De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Onterechte rekeningen?

zorgVerpleeghuizen en verzorgingshuizen brengen hun bewoners steeds vaker onterecht kosten in rekening. Bewoners moeten bijvoorbeeld betalen voor elk kopje koffie, voor fruit, om op hun kamer te kunnen eten of om de banden van hun rollator te laten oppompen.

Zulke kosten mogen niet bij bewoners in rekening worden gebracht, omdat ze onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten vallen. Die AWBZ-pot wordt gevuld met belastinggeld; twaalf procent van het brutoloon gaat ernaar toe. Het nog eens apart in rekening brengen, mag dus niet.

De Nederlandse Zorgautoriteit roept de instellingen op tot “meer zorgvuldigheid”, anders volgen er boetes.

Heeft u wel eens een onterechte zorgrekening op de deurmat gevonden? Of moest u wel eens betalen voor zorg waarvan u dacht dat die vergoed werd? Wat zijn uw ervaringen?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


132 reacties op “Onterechte rekeningen?”

 1. Barbara zegt: 17-07-10 om 19:23

  Heel interessant artikel. Ook mijn moeder woont in het verzorgingshuis.Ze heeft Alzheimer. We hebben sinds kort zelf een poetshulp 1x per 14 dagen ingehuurd.Er wordt nl nooit een meubelstuk aan de kant gezet, als het aanrecht niet leeg is hoeft het poetspersoneel het ook niet schoon te maken. Heel moeilijk te verhapstukken voor iemand met Alzheimer. Die weet nl niet wanneer het anrecht nu wel of niet leeg moet zijn. Het poetsen is nl onder de maat. In het huis wordt verwacht dat de familie meehelpt. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Heb me het stukje van de AWBZ uitgeprint en ga nu eens het gesprek aan met de clientenraad.
  Bedank in ieder geval. Hoop dat u nog meer de vinger aan de pols houdt.
  Barbara

 2. Nicole zegt: 17-07-10 om 19:57

  Kindervakantieweek voor onze gehandicapte dochter (14 jaar) wordt verzorgd door een grote instelling. Kosten per deelnemer: 500 euro. Van dit bedrag mag 40 euro gespendeerd worden aan activiteiten die week. Toch claimen ze te moeten bijleggen en niet uit te komen voor dat geld. Voor een logeerweekend betalen we bijna 400 euro; we moeten onze dochter dan wel nog 5 euro in haar zak stoppen, anders kan ze niet mee wanneer ze een ijsje gaan eten! De zorgboerderij waar ze op woensdagmiddag naar toe gaat, moet bij deze instelling haar rekeing indienen. Van de vijftig euro die de instelling declareert bij het zorgkantoor, krijgt de zorgboerderij de helft. De ander helft steekt de instelling in zijn zak: administratiekosten. Sinds de invoering van de persoonsgebonden budgetten, is het grote ongecontroleerde graaien begonnen. In plaats dat het geld terecht komt bij de mensen die het nodig hebben, verdwijnt er een hele hoop om de talloze managers te kunnen betalen en tekorten aan te zuiveren. Geen wonder dat zorg niet meer te betalen is!

 3. L. Wassenaar zegt: 17-07-10 om 20:07

  Ik werk in de bejaardenzorg , schande grote schande wat er gebeurt , dat mensen steeds meer moeten betalen voor extra.s, terwijl deze mensen hun leven lang heel hard hebben moeten werken , na de 2e wereldoorlog en het ergste , ZE DURVEN NIET TE KLAGEN . ZIJN BANG VOOR UITSLUITING , DIT LAND MOET ZICH SCHAMEN……

 4. j-struijk zegt: 17-07-10 om 20:07

  De minister zou eens een keer zijn verantwoordelijkheid moeten nemen door paal en perk te stellen aan de beloning van de directies van zorginstellingen. Op die wijze kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het betaalbaar houden van de zorg.

 5. Sander zegt: 17-07-10 om 20:07

  Hallo,
  De zorgverzekeraars zeggen dat er te weinig geld is en de client meer moet betalen. Mijn oplossing. Er is voldoende geld. Alleen nu minder knieeen onder het bureau en meer handen aan het bed.

 6. iet de jong zegt: 17-07-10 om 20:09

  Mijn moeder zit ook in een verzorgingshuis, op de dagopvang omdat ze niet meer alleen kan zijn door haar gezondheids achteruitgang. Sinds zij daar verblijft moeten er ook extra kosten betaald worden voor thee, koffie en een koekje. Latexhandschoenen die voor haar verzorging nodig zijn worden op haar rekening besteld bij de apotheek. Als zij belt om hulp om naar de toilet te gaan, duurt het lang voor er gereageert wordt.
  Zag dat ineens tanden afgebroken waren, maar niemand weet hoe het komt. ik heb over die extra kosten mijn vragen gesteld en krijg dan als antwoord dat dat niet binnen de awbz valt. Ik stel daar nu dus ernstige vraagtekens bij.

 7. Hanneke zegt: 17-07-10 om 20:10

  Het probleem zit in het feit dat afgelopen jaren steeds minder geld per client binnen komt.
  Er moet dus met minder personeel voor hetzelfde werk worden gezorgd.
  Om niet helemaal te bezuinigen op basis personeel zoeken de instellingen naar andere vormen van inkomsten.
  Dat dit gebeurd op deze manier is natuurlijk erg af te keuren, maar de discussie zou moeten gaan over de ( verkapte) bezuinigen in het krijgen van client gebonden gelden van het zorgkantoor.

 8. Janet zegt: 17-07-10 om 20:10

  Mijn ouders wonen in een verzorgingshuis en moeten zelf hun toiletpapier kopen en betalen 6 euro per maand voor CAI en verzorging was. Dit is ongeveer een jaar geleden ingesteld.
  Het schoonmaken wordt vluchtig gedaan en er wordt gezegd dat de familie maar moet helpen of dat ze zelf iemand moeten inhuren om het goed te doen.

 9. Mijn buurvrouw (85 jr.) is geopereerd aan haar heup en verblijft in een verpleeghuis voor revalidatie. Ze loopt met een rollator.Het viel me op dat ze haar voet zo raar neerzette. Dat kwam door pijn in haar teen vertelde ze, waarschijnlijk was de nagel ingegroeid. Twee weken later bezocht ik haar weer en zag nu haar blote tenen. Ik vroeg hoe het met haar teen was. Ze antwoordde dat de pedicure een likdoorn onder haar nagel had weggehaald die haar zo plaagde. De reden was dat ze twee weken lang met twee linkerverbandschoenen had gelopen omdat men geen rechterschoen voor haar had. Ik was perplex!!!!!

 10. janssen zegt: 17-07-10 om 20:12

  e mijn Tante van 92, moest betalen voor de handschoenen, en voor de lampen als deze kapot gingen…… en af en toe ook het toiletpapier betalen….. dat was vorige jaar ze is dit jaar overleden.
  Mijn tante betaalde het hoogste tarief, en kreeg nog ongeveer 300 eur
  waar ze alles van moest betalen, zoals de kapper en de zorgpremie de verzekeringen enz…. waar blijft toch al dat geld????? niet aan het personeel, een x per week gedoucht, geen kok meer eten uit de magnetron….. maar het gaat denk ik na de top…..

 11. iet de jong zegt: 17-07-10 om 20:13

  Nog een deel wat volgens jullie artikel niet klopt. Lampen vervangen dat doen ze niet, daar moet de familie voor komen en zelf lampen meebrengen want dit valt niet onder de zorg, zegt men.

 12. gerard uit meppel zegt: 17-07-10 om 20:13

  ik vindt dat ze met hun poten van die mensen af moeten blijfen ik leef in een beschermdwoonvorm en mijn moeder woont in een verzorgingshuis.
  zij heeft last van parkingson en kan haast niks zelf doen ik wordt gek als ze aan mijn moedert komen maar ook aan mensen met een beperking.
  die mensen moeten mensen blijfen het leven is al zo duur ….

 13. Martin zegt: 17-07-10 om 20:14

  Ik heb 3 maanden gerevalideerd in een verpleeghuis. Ik heb zelf voor al het eten moeten zorgen, maar ik kreeg een rekening voor allerlei lekkernijen en drinken voor het bezoek. U moet weten dat ik sondevoeding gebruik (die ik zelf moest bestellen) en mijn bezoek gebruikte nooit wat.
  Na een protestmail van mij heb ik wel antwoord gekregen (“we kunnen geen uitzondering maken”), maar ik heb wel ruim 30 Euro per maand voor niks betaald.

 14. Marianne zegt: 17-07-10 om 20:15

  Mijn moeder woont sinds een aantal jaren in een verzorgingshuis in Heesch. Er worden geen rekeningen gestuurd, maar vanaf het begin wordt er wel verwacht dat wij zelf de latex handschoenen voor de verpleging, wc papier e.d. voor mijn moeder kopen. Ook hebben we sinds kort een particuliere hulp ingehuurd omdat er niet goed schoongemaakt werd.
  Marianne

 15. Menige verzorgings en verpleeghuizen vallen onder grote organisatie’s.
  deze grote organisatie’s hebben een waterhoofd van directeuren en commissarisen.
  Als de zorg en verpleeg huizen weer zelfstandig word krijgd de instelling vergoedingen welke grotendeels aan de zorg kan worden gebruikt en er hoeft maar 1 directeur betaald te worden inplaats van directeuren en commissarisen welke vergoedingen ont vangen ver boven de zogezegde balkeende norm.

 16. Leendert zegt: 17-07-10 om 20:17

  Het staat ondubbelzinnig vast dat extra moet worden betaald, omdat managers in aantal toenemen ten koste van verplegend personeel, dat steeds meer moet inkrimpen en voor een appel en ei moet werken.
  Managers nemen toe en willen bonussen en niet-werkniveau gerelateerde salarissen.
  Het is een maatschappelijke trend dat de zwakkeren en minder geschoolden worden gepakt en de bovenlaag rijker wordt.
  Het graaien is nog lang niet voorbij. Het meest erge is, dat die jatters er mee weg komen.
  Het wordt tijd voor een revolutie en ommekeer als eind jaren 60 vorige eeuw. Maar dat zal met een VVD geregisseerd kabinet niet waarschijnlijk zijn. Daarom moet de bevolking die wordt gepakt op moeten staan. En dat protest mag best heel heftig gaan.

 17. Elizabeth zegt: 17-07-10 om 20:18

  Mijn moeder woont in een PG verpleeghuis. Van elke bewoner wordt automatisch € 20,00 per maand geïnd voor de koffie en thee van het bezoek. Dat levert het huis van mijn moeder op: 25 bewoners à € 240,00 per jaar = € 6.000,00. Toevallig komen wij wel regelmatig bij moeder en drinken gemiddeld 32 kopjes koffie/thee per maand (uit een automaat), maar er zijn ook bewoners die slechts 1x per week bezoek krijgen of nog minder, maar wel datzelfde bedrag moeten betalen. Ik schat dat de instelling een behoorlijk bedrag in eigen zak steekt.

 18. Toine Zeelen zegt: 17-07-10 om 20:18

  Te belachelijk voor woorden!!! Waar zijn we hier in nederland in vredesnaam mee bezig?En wat ligt men toch te zeiken dat de zorg duurder word,laten we de salarissen van de directeuren en kopstukken binnen de zorg maar eens aan de kaak stellen,en de vergoedingen voor de dames en heren van de raden van bestuur. Het verzekeringsstelsel aanpakken bij de kopstukken en een einde maken aan de gelegaliseerde en van overheidswegen verplichte diefstal Als deze zaken eens goed op orde waren dan zou de zorg een heel stuk goedkopere kunnen.

 19. We hebben honderden miljoenen over om het volgend WK voetballen hier naar toe te halen. Maar een rol toiletpapier voor onze oudere of gehandicapten in verpleegtehuizen kost te veel.

 20. yvonne zegt: 17-07-10 om 20:21

  Zorginstelling mogen inderdaad geen rekeningen indienen voor diensten die zij leveren die onder de AWBZ vallen. Zelf werk ik ook binnen een zorginstelling en waarschijnlijk dienen zij deze rekeningen in, omdat het of nog veel minder personeel is of zo proberen geld te krijgen om toch de cliënten goede zorg te kunnen bieden. Maar dit is dus de omgekeerde wereld. Er zou meer druk op de overheid moeten worden gegeven om de tarieven niet nog verder te verlagen. Het werk is dan helemaal niet meer te doen, wil je de cliënten goede zorg blijven bieden en niet al het personeel ‘overwerkt’de ziektewet ingaat. zoals nu bekend is worden de tarieven volgend jaar nog verder verlaagd, echt te gek voor woorden. Zo besteden aan zoveel zaken geld, maar de ouderen- en gehandicaptenzorg wordt naar mijn idee vergeten. Ze zouden zelf maar eens een week in een woonvorm of verzorgingshuis moeten wonen of werken!

 21. john zegt: 17-07-10 om 20:24

  Zorginstelling TALANT brengt voor een TV aansluiting ( middels signaalvertserkers)in een kamer van een client 18,95 euro in rekening. In het gebouw zijn 16 clienten. Ziggo heeft op het adres 1 klantnummer met een normaal abonnement voor 16,45 euro. Dat is per maand een winst van 210 euro Dus per jaar 2520 euro. Over 20 woonlokaties dus meer dan 50.000 euro!! Maar ja, de salariskosten van de drie leden van de RvB á 239000 euro en de jaarlijkse reserveringen van 59000 euro voor ieder van hen “voor betalingen op termijn” (afscheidsbonussen bij vertrek)moeten toch ergens vandaan komen.

 22. Onze meervoudig gehandicapte fulltime rolstoelende zoon wordt sinds kort belast met € 30,- per maand voor waskosten; terwijl het aantal enkele sokken niet te tellen is, zoekgeraakte en of gekrompen kledingstukken na het wassen zijn eveneens niet te tellen….vergoeding hiervan is onbespreekbaar;
  pedicure: willekeurige, onervaren of ondeskundige hebben al eens geleid tot een zeer pijnlijke operatie van de grote teennagel; met de sindsdien ingeschakelde pedicure hopen we dit te voorkomen, maar de kosten zijn niet te declareren.
  Nou, ik kap ermee want ik word nu al weer beroerd hiervan.

 23. Theo zegt: 17-07-10 om 20:32

  Er bestaat een boekje waarin exact staat wat onder de AWBZ valt. Het probleem is echter dat veel organisaties flink zijn opgetuigd; veel overhead en dat de salarissen van bestuurders ver boven de Balkenende norm ligt.
  Ik den k dat de organisaties eigenlijk geld genoeg hebben maar het aan verkeerde zaken besteed. Veel organisaties zijn ook bezig om een RAK te vormen van een kleine 20%!!
  Daarnaast legt de landelijke Overheid en de zorgverzekeraars veel administratieve last bij de instellingen. Dit kost veel te veel geld; geld dat beter aan de directe zorg besteed zou kunnen worden.
  Misschien dat er een landelijke norm moet komen dat niet meer dan 10 tot 15% aan niet bewoners gebonden activiteiten besteed mag worden.En verzekeraars moeten geen kortingen meer op de tarieven kunnen leggen. Laten we in deze sector ophouden met die zgn. marktwerking wat een grote fopspeen is.
  Inhoudelijk vind ik dat de familie-participatie aangemoedigd moet worden en de fam. betaald moet worden als ze een belangrijk deel van de zorg op zich nemen.
  Ik hoop dat u de financiële gegevens bij de instellingen eens onderzoekt.

 24. karin zegt: 17-07-10 om 20:34

  Mijn moeder verblijft in een nieuw verzorgingstehuis, 1 jaar oud. Ik denk dat in al die tijd niet meer schoon is gemaakt dan de vloer wc wastafel en aanrecht. Tegels in badkamer geen tijd, 5 minuten met 2 personen per week, wil je meer dan kan je bijbetalen of zelf iemand inhuren.
  Handschoenen worden gewoon besteld bij de apotheek en die stuurt je een rekening. Zeep is ook voor eigen kosten.
  Waskostenregeling passen ze nu met terugwerkende kracht toe (januari 2009). Daarvoor hielden zij zich ook niet aan die regels.

 25. Lisa Mink zegt: 17-07-10 om 20:34

  Niemand is blij als hij of zij geld moet betalen voor zorg. Is het niet zo dat ook onze medemens wonende in een verzorginghuis ook inkomen heeft, dan is het toch niet zo vreemd om voor o.a. huishoudelijke kosten een deel mee te betalen. Iedereen weet dat alles onbetaalbaar gaat worden, ik betaal ook mijn eigen wc papier waarom kunnen deze mensen dat dan niet? Zo blijven de kosten laag. Niet alles hoeft gratis.

 26. h.wiegers zegt: 17-07-10 om 20:34

  beste mensen
  Eigelijk heb ik twee vragen voor de opstellers van het artikel, NL waar zijn de clienten vereenigingen in deze .Als er een clientzou en ver is dan is het onmogelijk dat de directie deze mensen een rekening krijgen . Want de CCR hebben een zwaar advies in deze vragen.
  tweede: dat er genoeg geld is is juist , maar als je elkaar in stand houd dan kost het veel meer, bovendien als de minister te veel over zijn begroting is gegaan in de zorg , zou het dan niet mogelijk zijn dat de bedroting niet klopt. MAAR HET IS TOCH HET GEMAKKELIJKSTE OM VAN DE MENSEN TE PAKKEN DIE ZICH NIET KUNNEN VERDEDIGEN>

 27. Heel interessant
  ik ben een bewoonster uit het dorp in Arnhem
  het beleid op de straat waar ik woon Meentweg is een zooitje
  afspraken worden niet nagekomen en voor bepaalde dingen moet ik onterecht betalen
  bijvoorbeeld het wc papier
  ik mag van de straat maar 1 rol per week
  ook de huishoudelijke hulp is van twee keer per week naar een keer per week gegaanwe hadden eerst 1 1/2 uur nu is er een nieuw beleid
  jan en alleman mag naar binnen om schoon te maken ik laat dit echter niet toe en blijf er bij aanwezig
  de tijd is nog maar 45 minuten!!ik heb een grote woning met huisdieren en spullen
  dat red iemant dus nooit om schoon te maken
  maar volgends het nieuwe beleid word er nu met wonder doekjes gewerkt
  het werkt van geen meter alles gaat met een franse slag
  ik kan nu zelf gaan schoon maken
  met wel als gevolg dat ik over vermoeid raak maar daar heeft men dan lak aan
  en ik betaal hier toch voor bij de AWBZ!!!
  ik woon er niet voor niets!!
  ik ben gehandicapt hoor!!spastisch en NAH alleen aan de buitenkant is het nauwelijks te zien ik heb heel goed leren lopen en heb met training het spasme heel erg onder controle
  ik betaal al flink AWBZ en ik wil de hulp krijgen waar ik recht op heb maar dat lappen ze dus in het Dorp aan hun laars
  ze bezuinigen over de rug van bewoners en korten huishoudelijk werk in we mogen minder dingen gebruiken bijvoorbeeld wc papier doekjes wc reinigings spullen
  nee het is niet bestlaat de politiek hier eens een keer naar kijken en er dan ook wat mee doen!!

 28. joke zegt: 17-07-10 om 20:37

  Enkele weken geleden hoorde ik op radio 1 de uitleg ven de directeur van de Groningse instelling, die met dit fenomeen is begonnen.
  Hij vond het zeer gerechtvaardigd, dat mensen voor extra voorzieningen moeten betalen.
  “In de hele maatschappij zijn er inkomensverschillen en kunnen mensen met ruime financiele middelen zich meer permiteren”, aldus deze meneer.
  Dat was zijn verantwoording niet. In zijn instelling zet dit maatschappelijk verschijnsel zich gewoon voort. Daar kan hij niets aan doen, is niet zijn verantwoording.
  Als je dit hoort, sta je perplex.
  Wat wordt de toekomst? Moet je voortaan betalen om uit bed gehaald te worden? Of is het een luxe om overdag tegen kosten op een stoel te mogen zitten?

 29. Jan zegt: 17-07-10 om 20:37

  Heel herkenbaar jullie item over de kleine kosten die in rekening gebracht worden, of zoals in ons geval: gewoon niet aangeschaft worden, zodat je dit zelf moet doen: handschoenen, incontinentieluiers etc. Los van de nog te overziene bedragen die hiermee gemoeid zijn, is het veel irritanter dat de discussies met personeel, instellingen of zorgverzekeraar over dit soort zaken toenemen. Omdat je afhankelijk bent van hen voor goede zorg van je dierbare zal je altijd proberen om ruzie over dit soort kosten te vermijden en dus….accepteer je het maar.
  Diezelfde afhankelijkheid voel je ook bij een veel ernstiger financieel probleem: zorginstellingen schrijven maar al te graag een zwaardere zorgindicatie uit om zo meer vergoeding te krijgen van de overheid, maar het waar maken is een heel andere zaak. Ook hier werk je maar aan mee in de hoop dat de zorg dan kwalitatief op peil zal zijn.
  Vreemd dat we dit land in de zorg voor naasten systemen accepteren, waarvan je van te voren al op je vingers kunt natellen dat instellingen er misbruik van zullen maken. Heet zoiets niet corruptie?

 30. Albertine zegt: 17-07-10 om 20:39

  Onze broer zit in een instelling waar ze ook waskosten rekenen, maar hij ziet er niet uit. Wij kopen dure kleding voor hem omdat we willen dat hij er netjes bijloopt maar laatst zaten er gaten in zijn broek van een doorsnee van 10 cm. Excuses gekregen maar verder niets. Hij moet ook extra betalen voor de limonade die hij drinkt, maar volgens de AWBZ zit dit in het pakket dus is dit illegaal. Vakanties werden georganiseerd die hij zelf moest betalen, logisch, maar er moest extra betaald worden voor de begeleiding die meeging. Anders moest er ook begeleiding zijn dus dit geld zit vast in de broekzak van de directie. Nu mag de begeleiding geen vakanties meer organiseren en moet hij ‘alleen’ op vakantie in een groep met mensen die hij niet kent. Ziek zijn kan eigenlijk niet want dan is er niemand in huis. Wij als curatoren moeten steeds meer zelf gaan regelen, vrij nemen als hij naar een arts moet, papieren en verantwoordingen afleggen. Wij wel en het tehuis niet!!!

 31. J. Wrekenhorst zegt: 17-07-10 om 20:42

  We kregen een brief van de GGZ Noord Holland waarin ons gevraagt werd om onze gegevens, adres e.d. op te geven ivm het declareren van de gesprekken die ze met ons hadden gehad ivm onze zwager die daar onder behandeling is. In een begeleidende brief gaven ze aan dat er helaas nog geen gesprek had plaatsgevonden maar dat zou binnen afzienbare tijd wel gebeuren. Bij navraag bleek dat onze zwager ons had opgegeven als contact adres. Op kritische vragen werd ontwijkend gereageerd.
  Dit riekt naar het declareren voor gesprekken die niet hebben plaatsgevonden en misschien ook wel niet zullen komen.

  Naast patienten die niet willen betalen en graaiende medici houden we de premies hoog!!

 32. karin zegt: 17-07-10 om 20:49

  t.av. lisa mink
  Ouderen in een zorginstelling hebben een inkomen (zakgeld) als zij daar kleding verzekering extra b.v koekje voor familie frisdrank enz. willen kopen blijft er niets meer over voor extra schoonmaakbijdrage

 33. J.H.van Wilsum zegt: 17-07-10 om 20:51

  Al 12 jaar woon ik in het verzorgingshuis “Woonzorgpark Loosduinen”,waar ongeveer een half jaar geleden ineens fors is bezuinigd op het schoonhouden van de appartementen: kreeg ik eerst 45 minuten per week huishoudelijke hulp, dit is teruggebracht tot 30 minuten per week! Overigens betaal ik al 12 jaar mijn eigen wc-papier,niet wetend dat dit vergoed diende te worden. Johan

 34. ikke zegt: 17-07-10 om 20:53

  Ook ik heb zeer slechte ervaringen met awbz instelling.Onze zoon woont ruim 20 jaar in een woonvorm lich gehandicapten.
  verleden jaar ging een groep naar een buitenlokatie.Alles voor verhuizing zou geregeld worden. Maar niet heus. Troffen hem ‘s avond tussen een grote puinhoop en geen enkele hulp. Linnengoed,beddengoed etc moesten we maar bij de Action gaan halen. Werd niet meer verzorgd Ergo ook zelf wassen en drogen ,dus zelf een wasmachine en droger aanschaffen en in de open keuken plaatsen Dus gedeeltelijk in de woonkamer. Lampen werden pas na een HALF jaar ,na veel gezeur van ons opgehangen. Klachten bij directie loste totaal niets op. Toilet papier en schoonmaak middelen moeten we zelf voor zorgen.Kamer schoonhouden???
  Stof van ruim een half jaar ligt in de kasten.Helaas zijn beide ouders niet meer in staat om te helpen en familie woont te ver en is geen kontakt mee.>Triest om je liefste bezit(zoon) zo te zien vervuilen in een AWBZ instelling.

 35. marion koenen zegt: 17-07-10 om 20:53

  Mijn schoonmoeder verblijft in het bejaardenhuis Maartenshof in Cuijk,
  ook hier worden vergoedingen gevraagd voor artikelen die eerst door het huis verstrekt werden. wel krijgen ze hiervoor een vergoeding van 57 euro. Aan deze vergoeding komen de mensen dik te kort.Het brood moet per snee betaald worden, dit is ook zo met het gesneden vlees,verder moet er betaald worden voor koffiemelk, eieren,boter.

  Eerst was de tv antenne ook gratis nu moeten de mensen14,20euro per maand betalen als ze tv willen kijken.

  Wel rijden de managers van deze instelling een mooie leas auto (audi)
  mijn inziens moet dit dan toch ook van gemeensschap geld gebeuren dit kan schijnbaar wel. Jammer

 36. Jorien zegt: 17-07-10 om 21:00

  Mijn moeder woonde in een verzorgingshuis. De laatste 2jaar van haar leven kon zij niet goed meer haar boterham klaarmaken en in stukjes snijden. De verzorgsters deden dat voor haar. Na haar overlijden, kregen wij een handgeschreven rekening voor het brood snijden. Wij moesten het verzorgingshuis hiervoor 1000,00 euro betalen. Hebben we niet gedaan en men heeft geen reactie meer gegeven. We vonden de gang van zaken schande.

 37. Paul de Vos zegt: 17-07-10 om 21:01

  Mijn vrouw woont in verpleeghuis Dilgt te Haren, afd. p.g. Het huis is onderdeel van Zinn. De instelling berekent sinds 1 april 2010 voor alle bewoners 10 euro per maand. Volgens Zinn is dit “verplicht” en noodzakelijk wegens wijzigingen in de financiering vanuit de AWBZ binnen de ouderenzorg.Uit de brief blijkt niet dat de heffing gebaseerd is op de wet. Het is ook een veeg teken dat men de clientenraad om akkoord heeft gevraagd. Mijns inziens is de nieuwe heffing onwettig.
  Zinn beweert dat de gelden nodig zijn voor zaken als: verstrekking van alcoholische dranken of extra versnaperingen tijdens activiteiten en voor coordinatie van vrijwilligers te behoeve van vervoer naar de kapper.
  Ik hoop dat deregering (de NZA) tegen deze heffing snel zal optreden.
  Tenslotte sluit ik mij aan bij Elizabeth 17-7-2010; 20.18 (zie boven).

 38. Hierbij wil ik anderen erop wijzen dat ook voor de mensen die begeleid wonen de zorgverzekeraar rekeningen krijgt ingediend door Stichting Artsen Laboratorium voor ordertarief en kosten laboratoriumonderzoek terwijl deze kosten onder de AWBZ vallen.
  voor mijn dochter werd zo het eigen risico voor 2009 en 2010 verlaagd en moest zij zowat € 50,= betalen aan de zorgverzekeraar.
  Dit hebben we uiteraard uit laten zoeken en de zorgverzekeraar AGIS
  heeft creditfacturen gestuurd.
  Dus opletten geblazen ook voor deze begeleid wonen mensen in een AWBZ-instelling.

  Ria Huisman

 39. Mijn zoon joris is opgenomen vanwege autisme en anorexia in instelling Prisma te Biezenmortel.
  Hij moet sinds een jaar betalen voor zelf wassen met voorzieningen van Prisma en het bedrag is 20,25.
  ook moet hij betalen voor verzorging administratie beperkt en het bedrag is 15,20.
  Ook moet hij een bijdrage betalen voor de wa verzekering dit is 2,95
  Totaal is het bedrag 38,40 per maand klopt dit allemaal wel

 40. g doets zegt: 17-07-10 om 21:06

  het is een schande,een paar jaar terug hadden we het ziekenfonds en de awbz en kon het wel allemaal,nu allemaal verzekerd wat ieder jaar duurder wordt en steeds meer uit eigen zak betalen,heel die pryvatiesering maakt alles stuk kijk maar naar de post de reniging het openbaar vervoer en de zorg,en ga maar door steeds meer leidinggevende,en die hun zakken maar vullen,het is een schande.de pensioenfondsen zijn gebruikt om de banken op de been te houden,en jan met de pet mag het gelach betalen,en de hoge heren blijven schaamteloos op hun plek,als het klootjesvolk iets doet staat hij op straat.hun krijgen nog een afkooppremie mee,het is een doorgedraaide wereld de wereld op z’n kop.en wie je ook in die regering krijgt het zal niet beter worden,de hypotheek rente mag je niet aankomen,maar het is toch te gek voor woorden je kan toch een aftrek tot 500000,en daarboven afschaffen.dat is toch niet meer als rieel.je hoeft toch niet mee te betalen voor milionars.en als je zegt heb jij schulden,zeggen ze met een hoogmoedige kak nee hoor,maar ze vergeten dat ook de laagst betaalde meebetalen voor hun stulpje,en waar haal je dat dan weg?juist bij het klootjesvolk daar zijn er het meest van,maagzuurremmers en al die andere dingen die ze er weer uit het pakket willen halen,die heb je eerdaags allemaal nodig,ze bezorgen je zelf een maagzweer en slapeloze nachten.maar dat is misschien wel de bedoeling,de mensen zo snel mogelijk opruimen.net als bij de mensen,die weer voor herkeuring moeten,de één na de ander kan weer werken en wordt goedgekeurt als het kan gaan de meeste toch vanzelf aan het werk!of het zo leuk is als je thuis moet zitten,en je overbodig te voelen ieder weldenkende mensen willen dat toch niet.uitzonderingen heb je overal.maar het is daar net Lourdes je gaat zonder benen naar binnen en kpomt er gezond weer uit,vroeger werden de ouderen bewust afgekeurt die werden te duur dan maar in de w.a.o. zo zat het en niet anders!

 41. Het zijn niet alleen de verzekeringsmaatschappijen, maar ook de energiebedrijven of telecommunicatiebedrijven die de kroon spannen.
  Het is als eenvoudig burger vechten tegen de bierkaai. Zeker sinds de bedrijven niet meer in handen van de staat zijn. Ze drijven de prijzen op en hun administratie hebben ze niet op orde…en wie kan betalen: Jan met de pet of Henk & Ingrid (om het maar in ‘politieke’ jargon te houden). Schandalig!
  En aan de consumentenbond heb je ook geen *&^%, zelfs daar vragen ze geld!

 42. Eduard zegt: 17-07-10 om 21:14

  Ik heb in een stichting gewerkt waar ik als Technisch medewerker heb gewerkt.
  Als klienten een platte band hebben van hun rolstoel, moest ik
  daar een rekening van 5 euro maken nadat ik de banden heb opgepompt.
  Dat druist tegen mijn principe, om te rekenen voor een beetje lucht.
  Mijn contract is mede daardoor niet verlengt en ook met de volgende rede: “Ik wat te sociaal ingesteld”. Helaas kon ik veder geen stappen onder nemen omdat officieel mijn contract afliep.
  Ik hoop dat mijn opvolger geen rekening uitschrijft voor het oppompen van luchtbanden.

 43. HL Brugman zegt: 17-07-10 om 21:26

  Ik heb lang in zogenaamde onderontwikkelde landen gewoond en gewerkt. Ik kan u allen verzekeren, daar gaat het ook niet goed, maar wel stukken goedkoper.

 44. john zegt: 17-07-10 om 21:30

  …De uitvoering van de AWBZ is sinds 1998 in handen van de 32 zorgkantoren. Deze zijn door de gezamenlijke zorgverzekeraars in het leven geroepen. Zorgkantoren zijn zelfstandig werkende kantoren – nauw gelieerd aan de zorgverzekeraars …….
  Hierin schuilt een enorme systeemfout. Commerciële zorgverzekeraar en zorgkantoor onder 1 dak. Hoeveel van de door de belastingdienst ge-inde AWBZ gelden en aan de zorgkantoren overgeheveld, blijven er binnen de zorgkantoren aan de strijkstok hangen? De truuk is dus: Minimale personeelskosten voor de op winst georiënteerde zorgverzekeraar en maximale personeelslasten voor het zorgkantoor dat deze kosten van de AWBZ gelden afroomt.

 45. Fijn al die marktwerking.
  We betalen al zoveel aan ziektekostenverzekeringen en nog moeten we betalen voor medicijnen en zelfs voor een rolletje wc-papier.
  Waar blijft al dat geld, blijft zeker aan de strijkstok hangen!
  Nederland stond bekend om de goed zorg, nou vergeet het maar.

 46. elly engels zegt: 17-07-10 om 21:48

  Ik vind het meer dan schandalig dat de klienten voor deze dingen moeten betalen.Is er geen geld? Dan maar eens een heel stuk minderen bij de oppas oma en opa ,deze krijgen nog betaald ,voor het eten wat hun kleinkind in de mond steekt. zelfs de traphekjes in eigen huis worden nog vergoed,het wandelen met eigen kleinkind wordt betaald.waar gaan we in deze wereld naar toe,geef ze direct een spuit als ze te duur worden,het word hoog tijd dat er nieuwe wind komt waaien hier in ons land,die ook wat voor de oudere doet ,en niet alles voor de jongeren.

 47. Marianne van Hees-Bravenboer zegt: 17-07-10 om 21:55

  Als bejaardeverzorgsters in Breda hoor ik ook regelmatig van zeer onduidelijke rekeningen,zorg aan onze bewoners.
  Volgens mij hebben de overheden het systeem de laatste jaren zo onduidelijk mogelijk gemaakt in het kader van de zgn. privatisereng enz.
  En wie wordt daar beter van: ten eerste de hoogst gezetenen.
  De “Gewone oudere man en vrouw” weten het ook niet meer en doen in goed geloof maar mee. Dit kan niet langer.Geen multie-privatisering meer,
  maar terug naar de vereenvoudiging via een instelling.
  Privatisering maakt profiteurs! Dat moet per direkt afgelopen zijn.
  De oudere mens kan helaas niet in staking gaan en daaroom makkelijk om van te plukken.
  Ook ik moet mijn eigen eten meenemen als ik dienst heb en de zorg per klient is vaak tot op bijna de seconde berekent !!!
  Ook ik krijg regelmatig rekeningen van mijn ziekenfonds, met bedragen waarvan ik echt niet weet waar het op slaat. Toch betaal ik.
  Duidelijkheid, Eenvoud,Centraliseren kostenvergoedingen bij de Overheid.
  Op een eerlijke manier. Dat neemt heel veel extra zorgen weg !!!

 48. ook mijn broer die in een verzorgings woont in wagenborgen ( Menterne 23)moet zijn WC PAPIER ZELF BETALEN , EEN GLAASJE FRIS BETALEN ENZ.ENZ,EEN PLAKJE KOEK BIJ DE KOFFIE NU 2X PER WEEK , ‘S MIDDAGS GEEN KOEKJE MEER BIJ DE THEE EN GA ZO MAAR DOOR BEZUINIGEN EN NOG EENS BEZUINIGEN,SCHOONMAKEN ? I.V.M. TE WEINIG PERSONEEL,MET EEN FRANSE SLAG!HET WEINIGE PERSONEEL WAT DAAR WERKT RENNEN VAN HOT NAAR HER, EN MAAR BEZUINIGEN,HET WASGOED WORDT NU ERGENS ANDERS GEWASSEN,NU MOETEN DE OUDEREN EXTRA SPULLEN AANSCHAFFEN, B.V.25 HEMDEN,30 ONDERBROEKEN ENZ.ENZ.DE EEN KLAAGT NOG MEER DAN DE ANDER,HET IS IN EN IN TRIEST ZOALS ER MET DE OUDEREN EN GEHANDICAPTEN OM WORDT GEGAAN IN NEDERLAND,EN DAN IS HET DE BEDOELING OM HET WK VOETBAL IN 2018 NAAR NEDERLAND TE HALEN ONS LAND WORDT OVERGELEVERD AAN DE FIFA,BELACHELIJK WE HEBBEN NU AL NIETS IN DE MELK TE BROKKELEN MAAR DAN HELEMAAL NIKS MEER,EN WAT HET ALLEMAAL WEL NIET MOET KOSTEN!!ZE KUNNEN HET BETER AAN DE MENSEN DIE HET NODIG HEBBEN BESTEDEN, IK STOP ER MAAR MEE WANT IK WIND ME ER STEEDS MEER OVER OP

 49. jetje zegt: 17-07-10 om 21:59

  Ik vind het gewoon te gek voor woorden! Wij moeten voor het wassen/drogen/strijken van de was van mijn zus E 100,- per maand betalen. Waarbij de kleding ook nog geschikt moet zijn om op 60gr. gewassen te kunnen worden. Welke bovenkleding kan dit aan??? Voorts werd ook aangegeven dat de kamer niet meer wordt schoongemaakt omdat wij de kamer van mijn zus met eigen spullen (dus ook eigen kosten!! ook voor vloerbedekking etc) hebben ingericht.
  Toen wij het tehuis erop aanspraken dat dit binnen de AWBZ viel, gaven zij aan dat dit enkel voor verzorgingshuizen goldt en niet voor een woonvoorziening. Wat is het verschil????
  Inderdaad wil je zoals eerdere reacties niet teveel op je strepen gaan staan omdat het wel om de verzorging van een dierbare gaat.
  Gelukkig blijken er ook hier weer particuliere initiatieven te zijn die het beter en GOEDKOPER kunnen aanbieden.
  Het wordt inderdaad tijd om de zorg in Nederland op de schop te nemen, maar niet op deze wijze! Het wordt tijd dat men eerst eens kijk waar de werkelijke verpilingen zitten en die elimineren. Ik ben ervan overtuigd dat er dan geld over kan blijven voor de clienten/patienten.

 50. Je kunt je ervaring met de eigen bijdrage voor “luxe voorzieningen” ook kwijt in een vragenlijst op http://www.ConsumentendeZorg.nl.
  Consument en de Zorg is een initiatief van de NPCF.Als u of uw familielid in een instelling woont waar zorg geleverd wordt, kan het zijn dat er een eigen bijdrage gevraagd wordt voor extra zorg of activiteiten door deze zorginstelling. Dat is een eigen bijdrage die niet door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) wordt geïnd, maar door de zorginstelling zelf. Deze vragenlijst is bedoeld om inzicht te krijgen in extra kosten voor bewoners van zorginstellingen. Waar moet u extra voor betalen? En wordt u wel goed geïnformeerd over deze extra betaling? In de vragenlijst kunt u uw ervaringen melden en worden een aantal vragen gesteld over de extra betalingen. Het invullen van de vragenlijst kost gemiddeld 5 minuten.

 51. Rian zegt: 17-07-10 om 22:01

  Mijn broer heeft een verstandelijke beperking en woont in een tehuis.
  Ook hij moet betalen voor de pedicure € 14,00 per keer.
  Voor de was wordt € 22,00 per maand gerekend en nu zag ik in het jaaroverzicht dat voor het schilderen van zijn kamer van 4×4 meter een bedrag is afgeschreven van…€ 986,– Schandalig!!! als we dit hadden geweten hadden we zelf natuurlijk geschilderd. zo zijn er nog veel meer ergenissen, waar ik zelf achteraan moet.

 52. Margaret zegt: 17-07-10 om 22:02

  Mijn moeder woont in een verpleeghuis en is zeer dement.
  Zij betaald verplicht service kosten voor extra versnapperingen €8.00 in de maand.
  Dan zijn er de niet verplichte kosten van het kopen van een kaart om mee te doen aan zang en b.v gym, waar voor elke activiteit €0,50 van af gaat. Daar boven op heb je nog de niet verplichte recreatie bijdrage van €14,25. Je doet dit wel, want je wil niet dat je moeder onthouden wordt van prikkels en aandacht, maar schrijnend is het wel om voor je moeder een kaart te moeten kopen zodat ze mee mag zingen.Het gaat niet eens zozeer om het geld maar als je in een proces zit van steeds meer afscheid nemen van je moeder en het zien verliezen van al haar geestelijke functie’s, doen dit soort dingen extra pijn.

 53. Bliksem zegt: 17-07-10 om 22:15

  Lang leve de privatisering in de zorg. Het gaat geweldig goed met de dikke managers in hun (eveneens dikke) lease auto!
  Schande, dat dit in Nederland anno 2010 mogelijk is.
  Geld graaien bij mensen die zich niet kunnen verdedigen.
  Ik hoop dat de een nieuwe regeing deze site leest en meeneemt in hun nieuwe regeerakkoord.
  Aanpakken die managers in de zorg en onderwijs.

 54. P.M. Eggermont zegt: 17-07-10 om 22:16

  Zelf heb ik geen ervaring met onterechte rekeningen maar wil toch een reactie kwijt. ActiZ meent op deze uitwassen te moeten reageren met het opstarten van de discussie wie wat moet gaan betalen. Actiz, als overkoepelend orgaan voor zorginstellingen, laat dus eerst de boel uit de hand lopen en wil nu deze discussie. Daarmee wordt de zaak simpelweg omgedraaid. Men is kennelijk niet in staat de leden in de hand te houden, een teken van onmacht en mismanagement. Laat ActiZ eerst maar eens beginnen de kosten die door zorginstellingen gemaakt worden onder de loep te nemen. Voor mij staat vast dat daar enorm veel te halen valt. Pas daarna zou de gevraagde discussie gehouden kunnen worden. Voorkomen wordt zo, dat eventuele extra bijdrage van zorgafhankelijken in een bodemloze put verdwijnt.

 55. elise roest zegt: 17-07-10 om 22:16

  echt schandalig dat het zo moet!!!!!! betalen we al niet genoeg moeten we de oudere en gehandicapte nog het laatse geld afnemen????

 56. Jent zegt: 17-07-10 om 22:25

  Zelf geen ervaringen, maar na het lezen van alle reacties vraag ik mij wel af waar politiek Den Haag blijft.

 57. geertruida zegt: 17-07-10 om 22:42

  Mijn moeder is al meer als 5 jaar in een verzorgingshuis en ligt daarvan al 3 jaar op bed(eenzame opsluiting)dat is gemakkelijker dan iemand na het eten even op bed te leggen en gelijk de luier aan.Meerdere familieleden hebben daar gelegen en waar we al die jaren al tegen opboksen is vieze nagels(strond)Volgens het AWBZ hoeft iemand die al van voor 2008 in een verzorgingshuis leeft niet voor de was betalen. Wij wassen zelf al de bovenkleding nu moeten we €30 per maand betalen voor onderkleding ,dat zijn een paar onder hempjes want ze ligt altijd in bovenkleding.Wij besteden nog veel geld aan bloemen fruit snoep drinken en snacks om haar nog een aangenaam leven te geven,dat zijn de hoogtepunten van de dag zegt ze daar kijk ze naar uit wand de pap komt haar neus uit.Geloof maar niet dat er iemand bij haar aan bed een appeltje komt schillen.De pedicure word ook altijd in rekening gebracht.Recent moeten we de shampoo en tandpasta zelf betalen.

 58. evelyne zegt: 17-07-10 om 22:53

  Sinds de introductie van mondhygienisten besteden tandartsen ook nog maar weinig interesse in hun clienten: tandartsen kijken nog alleen maar vluchtig. Eenmaal doorgestuurd naar de mondhygienist krijg je natuurlijk een rekening op de mat, want dit valt niet onder de verzekering.
  (Heb ik om een mondhygienist gevraagd?).
  Wel heel rendabel voor deze mensen.
  Hulp nodig van een psycholoog? Wel een bijdrage betalen hoor.
  Dan ga je maar wat minder uit/uit eten zei de dokter.
  (ga ik wel eens uit eten?).

 59. M.Huigen zegt: 17-07-10 om 23:00

  Onze dochter woont in een instelling voor mensen met een verstandelijke beper-
  king.Ze woont in een mooi huis in een woonwijk, maar als ze in een ziekenhuis
  moet worden opgenomen is de zorgplicht van de instelling tot ze is opgenomen,
  dan moeten wij het over nemen. Men zeg dat het geld dat ze krijgen voor onze
  dochter naar het ziekenhuis gaat. Is dat de zorg in een AWBZ instelling voor
  mensen die 24 uur zorg en een vaste structuur nodig hebben?. Als ze naar de
  kapper gaat moet dat met begeleiding en kost het haar € 33,00 en het haar knip-
  pen kost haar € 19,50.dus begeleiding kost haar € 13,50. DE kapper zit bij haar
  groep nog geen 500 meter vandaan. Onze dochter is nierpatient, en heeft veel
  in het ziekenhuis gelegen het laaste jaar. Dus we spreken uit ervaring.

 60. Ernst Wenisch zegt: 17-07-10 om 23:01

  Mijn ervaring met zorginstelling Careyn in Hellevoetsluis is zeer slecht. Normale dingen als zeep, shampoo, toiletpapier, beleg, melk, jam e.d. moest allemaal door de patient zelf betaald worden. Er werd een vergoeding per dag terugbetaald, die lager was dan de prijzen die in het eigen ‘winkeltje’ verkocht werden. In de nieuwsuitzending werd specifiek genoemd dat ook de latex handschoenen door de patient zelf betaald moesten worden. Deze latex handschoenen zijn diverse keren aangeschaft echter dat kon slechts in verpakkingen van 100. Nooit heb ik de dozen gezien, de verplegend arts nam die mee. De arts gaf geen gehoor toen ik hem daarop aansprak.

 61. Maria zegt: 17-07-10 om 23:09

  In de AWBZbrochure “Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling” staat vermeld welke kosten wel/niet voor rekening van de instelling of de bewoner zijn. Het is bedroevend op te merken, dat de vergoeding door AWBZ kennelijk voor andere doeleinden worden gebruikt. De directie van een zorgcentrum met een gouden Prezomerk, noemde deze brochure een “flutfolder”. Er is geen keuze in frisdrank. Er wordt alleen limonade verstrekt. Alleen diabeten hebben volgens zeggen recht op vergoeding pedicure, is niet bekend bij de woners van het zorgcentrum. Handschoenen bij medische verzorging moeten door bewoner worden aangeschaft. Natte doekjes, toiletpapier zijn voor eigen rekening m.u.v. bewoners van afdeling voor demente ouderen. Waskostenvergoeding niet voor bewoners voor demente ouderen, zij ontvangen een rekening.Etc., etc.In één zorgcentrum wordt met verschillende maten gemeten.

 62. vrijwilliger zegt: 17-07-10 om 23:10

  Ik werk als vrijwilliger in een verzorgings huis middenlimburg .De mensen moeten betalen voor fruit eitje frisdrank voor het eten op kamer word €2,00 in rekening gebracht voor de boel weer op te halen ook €2.00 word door vrijwilligers gedaan.Ze moeten betalen voor de was krijgen €22,00 vergoed de bewoners komen met dit geld niet uit en moeten veel bij betalen. ZE moeten het onbijt en avondbrood incl boter beleg kopen krijgen €55.00 terug gestort op rek bewoners komen met deze bedragen niet uit bewoners moeten vaak €35.00 a €50.00 euro per maand bij betalen en zo kan ik nog tijdje doorgaan in en in triest.

 63. Mijn dochter, zwaar gehandicapt, betaalt ook aan waskosten, vaak verdwijnen kledingstukken, komen kapoten verkleurd terug, er wordt slecht gewassen. Maaltijden zijn slecht en bedragen slechts enkele luttele euro’s per dag. Schoonmaak is bijzonder slecht of ontbreekt. Technisch onderhoud van woonvoorziening is er niet.
  De drie leden Raad van Bestuur verdienen al jaren zeer ruim (meer dan 3 ton, plus riante vergoedingen)boven Balkenendenorm, daarnaast bonussen, auto van de zaak, ruime onkostenvergoedingen, etc. terwijl dit wordt betaald uit de AWBZ gelden. Het is echt stelen van de zwaksten in onze maatschappij. Een gevangenisstraf zou terecht zijn. Waar blijft onze overheid met haar standpunt dat de Balkenendenorm voldoende moet zijn? De bestuurders hebben daarnaast zoveel (betaalde) neventaken dat zij nauwelijks hun werktijd voor de eigen organisatie kunnen invullen, dus in feite verdienen ze meer dan 3 ton voor misschien slechts één dag echt werken in eigen inrichting.

 64. Henk zegt: 17-07-10 om 23:25

  Oplichting en flessentrekkerij is strafbaar. Dus aangifte doen!

 65. herman bekker zegt: 18-07-10 om 00:00

  Men verschuilt zich weer achter elkaar.De A.W.B.Z. is een verzekering waarvoor wij allemaal een afdracht doen dus de premie slaat men om over alle verzekerden.Als er een beroep op moet worden gedaan dan hebben alle verzekerden dezelfde rechten en plichten.Het regardeert verzekerden niet wie of wat de zorg indelen of middelen verstrekken of op welke logistieke wijze men het geld naar de organisaties laat gaan.Boetes opleggen voor het niet verlenen van verzekerde hulp is zinloos daar dit geen enkel effect sorteert.Familieleden of verzorgers moeten simpel een aansprakelijkstelling sturen naar de instelling als men constateert dat men niet volgens de regels werkt en er dus schade is geleden.In deze aansprakelijkstelling moet men tevens de eis opnemen dat binnen 24 uur de nodige zorg moet worden verstrekt daar men anders het risico loopt dat er rechtsmaatregelen zullen worden genomen.
  Men moet zich bewust worden van het feit dat het niet verlenen van hulp die verzekerd is een kwestie van wanprestatie is en op grond daarvan kunnen de instellingen in rechten worden aangesproken en niet door het opleggen van boetes

 66. Madelein Holm zegt: 18-07-10 om 00:16

  Beste allemaal, wat een schande en wat zijn we verontwaardigd. Op 8 maart heb ik in het FD een artikel gepubliceerd dat het de overheid zelf is die dit veroorzaakt door de door ons betaalde AWBZ premie voor ruim 50% niet voor de AWBZ te gebruiken. Dan is het logisch dat er geld tekort is en dit soort misstanden voorkomen. Tot nu toe is alleen de SP Kamervragen aan het stellen. Misschien dat de NOS er fors aandacht aan wil gaan besteden? Anders ben ik bang dat het nog veel erger wordt! Ik houd me aanbevolen voor kontakt met de NOS.

 67. miranda zegt: 18-07-10 om 00:32

  Volgende keer toch maar met z’n allen op de PVV stemmen?
  Is volgens mij de enige partij die het welzijn van ouderen hoog in het vaandel draagt.
  En verder hebben ook scholen er een handje van om ouders op kosten te jagen met onduidelijke ouderbijdrage en excursiekosten.
  Nederland is van een zorgstaat in een graaistaat veranderd.

 68. Henk zegt: 18-07-10 om 02:39

  Een zorgleverancier op de Veluwe presteert het zelfs om een bedrag te vragen voor de bloemetjes die op tafel staan! Terwijl ze die zelf gesponsord krijgen door een bedrijf wat zijn overgebleven bossen bloemen SCHENKT aan de zorginstelling. Ook is de verzorging van de was die door de zorginstelling gedaan wordt a € 85.00 (!!!) per maand zeer slecht. Er wordt eens per 14 dagen gewassen door een externe partij waardoor iedere bewoner minstens 14 broeken, overhemden ,sokken en ondergoed moet hebben. daarenboven is er bijna elke periode kleding zoek. gewoon verdwenen. kortom: goed dat de NOS daar eens aandacht aan besteed. Bij de desbetreffende zorginstelling wordt alleen gemeld dat de verzorging van de was niet helemaal goed loopt……

 69. Elsje zegt: 18-07-10 om 03:05

  Heel graag wil ik hierop reageren, mijn vader heeft tot mei jl. in een verzorgingshuis gewoond en omdat ik voor hem waste, merkte ik dat hemden en onderbroeken allemaal onder de poep zaten en niet op een plek waar het eventueel moet zitten maar overal. Later kwam ik erachter dat mijn vader bijna 96jaar geen wc papier meer kreeg en het daarom aan z’n broeken en hemden af moest vegen , want hij gebruikte teveel wc papier, is dit niet schandalig. Later is mijn vader incontinentie materiaal gaan gebruiken en werd daarmee ook totaal niet geholpen, de wc lag vol met luiers met poep en bloed er werd niets opgeruimd en mijn vader lieten ze aan z’n lot over. Het is verschrikkelijk want je bent gewoon aan de goden overgeleverd, ik heb er in ieder geval slapeloze nachten van gehad. Nu is mijn vader dankzij de internist opgenomen in een verpleeghuis van een andere stichting, waar hij goed wordt verzorgd. Hij is ernstig ziek vandaar dat hij zoveel toiletpapier nodig had want dat heeft te maken met zijn ziekte.

 70. Rudolf zegt: 18-07-10 om 03:16

  HE HE,NEDERLAND WORD EINDELIJK WAKKER!!!!!!!!!!!!!
  DAT HEEFT LANG GEDUURD ZEG!!!!
  EERST DIE GODVEDOMMEN VERLAGING!!!!VAN MIJN ZAK EN KLEED ZAKGELD,VAN MEER DAN 100 EURO P/M IN 2007/2008 EN NU DIT,HET IS EEN SCHANDEN!!!!!GELD VRAGEN VOOR WC PAPIER!!!!(OOK BIJ MIJ)
  JAMMER DAT IK GEHANDICAPT BEN,
  EN NOG VEEL MEER JAMMER DAT ER OP MOORD 20 JAAR STAAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 71. jeannette zegt: 18-07-10 om 04:25

  ik sta in een apotheek vandaag, een gebruinde mede mens staat daar met een waslijst aan medicatie….. en mevrouw van de apotheek vraagt om verzekerings gegevens……. of id….. had deze getinte medelandster niet…… er wordt een stempel gezet……. op die papieren, en ze gaat er gratis mee van door.
  Daar betaal ik godver mijn zuur verdiende geld voor, die k belastingen dat een illegaal hier gratis zorg krijgt

 72. Ik ben Chronisch ziek en heb de afgelopen 2 jaar al 20% aan inkomen ingeleverd!

  En daar komt nu 5000 euro per jaar bij omdat men de medicinale cannabis die help bij mij niet meer wil vergoeden uit de AWBZ in vorm van bijzondere bijstand!

  Ik hou dus nu niks meer over voor eten, drinken, kleding, … misschien dat ik nog net de huur en gas en stroom kan betalen!

  Waardeloos hoe men in Nederland omgaat met gehandicapten!
  En als je er wat van zegt als chronisch zieken… is t enige wat je hoort, Meneer dat zijn nu eenmaal de regels!

  Schuilen achter regels, misschien moet ik dat ook maar doen als Rooms katholieke Aids-patient heb ik vrijheid van geloofs overtuiging en de Paus zegt GEEN condooms!!
  Regels zijn regels, Wet is Wet…

  Als men zo met gehandicapten omgaat komt dat dubbel en dwars terug!

 73. Marie zegt: 18-07-10 om 09:10

  m,n Moeder heeft 6 jaar in een kleinschalig verpleeghuis gewoond in Haarlem.
  Elke maand krijg je een rekening voor waskosten ( 30 euro)In de AWBZ folder staat toch iets anders. Verschillende gesprekken hierover gehad. Maaar dat lezen wij verkeerd zegt de directie.
  Kleding is constant zoek. En wat er gewassen wordt is gekrompen en ondergoed heeft een onbestemde kleur gekregen( wit en donkere was wordt bij elkaar in de wasmachine gewassen).
  De pedicure krijg je een rekening voor.( dementerende mensen kunnen zelf hun nagels niet meer knippen). Bah bah bah

 74. marielle zegt: 18-07-10 om 09:15

  goed idee om wonen en zorg te scheiden. betalen voor zaken buiten de zorg om hoeft niet uit de awbz. daarvoor kunnen bewoners direct woonlasten betalen. dan moet er wel voldoende aanbod zijn voor mensen om te kunnen kiezen anders gaat de prijs enorm omhoog. in het hele leven is het zo dat mensen met meer geld meer extra’s kunnen krijgen. als het om zorg en ouderen gaat, gaan we daar opeens problemen over maken. de basiszorg moet voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en geregeld zijn.

 75. Gwendolyn zegt: 18-07-10 om 09:28

  Schande!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  en wil iemand mij alstublieft uitleggen hoe we hier met zijn allen VERANDERING in aan kunnen brengen?! Ik schaam mij intussen dood om Nederlandse te zijn als ik dit lees!

  SP, PVV, DOE ER WAT AAN!!!!

 76. harrie heeft rekeningen ontvangen, van de volckaert voor therapiedie van mijn vrouw, die ze volgens de begelijding niet heeft gehad, dan wordt er een bedrag in rekening gebracht , als er naar een instantie gebeld wordt is dat al een behandeling.

 77. ikke zegt: 18-07-10 om 09:51

  Het is een puinzooi in de zorg en klagen heeft geen zin.Brochure wordt door de desbetreffende instantie weggevaagd.hebben hun eigen regels en niets met de folder te maken.Dit met goedkeuring van het Zorgkantoor aldus schrijven directie. Schrijver R.Mors heeft helemaal gelijk over de verzorging in ons voormalige instelling AWBz Het Dorp.Mijn stukje ging nl over dezelfde instelling. Wat jaren geleden zo mooi aangeboden werd door de Nederlandse bevolking:Open Het Dorp , wordt nu door allerleisamenvoegingen geheel afgebroken. Het Dorp is echt niet meer het fijne woonideaal voor lichamelijk gehandicapten. Vertrek naar de buitenlokatie is ook geen optie maar een enorme verslechtering. Ja echt .

 78. berend zegt: 18-07-10 om 09:56

  Dit lijkt me niets nieuws. Nu reageren de kamerleden. Ze zouden wat vaker de oren ter luister moeten leggen bij mensen op de werkvloer.
  Maar ja, ooit worden ze zelf commissaris en dat is het maar wat fijn om een flink bedrag te ontvangen.Ik heb nog nooit begrepen waarom er geen mensen van de werkvloer in de raad van bestuur zitten of op zijn minst uitgenodigd worden bij een vergadering.In de instelling waar ik werk zit nu de directeur van een bouwvereniging in de raad van bestuur.
  Wie het begrijpt mag het zeggen. De persoonsgebonden budgetten per direct afschaffen. Ik hoorde laatst van iemand dat deze persoon niet meer hoefde te werken omdat zijn dochter een persoonsgebonden budget kreeg.Hoe gek kan het in Nederland en waar blijft de controle.
  Ik werk in een A.W.B.Z.instelling voor verstandelijk gehandicapten em bij ons moeten bewoners betalen voor:
  Ze wonen met elf personen in één huiskamer.En dat is heel erg.Je kunt net voor iedereen een fijne veilige zitplek maken.
  Elke maand 40 euro voor de was. En ook nog vaak klachten hierover omdat het van Brussel uit goedkoop moet.
  Ons salaris betalen als wij met de bewoners op vakantie gaan.
  Ons salaris betalen als wij kleding voor de bewoners moeten kopen.
  Het wordt tijd dat de salarissen van de directeuren en leidinggevenden worden aangepakt. En waarom moet een directeur een auto van de instelling en waarom het personeel op de werkvloer niet.
  Er moeten cursussen gevolgd worden omdat men geld uit Brussel krijgt.Ik zou zeggen laat die mensen op de werkvloer.
  Volgens de brandweer moet ons gebouw afgekeurd worden maar er is geen geld voor nieuwbouw dus laat maar.
  Er moet meer controle komen in instellingen waar verstandelijk gehandicapten wonen en meer gepraat worden met mensen van de werkvloer.

  De was die slecht gewassen word.
  Ons salaris betalen als wij met hun op vakantie gaan.
  Er wordt heel slecht schoongemaakt.Wil je dat beter dan gaan de uren van de zorg af.

 79. j.h.van loy zegt: 18-07-10 om 10:27

  Zolang als er nog martwerking gehandhaafd blijft ,Zal men blijven graaien. wie het dan ook doet. Iedereen denkt over andermans geld te kunnen beschikken. De ZGN, MARKTWERKING moet van de baan .Ik wil het woord en de daad niet meer zien. Men kan de verantwoording niet meer aan. Geloof mij ik krijg hierin 100% gelijk. vroeger was het ook wel wat, maar niet zo slim als nu.
  .

 80. Mijn vader zit in een verzorgingshuis. Hij heeft diabetes en moet desondanks de door de arts voorgeschreven pedicure zelf betalen. Toen meldde bij de intake dat dit officieel uit de AWBZ pot behoort te worden vergoed, ontkende men in alle toonaarden.
  Maximaal 3 kwartier per week huishoudelijke hulp (voor mijn vader genoeg), heb je meer hulp nodig dan familie of betalen: 25 euro per uur. Maar mijn vader wil niet klagen en ik mag van hem omtrent de pedicure geen officiele klacht indienen, hij wil geen scheve gezichten.

 81. Helena zegt: 18-07-10 om 10:37

  Een ander uiterste. Hoe het met de berekende kosten zit weet ik niet, maar:

  Een bekende van mij, een vrouw van in de 80, woont nog altijd zelfstandig en krijgt hulp van de Thuiszorg. Die hulp bestaat o.a. uit een paar uur huishoudelijk werk per week en hulp bij het douchen. Daarvoor heeft ze een pgb. Ze is slecht ter been, valt regelmatig en mankeert van alles, maar met haar geestelijke vermogens is absoluut niks mis. Tot ongeveer een jaar geleden werd ze twee keer per week geholpen bij het douchen en de andere dagen waste ze zichzelf bij de wastafel. Plotseling kreeg ze te horen dat er in de Thuiszorg veranderingen waren doorgevoerd en dat ze elke dag gedoucht zou worden. Ze vond dat zelf niet nodig, maar Thuiszorg vond dat wèl, want “ze werd er niet jonger op en als er iets met haar gebeurde, dan werd dat in ieder geval binnen de 24 uur ontdekt en als ze die dagelijkse douchebeurt afzegde en in de toekomst méér hulp nodig zou hebben, dan zou het moeilijk worden die extra hulp te krijgen”. Ze heeft dus maar toegegeven. Het resultaat is, dat ze, elke dag weer, maar moet afwachten wanneer er iemand komt. De ene dag staat er om 07.30 uur iemand voor haar neus, terwijl ze de andere dag tot 11.30 uur of nog later zit te wachten in haar nachtgoed. Als gevolg hiervan durft ze geen afspraken te maken voor de ochtenduren of later dan 22.00 uur thuis te komen, want “Thuiszorg kan al om 07.30 uur aan de deur staan…”. Ze is blij met de hulp die ze krijgt en heel tevreden over de mensen die haar komen helpen, maar ik vind het onverteerbaar dat ze bijna gedwongen wordt méér hulp aan te nemen dan ze zelf wil!

 82. Elo zegt: 18-07-10 om 11:23

  Mijn moeder krijgt hulp van de thuiszorg, vorig jaar kregen we het verzoek om even te tekenen en akkoord te geven met de gewijzigde algemene voorwaarden per 1 november 2009.

  Het was een vrijbrief om de thuiszorg te machtigen dat men uit naam van mijn moeder of van de familie zelf her indicaties bij het CIZ konden aanvragen.
  Ook werd aangegeven dat structurele cliëntbesprekingen, benodigde tijd ten behoeve van het voorbereiden en uitvoeren van cliëntbesprekingen, voorbereiden van zorg en uitvoeren en overdragen c.q. evalueren van zorg, als zijnde werkelijk gegeven zorguren berekend gaan worden.

  Dus alle uren van overleg, vergaderingen en koffie drinken enz. enz. gaan ten kosten van de werkelijk te geven zorguren aan mijn moeder en mocht men niet voldoende uren hebben dan heeft men zichzelf gemachtigd om uitbreiding van uren aan te kunnen vragen.

  Schandalig en te gek voor woorden, heb het CIZ en het Zorgkantoor hierover geïnformeerd en hiertegen bezwaar gemaakt.
  Al dit is n.l. reeds in de geïndiceerde uren opgenomen.

 83. VAN DER LINDEN zegt: 18-07-10 om 11:30

  *edit door redactie, aub geen capslock aan laten staan* Mijn schoonmoeder zit in een zorginstelling in Rotterdam, omdat zij een zware beroerte heeft gehad. Ze heeft een heel moeilijk karakter en is dus niet te houden. Ze zit op een gesloten afdeling, maar kan nu niets. Elke maand moeten wij zo een kleine honderd euro bijbetalen voor het wassen van kleding. Ik was het hier totaal niet mee eens, maar nu lees ik dat het niet eens mag. Maar het gebeurt wel. Zij kan er ook niets aan doen omdat zij geen macht meer heeft over zichzelf en nu hulpbehoevend is. Daar wordt nu dus misbruik van gemaakt.

  MIJN SCHOONMOEDER ZIT IN EEN ZORGINSTELLING IN ROTTERDAM,OMDAT ZIJ EEN ZWAREN BEROERT HEEFT GEHAD, EN NOG EEN HEEL MOEILIJK KARACHT HEEFT,DUS NIET TE HOUDEN IS, ZIT ZIJ OP EEN GESLOTEN AFDELING, MAAR KAN NU NIETS,
  ELKE MAAND MOETEN WIJ ZO KLEINE HONDERD EURO BIJ BETALEN VOOR KLEDING WASSEN, IK WAS HER TOTAAL NIET MEE EENS NU LEES IK DAT DIT NIET EENS MAG
  MAAR HET GEBEURT WEL,ZIJ KAN ER OOK NIETS AANDOEN OMDAT ZIJN GEEN MACHT MEER HEEFT OVER HAAR ZELF HEEFT EN NU HULP BEHOEFEN IS, EN DAAR DUS NOG MISBRUIK VAN GEMAAKT,

 84. Lee Morris zegt: 18-07-10 om 11:34

  My daughter (30years old) lives in an AWBZ institute for the mentally handicapped.

  4 years ago her small institute , which was of the Anthroposophische philosophy , was taken over by a money grabbing private company .

  This was and is ,all part of the “Americanistion” of the welfare state which the various Balkende Governments have forced on Dutch society in the last 10years.

  My daughter ,who is autistic and lives in a constant state of angst, which requires specialist care and understanding by qualified and well educated people, now is looked after by 17 year old pubers and staff who suffer themselves from the syndrome of Asperger, who get angry with her for the slightest thing. There is no one who takes responsibility for the care and when we try and phone no one answeres.

  All the activities ,like swimming, days out , group holidays, Anthroposophische Feestdagen, have all been stopped because we are told they do not have enough money.

  When we were taken over ,this company was not in a very sound financial position. We were 200,000 in the red. Within two years the Company had managed to get us 1,200,000 ( 1,2million) in the red. This all while takeing from a budget of 3,5million an “overhead” of 28% ( nearly 1 million euro )for themselves. Paying their Senior Staff 200,000 a year and employing an interim director at cost’s which are not even known they are so high !

  In the meantime , they have tried to introduce two tiered systems whereby certain Bewoner’s pay for extra food , washing there clothes, having staff look after them when there were holidays at there work places, although there is a budget from the AWBZ for ‘Dagbesteding”.

  They are now closing this small institute down ,which is in a Villa Wijk in Driebergen, getting rid of the more difficult cases, selling all the property, which is worth millions, and renting an ex old peoples home in a village nearby.

  When the clientenraad of this institute tried to initiate action at the AWBZ Office and the Inspector of Volksgezondheid they were met with a very presumtory inspection and everything was deemed exceptable. The investigation did not go anywhere near deep enough.

  In the meantime the clients at this institute, including my daughter are getting less and less quality/qualified/intelligent care, mistakes are regularly made with the issuing of medicines, and there is no coordinated Zorg Plan per individual. The pedagogue/AVG is only available once a month . The coordinator and team leaders have been moved out, and everything is kept to the absolute minimum .There is no chance of any therapy’s unless you pay for it yourself. When you do eventually make contact with the Manager ,they will do everything to squirm there way out of any responsibilty, and when it goes wrong they say “Oh we are really sorry ,that musnt happen again ” even if you have warned them repeatedly that it is happening.

  This is not an isolated case, The privatiseering of all these institutes has led to a money grabbing mentality at the cost of the needy. It’s not only these Businesses that are to blame but the total ineptitude of the Government Agencies like the AWBZ and Inspector Volksgezondheid, who cannot be bothered to fight these very clever, ably assisted by clever lawyers, companies who have taken over.

  My wife and I have found another place for our daughter ,so hopefully we will be escaping from this disgusting company !! Lets hope it’s not “Out of the frying pan, into the fire” ! !

 85. willy zegt: 18-07-10 om 11:37

  ooit kregen de bewoners op dinsdagmiddag een warme snack en een glaasje advoocaat,maar door bezuinigingen is dit lekkers van de baan,terwijl het bedrag wat men moet betalen is verhoogd,de was doen we tegenwoordig ook maar zelf,hoge bedragen en vaak kapotte kleding.de prijs van de huiskapper is ook verhoogd vroeger 16.00euro nu 20.00euro dus doen we ook maar zelf,gelukkig krijgt onze moeder vaak bezoek van haar kinderen,die het zo goed mogelijk voor haar regelen,nu met het warme weer is een keertje extra douchen ook zo lekker,maar we mogen blij zijn dat dit een keer in de week gebeurt,en dat heeft dan ook weer met bezuinigingen te maken er is te weinig personeel,verzorgsters en verzorgers lopen zich een slag in de rondte

 86. els zegt: 18-07-10 om 12:04

  Ook ik heb allerhande ellende meegemaakt in eerst een zorghotel waar oude mensen betaalde voor een internetaansluiting waar ze geen gebruik van maakte.Omdat ik zelf vrij jong ben en uiteraard mijn ongenoegen kenbaar maakte over hetgeen daar allemaal gebeurde met oude mensen gaven ze mij te verstaan mijn biezen te pakken. Thuiszorg van het zelfde laken en pak, ik had alleen hulp nodig voor het wassen van onderbenen, dat werd op een onprofessionele manier gedaan, inzepen, niet afspoelen maar gelijk met een handdoek erover heen, duur 5 min. Ze zijn 3x geweest en presteerden het om 4 weken, dagelijks een uur in rekening te brengen, hier kwam ik toevallig via het CAK achter omdat ik de eigen bijdrage nogal hoog vond. Ik vind dit puur oplichterij en het is mijns inziens de hoogste tijd dat hier paal en perk aan gesteld wordt.

 87. emmy zegt: 18-07-10 om 12:19

  Iemand die alleen AOW heeft in een huis woont heeft minder geld te besteden als iemand die in een verzorgingshuis zit.

 88. Yvonne Karssen zegt: 18-07-10 om 12:29

  Het probleem komt voort uit een nieuwe vorm van bekostiging in de Verzorgings- en Verpleeghuizen (en andere).
  Vanaf januari 2010 krijgen bewoners van deze huizen een ZORG ZWAARTE PAKKET. Daarin wordt beschreven welke vorm van ‘zorg’ men krijgt. Daaruit vloeit voort wat het ‘huis’ voor genoemde bewoner aan financiele vergoeding krijgt. Dus nu heeft elke bewoner een EIGEN BUDGET. Verder is de AWBZ uitgekleed en bepaalde vormen van zorg vallen nu onder de verantwoordelijkheid van de Gemeente.

  In den Haag probeert men met steeds minder geld, de bewoners in genoemde huizen verzorgd te krijgen. De directies moeten dat zien op te lossen. Waar tot nu toe men er nog enigzins financieel uit kon komen, lukt dat niet meer. Om toch het financiele hoofd boven water te houden, wordt nu van alles VAN EEN PRIJSKAARTJE voorzien.
  Met gemak zegt men nu: ook in de gewone maatschappij zijn verschillen…
  De ene bewoner met geld krijgt nu veel meer dan die dat niet kan betalen. Absoluut onduidelijk wat werkelijk onder de NORMALE ZORG wordt verstaan.
  Het kan echt niet langer zo en dat weet men in DEN HAAG – de staatsecretaris (voorheen), nu plaatsvervanger tot aan een nieuw kabinet. Zo lang dat er niet zit, zal er niets veranderen en alleen maar erger worden.
  De Landelijke Koepel L.O.C. heeft al BRANDBRIEVEN gestuurd.
  Clientenraden en Centrale Clientenraden accepteer dit niet langer maar PROTESTEER en STEUN DE (families)BEWONERS.

  Yvonne Karssen C.R. Randerode Apeldoorn.

 89. katie zegt: 18-07-10 om 12:29

  Geachte

  Het is weer zomertijd en we hebben geen ander nieuws dan sensatie te brengen vanuit de zorgsector/AWBZ sector. Ik ben er bijna immuun voor geworden.

  Wellicht eens de tijd om je eerst eens te gaan verdiepen in de beleidslijnen AWBZ voor de diverse sectoren en instellingen. Verdiep je (journalisten van NL) eens in de zorgzwaarte pakketten en de financiering ervan, voordat je wat roept en alles over een kam scheert.
  Overigens zijn vele van de genoemde onderwerpen hierboven instemmingsplichtig van de clientenraad van de instelling.
  Succes en als je wat zinnigs te melden hebt , breng het dan naar buiten. Tot die tijd zitten jullie ( NOS – journaal) voor mij (en vele naderen) op het telegraaf / story niveau. Lekker professioneel….

  Gr

 90. jose zegt: 18-07-10 om 13:06

  Dit is iets wat jaren geleden al is ingezet. Mijn vader betaalde 10 jaar geleden al voor alle extra en voor normale dingen als de was en de poets. Hij woonde in een zorginstelling. Steeds meer moesten wij zelf gaan doen. Uiteindelijk hebben wij een particuliere hulp voor hem laten komen die hem 2 uur per dag hielp met douchen, ontbijtje maken en wat voor hem het belangrijkste was, elke dag even naar buiten…! Want dat kon al helemaal niet meer vanuit de zorginstelling. Dit betaalde mijn vader allemaal zelf, van zijn eigen verdiende centjes, zuinig gespaard..Maar hoe gaat het met al die bewoners die dit niet kunnen doen. Je laatste geld wordt je nog uit de zak geklopt door de zorginstelling. Schande…!En niemand die er wat aan doet, ook de politiek niet.
  De gezondheidzorg in Nederland is zelf op sterven na dood, oftewel de zorg in Nederland is dood en doodziek. Lang leve de marktwerking.
  Waar zijn nu al die politieke partijen met hun mooie praatjes? Een nieuw kabinet laat alweer op zich wachten en voordat er iets aan gedaan wordt zijn we alweer een jaar verder. De volgende commissie dient zich straks vast weer aan….De commissie AWBZ, Algemeen Waanzin Beleid inde Zorg?

 91. jan zegt: 18-07-10 om 13:34

  Beste mensen dit is toch niets nieuws al die ambtenaren en semi ambtenaren vullen alleen maar hun zakken, terwijl het werkvolks steeds minder wordt; we hoeven niet te rekenen op de minister en z’n vrindjes, die drinken lekkere wijnen , gaan een keer van bil bij de dames bij plezier. mijn advies al die ambtaneren gewoon een keer op zijn gezicht slaan, daar zijn ze namenlijk wel bang voor, iets anders namenlijk niet aangezien ze onschendbaar zijn

 92. sanne zegt: 18-07-10 om 13:45

  Ik vind het laag, heel erg laag dat de overheid eigenlijk (want zo is het gewoon) zorgvragers laat betalen voor de dagelijkse huishoudelijke dingen.

  Ik denk dat we het hele kabinet( als dat er nog komt) maar eens in een rolstoel moeten zetten en dan de zorgbieden zoals die in huizen geboden word
  Misschien gaan de ogen en oren eens open en word er eens actie ondernomen!!!
  Zelf werk ik als verzorgende in een verzorgingshuis en maak ik de dagelijkse realiteit mee.
  Ik vind het diep en diep triest dat mensen die gevochten hebben om NEDERLAND weer op te bouwen na de oorlog zo behandeld worden door de overheid.
  Ik denk dat het kabinet op hele andere dingen moet gaan bezuiningen zoals ontwikkelingshulp en defensie.
  de minister verdubbelde het opgehaalde geld voor Haiti. De overheid ging toch zo hard bezuiningen???
  Nou, ik weet nog wel miljoenen dingen op te noemen in Nederland waar geld heen kan

 93. ikke zegt: 18-07-10 om 13:45

  zie mijn vorige stukjes. Wil eigenlijk wel gaan klagen bij Zorgkantoor maar vrees voor represailles naar mijn zoon toe,erg he. Volgen CVZ heb je er recht op maar je kunt het nergens krijgen

 94. Jelle Post zegt: 18-07-10 om 14:05

  Ik kan me wel iets voorstellen bij deze gang van zaken! Niet helemaal hetzelfde maar het komt wel op hetzelfde neer. Wij runnen een taxibedrijf buiten de grote stad en zijn ‘van huis uit’gewend een goede service te verlenen. Doordat zorgverzekeraars het ‘schandalige’ tarief bepalen dat wij voor ritjes naar ZH krijgen, kunnen we geen service meer verlenen. Ditzelfde is bij zorginstellingen ook aan de hand! De overheid bepaald het bedrag dat deze zorginstellingen krijgen en daar kan het niet mee uit. De enige oplossing is dan bewoners zelf voor bepaalde kosten te laten opdraaien. Dit ongeacht of deze kosten eigenlijk niet door de bewoners betaald zouden moeten worden. Ik zie het probleem ook niet echt, blijkbaar lukt het bewoners e.o familie nog steeds om de eindjes aan elkaar te knopen.

 95. Cindy zegt: 18-07-10 om 14:36

  Veel wet en regelgeving in de zorg wordt uitgedacht door mensen achter een bureau. Ze moeten steeds wel wat nieuws verzinnen, anders worden ze werkloos. In de instellingen zitten weer veel mensen achter de bureaus om alle nieuwe regels weer door te voeren. Vervolgens hebben we weer mensen nodig om hun aan te sturen en ook boven die mensen moet weer een manager komen. Hebben we daar op de werkvloer wat aan? Nee, we zijn alleen maar extra tijd kwijt aan registreren en rapporteren om te laten zien dat we ons aan al die regels houden. Iedere zoveel jaar bedenken ze weer wat nieuws en begint het hele circus weer. Onder het mom van vooruitgang worden er verkapte bezuinigingen doorgevoerd. Op de werkvloer merken we dat. Harder werken, meer ziekteverzuim, minder tijd voor de cliënt en meer tijd in kantoor. Vast personeel wordt te duur, dus schalen ze steeds meer goedkope flexwerkers in. Onze schoonmaak is hopeloos. Cliënten betalen onze loonkosten wanneer we kleding met ze gaan kopen, op vakantie gaan een uitstapje maken. Officieel mogen we ze niet eens meer naar de kapper brengen, te duur qua personeel. Waskosten betalen ze al jaren. De hoge heren vinden het belangrijker dat wij de administratie op orde hebben, want dat moeten ze weer verantwoorden naar al hun vriendjes achter het bureau. Niet voor niets dat laatst uit een onderzoek bleek dat zoveel verzorgenden e.d. uit de zorg willen. Hard werken en de klappen opvangen en constant terug moeten komen van vrije dagen omdat er te weinig personeel is en dan ook nog zien dat al je harde werken maar een druppel is in het levensgeluk van onze cliënten.

 96. addie pieters zegt: 18-07-10 om 14:55

  onze zoon is verstandelijk gehandicapt enwoont zelfstandig met begeleiding in een wooncentrum. hij heeft een indicatie voor ondersteunende en persoonlijke verzorging en een verblijfsindicatie. deze AWBZ voorzieningen betaalt hij dmv een PGB.
  ik merkte dat hij rekeningen kreeg waarop 8 uur zorg per week berekend werd, terwijl er 7 uur zorg per week geleverd werd. toen ik hier een opmerking over maakte, werd er verteld dat ook bijv een gesprek met mij berekend werd. mijn opmerking was toen dat dit doorberekend moet worden in de uurprijs en dat dat niet van de zorguren van de client afgetrokken moet worden. geen reactie. enige tijd later hier weer over begonnen en toen werd erkend dat er teveel berekend was. er is dus ongeveer 1 jaar 1 uur teveel berekend; de uurprijs van ondersteunende begeleiding is 43 euro. toen ik vroeg wat doet u hier nu aan, werd gezegd dat dit niet meer teruggedraaid kan worden. dus teveelbetaalde geld weg! fraude? onze zoon krijgt nu wel 8 uur zorg per week.
  als onze zoon met vakantie is, bijv. 3 weken, hij heeft dan dus geen zorg van de zorgaanbieder, maar van ons; maar toch komt er dan over die maand een rekening met hetzelfde bedrag als de maand ervoor. mijn opmerkingen hierover werd beantwoord met: ja maar de kosten van het personeel gaat bij ons gewoon door. hier ben ik dus ook nog niet mee klaar, maar we zijn aan het onderhandelen.
  ik kan nog wel meer zaken hier benoemen, maar dan wordt dit stukje veel te lang.
  er is veel mis in de AWBZ zorg, en het is duidelijk dat de AWBZ zorg erg duur is. maar moet ten koste gaan van de ouderen en gehandicapten?
  heel goed dat de NOS, NZA hier mee aan de slag gaat.
  groeten addie pieters.

 97. Michel Klaassen zegt: 18-07-10 om 15:39

  Terecht of onterecht , wat denkt U van de kosten die WIJ “chronisch zieken en gehandicapten in rekening krijgen gebracht van de regering , mijn vrouw en ikzelf zijn beiden chronisch ziek en behandicapt hierdoor ,eigen bijdragen aan medicijnen die niet meer onder de vergoeding vallen , wel noodzakelijk zijn om niet zieker te worden , eigen bijdragen voor verzorging/verpleging , huishoudelijke zorg , drempelbedragen voor de verschillende zaken , zorgvervoer eigen bijdrage , eigen bijdrage aan de ziektekostenverzekeraar , en dan alles twee maal , want twee volwassenen , wij zijn per maand 277 aan verzekeraar ,150 eigen bijdrage aan medicijnen ,24 aan zorg , twee maal 165 per jaar en twee maal 89 per jaar ,en dan niet te spreken over aanpassingen etc. (brillen , gehoorapperaten en batterijen filters , noe maar op) eindconclusie al in geen twintig jaar ene dag weg geweest , laat staan op vakantie ,en wat de verpleeghuizen /verzorgingstehuizen etc aangaat is dat net zo schandalig , deze mensen komen net als wij ook nooit meer weg ,.

 98. janny zegt: 18-07-10 om 15:57

  ” leef zuinig om verzorgt te kunnen sterven”.
  Aan moeder werd een kamertje in het verzorgingshuis aangeboden. Kamer was al vier jaar niet bewoond. wij werden verplicht om de kamer te laten restaureren op eigen kosten.. De duiven hadden daar jaren vertoefd.Eerst uitmesten.Cementdeklaag egaliseren, volledig schilderwerk incl. balkon.Muren wanden laten stucadoren later behangen n schilderen. Repareren van hemelwater doorvoer.Totale kosten €2800,==
  De noodzaak tot opname was zo hoog dat ik dit heb moeten accepteren.
  Nog steeds voel ik mij bedrogen.

  Janny.

 99. Frans zegt: 18-07-10 om 16:55

  Ik las dat de minister verbaasd was. Dit lijkt mij toneelspel. Ze had veel eerder verbaasd kunnen staan en veel verbaasder kunnen zijn wanneer zij goed op de hoogte was van al hetgeen gebeurd in de zorg.
  Verder is er al veel genoemd. Maar waar ik het niet mee eens ben dat het verdwijnt in zakken van managers. Er is geld tekort, lage CAO, het individueel indiceren om geld te verkrijgen zijn boosdoeners.

 100. francina zegt: 18-07-10 om 18:38

  Dit is allemaal al heel lang aan de gang .Mijn zusje zat in een tehuis voor geestelijke gehandicapten,zij gingen eens uit eten want zij hadden toch ook recht op een uitje!!!!!!!!!!! rekening van 75 gulden heb ik niet voldaan want mijn zusje haar eten hadden .ze zelf meegebracht nm uit de blender.Zo heb ik een mand vol met poppen kleerdjes allemaal kleding te heet gewassen. ,en maar nieuw aanschaffen.Wij brachten altijd alles zelf mee,koekjes het kaakje bij de thee van, Maxima, ik zorgde voor haar haar ging met haar naar arts en ziekenhuis en oogarts noem maar op.Er is dus nog niets veranderd

 101. Lia zegt: 18-07-10 om 20:38

  Laat ik voorop stellen dat mijn ouders het zeker niet slecht hebben in het verzorgingshuis waar ze wonen en dat is met name te danken aan de liefdevolle verzorging van het personeel en de vrijwilligers. Ze doen echt wat ze kunnen om het de mensen naar hun zin te maken. Maar waar het mij vooral om ging was de geruststelling dat er altijd iemand aanwezig zou zijn bij calamiteiten want zelf woon ik te ver weg om snel bij hen te kunnen zijn.
  Nou niet dus. Mijn moeder is afgelopen week ‘s nachts gevallen. Mijn vader heeft direct op het alarm gedrukt in de hoop dat er heel snel iemand zou komen. Het heeft ruim één uur geduurd voor de nachtzuster eens een kijkje kwam nemen. Ze was aan de andere kant van het huis bezig geweest met een bewoner. En dit is al de 2e keer dat dit gebeurt is. Ik vind het van de zotte dat er ‘s nachts op 50 bewoners 1 nachtzuster aanwezig is.
  Verder betalen ze € 80 per maand voor de was. We zijn uren bezig geweest om alle kledingstukken van een kenmerk te voorzien en toch gebeurt het regelmatig dat (zelfs nieuwe) kleding niet terug komt uit de was.

 102. Waarom meldt de nieuwslezer dat de AWBZ-premies door iedereen worden of zijn betaald? Voor een groot deel van de volwassenen w.o.huisvrouwen, onjuist.

 103. Mook-Kuit zegt: 18-07-10 om 21:19

  Wij hebben drie jaar lang zelf de wasmoetendoen en toiletpapier gekocht omdat mij moeder teveel gebruikte.
  Er moet diudelijk van overheidswegen meer gekontroleerd worden want de outje worden meestal met een kluitje in het riet gestuurd.

 104. Sylvia Nauta zegt: 18-07-10 om 21:22

  Ik schrok toen ik gisteren het nieuws hoorde. Mijn moeder is in de 2e fase van Altzheimer en krijgt nu in het verzorgingshuis volledige dagopvang. Wij betalen dit jaar (volgend jaar wordt dit nog veel duurder) 97,- euro per maand extra voor een z.g. hotelarrangement. Dit houdt in dat buiten 5 min. per dag 1 uur extra p week een werkster komt. Verder wordt de vuile was in de wasmand gedaan en de schone was in de kast gelegd.( de was en opruimen doe ik zelf al maar ik heb geen keus) Verder krijgt ze nu buiten het drinken tijdens de maaltijden 1 x extra drinken per dag.Ze mag kiezen of ze dat ‘s middags of ‘s avonds wil. Het oppompen van de rolstoelbanden kost 4 euro. Het toiletpapier koop ik zelf en alle extraatjes ook. Waar kan ik exact vinden waar ze nu eigenlijk recht op heeft?
  Sylvia

 105. henry zegt: 18-07-10 om 22:50

  Mijn partner(52 jr) werd vorig jaar july na 3 maanden ziekenhuis opgenomen in een verpleegtehuis in Haarlem,na een intake gesprek van 10 minuten kon ik meteen 100 euro betalen voor een tv-tje boven zijn bed. Aangezien het de enige afleiding was voor hem overdag met tegenzin de 100 euro betaald,plus de maandelijkse ziggo abonnements kosten. Na verhuizing naar een andere kamer werd mij verteld dat ik een flatscreen moest kopen,wat ik weigerde.De tv moest maar verplaatst worden met plafondsteun. Na enig geharrewar gebeurde dit ook. Toen mijn partner na 9 maanden naar een andere instelling ging kreeg ik mijn 100 euro niet terug ! Toen ik dreigde dat ik persoonlijk de tv van het plafond ging schroeven omdat ik hem betaald had,kwam er een tv incl. steun,met de mededeling dat ik er toch niets aan zou hebben omdat het een zgn hotel-tv was zonder geluid. Dat kon mij niks schelen want het was een principe kwestie voor mij.
  Mijn partner heeft spastische handen en zeer pijnlijke voeten,Ik werd gebeld dat ik zijn nagels moest knippen want ze konden dat niet doen.
  Gelukkig waren wij de allerjongsten daar in dat “verpleeg”tehuis,en kon ik elke dag een vinger aan de pols houden omdat ik veel zaken niet vertrouwde daar ! Voor de bejaarde bewoners is het vreselijk omdat deze mensen niet meer mondig zijn over het algemeen,en niet voor hun rechten kunnen of durven opkomen !
  Wij zijn gelukkig naar een passende instelling gegaan,waar het een hemel lijkt na de 9 maanden verpleegtehuis.
  Het is idd een GROF schandaal hoe er in veel verpleegtehuizen wordt omgegaan met de bewoners !! En ja als Ik dan hoor dat nederland van plan is om miljoenen belastinggeld over de balk te gooien voor een WK voetjebal…dan zou ik de betrokken ministers aan hun oren naar dat verpleegtehuis te trekken en laten zien wat er nou werkelijk speeld in de zorg in nederland !! Het heeft een hoog oostblok gehalte naar mijn mening !

 106. Elsje zegt: 19-07-10 om 03:26

  Mijn moeder is dementerende en woont in een verpleeghuis. Daar ligt ze al ruim 4 maanden op bed. De laatste weken mag ze een uurtje uit haar bed, maar het liefst zouden ze haar 24 uur op bed houden, lekker makkelijk hoeven haar niet aan te kleden of met de hanglift op de po te zetten tig keren per dag. Omdat ik de hele boel daar niet vertrouwde, heb ik aan de verpleeghuisarts een verwijzing voor een geriather gevraagd en gekregen. Daar moest ik eerst de brief brengen voordat hij mijn moeder kon zien. De brief die de verpleeghuisarts mij gegeven had kwam nogal ernstig over bij de geriather en hij hoefde mijn moeder niet te zien maar schreef wel een brief naar de verpleeghuisarts met het advies mijn moeder meerdere malen uit haar bed te halen, omdat dat veel beter voor haar was. De verpleeghuisarts had in zijn brief geschreven dat mijn moeder aan hartfalen leed en een beginnend longoedeem had. De verpleeghuisarts lachte hartelijk toen ik hem vroeg of hij de brief van de geriather al gehad had .Omdat hij mijn moeder niet gezien had kon hij ook niet oordelen vond hij. Mijn moeder houden ze in het verpleeghuis op bed omdat ze volgens hun moe en soms duizelig is, wat ik te gek voor woorden vind, om iemand daar voor op bed te houden. Ik dacht toen, mijn moeder is nog nooit bij een cardioloog geweest en dan met hartfalen is het toch wel belangrijk is een keer gezien te worden door een specialist. Dus ik met mijn moeder met de rolstoeltaxi naar het ziekenhuis. Er moest gelijk een hartfilmpje gemaakt worden en de cardioloog keek ook op haar medicatielijst en kwam tot de ontdekking dat zij hartmedicatie kreeg die ze helemaal niet mocht hebben en gelijk mee moest stoppen omdat zij een hartslag had van 40, ze viel nog net niet flauw volgens de cardioloog, maar ze kon er wel moe van zijn en duizelingen krijgen. Dit is nu precies waarom ze haar in het verpleeghuis op bed laten. Is dit niet verschrikkelijk iemand ruim 4 maanden 24uur op bed leggen, door de verkeerde medicijnen te geven. In het verpleeghuis zeiden ze ook als ze in de stoel zat sliep ze veel, logisch met een hartslag van 40. Nu krijg ze die medicatie niet meer en haar bloeddruk hartslag en zuurstof in haar bloed zijn heel goed, want dat moesten ze een week meten, ik denk op advies van de cardioloog. Iedere keer als mijn moeder weer naar haar bed moet is ze heel erg boos en zegt dan dat ze niet ziek is en niet naar bed wilt, maar ze leggen haar nog steeds nu 22uur op haar bed. Morgen komt de verpleeghuisarts weer en ik ben benieuwd wat hij nu weer gaat doen , maar wij willen dat mijn moeder z.s.m. uit haar bed komt. Als dit nog langer zo door gaat, ga ik deze kwestie voorleggen bij een letselschade advokaat en eventueel de krant erbij een regionale en de telegraaf, want dit kan geen dag langer zo door gaan.

 107. Bart zegt: 19-07-10 om 08:08

  De grote waanzin van kosten berekening slaat toe op de zorg vragende medemens, dit soort verbruiksartikelen kan je gewoon in algemene kosten opnemen, en verrekenen over het aantal inwoners van een instelling.
  Lampjes en rolstoelbanden is een klusje voor een technische dienst of huismeester, zou je ook heel veel inactieven nu voor kunnen inzetten, ik bedoel dan de mensen die nu een langere tijd naar een baan zoeken.
  Nu is gekozen voor een kostenverslindende bezigheid met facaturen sturen voor dit soort karweitjes en spulletjes die gewoon nodig zijn.
  Die tijd die vrij zal komen kan je benutten voor een menswaardige verpleging van de medemens, en ze niet de gehele dag in hun drek en urine laten liggen, waar zelf geen tijd is voor het luchten van die ruimtes.

 108. Trudi zegt: 19-07-10 om 08:24

  Mijn man is als jong-dementerende opgenomen in een AWBZ instelling. Ik weet niet wat allemaal tot de verzekerde zorg behoort, maar voor het wassen van de kleding betaal ik al sinds hij is opgenomen. Verder werd er een bedrag in rekening gebracht voor uitjes. Sinds de invoering van de ZZP is er een andere wind gaan waaien. Nog steeds moet ik betalen voor het wassen van de kleding maar daarnaast zijn er allerei pakketten ingevoerd te weten voor:
  1. persoonlijke verzorging ( douchefris, shampoo etc) dat laatste deed ik al altijd omdat er met kwalitatief slecht spul gewerkt werd, mijn man had altijd schilfers op zijn huid zitten.
  2. welzijn, van de instelling krijgen ze 1 aktiviteit per 14 dagen, voor allerlei andere aktiviteiten moet er betaald worden. B.v. 2 x in de maand een klassiek muziek uurtje € 8,–
  3. last but not least voor het gebruik van de slaapkamer wordt € 25,– in rekening gebracht als er met meerder op een kamer geslapen wordt en als men een kamer voor zich alleen heeft is dat € 32,50.
  4. er zijn nog meer pakketen bv. een extra douchebeurt etc.
  De mevrouw die het heeft over het eigen inkomen van de bewoners en dat het dus logisch is als zij moeten bijbetalen, moet eerst eens gaan navragen hoe een en ander in elkaar zit. De bewoners betalen namelijk al maandelijks een eigen bijdrage. Die is afhankelijk van het inkomen.
  Wat er overblijft is niet zo heel veel en daar moeten nog allerlei andere kosten ook betaald worden bv ziektekostenverzekering, bril, kleding, En daar moet heel veel van zijn. Om een voorbeeld te geven: 15 sets aan ondergoed, 10 pyama’s, 10 pantalons, 10 overhemden. En nog is vaak niet genoeg kleding omdat het vaak 10-14 dagen duurt voordat spullen terug zijn van de wasserij. Daarnaast raakt er veel zoek en/of is niet meer schoon te krijgen. De afgelopen 2 jaar heb ik 50 pantalons moeten kopen!
  De bewoners mogen blij zijn als er iemand nog geld voor ze uit kan geven, anders blijven ze verstoken van zaken die het leven leuk kunnen maken.
  De maaltijden vind ik om te huilen. Men heeft het gepresteerd om in 8 dagen tijd 4 maal wortelen op het menu te zetten. En ik vraag me af of in gewone huishoudens stamppot champignons of appeltjes gegeten wordt.
  Bij mij in ieder geval niet.
  Ik ben het dus met de hele gang van zaken niet eens. Maar de politiek kan nu wel de bezorgde partij uithangen, zij zijn er wel verantwoordelijk voor dat de zorg steeds verder uitgekleed wordt. Dus hoeveel problemen ik ook heb met de wijze waarop de instelling zijn financien op orde probeert te krijgen, namelijk via de bewoners, ik begrijp ook wel dat er ergens geld vandaan moet komen. Dus dan moet dat maar via degene die zorg geleverd krijgt.
  Maar daarmee wordt tegelijketijd de achterblijvende partner geconfronteerd. Want hoe meer geld er naar de patient gaat, hoe minder er voor het thuisfront overblijft.
  In mijn meest cynische bui heb ik wel eens gezegd dat ik nu begrijp waarom de vrouwen van overleden maharaja’s mee de brandstapel opgingen. Hun leven was namelijk ook voor bij.
  Mijn leven is weliswaar niet voorbij, maar om nou te zeggen dat het er leuker op geworden is. Nee. Er wordt gezegd dat je vooral leuke dingen moet doen, maar ja dat kost allemaal geld en dat heb je met een partner in een zorginstelling niet.

 109. Leo van der Veen zegt: 19-07-10 om 10:30

  Inmiddels heb ik gelezen dat waskosten van kleding door de instellingen in rekening mogen worden gebracht. Ouders en verzorgers hadden bezwaar aangetekend bij s’Heerens Loo maar kregen geen duidelijke berekening van het te betalen bedrag van 560 euro per jaar per client. We blijven dat een onevenredig bedrag vinden per woning van 5 tot 10 clienten.

 110. Anna zegt: 19-07-10 om 10:52

  Familielid verhuist naar verzorgingshuis (AWBZ). Moet zelf voor stoffering (vloerbedekking, gordijnen e.d.) zorgen volgens het huis. Ik dacht dat dit niet zo was (http://www.cvz.nl/zorgpakket/a.....ingen.html) en bel de overkoepelende organisatie. Die verwijst me terug naar het huis. Dat schiet dus niet op.
  Ze neemt haar eigen meubeltjes mee (dat wilde ze ook), maar het valt me op dat ze geen linnengoed (lakens, handdoeken) van de instelling krijgt. Ze betaalt dan ook zelf voor de waskosten hiervan (volgens mij moet de instelling voor –schoon- linnengoed zorgen); overigens heeft ze hier ook niet om gevraagd, dus misschien zou de instelling op haar verzoek hier wel voor zorgen. Maar in elk geval heeft niemand laten weten dat dat kan. Ze krijgt ook geen WC papier van de instelling.
  Ze krijgt een “broodgeldvergoeding” van ruim €55 per maand. Daarvan wordt ze geacht brood, beleg, frisdrank en fruit voor de hele dag te betalen. Een warme maaltijd en koffie/thee wordt door de instelling geleverd.

 111. Marjo zegt: 19-07-10 om 11:21

  Mijn moeder zit in een verzorgingshuis op de afdeling voor dementerenden. Wc-papier moeten we zelf kopen, er wordt gebeld als er een lamp kapot is, die moeten we zelf vervangen of toestemming geven om dit tegen betaling te laten vervangen, latex handschoenen worden niet vergoed, een bijdrage is gevraagd voor iets bij de koffie, pedicure krijgt ze niet vergoed, dit kost 20 euro per keer (iedere 4 weken. Een fietspomp voor de rolstoel heb ik zelf maar aangeschaft, want met zachte banden rijdt zo’n ding erg lastig. Verder maken we regelmatig zelf schoon. Voor nieuwkomers wordt de kleding niet meer gewassen.

 112. Ricardo zegt: 19-07-10 om 11:54

  Hopelijk wordt een goed deel van bovenstaande reacties doorgestuurd naar het ministerie, erg triest wat zorgmanagers de laatste jaren de patiënten aan extra kosten in de maag splisten. We kunnen dit gerust een nieuw voorbeeld van een ‘frauduleus failliet van de marktwerking’ noemen. Wat gaat de altijd minzaam lachende demissionaire minister die graag nog meer marktwerking ziet komen hieraan nog doen?

 113. ikke zegt: 19-07-10 om 13:19

  Sylvia,
  Download de Brochure “Daar hebt u recht op in een awbz instelling van CVZ.
  Helaas geen garantie.In ons geval zegt men gewoon:Wij hebben daar niets mee te maken.Hebben onze eigen regels. Vandaag met het Zorgkantoor gebeld.
  Succes

 114. Schaamteloos zegt: 19-07-10 om 13:57

  Triest, triester, Nederlands als zorgstaat

  Maar waar ik nog het meest triest van wordt: er zijn mensen die dit beleid verdedigen. Niet vanuit een “het kan niet anders” maar vanuit een “dit is rechtvaardig” oogpunt. Puur op de regeltjes, er zit geen enkel greintje menselijkheid meer bij.

  Mensen die jarenlang aan de opbouw van een land dat uit een oorlog kwam hebben gewerkt, en er echt niet allemaal de vruchten van hebben geplukt. Die zich in hebben gezet voor gelijke behandeling, recht op zorg, afschaf kinderarbeid, recht op educatie. En nu ze eenmaal oud zijn en zorg nodig hebben knijpen we ze uit en geven ze niet eens een papiertje om hun kont af te vegen. Danken we ze af als “voegen niets meer toe aan de samenleving” in ruil voor een plasma TV en een MPV, die zijn tenslotte belangrijker. Geven we liever een bonus aan een manager waar je 10 jaar toiletpapier voor alle bejaarden in Nederland van kan kopen dan dat we even omkijken.

  Let wel: veel van de verzorgers gaat dit ook aan het hart. Zij voeren alleen opdrachten uit van een commercieel bestuur.

  Huilen met de muts is het in Nederland met het respect en de zorg gesteld. Huilen met de dikke vette muts.

  En dan heb ik het nog niet over het persoonsgebonden budget en wat daar allemaal kompleet niet aan klopt. Definitie van Zorg en Verzorgen. Iemand? Ik heb het anders geleerd…..

 115. Elfriede zegt: 19-07-10 om 15:01

  Ik kom als vrijwilligster 2x p. maand bij een gehandicapte bejaarde vrouw in een verzorgingstehuis. Graag zou ik willen weten wat normaal is. Als haar banden opgepompt moeten worden, of een lampje is kapot, dan duurt dat gemiddeld 2 weken voor dat de klusjesman kan komen. Men zegt dan bij de balie: de familie moet dit doen. De naaste familie is bejaard en wonen allemaal verder dan 100 km; dus geen fam. die iets kan doen. Omdat alles zo lang duurt, neem ik dan mijn man af en toe mee voor de klusje: ook niet optimaal, want hij heeft een baan waarbij hij per dag 9 uur werkt en 4 uur reist. Dus een andere oplossing is gewenst.
  Fruit koopt mevrouw via een soort SRV-service en krijgt men dus niet van het tehuis. De maaltijden zie ik soms als men te laat heeft geserveerd: ik heb nog nooit verse groente gezien! Het is erg triest om te horen dat ze (1 à 2 x per week) pas om 11.00/12.00 uur wordt ‘gewekt’, ze ligt dan al vanaf 6.00 uur te wachten, krijgt dus om 12.00 uur ontbijt en om 13.00 uur de warme maaltijd!
  Beneden in een info-rek liggen klachtenformulieren; ik heb er een keer een voor haar meegenomen, maar invullen: NEE, stel je voor dat ze dan wraak nemen en alles nóg slechter wordt. Douchen gebeurd maar 1 x per week, ook tijdens een hittegolf (kamer op het zuiden en géén airco), enz..
  Het wordt tijd dat er duidelijke richtlijnen komen over wat wèl kan/mag/moet en wat niet.

 116. E.Visser zegt: 19-07-10 om 15:33

  Ook mijn Vader verblijft in een Verpleeghuis en ik krijg ook de nodige rekeningen.1200 euro aan het CAK.Gemiddeld 170 euro waskosten.Pedicure 25 euro.Een dagje uit 25 euro.1 maal per week naar een soosavond 11 euro.Zorgverzekering 141 euro.Naampje in zijn kleding 1.10 euro per kledingstuk.De kapper moet hij ook zelf betalen.Bovendien is er bij hem nooit toezicht in de huiskamer.Er wordt gezegd dit is er op afstand.Inderdaad worden zoals in de telegraaf staat vandaag de Ouderen in zorg worden uitgewrongen.Schande!!

 117. Siegfried zegt: 19-07-10 om 18:00

  Ik kan hieruit alleen maar concluderen dat ik dit ronduit een zeer schandalige zaak vind maar bovenal te gek voor woorden: de Nederlandse belastingbetaler betaald hiervoor diens belasting en wat doen deze decadente verpleeg -en zorgtehuizen? Nog eens extra een graantje meepikken bij mensen die het al zo slecht hebben, mensen die afhankelijk zijn van anderen doordat ze zelf weinig tot niets meer kunnen. Waar is de moraliteit van dit soort instellingen gebleven? Ik ben dan ook de stellige mening toegedaan dat de Nederlandse Zorgautoriteit hier met onmiddelijke ingang maatregelen tegen dient te nemen. Dit kan door bijvoorbeeld extreem hoge boetes op te leggen, zo hoog dat het niet meer mogelijk is om bijvoorbeeld bestuursleden en anderen hoge topfunctionarissen binnen dergelijke instellingen te voorzien van exorbitant hoge bonussen danwel vertrekregelingen want wat hoor je hierover? Helemaal niets!

  Wel van hulpeloze mensen plukken terwijl zij ook nog eens een eigen bijdrage betalen. Ik vind dit een grote schande maar bovenal een absoluut dieptepunt in de menselijke geschiedenis!

 118. Ook mijn zoon woont in een instelling van Talant volgens het hoofd van de instelling is er € 6,50 per dag beschikbaar voor eten waarvan € 5,50 voor de warme maaltijd (dus € 1,00 voor ontbijt en lunch)verder wordt er van de bewoners een bedrag van € 20,00 gevraagd voor een koekje bij de koffie, frisdrinken, chips e.d wat neerkomt op € 240,00 eigen bijdrage per jaar.

  Bovendien wonen ze in een oud gebouw zonder airco of zonwering hierdoor staan de deuren de hele dag open waardoor de vliegen vrij spel hebben.
  Ik kan het alleen maar met de rest van de reactie’s eens zijn dat er heel snel wat moet gebeuren zowel door de instellingen als regering.
  Nederland als welvaartstaat nu even niet dus.

 119. Ricardo zegt: 20-07-10 om 11:03

  Inmiddels ontving ik een mailtje van de NOS-redactie (mevr. van den Brink) met het bericht dat de NOS de berichten niet doorstuurt maar dat oa. de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) graag klachten wil ontvangen.
  Ik neem aan dat iedereen die hier reageerde dit mailtje ontving en hoop dat u uw vaak schrijnende klachten doorstuurt.

  Het is immers het enige ‘wapen’ dat u heeft om misschien door de ‘rubberen buraecratie’ heen te komen en klachten eindelijk daar te krijgen waar je mag hopen dat er wel iets mee gedaan wordt. Zelf heb ik mijn oude moeder gelukkig in huis dus heb deze klachten niet. Het beetje thuiszorg dat we nodig hadden ging goed. Zo kan het ook..

 120. R. Koopmans zegt: 20-07-10 om 20:50

  Mijn ouders wonen al jaren in het verzorgings tehuis Lorentzhof in Leiden. Zij hebben van begin af aan het toilet paier zelf moeten betalen. als zij de verjaardagen wilden vieren beneden in de grote zaal moesten ze daar apart voor betalen, ook als zij de kopjes ed. van het huis gebruikten. Het eten is er zo slecht, dat mijn moeder wordt bijgevoed via de huisarts. Kinderen halen kant en klare maaltijden voor hun ouders, cq vader cq moeder. Schandalig. er wordt totaal niet gewandeld buiten met de bewoners. Er wordt weer bezuinigd op het eten. kroketjes en slaatjes zijn afgeschaft en 1x per week krijgen ze nog een eitje. Van mij mag dit stuk geplaatst worden in het Leidsch Dagblad, want in deze tijd is het een schande om de ouderen zo aan te pakken. Zij hebben immers ervoor gezorgd dat Nederland zo opgebouwd is geworden na de oorlog, zodat wij nog de vruchten er van plukken. En dan zo behandeld te owrden. het zijn vooroorlogse praktijken. Een hele grote schande voor een “beschaafd” land als Nederland.

 121. rangdangdoodle zegt: 21-07-10 om 14:10

  ik snap al deze reacties niet allemaal voelen ze zich gepiepeld maar willen wel bezuinigen op ontwikkelingshulp enz:.
  waarschijnlijk ook op de vvd of een andere bezuinigings geile partij gestemd ja dan krijg je dit soort praktijken gewoon kado.mischien niet one issue gaan stemmen.bezuinigen op de gezondheid en verzorging?dan moet je bij rechts zijn.laat deze rechtse partijen maar ff regeren dan zien we over 4 jaar wel waar de hardste klappen zijn gevallen.voorspelling: bij jou en mij,niet bij de buurman die 4xper jaar op vakantie gaat en een vette car rijdt met een mooi inkomen daar zorgt zijn partij wel voor.o je weet niet welke partij dat is?waar jij met je lage loon op gestemd hebt,de VVD,EN/of PVV.
  de pvv gooit gewoon alle sociale beloften overboord om te kunnen regeren.
  check voortaan of je loon bij de partij past.ze zorgen echt alleen voor hun soort mensen.

 122. ikke zegt: 22-07-10 om 11:25

  stukje van rangdangdoodle snap ik niet zo goed.We hebben hier over onterechte betalingen in onze zorg!!!Niet over de politieke keuze van mensen!!!Laten we het dus wel zuiver houden en praten over de onterechte betalingen.

 123. yvonne zegt: 22-07-10 om 11:51

  Er is volgens mij voldoende geld voor de zorg, het wordt alleen verkeerd uitgegeven!! Het gaat naar al die graaiers die aan de top zitten, die de hele dag zitten te vergaderen, die we kunnen missen als kiespijn!! Het moet naar de mensen op de werkvloer, want als die er niet meer zijn kunnen die graaier aan de top het ook wel vergeten!!!!!

 124. Claudia zegt: 23-07-10 om 16:24

  Jammer dat de andere kant niet belicht wordt. Ik ben het met iedereen eens dat hoe wij hier in dit land omgaan met onze ouderen inderdaad treurig is. Maar dat alles uit de AWBZ vergoed kan worden is fantasie. Zorginstellingen krijgen namelijk alleen maar geld voor de daadwerkelijk geleverde zorg (dus douchen, aankleden enz.), geld voor het sociale aspect is al nagenoeg wegbezuinigd om maar een voorbeeld te noemen. Ook het geld wat er besteed mag worden aan een maaltijd is niet van deze tijd, 3 Euro per dag, voor 3 maaltijden en tussendoortjes!!! Geeft u 3 Euro per dag uit aan de dagelijkse boodschappen? Tevens eist de overheid dat je als zorgaanbieder de geleverde zorg op de minuut af via een speciaal computersysteem rapporteerd aan de overheid. Deze computersystemen ben je verplicht te hebben en worden geleverd door commerciële bedrijven met woekerprijzen (want ze weten dat je het nodig hebt) die hier maar al te graag een slaatje uit slaan. Was het nu nog zo dat de overheid met 1 systeem zou werken maar nee, wij moeten hier de geleverde zorg en informatie van cliënten die hier in huis zijn via 15 verschillende systemen aanleveren. En al deze kosten worden niet vergoed uit de AWBZ maar wij zijn wel verplicht deze handelingen uit te voeren van de overheid. Alle verplichte bureaucratische rompslomp gaat dus ten koste van het welbevinden van de cliënt. Ongeveer eenvierde van het budget gaat op aan opgelegde administratieve handelingen en alle daaraan verbonden kosten (computersystemen, medewerkers die het invoeren etc.) Dus als de overheid de systemen ‘s wat efficiënter kan inrichten zodat het administratieve verhaal niet zoveel werk kost dan kunnen wij weer gewoon aan het bed gaan staan en hoeven we ook niet moeilijk te doen over WC rollen en frisdrank. Zorginstellingen doen dit niet voor de lol, die zien dit ook liever anders maar de regeldruk dwingt ons tot dit soort maatregelen om het hoofd boven water te houden.

 125. Claudia zegt: 23-07-10 om 17:02

  Oh en nog iets. De NZA staat nu met het wijzende vingertje maar ik weet niet of iemand ooit de brieven met de beleidsregels van de NZA heeft gezien. Niet te begrijpen. De beleidsregels zijn onduidelijk geschreven (je kan er alle kanten mee op) en regelmatig totaal niet toepasbaar in de praktijk. Vaak conflicteren deze regels met elkaar, waardoor het helemaal onduidelijk wordt, of worden ze met terugwerkende kracht ingevoerd. Nog komischer wordt het als je de NZA gaat bellen om te vragen of ze het even kunnen uitleggen omdat je het graag wil toepassen maar het niet begrijpt. U raadt het al, ze snappen het zelf ook niet. Ongelovelijk. Dus NZA verbeter de wereld, begin bij jezelf!

 126. ikke zegt: 25-07-10 om 10:01

  Werd gevraagd om mee te doen aan een tweede bespreking door NOS.
  Helaas ben bang dat persoon waar het om gaat hier op afgerekend gaat worden Dus besloot om NIET mee te doen op verzoek van de betrokkene.
  Jammer dat dit zo gaat.

 127. rangdangdoodle zegt: 05-08-10 om 13:21

  de mensen hun laatste financiele reserves plunderen gaat helaas tot onze samenleving behoren anders word er geen winst behaald en kunnen managers geen bonussen krijgen.
  ook dit is door de geld wolven bedacht een mens is een koe en moet worden leeggemolken,jammer allemaal

 128. G.G.Nellestijn zegt: 17-08-10 om 11:21

  Mijn moeder wordt al bijna 8 jaar verzorgd in het verzorgingstehuis “Vilente, De Klinkenberg” in Ede.
  Sinds 1 juni 2010 betaalt zij 2 euro per maand voor de huur van de alarmzender en 2,50 euro per maand voor administratiekosten. Voor dit alarm heeft zij bij haar opname al een borgsom betaald. Ik vraag me af of dit zomaar kan!

 129. Rocker zegt: 05-11-10 om 12:25

  Mijn moeder zit in “de Linde” een tehuis in Dordrecht. Daar wordt aan de familie gevraagd of ze toiletpapier mee willen nemen. Ik heb wel eens aangegeven dat dat via de AWBZ wordt betaald. Dat wij dat dus niet hoeven te doen. Dat wordt dus gewoon ontkent. En je laat je demente moeder dus niet zonder zitten.

 130. Miranda zegt: 17-01-11 om 16:56

  Ik werk zelf in de zorg en hiervoor was ik hulp in de huishouding.
  Je wordt als werknemer behoorlijk aan banden gelegt dit mag niet dat mag niet en doe je het toch (omdat een collega uit eigen belang je verraad) moet je op het matje komen en je nader verklaren.
  Maar wat mij echt in het verkeerde keelgat schiet is dat mensen extra hulp kunnen inkopen .
  Er is geen tijd voor u meneer / mevrouw jansen maar als u extra betaald dat is er plotseling wel tijd. 45 euro voor een uurtje zwemmen in het zwembad om de hoek met 1 begeleider en taxi heen en terug Ongeloofelijk!daar heb je dat je hele leven voor gewerkt.

 131. Arnold zegt: 24-10-11 om 23:56

  Amsta Amsterdam volhardt in het doorbelasten van pedicure en administratiekosten ZONDER enige kennisgeving vooraf. De CR zou hiermede hebben ingestemd. Het grote graaien gaat verder….
  Zorgkantoren doe hier iets aan !

 132. Ik woon in een 1 kamerappartement van Middin(steinmetz) en ze brengen mij onterecht voedingsgeld en schoonmaakmiddelen in rekening terwijl het AWBZ het vergoed. ik ben hierover gefustreert over en ik had het tegen de medewerkers van middin erover geuit en willen niet naar mijn luisteren. ik praat gewoon tegen de muur. kortom ze sollen met mij. ik heb ook recht op een nieuwe bed en ik heb het ook nog niet. die begeleid(sters) maken gewoon misbruik van mij. ik ben bang dat ze straks veel veder gaan met mij. straks wordt ik mishandelt. help mij. wat moet ik hier aan doen?

Geef een reactie