eenmaal gekke sprongen. Ik vergelijk deze daad dan ook met een “school shooting” waarbij de dader dusdanig is gepest en getreiterd dat hij geen andere uitweg zag dan wraak te nemen op zijn omgeving. Tates hoort wat mij betreft dan ook meer thuis in het rijtje Harris, Klebold, Cho en Kretschmer. Het daderprofiel is vrijwel identiek aan de jonge “school shooters”. De vraag zou dan ook niet moeten zijn hoe beveiligen we objecten en mensen beter? Nee, hoe gaan we beter en socialer om met onze medemens dat zij niet tot zo’n afschuwelijke daad komen. Ik denk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid hierin moeten nemen en zorgen dat zo iets verschrikkelijks nooit meer gebeurd. Als dat inderdaad is wat Tates heeft willen bereiken met zijn wanhopige actie hoop ik dat er voor een keer naar hem geluisterd wordt. Want dit mag nooit meer gebeuren.

 6. Diantha zegt: 07-05-09 om 10:28

  Ik denk dat we ook stil moeten staan bij de daad zelf. Het was duidelijk met voorbedachte rade en exact getimed dat de bus met de koninklijke familie op die bewuste plek langs kwam.
  Dit kan niet alleen te verklaren zijn doordat de man getreineerd is door de maatschappij.
  Er zit wat berekenends in.
  Hij moet hebben geweten dat de bus op dat moment daar was en dat heeft hij dus opgezocht. Hierdoor is zijn daad niet alleen te verklaren door een emotionele breakdown op dat specifieke moment.
  Ik denk wel dat wij als maatschappij eens moeten nadenken over welke normen we normaal vinden. Iedereen haalt zijn schouders op en kijkt de andere kant op. (in het algemeen)
  Dat is geen goede ontwikkeling lijkt me.

 7. Ik denk dat hiermee ook wordt onderstreept dat we eens moeten ophouden om in Hokjes te denken.
  Het is onmogenlijk te zeggen dat aanslagen altijd uit de zelfde hoek komen.
  Je ziet het nu gebeuren deze beste man , knalt met ze auto door vriend en vijand heen om ze eigen doelen te gaan halen.
  De beste man die zich misplaatst voelde in onze maatschappij heeft zijn wraak genomen.
  Hier is dus echt niks aan te doen nu niet en over 150 ook niet.
  Maar goed deze man heeft zijn laatste doelen van het leven dus wel gehaalt en hoe in en intriest het ook is ik ben bang dat dit ook zeker niet de laatste keer zal zijn dat het gebeurd.
  Ik kom veel op forums waar over dit soort gruwelheden wordt gesproken zoals op een http://www.ogrish.nl of een Liveleak.com voor beelden en het verbaast me dat er 10tallen voorbeelden te vinden zijn van dit soort maniakken.
  Hiermee acht ik dus de kans zéér groot dat we in de toekomst nog meer met dit soort dingen te maken gaan krijgen.
  Laten we met ze alle hopen dat er dan minder doden en gewonden te betreuren zijn.

  Gr

 8. Jeroen zegt: 07-05-09 om 12:05

  Met betrekking tot levensgeluk neem ik de wijzen woorden van Jan (Jan zegt: 06-05-09 om 23:10) in mij op.

  Echter, een stukje levensgeluk voor mij is acceptatie dat er malloten zijn. Vaak zijn dit zieke mensen, welke onder bepaalde omstandigheden dit soort noodlottige dingen doen. We dienen inderdaad dit soort excessen met elkaar voorkomen door ‘socialer’ te zijn. Echter uitbannen kunnen we dit niet.

 9. Erwin Teusink zegt: 07-05-09 om 13:50

  Ik wens bij deze de naasten van de dader alle sterkte. Het zal je kind, broer of vriend maar zijn.

 10. Maarten zegt: 07-05-09 om 16:54

  Ik heb gehoord dat die vrouw het waarschijnlijk niet gaat redden (van mijn oma die het weer had van de man van de predikant die in dat ziekenhuis werkt).

 11. Emma zegt: 07-05-09 om 21:52

  Het moet me even van het hart dat de Enschederamp niet in dit rijtje thuishoort.

  Daarnaast, onze samenleving ligt door de versterkte individualisering al jaren op z’n gat. En als wij niet heel gauw bij onszelf (en anderen!) te raden gaan, gaan we rechtstreeks naar Rock Bottem.

  Ik mag hópen dat het de mensen aan het denken zet. Misschien moet Wilders eens gaan zeuren over de Amerikanisering van onze samenleving.

 12. Rouke zegt: 08-05-09 om 02:03

  Karst T.
  Tja, helaas kan ik me maar al te goed indenken dat hij zoiets deed..
  Idd. sociaal-isolement levert niemand iets op. hem dus ook niet.

  @Bud: Ik vrees dat ik je gelijk moet gaan geven.
  Hoewel er zelden vanuit wordt gegaan dat je als ‘gezonde’ persoon niets ‘bijdraagt’ aan zo’n drama is het vaak wel zo.
  Vanuit het perspectief van de ‘dader’; en hoe vreemd dit ook moge klinken, vaak klopt het ook.

  Ik voel me vaak slachtoffer. (en ben het letterlijk ook, maar dan op ‘n wijze die veel mensen versteld doet staan; ik kan nl. extreem ver terug redeneren wat waar & hoe fout ging, hartstikke handig zou je denken.)
  Ik heb nl. al meerdere ‘I should’ve been dead’ momenten overleefd & snap nu waarom.

  “Helaas” ben ik eind vorig jaar (sinds Augustus) ook tot de conclusie gekomen dat – ook ik – er toe bijgedragen kan hebben dat sommigen mede door onder andere mijn toedoen zelfmoord hebben gepleegd.
  Nu ga ik niet beweren dat ik het merendeel van het werk op dit vlak verzet, maar ’n vervelende/ongewenste opmerking kan (erg) lang ’n negatieve uitwerking op ’n persoon hebben. (dus ook naar mij toe for instance)

  Er wordt vaak gesteld dat ‘zelfmoord’ ‘n daad uit egoïsme/aandachttrekkerij is. Dat is het misschien ook wel, maar dat heeft ‘n vrij normale reden.
  Wanneer iemand zich constant niet serieus genomen voelt &/of in ‘n sociaal isolement is geraakt doet dat wat met je als mens.

  Het is zoals die “liefdes coach” in Rondom10 het verwoordde, mensen zijn sociale wezens, wanneer niet aan die – primaire – levensbehoefte wordt voldaan begint het lichaam zichzelf van binnenuit te ontbinden. (dood willen of ’n andere ‘vreselijk daad willen/kunnen’ stellen is ’n uiting van non-acceptance; ingekeerd of extravert of ’n mix van beide zoals Karst die demonstreerde.)

  Vrouwen plegen vaak zelfmoord of beginnen in zichzelf te snijden, mannen plegen óf zelfmoord pur sang of doen idd ‘n ‘last statement’.

  Zelfhaat vs. haat jegens diegenen die jou (als persoon/dier) niet accepteren.

  Bijzondere nick overigens.. Bier fan?

  @Jan: Ik neem aan dat je bedoeld dat het handig is wanneer je als mens/kind je + & – punten as fast as possible leert kennen & daar evt. om heen leert leven/sturen, zoals ze nu ook in het Erasmus mc doen.
  Cursussen zelfverdediging/vertrouwen e.d.
  Probleempje is alleen wel dat de diagnose wél juist gesteld moet zijn, en niet zoals bij mij 22 jaar over hoofd gezien worden waardoor je – zoals in mijn ‘specifieke’ geval – aan complete kapitaal vernietiging doet.
  Wat eigenlijk bij vele 10.000’en mensen gebeurde de afgelopen 2 decennia.
  Hypo- & Hyperthyreoïdie werden beide als ‘weinig voorkomende’ beschouwd, “blijkt” nu dat ze rete-vaak voorkomen. (mede door “auto-immuun” ziekten, die ook ietsjes vaker dan gedacht voorkomen.)

  Om nog maar te zwijgen over de pure kapitaal vernietiging die mensen met A-depressiva aan ‘t genereren zijn. (waar ze weinig zelf aan kunnen doen, die chemische zooi moet verbannen worden.)

  Ik snap niet dat medici die zooi nog (mogen) voorschrijven, ze genereren meer problemen dan dat ze oplossen, of is 1,5 Miljoen mensen met Hypo- &/of Hyperthyreoïdie & evt. overgewicht geen probleem?
  Ik dacht dat ‘altijd’ dat Den haag kosten wilde drukken, maar door dit soort bagger toe te laten op de markt genereer je meer issues dan dat je ze oplost.
  Zoals de volgende generatie kinderen, die wordt mede door deze troep gewoonweg verpest. (oké, misschien iet-wat overdreven, maar leuker wordt ’t er niet op.)
  Daarbij vergelijken zijn generatie “nix” & de “patat” generatie nog supermensen.

