De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Is de Citotoets aan vervanging toe?

AMSTERDAM-CITO TOETSOver een kleine drie weken is het weer zover. Kinderen uit groep acht van de basisschool maken de eindtoets basisonderwijs, beter bekend als de Citotoets. Vragen over studievaardigheden, taal, rekenen, wiskunde en, optioneel, wereldorientatie  moeten in drie ochtenden worden beantwoord.
Dan wordt er gekeken welke score is behaald en in welke categorie die score valt. Met die uitslag in handen kan de school, in samenspraak met de ouders, bepalen wat de beste vervolgopleiding is. Wordt het vmbo, havo of vwo? En van zo’n keuze hangt veel af. Voor kinderen, maar voor sommige ouders misschien nog wel meer.

Veel basisscholen kiezen voor de Citotoets. Van de ongeveer 7000 scholen die er zijn in Nederland deden er vorig jaar zo’n 6300 scholen mee aan de toets. Hoewel ook het oordeel van de leerkracht meetelt, is de uitslag van de Citotoets vaak de doorslaggevende factor.

Maar niet voor iedere school is de Citotoets zaligmakend. De Christelijke Onderwijs Groep Drenthe heeft al langer een kritisch geluid. Ger de Vos: “Wij willen niet afhankelijk zijn van één getal. Daarom hebben wij zelf een plaatsingswijzer ontwikkeld. Samen met gegevens over bijvoorbeeld de studiehouding van kinderen en de kennis van de leerkracht beslissen we welke vervolgstudie het beste past.” Toch is het niet zo dat er bij de COG geen Citotoetsen worden afgenomen. “We willen alleen niet blind varen op één toets.”

Zijn er meer scholen die er zo over denken? Is de Citotoets zelf aan vervanging toe? Is het verstandig van scholen om zich niet concentreren op één toets? Vinden ouders dat scholen te veel waarde hechten aan de uitslag? Of kan de Citotoets nog jaren mee?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Is de Citotoets aan vervanging toe?”

 1. Peter Joosten zegt: 15-01-10 om 23:30

  De basisschool waar ik vroeger zat verstrekte het schooladvies vóórafgaand aan deze toets. En zo hoort het ook.

 2. Anita zegt: 23-01-10 om 10:08

  Op mijn school presteerden ze het mensen met een uitslag van 548 (550 is max) een mavo/havo advies te geven en iemand met 539 punten een vwo advies te geven. Hier werd iets te veel gekeken naar wat de docent vond van iemand en minder naar wat iemand kon. Is ook niet goed, maar alleen afgaan op een test die drie dagen duurt, vind ik ook overdreven

 3. Marjo zegt: 26-01-10 om 15:42

  Onze zoon is dylectisch en werkt al 11/2 jaar met kurzweil op de basisschool.De cito mag hij niet met kurzweil maken, wat zeer kortzichtig van de cito is. Eindexamen op voortgezet onderwijs mag wel met kurzweil.De school houdt een leerlingvolgsysteem aan, dan weten ze ook heus wel wat een kind kan en niet afgaan op 3 dagen, als hij/zij op dat moment niet lekker in zijn vel zit, dan kun je hierop ook geen goede beoordeling geven.

 4. Peter zegt: 29-01-10 om 14:45

  @ Marjo: je had gewoon moeten weigeren je zoon aan de CITO mee te laten doen. Het is niet verplicht, en ouders mogen dit weigeren, zoals bijv. mijn opa en oma dat gedaan hebben met mijn moeder… die was van de eerste lichting die de CITO toets maakte, en ook de eerste lichting waarbij principiele weigeraars onder de ouders voorkwamen.

 5. frank zegt: 30-01-10 om 20:56

  Aan de Cito-toets wordt veel te veel belang gehecht. Men kan beter op het LVS en leerkracht afgaan. Scholen werken in vele gevallen nu alleen naar de Cito toe. De Cito is een doel geworden en geen middel.

 6. a.j.basart-scholten zegt: 02-02-10 om 22:17

  Over de Cito-toets, zoals getoond in het journaal wil ik het volgende kwijt. Op de getoonde “zwarte” school vulden de kinderen de toets in met potlood. Op de getoonde “witte” school vulden de kinderen de toets in met pen en verlieten ze op een gegeven moment de klas, waarbij de gemaakte toets open en bloot op hun tafeltje bleef liggen. Het valt aanemelijk te achten dat op de “zwarte” school gegumd wordt en het antwoord aangepast om de school een hogere score te laten behalen. Deze schijn kan slechts dan worden voorkomen, wanneer verplicht wordt gesteld dat de toets met pen wordt gemaakt.

Geef een reactie