De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS zoekt tweerichtingsverkeer

NOS NetEen ding is overduidelijk voordat de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen goed en wel op gang is gekomen: journalisten kunnen onmogelijk overal bij zijn. Ook lokale verslaggevers niet. Er zijn in de aanloop naar 3 maart simpelweg te veel partijbijeenkomsten, debatten en ontmoetingen met kiezers in de 395 deelnemende gemeenten. Dat maakt nieuwsgierig: wat gebeurt er op al die plekken waar wij ontbreken? En hoe vaak zijn daar verhalen bij die de moeite waard zijn voor het bredere publiek van een nieuwsorganisatie als de NOS?

Het is een van de redenen om juist de raadsverkiezingen aan te grijpen voor de voorzichtige start van een nieuw project. ‘NOS Net’ is een netwerk in opbouw van niet-journalisten (in dit geval lokale politici en andere politiek geïnteresseerden) die via de digitale weg hun kennis, ervaringen en observaties met ons delen. In de hoop dat wij inderdaad zaken over de verkiezingen te weten komen die anders voor ons verborgen waren gebleven. Zaken die nieuwe inzichten opleveren, nieuwe invalshoeken voor verhalen,  en – wie weet – af en toe ook hard nieuws.

NOS Net stelde afgelopen vrijdag de concrete allereerste vraag, aan campagneleiders, lijsttrekkers en andere plaatselijke partijbonzen. Leven deze verkiezingen bij uw achterban? Concreter gezegd: is het makkelijker of moeilijker dan vier jaar geleden om kandidaat-raadsleden, campagnemedewerkers en andere enthousiastelingen in beweging te krijgen voor uw partij? 

De eerste groep deelnemers wordt gevraagd hun antwoorden op de bovenstaande vragen in maximaal 400 woorden aan ons te mailen. Afhankelijk van de inhoud kan er met die antwoorden van alles gebeuren: sommige zullen onbruikbaar blijken, anderen plaatsen we op NOS.nl. Worden een onderdeel van grotere (nieuws)verhalen op de site. Of vormen een aanleiding voor verhalen op radio en tv.

Download Robert Baltus van NOS Net op NCRV Lunch Radio 1

Inspiratiebron vormt het ‘Off the bus’-project van het politieke Amerikaanse weblog The Huffington Post, dat tijdens de laatste presidentscampagne aan de weg timmerde. In de loop zo’n anderhalf jaar wisten de betrekkelijk kleine club mensen achter Off the bus een community van 12.000 mensen bij elkaar te krijgen die – de een veel frequenter dan de ander – via email bijdragen stuurden. Met als hoogtepunt: die 62-jarige (Democratische) blogger die vastlegde hoe Barack Obama zich denigrerend uitliet over de arbeidersbevolking van Pennsylvania. De grootste (en misschien wel enige) campagnemisser van de huidige president werd daarmee vastgelegd door een niet-journalist. 

Om duidelijk te zijn: NOS Net heeft niet de pretentie een tweede Off the bus te zijn of te worden. En de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen zijn natuurlijk op geen enkele manier te vergelijken met de strijd om het Witte Huis. Maar vooruitlopend op onze eigenlijk nationale verkiezingen van volgend jaar lijkt het ons zeer de moeite waard om te kijken of ook wij al dan niet tijdelijke netwerken kunnen vormen van specialisten die veel kennis hebben over bepaalde onderwerpen – en die het leuk of zelfs belangrijk vinden om een bijdrage te leveren aan de verslaggeving door de NOS. Een verslaggeving die daardoor daadwerkelijk beter wordt; met meer ‘echte mensen’ in de hoofdrol en minder instituties.

NOS Net gaat zich zeker niet uitsluitend met politiek bezighouden, al zal het daar de komende anderhalve maand veel over gaan. Wij hopen allerlei groepen aan te kunnen boren met specifieke kennis op een bepaald terrein. Dat hadden bijvoorbeeld de huisartsen kunnen zijn op het moment dat de Mexicaanse griep epidemie begon aan te wakkeren: wat maakten zij mee in hun wachtkamers, was de voorlichting door en de aanpak van de overheid goed genoeg?

Het gaat om een experiment waarmee we de komende maanden in de eerste plaats veel hopen te leren. Hoe bereik je deze groepen het beste? Wat voor soort onderwerpen leent zich voor deze aanpak en welke niet?

We gaan rustig zoeken naar de beste route, in nauwe samenwerking met al die mensen die ons daarbij willen helpen. Maar het doel is duidelijk. Zoals Hans Laroes en zijn collega’s van de NOS-hoofdredactie schreven in hun vorige week gepresenteerde, bredere toekomstvisie: “Bij zowat ieder nieuws zijn mensen uit ons publiek eerder ter plaatse. Van ieder verhaal weten mensen uit ons publiek meer dan wij. Wij leggen contact met hen en zorgen voor echt tweerichtingsverkeer. We zorgen voor nieuwe samenwerkingsverbanden en integreren in social networks.” Een eigen Twitter-account heeft NOS Net al, een mooie plek op in ieder geval Facebook moet zo snel mogelijk worden ingericht.

