De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wat moeten ze doen om uw stem te krijgen?

verkiezingenDe campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart barst dit weekeinde echt los. Bijna 10.000 kandidaten in 395 gemeenten gaan op zoek naar uw stem. Landelijke politici zwermen uit over het land. De politiek vraagt de komende weken op straat, in de krant, op radio TV en internet om uw aandacht. 

Maar wat zouden die politici volgens u als eerste moeten aanpakken? Wat moeten ze doen om uw stem te krijgen?

De NOS wil weten wat voor u de belangrijkste punten zijn. Wij zijn benieuwd naar uw ‘top 3’ van onderwerpen bij de verkiezingen, graag in steekwoorden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


108 reacties op “Wat moeten ze doen om uw stem te krijgen?”

 1. Ik mag (helaas helaas) nog niet stemmen. Maar dat betekend niet dat ik belangrijke punten heb. Ik ga ervan uit dat jullie graag horen over de lokale dingen ;-)

  1. Aanpak verhuizing Dierenpark Emmen (alias Atalantaproject)
  2. Actueel: het vegen van de sneeuw, waar de afgelopen weken niet veel van te merken was
  3. Aanpakken van lastige mensen (vervelende buren/hangjongeren etc.)

  Zie ook http://www.nlkiest.nl waar ik dit weekend ongetwijfeld nog materiaal van partijen binnenkrijg en nieuws plaats over de campagnes.

 2. Emiel zegt: 12-02-10 om 17:53

  1. aanpak van hangjongeren.
  2. Geen bezuinigingen op wijkcentrums en jongeren centrums
  3. Niet zoveel geld besteden aan onnodige kunstprojecten

 3. Ricardo zegt: 12-02-10 om 18:09

  Minder beloven, minder goedkoop of ordinair elkaar politieke vliegen afvangen, alsnog eerlijk aangeven waarop men denkt te (moeten) gaan bezuinigen, eerlijk vertellen welke grote (prestige) projecten men graag wil realiseren om een ‘voetafdruk’ na te laten en open aangeven welke begrotingsdiscipline men daarbij wil handhaven. En natuurlijk wat men wil doen aan allerlei zaken zoals armoede, woonlasten, bedrijfsterreinen, (culturele) voorzieningen, etcetera. Zeg maar gewoon in het klein wat we in het groot ook graag wat meer zouden zien.

 4. freddy zegt: 12-02-10 om 18:25

  GEEN WOORDEN, MAAR NU EINDELIJK EENS DADEN!
  WE WETEN WEL WAAR ZE MEE KOMEN, LATEN ZE NU MAAR EENS ECHT HUN BELOFTE’S WAARMAKEN!
  HET ZIJN ONZE CENTEN WAAR ZE BETAALD VAN WORDEN!
  IK WEL WAAR VOOR M’N GELD!

 5. Joren zegt: 12-02-10 om 18:39

  Wilders 4 life!!!

 6. Openheid zegt: 12-02-10 om 21:01

  Ik zou graag van alle zittende en herkiesbare kandidaten op internet inzicht krijgen in hun declareeroverzichten. Ten tweede zou ik graag een door hun ingevulde persoonlijkheidstest om te zien in hoe ze mentaal in elkaar steken en ten derde een gedegen interview van een onafhankelijke en goed geìnformeerde en onderlegde journalist met hun, om te zien in hoeverre ze in staat zijn gebleken mensen van veel verschillende achtergronden en belangen te verbinden en naar constructieve doelen te leiden. Dat zou al heel wat zijn!

 7. Openheid zegt: 12-02-10 om 21:22

  En, getriggerd door het enthousiasme van Joren over Wilders, ben ik ook benieuwd wat het netwerk is van Wilders. Dit dan aangevuld met zijn persoonlijke ervaringen en de verwerking van die ervaringen die hem ertoe brengen te kiezen voor het optreden zoals we dat nu van hem meemaken. Aan de appels kent men immers de boom, of ook wel: ‘Iedereen wil de held zijn in zijn eigen wereld’. Is Wilders trouwens verkiesbaar als raadslid of zit er een moderator te suffen?

 8. Bernard Visser zegt: 12-02-10 om 21:42

  Een politieke partij en zeker wanneer zij eenmaal op haar plek zit moet simpelweg doen waar zij voor geroepen zijn: het volk vertegenwoordigen. Dus:

  1) gevaarlijk grote projecten waarbij sprake is van open contracten simpelweg niet aangaan.
  2) wanneer projecten tegenvallen eerlijk zijn en hand in eigen boezem steken … de rekening niet bij de burger neerleggen door diverse belastingen te verhogen
  3) normaal praten … een antwoord kan soms uit “ja” of “nee” bestaan. Het lijkt tegenwoordig wel een noodzaak om via de grootst mogelijke omweg een antwoord te geven dat ergens in het midden lijkt uit te komen. Leuk voor de praatprogramma’s op TV, tante mien drie-hoog achter snapt er niets van.

  Ra ra, in welke gemeente woon ik? Hoewel absoluut nog niet bekend hoe, ga ik wel stemmen. Niet stemmen is je verantwoordelijkheid ontlopen, dat voorbeeld hebben wij van enkele wethouders al teveel gezien … zo hoort dat dus niet. Dus kom op burger: STEM met verstand!!

 9. Niels zegt: 12-02-10 om 21:51

  Ik sta voor christelijke indentiteit, bestuur vanuit Bijbels oogpunt is belangrijk.

 10. Ellie zegt: 12-02-10 om 22:30

  1. Armoede bestrijding en signalering. dat kan en moet veel beter (hoewel ik graag zou willen dat landelijk wat meer richtlijnen worden gegeven zodat er niets zulke grote verschillen zijn per gemeente)

  2. Hang jongeren, overlast door vandalisme en lawaai (eindeloos veel voorbeelden van en ik denk dat iedereen in Nederland hier ook wel voorbeelden van kan geven)

  3. Hondenbelasting afschaffen. (schandalig!!!, vooral de verschillen per gemeente)

 11. Nagedacht zegt: 12-02-10 om 22:53

  Het is volgens mij vrij simpel:
  Laten die “raadsleden” hun zachte stoeltje eens verlaten en zich onder de kiezers begeven,niet NU ALLEEN maar ook na 3 maart. Dan kunnen ze met eigen ogen zien waar het geld (van de belastingbetaler)naar toe moet.
  a/ jeugdcentra’s behoorlijk beheren,verminderen van hangjongeren
  b/ ouderenzorg/zorgcentra’s voorzien met de eisen van NU
  c/ bestrijding van de onzichtbare armoede

 12. werner zegt: 13-02-10 om 00:38

  dat jullie de armoede eens serieus nemen .geen kilometer heffing konmt allemaal in jullie zak . oudere beter laten verzorgen dat is schanden . hang jongeren van de sraat af maak een buurthuis dan heb jec daar geen last meer van.en ga eens het land in en meng jullie je eens onder de gewonen mensen dan zien jullie wat er speelt . ben eens recht op de man en zeg niet steeds het was een misverstand ja komen wij ver mee . maar jullie weten het wel te brengen recht uit zijn dat is beter voor de mensen . en pluk de mensen niet kaal het zijn de kleine die jullie altijd aanpakken schaam jullie .

 13. Had-je-me-maar zegt: 13-02-10 om 02:18

  Stoppen met liegen en bedriegen?

 14. Tang Li zegt: 13-02-10 om 03:16

  1. Gezonde voeding, geen additieven ziektekosten door slechte voeding verhalen op leverancier.
  2. Islamisering grondig aanpakken
  3. Uitkeringen voor mensen langer dan 3 jaar in uitkering 10% verhogen.
  4. Loonbelasting afschaffen, machine belasting invoeren of alles via BTW.
  5. Wiet teelt legaliseren en op verkoop belasting heffen.
  6. openbaar vervoer gratis
  7. invoeren van elektrische auto’s

 15. bas zegt: 13-02-10 om 11:08

  Eerlijk en openheid zijn voor mij heel belangrijk.

  Bij veel grote prjecten wordt optimistisch begroot, en ja, dan loopt het fout. Dus – open ene eerlij kde mate van optimisme aangeven, en gaat het fout, dan ook direct erkennen wat, hoe en ook wie

  maar wat de ‘zachte stoeltjes’ van Nagedacht hierboven betreft, raadsleden worden echt slecht betaald. het is een klus die vele tijd kost – ik woon in Nijmegen, een van de 21 grootste gemeentes – waar het 20 uur in de week kost, gemiddeld, als je in een redelijk grote fractie zit (anders wordt het meer) en het levert ongeveer 1200 euro per week op.

