De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Verkiezingstaal

Turkse pvdaposterEn daar rijd je dan door de stad op zoek naar posters in het Turks of Arabisch. Ik kan u vertellen op de borden die ik heb gezien hangen alleen Nederlandstalige posters. Af en toe staat er iets in het turks maar dat blijkt de naam van een kandidaat te zijn. Je zou zeggen big deal dat probleem met die posters in andere talen. Maar toch zijn de heftige reacties die erop volgen wel tekenend voor het politieke klimaat in Rotterdam en misschien ook wel in Nederland.

De VVD inRotterdam kaartte het aan. Er hingen PvdA posters in het turks in de deelgemeente Delfshaven. De VVD wil zich rechts profileren. Om zo zetels terug te winnen van leefbaar Rotterdam.

Groenlinksposter in het Arabisch

Leefbaar Rotterdam was het al eerder opgevallen en maakt er een groot onderwerp van op hun site. Het is natuurlijk koren op de molen van leefbaar. Er komen veel felle reacties binnen waaronder nog meer afbeeldingen van andere pamfletten en een filmpje met een turks sprekende wethouder Karakus van de PvdA.

De PvdA op haar beurt schiet in de verdedigingsreflex. Ondanks dat het niet onbekend is dat de partij met name in de deelgemeente campagne voert gericht op allochtonen spreekt de lijsttrekker van een éénmansactie. Een actie tegen de interne lijn van de partij en dus worden alle posters weggehaald. De PvdA heeft immers de afgelopen vier jaar geprobeerd te laten zien dat de partij ook opkomt voor de autochtone Rotterdammer in de slechte wijken. En die spaarzame kiezers moeten niet alsnog naar Leefbaar overstappen.

En tot slot Groenlinks. Want ook Groenlinks heeft een deelraadslid dat flyert in het Arabisch. Groenlinks haalt de schouders op. Liever in het Nederlands maar er zijn ergere dingen.

Blijft de vraag: hoe erg is het dat deelraadsleden flyers en posters in een andere dan de nederlandse taal verspreiden?
Even moest ik denken aan de Amerikaanse verkiezingen. Daar worden de hispanics ook met speciale spaanstalige spotjes aangesproken. Sommige politici die spaans spreken zijn in het voordeel want ze kunnen in steden als Miami op campagne.

Aan de andere kant zijn er nu zoveel inburgeringscursussen gegeven, is er meer dan een miljoen uitgetrokken door het ministerie van VROM voor een campagne die nederlands spreken moet bevorderen en roept ook de minister van integratie daartoe op. Dan is het toch op z’n minst in deze tijd publicitair stom om in een andere taal te gaan flyeren. Los van de vraag of het heel veel meer stemmen oplevert.

Tags:

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Verkiezingstaal”

 1. Ronald zegt: 16-02-10 om 23:01

  Is het nou echt zo erg dat er meertalig wordt opgeroepen om te stemmen op iemand? Zelfs als je vindt dat iedereen Nederlands moet kunnen spreken en schrijven. De Chinese gemeenschap kan toch ook gewoon een Chinese menukaart in het in Nederland gevestigde restaurant blijven vragen.Doe niet zo krampachtig Pastors en helaas ook PvdA Rotterdam. Trouwens wat vindt Wilders: die vindt toch dat je altijd vrijheid van meningsuiting moet laten prevaleren, ook in een andere taal zou ik denken! (ha)

 2. Tim zegt: 17-02-10 om 09:34

  Aan de ene kant is het natuurlijk geen issue, want wat maakt het uit. Aan de andere kant is het tamelijk respectloos naar het integratiebeleid waar tegenwoordig zo op wordt afgegeven. Het is een signaal dat als je maar lang genoeg weigert, je toch wel krijgt wat je wilt. Beetje net als in Gouda waar je na crimineel gedrag een feestje krijgt aangeboden op ouderjaars avond. Als je je dan maar wel netjes rustig houdt.