  Moet men n’s kijken naar de gedetailleerde lijst met bijwerkingen; die razend snel wordt aangevuld mede dankzij Zembla overigens.
  Eind September vorig jaar kon je de bijsluiter van begin 2008 nog terug vinden bij fabrikanten online, nu gaat dat niet meer.
  ssri’s:
  zoek de engelse wiki maar n’s op: ‘ssri’ (links mogen niet NOS?)

  Die open brief raakte mij overigens wel, dat soort empathie had ik ietsjes eerder moeten hebben, maargoed..

 13. Ik denk idd dat er een veel diepere achtergrond hier in zit, de maatschappij maakt je soms wanhopig, maar net als nu het dubbele gevoel, hij heeft zoveel verdriet veroorzaakt, mag je dan ook nog met hem meeleven. Bijna niet meer, mensen verklaren me voor gek, gestoorde, psychopaat en noem maar op, omdat ik me kan verplaatsen in het doordraaien van een persoon, omdat ik zelf ook aan de rand van de afgrond leef, weinig geld, schulden, zeg maar een niets zijn, maar toch elke dag de kracht moet vinden om me gezin weer te laten lachen en hun eten te geven. Daarom heb ik toch om ook me weg hier in te vinden een kleine site gemaakt in de naam van de dader, om ook te kijken naar hoe hij was en dat in ieder wel dit schuilt door dingen die ons overkomen.

 14. PETER RUITER zegt: 08-05-09 om 21:38

  Ik ben niet zo geneigd om te snel te reageren op allerlei nieuws presentaties, maar nu vanavond Marijke de Vries op een vraag:
  of de veiligheids maatregelen voor het Koninklijk Huis zo streng zullen blijven ? Dacht ik , ben ik nou zo dom of afgestompt of de andere reden:
  Is het logisch, dat een betrekkelijk jong persoon, voor mijzelf nieuw
  aan het Nos gebeuren, zo n vraag goed kan beantwoorden ( moet ze wel heel
  veel ervaring en kontakt hebben met de autoriteiten ) Maar hierna kwam
  een vreselijk stompzinnig antwoord : samengevat “dat je in de periode
  met Pim Fortuyn zag, dat er ook in het begin wel bewaking was, maar dat later ook verzwakte !!!! denkend dat dit met zo n voorbeeld nu wel dezelfde
  kant op zal gaan ” Tot slot vond ik haar in al haar interviews en
  kommentaren in Apeldoorn al van begin af aan al zeer twijfelachtig oftewel onprettig. Was er met zo n enorm indrukwekkend en dramatisch
  gebeuren een niet wat meer sterker en ervaren persoon te vinden?
  Het is wel de NOS en geen provinciaal omroepje. Het spijt me voor de persoon, maar ik kon mijn verhaal al snel kwijt bij Nos.nl

 15. Lies Hildebrand zegt: 08-05-09 om 22:15

  Waar blijft bij alle officiele rouwbetuigingen een woord van medeleven met de ouders van de dader , die hun zoon verloren, en dan nog wel op zo’n gruwelijke manier ?

 16. Het koningshuis is mij zeer dierbaar. De saamhorigheid onder het nederlandse volk treft mij dan ook diep. Deze saamhorigheid zal naar ik hoop ook doorgang vinden in de toekomst, wanneer onze Kroonprins Willem Alexander de troon samen met prinses Maxima zijn vrouw ons land zal regeren. Deze saamhorigheid zal misschien ook hen weer vertrouwen geven in het nederlandse volk, waar de meeste mensen naar ik hoop hen een zeer warm hart toedragen evenals ze dat nu doen voor onze koningin en haar verdere familie.
  Voor de slachtoffers en de nabestaanden van hen die omkwamen en ons koningshuis ook naar is gebleken dierbaar is wens ik de troost toe van onze God dewelke ons koningshuis ook dienen. Dat is het allerdierbaarst wat een mens kan bezitten, dat is ook mijn eigen ervaring. Slachtoffers, nabestaanden, en allen die u dierbaar zijn nogmaals heel veel sterkte voor de komende tijd.
  DK.