  Ga je nu kijken op welk niveau een ambtenaar zit die voor 20 uur ook 1200 euro betaald krijgt, dan kom je ongeveer uit bij een beginnend beleidsmedewerker (niveau 0, dus)

  Deze mensen worden begeleid door een senior, iets dat bij raadsleden niet nodig mag zijn.

  Nu zie je dat voornamelijk werkelozen, gepensioneerden en idealisten zich kandideren. In mijn ogen geen afsliegeling van de samenleving, en zeker niet gekwalificeerd om beslissingen te nemen over de grote bedrage nwaar het soms over gaat

  Welnu, betaal ze dan ook naar het niveau wat ze moeten hebben, en je zult zien, dat er meer mensen bereid zijn om een dag, of twee, in de week minder te werken, en zich in te zetten voor hun gemeenschap.

  En nee, ik zit niet in de raad, ik ben gene kandidaat, maar zoals gezegd, ik ben voor eerlijkheid, ook eerlijke betaling

 16. P van Kempen zegt: 13-02-10 om 11:29

  Geen hostel in woonwijk realiseren zonder overleg met bewoners

 17. Passant zegt: 13-02-10 om 13:06

  1. Ambities terugschroeven. De politiek kan (en hoeft) niet alles in detail te regelen en te subsidieeren. Durven zeggen tegen burgers wat ze zelf moeten regelen en betalen.
  2. Scheiding van kerk en staat weer serieus nemen en de privileges die religieuze groepen hebben weten te bemachtigen terugdraaien. Een ambtenaar die namens de gemeente optreedt hoort geen religieuze symbolen zichtbaar te dragen.
  3. Belastinggeld uitgeven alsof het hun eigen geld is. Geen megalomane bouwprojecten meer!
  4. Ophouden de gemeente als een bedrijf te zien. De gemeente opereert niet op een markt. De burger heeft nl. geen vrije keus in wie voor hen de wegen onderhoud en in de winter zout strooit, etc.

 18. bas zegt: 13-02-10 om 15:46

  1Winkels op zondag dicht.2gemeenten met geld omgaan als was het van hun zelf 3Alles toetsen aan bijbelse normen.

 19. gijs zegt: 13-02-10 om 17:47

  Hetis beter om niet te stemmen daar men al jaren mooie praatjes verkoopt maar niets waarmaakt en daarnaast ons het geld uit de zakken klopt teneinde hier onzinnige projecten en ideen te financieren je moet wel heel erg dom zijn om dit niet in te zien
  en je tijd hieraan te verkwanselen.Helaas is er in onze gemeente geen gelegenheid om te stemmen op Geert Wlders anders had ik deze nog wel een kans willen geven om de gevestigde partijen een eens fikse draai om de oren te geven.Wordt vervolgd

 20. reactie op Bas zegt: 13-02-10 om 17:57

  Zie Bas (bovenstaand) en respect voor anderen.

 21. Mark zegt: 13-02-10 om 18:07

  @ Bas, Atheisten zijn gelukkig de grootste en hardst groeiende groep mensen en hebben al lang genoeg onder jullie zogenaamde normen en waarden geleden. Dus denk eens na en ga normaal doen.

  Mijn punten: jongerenwerk, ouderenzorg en goede plannen toekomst(binnen)stad.

 22. ziener zegt: 13-02-10 om 18:13

  1 ov chip kaart stoppen. en ov gratis.
  2 leger in probleem wijken inzetten tegen straat tuig. inplaats van overal cameras.
  3 privasy van burgers beter respecteren .
  4 invoeren waterstof autos/bussen en zonne energie op huizen stimuleren.

  het komt er eigenlijk op neer dat men eens moet op houden met dat links rechts verdeel politiek en gewoon doet wat gedaan moet worden. dus harde aanpak in combinatie met groen en sociaal .

  groet

 23. JJ Smallenbroek zegt: 13-02-10 om 18:16

  Veel geld geven aan ontwikkelingsprojecten in derde wereld landen, die worden georganiseerd of gesteund door een inwoner van de betreffende gemeente. Bijvoorbeeld verdubbelingsregeling.
  Dit zou veel meer gestimuleerd moeten worden.

  Geen festivals meer in woonwijken of in het centrum. Dit creëert veel overlast. Niet alleen geluidsoverlast, maar ook veel jongeren die zich niet weten te gedragen helaas.
  Daarom dus buiten de stad organiseren. (Als de gemeente Zwolle dit leest, geen festivals meer in het Wezelandenpark)

  Mvg

  JJ

 24. M.Bosman-de Groot zegt: 13-02-10 om 18:17

  1 -Criminele groepen en “kleine” criminaliteit HARD aanpakken
  2 -Geen voorkeursbehandelingen meer voor buitenlanders
  (gelijke rechten en plichten)
  3 – meer en/of betere voorzieningen voor jongeren.

 25. jc wammes zegt: 13-02-10 om 18:18

  1. veiligheid in de wijken voor alle bewoners, dus stevigere aanpak.
  2. zwakkeren ondersteunen in onze stad, helpen aan betaald werk
  3. beter onderhoud wegen, verlichting
  4. partijen moeten meer samenwerken voor de stad ipv geklets

 26. Ik stem helemaal niet, als sinds 2006 niet meer. Ik doe niet meer mee aan de schijnvertoning die democratie genoemd wordt. Nederland word geregeerd door de EC en de banken. Ik wacht met smart op de crisis die het gehele bestel laat instorten, zodat we iets nieuws en beters kunnen beginnen: think local, act local, spend local. F*ck verkiezingen.

 27. Jelle zegt: 13-02-10 om 18:19

  1. Milieu (gemeentegroen) is er veel te weinig, vroeger klommen wij in bomen en speelden verstoppertje. Nu zijn er “kinderspeelveldjes” waar je je kinderen kan uitlaten.

  2. Minder blauw op straat en schaf veel regels af, mensen kunnen best voor zichzelf denken.

 28. Jurrian zegt: 13-02-10 om 18:20

  Ik stem PvdA (voor het eerst) omdat ze tegen onze aanwezigheid in Afghanistan zijn. Ik weet dat de gemeentepolitiek daar niet voor is, maar ik wil dat signaal geven.

 29. Leonardo zegt: 13-02-10 om 18:21

  In Leiden heeft het gemeentebestuur het wel heel erg bont gemaakt. We hebben een referendum gehad of de Rijn Gouwe Lijn (RGL) door de binnenstad van Leiden moet worden aangelegd. Een grote meerderheid van de Leidse bevolking heeft ‘tegen’ gestemd. Maar het gemeentebestuur is gezwicht voor de druk van de provincie Zuid-Holland. D’66 wil de uitslag van het referendum respecteren en kan daarom op de steun van heel veel Leidenaren rekenen. We willen in Leiden geen lightrail dwars door onze mooie oude binnenstad. Zeker niet omdat een oplossing over bestaand spoor zo voor de hand ligt.

 30. Duidelijke en eerlijke politiek
  Betaalbare woningen realiseren
  Zorgen voor behoud van plaatselijke cultuur en historie

 31. Louise zegt: 13-02-10 om 18:27

  Wat ze moeten doen voordat ik op ze stem:

  * eerlijk beleid voeren en zich duidelijk uitspreken over het gekonkel en verlakkerij van het kabinet
  * zich op recht openstellen voor wat er leeft onder de bevolking van hun gemeente en niet alleen in verkiezingstijd
  * ze moete hun verkiezingsbeloften nakomen gedurende de volledige 4 jaar
  * de kiezer serieus nemen en stoppen met het uitdelen van prullen (vanmiddag wilden ze me nog een petje slijten van de VVD)
  * ze bouwen in ons dorp een bejaardentehuis waarbij ze van alles vergeten zijn om in te plannen waaronder voldoende ruimte voor ambulance of brandweer die moeten nu op afstand hun werk doen. Dit alles na veel heibel in de gemeenteraad en uiteindelijke aanbesteding terwijl bekend was dat de bouwplannen niet kloppen. Op die manier worden overal blunderputten gecreeerd die kaptalen aan gemeenschapsgeld kosten en en obsoleet zijn als ze worden opgeleverd.

 32. schotsman zegt: 13-02-10 om 18:28

  De partij die zich in Landsmeer inzet tegen het terugdringen van de hinderlijk laag overvliegende vliegtuigen boven Landsmeer, krijgt mijn stem.

