De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Aflammeren in de kathedraal-tent

Ongelooflijk, maar daar gaan we weer! Ik was ervan overtuigd dat dit ons nooit meer ging overkomen. Na de MKZ zeiden we tegen elkaar: hier zullen ze nu echt wel van leren. Maar nee, nog geen acht jaar later, gaan we weer de puinhopen helpen opruimen van het Nederlandse landbouwbeleid! Nu gaat het om de Q-koorts.

De schapen moeten aflammeren in een afgesloten ruimte waar geen bezoekers bij mogen komen. Onze hooischuur is een mooie afgesloten ruimte, maar daar staat ook het jongvee in. We ontvangen daar schoolkinderen en we werken er samen met ze.

Als de schapen daar aflammeren dan kan ik geen schoolkinderen meer ontvangen en dit is juist het hoogseizoen voor het geven van de boerderijlessen.

Terwijl we ons hoofd breken over de oplossing, want boeren zijn oplossingzoekers en overlevers, word ik gebeld door het ministerie van Landbouw.  Bij LNV zijn ze het niet helemaal eens met de inhoud van een mailtje dat ik heb verstuurd aan alle boeren in Amsterdam en de Amsterdamse wethouder Marijke Vos.

 
Daarin schrijf ik dat ik me super in de steek gelaten voel door minister Verburg en dat ik vind dat de minister de afgelopen jaren echt fout gehandeld heeft. Met als gevolg dat ik nu lijdzaam moet afwachten wat er gaat gebeuren.  Terwijl ik me uit de naad werk voor een mooi platteland en zorg draag voor mijn dieren, voor mijn omgeving en de kinderen uit de stad!
De ambtenaar van het LNV wil me uitleggen dat de minister alleen het beste wil voor de boeren. Je snapt dat wij niet bij elkaar kwamen qua mening, maar wel stoer dat LNV belde.

Met een paar vrienden praten we over alle maatregelen die ons worden opgelegd. Prompt bieden zij ons hun kathedraaltent aan. Dat is een groot gebaar, want Peter heeft deze tent zelf gemaakt en hij laat er nu wel honderd schapen in aflammeren. En die poepen wat af.

Wij nemen het aanbod maar al te graag van hem aan en beloven de tent schoon af te leveren. Financieel gezien kunnen we nu echt niet een tent huren.

En nu een goede plek zoeken voor de tent, waar de ondergrond goed is en niet te ver van de stal. Er moet namelijk water naar toe en we moeten er goed bij kunnen met de trekker. Wat een toestand allemaal.
’s Avonds staat onze wethouder Van Schaik in de huiskamer. Hij had gehoord dat we een tent moesten plaatsen waar de schapen in aflammeren, zodat we de schoolgroepen kunnen blijven ontvangen.

Foto: Stadsdeel Amsterdam Noord

Hij heeft de situatie uitgelegd in het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Amsterdam Noord en ervoor gezorgd dat we er geen vergunning hoefden aan te vragen. Tsjonge, daar had ik geen seconde aan gedacht! Heerlijk als mensen je zo helpen.
Na de nodige voorbereidingen staat de tent er intussen. Tegen de kinderen van het kinderdagverblijf, dat bij ons op het erf staat, hebben we verteld dat de schapen gaan kamperen.

Ze mogen nu helpen met bouwen, maar als de lammetjes er zijn mogen ze er niet meer bij. Hoe leg je dat uit aan een kind van vier dat met smart zit te wachten op de kleine lammetjes?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er snel vaccin komt zodat we dit jaar toch kunnen knuffelen met de lammetjes en er straks misschien een verlate lammetjesdag kan komen?

Angela Hoeve is biologisch boerin in de naaste omgeving van Amsterdam

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Aflammeren in de kathedraal-tent”

 1. bas zegt: 16-02-10 om 10:22

  even een citaat

  De ambtenaar van het LNV wil me uitleggen dat de minister alleen het beste wil voor de boeren

  Persoonlijk, maar waarschijnlijk wordt ik daarmee raar gevonden, zou ik liever zien dat LNV zich zou inzetten voor het ALGEMENE belang

  Waaromo zouden wij landbouw in Nederland gedogen? Omdat we in NL meer zeggenschap hebben over wat er gebeurt als elders. Voedselveiligheid, weet u wel

  maar nee, de minister van landbouw heeft meer interesse in het boerenbelang

  Walgelijk

 2. paul zegt: 04-03-10 om 02:28

  het boeren belang gaat weer voor het landelijke belang
  de bestrijding van of aandacht van : Q koorts heeft een half jaar geduurd
  HALLO WAKKER WORDEN , AAN DE Q KOORTS zijn al mensen aan gestorven !!!
  en hoeveel zijn er nog steeds ziek ????
  zoek een advokaat is mijn mening !!
  ze zitten echt voor hun eigen ik en geld
  maar niet voor de bevolking !! zucht

 3. anita zegt: 04-05-10 om 10:29

  nho dan moet je maar eens hier kijken politie en aid en dieren bescherming doen niks niemant hoort ons
  http://www.youtube.com/watch?v=UsEGHMe62dY

  http://www.youtube.com/watch?v=o2ItQ0BDx5A

  http://www.youtube.com/watch?v=hVLXk-L6ZL8

  http://www.youtube.com/watch?v=Pi8Qc3ZpKoI

  tja en niemant doet er wat aan tiepies uitgeest handen boven de hoofde houwen
  ik zie liever gezonde schapen die in de wei rond springen van vreugde maar niks van dit
  vriendelijke gr anita

Geef een reactie