De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Iedereen faalt bij aanpak Q-koorts

Ab Klink, een geit en Gerda Verburg (Foto's: ANP)De ministeries van LNV en VWS en al hun adviseurs hebben gefaald bij de aanpak van de Q-koorts. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van het rapport van de Evaluatiecommissie Q-koorts dat vandaag gepresenteerd is. Als de adviseurs van VWS voorstellen deden om door te pakken werden die geblokkeerd door toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg.
Toenmalig minister Ab Klink van VWS heeft nagelaten zijn adviseurs te steunen en zijn wil door te drukken in het belang van de volksgezondheid. Diezelfde adviseurs hebben hun minister er niet van weten te overtuigen dat er meer nodig was dan de halfzachte aanpak waarvoor tot eind 2009 is gekozen.

Tien maanden geleden, op 17 januari van dit jaar, publiceerde de NOS een reconstructie van de aanpak van de Q-koorts. In een inleidend artikel bij die uitvoerige en uitgebreid gedocumenteerde reconstructie schreven we: “Hoe zachte heelmeesters stinkende wonden maakten. Hoe Landbouw de boerenbelangen heel lang liet voorgaan. Hoe de bacteriejagers van Volksgezondheid wisten wat er moest gebeuren maar lange tijd toch niet doordrukten. Hoe er lang gepraat werd en te weinig werd gedaan. Hoe het zover kon komen dat mensen ziek werden en dieren dood moesten.”

En we trokken op grond van gesprekken met betrokkenen ook de conclusie dat de Q-koortsepidemie onnodig uit de hand gelopen leek.”Eerder ingrijpen”,schreven we, “zo blijkt uit alle stukken, had verspreiding van de Q-koorts epidemie kunnen helpen voorkomen.” Die logische conclusie durft de onderzoekscommissie niet met zoveel woorden te trekken.

Daarmee doet de commissie eigenlijk hetzelfde als ze de deskundigen en het ministerie van LNV verwijt. De commissie vindt dat die veel te lang hebben vastgehouden aan het vinden van keihard wetenschappelijk bewijs dat de concentraties patiënten met Q-koorts rond  besmette bedrijven ook daadwerkelijk veroorzaakt waren door bacteriën afkomstig van die bedrijven.

Deskundigen en ministeries hadden volgens de commissie direct voor de meest waarschijnlijke verklaring moeten kiezen. Maar dan was er eerder ingegrepen. Door eerder in te grijpen waren er minder bedrijven door de Q-koorts besmet geraakt. En dus minder mensen.

Die conclusie had de commissie ook nog wel mogen trekken in plaats van zich voorzichtig op de vlakte te houden.

Tags: , , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Iedereen faalt bij aanpak Q-koorts”

 1. bas zegt: 22-11-10 om 11:24

  Ik vraag mij af of ‘gefaald’ het juiste woord is

  Het CDA is altijd de partij geweest van de landbouwbelangen. Klink, diep geworteld in de partij, zat op volksgezondheid, maar is een partijman, die niet tegen de landbouwlobby opdurfde

  Dat mag ook wel blijken uit een zin als [citaat]Toenmalig minister Ab Klink van VWS heeft nagelaten zijn adviseurs te steunen en zijn wil door te drukken in het belang van de volksgezondheid[/citaat] (eerste alinea)

  Vergeet niet, voedselveiligheid zat ondergebracht bij landbouw, niet bij volksgezondheid. Er was dus per definitie een gevoel van onmin geweest indien Klink zich met de Q koorts had bemoeid

  Daarnaast was het vorige kabinet een kabinet van gestold wantrouwen – telkens stond het CDA lijnrecht tegenover de PvdA – hetgeen een gevoel van interne samenhorigheid vergroot

  Nee, in mijn ogen heeft Klink willens en wetens zijn werk niet gedaan.

  De landbouwlobby heeft gewonnen – maar gelukkig bleek het een pyrrhus overwinning: een jaar later werd er wel ingegrepen

  Hard in gegrepen. Of het onnodig hard was? Geen idee. Dat mogen de boeren onderling uitmaken.

  Hoe de boeren voedsel produceren is namelijk iets waar ik mij niet mee wil bemoeien. Ik kijk alleen naar de resultaten – en ik kan niet anders constateren dan dat er nu een heleboel mensen doodziek zijn omdat de boeren ze ziek gemaakt hebben

  En omdat het CDA geen interne ruzie wilde

 2. Arvy zegt: 23-11-10 om 01:12

  iedereen faalt alleen bij de Q-koorts???

 3. Jannenman zegt: 01-12-10 om 14:35

  Nee, het faalt al vele jaren over de gehele linie.
  ;]

Geef een reactie