 33. ARS zegt: 13-02-10 om 18:29

  1. Stoppen met het doordrammen van eigen standpunten terwijl de hele locale bevolking tegen is, zoals zinloze renovatie N33, busstation op onlogische plek en onbereikbaar voor ouderen, centrum onbereikbaar maken voor auto’s dat leidt tot klantenverlies;
  2. Stoppen met de geldverkwisting (duur en lelijk gemeentehuis dat half leeg staat);
  3. Vernieuwing van de politieke structuur, dat altijd hetzelfde blijft omdat men samenwerking met andere partijen uit sluit;
  4. Het niet meer opleggen nog nog zwaardere woonlasten

 34. Hendrik zegt: 13-02-10 om 18:29

  Geen megastallen en andere dierenkwellende aktiviteiten meer.
  Meer sparren poten (helpt tegen luchtvervuiling)
  Éen lokatie om vuurwerk af te steken.
  Geen nieuwe industrie terreinen, oude opknappen.
  Stadswachten met meer bevoegdheden.

 35. rob la lau zegt: 13-02-10 om 18:30

  1. politieke partijen moeten juridisch aanspreekbaar zijn en zelf ook normen en waarden hanteren
  2. sociale diensten moeten bijstandstrekkers moeten niet pensioentjes, waar levenslang voor gespaard is, afpakken
  3. rijken/banken financieel kortwieken en verdelen onder de armelui

 36. Dick zegt: 13-02-10 om 18:31

  1 Veiligheid. Zowel het veiligheidsgevoel als de fysieke veiligheid moet verbeterd worden. Meer echt blauw op straat en duidelijke gedragsregels, zodat de politie beter uit de voeten kan. Ook meer bevoegdheden voor de politie.
  2. Vrijheids van meningsuiting, daar mag niet aan getoornd worden. Dat een politicus als Wilders voor de rechter moet verschijnen is schrijnend en demoniserend. Je behoeft het niet met hem eens te zijn, maar hij moet het wel kunnen zeggen.
  3. Betere communicatie en participatie met de bewoners. De bewoners moeten kunnen meedenken met onderwerpen, die voor hen belangrijk zijn, zoals ingrepen in de directe woonomgeving. Leg te nemen besluiten aan bewoners uit, waardoor ze de achtergronden beter begrijpen.

  Je doet het voor je stad en bewoners, niet voor het pluche.

  groet,

 37. Sander zegt: 13-02-10 om 18:31

  1. Aanpak van misbruik OV-chipkaart (meelopers bij poortjes, prijsverhogingen, al dan niet falen van het systeem)
  2. Meer aandacht voor cultuureducatie!
  3. Verantwoord geld uit geven door na te denken over wat het volk nodig heeft en niet waar het om schreeuwt. Je geeft een kind tenslotte ook niet iedere dag mcdonalds.

 38. greet zegt: 13-02-10 om 18:31

  islamisering grondig aanpakken
  import bruiden aan banden leggen
  Agressie eerste hulp HARD aanpakken
  Import buitenlanders stop zetten.
  milieu fanaten aan banden leggen en al die milieu heffingen afschaffen, is alleen om de zakken te vullen van gemeente e.d.

 39. VRIJS zegt: 13-02-10 om 18:34

  Ik heb 1 groot punt en dat is dat de gemeente Goes een deugdelijk beleid gaat voeren op onderwijs. Het blijkt dat teveel geld bestemd voor scholen wordt opgepot. Het zou prettig zijn wanneer de ppartijen hier aandacht voor hebben.

 40. henk k zegt: 13-02-10 om 18:37

  Er zitten erg veel gedreven mensen in gemeenteraden, die trouwens best wel fouten maken.
  Een gemeenteraadslid hoort het goede te zoeken voor alle mensen, inclusief diegenen die niet voor zichzelf kunnen of durven opkomen.

  Zelf kom ik uit een kleine gemeente, hier krijgt een gemeenteraadslid 180 euro in de MAAND, waarvoor zo’n 60 uur gewerkt wordt. Dit is inclusief onkosten. Hulde voor deze mensen!

 41. greet zegt: 13-02-10 om 18:37

  Sinds jaren “links” stemmen, ga ik nu RECHTS stemmen.
  Alles gaat hier veeeeeeeeeeel te ver.
  Ik op zoek naar een partij die weet wat aanpakken is, al realiseer ik me
  dat ik dan echt moet gaan zoeken………

 42. JHH van der Linden BBR Roermond zegt: 13-02-10 om 18:45

  Van 2002 – 2007 heb ik in de raad gezeten van onze stad toen met 45000 inwoners.
  Het was een periode van hard werken,- ik had de welzijnszaken te behartigen – daar had ik echt meer dan 20 uur per week voor nodig.
  Daarbij had ik veel te maken met Haagse regels, die uitleggen aan de burgers die daaronder leden was een van mijn taken, zorgen voor dag en nachtopvang van thuislozen, zorgen voor de problemen waar valide mensen niet aan denken, zoals winkeliers benaderen over hoe moeilijk het is voor rolstoelers, rollators en kinderwagens om hun panf te kunnen betreden. Burgers benaderen dat ze gebruik kunnen/moeten maken van voor hen speciale voorzieningen. Trachten de verborgen armoede te lokaliseren. Zorgen dat de onderwijsvoorzieningen goed kunnen functioneren enz. enz.
  Al deze zaken gebeuren op de achtergrond, je gaat niet op de borst kloppen van daar heb ik voor gezorgd. Je doet het samen met andere raadsleden in commissie of raadsverband.
  Wanneer de burger de uiteindelijke resultaten ziet en beseft dat de raadsleden mede ervoor gezorgd hebben, dat de Haagse regels ( bezuinigingen ) de burgers minder pijn doen, dan zijn ze heus bereid naar de stembus te gaan.
  Wanneer je als raadslid alleen maar kritiek levert, niets opbouwt, niet reëel bent en alleen je vergoeding int, wel dan zal de burger zich bedenken.
  Mijn vader heeft me geleerd, als je gaat pochen op je geleverde prestaties dan beteknt dat dat je prestaties niets voorstellen, klets niet erover maar doe wat zinnigs. Om die reden sta ik weer op de kandidatenlijst, en ben ik ervan overtuigd dat zeer zeker daardoor een (beperkt) aantal mensen nu wel naar de stembus gaan.
  Ze weten waar mijn groepering BBR en ik voor sta. Vertrouwen geven en krijgen daar gaat het om.
  Za

 43. F.you zegt: 13-02-10 om 18:46

  helemaal niet stemmen.dit heeft totaal geen nut.Als het er op neerkomt gaan ze toch hun eigen weg.Hoezo democratisch.

 44. JHH van der Linden BBR Roermond zegt: 13-02-10 om 18:48

  Mijn vorig verhaal was erg lang
  daarom nu enkele essentiele termen:

  Eerlijk zijn
  Tussen de burgers staan
  Vertrouwen geven en krijgen

 45. janK zegt: 13-02-10 om 18:49

  Wat te doen om de burgerlasten de komende jaren niet te laten stijgen

 46. Jan zegt: 13-02-10 om 18:55

  Omgeving van het openbaar vervoer verder verbeteren (prettige wachtruimten, goede informatie, aanspreekbare medewerkers). Niemand mag gratis reizen. Fiets- en looproutes verder verbeteren. Parkeren uitbesteden aan QPark. Beslist niet meer ruimte voor de auto. Veel aandacht voor onderhoud van de openbare ruimte, en voor een gestage (door)ontwikkeling van de infrastructuur. Meer aandacht voor niet-commerciële voorzieningen in de stad, vooral ook voor sport en spel. Voldoende menselijk toezicht. Kunst en cultuur niet verminderen, maar gemiddeld (flink) duurder maken met een beperkt aantal goedkope opties. Grote commerciële evenementen in aantal en omvang limiteren. Belastingdruk zo verdelen dat iedereen voelt dat voor niks de zon opgaat. Gemeentelijk apparaat zo groot als nodig, maar zo klein als mogelijk en met de nadruk op uitvoering. Niet een goedkope gemeente willen zijn, maar wel laten zien dat iedere euro goed besteed wordt.

 47. peter zegt: 13-02-10 om 18:56

  1. PvdA moet onmiddellijk uit dit kabinet stappen
  2. Bankiers moeten met terugwerkende kracht worden gestraft (bonussen inleveren over laatste 10 jaar)
  3. Gedogen moet handhaven worden

 48. Alfrida zegt: 13-02-10 om 18:59

  Den Haag,
  1. Een goed en eerlijk parkeerbeleid!
  2. Ouderen en ziekenzorg verbeteren
  3. Strenger handhaven
  4. Beter luisteren naar de burgers
  5. Minder bureaucratie
  6. Gemeentelijke Belastingen aanpassen
  7. Aandacht voor “alle” wijken , niet alleen voor achterstandswijken

 49. william zegt: 13-02-10 om 19:00

  1. Veiligheid
  2. Lokale begroting (wel of niet bezuinigen)
  3. Milieu

 50. Joannes zegt: 13-02-10 om 19:04

  Wat ik belangrijk vind:

  1) De ergernis van tonnen hondenpoep in parken,op straat etc stijgt met de dag. De handhaving van bestaande wetten en regels moet veel beter. Ook stadswachten moeten ingeschakeld worden en de straffen van de baasjes moeten verhoogd worden en inkomensafhankelijk worden. Iemand met een dikke portemonnee zal het anders een worst wezen.

  2) Ook waar mensen zich niet houden aan het aanlijnen van hun hond
  op plaatsen waar dat verplicht is moet stevig worden opgetreden. Veel kosten kunnen worden bestreden met veel hogere bekeuringen.
  Wanneer ik als mens voor een bekeuring van ‘ wild plassen ` tegen een boom in een plantsoen € 90 moet betalen mag het toch niet zo zijn dat honden-bezitters met hun poepende lieverdjes er zelfs vaak zonder waarschuwing mee weg kunnen komen.

 51. Weetje zegt: 13-02-10 om 19:06

  Plaatselijke partijen moeten plaatselijke politiek bedrijven. Eerlijk zijn en transparant.
  Goede opvang, ook voor kinderen van de middelbare school (jeugdhonk o.i.d.).
  Zorgplan voor zwakkeren (ouderen)
  Meer politie en lik op stuk beleid bij ongeregeldheden.

 52. heleen zegt: 13-02-10 om 19:20

  Het spijt me echt voor de mensen die de antwoorden op de vraag die gesteld wordt in dit item moeten screenen. Wat een vreselijk laag niveau heerst er toch in dit land. Maar goed, de drie punten die ik belangrijk vind in mijn gemeente:

  - aandacht voor jongeren, een plek speciaal voor hen
  - aandacht voor groen, ruimte en milieu
  - aandacht voor ouderen en de voorzieningen die voor hen van belang zijn

 53. bas zegt: 13-02-10 om 19:23

  Lastig, een andere bas, die meningen heeft die totaal niet de mijne zijn.

  Die bas wilt mensen, ongeacht hun geloof – of het niet geloven – confronteren met een bestuur op grond van zijn geloof. Dat staat haaks op de waarde die voor mij het meest belangrijk is: een ieder heeft recht op zijn of haar eigen normen, en hoeft zich niet te houden aan de normen van anderen. Anders gezegd, debatten over normen moeten niet bestaan uit verwijzingen naar bronnen die door deelnemers aan dat debat niet erkend worden

  Dat ‘vreemde bas’ zich aan de bijbel wit houden, prima. Ik wil dat niet. en dan MAG die bas, in elk geval in mijn kijk op de wereld, mij dat ook niet opleggen

 54. Ik woon in Alkmaar en partijen of lijsttrekkers hoeven voor mij niets te doen. Ik bepaal mijn stem op het gepresteerde in de afgelopen 4 jaar en laat me niet ompraten door wat lastminute-toezeggingen, die bij de coalitiebesprekingen uitgeruild worden. We hebben hier een locale partij waar zeker enkele goede mensen in zitten. Toch stem ik daar niet op. Gemeentes hebben geld uit NH en Nederland nodig en dan is het best handig om daar wat partijgenoten te hebben. Zeker een van de redenen dat de belastingen in Alkmaar al jaren erg laag zijn.

  Dus om mijn stem te krijgen kunnen partijen voor deze verkiezingen niets meer doen. Ze kunnen wel de komende 4 jaar goed hun best doen, zodat ik er rekening mee hou voor de verkiezingen die daarop volgen. De zaken die mij me aanspreken zijn leefbaarheid (nog minder autoverkeer in het centrum), tolerante stadsgenoten en regionale werkgelegenheid.

  Over dergelijke punten heb ik niet zoveel te klagen. Die punten lijken zelfs los te staan van onze politieke stadsregering, maar des te meer met een slim en kundig ambtenaren-aparaat. Helaas kan je die niet kiezen, anders zou ik de stoplichtverantwoordelijke meteen met VUT willen sturen.

 55. arjen brouwer zegt: 13-02-10 om 19:26

  Ja ,duidelijk scheiding van kerk en staat.
  rekening houden met de gewone man,met zzp ers,met de kleine ondernemer.
  eerst goede woningen bouwen, daarna pas afbreken als het echt nodig is.
  Project ontwikkelaars afremmen. voorkom zwarte wijken en scholen.
  de wijkagent meer gezag geven,waardoor de veiligheid toeneemt en de weer de straat opdurft! Parkeer overlast beperken door transferia aan stads rand.
  meer groen in woonwijken.

 56. peter zegt: 13-02-10 om 19:33

  ja het voor iedereen lastig om nu een tweede keus te maken om te stemmen, maar in 2011 kunnen we op onze toekomstige premier GEERT WILDERS GAAN STEMMEN!

 57. Rob zegt: 13-02-10 om 19:51

  Een knappe en charismatische politieke

 58. frans zegt: 13-02-10 om 20:03

  In geen enkel verkiezingsprogramma van de plaatselijke politieke partijen, in mijn omgeving, heb ik iets kunnen vinden over hoe en waar ze willen bezuinigingen.
  Het zou interessant zijn om eens een paar gemeentelijke politieke partijen uit te nodigen en ze te vragen, klip en klaar aan te geven waar ze op willen bezuinigen in de komende jaren.

 59. Erik zegt: 13-02-10 om 20:03

  1 Aanpak van hangjongeren en andere veroorzakers van overlast.
  2 Investeren in goed openbaar vervoer.
  3 Winkels het liefst 7 dagen per week open.
  4 Wietteelt legaliseren.
  5 Invoeren van correctief referendum

 60. 1. Politici zouden juist minder moeten aanpakken. Overheid is te groot en vaak de veroorzaker van problemen, ook al bedoelen ze het in feite goed. De overheid moet zich meer terugtrekken uit onderwijs, zorg, sociale woningbouw en meer.

  2. Bureaucratie terugbrengen. Dit betekent namelijk een belemmering voor iedere ondernemer en dus productiviteit.

  3. Schulden terugbrengen. Pas op de plaats maken. In ieder geval niet de economie nog meer “stimuleren” of onrendabele ondernemingen steunen.

 61. opheffen van kleine gemeenten De gemeenten moeten minimaal 45000 inwoners hebben willen ze een beetje professionele mensen in huis hebben die het werk ook aan kunnen

 62. Sterk zegt: 13-02-10 om 20:21

  Wat momenteel het allerbelangrijkst is, het landelijk aanpakken van het dagelijks operende marokkaans tuig.
  WAAROM wordt toch alles slap opgelost.

 63. Hoe eerlijker hoe beter: als ze negatief in het nieuws zijn geweest door bv een schandaal dan hoeven ze niet op mijn stem te rekenen.
  Ik zoek op google naar de leugens die ze verkopen.
  Eigenlijk blijft er weinig over dan.

 64. J.Rabbers zegt: 13-02-10 om 20:26

  1.Minder ambtenaren.Amsterdam heeft er 17,9 per 1000 inwoners en
  bijv. Almere ong. 8.
  2. Begraafkosten goedkoper, in Boekelo werken ze met vrijwilligers en
  dit scheelt in de kosten.
  3. Zwerfafval opruimen.

 65. Carola zegt: 13-02-10 om 20:26

  Wat stopten de dames en heren ex-wethouders aan wachtgeld in hun zak??
  Hier in Eindhoven; ex-Gr.L. Kuppens al vier jaar wachtgeld, idem D66 Schreurs, en ik geloof al ZES jaar oud-PvdA- (bureautje in Dordrecht) Nico v.d. Spek. Zoek dat eens uit NOS ! Wie er allemaal boter op hun hoofd hebben van ons geld. Ik kom voor die drie al op 7,5 ton betaalde vakantie!!

 66. Ernst zegt: 13-02-10 om 20:27

  Al sinds 1982 ben ik D66-er en ik kan me niet voorstellen ooit nog op een andere partij te stemmen. Anders! Ja! D66 dus!

 67. Maya zegt: 13-02-10 om 20:30

  1. (Onzichtbare) armoedebestrijding;
  2. Aanpak door politie van overvallen en geweld
  3. Behoud ziekenhuis Hilversum.

 68. pom zegt: 13-02-10 om 20:32

  1) Fatsoen. Ik stem niet op een partij die in een ‘actieplan luchtkwaliteit’ het aantal auto’s op plaatsen waar de norm wordt overschreden terugdringt, om de stad op alle andere plaatsen tot aan de norm bij te vullen – waardoor de lucht hier per saldo viezer wordt;
  2) Bescheidenheid. Ik stem niet op een partij die een megalomane toren wil bouwen in een buitenwijk, noch op de mensen die de stad per referendum tussen duur centrumplan en duurder centrumplan lieten kiezen.
  3) Betrouwbaarheid. Ik stem niet op een partij die zich erop laat voorstaan een snelweg door het bos te hebben voorkomen, omdat ze hebben gezorgd voor een verbreding van de huidige weg – door het bos.

