De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wat eet u?

nederland-eet1We doen het allemaal: eten. Maar denkt u er wel eens bij na wat voor type eter u bent en of uw eetgewoontes met de jaren zijn veranderd? De NOS wil graag een beeld krijgen van de eetgewoontes van Nederlanders en hoe die zijn veranderd door de jaren heen. De voorlopige resultaten van dit onderzoek kunt u in dit artikel vinden.

Wij hopen dat u ons hierbij wilt helpen, door onderstaande vragen kort te beantwoorden.

1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?

Reageren kan hieronder, of door te mailen naar nosnet@nos.nl.

Update 16 december 2010:  We hebben de voorlopige resultaten beschreven in dit artikel. Waar wij vooral nog benieuwd naar zijn is wat u graag eet. Vul dat hier onder in, of op de poll op onze Hyves.

Dit onderzoek maakt onderdeel uit van het crossmediale NOS-project ‘Nederland eet’, een reeks verhalen over eten in Nederland.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


117 reacties op “Wat eet u?”

 1. Keas zegt: 07-12-10 om 20:40

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet met mijn gezin drie keer per dag, met het ontbijt, de lunch en het avondeten.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Altijd aan tafel, dat is goed voor de sociale contacten i.t.t. de tv

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Nu in de winter voornamelijk Nederlandse gerechten, maar in de andere jaargetijden maakt mijn vrouw vaak buitenlandse gerechten klaar (Indonesische, Turkse en Griekse), daarnaast halen we af en toe chinees.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Eigenlijk niet veel, we houden het bij het oude en het is best zo ;)

 2. 3x daags + tussendoortjes. meestal aan tafel, muv eenpansmaaltijden, die eten we voor de tv, (diner), ontbijt alleen in weekend , gezamelijk aan tafel, lunch is wisselend, meestal Klassiek, soms bami, macroni etc.
  4? al gezonder gaan eten, liever minder maar wel goed

 3. alexandra zegt: 07-12-10 om 22:02

  1. drie hoofdmaaltijden en twee keer iets tussendoor. 9 u. 12 u. 14 u. 17.u en 20 u.
  2.Ben alleen, eet ook meestal alleen en dan aan tafel met krant. ‘s Avonds altijd voor de tv.
  3. Eet ivm gewicht weinig koolhydraten in de vorm van brood, rijst enz. Maar mijn favoriete gerecht is toch nog altijd spaghetti bolognese, met eigengemaakte saus en pecorinokaas.
  4. Heel veel, ik ben veel meer gaan letten op wat ik koop, waar de produkten vandaan komen, wat er in zit. Ik probeer zo schoon mogelijk te eten. Wel jammer, ik koop nooit zomaar iets spontaan, dat mis ik wel, maar ik heb kanker en durf gewoon geen troep meer te eten.
  En ik eet ook op vaste tijden, het kan wel eens een half uurtje schelen, maar ik probeer daar op te letten, ook als ik nog geen honger heb, De porties zijn vrij klein.

 4. Evert zegt: 07-12-10 om 22:26

  Drie keer per dag. Aan tafel.

  Er is niet veel veranderd. Wel wat meer oosterse gerechten als vroeger, verder het gebruikelijke Nederlandse eten.

 5. Hildesofia zegt: 07-12-10 om 22:31

  1. ik eet in ieder geval 3 maaltijden, uitgebreid ontbijt, om 13.00 uur lunch en s avonds, ik eet tussendoor als ik trek heb een boterham of fruit of een paar koekjes
  2. ik eet vrijwel altijd aan tafel; ik woon alleen en eet dus vaak alleen
  3. het liefst eet ik pasta met wat groente, pijnboompitjes en wat kaas, soms met vis; ik heb de pannenkoek herontdekt (heerlijk met oesterzwammen en geitenkaas), en maaltijdsalade (van wat in de koelkast ligt) Ik houd niet van Hollandse pot. Nooit van gehouden eigenlijk.
  Favorieten momenteel: pasta met in knoflook gebakken groene asperges, pasta met roergebakken raapsteeltjes en geraspte pecorino, pasta met gebakken oesterzwammen en/of andere paddestoelen.
  4. Vanwege medicatie s ochtends ontbijt ik altijd goed en ‘uitgebreid’: 2 boterhammen, appel of peer in stukjes met 2 eetlepels lijnzaadolie en kaneel, thee, espresso, glas water. Vanwege mijn gezondheid is ’3 maaltijden per dag nog belangrijker dan t voor iedereen is, omdat ik nog wel eens ‘vergat’ te lunchen heb ik een lunchalarm op mijn mobiele telefoon ingesteld. Daarnaast: een grote vleeseter ben ik nooit geweest, maar t staat me steeds meer tegen, het enige dat ik nog wel eens koop is een onsje runderrookvlees, dat roerbak ik dan door de pasta of hussel ik warm door een salade. Wat ik meer eet dan een paar jaar geleden: soya-yoghurt (ik heb een koemelkallergie), geitenmelk, (voor de pannenkoeken), couscous, kikkererwten, meer biologisch (al heb ik een enorme hekel aan de ‘nep’biologische producten bij de gewone supermarkt als AH die alleen een suggestie wekken (‘duurzame vangst’ bijvoorbeeld), hier zou veel meer toezicht op moeten zijn)

