De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Landbouw had weinig belangstelling voor Q-koorts

De ministers Klink en VerburgDoor redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Uit een reconstructie van de besluitvorming over de bestrijding van de Q-koorts bij mensen die de NOS vandaag publiceert blijkt één ding zonneklaar: de belangen van melkgeiten- en melkschapenhouders hebben erg zwaar gewogen. Lange tijd ook zwaarder dan de volksgezondheidsbelangen.

De hoeders van de volksgezondheidsbelangen zijn er maar heel moeizaam in geslaagd om hun agenda door te drukken. De minister van Volksgezondheid heeft zich twee jaar laten domineren door zijn collega van Landbouw.

Beide ministers zijn van CDA-huize, de partij die traditioneel nauw verbonden is met de landbouwsector. Wat voor rol dat gespeeld heeft bij het gebrekkige ingrijpen is nog niet duidelijk.

Weinig belangstelling
Bij het ministerie van LNV was de belangstelling voor de Q-koorts in ieder geval niet zo erg groot. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt komt ook al lang voor in ons land. En elk jaar werden wel een paar mensen besmet. Weinig reden voor onrust dus, misschien.

Signalen dat er iets meer aan de hand was met die Q-koorts werden aanvankelijk niet opgepikt door het ministerie van Landbouw.

Al in de tweede helft van 2005 constateerde de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) dat op twee geitenbedrijven Q-koorts heerste.

De GD waarschuwde eind 2005 of begin 2006 in een overleg met het ministerie van LNV, de landbouworganisatie LTO en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) voor mogelijke volksgezondheidsproblemen.

In de la
In het voorjaar van 2006 werden de gezondheidsautoriteiten geïnformeerd. Dat leidde tot onderzoeksvoorstellen die bij Landbouw in de la zijn verdwenen of geen prioriteit kregen.

Jammer, want daardoor liepen de infectieziektenbestrijders vanaf de eerste Q-koorts-uitbraak bij mensen in 2007 eigenlijk achter de feiten aan.

Bovendien trapte het ministerie van LNV voortdurend op de rem als de infectieziektebestrijders van het RIVM maatregelen wilden treffen om de Q-koorts te bestrijden.

Onnodig groot probleem
Door het vroegtijdig ingrijpen te blokkeren heeft LNV er in feite voor gezorgd dat de Q-koorts een veel groter probleem is geworden dan nodig was.

Met als resultaat dat er nu veel zwaardere maatregelen nodig zijn dan wanneer in een eerder stadium was ingegrepen.

En de minister van VWS en de infectieziektenbestrijders hadden wel eens wat vaker met hun vuist op tafel mogen slaan.

Klik hier voor de reconstructie van het tot stand komen van het Q-koorts-beleid.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Landbouw had weinig belangstelling voor Q-koorts”

 1. Ronald zegt: 17-01-10 om 20:42

  Wanneer wordt Verburg weggestuurd, En Klink?

 2. bas zegt: 18-01-10 om 09:50

  Ik hoop dat er eindelijk eens lessen uit dit soort affaires getrokken worden: het ministerie van Landbouw is een grote landbouwlobby, waar alles voor moet wijken

  Volksgezondheid, milieu, natuur? Allemaal onzin als de boeren-voormannen het plan niet steunen

  Waarom zouden wij, Nederlanders, landbouw in Nederland tolereren? Omdat wij graag controle willen hebben op hoe ons voedsel wordt geproduceerd (zonder groeihormonen, en antibiotica, bijvoorbeeld). Maar de praktijk is dat de volksgezondheid bedreigd wordt door de landbouw

  Als er MKZ uitbreekt (was in het seizoen 2000/2001 het geval) dan wordt een verbod afgekondigd om een broodje ham mee te nemen bepaalde gebieden in. Wat een waanzin – als ik een popconcert organiseer met half zoveel overlast is het land te klein – welnu, als de agrarische wereld zo werkt dat er MKZ uit kan breken, dan is dat niet mijn probleem

  Boeren, heren geitenhouders, wanneer trekken jullie per tractor optocht op naar de huizen van jullie voormannen, die jullie deze ruimingen hebben aangedaan, om daar te protesteren??????????

 3. Ricardo zegt: 18-01-10 om 17:45

  Mede dankzij de immer ‘constructieve’ inzet van het CDA blijft dit ministerie zoveel mogelijk een staat in de staat. Het ouderwets gesloten ‘groene front’, een intussen ook al oude ‘rechtse hobby’ waar de milieubeweging bleek bij afsteekt. Slecht nieuws blijft hier per definitie lang ‘onder de pet’ uiteraard bijna tot elke prijs, tenzij het echt niet anders meer kan. Misschien moet hier nu ook snel een ‘achteraf’ commissie benoemd worden die eindelijk eens tot op de bodem uitzoekt waar het nu mis ging? Het zal me verbazen als dit niet gebeurt, men kan stoom afblazen en de tegenwoordig zo gefrustreerde oppositie is er ook dol op..

 4. Hr.Schaap zegt: 02-02-10 om 22:07

  Hierbij de volgende vragen waar gaan we naar toe ? En wie moet al die ruimingen betalen ook die in het verleden en in de toekomst want we krijgen nog veel meer ziekten te verwerken want de Q ziekten heeft een bacterie afgezet in het lichaam van mensen waarbij het spontaal weer kan openbaren wist u dat?
  Al die kosten n de ziekenhuizen kunnen we die verhalen op de boeren ?
  en aansprakelijk stellen?

  iets om over na te denken !!

Geef een reactie