  Van de partijen die in de raad zitten zijn er nu nog twee over.

 69. 1. Veiligheid
  2. Gemeenschapszin
  3. Groenvoorzieningen

 70. Baffo zegt: 13-02-10 om 20:37

  Ik kijk eerst eens wat de politici hier in de NO-polder waar gemaakt hebben van hun beloftes bij de afgelopen verkiezingen.
  Dan zal ik eens na zoeken hoe de partijen denken over de noodzakelijke vernieuwingen in dit gebied.
  De aftakeling, de Wet van de Ingehaalde Voorsprong, begint na 65 jaar behoorlijk zichtbaar te worden. Op de lauweren rusten kan er niet meer bij zijn. De handen moeten opnieuw uit de mouwen, er is werk aan de winkel!
  Welke partij is ondernemend, op de toekomst gericht. Welke partij durft tegen de opinie in wèl plannen voor de toekomst te maken.
  Ik ben zo langzamerhand een beetje moe van de uit angst samengeknepen billen.
  Van de beknepen en behoudende jansaliegeest, van het vast willen houden aan hoe romantisch en mooi het allemaal was in de pionierstijd.

  Welke politieke partij is het motto “Een Volk Dat Leeft Bouwt Aan Zijn Toekomst” nog niet vergeten?

 71. R. van Dijk zegt: 13-02-10 om 20:38

  Wat mij betreft het volgende:

  Zorgen voor

  1) Minder afval op straat
  2) Meer groen in woonwijken, winkelcentra, etc.
  3) Meer inspraak van de burger in gebiedsplanning en -inrichting
  4) Harder en professioneler optreden van politie en aanverwanten diensten (dus weg met die Segway’s !!)
  5) Aanpak van geldverslindende projecten zonder meetbaar resultaat
  6) Investeren in werkgelegenheid en onderwijs
  7) Meer DOEN en minder praten !

 72. In Oldenzaal is al 40 jaar de Werknemers Groepering (een plaatselijke politieke partij) actief.
  “Samen zaken aanpakken” is dit jaar het verkiezings-motto.
  Samen wordt het drankmisbruik onder jongeren aangepakt, evenals de sluitingstijden van de Horeca en de populaire drankketen.
  Dit lijkt me geen overbodige luxe in deze tijd.
  Voor meer informatie zie ook de website wgoldenzaal.nl

 73. 1. Eindelijk eens zorgen dat een paard niet alleen, dus eenzaam, in de wei /stal gehuisvest wordt. Ze kwijnen weg, vreselijk om dat bij ons in de buurt al 10 jaar te moeten aanzien. In Scandinavie is jaren geleden een wet aangenomen tegen het solitair huisvesten van een paard: er moet minimaal 1 geit bij staan (is goedkoop in het onderhoud , bijv. nooit ziek).
  2. Opkomen voor kleine bedrijfjes.

 74. René zegt: 13-02-10 om 20:51

  geen moskee meer bouwen
  geen privileges meer voor moslims in openbare zwembaden,waar badmeesters,dakdekkers, kitters 2h moeten stoppen met hun werk.
  stoppen met het steeds verder oprukkend en verdrukken van onze Nederlandse hard bevochten vrijheden.

 75. JHH van der Linden Roermond zegt: 13-02-10 om 20:54

  eerlijk zijn
  vertrouwen uitstralen
  nederlands spreken zonder buitenlandse woorden

 76. JL Camp zegt: 13-02-10 om 20:56

  We zijn langzaam uit een recessie aan het komen, en het is logisch dat er dan veel afgegeven wordt op het zittende kabinet (maar niet juist).

  De “Fortuynistische” partijen (klonen van de LPF)zoals TON, PVV en in mindere mate D66 spinnen garen bij de economische crisis !
  Maar het zijn juist deze partijen die er zelf GEEN socialer beleid op hadden nagehouden als deze nu in de regering zaten.

  Mensen denk na !!! De buitenlanders zijn er niet de schuld van dat het op dit moment slecht gaat in Nederland, we zitten in een recessie en we moeten er SAMEN uitkomen !

  De volgende punten vind ik dus ZEER belangrijk:

  1. Armoedebestrijding
  2. Meer respect voor elkaar hebben
  3. Meer zorg voor elkaar dragen
  4. Minder grote inkomensverschillen
  5. Geen heksenjacht op hondenbezitters, en b.v. mensen die een klokhuis van een appel in de struiken gooien….het lijkt immers wel of het CJIB dit jaar het record wil halen v.w.b. de boetes.
  6. Meer plaatsen om honden uit te laten (dit neemt juist af ! Immers waar betaal je dan de hondenbelasting voor ??)
  7. Betere besteding van belastingcenten, ik heb vaak het idee dat met grof geld gesmeten wordt, terwijl dit wel zuurverdiende belastingcenten van de burgers zijn !!!
  8. Minder bureaucratie in gemeenteraden, sneller de knoop door hakken als het om kleine projecten gaat.
  9. Minder gemeenteraadsleden, dit verkort de vergaderingen
  10. Geen achterbakse vriendjespolitiek in de gemeenteraad, maar doen wat voor het merendeel van de bevolking het belangrijkste is !
  11. minder uitgaven aan materiële zaken, die niet van belang zijn voor het merendeel van de bevolking.
  12. Meer zorg voor mensen zonder werk (ww-ers,wao-ers,maar vooral mensen die langdurig in de bijstand zitten, en ze een goed/sociaal perspectief te bieden i.p.v. deze mensen weg te kijken en werk aan te bieden waar men de kwaliteiten niet heeft liggen, en waar men zich dus ongelukkig bij voelt.

  Kortom: zorgen dat het woord “samenleving” echt inhoud krijgt, d.w.z.: SAMEN LEVEN, SAMEN DELEN, SAMEN RESPECT, SAMEN GEVOEL VOOR ELKAAR, dan pas leeft het woord SAMENLEVING weer !!! (het is wat mij betreft op sterven na de dood)

 77. Helena zegt: 13-02-10 om 20:59

  Stoppen met het behandelen van hondenbezitters als melkkoeien.
  In Rotterdam betaalt men:
  - Indien men in het bezit van honden is hondenbelasting: €115,68 voor de eerste hond, €183,24 voor elke volgende hond, zelfs voor hondjes die nooit op straat komen en getraind zijn hun behoeften te doen op een kattenbak of in de eigen tuin.
  - Voor het laten loslopen van honden: een boete €60,00.
  - Voor het niet opruimen van hondenpoep (zelfs wanneer de hond zich onder een struik ontlast): een boete €90,00 + een rekening van de gemeentelijke reinigingsdienst voor het opruimen van één drol van: €113,50!

  Vooral het laatste irriteert me mateloos: voor zover ik weet hoeft de poep van geen enkel ander dier opgeruimd te worden op straffe van een niet malse boete, terwijl ik in sommige parken een polsstok nodig heb om over de paardenvijgen te springen.

  Ik vind het hele (Rotterdamse) hondenbeleid in verband met belasting en boetes rieken naar gelegaliseerde diefstal.

 78. Savitri zegt: 13-02-10 om 20:59

  De rijken worden rijker
  De armen worden armer.
  Dat heeft ongetwijfeld gevolgen t o v de criminaliteit/veiligheid.
  En dat in een land met leiders die zich Christelijk noemen.
  Een schande dat zij de bonussen en bedenkelijke hoge inkomens goedpraten. legale diefstal/corruptie noem ik dat.

 79. Deborah zegt: 13-02-10 om 21:03

  Stoppen met beslissingen af te wegen naar eigen successen/aanzien. Belang van de burger en gemeenschap voorop stellen. Beslissingen niet vooruit schuiven, om te zorgen dat iemand anders ze maar moet nemen. Afscheid durven nemen van hopeloze projecten die alleen maar geld kosten.

  Het gezanik over en het opdringen van geloof en Christelijke normen is in ons (Katholieke, maar niet zo serieus Katholieke) dorp gelukkig niet aan de orde. Wel jammer dat ik voor mijn kind niet voor een fatsoenlijke school zonder geloofsovertuiging kan kiezen, maar het is niet anders.

 80. Ik stem al 30 jaar voor de zelfde beloftes, zelfde toezeggingen en niets is gebeurd.

  De politici behoren de democratie en het staatsbestel respecteren. De raad controleert B&W, de kamer controleert de regering. Momenteel is het regeerakkoord leidend en de leden van de coalitie partijen zijn het stemvolk. Soms protesteerd een coalitie partij om haar gezicht te laten zien. En als de uitslag zwaar tegenvalt voor de landelijke coalitie, zal het kabinet vallen. Zodat iedere coalitie partijen zich kunnen profileren.