 17. pauline zegt: 09-05-09 om 05:27

  Wat mij zo enorm verbaasd is de totale afwezigheid, de complete blinde vlek zowel in de media, in de maatschappij,als nu ook in de individuele reakties als het om de gevolgen van drugsgebruik gaat. het maatschappelijke bewustzijn hierover is schandalig laag.ik weet van zoveel mensen die medicijnen gebruiken vanwege psychoses dat ze zowat altijd een periode van blowen,canabisgebruik achter de rug hebben .regelmatig z.g.n. onschuldig-gebruik in combinatie met problemen en b.v. binnenvetter als persoon zijn kan openingen slaan voor

 18. Jan zegt: 10-05-09 om 18:38

  Uiteraard kan ik deze actie niet goedkeuren en natuurlijk wens ik alle slachtoffers en nabestaanden veel sterkte. Ik kan deze schreeuw om aandacht echter wel (gedeeltelijk) begrijpen. Gedeeltelijk, want ook ik ken het hele verhaal van deze dader niet. Nu het onheil is geschiedt komen er weer talloze reacties van “deskundigen”, worden er weer allerlei regeltjes bij gemaakt, zal er in de toekomst een nog betere beveiliging komen terwijl het eigenlijk allemaal zo simpel is…..
  De schuld zal gelegd worden bij “de maatschappij”, bij ons allemaal dus en dat is ook waar het probleem ligt. Hokjesgeest en miljoenen regeltjes voor van alles en nog wat zodat als je ergens hulp voor nodig hebt je door de bomen het bos niet meer ziet en van het kastje naar de muur wordt gestuurd. De ene instantie zegt dit, de andere instantie doet dat en nummer 3 is niet bereikbaar. Gelukkig zijn er heleboel pillen die je rustig houden en deze worden heel gemakkelijk verstrekt door artsen en andere hulpverleners, zodat ze niet echt met je hoeven te praten, want daar is geen tijd voor (regeltjes……} Dus de uitkomst van alle onderzoeken is ij mij nu al bekend:
  We zullen er mee moeten leren leven

  Of de maatschappij veranderen????????????????????????

 19. Bill Kids zegt: 11-05-09 om 05:41

  IN GRONINGEN IS EEN DRUGSDEALERS STAD EN Corruptie stad elke komen verkopen zij duizend kilo’s herione en cocaine. Die politie doen helemaal niets tegen die drugsdealers.

 20. Michael zegt: 17-05-09 om 21:52

  Persoonlijk denk ik dat hij z’n hele leven al in hokjes is gezet, dus dat extra hokje hoeft misschien niet.

 21. M Kraak zegt: 18-05-09 om 16:54

  Mijn eerste gedachte was: Frustratie door baanverlies of iets echtelijks. Als je 1 maal met het CWI te maken hebt zou je kunnen doordraaien. Echtelijk door een rechtelijke uitspraak tegen hem over kinderen/alimentatie etc…
  Wat te doen voor die mensen die geen bijstand kunnen krijgen nadat de verkorte WW periode voorbij is omdat zij een huis bezitten en deze nu aan de straatstenen niet kwijt raken maar wél werkloos op straat staan.
  Het lijkt een beetje op een ontslagen postbode in de VS, maar die zouden net zo goed een machinegeweer kunnen gebruiken. (wat ze ook doen) Dit land is nu eenmaal frustrerend en je moet afstand kunnen nemen en proberen grappen te maken over bijvoorbeeld de snelheid van molasses (stroop) die het ruimschoots wint van de ambtenaar. Of het inlevingsvermogen van een muur tov de eerdere ambtenaar.
  Relativeren is moeilijk als je er middenin zit.

  SSRI’s zijn antidepressiva (seratonen receptor inhibitor[s]) Door seratonen niet aan de receptoren te binden blijven deze vrij in de bloedbaan en zijn mensen opgewekter dan zonder SSRI’s. Voor sommige mensen met aanleg voor depressie (ouders) is het de enige manier waarop zij kunnen functioneren. Zonder dezer middelen zouden zij 8 uur per dag positieve stimulering nodig hebben 365 dagen per jaar. Ik heb iemand een tijdje (9 maanden) van anti-depressieva gehouden maar dit bleek voor mij ontzettend zwaar. Wij hebben besloten om het regime maar weer op te pakken.

Geef een reactie