  Maar goed, PvdA doet zichzelf toch wel vaker geen plezier de laatste tijd dus dit kan er ook nog wel bij. Ik zou zeggen, bedankt voor de zetels want die raken ze in hoog tempo kwijt. De arrogantie van Mariette Hamer voorop, die maakt een heleboel meer stuk dan ze lief is. Ze zien het alleen zelf niet, dat is het kwalijkste van alles.

 3. bas zegt: 17-02-10 om 09:51

  Helaas is in het verleden getolereerd dat mensen die geen Nederlands beheersen zich hier mogen vestigen, en later stemrecht verkregen

  Mijn standpunt is eenvoudig: de taal van Nederland is het Nederlands, en als je onze taal niet beheerst, dan kan je geen deel uitmaken van onze samenleving.

  Natuurlijk, ook in Nederland werken (en wonen) mensen tijdelijk, als een bedrijf eigendom is van een buitenlands bedrijf, is het logishc dat er mensen van daar hier leiding geven – op andere functies vervullen.

  Die mensen wil ik met rust laten, maar die zullen aan het einde van hun functie ook weer graag terugkeren naar hun eigen land.

  Maar voor de rest? Ik vind dat het beheersen van het Nederlands essentieel is. Zo essentieel, dat ik het liefst zou zien dat bestuursorganen ophouden met hun dienstverlening in vreemde talen.

  Dus geen huursubsidie, huurwoning of bouwvergunningen, tenzij in het Nederlands aangevraagd

 4. Marco zegt: 17-02-10 om 14:44

  Het is niet ‘erg’ om in een vreemde taal te flyeren. Ook niet verboden.
  Het is ook niet erg om in de deelraad Feijenoord Turks te praten, ook hier is geen verbod op.
  Het is ook niet erg om met een burka over straat te gaan.
  Het is ook niet erg dat er in de winkelstraten in de oude wijken vrijwel alleen nog maar Turks of Arabisch gepraat wordt.
  Het is ook niet erg dat meisjes zonder hoofddoek nagesist worden.
  Niet alles wat niet expliciet verboden is, is nastrevenswaardig.

  Welke Nederlander of goed geïntegreerde allochtoon wil er nog in zo’n wijk wonen als genoemde verschijnselen gepaard gaan met enorme werkloosheid, criminaliteit en overlast. Welk signaal geef je dan met Turkse of Arabische posters?

 5. Eva L. zegt: 17-02-10 om 15:26

  In de laatste alinea tik je de spijker op zijn kop, Hendrik-Willem! “Publicitair stom om in een andere taal te gaan flyeren” Ja, op z’n zachtst gezegd dan. Met dit soort in en in domme acties zullen ook de laatste PvdArmoe zetels verdwijnen en terecht..

  @Ronald, “Het spreken van de Nederlandse taal is een vereiste voor mensen die zich langdurig in Amsterdam willen vestigen.” Uit het Partijprogramma 2010 van de PvdA Amsterdam.

  Hoe rijm je dit met de Turkse en Arabische flyers? De krampachtigen zijn juist de PvdA en Groenlinks. Zij wringen zich in allerlei bochten om nog wat zeteltjes te kunnen redden maar het is reeds te laat…

  Vind je niet dat elke stemgerechtigde gewoon Nederlands moet kunnen lezen en spreken? Je weet wel; om mee te doen in de samenleving, vinden van werk etc?