  Waar stem ik op? Gemeenteraad? Voor of tegen de landelijke coalitie?

  Ik voel me verraden door alle partijen, heeft stemmen wel zin als na de verkiezing geen rekening met de kiezer wordt gehouden. Is er nu niet langzamerhand sprake van “schijn” democratie

 81. Jolanda zegt: 13-02-10 om 21:15

  Ik ben het met enkele vorige schrijvers eens vertel de waarheid en niet uw eigen mening want daar krijg ik niets voor Want als iemand van de politiek iets zegd is 10% partij mening en 90% eigen mening.Doe er uw voordeel mee

 82. De NOS doet gemeenteverkiezingen er even bij. Immers het is toch de verantwoordelijkheid van lokale media om er aandacht aan te besteden? Vorige week op radio 1 groots aangekondigd een programma over gemeenteverkiezingen. Het was een farce, weer alleen gekrakeel van landelijke politici om landelijke standpunten te verkopen. NOS, graag serieuze aandacht voor lokale verkiezingen! Dat journalisten bij de commerciële media achter Geertje en Marco aan rennen om de op sensatie beluste verveelde kijkertjes te plezieren begrijp ik. Maar de NOS wordt van belastinggeld betaald en zou meer oog voor maatschappelijke ontwikkelingen moeten hebben en voorbij de sensatie moeten analyseren. Iedere stad is een land op zich, dus waarom geen estafette langs steden van diverse grootte om daar zelf actief een analyse te maken van ‘wat mensen belangrijk vinden’ en ‘wat partijen bieden’? Een beetje meer moeite dan een simpele oproep in het NOS-journaal.

  Belangrijk in den Haag
  1 Geen cruiseterminal zoals de PvdA wil (nu is het ‘niet aan de orde’, oftewel eerst de verkiezingen door en dan erop terugkomen). Dit plan slaat nergens op, want waarom zou je in een klein land gaan concurreren met Rotterdam en Amsterdam? Lijkt me landelijk interessant.
  2 Een doordacht verkeersplan ipv door het centrumring te noemen met wegen door smalle eenrichtingsverkeerstraten met ook nog fietsers erbij. Allen maar om te laten zien dat er iets gedaan is….VVD
  3.De basis waardoor alle waanzin ontstaat veranderen, door echte samenspraak met burgers en bedrijfsleven op te zetten! Geen machtsgeile politici maar dienaren van het volk. Het is geen idols! De meeste politici denken het samen met ambtenaren maar vooral samen met projectontwikkelaars beter te weten dan de burgertjes, is immers klootjesvolk die je kunt misleiden met schijninspraak. In Italië heet dat gewoon corruptie. Hier gaan de zogenaamd intelligente burgers naar de film camorra en lachen met elkaar om ‘dat Italië’, terwijl ze ondertussen nog harder worden genaaid. Slaap lekker!

 83. 1. dubbele paspoort afschaffen.
  2. meer politie op straat.
  3. onderwijs verbeteren.
  4. gezondheidszorg en ouderenzorg verbeteren.

 84. Monique zegt: 13-02-10 om 21:53

  Mijn fiets is twee keer stuk gemaakt door rotjongens .
  en pas geleden is m’n fiets gestolen .
  en de politie vind het wel erg maar doet niks.
  en ik heb geen geld om een nieuwe fiets te kopen.
  dus nu heb ik een goedkope fiets die misschien wel gestolen is? !

 85. Openheid zegt: 13-02-10 om 23:03

  Ik snap het probleem niet zo goed van de mensen die iets tegen minaretten en normen en waarden van christenen hebben. Ik ben zelf niet gelovig, maar waarom zou geloof zo slecht zijn? Stalin was niet gelovig, die heeft er zes miljoen over de kling gejaagd in zijn eigen land. Hitler was noch christelijk, noch moslim, en verpletterde er nog eens zes. Nogal zelfingenomen om te denken dat je het beter gaat doen als je niet een van de bekende geloven aanhangt. Daar is geen enkel bewijs voor. En hoezo zou je per definitie niet achter de normen of waarden van een of ander geloof willen staan? Niet doodslaan, niet stelen, wat is je probleem daarmee? En dat we in dit land liever peperdure torens en gebouwen van leegstaande kerken op kosten van de gemeenschap iedere zoveel jaar restaureren is toch in tijden van crisis toch ook zonde van het geld. Als je niet gewend bent aan een minaretten toren als uitzicht, allah, voor sommigen went het uitzicht op een windturbine net zo beroerd – of net zo snel. Maar om een grote groep mensen die geen enkel kwaad in de zin hebben grotesk te schofferen, een groep mensen die voor het personeel gaat zorgen in de toekomst die jouw waarschijnlijk later als je oud bent de billen gaat wassen, nou, dan ben ik benieuwd of jij liever lekker in je stront wil blijven liggen of alsnog onder de indruk raakt van het harde werken voor een rotcent van je andersgekleurde medemens, die nou eens effe niet precies hetzelfde denkt als jij.

 86. Openheid zegt: 13-02-10 om 23:10

  Ik ben voor een gemeentelijk referendum over hondenpoep. En dan vooral over de vraag of we dezelfde boetes willen gaan hanteren zoals in Engeland. Als je het daar flikt een drol te laten liggen waar bijvoorbeeld een kind in mag gaan spelen, een oudje met de rollator doorslipt, een vermoeide moeder met de kinderwagen doorslijkt, een gehandicapte met de rolstoel doordraait, een student met de fietsband doorkneedt, die daarna het trapportaal in moet, om het effect op uw hele gewone medemens eventjes helderder te maken: dan betaal je gewoon iets van 1000 euro ofzo. Het werkt geweldig! Mensen kunnen weer overal picknicken, kinderen weer overal spelen in een openbare ruimte die ook echt openbaar is. Met zulke boetes heb ik er geen enkele moeite mee de hondenbelasting af te schaffen. Meteen afschaffen dan.

 87. Dan zegt: 13-02-10 om 23:24

  schaf de wachtgeldregeling af, dan krijg je ook ander volk in de (lokale) politiek.

 88. Het is duidelijk dat de gemeenten zullen moeten bezuinigen. Ik vraag duidelijkheid over HOE er bezuinigd gaat worden. Mijn stem gaat naar die partij die bezuinigt op de manier die mij het beste bevalt: minder ambtenaren, minder regels, minder bemoeiziekte van de gemeentelijke overheid. Wie zich niet duidelijk uitspreekt pleegt kiezersbedrog en krijgt mijn stem niet. Desnoods ga ik niet stemmen.

 89. elyn zegt: 14-02-10 om 07:37

  1: Als er gestemd moet worden dan op een partij die de wereld van de managers afschaft waardoor er flink bezuinigd kan worden. De mensen op de werkvloer kunnen zonder managers beter hun werk doen.
  2: De grote instroom van allochtonen aanpakken en de huidige allochtonen die zich niet kunnen aanpassen en onze cultuur de das om doen de deur wijzen, zeker als ze met justitie in aanraking komen. Na 1 overtreding het land uitzetten en het Nederlandse paspoort afpakken.
  3: De bonussen en andere extreem hoge salarissen aanpakken. De mensen die het echte werk doen krijgen ook niets extra’s als ze hun werk goed doen.
  4: Bezuinigen in de ziekenhuizen door de mensen van de werkvloer laten uitvoeren, dan kunnen de premie’s een heel eind omlaag en kan er weer efficient gewerkt worden.

 90. Kees zegt: 14-02-10 om 10:36

  1. OV gratis, scheelt de administratiekosten die nu worden doorberekend en jaarlijks hoger worden en werkt ook door naar het filegedrag. Dit is pas effectieve filebestrijding.

  2. KM-heffing afschaffen en literprijs brandstof drastisch omhoog. Alleen dit levert schonere en zuinigere auto’s. Met de huidige regeling zijn zware Duitse auto’s schoner dan de gemiddelde compacte Japanner, echt te gek voor woorden.

