De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Onderliggend lijden

mexicaanse_griepMet een harde pieptoon geeft mijn N95 om 16.02 in craft set 1 van NOS Nieuws aan dat er iets bijzonders gebeurd is. Het ANP geeft persalarm in verband met de eerste dode als gevolg van de Mexicaanse griep in Nederland. Als tijdelijk sergeant virussen en bacteriën spoed ik mij richting de coördinator binnenland aan de centrale tafel van de nieuwsvloer van de NOS. Wij ontmoeten elkaar halverwege ter hoogte van studio 10.
Wat weten we? Een 17-jarige jongen met een aangeboren ernstige ziekte wordt in het buitenland besmet met de Mexicaanse griep, krijgt een secundaire bacteriële infectie in de vorm van een longontsteking en overlijdt. Is hij dan gestorven aan de aangeboren ernstige ziekte of aan de Mexicaanse griep? In medisch vakjargon heet dat onderliggend lijden. We besluiten zelf niet te veel tijd te verdoen aan de vraag en ik bel het RIVM. Met een van de voorlichters spreek ik af dat Roel Coutinho een half uurtje later een toelichting geeft in het Radio 1 Journaal en later op de televisie. Dat doet hij zoals altijd helder.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

De Mexicaanse griep is een ingewikkeld verhaal. Om mij heen proef ik dat mensen willen weten of de Mexicaanse griep a: Heel erg is. of b: Niets voorstelt? Geen van beide antwoorden is waar. Het echte antwoord is genuanceerd en dat zijn de moeilijk te verkopen boodschappen.

De misverstanden over de Mexicaanse griep beginnen denk ik al met het begrip ‘ griepje’ . Veel mensen die niezen, hoesten en zich een paar dagen “niet zo lekker voelen” denken te maken te hebben met influenza oftewel de griep en verwarren dit met een verkoudheid. Bij griep heeft iemand een week hoge koorts, flinke hoofd- en of spierpijn en soms ook nog andere klachten. Influenza is een serieus te nemen virus. Gezonde mensen gaan er echt niet zo maar aan dood, maar als iemand er een longontsteking bij krijgt die niet goed behandeld wordt, is influenza wel degelijk gevaarlijk.

De Mexicaanse griep lijkt vooralsnog niet gevaarlijker dan de normale wintergriep waar ieder jaar zo’n tweeduizend mensen aan overlijden in Nederland. Wel lijken nu in plaats van ouderen, jongeren extra kwetsbaar. De tweede dode met Mexicaanse griep zal niet lang op zich laten wachten. De vraag is of er dan weer een persalarm komt van het ANP en hoe hard wij dan over de redactievloer rennen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Onderliggend lijden”

 1. Jannenman zegt: 04-08-09 om 22:36

  Dit lezende vraag ik mij dan af, als jullie zo over de redactievloer rennen en zouden botsen of uitglijden, is dat dan een dode door Mexicaanse griep?

  En maakt het dan eventueel uit wie onder ligt?

 2. bas zegt: 05-08-09 om 11:26

  Volgens mij is de mexicaanse griep geen komkommeronderwerp, maar dreigt door gebrek aan andere onderwerpen wel erg veel – daarmee bedoel ik natuurlijk teveel – aandacht te krijgen

  Daarmee loopt dit probleem het risico een hype te worden, waardoor in oktober, november ee ngevoel heerst van ‘dat weten wij nu wel’

  Volgens mij zou het goed zijn als redacties van nieuwsbrengers daarom niet meer op elk geval – de 500ste patiënt, de eerste dode – springen, maar uitleggen wat er aan de hand is:

  1 wat is de griep – dus geen varkensgriep, maar een nieuwe mensengriep, en hoe kan dat ontstaan (ivm allerlei rare ideen over biologische oorlog)

  2 wat mogen we in het najaar verwachten: veel patiënten tegelijk, hetgeen knap onhandig is, maar de ziekte is relatief mild, dus is het voor het grootste deel voorbijgaand zonder na-effecten

  3 hoe kan verpreiding tegengegaan worden – hygiënische maatregelen, vaccinatie – hoe ver is die, wanner gepland, waarom 2 spuiten, hoeveel dekt die vaccinatie, dat soort informatie

  4 andere informatie – reizen, combinatie met ziekten, risicogroepen

  Want ik zou zeggen, het is rustig, dus is nu de tijd voor echte journalistiek – en het bovenstaande is natuurlijk een begin, niet meer

 3. Maarten zegt: 05-08-09 om 15:02

  Kun je die eerste zin: “Met een harde pieptoon geeft mijn N95 om 16.02 in craft set 1 van NOS Nieuws aan dat er iets bijzonders gebeurd is.” nader verklaren?
  Verder een goed stuk. Is al bekend hoe een 24-uurs bedrijf als de NOS met de griep omgaat als 30% van het personeel thuis is?

 4. bas zegt: 05-08-09 om 20:44

  Veel belangrijker als de Mexicaanse griep – daar zullen helaas mensen aan sterven, maar behoudnes complicaties is de ziekte goed te behandelen vind ik de MRSA

  Met name de veehouders variant vind ik schokkend: De landbouw doet naar eigen inzicht, pleegt geen overleg met buitenstaanders en straks zitten wij met niet werkzame antibiotica

  Zojuist het filmpje bekeken over de medewerking vanuit de veehouders. Duidelijk is, dat men vind dat wij ons vooral er niet mee moeten bemoeien. Maar, heren veehouders, we hebben het niet meer over veilig voedsel, we hebbne het inmiddels over een ander probleem

  Een probleem waar jullie veehouders zelf, in mijn ogen terecht (wie met pek omgaat wordt er immers mee besmet) als eerste mee zitten: als jullie een ontstoken wond hebben, kan het de vee-MRSA zijn, die bijna niet te behandelen is.

  Straks zit ook de rest van de bevolking ermee. En daarom vind ik dat er niet niet gepolderd moet worden – instemming van de landbouw intersssert mij niet. Ik vind dat minister Klink hier moet ingrijpen. Een verbod op antibiotica in de landbouw – opdat de werking voor mensen in stand blijft

  Veel veeziekten worden verspreid door contact tussen de dieren, hetgeen te vermijden is, of via insecten. Welnu – met hygienische maatregelen, of filters voor de ramen, zijn die tegen te houden

  En neem je goede filters, dan kan je ook andere bacteriële anadoeningen bestrijden – want ook die bacteriën kan je met een filter tegenhouden

  Mensen zijn belangrijker als vee.

 5. Danny zegt: 06-08-09 om 09:45

  Waarom zijn jongeren extra kwetsbaar? Ik vind ook in het NOS-dossier over de Mexicaanse griep nergens een verklaring.

 6. Ton van Mil zegt: 25-10-09 om 21:41

  Bijgaand artikel trof ik op het internet. Al lange tijd verbaasd me de tegenstelling uit het medisch circuit of je wel of niet moet vaccineren. Wij hebben een zoontje die niet klaar is met zijn 2-jarige behandeling tegen leukemie. Die valt dus in de risicogroep. Toch geeft het ziekenhuis geen duidelijk beeld. Immers er zijn ook bijwerkingen. Maar welke dan? Daar wordt nooit duidelijkheid over gegeven. Is dit dan waarom je ook als onderdeel van de risicogroep wellicht beter niet kunt vaccineren? NOS, zoek dit eens uit!!

  In de Spielgel online staat dat de Duitse Bondskanselier een ander vaccin krijgt, ZONDER de omstreden adjuvanten die standaard in het vaccin zitten en die gevaarlijke en blijvende schade kunnen veroorzaken.

  Ton van Mil

 7. Bert Jeuken zegt: 14-11-09 om 11:59

  Er zijn 34 milj. spuiten beschikbaar. Een kwart wil geen injectie. Geef degenen die dat wel willen en nu niet in de doelgroep vallen na de grote golf, die er nu zg wel recht op heeft ook een injectie. De rest wordt dadelijk weggegooid??????

Geef een reactie