  Maar ik ben met je eens het moet wel kunnen, die vrijheid hebben ze en dat vindt dhr. Wilders vast ook want door dit soort acties komt hij straks om in de zetels…

 6. abdel zegt: 24-02-10 om 17:40

  Iedereen moet het lekker zelf weten in welke taal hij/zij de potentiele kiezer benadert. Of je er wat aan hebt weet ik niet, maar door de ophef die er is ontstaan heeft zo’n partij wel alle aandacht gekregen.
  En ik denk dat het zo iemand daarom te doen is, want een andere insteek kan er gewoon niet zijn.
  Want die Marokkanen of Turken die zo’n kandidaat wil bereiken kunnen meestal niet lezen of schrijven. En dat hebben we in Nederland zo gelaten omdat ze hier waren gekomen om te werken en misschien weer terug te gaan. Toen de eerste generatie Turken en Marokkanen ineens ook hun kinderen naar Nederland haalden omdat ze al 10,20 of 30 jaar alleen hebben doorgebracht heeft de overheid zich absoluut niet om deze mensen bekommerd en daar zijn alle politieke partijen schuldig aan.
  De overheid deed er niets aan omdat deze mensen hier waren en het vuile werk deden waar een gemiddelde Nederlander geen zin in had.
  Maar vroeger had je geen last van deze mensen en ook niet van hun kinderen omdat die kinderen in Marokko/Turkije waren geboren en zij hebben de waarden en normen uit hun land meegenomen en dat betekent dat ze respect hadden voor hun ouders, voor de agent, voor de leraar en ouderen enz.
  Dus deze mensen hoefden geen Nederlands te leren, want dat heb je echt niet nodig als je tomaten gaat plukken ofzo.
  De eerste generatie is al de zestig gepasseerd en nu moeten ze ineens Nederlands gaan leren, Nou pobeer maar als Nederlander Arabisch te leren als je de zestig gepasseerd ben. Dat gaat dus niet helpen, Het is echt een illusie om te denken dat een analfabeet op leeftijd nog kan leren lezen en schrijven en dat hij/zij volop mee kan doen in de maatschappij. De enige reden waarom deze generatie nog hier is en niet in zijn land van herkomst is het feit dat kinderen en kleinkinderen hier zijn.

  En trouwens deze generatie die geen Nederlands kan lezen of schrijven kunnen meestal ook geen Arabisch lezen, het zijn ANALFABETEN.

  Laat iedereen maar opplakken wat hij/zij wil en als dat helpt om de mensen naar de stembus te krijgen is dat alleen meegenomen, maar het heeft absoluut geen invloed op de integratieproblematiek.

 7. W.Jennekens zegt: 20-03-10 om 13:22

  Wij leven hier in Nederland, dus iedereen die hier wil komen wonen moet Nederlands leren, als ik in het buitenland wil gaan wonen moet ik ook die taal spreken, maar de meeste 80% komt alleen maar hierheen om direct door te gaan naar de sociale dienst om de hand op te houden, dat is dus ons belasting geld. Laat ze kiezen, Nederlands paspoort mogen ze hier blijven, Turks of Marokaans paspoort het land uitzetten, dan zijn we ook vlugger van die 29 mill euro af.

 8. Siegfried zegt: 19-04-10 om 18:47

  Ik ben de mening toegedaan dat de posters gewoon in de Nederlandse taal dienen te worden gepresenteerd, wij leven tot slot ook in Nederland en wanneer ik naar het buitenland ga emigreren dan zal ik er ook voor zorgen dat ik de taal goed beheers. Het opstellen van posters in een vreemde taal werkt overigens ook integratie tegen hetgeen ook geen goede zaak is en absoluut geen positieve toegevoegde waarde heeft. Ik begrijp dan ook die partijen niet die een dergelijke actie ambiëren.

 9. Mmarco Muur zegt: 18-09-10 om 17:56

  Als je het Nederlands niet machtig bent kan je (oa) de politiek ook niet volgen. Naar mijn mening kan je dan niet overwogen je stem uitbrengen. Je mag dan ook niet kiezen. Sorry, had je meer je best moeten doen. De taal beheersen is het eerste wat van je verwacht wordt als je hier komt.Er zijn er veel die na ruim 30 jaar hier nog steeds geen Nederlands spreken.

Geef een reactie