  3. Overheid moet geld beheren en uitgeven alsof het echt van haarzelf is. Nu wordt er maar geïnvesteerd in megaprojecten, met al dit geld waren de voedselbanken niet nodig geweest. Shame on you overheid: U dient te investeren in uw burgers !!!!! (zonder burgers geen overheid)

 91. Kees zegt: 14-02-10 om 10:42

  Ik ben bij punt twee niet duidelijk genoeg geweest, excuus. Ik doel hierbij op de uitstoot van CO2. De KM-heffing moet dus niet worden ingevoerd om het rijgedrag aan te passen, alleen het verhogen van de literprijs voor brandstof is eerlijk en echt effectief. Dat de industrie dan echt een probleem heeft is duidelijk, want niemand zit dan meer op die zware slurpende bakken te wachten. Dit raakt de schatkist en dus is het de vraag waar het de regering omgaat: Milieu of geld. Dit onderwerp is natuurlijk voorbehouden aan Den Haag, de komende verkiezingen zijn een voorportaal. Waar met een OV Chipkaart geëxperimenteerd kan worden, geldt dit ook voor gratis OV. Kom op gemeenten, laat zien waar u voor staat en start een proef met gratis OV.

 92. Annette zegt: 14-02-10 om 13:30

  1. Ongeacht welke coalitie er gevormd wordt: leg verantwoording af over wat er gebeurt. Doe dit tijdens de regeerperiode, via de verschillende media (bijvoorbeeld een gemeenteraadwebsite.
  2. Betrek de burger meer bij wat er speelt door discussiewerkgroepen die over de partijgrenzen uitstijgen. Hiermee kan je uitvoelen wat er speelt onder de burgers.
  3. Wees duidelijk: als je afwijkt van je verkiezingsprogramma als partij, leg uit waarom.

  Tot slot algemener: landelijk is niet gemeentelijk, een verkiezingsdebat met landelijke politici vlak voor de gemeenteverkiezingen schiet zijn doel voorbij.

 93. Scoot zegt: 14-02-10 om 13:34

  Geen uitbreiding van vliegvelden. Minder bureaucratie (kastje naar de muur systeem)Geen megaprojecten die financieel altijd veel te duur uitvallen en waar niemand echt op zit te wachten. Lege kantoorgebouwen renoveren tot woningen, i.p.v. leeg laten staan of slopen.

 94. Jeannette zegt: 14-02-10 om 14:15

  Decennia lang is er naar hartelust gesloopt in Beverwijk. Veel moois is er verloren gegaan en veel lelijkheid is er voor in de plaats gekomen. Behoud van het historisch erfgoed is daarom wat mij betreft een van de belangrijkste punten voor de komende jaren. Ook uit een peiling van ons regionale dagblad werd dit punt veelvuldig genoemd. Helaas is er in de partijprogramma’s bar weinig over dit punt terug te vinden.

 95. Louise zegt: 14-02-10 om 20:36

  Er moet veel betere zorg komen, dit heeft er o.a. mee te maken dat men eerder uit het leven willen stappen!
  Minder bureaucratie! van teveel, gaat er een hoop mis!
  UWV uitkeringsinstantie moet is flink door de mangel gehaald worden!
  2 jaar ziek bij werkgever dan 2 jaar 100% salaris!
  Jeugdzorg moet veel professioneler, kinderen zijn de dupe!
  Hardere aanpak van overvallers!
  Hypotheekrente aanpak vanaf 75.000 euro inkomen.

 96. Theo Hofman zegt: 14-02-10 om 20:54

  Ik zie toch dat veel mensen de gemeenteraadverkiezingen en de landelijke verkiezingen niet uit elkaar kunnen houden.
  Dat is ook niet zo verwonderlijk.
  Het hoogst van de toren wordt geblazen door de landelijke politiek.
  Echter gaat het om lokale verkiezingen en niet om landelijke verkiezingen.
  Veel van de hier geschreven klachten gaan over de politiek die hun verkiezingsbeloften niet nakomen.
  Dat kan ook niet anders ze hebben helemaal geen belang bij de lokale kiezer en hebben alleen hun stem nodig om het beleid van vrienden voort te zetten.
  ”De Vrije Tegenpartij” in Den Haag is een lokale partij.
  In hun partij programma staan onderwerpen die in het geheel niet kunnen.
  Bijvoorbeeld: elke Hagenaar met 1 paspoort mag een 2e aanvragen voor een land naar keuze en leerlingen krijgen 15 baaldagen ter compensatie voor de vele lesuitval.
  Zij krijgen veel kritiek op deze zienswijze.
  Echter als ze uitleggen dat ”De Vrije Tegenpartij” dit soort uitspraken doet in het kader van de beloften karavaan van de landelijke partijen die elke 4 jaren weert dezelfde is, verandert er wel veel.
  De landelijke partijen beloven alle jaren weer dezelfde hedendaagse onderwerpen in hun verkiezingsprogramma’s.
  Maar na de verkiezingen komt er niets terecht van al het beloofde.
  4 jaar later pakken de landelijke partijen het vorige partijprogramma weer uit de kast, leuken het een beetje aan en ze kunnen er weer tegenaan.
  Er moet veel meer steun en aandacht komen van de media voor de lokale partijen, zodat de kiezer helder het verschil gaat zien tussen landelijk en lokaal.
  Een ruime inbreng van de lokale partijen kan het politiek gemeentelijk beleid werkelijk veranderen.
  De landelijke partijen hebben echt geen interesse in de lokale kiezer, ze hebben alleen interesse in hun stem.

 97. Eric Hillmann zegt: 14-02-10 om 22:00

  Om mijn stem te krijgen moet men de veiligheid bovenaan het lijstje zetten. Kijk naar ‘Opsporing verzocht’ en de politiek begrijpt precies wat ik bedoel. Een overval op de veiligste plek die men heeft: GEWOON THUIS IN JE EIGEN HUIS. Foei politici!!
  Hoe? En dat zouden ze in Den Haag moeten weten.
  Begin op de kleuterschool al met mentaliteitsverbetering. De meester op school heet gewoon weer “meester”, een minister ook weer “exelentie”. Dan moet u (ja U) eens opletten hoe leuk het weer wordt. Dan rammen we geen ziekenbroeders en politieagenten meer in elkaar…………..

 98. Gemeentepolitiek zou eigenlijk het dichtst bij je moeten staan. Je eigen huis, je eigen straat en je eigen buurt.
  De praktijk is echter dat kiezers bij deze verkiezingen de stembus vaak links laten liggen, zo ook in onze buurt.
  Afgelopen november presenteerde wethouder Visser(VVD) van Almere zijn visie over mijn buurt: De bouwmeesterbuurt. Een wijk waar ik al meer dan 20 jaar woon. Een wijk die wel wat aandacht van de gemeente kan gebruiken. De wethouder sloeg echter zo de plank mis, dat de bewoners zich direct daarna begonnen te organiseren. De wethouders heeft door al deze commotie besloten de plannen in de la te stoppen tot na de verkiezingen.
  We probeerde via de politieke markt bij de partijen duidelijk te krijgen waar ze nu staan als het om onze wijk ging. Wat opviel is dat de meeste geen duidelijk standpunt hadden. Daarom heb ik het initiatief genomen om dit voor de verkiezingen wel duidelijk te krijgen, onder het mom: als je onze stem wilt, zal je moeten laten weten wat je plannen zijn met onze wijk met onze wijk. Dit is een groot succes, partijen komen ineens langs en tonen interesse. 14 Partijen hebben inmiddels hun standpunt laten weten. Deze standpunten zal vlak voor de verkiezingen via een pamflet en in de brievenbus van de buurtbewoners landen. Zeg maar een soort kieswijzer maar dan speciaal gericht op onze buurt.
  Als echte democraat hoop ik ook hiermee dat de opkomst omhoog in onze wijk gaat en dat de partijen die het het beste voor hebben met de wijk het voor het zeggen gaan krijgen.
  Zie ook het item op Omroepflevoland die al aandacht besteed aan ons initiatief:
  http://www.omroepflevoland.nl/.....t-politiek

  Achteraf kan ik de wethouder alleen maar bedanken dat hij de buurt politiek bewuster heeft gemaakt met zijn mislukte presentatie.

 99. Bob zegt: 15-02-10 om 14:37

  In Almere wordt de misdaad beloond.
  Voor de misdadige jongeren en allochtonen wordt geld vrijgemaakt voor clubhuizen en projecten.
  In plaats hiervan moet de criminaliteit aangepakt worden zoals het hoort. Er moet meer blauw op straat komen en ‘s avonds en in het weekeind moeten er meer dan twee politie auto’s surveilleren.
  De geld verslindende prestige projecten in het centrum moet stoppen. Dat geld moet weer in het achterstallig onderhoud van de wijken komen.
  De vele nutteloze subsidies moeten goed kritisch onder de loep worden gehouden en afschaffen. Het gemeente bestuur moet meer naar de burgers luisteren en in de wijken rond kijken. Nu blijven ze op hun pluche stoelen zitten en zien ze alleen maar de problemen in hun eigen straat. Nu komen ze met mooie beloften, als ze weer op hun krent zitten draaien ze met hun plannen 90 graden om.