 6. C.L. Schweigman-van den Donk zegt: 07-12-10 om 22:39

  1) twee maal per dag uitgebreid (lunch en avondeten); ‘s ochtends soms Smacks met melk of een muffin onderweg. Ons zoontje ontbijt wel iedere ochtend.

  2) altijd gezamelijk met aanwezigen van gezin aan tafel, alleen als ziek op de bank. zelfs alleen eet ik het liefst aan tafel met een kaarsje aan. NOOIT voor de televisie want die hebben we niet. Geen verschil tussen lunch of diner.

  3) gevarieerd- italiaanse, franse, hollandse, Spaanse, mexicaanse keuken maar ook Jamie Oliver en Bill Granger en Elizabeth David. Italiaanse keuken is favoriet. vooral alles zelf maken, GEEN pakjes! favoriete gerecht ouders: Saltimbocca / favorite gerecht zoon van 2,5 zuurkool of fussili met verse tomatensaus met goede parmezaanse kaas en verse basilicum

  4) ik ontbijt wat vaker dan vroeger;
  VEEL minder vlees. Na het lezen van ‘Eating Animals’ alleen maar biologisch en nog maar 1 of 2x per week vlees of vis

 7. Jannenman zegt: 07-12-10 om 23:27

  Komt deze lijst ook op wikileaks?

 8. Leoni zegt: 07-12-10 om 23:57

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  In principe eet ik 3 maaltijden op een dag, ontbijt, lunch en avondeten. Ook pak ik wel tussendoortjes, vaak fruit.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijten doe ik meestal alleen, even snel-snel voordat ik moet werken of naar college moet. In het weekend is dat anders, dan ontbijt ik vaak uitgebreider samen met mijn partner. Lunchen doe ik doordeweeks meestal met vriendinnen, collega’s of studiegenootjes; in het weekend ook vaak met mijn partner. Avondeten doe ik bijna altijd met mijn partner. Dit gebeurt aan tafel, of voor de tv als we beiden erg moe zijn.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Meestal eet ik ofwel Klassiek Nederlands, ofwel iets uit de Italiaanse keuken (lasagna, pasta, etc.)of soms simpel een Wereldgerecht. Dit laatste probeer ik zoveel mogelijk te beperken omdat het ongezond is. In de zomer eet ik ook vaak maaltijdsalades, waar ik in de winter juist weer kan genieten van soep of stamppot. Ik heb niet echt een favoriet gerecht of een favoriete keuken, ik vind heel veel lekker en e.e.a. hangt af van mijn stemming en het seizoen.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik probeer gezonder te eten. Dit is een logisch gevolg van inmiddels wat te veel aangegroeide vetreserves, waardoor ik steeds meer op mijn lijn ben gaan letten. Ik probeer meer te variëren en met verse producten te koken.

 9. peneloopee zegt: 08-12-10 om 08:41

  1) De eerste maaltijd is meestal rond 10:00 uur op het werk, in de vorm van 2 krentenbollen. Dan met lunchpauze rond 12:30 uur ga ik even naar huis en neem een kom yoghurt of vla. En ‘s-avonds diner, warm eten. Bij de koffie wel een stuk chocolade of koek,iets zoets in ieder geval.

  2)Ik ben alleen en eet altijd aan een tafel, wel met de TV aan trouwens.

  3) Ik probeer zoveel mogelijk verse groenten te eten, in de vorm van roerbakken. Kan met rijst of pasta erbij. Vlees is dan kipblokjes of ander vlees in stukjes. De Klassiek Nederlandse gerechten eet ik vrijwel nooit, alleen nog bij mijn ouders thuis.

  4) Ik merk wel dat de voorkeur uitgaat naar makkelijker en sneller.
  Koop dus meer “geproportioneerd voedsel”. Favoriet is “Kies en Kook” van AH bijvoorbeeld. Kies een soort vlees,groente, saus en pasta of rijst. Snel klaar, lekker en gemakkelijk.

 10. bas zegt: 08-12-10 om 08:55

  1 & 2 ontbijt en lunch meestal voor de computer, avondeten normaal voor de TV (ik woon alleen)
  3 meestal Aziatisch, afgewisseld met pasta (op zijn students). