De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Gezocht: OV-chipkaart gebruikers

ov-chipkaartBinnenkort gaat een onderzoekscommissie aan het werk die de problemen met de OV-chipkaart gaat onderzoeken. Wij zijn op zoek naar de verhalen van de gebruikers van die kaart. Wat zijn uw positieve en uw negatieve ervaringen?

Daarbij hebben we een paar specifieke vragen:
- Hoe gaat het in de praktijk met de kosten van het gebruik van de OV-chipkaart? Denk daarbij aan dubbele opstaptarieven, verschil in prijs voor de heen- en de terugweg of boetes doordat u bent vergeten uit te checken.
- Heeft u problemen met het gebruiksgemak van de kaart? Bijvoorbeeld in- en uitcheckpalen die onvindbaar zijn of problemen met de verschillende producten die u op uw kaart kunt laden?

Hoe specifieker de antwoorden op de vragen, hoe bruikbaarder ze zijn voor ons, bijvoorbeeld in uitzendingen die we over dit onderwerp gaan maken. Als u bijvoorbeeld ervaringen hebt met onvindbare in- en uitcheckpalen, geef dan aan om welk station het gaat en waar de palen uiteindelijk bleken te staan.

U kunt uw ervaringen achterlaten in de reacties of door te mailen naar headlines@nos.nl. Vergeet bij het reageren op dit blog niet om uw (juiste) e-mailadres in te vullen, zodat we eventueel nog contact met u op kunnen nemen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


135 reacties op “Gezocht: OV-chipkaart gebruikers”

 1. Berend T. zegt: 26-10-10 om 13:03

  De prijzen van mijn busreizen zijn 22,5% gestegen door de OV-Chipkaart, maar de prijzen van mijn treinreizen zijn 7,7% gedaalt. Dus is het na de streep toch duurder.

 2. Dennis zegt: 26-10-10 om 13:03

  Beste Lezers,

  Ik heb de ov chipkaart nu al 1,5 jaar en ben op z’n zachtst gezegd niet echt enthousiast.
  Hij is al 2 maal kapot gegaan in mijn zak en daar had ik met een strippenkaar/abbonoment geen last van.
  Dit grapje kostte me €15,- omdat je een nieuwe kaart moet kopen.
  Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat ik had ingecheckt op een station en daarna op een ander station wou uitchecken, alleen lukte dit niet omdat het poortje defect was.(ook dit kost je geld, omdat je niet uitgechecked hebt.)
  Ik vind het een KLOTE systeem wat ons door de neus geboord is en we betalen 5x zo veel als met de strippenkaart.
  Ik hoop ook dat de ov chipkaart een flop word zodat we weer lekker met zn allen terug naar de strippenkaart kunnen gaan.

  Vr gr,

  Dennis Rodenburg

 3. Marcel Berkien zegt: 26-10-10 om 13:05

  L.S.,

  In tegenstelling tot alle negatieve berichten (die vaak ook gewoon waar zijn!) ben ik zeer tevreden over het gebruikersgemak dat de OVChipkaart met zich meebrengt. Rotterdam voerde de kaart al vrij snel in voor tram en metro en sinddien gebruikte ik de kaart al. Nu heb ik intussen de OVChipkaart ook voor de NS (reizen op saldo), en die is uitgevoerd met automatisch opladen en mijn voordeelurenabonnement.

  Voordelen: korting wordt automatisch berekend als ik doordeweeks NA 9 uur instap (woon-werkverkeer Rotterdam-Schiphol v.v.). In eerste instantie controleerde ik de afgeschreven bedragen dagelijks, maar ik kan geen fouten ontdekken.

  Nadeeltje: natuurlijk ook twee keer vergeten uit te checken. Dure grap bij de NS, maar het blijft een beetje eigen schuld.

  Ik zou ervoor pleiten de kaart in echt heel Nederland in te voeren. Net als in Londen, die heeft de Oyster Card – supersnel in- en uitgaand verkeer.

  Hartelijke groet,

  Marcel

 4. J. van de Coterlet zegt: 26-10-10 om 13:10

  waarom wordt er niet één in/uitcheckpaal voor meerdere vervoerders. voorbeeld: Amstelstation Amsterdam één paal voor NS én Metro

 5. Paul zegt: 26-10-10 om 13:11

  Had een OV-chipkaart van NS met trajectabo en aansluitend 3 sterren/zones abo voor tram/bus/metro etc.
  Gebruik bij NS was super simpel: geen in-/uitchecken nodig, alleen tonen bij controle.
  Gebruik bij andere vervoerders is heel verschillend en daardoor dus verwarrend (ritten binnen de 3 zones!):
  - bij Connexion (Schiphol-Amstelveen vv) steeds in-/uitchecken zoals je verwacht; er wordt echter niets afgeboekt bij in- en dus weer bijgeboekt bij uitchecken, zoals me bij navraag wel is verteld; er staat gewoon een 3-ster abo op de kaart en daarmee krijg je groen licht van de controlebox/paal in de bus
  - bij de HTM (Den Haag) moet je echter NIET in-/uitchecken omdat er anders wel wordt afgeboekt terwijl er geen saldo op de kaart staat, alleen abo’s, producten dus; kwam daardoor negatief te staan: ~ € 1,50 of zo ;-) ; ook bij de HTM dus alleen de kaart tonen.

  Later met andere anonieme-OVkaart met saldo bij metro in A’dam verliep alles probleemloos; overal palen te vinden.

 6. Dorien zegt: 26-10-10 om 13:11

  Het automatisch opladen van de OV-chipkaart blijkt in de praktijk lastig te zijn. Het systeem op zich werkt prima: geen omkijken naar het saldo en dus altijd geld op de chipkaart. Het aanmelden en afmelden blijkt lastiger. Ten eerste het aanmelden: na het aanmelden op de website en het doen van een proefmachtiging (0.01 cent) krijg je na enkele dagen een brief thuis waarmee je het opladen kan activeren. Aangezien mijn traject Enkhuizen – Purmerend is en het enige servicepunt van de NS in Hoorn is, wil ik daar het automatisch opladen activeren. Dit blijkt niet mogelijk! Hiervoor moet ik naar Amsterdam (waar ik gemiddeld eens in de twee maanden kom). Dit heeft dus even geduurd. Vervolgens blijkt dat je elk jaar een nieuwe voordeelurenkaart krijgt (waar de ov-chip in zit). Om het saldo van de ene kaart naar de andere over te zetten, moet eerst het automatisch opladen worden gestopt (wat logisch is). Dit is weer een traject via website, brief thuis en daarmee naar het servicepunt. Gelukkig kon het dit keer wel in Hoorn! Maar al met al erg omslachtig en vooral omdat dit zich jaarlijks gaat herhalen..

 7. J. van de Coterlet zegt: 26-10-10 om 13:13

  dat je van het kastje naar de muur gestuurd wordt als je vragen hebt over de kaart. Ik heb een NS OV chipkaart en als ik er een vraag over heb dan verwijst de NS mij naar de OV organisatie en die verwijst mij weer terug naar de NS. En de NS verwijst mij weer terug naar de OV organisatie. en zo verder

 8. Karin zegt: 26-10-10 om 13:22

  1. Ik gebruik de OV-chipkaart met automatisch opladen. Dus zodra mijn saldo onder de 5 euro komt wordt er direct 10 euro afgeschreven. Met de zaken die genoemd worden heb ik (nog) geen ervaring.
  2. Eigenlijk heb ik geen problemen met de OVChipkaart. Vind het alleen maar ideaal. Zeker met het automatisch opladen heb je nooit last van een te laag saldo waardoor je niet kan inchecken.

 9. Bij inchecken krijg je alleen op het scherm te zien ‘goede reis’. ik wil het saldo zien, zodat ik beter kan controleren wat afgeschreven wordt. Verschillende bedragen die afgeschreven worden voor eenzelfde rit met een eenzelfde bus zijn geen uitondering.

 10. Peter Kievits zegt: 26-10-10 om 13:23

  Ik ben niet blij met de NS OV-kaart om de volgende redenen:
  - Het is niet mogelijk om anoniem met korting te reizen.
  - De NS stelt je vooraf bij het activeren van de kaart voor de keuze of je eerste
  of tweede klas met korting wil reizen. Wijzigen is blijkbaar alleen mogelijk per
  internet. Het is niet mogelijk om daar bij het begin van de reis voor te kiezen,
  terwijl dat met het oude systeem wel kon.
  - Het saldo dat je op je kaart moet bijhouden om vaak met de trein te reizen is
  veel te hoog. Als je automatisch laat bijladen heb je pas achteraf inzicht
  in hoeveel geld je hebt uitgegeven, en het kan niet met een anonieme kaart.

  Zolang deze bezwaren niet zijn opgelost, blijf ik bij het papieren kaartje.

 11. M.S. de Groot zegt: 26-10-10 om 13:26

  Beste redactie,

  afgelopen zondag ben ik netjes ingecheckt bij station venserpolder, bij station waterlooplein wilde ik uitchecken en toen begaf mijn ov chip het. Gevolg was dat ik door de poortjes met iemand moest meelopen, gevolg: opgepakt door de politie en 60 euro boete. De politie checkte mijn kaart en constateerde dat ik netjes was ingecheckt, alsnog een boete omdat ik misbruik zou maken van gvb apparatuur. Dit is werkelijk van de zotte, reactie politie: Zere Tolerance beleid.

 12. Ik maak graag gebruik van de OV-chipkaart die ingebouwd zit in mijn voordeelurenkaart als 60+er. Voordelen zijn dat ik veel flexibeler kan reizen. kocht ik vroeger retourtjes en zat dan vast aan één aankomststation, nu cheque ik uit bij het eerste station van aankomst en kan van een ander station gemakkelijk terugreizen. Het eerste nadeel is het onderescheid tussen trein en ander vervoer. Ik ben in Amsterdam al eens ingechequed bij een metro paaltje terwijl ik de trein ging nemen. Ik merkte dat pas toen ik bij het station van aankomst uitchequede. Ik kreeg overigens het instapbedrag van GVB keurig terug zodat ik de thuisreis uiteindelijk gratis had gemaakt. Een ander nadeel is onbetrouwbaarheid de registratie in bussen. Het is mij bij Connexxion al een aantal keren overkomen dat ik bij een heel ander station zou zijn ingestapt als in werkelijkheid. Dit koste mij steeds te weinig extra om er achter aan te gaan maar op den duur is het zeer ergerlijk. Toch blijf ik de OV chipkaart gebruiken, ik kan nu onverwacht de bus nemen als ik dat wil, zonder een strippenkaart in voorraad te hoeven hebben.

 13. Anders dan een enkele vergeten uit te checken, vind ik de OV-chipkaart ideaal en een noodzakelijke stap de toekomst in.

  Vooral als je automatisch opladen hebt ingesteld; dan hoef je namelijk nooit meer stil te staan bij je vervoersbewijs (zolang je incheckt).

  Specifieker kan ik niet zijn, omdat ik geen klachten heb.

 14. J.D. Boetje zegt: 26-10-10 om 13:35

  1. Men moet er goed op letten dat sommige treinbestemmingen aan een lijn van een andere vervoerder dan NS zijn gelegen ( zoals lijnen van Arriva in het Noorden van Nederland en Syntus in het Oosten). Dan moet men zeker nu nog een papieren treinkaartje kopen omdat dat het voordeligst is.
  2. Het is aanbevelenswaardig, bij het gebruik van persoonlijke ov-chipkaarten, deze te laten registreren op de website ovchipkaart.nl
  Anders zijn kleine foutieve afschrijvingen achteraf eigenlijk niet meer
  aantoonbaar. Ik geloof dat bij anonieme ovchipkaarten kleine foutieve afschrijvingen er doorglippen. Het kan bijna niet anders.
  3. De automaten in bussen en trams bij stadsvervoerders ( HTM en RET)
  vertonen wel eens storingen. Er wordt dan teveel geld afgeschreven doordat een verkeerde instaphalte- of uitstaphalte door de automaat wordt geregistreerd.
  Ik heb dit jaar tweemaal een te hoge afschrijving bij HTM en RET
  gereclameerd; een derde keer was het bedrag te klein ( 30 eurocent) om er een claim over in te dienen – er was toen een verkeerde uitstaphalte geregistreerd. Bij regiovervoerders zijn dergelijke fouten mij nooit overkomen, en ook niet bij de NS.Wel een aantal malen bij regiovervoerders chip-automaten buiten werking aangetroffen (buslijnen).
  4. Hoewel bijna iedereen, naar ik vermoed, uiteindelijk wel aan het gebruik van de ov-chipkaart zal wennen, is enige publieksvoorlichting over het voorkomen van bepaalde problemen met tv-spotjes niet verkeerd. De waarschuwing om niet vergeten uit te checken in metro of trein lijkt soms irritant, maar heeft mij meermalen van mijn vergeetachtigheid om uit te checken afgeholpen.

 15. - Ik heb volgens mij geen last van dubbele opstaptarieven, maar a) stap weinig over en b) heb nooit een idee van mijn saldo.
  - Ik kan over het algemeen goed in- en uitchecken. Echter loop ik tegen onduidelijke foutmeldingen aan (“kaart ongeschikt” betekent “saldo onvoldoende”, niet kunnen reizen met NS met studentenOV, automatisch activeren werkt niet, niet kunnen aanmaken van een account omdat er een jaar oude gegevens worden verwacht, trage communicatie hierdoor. Het gebruik van de ov-chip ervaar ik niet als negatief, de communicatie met de organisatie achter de ov-chip echter wel.

 16. Sinds kort heb ik een OV-chipkaart. Ik reis met enige regelmaat van Den Haag CS naar Amsterdam CS. En ik ben enthousiast over deze aanschaf. Geen gedoe meer om met je koude handen de betaalkaart of geld uit je portemonnee te toveren. Nooit meer een foute toets indrukken en weer opnieuw moeten beginnen. Niet meer in de rij staan bij de kaartjesautomaat, net als je een keer een beetje aan de late kant bent. Niets van dat alles. Gewoon je kaart voor de kaartlezer houden en doorlopen. Mijn bevindingen op een rijtje:

  Bestellen: supergemakkelijk via internet.
  Ophalen van de kaart: moet op het station via de kaartjesautomaat en dat kan een beetje lastig zijn. Voor mij was het geen probleem omdat een vriendelijke NS-medewerker mij daar even bij assisteerde.
  Gebruiksgemak: fantastisch, zeker in combinatie met reizen op saldo.
  Als je eenmaal weet hoe de in- en uitcheckpalen er uitzien, zijn ze op de stations die ik gezien heb, gemakkelijk te vinden.
  Enige nadeel misschien: als je vergeet uit te checken geeft dat nogal wat gedoe. Heb ik gelukkig nog niet meegemaakt.

 17. Positief aan de ov-chipkaart is dat je met dezelfde kaart gebruik akn maken van verschillende openbare vervoerders. Met tarieven heb ik niet zoveel moeite. Het vinden van een poortje is lastig, deze moeten eigenlijk in de trein te vinden zijn, net als bij bussen en trams. Bij het in-uitchecken misschien duidelijker maken, nu staat er in het scherm goede reis of tot ziens. Met lampjes erbij is het misschien nog duidelijker. Wel beide aangezien veel mensen kleurenblind zijn en problemen hebben met lampjes die oplichten.
  Ik heb zelf een jaartraject kaart van de NS en vindt het schandalig dat ik nog niet kan reizen op saldo bij de NS. Als ik ergens naar toe wil moet ik nog een kaartje kopen!! Dit moet snel veranderen

 18. Rob Valkhoff zegt: 26-10-10 om 13:45

  Ik gebruik de OV-chipkaart vanaf dag één. Ik ben uiterst tevreden en positief. Ik heb nooit problemen gehad. Ik zou het een schande vinden wanneer het systeem op de helling gezet wordt en/of helemaal vervangen wordt. In landen als Nederland wordt toch al veel te ruim en boven onze stand geleefd en dat leidt gewis tot een gigantisch faillissement. De poortjes zijn uitstekend en moeten niet verwijderd worden. In tegendeel, de poortjes moeten worden aangescherpt omdat er nu nog twee personen door kunnen tegen de betaling van één!!! Hats off to o.a. het team van de heer Testa dat eind jaren negentig/begin 2000 naar Hongkong vloog om het systeem daar te bekijken en het hier te introduceren.

 19. W J Walvis zegt: 26-10-10 om 13:45

  Over de OV-chipkaart
  Het went maar er zijn een paar dingen onhandig, licht irritant of wezenlijk een bezwaar.
  1. als je je chipkaart in je portemonnee hebt in je tas moet je minimaal twee keer per reis een handeling verrichten in plaats van 1x een kaartje kopen. Ik merk dat me dat gaat ergeren na een tripje metro-trein-metro. Ik dacht: zeker bedacht door iemand die zijn portemonnee in zijn binnenzak draagt en in een tas. Netto resultaat gebruikersgemak onduidelijk
  2. onhandig is dat je niet kan meteen kan zien of je wel of niet hebt ingechekt. Dan moet je naar een leesautomaat en dan mis je misschien net de trein. Als je een kaartje koopt kan je zien wat je gedaan hebt, concreet. Vooral voor nog oudere mensen is dat laatste fijn, maar ook voor verstrooide mensen van alle leeftijden.
  3. Jammer dat je voor metro en trein apart moet in- en uitchecken en tweemaal het basistarief betaalt.
  4. soms ontbreken incheckpalen op perrons, en moet je naar de uitgang. Gedoe.
  5. Vervelend vind ik dat je bij reizen met korting na 9 uur pas een paar minuten van tevoren kan inchecken. Als er geen incheckpalen staan op de perrons sta je eerst te wachten bij de ingang van het station en nog even op het perron. Bovendien soms kort tijd om de afstand af te leggen (en dat wordt er niet beter op met de wandelingen op stations als Amsterdam en Rotterdam, van een paar minuten)
  6. Als je de treinreis kan declareren, dan zijn een paar dingen onpraktisch:
  - je kan niet alleen de betreffende ritten selecteren om te printen, tenminste ik ben daar nog niet achter. En in principe gaat het mijn werkgever niet aan wat ik in mijn vrijetijd doe.
  - je moet wachten tot het systeem de reis heeft verwerkt voor je via internet een uitdraai kan maken; dan kan je het niet meteen afhandelen. Als je een uitdraai doet op het station is het net zoveel handeling als een kaartje kopen.
  7. jammer vind ik dat je niet meer iemand kan aanbieden om op jouw strippenkaart te reizen, wat vooral prettig is als je gasten uit het buitenland hebt. het chipkaartsysteem is een erg individualistische, licht asociale vorm van betalen
  8. jammer is ook dat reizen met een groep, met name met kinderen, en waar geen alternatief is, erg lastig wordt. Probeer eens met 60 kinderen in de Rotterdamse metro te reizen – veel plezier en neem vooral 2 extra begeleiders mee om de kaartjes langs de lezer te halen.
  9. Principieel bezwaar is dat iemand in het systeem mijn doen en laten wat reizen aangaat kan volgen; het kopen van een kaartje is anoniem. Misschien is nu de staat wel te vertrouwen, maar wie zegt dat dat zo blijft? Zie de geschiedenis.

  Dus: voor de trein is er nu nog keus, maar in de metro niet. Anders kocht ik vaker een kaartje voor de trein dan nu het geval is.

  Met vriendelijke groeten

  mw. Walvis

 20. Ronald zegt: 26-10-10 om 13:59

  Ik doe hiken als bijbaantje en daarmee reis ik door heel nederland met het openbaar vervoer. Het is mij opgevallen dat er in de bussen 2 verschillende types incheckpalen zijn. Je hebt de grijs/witte palen zoals bijvoorbeeld bij de GVU en Connexxion. En je hebt de gele palen bij bijvoorbeeld Veolia. Aan die gele palen erger ik me heel erg. Het scherm is alleen goed leesbaar recht van voren, ik ben 1,87m dus wil ik het goed lezen moet ik bukken. En het inchecken werkt niet goed, heel vaak krijg ik eerst een groen lampje te zien en daarna een rood. Deze palen werken alleen goed als ik mijn kaart uit mijn portemonnee haal en er tegen aan houd. Die grijs/witte palen doen daar helemaal niet moeilijk over, ik heb daar zelf nog nooit gezien dat het in-/uitchecken fout ging (ondanks dat ik mijn kaart in mijn portemonnee heb). Ik neem aan dat die gele palen een stuk goedkoper zijn, wat ten koste is gegaan aan de techniek.

 21. Sophie Krale zegt: 26-10-10 om 14:02

  Bij gebruik bij mij eerste reis met de OV Chipkaart in de bus Arriva van Sleeuwijk naar Utrecht werd 4 euro teveel afgerekend. Ik heb niet vergeten uit te checken, maar toen ik instapte op de terugreis in Utrecht zei de buschauffeur dat het niet goed ging met de kaart en ik moest nogmaals mijn kaartje voor het apparaat houden.

  Het vreemde is dat je als je gewoon een kaartje koopt voor deze reis één euro goedkoper uit bent…

 22. Niels T zegt: 26-10-10 om 14:06

  Ik heb een OV chipkaart met een jaarabonnement voor studenten. Ik heb dus het recht om gratis te reizen.

  Laat ik beginnen met de positieve dingen: De chipkaart is een pasje. Hij past dus makkelijk in je portemonnee. Tot zover het positieve.

  Een chipkaart moet opgeladen worden. Via I-deal kan je online betalen en dan je bestelling ophalen bij een ophaalpunt. Dit klinkt omslachtig en dat is het ook. Het lijkt wel alsof we nu al 10 jaar achterlopen qua techniek. Bovendien heb ik ooit bij een bestelling een maand moeten proberen bij verschillende ophaalpunten totdat de bestelling op mijn pas wilde komen.

  Verder heb ik ooit een boete gekregen van GVU (Utrecht) omdat ik niet had ingecheckt. 40 euro boete terwijl ik het recht heb op gratis openbaar vervoer. Bij de GVB in Amsterdam, de NS en Arriva hoefde je op dat moment nog niet in te checken om gratis te mogen reizen. Volgens de controleur had ik dat moeten weten, maar een zekere vorm van uniformiteit zou toch heel wenselijk zijn. Waar moet je wel inchecken, waar hoeft dat niet?

 23. Joep zegt: 26-10-10 om 14:12

  Ik heb eigenlijk weinig problemen. In het begin stonden er, zelfs op Utrecht CS, maar een paar incheckpalen, maar dit is inmiddels flink verbeterd. Mijn kaart wordt nu automatisch opgeladen. Dit is wel een must voor fijn gebruik. Mijn belangrijkste minpunt heeft te maken miet mijn voordeeluren abonnement: als in om 8.50 incheck om mijn trein van 9.00 te halen betaal ik het volle tarief, dus ben ik genoodzaakt om in de overgangstijd van normaal naar voordeeluren tarief nog gewoon een kaartje te kopen. Ik ga ervan uit dat dit minpunt spoedig verholpen zal zijn. Moet ook kunnen, want op het moment dat in uitcheck is te achterhalen welke trein ik heb gehad en of ik dus recht had op het voordeeluren tarief of niet.

 24. M Riecker zegt: 26-10-10 om 14:17

  Ik heb een OV chipkaart en gebruik ´m niet vaak, maar de keren dat ik `m gebruik heb ik totaal geen problemen.

 25. Gerrit Kruijer zegt: 26-10-10 om 14:19

  -Heb problemen gehad bij overstappen op Amstelveen Busstation, bij overstappen bleek dat de volgende instaphalte dan Schiphol Noord of Amsterdam, Kalfjeslaan is in plaats van het busstation. Check daarom nu via de Web site mijn kaart;
  - Het duurt bij Connexxion erg lang om geld geretourneerd te krijgen. Bij mij duurde dat circa 5 weken. Door een storing in de apparatuur was toen EUR 12,- afgeschreven.
  - De heen- en terugreis verschilt vrijwel altijd. Het zou m.i. beter zijn om begin- en eindpunt tr registreren.

  Met de NS heb ik nog geen problemen ondervonden.

 26. E.J. Oskam zegt: 26-10-10 om 14:24

  Ik was een keer mijn OV-chipkaart vergeten en moest dus een ‘annonieme’ kaart uit de automaat kopen. Waar meteen 10 euro bel tegoed op staat.
  Echter en nu komt het deze kaart kost 17,50

  Schandalig!

 27. Eef Stavenuiter zegt: 26-10-10 om 14:27

  Het is handig om met de chipkaart te rijden. Om mijn reiskosten te declareren bij mijn werkgever moest ik vroeger alle kaartjes en strippenkaarten inleveren. Met de OV chipkaart zou dit veel makkelijker zijn ware het niet dat de site van OV-chipkaart.nl veel problemen heeft met de registratie van de reizen. Zo is men regelmatig gegevens kwijt met als gevolg dat ik ze niet kan declareren (dus betaal ik de reis zelf). Ook heb ik bemerkt dat bijv de conducteurs niet weten hoeveel de reizen nu kosten (vroeger kocht is een retourkaart, nu check ik 2 keer in en twee keer uit, registreerd het systeem dat als retour?). Kortom systeem is in gebruik handig maar qua systeemadministratie nog een behoorlijke chaos.

 28. Randy zegt: 26-10-10 om 14:34

  Ik vind de ov-chipkaart een heerlijk systeem! Geen gezeur meer met (zoeken naar contant geld / geldautomaat om) last minute een bus-/treinkaartje te kopen.

  Meestal stort ik een vrij groot bedrag op die chipkaart; 75 of 100 euro. Grote bedragen betaal ik het liefst met een creditcard. Ik vind het wel jammer dat alleen het GVB creditcards accepteert; NS en Connexxion niet. De streekbussen in Almere zijn allemaal voorzien van oplaadpunten; vreemd dat de stadsbussen dat niet hebben. Een buskaart kun je bij elke chauffeur kopen; dan moet je toch ook in elke bus je ov-chipkaart op kunnen laden?

  Wat ik wel oplichterij vind: als je twee ov-chipkaarten (oude voordeelurenkaart en nieuwe voordeelurenkaart, bijv) hebt met een saldo van € 2,00 en een saldo van € 10,00 dan weigeren NS/GVB om het saldo van de ene kaart over te hevelen naar de andere kaart. Of je moet € 2,50 administratiekosten betalen?! Dat vind ik pure diefstal.

  Niet op mij van toepassing, want ik krijg m’n chipkaart gratis van NS maar ik vind het schandalig dat je normaal gesproken een ov-chipkaart moet kopen voor € 7,50. Dat stukje plastic hoort gratis te zijn; je koopt het niet voor je lol. Een stamkaart bij je busabonnement was vroeger ook gratis…

 29. Pieter zegt: 26-10-10 om 14:37

  In Amsterdam maak ik verplicht gebruik van de OV-chipkaart. Daarvoor gebruik ik mijn NS-Kortingskaart. Volgens mij is de chipkaart veel te vroeg ingevoerd: de techniek is nog niet op orde en verre van klantvriendelijk.
  1. De ingebruikname is heel omslachtig. Als je denkt dat dat via internet kan, heb je het mis: je moet naar een of ander bemand kantoor om de kaart te activeren. Het automatisch laten opwaarderen van de kaart gaat ook op een zeer omslachtige en klantonvriendelijke manier.
  2. Ook het opladen van de kaart kan niet via internet. Ik woon (en reis meestal) in Amsterdam, en maak incidenteel verre treinreizen. Ik heb ervoor gekozen om de kaart automatisch te laten opwaarderen met een bedrag van 10 euro. Een hoger saldo wil ik niet: zonde van het geld (zeker bij diefstal of verlies van de kaart). 10 euro is voldoende voor reizen in de stad, maar volstaat niet bij langere treinreizen. In dat geval zou het makkelijk zijn als de kaart, b.v. bij een treinreis die 30 euro kost, automatisch 3 x 10 euro zou opladen. Of dat je vooraf via het internet (I-deal) de kaart even extra kunt opwaarderen. Beide mogelijkheden ontbreken.
  3. In- en uitchecken zouden automatisch moeten gaan, zodra je de in- en uitgang passeert. Ik vind het een “achterlijke techniek” dat je zelf de kaart voor de kaartlezer moet houden. Bij sommige deuropeners die met een kaartsysteem werken gaat de deur automatisch open, zonder dat ik de kaart voor een kaartlezer moet houden. Waarom is er niet eenzelfde systeem ingevoerd bij de OV-chipkaart?
  4. Als ik eenmaal, zonder uit te checken, bij een bus- of tramhalte ben uitgestapt (en dat is mij meermalen overkomen), dan is het onmogelijk om die fout te corrigeren. Belachelijk dat er bij de haltes geen kaartlezers staan.
  5. Wat mij ook is overkomen is dat de kaartlezer bij het uitchecken geen “piepje” gaf, waarna ik de kaart nogmaals voor de kaartlezer hield. Gevolg was dat de kaart ten onrechte weer werd geactiveerd.
  6. Bij elke reis van gelijke lengte wordt een ander bedrag afgeschreven. Raar maar waar.
  7. Tijdens reclamecampagnes van het GVB werd reizigers gevraagd om de oude strippenkaart op te maken “omdat hij niet meer bruikbaar was”. Maar tot mijn stomme verbazing bleek tijdens mijn vakantie op Terschelling dat je daar helemaal geen gebruik kan maken van de chipkaart. En ze zijn ook niet van plan om de kaart in te voeren. Terwijl strippenkaarten hier nergens meer worden verkocht.
  8. Wanneer je vergeet uit te checken kun je, b.v. bij Connexxion, niet via internet je geld terugvragen: daarvoor moet je een formulier opsturen. Connexxion stuurt wel netjes een berichtje of het bedrag is toegekend, maar het GVB niet. Dat bedrijf maakt het bedrag zonder berichtgeving op je rekening over.
  9. Vaak zie ik dat mensen na het inchecken direct naar achteren lopen om weer uit te checken. Het systeem werkt fraude in de hand.
  Kortom, de OV-chipkaart is voor mij één grote mislukking.

 30. Jan zegt: 26-10-10 om 14:39

  Ben over de hele linie met de bus 15% duurder uit (streekbus Veluwe)dan met strippen of stadskaartje. Paar keer vergeten uit te checken, ook een paar keer deed apparaat het niet. Kost wat moeite maar tot nu toe altijd nog geld terug gekregen.(heb 1 keer tot 3 x toe moeten vragen)

  Gebruiksgemak is groot, laat kaart automatisch opwaarderen dus nooit saldotekort.
  Wel een groot probleem gehad. Heb de chip op voordeelurenkaart NS. Op bepaald moment deed die het niet meer. Ingeleverd, kreeg wel tijdelijk vervangende VUK NS, maar zit geen chip op. Moest toen anonieme chipkaart kopen want moet af en toe met tram in A’dam en R’dam reizen. Kost me wel € 7,50 extra en er staat nu nog € 2,50 op die ik niet terugkrijg. Noodgedwongen bewaar ik deze kaart maar voor het geval ik nog eens pech heb.
  Henb intussen een nieuwe VUK NS met chip. Maar nu heb ik nog het probleem dat op mijn oude VUK NS nog een € 15 saldo staat die ik niet terug kan krijgen. Kaart is vervallen, daarmee ook het saldo. Vind het wel erg vervelend dat een kapotte chip waar ik helemaal niets aan kan doen mij uiteindelijk € 25 kost. Ben nog wel bezig om bij NS de schade vergoed te krijgen maar dat is een heel traject. (als ik de tijd zou rekenen levert me dat hooguit een euro per uur op van m’n eigen geld)

  Maar ja, probleem staat natuurlijk ver in de schaduw bij dat van studenten die 100 en euro’s per maand erbij inschieten door kapotte chip.

 31. brenda zegt: 26-10-10 om 14:51

  Zelf heb ik een studenten ov-chipkaart. Voor mij zijn er geen problemen. Ik kan door de week elke dag gratis met de trein en met de bus. Ik hoef niet in en uit te checken bij de trein, wel bij de bus. Als ik in de bus zit houd ik het kaartje in mijn handen waardoor ik het niet vergeet.

  In Roermond is het vinden van een in en uitcheck paal eenvoudig. Er staan er en heleboel als je het station oploopt dus je moet erdoorheen. Voor de rest staan er over het hele station nog enkele palen verspreid. Meestal word de machinist ook om dat je moet uitchecken.

  Het enige nadeel was dat ikzelf bij een AH-winkel mijn pasje moest gaan opladen die toch wel een paar kilometer van mijn huis vandaan was.
  Er was wel een ov-chipkaart automaat in de buurtwinkel, maar daar kon je alleen je kaartje opladen met geld en niet je studentenproduct ophalen.

 32. Willem Morelis zegt: 26-10-10 om 15:00

  de OV-chipkaart (met automatisch opladen) vind ik zeer prettig. Maar de zone ritten zijn wel duurder dan bij de strippenkaart. Op mijn dagelijkse rit in de Amsterdamse tram lijn 1, 2 of 5 zijn de ritprijzen verschillend.
  Van het Leidseplein naar Nieuwezijdskolk wordt bij het uitchecken op lijn 1 en 2, 98 eurocent verrekend, maar op lijn 5, voor dezelfde rit, de ene keer 78 en een andere keer 82 eurocent. raar maar waar.

 33. Twan zegt: 26-10-10 om 15:02

  Wij hebben 4 losse OV chipkaarten moeten kopen in Amsterdam om met de tram naar mijn schoonzus te gaan. Voorheen konden we 1 grote strippenkaart kopen die ook nog eens geldig is in het zuiden van het land, limburg, waar wij vandaan komen. Nu was ik dus € 30 kwijt en hebben we welgeteld heen en terug met de tram misschien 20 minuutjes gereisd. Echter, nu blijkt dus dat ik deze losse OV chipkaarten helemaal niet kan gebruiken in onze buurt (heerlen). dus 20 minuten in de tram met twee volwassenen en 2 kinderen heeft mij ongeveer net zoveel gekost als een entree kaartje voor de efteling…. Maar het vervelendste vind ik nog dat er geen duidelijke uitleg over waar je deze kaarten verder kan gebruiken is. Zeer teleurstellend….

 34. Maurits zegt: 26-10-10 om 15:03

  1. Het grootste probleem vind ik dat je wel met elke soort van openbaar vervoer kunt reizen, maar dan alleen kunt uitchecken bij het juiste paaltje van die vervoerder. Bijvoorbeeld: op Utrecht CS moet je uitchecken voor de trein in de stationshal, maar weer inchecken voor de tram op het tramperron. Met een minieme sticker is slechts aangegeven op het paaltje voor welke vervoerder je daar incheckt. Een vergissing is zo gemaakt. Het zou schelen als de paaltjes in de kleuren van het logo van de vervoerder waren uitgevoerd.
  2. De website is niet heel duidelijk over het gebruik van de chipkaart. Ze moeten meer benadrukken dat je voor elke mogelijkheid/toepassing van de kaart je een product erop moet laden. Ook voor het kunnen volgen van je transacties (wat overigens wel wat sneller zichtbaar mag zijn). Mijn kaart ging kapot en ik kreeg dus een nieuwe kaart. Maar deze had weer een nieuw nummer, dus moest ik kennelijk deze op de website weer aanmelden om te kunnen volgen. Het zou wat klantgerichter zijn als dit door TLS zelf al gedaan werd. Immers, de mogelijkheden op je oude kaart wil je ook op de vervangende kaart hebben. Op zijn minst hadden ze me er op moeten attenderen dat ik de nieuwe kaart moest toevoegen op http://www.ov-chipkaaret.nl. Overigens vind ik, als je overal rekening mee houdt en alle (on)mogelijkheden kent, het wel een zeer prettig en redelijk flexibel systeem. Ik vind alleen wel de registratie van al je reisbewegingen wel weer een inbreuk op je privacy, maar privacy hebben we al lang niet meer in dit land sinds 9-11.

 35. abigaïl zegt: 26-10-10 om 15:07

  ik krijg geen korting als ik reis.

 36. Dick van Offeren zegt: 26-10-10 om 15:10

  Mijn eerste slechte ervaring met de OV-chipkaart had ik in de Amsterdamse metro. Daar was de stippenkaart afgeschaft voordat ik een chipkaart had. Daarom moest in €2,50 betalen voor een ritje van 3-strippen (ongeveer €1,50), dus 67% meer.

  De tweede slechte ervaring was bij het “ophalen van het reisproduct” (wie verzint zo’n omschrijving?) bij de NS-automaat. Ik had de bevestiging via de mail ontvangen, maar de NS-automaat kon het reisproduct nog niet op de kaart zetten.

  Het meest bizarre vind ik, dat ik mijn NS-trajectkaart wel als OV-chipkaart kan gebruiken voor bus-tram-metroreizen, maar niet voor treinreizen.

  Ook stoor ik mij eraan dat de kosten erg onduidelijk en erg hoog zijn. Het is toch een goede gewoonte dat de prijs van een product of dienst van te voren bekend is? Bij de OV-chipkaart kan het zelfs zo zijn dat de heenreis en terugreis tussen dezelfde haltes verschilt. Als je bij uitchecken wilt zien wat de reis heeft gekost, moet je op het display turen, iets wat medereizigers niet op prijs stellen. Ook kun je 14 dagen wachten tot de reis op de www van mijn OV-chipkaart verschijnt.

  De claim dat inchecken makkelijker gaat, klopt in ieder geval niet voor abonnementshouders, ouders met kinderen, groepsreizen zoals schoolklassen en internationale reizigers. Voor wie eigenlijk wel?

  Laat ik afsluiten met een positief bericht. De enige goede OV-chipkaartlezer is een defecte OV-chipkaartlezer. Gelukkig zijn die er veel.

 37. Op 14 oktober 2009 gaf de Amsterdamse ANBO-commissie Mobiliteit inspraak bij de raadscommissie Verkeer van de gemeente Amsterdam. Met “Het verhaal van Sam en Moos” werd geïllustreerd hoe belachelijk en onterecht het boetesysteem bij vergeten-uit-te-checken is. Men is méér kwijt dan de hele rit van begin- tot eindpunt. En ook nog: 65-plussers moeten meer boete betalen dan onder de 65.
  Vergadering gemist? Zie: http://www.youtube.com/watch?g.....XX-ZeXy_Vo

 38. M.R. Kooij zegt: 26-10-10 om 15:18

  Door de bank genomen ben ik tevreden. Inmiddels heb ik mij o.a. bij de NS aangemeld om mijn eigen reisinfo te checken en te controleren op eventuele fouten. Deze heb ik drie keer gemaakt, waarbij ik van de NS twee keer geld terug ontvang. Een keer wilde ik inloggen op Utrecht Centraal, maar nam de bus terug. Dan zou eigenlijk de incheck gewist moeten worden en overruled door een Connexction of GVB incheck. Dit kan echter nie. Ook het corrigeren van direct ontdekte fouten zou eenvoudiger moeten. Verder is het gewoon een buitengewoon handig middel en het vergt in het begin oplettendheid. Daarnaast zou iedereeen op 1 site zijn eigen handelingen moeten kunnen bekijken en correcties moeten kunnen aanvragen.

 39. Cees Haster zegt: 26-10-10 om 15:48

  eerst introductiekaart van NS uitgeprobeerd. Bleek meteen dat met de OV
  kaart een enkele reis goedkoper is dan een kaartje.Pluspunt dus. Met de
  bus diverse keren gehad dat het uitchecken niet kon omdat het apparaat tijdens de rit uitviel.Duurt maanden voordat je geld terugziet. Laatst
  in Venlo nog 1 minuut om de trein te halen. Op het perron geen incheckplaal. Bij diverse stations moet je zoeken naar incheckpalen. Als je kaart defect raakt is het een heel gedoen om een andere kaart te krijgen. Bij OV denken ze dat jem kwijt bent en dan moet je tegen hoge kosten een nieuwe kaart aanvragen. Bij NS ging het gelukkige wat beter dankzij een prima medewerkster bij de servicebalie in Zaandam.
  Zomaar even mijn bevindingen

 40. Marijn Schraagen zegt: 26-10-10 om 15:56

  Sinds november 2009 ben ik enthousiast gebruiker van de ov-chipkaart (een ‘early adopter’ zoals dat heet). Het bespaart tijd bij het instappen, er zijn geen verschillende kaartjes meer nodig, en er is mogelijk ook milieuwinst door het afschaffen van papieren treinkaartjes en strippenkaarten. Dankzij automatisch opwaarderen heb ik altijd voldoende saldo. Ik reis een aantal keer per week met het OV in verschillende delen van het land en ik heb nog nooit problemen gehad met onvindbare of niet werkende incheckplaatsen, op een doodenkele keer na dat het kastje in de bus niet werkt. Eraan denken om in- en uit te checken is een kwestie van gewoonte, net als eraan denken om een papieren kaartje te kopen (doe je dat niet, dan krijg je ook een boete).

  Twee nadelen van de ov-chipkaart in de trein icm. een voordeelurenabonnement zijn het volle tarief voor het hele traject bij inchecken voor 9 uur en het wegvallen van samenreiskorting. Dit zijn echter geen nadelen van het systeem op zich; vooral het eerste probleem is technisch eenvoudig op te lossen als de NS dat zou willen. Een betalingssysteem mag uiteraard niet de schuld krijgen van verkapte prijsverhogingen van een vervoerder.

 41. Natasja zegt: 26-10-10 om 15:58

  Ik reis al sinds maart dit jaar met de OV-Chipkaart en ik moet zeggen dat ik er eigenlijk wel erg tevreden mee ben. Vooral omdat ik ik ‘s morgens zonder korting reis en ‘s middags met korting, is het niet handig om losse kaartjes te kopen. Nu hoef ik alleen maar in te checken bij NS en na aankomst op de bestemming uit te checken. Ik reis dagelijks het traject Geleen-Sittard (veolia bus) en Sittard-Eindhoven (NS trein)

  Qua kosten is het per treinreis goedkoper met de OV-chipkaart als met een los kaartje, omdat je de prijs per enkele rit omgerekend ongeveer gelijk is aan die van een retour. Vooral omdat de korting in de daluren automatisch verrekend wordt bij een voordeeluren kaart, kun je niet ‘per ongeluk’ in het verkeerde kortingstarief reizen. (en dus een boete riskeren).

  Ik heb nog niet gehad dat ben vergeten in- of uit te checken dus daar heb ik nog geen extra kosten op gemaakt. Ik zorg ervoor dat ik mijn OV chipkaart niet wegstop maar bijvoorbeeld in de hand hou als extra geheugensteun.

  Wat ik wel heb gemerkt in de bus (Veolia bus 11 of 12 traject Sittard-Geleen), is dat deze iets te snel op de volgende halte springt. Daardoor let ik erop dat ik vlak voor de uitstaphalte uitcheck, anders berekent hij soms de kosten door voor een halte meer (dat is een bedrag van 6 cent)en dat kan met mijn reisfrequentie aardig oplopen.

  Vooral in het begin was het even zoeken naar de in- en uitcheck punten (op sittard stond maar 1 incheckpunt) maar dat is inmiddels behoorlijk uitgebreid en loop je er letterlijk tegenaan als je het station verlaat.

  Ik heb wel al 3 persoonlijke OV-Chipkaarten verzameld: 1 studentenovchipkaart / een voordeelurenkaart (dat ging niet op de studentenovchipkaart) en toen deze verlopen was na een jaar heb ik een volledig nieuwe ov-chipkaart ontvangen. Met als nadeel dat mijn OV-Fiets abbonement nu op mijn ‘oude’ voordeelurenovchipkaart staat… dat is wat omslachtig. Ik heb nog niet nagevraagd of dat kan worden omgezet.

  Automatisch opladen werkt trouwens ook erg fijn.

 42. Sarah Vinje zegt: 26-10-10 om 16:02

  Beste volkskrant,
  Ik ben een student in A’dam en reis dagelijks met de OV-chipkaart vanuit Utrecht naar A’dam.
  Na een maand reizen met mijn ov-chipkaart deed in juli 2010, de chip in mijn OV-chipkaart na het inchecken het niet meer bij het uitchecken. Volgens de telefoniste van de help-lijn had ik dan de kaart kapot gemaakt en moest ik een nieuwe aanvragen (en de 4 weken voordat ik een nieuwe kaart toegezonden kreeg op eigen kosten overbruggen en moest ik 2.50 administratie kosten betalen om het geld dat nog op mijn ov-chipkaart stond terug te krijgen).
  Toen na 4 weken wachten toen eindelijk een nieuwe OV-chipkaart kreeg bleek dat er een vernieuwde chip inzat die nog niet door alle chipkaart lezers herkend werd. Ik werd daarover keurig bericht, helaas de bus-chauffeurs niet waardoor ik regelmatig in de bus (ondanks mijn student weekkaart) alsnog moest betalen. Toen ik hierover klaagde kreeg ik te horen dat dit niet aan de OV-chipkaart lag maar aan de GVU, echter volgens de GVU moet ik met deze klacht bij de OV-chipkaart zijn. U snapt dat ik de OV-chipkaart dan ook alles behalve een succes vind.

 43. Pauline Joosten zegt: 26-10-10 om 16:07

  Wat ik niet wist is dat je wanneer je een anonieme OV Chipkaart koopt daarmee niet per trein kan reizen alvorens je die gekochte kaart via het internetgeschikt maakt voor het reizen per trein.

  Wil je dus alvast wennen aan de OV Chip, koop je zo’n ding voor die enkele keer, kun je er niet mee in de trein. Dus dan koop je alsnog een papieren kaartje want je bent dan al onderweg, en ga je niet eerst naar huisom dat ding te registreren….

 44. bas zegt: 26-10-10 om 16:12

  Helaas, ik kan u niet helpen

  Want OV waar ik een chip nodig heb – daar wil ik niet in

 45. Rene zegt: 26-10-10 om 16:15

  Toch wel positief. Geen wachtrijen. Als je wandelt kan je zo weer in bus stappen waar je ook uit het bos komt. Voordelig via via reizen.
  Ik zit in trein Arnhem naar Schiphol en krijg onderweg telefoontje kan je even naar Bussum komen. Kost me niks extra omdat je alleen op eindstation uitcheckt. Als je in Hilversum bus neemt dan trein naar Amsterdam en daar weer tram of bus kan je op overstaptarief verder. Rekent tram in Amsterdam maar 17 cent. Nadeel op Duivendrecht benedenverdieping NS geen incheck paal. Moet je boven regelen. Voordeel je kan uitstappen op Amsterdam Centraal en terug weer instappen in Amsterdam Zuid zonder enig probleem.

 46. Tom zegt: 26-10-10 om 16:17

  Het reizen met korting, na 9.00 uur, wordt niet verwerkt als al om bijv 8.45 is ingecheckt. Maar ja moet je dan buiten het station wachten?
  Een trein reis die gedeeltelijk voor 09.00 plaatsvindt en gedeeltelijk erna wordt nu geheel verwerkt met duur tarief. Met losse kaartjes is dan veel meer mogelijk (bijv Adam-groningen, dan koop je kaartje Adam-Hilversum voor stukje voor .9.00 en dan restant met korting)

  1e klas niet mogelijk

  Mijn conclusie: kaart heeft veel voordelen maar voor de specifieke produkten (soorten abonnementen, fiets, etc) zal het lastig worden om de kaart volledig te maken.

  Uitchecken in tram of bus wordt nauwelijks vergeten doordat bij de deur dat kan. Bij de NS moet je op zoek gaan:soms op perron, soms in de hal, en soms op straat. Bij Adam CS moet je tussen niet werkende poortjes door maar daardoor denk je er wel aan uit te checken. Dus overal poortjes neerzetten, dat was toch de bedoeling?

 47. Hans Vogelaar zegt: 26-10-10 om 16:18

  Ik gebruik de kaart voornamelijk bij de NS. Daar werkt het heel plezierig.
  In de bus in den Bosch heb ik volgende ervaring gehad:
  Via OV-chipkaart.nl kwam ik er achter dat ik op hetzelfde tijdstip (09:22) op 2 verschillende plaatsen (600 meter hemelsbreed) in- en uitgecheckt had. Ik weet zeker dat ik maar 1 keer uitgecheckt heb. Dus technisch klopt er iets niet.
  27-07-2010 Check-in 09:22 ‘s-Hertogenbosch, Chr. Huygensweg
  Check-out Arriva € 4,00
  27-07-2010 Check-in 09:07 ‘s-Hertogenbosch, Mgr. Diepenstraat
  Check-out 09:22 ‘s-Hertogenbosch, Centraal Station Arriva € 1,06
  Die 4 euro heb ik keurig terug gehad maar hier klopt iets niet met de techniek.

 48. Johan zegt: 26-10-10 om 16:33

  Heb zelf geen OV chipkaart en weiger er één aan te schaffen. Op de strippenkaart kan je iemand meenemen, dat kan op de OV chopkaart niet. Ook word je naam gekoppeld aan reisbewegingen. Het gaat niemand wat aan wanneer ik waarheen reis.

 49. Jos Borkent zegt: 26-10-10 om 16:49

  Ineens werd ik als student verplicht om gebruik te maken van de OV-chipkaart. Helaas had ik net nog wat roze strippenkaarten gekocht. Deze zijn nu niet meer geldig in combinatie met mijn studenten OV-chipkaart. Ik kan dus 15 euro aan kaartjes weggooien.

 50. Bert van der Meer zegt: 26-10-10 om 16:51

  De OV-Chip is naar mening vooralsnog een onding.

  Inderdaad, ik heb meegemaakt dan een reis terug duurder is dan heen: om precies te zijn € 0,11. Nou hoef ik die € 0,11 niet persé terug maar ik zou van het vervoerbedrijf (Veolia) wel graag willen weten, waar het verschil in prijs vandaan komt. Er komt geen enkele reactie: pas na een half jaar, na drie brieven en de nodige telefoontjes nog steeds geen antwoord maar uiteindelijk wel de € 0,11 terug…

  Ik heb meegemaakt dat ik bij aanvang van de reis incheck en bij het bereiken van de bestemming houd ik de kaart voor de lezer met de bedoeling uit te checken, zoals het hoort. Bij bestudering van het transactieoverzicht is er volgens het systeem twee maal ingecheckt zonder uitcheck: het tramritje kost dus € 8! Inmiddels is het teveel betaalde terugbetaald maar het terugvragen is zó niet van deze tijd: kan niet via internet maar per formulier dat per post moet worden opgestuurd.

  Ik heb het meegemaakt dat je op het station eindeloos moet zoeken naar een uitcheckpaal: om nog maar eens te zwijgen over de mallotige procedure om van klasse te wisselen …van incheckpaal via kaartautomaat … het is voor de reiziger een stuk gemakkelijker geworden.

  Hoe dan ook: mij is het duidelijk dat de malloot die dit systeem van herhaalde tochtjes van aanschafpunt via oplaadpunt naar incheckpaal naar uitcheckpaal naar internetwinkel naar klantenservice A naar klantenservice B toch naar Klantenservice A naar kaartautomaat naar kastje en naar muur en vice versa heeft bedacht, is of niet goed snik of heeft een dienstauto met chauffeur (of misschien wel beide) …

  Conclusie: hoewel de OV Chip wordt gepromoot als een zegen voor de reiziger, heeft deze alleen voor de vervoerbedrijven enig nut. Het systeem is gericht op controle, controle en controle en omdat vervoerbedrijven, vervoersregio’s en allerlei vervoersautoriteiten elkaar onvoldoende vertrouwen is er een hopeloos ingewikkeld systeem ontstaan.

 51. Fernao Beenkens zegt: 26-10-10 om 16:53

  LS,

  Ik gebruik de OV-chipkaart een aantal malen per week en reis wekelijks op het traject Delft – Maastricht vv. en maak daarnaast gebruik van bus- en tramvervoer. Zelf heb ik een NS-voordeelurenkaart ‘variant’. Een drietal zaken vind ik niet goed uitgevoerd (naast de zeer slecht uitgevoerde en onduidelijke introductie):
  - Bij problemen bestaat het risico om van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Vrij kort na de introductie (ik meen medio 2009) heb ik mijn NS-voordeelurenkaart zonder – problemen overigens – opgeladen in Amsterdam om aldaar van de tram gebruik te kunnen maken. Toen ik vervolgens mijn kaart bij de NS-kaartenautomaat in Delft wilde opladen lukte dit niet. Bij navraag bleek toen slechts een zeer beperkt aantal automaten geschikt te zijn op dat moment; te herkennen aan een kleine sticker met het OV-chipkaartlogo aan de bovenrand van de automaat. Echter, zelfs bij deze automaat lukte dit niet. Op het moment van het indienen van een klacht (of meer de tip om dit te verhelpen) verwees de NS door naar het OV-chipkaart consortium en deze verwezen weer keurig terug naar de NS. Nog los van het feit wie er gelijk had; er zijn hier zoveel partijen (Translink, NS, busvervoerbedrijven ed.) bij betrokken dat het nogal gemakkelijk kan zijn voor de eerst aangesprokene om bij een klacht door te verwijzen naar de andere partner in het OV-chipkaart netwerk (ik zal niet zeggen dat dit moedwillig gebeurt, maar het risico is er wel)
  - Een tweede, meer concreter probleem is het ophalen van een bestelling. Godzijdank heeft de Albert Heijn bij de AH Togo winkels ook accesspoints geplaatst! Toen ik automatisch opladen wilde activeren ging dit tot op zekere hoogte prima via de website. De laatste stap is echter het zogenaamde ‘ophalen van de bestelling’ bij een toegangspunt van de OV-chip. Ik zou zeggen (met mijn boerenverstand) dat elke automaat met het OV-chipkaartlogo (nog los van welke ‘OV-partner’ de eigenaar is van de automaat) geschikt is voor alle OV-chipkaart gerelateerde transacties (keep it simple …). Helaas, bij de NS-kaartenautomaat (die gereed was voor OV-chipkaart transacties, van alleen de NS naar later bleek) lukte dit niet en bij navraag aan NS-baliepersoneel werd ik naar de OV-chipautomaat bij de AH Togo doorverwezen. Aldaar aangekomen verliep alles zonder problemen. Je moet het maar net weten maar duidelijk vind ik het niet (en nu ben ik nogal ‘handig en probleemoplossend’ ingesteld; 32 en werkzaam aan een TU, maar het spreekwoordelijke ‘omaatje’ zie ik dit echt niet doen …).
  - Het derde punt van kritiek is van drie weken geleden. Ik wilde – aangekomen op Rotterdam Blaak – uitchecken. Toen ik de trappen opliep heb ik (vermoedelijk) de uit/incheckpalen van de NS gemist maar bovenaan bij de ingang op begane grond kwam ik bij de OV-chipkaartpoortjes uit met ook de sensoren om uit/in te checken (dacht ik). Bij aankomst in Delft, toen ik op het moment dat ik wilde uitchecken de melding ‘Goede reis’ kreeg, bleek dat er iets mis gegaan was. Vermoedelijk heb ik in Blaak in plaats van bij de NS uit te checken, ingecheckt bij de RET oid… In ieder geval vind ik het in/uitchecken op locaties met overstap naar andere vervoersmogelijkheden (van NS naar tram of omgedraaid) niet duidelijk genoeg (bij busvervoer is dit eenvoudiger omdat het incheckpunt zich in de bus bevindt).

  Succes en vriendelijke groet,
  Fernao Beenkens

 52. Linda Doornkamp zegt: 26-10-10 om 16:54

  Slechts een klein puntje w.b.t. de ov-chipkaart (niet dat ik er verder heel enthousiast over ben, maar het went): het is me de laatste tijd opgevallen dat er regelmatig alleen een starttarief wordt afgeschreven wanneer ik van huis naar het station ga! Starttarief is 0,78 cent en officieel tarief 1,41. In mijn voordeel uiteraard, maar toch vreemd!

 53. Vooral de informatie na het aanvragen van automatisch opladen is verwarrend. In de brief staat dat je dat bij alle oplaadpunten kan doen. Maar de werkelijkheid is dat dit niet werkt, ook bij de infobalie van bijv. Connexxion kon dit niet, nee je moet daarvoor naar een NS station met personeel. Kortom de duidelijkheid en het gebruiksgemak voordat alles werkt is erg onder de maat.

 54. Pam Hols zegt: 26-10-10 om 17:28

  Doordat ik onregelmatig en veel verschillende lijnen (Tram, bussen, trein) reis, zijn kosten niet goed te vergelijken met “vroeger”. Ik ervaar de chipkaart in elk geval niet als duur(der). Vergeten uit te checken is een probleem, maar als je er moeite voor wil doen kan je het terug vragen: als iedereen dat zou doen (het is gratis), zou het voor het OV duur worden (een hoop administratieve rompslomp)en doen ze er misschien wat aan.
  Het gemak wordt beperkt als je met honden of (klein)kinderen reist…
  Dan heb ik ineens extra (nu nog strip)kaarten nodig. Ook voor reizen met fiets sta ik voor het loket en vermindert het nut van de chipkaart.

 55. Ik heb en had nooit problemen met de ovchikaart, je moet gewoon hetzelfde denken als bij een pincode, die is ons toch ook opgedrongen!
  Maak je liever druk om het toenemende kindergeweld, of de bezuinigingen
  in de zorg, of de honher in de wereld, gewoon altijd in en uitcheqen het
  wordt zelf omgeroepen in het ov. Bovendien is dit ook een soort vooruit-
  gang, we leven in een electronische wereld, vol met mobile telefoons en
  computers, laptops, enz, wie maakt zich daar druk om, niemand en toch
  komt er niet ongevaarlijke straling vrij, nog niet goed onderzocht, wat de
  automobilsten betreft, hopelijk valt Rutte 1 snel.

 56. Veerle Ultee zegt: 26-10-10 om 17:34

  Positief: bij foutmelding uitchecken werd door de GVB (A’dam) na mijn melding via hun website het te veel afgeschreven saldo binnen een week teruggestort.

  Negatief: de mobility mixx kaart (waar we op mijn werk een aantal maanden geleden mee gestart zijn) is niet geïntegreerd.
  Negatief 2: pas nadat ik aangegeven had dat mijn gegevens openbaar mochten zijn, kon ik de transacties terugvinden en uitprinten (ter declaratie bij mijn werkgever). Dit wordt niet duidelijk (voor gebruik van de kaart) gezegd en het duurt een tijdje voor het geregeld is. Hierdoor heb ik enkele weken reizen niet kunnen declareren.

 57. asselman zegt: 26-10-10 om 17:38

  Bij grote drukte moeilijk om bij die paar paaltjes te komen. Paaltjes werken niet. Er onhandig als het druk is en er een hele rij mensen achter je staat. Vergeten uit te checken omdat er niet duidelijk een paaltje staat bij de uitgang van het perron. Wel uit gecheckt maar niet goed/ of pas blokkeerde want al volgende transacties heeft hij ook niet gescant ,metro. Daardoor wel 20 euro armer voor een ritje van 3.60.

 58. Anne Kampstra zegt: 26-10-10 om 17:53

  Ik vind vooral het gebruik van de chipkaart in combinatie met kinderen buitengewoon onhandig. Eerst tijden veel te duur gereisd, omdat mijn kinderen geen eigen identiteitsbewijs hadden, en het kindertarief alleen aan persoonsgebonden kaarten gekoppeld kan worden. Paspoorten geregeld, ov-kaarten aangevraagd, die de dames (4 en 5) vervolgens zelf met medeneming van hun identiteitsbewijs op moesten komen halen, tegen het dure tarief! Maar dat is niets bij het gedonder dat je krijgt als je in- en uit- moet checken voor drie personen, waarbij je je kroost ook nog moet vasthouden en beschermen tegen het klaphekje in de deur dat strategisch op kinderhoofdjeshoogte is geplaatst. Denk daar een duwende massa mensen bij die er ook uit wil, ik zou liever de rode en blauwe strippenkaart terugzien!

 59. Rogier zegt: 26-10-10 om 18:06

  Ik heb veel goede ervaringen met de OVchipkaart. Zeker bij het gebruik in de trein, dat is vaak goedkoper. Alleen bij de bus ben je vaak duurder uit.
  Al met al ben ik zeer tevreden en vind het echt een goed idee dat je voor elke vorm van OV maar één kaart nodig hebt!

 60. Paul zegt: 26-10-10 om 18:08

  Het van kastje naar muur gestuurd worden en grote aantal partijen, dat herken ik zeker met mijn kleine probleempje van 1,50 Euro. Translink vraag om aanvulling van het negative saldo terwijl HTM de niet goed werkende procedure in hun systeem niet compenseert.

  Wat Sophia schrijft over gebrek aan info op display bij inchecken: bij inchecken wordt een ‘vast’ bedrag afgeboekt – lijkt me minder interessant -, bij uitchecken wordt de kosten van de reis – het saldo van bedrag bij inchecken en de terugboeking – in rekening gebracht en die kosten en het resterende saldo worden getoond.

 61. AlexM zegt: 26-10-10 om 18:10

  Ik heb een NS-Voordeelurenkaart met OV-chipkaart. In het dagelijkse gebruik (NS + Metro Rotterdam) ben ik hier heel tevreden over, ik hoef niet meer terug naar die losse kaartjes en strippenkaarten!

  Enigste nadeel vind ik het hele activeringstraject. Eerst moest ik de OV-chipkaart activeren via de site van de NS. Hierna moest ik die “bestelling” ophalen, dit kan gelukkig bij de kaartautomaat op het NS station. Vervolgens wilde ik het automatisch opladen activeren, dit kan echter alleen op de site van de OV-chipkaart zelf. De brief hierover hebben ze vervolgens naar mijn oude adres waar ik toen al 2,5 jaar niet meer woonde gestuurd. Hoe ze aan dit oude adres zijn gekomen weet ik niet, handig is in ieder geval anders. Maar ook deze “bestelling” moet vervolgens opgehaald/geactiveerd worden, en dit kan niet op het NS station. Gelukkig zit er een Primera bij mij in de buurt waar dit wel kan, maar deze organisatie is niet handig. Bovendien begint dit hele verhaal van aanvragen/activeren/ophalen weer opnieuw als ik over een jaar een nieuwe NS-voordeelurenkaart krijg. Dit moet handiger kunnen!

 62. Sanders zegt: 26-10-10 om 18:16

  Ik gebruik de OV chipkaart al ruim een jaar, nog nooit problemen gehad! Rijzen met ov chipkaart is naar mijn idee juist goedkoper geworden in de regio Amsterdam.

 63. natasja payrits zegt: 26-10-10 om 18:16

  eerder kon ik op de strippenkaart evven snel heen en weer om iets op te halen in een ander dorp . maar nu moet ik dus dubbel betalen .

  en als ik iets vederweg moet en overstappen moet met de bus betaal ik 2 keer het opstaptarief / instaptarief .

  ook kun je straks niemand meer mee nemen op de 40% kotting kaart dit is erg vervelend want wij maken lange reizen als we met de trein gaan

 64. Peter Munten zegt: 26-10-10 om 18:23

  Het is en blijft een klotesysteem, de meeste malen een ander tarief op dezelfde kilometers, kaarten gaan stuk dus extra kosten,uitchecken is een belachelijke winst voor de vervoerder, het systeem zou niet duurder mogen zijn dan de strippenkaart volgens de regering, dus afschaffen de ov-chipkaart en wel direct. Studenten/aow’ers/vrij van kosten reizigers daar zal je niets van horen, ook niet van diegene die af en toe reizen, weten nog niet eens hoe het werkt, zij zeggen het is gemakkelijk, maar de kosten daarvan zijn zij niet van op de hoogte.

 65. Linda zegt: 26-10-10 om 18:25

  Mijn studentenweekkaart heeft prima gewerkt (behalve het feit dat je er niet mee met korting kunt reizen, maar alsnog kaartjes moet kopen in het weekend), tot het moment dat ik eerder dit jaar afstudeerde en mijn ‘reisproduct’ wilde verwijderen. Ik ben daarvoor naar de NS balie gegaan, en daar heeft een medewerkster het product verwijderd en zou ik de kaart als een ‘normale’ OV chipkaart kunnen gebruiken.

  Later bleek echter dat ik nog steeds gratis kon reizen op weekdagen (en gezien je het saldo bijna niet kunt lezen wanneer je uitcheckt duurde het even voor ik daar achter kwam). Bij de NS-balie konden ze echter geen reisproduct vinden en de verschillende mensen die heb gebeld konden me ook geen duidelijkheid geven over wat er nu aan de hand was. De IB-groep/DUO blijft me echter wel boetes sturen omdat ik nog steeds gratis zou reizen (wat ik niet doe, ik koop al maanden netjes kaartjes). Inmiddels heb ik mijn studentenkaart een maand of anderhalf geleden naar DUO opgestuurd, maar nog geen reactie, behalve het laatste bericht dat ik bijna €600 aan boete zou moeten betalen. Je zou denken dat ze toch kunnen opzoeken of ik mijn kaart wel of niet gebruik.

 66. Margaux W zegt: 26-10-10 om 18:29

  Toen ik vrij recent met mijn kaart wilde uitchecken piepte hij twee keer een gaf een rood lampje. Ik dacht dus dat ik niet was uitgechekt. Nadat ik even had gewacht tot de drukte een beetje weg was (zeg maar alle mensen uit mijn metro), probeerde ik het nog een keertje. Toen bleek dus dat ik wel degelijk uitgecheckt was en gingen de poortjes niet meer open. Toen maar gewacht tot de volgende metro kwam en toen snel achter iemand de poortjes doorgelopen. Ondingen zijn het.

 67. jongepier zegt: 26-10-10 om 18:41

  Het gebruiksgemak van de chipkaart is ronduit slecht. Ik vertrek regelmatig met de trein van 9:00 met een voordeelurenkaart. Ik ben vaak zo’n 10 minuten van tevoren op het station, Leiden Centraal, waar de poortjes bij de ingang van de stationshal staan. Ik moet dan wachten tot een paar minuten voor 9 met inchecken en dan gauw de trap op naar het perron om de trein nog te halen. Vanaf welk tijdstip je met korting mag inchecken is nergens bij NS te vinden. Stel dat je te vroeg was, dan moet je weer uitchecken en 2 minuten wachten voordat je opnieuw mag inchecken. Dikke kans dat je dan net je trein mist.
  Als je trein voor 9 uur vertrekt, maar ergens gedurende de reis is het 9 uur geworden is er geen enkele mogelijkheid om het gedeelte in de voordeeluren ook de korting te krijgen. Ook uit- en inchecken op een station is dan niet haalbaar vanwege de verplichte 2 minuten wachttijd. Maar dit zou natuurlijk gewoon automatisch moeten gaan.
  De incheckpaaltjes doen het ook niet altijd goed. Laatste checkte ik in, er verscheen een halve seconde een mededeling, die ik dus niet kon lezen, en daarna stond hij weer op “in/uitchecken”. Ik wist niet of het goed was gegaan, maar heb de gok maar genomen. Want uitchecken (als het inderdaad gelukt was) en opnieuw inchecken kost weer die 2 minuten…
  In de (Haagse) tram zijn de incheckpalen op ca. 1m hoogte. Heel fijn voor kleine kinderen en rolstoelers, maar voor volwassenen is het dan in een volle tram onmogelijk om de display te lezen. Je moet dan maar gokken dat het goed gaat.
  Voorlichting is ook niet goed en het systeem is ook onduidelijk. Bij overstappen van trein op trein moet je niet uit- en inchecken, maar bij bus en tram moet dat juist weer wel ook als je met dezelfde vervoerder blijft reizen.
  Conclusie in plaats van makkelijker en eenduidiger is het alleen maar ingewikkelder geworden

 68. Floris zegt: 26-10-10 om 18:45

  Ik heb op zich niet zoveel problemen met de OV-chipkaart. Vind het wel makkelijk. Met de trein gebruik ik nog wel de papieren kaartjes.

  Ik vind de pasjes niet zo sterk, en vraag me af hoe ik kosten van het openbaar vervoer kan declareren bij werkgever als ik geen kaartje/strippenkaart heb als bewijs.

 69. Heb vrij weinig problemen met mijn kaart. Kon mijn studentenabonement gewoon bij de lokale automaat in de primera erop zetten (hoewel dat volgens de mevrouw van de winkel niet kon, maar goed). In Amsterdam kan je in principe overal makkelijk in en uitchecken. Ga er meestal uit bij Amstel of Weesperplein, waar alles prima geregeld is. Wel is vrij irritant dat ik met mijn weekabo in het weekend gewoon een treinkaartje moet kopen en niet kan inchecken met mijn OV, daar kwam ik ooit om half 1 ‘s nachts op Rotterdam Centraal achter. Niet zo heel leuk. Verder krijg ik ook 40% korting op dingen waar ik geen korting op zou moeten krijgen, maar goed, daar klaag ik dan ook niet over :)
  Met de bus gaat alles verder ook prima, hoewel connexxion soms niet helemaal goed gaat met waar ik ‘ben’, en vaak check ik dan ook per ongeluk een halte eerder uit..

 70. Yvet zegt: 26-10-10 om 18:48

  Het papieren treinkaartje/strippenkaart is zo handig vergeleken met de ov-chip! Met de ov-chip moet je niet vergeten genoeg op je kaart te zetten (dat automatisch opladen vertrouw ik niet), je moet in-checken uitchecken en op de terugreis weer! Met een papieren treinkaartje koop je een kaartje en je bent klaar en je kunt zien dat het goed zit. De ov incheckpunten werken niet altijd goed. Ik had een keer haast en kennelijk had het paaltje me niet goed ingecheckt, want ik kreeg mooi een boete omdat er bij de controle niets opstond. Een enkeltje met de trein is nu goedkoper, maar ik reis altijd retour en dan maakt het niets uit. Tram metro en bus zijn veel duurder geworden. Dat je met die ene kaart ook steeds opnieuw moet in- en uitchecken en weer het basistarief moet betalen als je van vervoer wisselt vind ik ook niet echt fijn. Vroeger kon ik met strippenkaart op trein en dan over op gvb, met dezelfde strip.
  Lastiger en duurder die ov-chip!

 71. Ronald Berkhuizen zegt: 26-10-10 om 19:07

  Ik gebruik sinds het begin de OV-chipkaart van de NS (als product op mijn kortingskaart) en ben daar zeer tevreden over. Zoals eerder gezegd wordt de korting automatisch verrekend. Waar ik voorheen bij vertrek voor 09:00 uur (uit gemak en omdat een enkeltje toen duurder was) toch een retourtje kocht tegen vol tarief reis ik nu altijd terug met korting. Voor mij dus een grote besparing.

  Verder vergeet ik ook wel eens uit te checken maar dat wordt na een telefoontje naar de NS klantenservice keurig gecorrigeerd en het verschil wordt netjes teruggestort.

  Enige wat niet werkte is het automatisch bijstorten. Omdat ik vooral met de trein reis en je dan minimaal € 10,00 op je chipkaart moest hebben kwam ik nooit op de ondergrens voor bijstorten van € 5,00.

 72. Maartje zegt: 26-10-10 om 19:11

  ik heb een studentenOVkaart en over het algemeen werkt het prima, als ben ik wel tegen een aantal dingen aangelopen die niet goed werken.
  -tramhalte De Boelelaan VU: de paaltjes zijn vaker buiten gebruik dan in gebruik, het is mij altijd een raadsel waar ik dan uit kan checken (en aan het eind van de dag weer inchecken)
  -ik ben een maand naar het buitenland geweest en ontving toen een reisvergoeding. Ik was er van tevoren niet op geattendeerd dat het OV abonnement was stopgezet, waardoor ik later in de trein zat en dacht gratis te kunnen reizen, niet dus.
  -in bussen (GVU) en trams (GVB) doen de paaltjes het op het ene moment niet en daarna ineens weer wel. Als je net een controle krijgt nadat je niet hebt ingecheckt als ze het niet doen (en daarna dus weer wel), dan hang je en mag je een boete betalen.

  Ik vind dat er nog wel eens kritisch naar de technische eisen van het systeem mag worden gekeken, zodat het straks vaker werkt dan nu

 73. bert zegt: 26-10-10 om 19:12

  Het feit dat de vervoersbedrijven met behulp van de ov chipkaart EEN HALF MILJOEN PER MAAND, kunnen STELEN van mensen waarbij teveel is afgeschreven, maar die het niet kunnen terugvragen zegt toch wel genoeg?

  Het is OPLICHTING en DIEFSTAL die door de overheid niet bestraft wordt, sterker nog, er worden nog wat extra miljoenen in gepompt, “Omdat er al zoveel geld in zit”.

  Zelfs de minst ervaren poker spelers weten dat als je gaat verliezen, dat je moet STOPPEN, hoeveel geld er ook op tafel ligt.

  De OV-Chip is door onze neus geboord om ons op te lichten. En er is niets wat wij er tegen kunnen doen.

 74. Jasper zegt: 26-10-10 om 19:17

  Tevreden.

  Bij mij werkt ie altijd.

  Eens met H. Grim. Automatisch opladen kan niet bij een NS kaartjesautomaat. Ik moest langs de Albert Hein om automatisch opladen te activeren.

 75. F Nan zegt: 26-10-10 om 19:20

  Ik gebruik de OV-chipkaart sinds de invoering in Amsterdam en mijn voornaamste bezwaar is dat de tramritjes VEEL duurder zijn geworden. Zelfs voor de korte ritjes. Kon ik vroeger voor 2 euro (3 zones) naar mijn werk, nu is het 2,60 euro. Ook van de Spaarndammerbuurt naar IJburg is duurder geworden. Dit was 1,50 euro en nu 1,79 euro. Het gaat om stijgingen van 20 tot 40 procent. Er is geen enkele route waarbij de ritjes goedkoper zijn geworden, behalve als je maar één halte met de tram reist, maar dat loop ik liever.
  Vroeger had je een uur overstaptijd, nu is dat nog maar een half uur. Dus het is heel snel je boodchappen doen bij Albert Heijn, anders kun je weer opnieuw het instaptarief betalen.
  Na een keer vergeten uit te checken kostte het me vijf maanden wachten, vier telefoontjes en een brief om uiteindelijk de 4 euro van het GVB terug te krijgen. Ik denk niet dat iedere reiziger zo volhardend is, dus niet-uitcheckende passagiers levert het GVB heel wat geld op.
  Geef mij maar de strippenkaart, ik vind de OV-chipkaart waardeloos en buitensporig duur.

 76. L.N. zegt: 26-10-10 om 19:20

  Ik heb een studenten week OV-kaart. Ik zie echter totaal niet het nut in van de OV kaart. Onlangs is bij Veolia de OV-chipkaart geldig geworden, dus nu moet iedereen inchecken. Dus dan check je braaf in, doen de palen bij het station waar je uitstapt het niet. Gelukkig is mijn kaart nog niet geblokkeerd, aangezien ik de tweede keer dat ik ging van te voren via anderen hoorden dat de palen nog steeds kapot waren, maar anders ben je super veel geld kwijt. Je wordt dan geacht om in die tijd dat je OV kaart geblokkeerd is al je reiskosten zelf te betalen. Nou, reken maar uit. Wachttijd kan oplopen tot 3 maanden als je pech hebt. De gemiddelde student heeft die hoeveelheden geld niet zomaar eventjes liggen.

  Ik snap niet wat er mis was met de vroegere abbonements kaart, die je gewoon lekker makkelijk kon laten zien. Een stuk handiger voor de reiziger en de controleurs, die nu steeds al die kaarten in een apparaatje moeten stoppen.
  Laatst publiceerde een krant, Volkskrant of NRC, een artikel over de enorme hoeveelheden winst die vooral de NS maakt als mensen niet uitchecken. Daarbij gaat het echt om miljoenen. Dan voel je je toch wel een beetje gebruikt…

 77. leniemulder zegt: 26-10-10 om 19:23

  Ik heb een kortingkaart en werd in juni gevraagd om mijn chipkaart te activeren. Nadat ik dit had gedaan bleek ( middels saldo-opgave) dat er een maand daarvoor door de RET!!! euro 4 was afgeboekt !Ik ben 65plusser en reis bij de RET gratis met een andere chipkaart ! Wat het ergste is, dat er op mijn herhaalde klacht absoluut niet wordt gereageerd. Dat noem ik klantonvriendelijk !

 78. R.Bosman zegt: 26-10-10 om 19:30

  Ik reis met mijn studenten-ov bijna alleen in utrecht. dit gaat prima, maar toen ik voor mijn studie een dag in a’dam moest zijn, konden de chipkaartlezers in de trams die ik in en uitstapte mijn kaart niet detecteren,of het duurde 10 seconden voor hij hem pakte, terwijl dat met de trein en bus geen probleem is. Gelukkig werd er niet gecontroleerd!

 79. Niek van Aurich zegt: 26-10-10 om 19:30

  Beste mensen,

  Over het algemeen ben ik wel tevreden over de OV-chipkaart. Hij is niet duurder dan een strippenkaart. Alleen één nadeel, in Groningen moet ik nog een OV-chipkaart hebben voor Ariva. Dit is gewoon erg lastig. Laten ze dat tot een geheel maken.

  Met vriendelijke groet,

 80. Paul zegt: 26-10-10 om 19:40

  Bij mijn ouders in het dorp kwam er een speciale actiebus waar je de persoonlijke ov-chipkaart met automatisch opwaarderen gratis kon bestellen. Dit automatisch opwaarderen hoefde je dan niet meer op te halen, maar stond al op de kaart. Mijn moeder bestelde zo’n kaart en enkele weken later kwam de kaart per aangetekende post. Helaas stond het geboortejaar van mijn moeder (41 jaar jonger) verkeerd op de kaart, waardoor ze over enkele jaren de 65+ korting mis zou lopen.

  Hierop vulde ik voor haar een wijzigingsformulier in en stuurde dit op. Na enkele weken kwam dan de nieuwe kaart, nu moest echter dat automatisch opwaarderen nog wel geactiveerd worden (wat bij ons in west-zeeuws-vlaanderen nou niet bepaald makkelijk is), maar het ergste was, op de nieuwe kaart (gecontroleerd het was echt een nieuwe kaart en niet de oude die retour was gestuurd) stond nog steeds het verkeerde geboortejaar.

  Uit ellende heb ik nu via de speciale actiesite (ivm het automatisch opwaarderen dat dan niet meer geactiveerd hoeft te worden) maar een nieuwe kaart voor haar aangevraagd, maar dan nu op haar meisjesnaam.

  Nu weer een paar weekjes in spanning afwachten…..

 81. Zack zegt: 26-10-10 om 20:16

  Als gebruiker van het eerste uur van de OV-chipkaart in Rotterdam moet ik helaas constateren dat, voor mij persoonlijk, meer nadelen van het systeem t.o.v de strippenkaart naar boven komen. Uit checken in een volle tram tijdens de spits is een stress moment (werkt het apparaat wel en snel genoeg). Aan het begin waren er vaak problemen met defecte poortjes bij de Metro waardoor je niet uit kon checken. Familie van buiten de stad meenemen op de chip-kaart kan ook niet. En de extra veiligheid en zwartrijden? Ik heb vaak genoeg gezien dat er over de poortjes werd heen geklauterd of dat men met 2 personen tegelijk door de poortjes liep. Al met al vind ik de kostenverhoging voor het reizen en de afname in mijn privacy (immers is mijn reisgedrag nu te volgen), een extra reden om te moeten zeggen dat ik het geen prettig betaal product vind.

 82. Marko zegt: 26-10-10 om 20:47

  Aantal zaken om nader op in te gaan:
  1. Hoeveel belastinggeld heeft het Rijk in de ov-chipkaart gestort? Ik schat zo’n anderhalf miljard. Krijgen we dat ooit terug van de vervoersbedrijven? Want zij wilden de kaart uiteindelijk, toch?
  2. Waarom kun je een boete krijgen als je een geldig kaartje hebben? Mensen met een persoonlijke abonnement moeten ook inchecken, anders krijgen ze een boete. Raar, want waarom zouden ze moeten inchecken? Ze hebben toch al betaald?
  3. Welke reclame/’aanbiedingen’ kunnen we in de toekomst verwachten? Wie mag er in de database graaien? Alle vervoersbedrijven? Is er opt-in of opt-out?
  4. Anonieme kaarten zijn helemaal niet anoniem, want ze moeten betaald worden met de bankpas. Worden die gegevens gekoppeld? Gaat de NS met de Rabobank in zee om ook die gegevens te exploiteren? Raar? De Rabobank heeft ook mobiele telefoons. Zou je tien jaar geleden ook raar hebben gevonden.

 83. Kees zegt: 26-10-10 om 21:04

  Ik vindt het een irritant,Ongemakelijk ding

 84. Marko zegt: 26-10-10 om 21:06

  5. Een moeder (of vader) met drie kinderen moet vier pasjes inchecken – en uitchecken! Probeer dat eens met een kinderwagen en twee kids aan de hand. Heel raar dat er nog steeds mensen met de auto gaan winkelen…

 85. Lieke zegt: 26-10-10 om 21:24

  Ik ben erg ontevreden over de OV-chipkaart.
  Ik heb zelf een studenten ov kaart; de eerste kaart was binnen een paar dagen kapot (terwijl ik er niks raars mee gedaan heb, hij zat gewoon in mijn portemonnee). Vervolgens kon ik niks meer en ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Ik heb wel 10x gebeld en ben bij allerlei verschillende balies geweest, maar iedereen wees naar iemand anders. Vaak gehoord: “als hij defect is moet je hem scannen bij een automaat” Dat is nou precies wat niet mogelijk was.. Om een nieuwe aan te vragen moest ik eerst de oude opsturen. Toen had ik dus niks meer en moest ik 4 weken (!!) kaartjes kopen, terwijl ik dus recht heb op ov en de kaart niet zelf kapot heb gemaakt. Daarvoor heb ik ook nog een boete gehad van 60 euro,omdat ik dus een defecte kaart had.
  Uiteindelijk heb ik een nieuwe gekregen, maar na heel veel moeite en gezeik!

  Verder:
  - Oplaadpunten vind ik erg summier. Als je ‘s avonds ergens staat op een perron, en je staat ineens in de min omdat je s ochtends niet hebt uitgecheckt,kan je dus niks meer. Met de strippenkaart heb je dit soort problemen niet.
  - Ze vangen erg veel geld omdat mensen vergeten uit te checken.
  - Als je bent vergeten uit te checken bij je 1e bus, kan je vervolgens niet meer inchecken bij de tram. Wat dan? Dan riskeer je een boete en is er weer 4 euro afgeschreven.
  - Soms scant die in en meteen weer uit, dan kan je ook een paar min lang niks.

  AFSCHAFFEN dat ding!

 86. Ik woon in Amsterdam Zuidoost en ben over het algemeen heel tevreden over het wonen hier, maar ik erger me kapot aan personen en tot mijn grote verbazing ook hele gezinnen die het systeem ontlopen door:

  - door de zijdeur het station te verlaten. Waarom staat deze deur altijd open?
  - de deuren van de poortjes intrappen -> hierdoor zijn de poortjes regelmatig kapot en ik kunnen betalende reizigers er ook niet door.
  - achter me aan lopen, terwijl ik wel betaal.

  Als ik hier een (overigens keurige) opmerking over maak, wordt er op me gescholden en moet ik nog oppassen dat ik niet met een mes tussen m’n ribben eindig…

  Als er eenmaal besloten wordt om een dergelijk systeem met poortjes in te voeren; zorg dan ook dat er tijdens openingstijden van het station toezicht is bij de poortjes om dergelijke personen aan te pakken. Volgens mij kan zo’n bewaker met gemak betaald worden van het geld dat het GVB nu misloopt door het grote aantal zwartrijders dat het systeem omzeilt.

 87. Willemijn zegt: 26-10-10 om 21:32

  Ik gebruik al een jaar of 2 de ov-chipkaart. Over het algemeen ben ik er positief over. Voor de trein hoef ik geen losse kaartjes kopen en vindt het instappen ook een stuk sneller gaan in bijvoorbeeld de bus, als iedereen incheckt (i.p.v. laten stempelen door chauffeur). Enkele reis met trein is ook voordeliger. Heb echter ook een aantal nadelen ondervonden:

  - met tram en bus ben ik tot nu toe altijd (!)duurder uit, omdat je nu per gereden kilometer betaalt, terwijl dat van ons vandaan nooit de kortste route is (ik vraag me steeds af wie nu tot de groep hoort die gemiddeld goedkoper uit is, want ik ken alleen mensen die duurder uit zijn!).
  - vriendjes en vriendinnen meenemen is ook een dure grap, omdat anonieme kaarten altijd de normale prijs rekenen, is niet tegen een gereduceerd tarief (voor kinderen) te gebruiken.
  - Mijn OV-kaart voor de voordeeluren werkt prima, maar voor negenen kan ik de kaart niet gebruiken in trein. Heb daarom een aparte ov-chip aan moeten schaffen, om alsnog op ov-chip te kunnen reizen. Voor NS heeft deze categorie blijkbaar geen prioriteit (ondanks dat ik het regelmatig heb aangekaart).
  - kinderen kunnen met ov-chip geen gebruikmaken van de railrunnerprijs. Krijgen wel korting op NS reizen, maar dat is al snel een stuk duurder dan de gebruikelijke railrunner.
  - geen mogelijkheid om anonieme ov-chip automatisch te laten opladen
  - geen mogelijkheid om reizen in te zien bij anonieme chipknip (kan wel bij balie NS, maar die gaven pas al aan dat er waarschijnlijk voor betaald moet worden om een printje te krijgen. Maar ik heb toch een bewijs nodig om de kosten te kunnen declareren bij werkgever.
  - OV-chippalen bij bepaalde stations te beperkt, of slecht te vinden (vnl buiten randstad).
  - geen mogelijkheid in trams om ov-chip op te laden (sommige bussen wel, maar trams helaas niet).

 88. Jeroen zegt: 26-10-10 om 21:35

  Prima systeem, ik ben er erg blij mee. Ben een gebruiker van het eerste uur en de kaart werd al lang geleden ingevoerd in Rotterdam. Reizen zijn niet duurder geworden, het gemak bij overstappen is beduidend groter. OV-chip en RET: dat is een prima combinatie. Ik gebruik het ook vaak in Den Haag en ik moet zeggen: OV-chip en HTM is ook een prima combinatie. De enige die het echt laat afweten – maar waarmee niet? – is de NS. Rotterdam CS is toch één van de grootste stations van het land… inchecken kan enkel bij de voor- en achterkant van de stations. Incheckpalen op de perrons of aan de trappen voor de perrons lijkt mij geen overbodige luxe. Ook is de overstap NS-lokaal vervoer bar geregeld. De laatste frustratie betreft de automatische incasso. In het jaar 2009 werd stelselmatig een bedrag afgeschreven ter automatische opwaardering van andermans kaart – een klacht hierover werd meermaals niet naar behoren afgehandeld. Uiteindelijk heeft mijn bank het geld teruggevorderd en de zaak overgenomen.
  Tot slot: één keer vergeten uit te checken en het geld netjes teruggekregen van de RET. Over service gesproken! Topsysteem. En dat geklaag moet afgelopen zijn. Het is 2010, de strippenkaart is ouderwets en passé en het nieuwe systeem werkt.

 89. Ramon zegt: 26-10-10 om 21:38

  Standaardprobleem:
  1) op de anonieme OV-chipkaart mag je een rood staan, indien dat tijdens de reis gebeurt.
  2) bij het inchecken zie je niet wat het saldo is

  situatie) je checkt in met een laag saldo en hebt een overstap
  gevolg) bij de overstap blijkt je saldo negatief te zijn, er is geen oplaadpunt in de buurt en je kan niet meer met een nieuwe bus/tram/etc. mee…

 90. Bij verlies of diestal van de kaart is er geen goede regeling getroffen voor kaarthouders. Er moet redelijk lang gewacht worden op een nieuwe kaart (min. 2 weken) en de kosten die in de tussentijd worden gemaakt zijn voor eigen rekening. Voor met name studenten met een opleiding/stage ver van huis is dit een zeer slechte zaak!! Procedure moet sneller en onderlinge communicatie tussen Dienst Onderwijs en NS laat te wensen over.

 91. Bartjan van Kleij zegt: 26-10-10 om 22:08

  1. ik ben erg blij met de OV-chipkaart. Even bliepen: zo gepiept.
  2. ik vergeet nu nooit meer om voor de heenreis een kaartje zònder korting en de terugreis een kaartje mét korting te kopen (voordeelurenabonnement + automatisch opladen)
  3. ik bliep bij het binnengaan van de bus en bij het uitgaan, geen gedoe met een strippenkaart opzoeken, vouwen, goede kant afstempelen, kopen, in de rij staan enz. enz.
  4. bij het GVU in Utrecht meerdere malen zelf vergeten uit te checken (dom, dom, dom) of lezer kapot -> niet getreurd, binnen no-time werd het geld teruggeboekt bij de balie, door een vriendelijke mevrouw (in dit geval)
  5. we moeten in Nederland eens stoppen met zeuren en onze verantwoordelijkheid nemen. Waarom krijgt een organisatie de schuld als we zélf vergeten in of uit te checken? Dat is toch de omgekeerde wereld? Zo moeilijk is het toch niet?
  Kortom: doorzetten met die kaart! Liefst over heel Nederland en dan lekker alles aan elkaar knopen, zodat je niet meer voor verschillende vervoerders hoeft in en uit te checken.

 92. Thies zegt: 26-10-10 om 22:13

  1) Ik heb een NS-abo met 2 zones voor de bus. In de Stadsregio Amsterdam ben je verplicht om in te checken, maar door een negatief saldo kon ik niet inchecken. Dit was overigens binnen mijn traject, dus er zou niks aan de hand zijn. De controleur die toevallig in de bus stond zei eerst dat ik moest inchecken, maar even later dat ik ook “op zicht” mocht reizen, omdat de zones waarin ik gratis kan reizen op de kaart gedrukt staan.

  2) Tijdens diezelfde rit, met diezelfde controleur, kwam een jongen de bus binnen, met chipkaart en pinpas al in z’n hand. In de bus kan je namelijk je pas opladen. Blijkbaar had hij al een voorgevoel dat z’n pas onvoldoende saldo had. Terwijl hij bij het oplaadapparaat staat, vraagt de controleur wat meneer aan het doen is. De jongen geeft aan z’n pas te willen opladen om in te kunnen checken. De controleur geeft aan dat de jongen eerst bij de buschauffeur een papieren kaartje ter waarde van € 4,00 moet kopen, voordat hij z’n pas moet opladen. Dit weigert de jongen. De controleur verzoekt hem dit toch te doen, en verwijt de jongen deze actie alleen te doen omdat er een controleur in de buurt staat. Nadat de bus is vertrokken vraagt de controleur om de legitimatie, wat de jongen niet kan tonen. Daarop krijgt de jongen een proces verbaal. Dit is natuurlijk enorm raar. Waarom hangt er nou een oplaadapparaat. En je kan dan nog zeggen: moet je vooraf opladen, maar bij de bushaltes heb je geen oplaadpunten, en zeker in de spits is het zo druk in de bus dat je met moeite nog kan uitchecken, maar dan niet meer kan zien hoeveel saldo je hebt. Bij het inchecken staat er vaak een vage code of “fijne reis”. Je weet dus totaal niet wat je saldo is.

  Overigens is mijn ervaring met het overschakelen van “gratis” zone naar betaalde zone wel goed :) En verder hoef je ‘m (gelukkig?) nog niet te gebruiken bij de NS, al heb je op stations vaak één poortje open staan voor niet-ov-chipkaart gebruikers, en de rest staat dicht. Waardoor mensen die nog snel hun trein willen halen, als er net een trein leeg loopt, dikke pech hebben!!

 93. Marijke zegt: 26-10-10 om 22:22

  Ondanks het gemak van één vervoersbewijs voor elk openbaar vervoersmiddel loop ik toch tegen een paar aspecten op die het gemak verminderen:
  - als houder van een ov-studentenchip moet ik in de kortingsuren alsnog een treinkaartje kopen omdat het op de een of andere manier nog niet mogelijk is om bij de NS met deze kaart op saldo te reizen.
  - het nemen van slechts enkele (bus)haltes is problematisch omdat bij het inchecken de chipkaart een aantal minuten wordt geblokkeerd om te voorkomen dat je per ongeluk meteen weer uitcheckt. Dit resulteert er echter in dat als je slechts één halte wilt meereizen (of als de bus te snel rijdt) je niet kunt uitchecken omdat het apparaat de mededeling geeft dat je reeds ingecheckt bent.
  - met mijn studenten-ov mag ik 3 vrienden met 40% korting met de trein meenemen. Dit kan echter niet als zij een ov-chipkaart hebben omdat deze is ingesteld op ‘vol tarief’.
  - omdat de ov-chipkaart persoonlijk is, is het niet meer mogelijk om voor anderen hun (bus)kaartje te betalen als zij onverhoopt zonder geld/saldo zitten, terwijl dit met een strippenkaart of een ander soort rittenkaart wel kan.
  - met de ov-chipkaart kun je geen gebruik maken van een gewoon retour of een weekend-retour.

  Ik vind het jammer dat er vóór de invoer onvoldoende is nagedacht over de haken en ogen van de ov-chipkaart omdat ik denk dat het zeer zeker kan bijdragen aan een gemaksvriendelijker ov-systeem. Doordat men echter al tot invoering is overgegaan voordat de (te verwachten) kinderziektes eruit gehaald waren, tuimelt iedereen nu over de problemen en keert het merendeel van de ov-populatie zich tegen het principe en moet men praten als brugman om het straks weer recht te breien.

 94. Antje zegt: 26-10-10 om 22:46

  Mijn OV-chip werkt al maanden vlekkeloos. Je kunt nu ad-hoc reizen bij de NS tegen abo-tarief. Het wordt nu wel tijd om de poortjes eens dicht te doen. Dat helpt tegen het vergeten van uitchecken en hopelijk helpt het ook tegen de zwartrijders die wel plaats innemen in de drukke treinen en trams.
  De RET paaltjes zijn wel traag en geven onduidelijke meldingen. Het RETpersoneel kan het niet interesseren en men zegt te bekeuren wanneer er niet goed ingecheckt is. Lekker stelletje onplaatsbaren.
  Zeurders over zones en kinderen moeten maar bedenken dat het met papieren kaartjes ook niet vanzelf gaat. Men doet nu wel of dat heel erg ideaal was.

 95. Rita zegt: 26-10-10 om 22:54

  Ik heb een OV jaarkaart maar stond enige tijd geleden voor een dicht poortje van de metro in Amsterdam. Nadat ik met behulp van de kaart van mijn man het station verlaten had ben ik gaan informeren bij het loket op station Bijlmer wat er aan de hand was. Ik bleek een negatief saldo te hebben. Op mijn vraag hoe dat kon met een OV jaarkaart kreeg ik te horen dat ik had ingecheckt op een dag dat de kaart nog niet geldig was. Waarschijnlijk heeft een poortje gereageerd op de oude en de nieuwe kaart die beide in mijn portemonnee zaten. Conclusie ik moest 4 euro betalen voor een reis waar ik een kaartje voor had op dat moment. Toen ik dat bij een automaat dan maar wilde doen om weer de metro in te kunnen bleek ook nog dat het minimale bedrag om bij te storten 5 euro was. Ik heb dus nu een OV jaarkaart met een plussaldo van 1 euro.
  Ik snap daarnaast ook niet wat het nut is van in- en uitchecken in bus en tram als je een abonnement hebt. De enige reden die ik kan bedenken is dat de NS/vervoerder alle reisbewegingen kan zien die ik maak. En daarmee hebben ze eigenlijk niets te maken vind ik.

 96. Kris zegt: 27-10-10 om 00:07

  Er is een oplossing voor de ontstane problemen bij het invoeren van de ov-chipkaart (ik ondervind ze ook dagelijks):
  Gratis openbaar vervoer.

 97. Abdel zegt: 27-10-10 om 00:37

  Het is een systeem wat totaal heeft gefaald. Mensen betalen meer, controle systeem, we lijken wel gevangen genomen.:S
  Maar goed, het kost ons niet alleen een vermogen maar onze vrijheid wordt ons ook ontnomen.
  Onbegrijpelijk dat dit systeem in de maatschappij is losgelaten.
  Ze maken volop winst, bonussen gaan door en de doodnormale burger is hier weer de dupe van.

  AFSCHAFFEN AUB!

 98. Jan zegt: 27-10-10 om 00:51

  Belachelijk dat er geen anonieme kaarten met korting zijn. Als je uit het buitenland komt op vakantie in Nederland (met kinderen of als 65+er) dan mag je de volle prijs betalen (ik heb nog steeds niet begrepen hoe het gaat met railrunnerkaartjes en de chipkaart). Je kunt alleen een persoonlijke kaart aanvragen als je een bankrekening in NL hebt. Waarom geen anonieme kaart met korting als je je kunt legitimeren?

 99. Het is een ramp. Bergen afschrijvingen op je betaalrekening. Foute afschrijvingen bij in en uitchecken. Gaat er iets mis moet je bij allerlei vervoersbedrijven gaan klagen. En daar werkt niks. De OV kaart is prima om iedereen gek te maken en uit het OV te jagen. Binnenkort weer snel in de auto!!!! Weg met die puinhoopkaart. Wat een bureaucratische zooi!!!

 100. reiziger zegt: 27-10-10 om 06:36

  Gemengde ervaringen met de OVchipkaart die ik alleen bij de NS gebruik:
  + Moeilijk wisselen tussen 1ste (mijn keuze voor de lange afstand) en 2de klas (voor de korte trajecten).
  + OV palen staan op ieder station weer op andere plaatsen (In sommige plaatsen vrijwel onvindbaar, of wegens verbouwingen onbereikbaar en dat kost heel veel tijd).
  + Personeel wil niet helpen als een automaat niet werkt, dan kan je eerst weer een 0900 nummer bellen.
  + Het systeem is ZEER fraudegevoelig voor de vervoerder. (zo heb ik ooit een reis gemaakt van de randstad naar Maastricht en gestrand in Brabant-Oost wegens breuk in de bovenleiding. Nadat duidelijk werd, dat vervangend vervoer nog wel 1,5 uur zou duren en ik veel te laat zou komen voor mijn afspraak, onmiddellijk weer in dezelfde trein, maar nu terug gestapt. Op een ander station in de buurt uitgecheked en deze reis van ruim 4 uur heeft mij slechts 2E gekost.)
  + Automatisch opladen gaat niet via alle banken en gaat niet in mijn dorp.
  + In de eerste maanden zijn er spookafschrijvingen gedaan, het geld nooit terug gezien.
  + Bij een reis die even voor 0900 begint en ver na 0900 eindigt, wordt voor de hele reis geen korting berekent, dus dat betekent dat je ergens onderweg moet uitstappen, uitchecken, minuten wachten, opnieuw inchecken en dan een volgende trein kan nemen. Dus vaak een half uur tijdverlies.

  Algemene conclusie:
  Alhoewel het een goed product lijkt, sluit het niet aan op het reisgedrag van de reiziger. Daarnaast is het product over duidelijk nog in de ontwikkelingsfase en is zeker nog niet gereed voor algemeen gebruik! Dit is een klucht!

 101. rene zegt: 27-10-10 om 07:57

  Foutje met automatisch incasso waardoor kaart niet automatisch werd opgeladen. Hoewel de kaart nog een positief saldo had is hij wel geblokkeerd (begrijpelijk) maar je krijgt dan een brief dat je naar een servicepunt moet gaan. Handmatig bedrag bijboeken kan niet. Bij het servicepunt kunnen ze je niet helpen als je de brief niet bij je hebt. Als je dit niet tijdig regelt dreigen ze met deurwaarder (hoezo, ik heb helemaal geen schuld bij OV chip!!
  Dus al met al heb je volgens mij een graad in klantonvriendelijkheid nodig om zo’n ingewikkelde procedure te bedenken die de klant zo tegen je in het harnas jaagt. Waarom niet gewoon een bankrekening waar je het handmatig kunt regelen ipv allemaal stappen om het je lastig te maken. Het lijkt wel de kleuterklas.

 102. Eva zegt: 27-10-10 om 08:23

  Ik ben een paar keer vergeten uit te checken, dat kost wel wat geld als je maar een kort stukje reist (Tilburg-Breda).
  Daarnaast moet je als je wilt overstappen op ov-chipkaart even alles goed uitzoeken.
  Verder heb ik er helemaal geen problemen mee. Het in en uit checken kost minder tijd dan een kaartje kopen bij de automaat. Ik moest namelijk altijd kaartjes kopen, omdat een abonnement niet voorderliger was voor mij.

 103. Herman zegt: 27-10-10 om 08:52

  Ik wandel veel. Uistap- en instap-station verschillen daardoor. Ik betaal nu 2x een halve retour voor deze reizen, dat is minder dan de 2 enkele reizen voorheen. Ook nadelen: de paaltjes staan op onvoorspelbare plaatsen, het is altijd weer zoeken waar ze zijn op een bepaald station. Vooral als ik moet rennen voor een trein is dat heel lastig. En waarom kan ik niet gewoon uitchecken op mijn mobieltje? Dat weet toch ook waar ik ben? Voor NS reizen zou dat moeten kunnen. En jammer dat Veolia en consorten de zaak saboteren.

 104. Adriaan Nuijten zegt: 27-10-10 om 08:52

  Ik heb een chipkaart-op-naam, op mijn NS voordeelurenkaart. Niet anoniem, en ik heb ook een account op de website. Ik behoor tot de groep die in de praktijk weinig problemen heeft. De kosten vallen in mijn voordeel uit. Ik reis regelmatig met de tram van Ypenburg naar het centrum van Den Haag. Omdat dat 3 zones zijn waarvan 2 hele kleintjes is het kilometertarief voordeliger, volgens mij zo’n 40 eurocent per rit. Ook gebruik ik reizen op saldo bij de NS, wat foutloos werkt. Je moet opletten dat je het uitchecken niet vergeet, inderdaad. Vroeger met de strippenkaart hoefde dat niet, dat is dus een belangrijk nadeel. Maar alles went.
  De verdere nadelen en ook voordelen van de chipkaart zijn in het bovenstaande uitgebreid aan de orde gekomen.
  Ik denk dat deze invoering niet anders heeft gekund dan op deze wanordelijke manier. Belangrijke misverstanden zijn
  - belanghebbenden verwachten er teveel van
  - belanghebbenden hebben de voordelen van de strippenkaart onderschat. Omdat je die kwijt bent overheerst het sentiment dat het er allemaal op achteruit gaat.
  - ze hebben niet kunnen voorzien wat voor individuele detailproblemen zich allemaal zouden voordoen (zie hierboven!). Moeders met kinderwagens, schoolklassen, met abonnementen in de tram NIET inchecken anders gaat er algemeen saldo af, verschillende vervoerders, etc. Dat moet zich in de praktijk voordoen (mensen lopen er tegenaan) en daar is de serviceorganisatie niet (goed) op toegerust. En als er iets foutgaat dan is er geen goodwill meer.

  Ik heb geen problemen met palen vinden en heb nooit last van dubbel instaptarief (zelfs niet als je van Ypenburg per tram en randstadrail-metro naar Rotterdam reist)

 105. Jan-Gerrit Veeneman zegt: 27-10-10 om 09:10

  Het OV kaart systeem is voor veel mensen te ingewikkeld. Vooral het activeren en het ophalen van producten snappen vooral ouderen niet. Onbegrijpelijk ingewikkeld systeem. Vooral dat veel zaken niet gewoon via internet geregeld kunnen worden.
  Op het station sta ik regelmatig mensen te helpen met het opladen en activeren van hun kaart. Twee sites NS en OVchipkaart zijn helemaal niet op elkaar afgestemd en gelinkt aan elkaar. Het belangrijkste is dat het systeem simpeler gemaakt wordt.

 106. Celine zegt: 27-10-10 om 09:39

  Voor een treinreis van 2 euro, moet je een tegoed van minimaal 22 euro op de chipkaart hebben staan! Want als je vergeet dat je moet uitchecken wordt er 20 (!!) euro afgeschreven… En als je dat er dus niet op hebt staan, dan krijg je ook nog eens een boete.

 107. Machiel zegt: 27-10-10 om 09:41

  Als het allemaal werkt en goed op elkaar aansluit, geniaal systeem. 3 jaar geleden in Hong Kong geweest, waar het systeem al jaren prima functioneert. Handig ook dat je de kaart kunt inzetten om bijv een broodje of een koffie te kopen, als “echte” chipkaart dus eigenlijk. De ov chipkaart heeft wat mij betreft de potentie om de vervanger van de (toch wel mislukte chipknip) te worden. Nederlanders zullen vooral blijven pinnen (gaat tegenwoordig ook supersnel dus chipknip is geen echt voordeel meer, zeker niet als je de onwetendheid van de cassier(e) meetelt waardoor het 10x zo lang duurt). Maar vooral ook voor toeristen biedt dit grote voordelen: geen geklooi met onbekend geld, lekker alles op de ov chipkaart en heerlijk Nederland rondreizen en onderweg snacks en spulletjes kunnen kopen. Maar ja, of die markt groot genoeg is? Rotterdam centraal in opbouw zou een goede pilot kunnen zijn. Wie de schoen past, trekke hem aan…

 108. Ik heb al een OV-chipkaart sinds dat mogelijk was in Rotterdam. Ik ben hem eigenlijk pas actief gaan gebruiken sinds het in de metro verplicht was. Sindsdien ben ik er zeer tevreden over. Ik gebruik automatisch opladen en gebruik hem voor alle soorten openbaar vervoer. Maandelijks kan ik vrij eenvoudig een overzicht uitprinten voor mijn reiskosten declaratie.

  De nadelen die ik gemerkt heb was inderdaad de omslachtige procedure om automatisch opladen te activeren én het feit dat ik de procedure voor het stadsvervoer én de NS apart moest doen.

  Ook ben ik mijn eerste OV-chipkaart kwijt geraakt ooit op een late zaterdagmiddag. Aangezien automatisch opwaarderen aanstond, wilde ik de kaart zo snel mogelijk blokkeren, aangezien met het automatisch opladen een kwaadwillende vinder in theorie onbeperkt op mijn kosten zou kunnen reizen. Dit bleek op zaterdag na veel bellen met diverse helpdesks na 18:00 praktisch onmogelijk en pas op zondagmiddag heb ik de pas kunnen laten blokkeren. Gelukkig bleek dat niemand met de kaart gereisd had en kon het resterende bedrag op de verdwenen kaart terug gestort worden.

 109. Sanne zegt: 27-10-10 om 10:13

  Zolang de kaart doet waar hij voor bedoeld is, ben ik er zeer tevreden over. Helaas ben ik die kaart ook al een keer kwijt geraakt en toen kwam ik in een woud van onduidelijkheid en over-en-weer bellen terecht om de oude kaart op te zeggen en een nieuwe aan te vragen.

  Om de vermissing te melden biedt Translink (het bedrijf achter de OV-chipkaart) mij de mogelijkheid dit telefonisch te doen a 10 cent per minuut (maar dat kan maar tot 21:30 ofzo) of via internet. Grappig detail is dat ik hiervoor het nummer van de ov-chipkaart nodig heb die ik zojuist kwijt geraakt ben. Met een enorme digitale omweg lukt het online om de kaart te blokkeren. Vervolgens ga ik langs het loket van de NS om een nieuwe kaart aan te vragen en hopelijk een tijdelijk papieren kaartje te krijgen om met de korting te reizen waar ik voor betaald heb. De meneer van het loket weet niet wat hem overkomt. Nee, een kaart aanvragen kan alleen met een formulier en een tijdelijk kaartje? Uitgesloten! Om zo snel mogelijk een nieuwe kaart aan te vragen moet ik dus alsnog bellen met de NS (binnen kantooruren) want dat kan weer niet online. Op die kaart moet ik wel 4 weken wachten, 4 weken waarvoor ik gewoon betaald heb en die mij met dagelijks forensen flink duur komen te staan. Gelukkig heeft de NS hiervoor een oplossing: ik krijg binnen 2 weken een papieren kaartje thuisgestuurd. Ik betrap mezelf op een diepe zucht.
  Maar dan ben ik er nog niet: op mijn vermiste pas staat namelijk nog saldo en dat kan ik gewoon terug krijgen. Zeggen ze bij de NS. Als ik weer bel (nog steeds 10 cent per minuut) met Translink. Opnieuw een diepe zucht. Om daar dan weer te horen dat dat wel kan maar slechts boven een bepaald bedrag en na aftrek van administratiekosten. Pardon?! Het is toch mijn geld op die kaart? En men wil toch graag dat ik met die kaart reis? Waarom kom je me dan niet tegemoet?
  Moe van al het bellen (de kosten hiervan overstijgen inmiddels het saldo dat ik nog tegoed had) laat ik het er maar bij zitten.

  Die kaart is een gemakkelijk ding, maar raak hem alsjeblieft niet kwijt!

 110. Maaike zegt: 27-10-10 om 10:13

  Ik moet de chipkaart wel gebruiken omdat ik student ben maar het werkt niet altijd even goed. het in en uitchecken in de bus is inderdaad heel relaxed maar er zijn een aantal problemen.
  1 In mijn vrij reizen periode kan ik niet zien hoeveel er nog op mijn kaart staat (bij in en uitchecken).
  2 Al de reclames van de NS ten spijt kan een student nog steeds niet reizen met de kaart. in de vrij reizen periode kunnen ze gewoon kijken of ik week of weekend heb (zonder in en uit checken), maar in de kortingsperiode moet ik nog gewoon een kaartje kopen!!!
  3 Omdat de bus ‘s avonds samengevoegd is met een andere lijn rijd hij een kleine omweg en daar moet ik gewoon voor betalen. Ik heb er toch niet om gevraagd dat hij een omweg rijd!!!
  4 Als je overstapt van bus op trein dan moet je twee keer het opstaptarief betalen. Dat was ook zo met de strippenkaart maar ik dacht dat het nu met één kaart wel opgelost zou zijn…

 111. John zegt: 27-10-10 om 10:17

  Ik heb nog nooit een chipkaart gehad en dat gaat niet gebeuren ook.

  Ik ben principieel tegen. Ik weiger om een koopovereenkomst aan te gaan (dus ook voor een rit per openbaar vervoer) als ik niet van tevoren precies weet hoeveel het gaat kosten. Dat is toch logisch? Dit systeem forceert mensen om op een onverantwoordelijke manier met geld om te gaan.

  Binnen de stad gebruik ik sinds de afschaffing van de strippenkaart geen openbaar vervoer meer, alleen nog de fiets. Ik ben mij nu aan het voorbereiden op de aanschaf van een auto voor wanneer de NS geen losse kaartjes meer verkoopt.

  Het oude systeem met strippenkaarten werkte prima. Men moest echter zo nodig ‘vernieuwen’, waarschijnlijk moest een of andere ambtenaar zijn of haar projectje doorduwen. Deze persoon heeft vast niet geleerd dat simplele technologie vaak veel effectiever is dan ingewikkelde technologie- er kan immers minder misgaan.

  De overheid probeert mensen nu op een zeer asociale manier te dwingen om de chipkaart te gebruiken; het zou beter zijn als ze hun fouten toegeven en de strippenkaart weer invoeren.

 112. C.L. zegt: 27-10-10 om 10:19

  Hartstikke tevreden!
  -Geen lange rijen meer in de bus door dat gepiel met die strippenkaart en/of extra kleingeld. In de Randstad heb ik inderdaad het idee dat bij de trein en bus de kosten omlaag zijn gegaan; echter bij andere busvervoerders in de rest van het land wat onregelmatigheden. Ben het ermee eens dat dat eigenlijk niet kan.
  -Fijn dat de metro nu poortjes (die het bijna altijd gewoon wél doen) heeft.
  -De ‘klachten’ over vreselijke omslachtigheid (een paar gevallen uitgezonderd!) zijn naar mijn mening meer toe te rekenen aan het feit dat mensen er nog aan moeten wennen. Ook is het typisch Nederlands om over dit soort nieuwe dingen te zeuren. Wat meer nuance graag!

  Er is daarom meer voorlichting vanuit de vervoersbedrijven en meer oplettendheid vanuit de consument nodig.

 113. peter zegt: 27-10-10 om 10:23

  Ik heb een keer niet kunnen uitchecken, heb ik een kaart gekregen van de buschauffeur.Ik heb hem ingevuld maar nooit geen geld teruggekregen.
  Ik heb in mijn haast door dat ik een bus achter me zag die ik wou halen vergeten uit te checken.
  nog geen minuut later ingecheckt dit staat ook geregistreert via internet.ik heb hier over geschreven en het uitgelegt via internet maar geen geld terug gekregen.
  Dit is toch gemiddeld bijna 6,50 euro wat ze van je stelen
  Ik vind dit schandalig.
  Een boze Peter R

 114. Mariska zegt: 27-10-10 om 11:40

  Eind september jl. in een weekend met de trein naar Oisterwijk. Daar aangekomen, stonden er wel 5 poortjes op het perron, prima (want in Middelburg bijvoorbeeld zoek je je verloren naar dat ene paaltje waardoor je je bus mist). Van die 5 poortjes werkte er geen enkele, uitchecken kon dus niet. OP het perron was geen medewerker van de NS (alles was gesloten, er is daar ook geen Kiosk). Gelukkig was er iemand bij me die kon bellen, want zelf ben ik doof/zeer slechthorend en kan niet even telefonisch met de NS contact opnemen. Aangeraden werd toch op de maandag nog even met de klantenservice te bellen. Tsja, dat kan ik niet, sta je daar als dove / slechthorende. Die E 10 ben je dan kwijt, ik wacht in ieder geval nog op teruggave.

  Oh ja, de NS Voordeeluren/OV Chipkaart zou rekening houden met inloggen voor 9 uur s ochtends en de 40 % korting. Als ik rond 8:30 u naar Rotterdam en daar uitlog om 9:30 (dus 1/2 uur voor en 1/2 uur na 9 uur), dan betaal ik de volle mep en wordt er helemaal geen korting verleend!

 115. Ingrid zegt: 27-10-10 om 12:06

  OV-chipkaart heeft voor- en nadelen.

  Voordelen:
  - je hoeft niet meer te kijken hoeveel zones je moet stempelen.
  - woon zelf in een vinex-wijk. Voordat ik in het centrum van Den Haag kom, moet ik door 3 verschillende zones (Den Haag, Rijswijk (maar 2 haltes!) en weer Den Haag). Ik heb al die jaren 3 zones (4 strippen) ervoor moeten stempelen, terwijl je in het centrum van Den Haag met 1 zones echt ver kan reizen. Voordeel is dus dat ik met de OV-chip eindelijk het ‘gewone’ tarief betaal en voordeliger is dan de strippenkaart.

  Nadelen:
  - in Den Haag zijn korte afstanden te duur! Ik betaal vanuit Ypenburg naar Den Haag centraal gemiddeld 1,70, maar van Den Haag CS naar bijv Brouwersgracht (3 korte haltes) kost minstens € 1! En dan zullen de andere grote steden als Rotterdam en Amsterdam nog duurder zijn. De opstaptarieven zijn gewoon te hoog.
  - Overstaptijd is te kort.
  - Verder was je gestempelde strippenkaart één uur geldig. Nu kan je niet meer binnen een uur zonder extra bij te betalen reizen.
  - Ook een paar keer meegemaakt dat je incheckt en niet kunt uitchecken omdat de poortjes in de tram zelf ineens defect zijn.
  - Over de in- en uitcheckpalen van de NS kan ik niet spreken, want heb nog daar geen gebruik van gemaakt.
  - Wat de oplaadpunten/ophaalpunten betreft; die zijn gewoon niet te vinden! Je hebt op Den Haag Centraal maar één oplaadpunt (bij de AH)! Ze moeten meer van die punten plaatsen. Ook in het centrum.
  - Defect; en mocht je zo’n oplaadpunt vinden, dan is het defect. Toen ik student was, moest je nog je studentenabonnement op je kaart laden. Alle palen in de omgeving waren defect; 1x Delft, 1x Den Haag centraal, 2x Rotterdam. Allemaal in 1 week defect. Wat moet je dan doen als student?
  - De prijzen zijn niet transparant; ze verschillen steeds. Pas achteraf kun je kijken hoeveel bijv een tramrit heeft geduurd. En waarom verschillen ze steeds? Waarom worden voor hetzelfde ritje andere tarieven gehanteerd (Ik weet dat in de spits andere tarieven worden gehanteerd, maar waarom zit er in de daluren bijv ook verschil?)
  - Privacy. Ik vind het niet prettig dat men kan zien waar ik ben geweest. Ben ook benieuwd wat ze met mijn gegevens doen.

  Al met al ben ik er niet tevreden mee.

 116. Er zijn speciale van-a-naar-beter treinkaartjes die 2 euro kosten voor een retourtje. Bij wegwerkzaamheden wil de overheid op deze manier het openbaar vervoer stimuleren. Zie bijvoorbeeld http://www.vananaarbeter.nl/we.....22nov.aspx

  Het blijkt echter dat je met een OV-chipkaart *niet* automatisch tegen dit voordelige tarief reist. Ook al heb je een OV-chipkaart, je moet alsnog naar de kaartautomaat om een kaartje te kopen. Ik heb zojuist gebeld met 0800-8002, en de vriendelijke dame kon dit bevestigen.

  Bovendien moet je maar net toevallig weten dat deze actie loopt. Op de NS-kaartautomaat staat ook verder geen informatie over de geldigheid van het van-a-naar-beter kaartje. Er wordt enkel verwezen naar de website http://www.vananaarbeter.nl, maar er zijn maar weinig mensen die op het station deze website kunnen raadplegen.

 117. Schaamteloos zegt: 27-10-10 om 12:26

  Zelf geen OV voor mij, maar mijn collega die even twee weken niet aanwezig is gebruikt het dagelijks. Heeft ook al langere tijd problemen met een overstap waar in-en uit checken niet kon en haar dus iedere keer opnieuw een boete opleverde die onterecht was.

  Het is achteraf allemaal netjes opgelost, daar niet van. Maar waarom moeten fouten mensen eerst geld kosten voor dat ze het pas veel later weer terugkrijgen? Het heeft maanden geduurd voor het in behandeling werd genomen, dat is echt te zot voor woorden.

  Dus ik zou zeggen: hou die OV kaart lekker, tenslotte is het in theorie een veel simpelere oplossing en zou het heel goed moeten werken. maar zorg wel dat de klachten afhandeling niet op een Ziggo-waardig tempo wordt gedaan maar maak het snel en doeltreffend? Dan zijn de meeste reacties hierboven niet nodig.

 118. Charlotte zegt: 27-10-10 om 12:36

  Ik ben een zeer tevreden OV-chipkaartreiziger: heb een NS-voordeelurenabonnement met automatisch opladen saldo en reis vrijwel dagelijks in de hele Randstad. Geen enkel probleem, alleen maar handig.

  In mijn beleving is het gewoon zaak om zsm overal de strippenkaart af te schaffen en poortjes in gebruik te nemen: het probleem van vergeten uit te checken is dan zo verholpen (zo zie je ook aan de gebruikerservaringen in de regio’s Rotterdam en Amsterdam). Een commissie instellen om iets te onderzoeken dat juist zal verbeteren als de invoering vordert, dat is natuurlijk GEEN oplossing. De enige oplossing is: snel landelijk invoeren!

  Tips/verbeterpunten:
  - inchecken bij NS met VDU-abonnement voor 9 uur mogelijk maken/automatische tariefberekening met overgang van vol- naar kortingstarief
  - Veolia mag de in-/uitcheckapparatuur wat scherper afstellen: je moet je kaart nu echt tegen de lezer houden en even vasthouden, anders krijg je een foutmelding. Vervelend in een drukke spits.
  - ik lees en hoor dat er geregeld boetes worden uitgedeeld door met name GVU wanneer mensen met een abonnement niet inchecken: dit mag alleen worden beboet in regio’s waar papier al is afgeschaft! OV moet daarover dus intern beter instrueren.

  Er valt nog een hoop te verbeteren en te wennen, maar in mijn beleving gebeurt dat niet als we alles ‘on hold’ zetten, maar juist als we de invoering verder versnellen!

 119. Toos zegt: 27-10-10 om 13:10

  Bij de metro [RET] zijn wij bewust pas gaan chippen toen ‘t niet anders meer kon. Bij NS rijden wij zolang als nog mogelijk is, echt wel op papieren kaartjes. Met muntgeld betaald. Ondanks dat wij ieder een NS kortingkaart met chip hebben, gebruiken we die dus enkel voor de metro. En ook die laden we op met muntgeld. Inderdaad: uit privacy-overwegingen. Alleen onze metroritten kunnen nu gevolgd worden, voor de rest niets.
  Verder vind ik het bijzonder vervelend, dat je je saldo niet zien kunt aan het ding. Dat moet je maar zien te onthouden na je laatste uitcheck. Alleen het bonnetje van bijstorten geeft je nog enigszins de kans om grip op een en ander te houden. Lang leve de papieren kaartjes, waarbij ik alles eenvoudig [over]zien kan [en inderdaad: desgewenst declareren].
  Nog afgezien van dat je je saldo kwijtbent zodra je chip verloopt of defekt raakt. Precies zoals eerder bij anonieme chip-telefoon- en -parkeerkaarten [waarbij we mede daardoor, er veel duurder mee uit waren dan wat je op grond van de tarieven verwachten zou].
  Ook al verlopen in- en uitchecken bij de metro goed en is ‘t zelfs soms goedkoper dan strippen [bv. E 1,37 vs E 2,02 Slotlaan - Voorschoterlaan], een fan van chip zal ik desondanks vooral wegens bovenstaande, niet gauw worden. Temeer met hier bij anderen te lezen over die wanstaltige kastje-muren enzovoort. Reken maar, dat wij onze chips bij NS zo laat mogelijk zullen aktiveren: pas als papieren kaartjes echt niet meer mogelijk zijn.