 100. rie woning zegt: 15-02-10 om 16:26

  Geachte redactie,met verbazing heb ik de aankondiging gelezen over het nationale verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van de landelijke politieke partijen.Uit onderzoeken blijkt dat de gezamenlijke lokale partijen momenteel landelijk de grootste zijn,maar kennelijk voor de NOS niet bestaan Dat geldt ook voor de Nationale overheid als het gaat om finciele ondersteuning.Alleen landelijk partijen ontvangen een fiks bedrag als ondersteuning voor de verkiezingspropaganda.de LOKALE NIET.Een rechtsongelijkheid en miskenning van een groot aantal kiezers,terwijl wij LOKALEPARTIJEN democraties gekozen volksvertegenwoordigers zijn. Het gaat om LOKALE POLITIEK en niet om LANDELIJKE.Alle lokale partijen zijn verenigd in de VVPP.Waarom geen afvaardiging daarvan VVPP uitgenodigd om deel te nemen.Hopenlijk geeft u ook deze partijen de mogeljkheid zich te profileren via de TV.Uw antwoord met verlangen tegemoet ziend,Rie Woning raadslid voor Gemeente Belang kampen

 101. bas zegt: 15-02-10 om 16:39

  Ik vind het jammer dat ik hierboven veel lees over repressie – polite inzetten, en niet over het voorkomen van ellende

  Bob drukt het mooi kernachtig uit: In Almere wordt de misdaad beloond. Voor de misdadige jongeren en allochtonen wordt geld vrijgemaakt voor clubhuizen en projecten

  Het mag duidelijk zijn, dat in de ogen van Bob de jongeren die de criminaliteit in gegaan zijn, geen recht meer hebben op steun.

  Eigenlijk ben ik het daar hartsgrondig mee eens, en tegelijk ook hartsgrondig mee oneens

  Natuurlijk, het kan niet zo zijn dat het ingooien vna ruiten (en zo) beloond wordt met een vakantie in een land naar keuze en daarna een vaste baan die niet erg veeleisend is

  Maar, als een gemeente ziet dat het ergens mis aan het gana is, dan moet wel ingegrepen worden, bijvoorbeeld door hoop te geven – zodat degenen die wel deugen geholpen worden

  Het is te makkelijk om te stellen dat repressie de problemen oplost. Nee, repressie maakt het mogelijk om oplossingen te bedenken, want wie niet overvallen is, is eerder bereid om met de – op tijd gestopte – overvaller te spreken dan na de overval.

  Maar het gaat om het gesprek – het opvoeden van de rotjochies, het kweken van zelfrespect bij degenen die hopeloos zijn

  In mijn ogen NIET pamperen die lui, maar ze wel kansen geven

  Maar bij voorkeur de problemen voor zijn. Jeugdzorg – effectieve jeugdzorg – is nog steeds veel goedkoper als politie, justitie en het gevangeniswezen

 102. J. Nobel zegt: 15-02-10 om 20:33

  Om te beginnen zou het de omroepen sieren als we het bij gemeenteraadsverkiezingen over gemeentelijke onderwerpen te hebben.
  Ook vanavond gaan de landelijke kopstukken het weer hebben over onderwerpen die echt vaak ver staan van wat er in gemeenten leeft.
  Bijvoorbeeld de kwestie Afghanistan, dat is echt geen lokaal politiek of bestuurlijk probleem.

 103. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by basdevri: Wat moeten lokale politici doen om jouw stem te krijgen? Vertel het op http://weblogs.nos.nl/binnenla...../12/964/...

 104. Lectori Salutem ! (Den Lezer Heil !)
  Ik wordt doodziek van het eerste nieuws in de ochtend. Zodra ik wakker ben, wordt ik vergast op buitenlandse sprekers. In een Nederlandse nieuwsuitzending behoort uitsluitend Nederlands te worden gesproken. Is er een buitenlander aan het woord dan mag dat op de achtergrond worden gehoord met op normaal volume de INTEGRALE vertaling. We behoren immers in Nederland thuis. Of is dit in het kader “WEG MET ONS”?
  Evengoed, met vriendelijke groet.

 105. Tim zegt: 17-02-10 om 09:43

  Ik ben het wel deels een met bas, mbt repressie vs beloning. Echter, ik heb een hele grote MAAR in dit geval. Namelijk:

  Waar ligt de grens?

  We zijn die grens al kilometers voorbij, en de enige manier om terug te keren naar die grens is op dit moment repressie. Misschien bij jou in de buurt niet, maar als ik als 41 jarige 1,95m grote 120+ kilo wegende me zelfs niet meer prettig ga voelen in sommige buurten in sommige steden (en dat worden er steeds meer) dan is er iets grondig mis en werkt dus een buurthuisje geven niet meer. Het enige dat je ze dan geeft is een hol waar ze nog meer ellende kunnen beramen, nog meer coma kunnen zuipen en nog meer wiet kunnen roken. Het is tijd voor de grote bezem, en daarna het opzetten van buurthuizen voor de jeugd die zich WEL weet te gedragen en die we uit handen willen houden van de criminaliteit.

  Normale jeugd loopt niet de klappen van de politie op hoor. Ik kan je verzekeren, als je enigszins nog contact hebt met je kinderen dat je ze makkelijk uit de buurt van ellende kan houden.

 106. Dick Smaling zegt: 17-02-10 om 11:55

  Het was weer raak bij het Nos Journaal: de objectiviteit van de berichtgeving was weer behoorlijk zoek. In het item over het Verkiezingsdebat laat het Journaal o.a. Wilders’ bijdrage zien. Hij is nog aan het woord en Femke Halsema (politieke voorkeur redactie?)komt hoofdschuddend in beeld. Echter, na bestudering van de beelden op Politiek24 blijkt, dat Femke aan het hoofdschudden was op het moment dat Mark Rutte spreekt. Ach, Nederlanders, jullie zijn toch achterlijk….dat hebben jullie toch niet in de gaten….wij hebben doorjgestudeerjd op de univerjsiteit…wij zijn de almachtige Nos en leven in ons ivoren torentje.

 107. lejo zegt: 20-02-10 om 22:22

  In Eindhoven zou dat moeten zijn:
  Taak 1: Het onmiddellijk onder gemeentelijk toezicht terugbrengen van de 3 belangrijkste woningcorporaties. Deze clubs zijn verworden tot ordinaire projectontwikkelaars, waar geld verdienen prioriteit nr. 1 is. Ze bemoeien zich met allerlei risicovolle (prestige-)projecten, wat m.i. hun kerntaak niet is. De sociale kant wordt compleet verwaarloosd. Het gevolg is dat 65 jaar na de oorlog voor aantrekkelijke wijken er meer dan 1000 reacties komen voor vrijkomende woningen – voor minder aantrekkelijke wijken ongeveer de helft. En maar dure appartementencomplexen bouwen, die met de grootste moeite bezet kunnen worden. En de beloningen van de top liegen er ook niet om.
  Taak 2: Met het rode potlood door de gemeentelijke lijst van gesubsidieerde instellingen en clubjes. Binnen een uur hebt u de vergoedingen voor wethouders/raadsleden terugverdiend (waarmee ik niet wil zeggen dat laatstgenoemde vergoedingen dan ook automatisch verhoogd kunnen worden!) Voorbeelden? Bodemloze putten als theaters, voetbalclubs,muziekclubs met restaurant,energiebedrijven en onduidelijke stichtingen en verenigingen ter bevordering van een vaag doel. Ook gesubsidieerden die gerekend kunnen worden tot de hobby van wethouders/raadsleden dienen niet aan de aandacht te ontsnappen.
  Taak 3: Met beide benen op de grond blijven ! De huidige burgemeester heeft soms mooie dromen, maar dromen zijn meestal bedrog !

 108. Siegfried zegt: 03-04-10 om 17:41

  Ik denk dat onderwerpen als veiligheid, sociale zekerheid. en de economische crisis de belangrijkste items zullen zijn bij de huidige verkiezingsstrijd. Partijen weten dit in principe ook wel en zullen hier tijdens de weg naar de verkiezingen ook op inspelen. Deze thema’s zullen dan ook een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Met name het aspect economische crisis. Mensen kunnen dan zien welke politieke kleur het beste bij hun past. De eigen belangen zullen een rol gaan spelen. Het is aan de politieke partijen nu de keuze wat zij in hun partijprogramma’s zullen gaan opnemen waarbij er zeker zal worden gekeken waar de rode draad loopt (kuddeprincipe) want daar waar het meeste draagvlak voor is zullen de partijen ook aanhalen in hun programma’s dit om de meeste kiezers voor zich te kunnen winnen.

Geef een reactie