Op allerlei verschillende manieren zullen wij tot aan 3 maart vragen af gaan vuren richting al die mensen met meer kennis dan wij over de lokale politiek. Waarbij het nadrukkelijke verzoek van onze kant steeds is: vertel ons wat u weet, niet wat u vindt. Vanwege de grote nadruk op die meningen en reacties is die beroemde wisdom of the crowds op nieuwssites de afgelopen jaren nog niet echt van de grond gekomen. Hopelijk kan NOS Net een bescheiden bijdrage leveren aan het keren van die trend.

Wij staan open voor uw ideeën en suggesties ten aanzien van NOS Net.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “NOS zoekt tweerichtingsverkeer”

 1. Komt er ook een site voor NOS Net, zodat het overzichtelijk is wat de onderwerpen zijn waarover de NOS iets wilt weten.
  Ik zou het zelf ook erg leuk vinden om hier aan mee te werken, omdat ik later ook journalist (het liefst bij de NOS) wil worden. En dan kan ik nu al nieuws aan jullie geven.

  Groeten, Siets Roskam (14 jaar)

 2. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by Laradio: Inspirerend nieuw project van de NOS. Op zoek naar ‘wisdom of the crowds’ met NOS Net: http://bit.ly/6v2MZM @NOS_Net…

 3. Wanneer stopt de NOS met alleen maar aanbieden van video content in microsoft formaat.
  Gebruikers van andere platformen (bijv. Linux) die zich niet willen laten opknopen aan een door henzelf betaald gesloten platform kunnen hier niet mee uit de voeten!!
  Hoe kan er dan sprake zijn van tweerichtingen verkeer??
  Ik krijg jullie informatie niet eens goed in beeld!

  Groeten, Cees

 4. Marcel Vreemans zegt: 12-01-10 om 12:27

  Wie hieraan meewerkt is gek. De NOS bepaalt natuurlijk alles en zal alle informatie op juiste (linkse) wijze filteren en duiden. Natuurlijk in dit artikel ook weer die verwijzingen naar Huffington Post en Obama…ze kunnen simpelweg niet anders, gekleurd als ze zijn. Geen haar op mijn hoofd die denkt over het helpen van de NOS. Dat gebeurt pas als het een onbevooroordeelde, open, transparante en eerlijke organisatie is. En heel simpel…dat is het bij lange na niet.

 5. JHH van der Linden zegt: 17-01-10 om 00:59

  Het werven van kandidaten voor de gemeenteraad is heel vaak zeer moeilijk.
  Sinds 1974 ben ik actief in de lokale politiek.
  Aanvankelijk op dorpen en later in een kleine stad.
  Steun kun je veel krijgen, maar namen niet. Vele middenstanders – met kwaliteiten -willen niet op een lijst staan vanwege hun nering.
  Op de meeste lijsten staat een aantal kwaliteitskandidaten ( geschikt voor de raad en/of commissies ) maar omdat een partij vaak wil tonen dat ze veel aanhang heeft, wordt de lijst met een aantal populaire namen of mensen uit een omvangrijke familie op de lijst gezet, immers elke stem telt.
  Mensen die wel op de lijst willen maar niet in de raad ( is dat kiezersbedrog??)

 6. Of je er nu mee eens bent of niet, de Haagse landelijke partijen zullen langzaam uit de lokale politieke landschap verdwijnen, en worden overgenomen door de degelijke opererende Lokale Partijen
  De landelijke partijen hebben met hun ontpolderen van Zeeland, het sluiten van Ziekenhuizen, het sturen van Nederlandse Militaire naar oorlogsgebieden, verhoging van de AOW dit alles tegen de wil van de meerderheid van de bevolking, totaal niets meer te zoeken in de Lokale gemeente Politiek.
  De bevolking zal gaan kiezen op 3 maart 2010 voor de Nieuwe Politiek, de Lokale Politiek dit is een trend die de omroepen en de dagbladen zeker niet zullen en kunnen tegenhouden.
  Ondanks hun voorkeuren voor de landelijke politieke partijen.
  Met Vriendelijke groet

 7. Eva L. zegt: 08-02-10 om 17:17

  De NOS en tweerichtingsverkeer? Haaahaaaa…..

  Humor hebben ze wel bij de NOS!

 8. LOtje zegt: 14-02-10 om 00:05

  Op zich een prima initiatief. Wat me wel van het hart moet, is dat onevenredig veel aandacht is voor de landelijke politieke partijen tijdens de komende Gemeenteraadsverkiezingen. Ook bij de NOS.
  In die zin werd ik vanavond verrast door de aandacht die het NOS-journaal gaf aan lokale partijen. Gemeld werd dat lokale partijen bij elkaar bijna 25% van alle stemmen krijgen en daarmee – in totaliteit – de grootste politieke stroming in NL vormen (zie ook http://www.politiekcompendium.nl).

  Toch moest het NOS-journaal eerst een landelijk PvdA- en CDA-kopstuk op een verkiezingsmarkt vertonen. Alsof het op 3 maart gaat om landelijke verkiezingen… nee dus, het gaat om LOKALE verkiezingen!
  Ik stel voor dat het NOS-journaal naar evenredigheid lokale partijen aan bod laat komen in hun media-uitingen. Nog een weg te gaan!

Geef een reactie