 120. Frank van den Heuvel zegt: 27-10-10 om 13:51

  Goedemiddag,

  Als gevolg van de privacy risico’s en het continue afwentelen van systeemfouten op de gebruikers en de moeite die het kost om fouten rechtgezet te krijgen is het voor mij veel economischer om voortaan met de auto te reizen. Mij zien ze niet meer in de bus of de trein, terwijl ik daar toch heel lang met veel plezier gebruik van gemaakt heb. Ik denk dat steeds meer mensen die die keuze hebben het OV de rug toe zullen keren.

  Ook vind ik het uiterst onaangenaam dat het OV ontoegankelijk wordt voor toeristen en andere buitenlandse bezoekers.

  Groet!

 121. Yorian zegt: 27-10-10 om 14:10

  Ik tussen 300 anderen, 3 poortjes, overstaptijd op papier 8 minuten(in praktijk soms maar 4 minuten) en de overstap is 3-4 minuten lopen (met gezonde benen en een goed tempo in een mensen massa).
  Zonder in/uit checken kan ik het nu nog halen, maar ik zie veel gemiste overstappen in de toekomst.

  En mijn menig als ICTer over dit systeem is dat het slecht is op gezet.

  Als het door één instantie werd gedaan dan zou je niet hoeven uit te check bij een overstap. die incheck word dan omgezet naar een overstap.
  En elke vervoerder krijgt dan nog zijn eerlijke deel.
  Dan zou de tarieven opvraagbaar en overzichtelijk zijn.
  De hebben de vervoerders geen directe toegang tot jouw reis gegevens.(hé name JIJ niet de nachtbus van 4:00?)
  Een abonnement kan op één punt afnemen voor alle vervoerders.

  Helaas kost dit in het begin meer geld, dat dan niet naar de maatpakken gaat. En hebben zij minder controle over jouw gegeven die ook veel geld waard zijn.

  De kaarten zelf variëteit erg van kwaliteit. Sommige gaan jaren mee en andere zijn binnen een paar maanden stuk met normaal gebruik.
  Als die van mij deze maand stuk zou gaan dan ziet mijn saldo er zo uit.

  StuFi en zorgtoeslag +410
  lesgeld -250
  reisgeld (een maand -200
  boete geen kaartje – 45
  overige lasten -160
  ————————-
  Totaal -245

  En met de verhalen dat er mensen zijn die een kapotte ter vervanging kregen.
  Nog een keer 200 euro.

  Er word hier bespaart op daar waar het niet moet.
  Dat is op het maken van een nieuw systeem die op zijn minste 50 jaar mee moet.

  Zoals:

  Geen werkende beveiligingen.(Kopiëren kan na maken 50 euro inventarisering en dan een euro per kaart)
  Kaarten die blijkbaar niet in de portemonnee bewaard kan worden.
  Een aantal ontwerp keuzes die goedkoop zijn maar klant onvriendelijk.

  Sorry voor al dat tekst maar het moet gezegd worden.

  Yorian W.
  Student MBO ICT

  “Elke dag een gok voor de student en zijn kaart.
  Vandaag of toch morgen op zwart zaad?”

 122. Robert Koekkoek zegt: 27-10-10 om 20:11

  Goede en slechte ervaringen met NS Voordeeluren / OV Chipkaart. NS slecht: de kaart kan niet overweg met het passeren van de 09.00 uur grens (daluren) als je de reis voor 09.00 uur begint en (ver) na 09.00 uur je reis beeindigt. Je betaalt voor het hele traject het volle pond. NS goed: duidelijk overzicht via ns.nl/mijnns van de gemaakte reizen plus kosten. Goed ook de individuele conducteur die mij zonder in te checken gratis liet mee reizen nadat ik hem vertelde de chipzuil niet gevonden te hebben.
  Ronduit slecht: mijn bus reizen binnen Arnhem zijn stukken duurder geworden. Waar vind ik een overzicht van mijn gemaakte busreizen plus kosten. Goed: regelmatig zijn de chiplezers buiten werking, bij het instappen, je resit dan gratis.
  Mij lijkt het dat NS de zaken goed voorelkaar heeft, met uitzondering van het daluren probleem. Bij de bussen heb ik grote twijfels en overweeg ik weer over te gaan op strippenkaarten zolang dat nog kan.

 123. Ferry zegt: 27-10-10 om 23:43

  Amsterdam is vrij vroeg begonnen met een proefperiode voor de OV chipkaart. Snel dacht ik toen, kom laat mij me zelf eens dienstbaar maken en een anonieme kaart aanschaffen. Vrij snel daarop bleek die kaar totaal niet meer leesbaar te zijn en dat werd veroorzaakt door een drukknopje in mijn portemonnaie. In sommige portemonnaie’s zit een lipje waarmee meedere zeg tabbladen bij elkaar gehouden worden. Door het kennelijk dunne materiaal veroorzaakt dat bij een portemonnaie in de achterzak een beschadiging op de kaart waardoor die niet leesbaar wordt. Burgemeester aangeschreven en die naar de desbetreffende afdeling. Het probleem werd gewoon ontkent. Althans de onbeschoftheid is dat je niet eens een bedankje krijgt voor het positief meedenken in een proefperiode. Echt gewoon helemaal niets.
  Het doet mij deugd dat anno 2010 (hierboven) ik hetzelfde probleem van een pas die ermee ophoudt, zie. Kennelijk gaan die dus nog steeds stuk door fysiek ongemak.

 124. Bart zegt: 28-10-10 om 12:41

  Is het juist dat de gehele ontwikkeling van de OV chipkaart EEN MILJARD EURO HEEFT GEKOST ??
  Wie heeft daar toestemming voor gekregen , zo’n onvolwaardig systeem te implementeren ??

  Mijn moeder van 82 jaar, welke ieder jaar zo’n 5- 6 maanden in Portugal ( een der armste landen van Europa ) verblijft, gebruikt al sinds jaar en dag ook een soort plastic kaart met chip voor haar busreizen naar dorpjes elders.

  Een gewoon no nonsense systeem , wat gewoon efficient werkt, meer niet !

  NL heeft nou eenmaal de licentie op, ‘ Waarvoor zouden wij het gemakkelijk maken, als het ook heel erg moeilijk kan ?? ‘

 125. Cornelis zegt: 28-10-10 om 16:36

  Het echte probleem is, dat de OV-organisatie alles weet over mijn reis en ik vrijwel niets over hun berekening. Daarbij vergeleken zijn de praktische bezwaren bijzaak. Ik beperk me tot 5 bezwaren, anders wordt de reactie zo lang. Bezwaar 1. Ik ben veel duurder uit voor de ritten zoals ik ze maak. Ik heb dat kunnen vergelijken toen beide systemen naast elkaar bestonden. Bezwaar 2. De apparaten haperen wel erg vaak in de bussen en trams die ik neem in Amsterdam-Noord en Oost.
  Bezwaar 3. De oplader bij Albert Heijn in de Helmholtzstraat is weken achtereen buiten bedrijf geweest in oktober 2010. Bezwaar 4. Voor een gecombineerde rit met de trein en de bus, bijvoorbeeld van Science Park naar Buikslotermeerplein, moet ik tweemaal opstaptarief betalen. Bezwaar 5. Het heeft me vele weken en reizen naar diverse automaten gekost, voor ik de mijn kortingskaart van NS kon activeren. Puinhoop. Gelukkig was ik er niet van afhankelijk. “Ga naar ns.nl.” lees ik dan op een schermpje op een nat en winderig perron. Ik wil naar CS, niet naar. nl. Zo’n klungelig systeem na zoveel voorbereiding, ik betwijfel of het ooit nog iets wordt.

 126. Margaret zegt: 30-10-10 om 19:43

  Ik vind de OV-chip kaart ideaal voor reizen met de trein. Voor mijn werk reis ik soms in de spits, soms niet, en op de ene dag naar een andere station dan op een andere dag. Nooit meer een collectie 5-retourkaarten in mijn portemonnaie voor de verschillende reizen. Mijn station wordt verbouwd en het zoeken naar de palen en de relatief grote afstanden die daarvoor gelopen moest worden horen sinds deze week tot het verleden. Gelukkig, want dat was soms knap lastig. Ik heb een keer ervaren dat de paal waar ik uitstap buiten bedrijf was, maar de paal gaf dat een aantal dagen niet aan. Ik had het pas door toen ik op de website zag dat mijn kaart wel heel vaak opgeladen werd en dat ik elke reis terug naar huis 10 euro kostte. Ik heb gebeld naar de klantenservice en ben heel goed geholpen door een hele vriendelijke mevrouw, die mij serieus nam. Het geld dat ik teveel had betaald werd binnen een week teruggestort op mijn rekening. ( Ik ben 2 keer vergeten uit te checken, maar kon teruggaan naar het station een paar uur later. Dat is anders met de bus en dat vind ik lastiger. Als je aan het kletsen bent bij het uitstappen en vergeet uit te checken is het pech. Want de bus is weg;-) Niet te veel kletsen dus.

 127. marije zegt: 31-10-10 om 14:29

  Ik heb een NS-jaarkaart, dus in de trein nooit problemen want dan hoeft je nooit in of uit te checken.
  In de rest van het OV wisselende ervaringen. Ik zou niet echt meer terug willen naar de strippenkaart, maar wel graag zien dat er wat aan de problemen werd gedaan.
  Bij het begin in Rotterdam werkte het heel goed. Eigenlijk nooit problemen. Vergat je een keer uit te checken, kreeg je zo je geld terug bij een RET-punt of via internet. Er werd nooit moeilijk gedaan over hoe lang het al geleden was. Via internet terug vragen werkte ook echt heel makkelijk.
  Tegenwoordig gebruik ik hem vooral in Amsterdam. Mijn dagelijkse ritje met de bus is duurder dan met de strippenkaart. Bovendien is het tarief niet iedere dag precies hetzelfde. Heen- en terug verschilt soms ook. De grootste problemen ontstaan als je niet kan inchecken. Het is me al enkele keren gebeurd dat het apparaat het niet deed, maar soms lag het ook aan mij omdat er geen geld op stond. Als je soms snel moet uitstappen, in de massa, kan je je saldo niet lezen en dan gebeurd dat soms.
  Hoe dan ook, kon je vroeger op de strippenkaart van een medereiziger meereizen, of desnoods een los kaartje kopen, nu met je een veel duurder los kaartje kopen, zelfs als hun systeem het niet doet. Daarin is reizen echt veel duurder geworden. En ook minder sociaal.
  Opladen is soms ook een probleem, soms in de wijde omtrek maar een oplaadpunt dat het dan vervolgens niet doet.
  De service van het GVb vind ik hopeloos. Vergeet je uit te checken, kan je niet meteen bij het gvb-kantoortje je geld terug krijgen, zoals wel in Rotterdam kan/kon. Het moet via internet, maar dan moet je wel eerst iets uitprinten. Ze zijn heel streng als je daar te lang mee wacht krijg je niks.
  Tot slot, om geld terug te krijgen heb je een bon nodig die je kan uitdraaien bij een oplaadpunt. Als ik de bon in Amsterdam uit draai staan de ritten in Rotterdam en er niet op en vise versa. Daardoor kan het soms lang duren totdat je iets kan terug vragen en krijg je je geld niet meer terug. het is bovendien mega onhandig.
  Succes met het onderzoek.

 128. Bernard zegt: 07-11-10 om 11:20

  Op 25 oktober was er een storing in het systeem waardoor ik op schiphol niet kon uitchecken. NS verplicht mijn nu om een betaalnummer te bellen om het teveel afgerekende terug te krijgen. Ik vindt dat diefstal. Het is al vreemd dat je een vrij hoog minimum bedrag op de kaart moet hebben staan maar op deze manier maken ze het wel heel onklantvriendelijk. Zelfs als zij een fout maken, d.w.z. systeem gaat plat, dan moet de klant zijn best doen en kosten maken om het teveel afgerekende terug te krijgen.

 129. Roeland zegt: 09-11-10 om 22:42

  Ik reis van Eindhoven Beukenlaan uit het land in. Ik wil naar Eindhoven Centraal zonder korting (laatste trein voor 9:00h) en dan overstappen en MET korting doorreizen. Daarvoor moe t ik in Eindhoven CS eerst uitchecken en dan 5 minuten later weer inchecken. Maar de palen staan alleen bij de in- en uitgang en er is niet genoeg tijd – ik moet 30 minuten eerder uit Beukenlaan weg. Daarnaast kan je alleen met korting reizen als je op zijn vroegst 8:56h incheckt. Echter, met bagage kom ik dan niet meer op tijd op het perron om de trein van 9:02h te halen; vooral omdat ik tegen de uitstappende stroom mensen in moet. ;-)

 130. roos zegt: 10-11-10 om 13:11

  Ik gebruik mijn ov chipkaart nu een paar maanden. Het heeft wel een maand geduurd voordat ik hem zo geactiveerd kreeg om er ook met de trein mee te reizen. Voordat ik merkte dat ik niet met de trein kon reizen, had ik net mijn laatste geld op de kaart gezet. Ik moest toen ineens wel kaartjes gaan kopen waar ik toen bijna geen geld meer voor had. Mensen van de NS wilde mij niet helpen bij de activatie (Utrecht CS).

  Toen ik nog een studenten-OV chipkaart had heb ik vaak ingecheckt in de bus in Utrecht, maar was het apparaat tijdens het uitchecken buiten werking. Gelukkig had ik vrij reizen, anders had het me erg veel geld gekost. Ik zat vaak 2 haltes in een bus die minimaal nog een half uur door reed.

  Er is nog meer gedoe geweest met het activeren en deactiveren van mijn studenten abonement, maar dat is teveel gedoe om hier te beschrijven.

  Wat ik verder erg lastig vindt is dat je bij het inchecken niet kan zien hoeveel geld er nog op de chipkaart staat (alleen bij het uitchecken).
  Ook is het lastig dat je nu je kaart meerdere keren uit je tas moet halen. Vooral tijdens het uitstappen raken spullen die je los in je hand hebt snel kwijt

 131. Simone zegt: 11-11-10 om 19:28

  Ik heb de OV chipkaart net en overweeg hem weer af te schaffen, met reizen op saldo.
  De procedure was veel te komplex, met al die post en verschillende soorten automaten en log-ins.
  Dezelfde busreis kost soms 2.88 en soms 2.91, om onverklaarbare redenen.
  Er zijn geen poortjes die je dwingen uit te checken, het is veel te makkelijk het te vergeten. Eigen schuld dikke bult zou je zeggen, maar er kan ook een systeem komen waar je op de automaat moet zeggen waar je heen gaat. De bus zou standaard de maximale ritprijs moeten berekenen, ipv 4 euro.
  Als ik een deel van de rit voor 9 uur wil reizen, moet ik toch kaartjes kopen.
  Het enige handige is dat je meestal geen kaartjes, en ook niet voortdurend strippenkaarten hoeft te kopen. Maar verder….

 132. Simone zegt: 11-11-10 om 19:33

  Vergeten: er zou ook een logica moeten komen waar de in en uitcheck paaltjes staan: of altijd op het perron, of altijd bij de ingang/uitgang, of altijd met een dikke roze streep op de grond, of altijd midden in de gang. Nu staan ze maar ergens. Vroeger moest je op het perron stempelen, maar daar staan nu vaak geen palen. Als je op het station nog even een boodschap doet ben je bij de uitgang vergeten dat je nog moet stempelen. Erg onhandig allemaal.

 133. Martijn zegt: 14-12-10 om 12:11

  1. Ik heb bij het inchecken in de bus meegemaakt dat het apparaat de foutmelding ‘onvoldoende saldo’ gaf, waarop ik in plaats van de chipkaart mijn strippenkaart maar heb gebruikt. Later bleek ondanks die foutmelding wel het starttarief van de chipkaart afgeboekt te zijn. Ik kwam er toevallig achter, toen ik bij de automaat ging uitproberen hoe je je transacties kunt bekijken. Vervolgens een heel gedoe met formulier opsturen, daarna een brief eroverheen waarin ik gevraagd werd mijn bankrekeningnummer op te geven. Daar word je dus kennelijk op dat formulier niet om gevraagd. Dus twee keer iets invullen en op de post moeten doen om deze fout te corrigeren waar je als reiziger niets aan kunt doen. Ik had de neiging het erbij te laten zitten. Hoe vaak betekent dit wel niet kassa voor de vervoersmaatschappijen?
  2. Toen we laatst met ons gezin op mijn chipkaart met de bus wilden, bleek dat niet te kunnen. Bij de strippenkaart kun je gewoon met meerdere personen op een kaart reizen. Moeten we dan voor ieder gezinslid zo’n kaart aanschaffen? Dat is toch waanzin?

 134. Gina zegt: 15-02-11 om 15:00

  Rotsysteem!
  Ik kan er niets anders van maken.
  Je word van hier naar daar gestuurd.
  ik heb een busabbonoment en bel de ov chipkaart bedrijf zelf op en die stuurd mij naar gvd of connexxion en die sturen mij weer naar het ov chipkaart bedrijf!
  Geef mij maar lekker dat ouderwetste papieren couponnetje!

 135. Lizzy zegt: 01-06-12 om 19:23

  Als de studenten OV chipkaart van de foto verloopt, zou ik deze dan mogen overnemen of overkopen voor mijn openbaar vervoer verzameling?

  Mijn dank is zeer groot.

  Groetjes Lizzy

Geef een reactie