De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Geen vuurwerk in Rotterdam

Geen vuurwerkLag het aan de opzet? Zijn de Rotterdamse lijsttrekkers nog niet helemaal op campagnestoom? Of zijn ze het misschien toch meer eens met elkaar dan dat ze naar buiten toe willen laten blijken? Het eerste Rotterdamse lijsttrekkersdebat vanmiddag in de bibliotheek was niet echt spetterend.

Terwijl er toch op z’n minst een stevige confrontatie tussen Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam en Dominic Schrijer van de PvdA te verwachten was. In de media maakten de twee heren elkaar veel verwijten. Na de motie van wantrouwen die Leefbaar indiende tegen burgemeester Aboutaleb naar aanleiding van Hoek van Holland besloot Schrijer Leefbaar uit te sluiten als een toekomstig collegepartner. Pastors op zijn beurt verweet Schrijer dat hij het plan van een werkeloosheidsvrije stad gejat zou hebben van Leefbaar Rotterdam. En Schrijer noemde Pastors het schoothondje van Geert Wilders, nadat de PVV leider Rotterdammers had opgeroepen om op Leefbaar te stemmen. Munitie genoeg.

Pastors (tweede van links) Schrijer (vierde van links)Maar beide heren leken zich haast in te houden. Bovendien leek de debatleider Jacobine van Geel er ook niet op uit. Ze hoefden niks over elkaar te zeggen. Ze hoefden niet over hetzelfde onderwerp in debat. En tussen de twee kemphanen stond Salima Belhaj van D66 die beide heren er af en toe flink van langs gaf. De kleine linkse partijen waren sowieso goed op dreef. De nieuwe lijsttrekkers van SP (Leo de Kleijn), Groenlinks (Arno Bonte) en D66 scoorden punten door Schrijer aan te vallen op 4 jaar collegebeleid en Pastors op z’n opportunisme. Het zou zomaar de voorbode kunnen zijn van gezondere politieke verhoudingen in Rotterdam. Niet meer één groot blok Leefbaar en een nog veel groter blok PvdA en daarnaast alleen maar kleintjes.

Opvallend was nog wel dat veiligheid nog steeds het belangrijkste thema is van de Rotterdamse politici en ook van de kiezers. Want ook tijdens de discussies over andere thema’s zoals werkeloosheid of een autovrije Coolsingel draaide het debat altijd weer uit op de aanpak van veiligheid in de stad. Acht jaar nadat Pim Fortuyn het definitief agendeerde is dat kennelijk nog steeds hetgeen de meeste Rotterdammers bezighoudt.

Rotterdamse Stemwijzer

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Geen vuurwerk in Rotterdam”

 1. Philip zegt: 30-01-10 om 22:35

  Ik was erbij. D66 en SP waren lekker op dreef. PvdA/leefbaar wisten publiek niet echt te bereiken. CDA/VVD beetje onzichtbaar nog. Wordt spannend….!

 2. Anneke zegt: 01-02-10 om 15:28

  Vreemd dat Arno Bonte van GroenLinks Schrijer aanvalt op het Collegebeleid van de laatste vier jaar. Als je bedenkt dat GroenLinks deel uitmaakt van dit College en zelfs nadat de eigen wethouder werd weggestuurd krampachtig bleef zitten.

  En de SP…. Ach wat makkelijk, Daan Monje is een halve eeuw terug met KEN (later SP) begonnen in Rotterdam, maar ze hebben al die decennia nog geen deuk in een pakje boter geslagen en nog nooit hun handen vuilgemaakt aan het besturen van de stad. Geef mij maar Dominic Schrijer/PvdA!

 3. Bert Homan zegt: 01-02-10 om 22:09

  Ik was er ook bij. Vond niet dat D66 op dreef was. Wel stevige, maar vooral veel woorden en nauwelijks inhoud. Sp was inderdaad heel goed en vriendelijk. VVD vooral heel charmant, maar ook inhoudelijk sterk. Leefbaar was vooral Leefbaar. en de PvdA……. die was er in mijn ogen niet. En was bang voor het publiek.

  Op naar d volgende debatten, met wellicht wel echt viirwerk en duidelijkheid.

 4. Leo de Klein vond ik erg goed. Hij had Pastors te grazen op het thema veiligheid. De SP komt weer op mn shortlist

 5. lucia zegt: 06-07-10 om 22:48

  waar moet ik heen als in december vuurwerk word afgestoken???? de hele maand om mijn huis in den haag. ben invalide en heb me/cv en hoge tinnitus in de oren.

Geef een reactie