De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Erfenis van Ivo

Oud-burgemeester Opstelten tijdens Bavaria City Race - Foto: Sint SmedingIvo Opstelten was dol op feestjes. Het gekker hoe beter. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Tijdens zijn burgemeesterschap groeide het aantal grote evenementen met de helft. Stuntvliegtuigjes onder de Erasmusbrug, Formule 1 wagens door de binnenstad, de Volvo Ocean Race op de Nieuwe Maas. En als klap op de vuurpijl de komst van de Tourkaravaan naar Rotterdam. Meerdere keren is de stad uitgeroepen tot de evenementenstad van Nederland. En miljoenen mensen hebben er van genoten.

Klagen
Maar de ondernemers in de binnenstad klaagden steeds vaker over het afsluiten van de Coolsingel zodat klanten het winkelhart slecht konden bereiken. En de centrumbewoners werden de geluidsoverlast en de wildplassende bezoekers steeds meer zat. De politie en de gemeentelijke diensten klaagden over een te zware belasting. Maar de show must go on.

Hoek van Holland
Uiteindelijk gingen de echte alarmbellen op het stadhuis na de strandrellen in Hoek van Holland en het bijbehorende COT-rapport. Maar toen zat er inmiddels een andere burgemeester. Van Ahmed Aboutaleb mocht het sowieso wel een beetje minder. Probleem is dat de economische belangen inmens zijn. De evenementen zijn de brandstof voor de motor van Rotterdampromotie.

Maatregelen
De gemeente neemt daarom maatregelen maar er worden geen evenementen geschrapt. Evenementen van de kalender halen is namelijk heel lastig. Er zijn immers al toezeggingen gedaan en een gang naar de rechter is zo gemaakt. De Danceparade, die komt niet meer terug in de huidige vorm. Dus geen trucks met stampende beats meer door het centrum. Binnenstad bewoners blij, heel veel jongeren teleurgesteld. Door wat met de criteria te schuiven komen er minder grote evenementen. En er zal uiteraard – met de lessen van Hoek van Holland in het achterhoofd – beter gekeken worden naar de veiligheid.

Rotterdam blijft een stad van evenementen, maar zo’n dolle boel als onder Ivo zal het niet meer zijn.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “De Erfenis van Ivo”

  1. Jesse zegt: 03-02-10 om 15:51

    Hoek van Holland is heel iets anders dan de dance parade waar honderduizend bezoekers van Nederlandse afkomst op afkomen en nagenoeg tot weinig problemen veroorzaakt..
    geen dode dat in tegenstelling tot het zomercarnaval

  2. Hier is een petitie gestart: http://www.danceparadepetitie.nl/

Geef een reactie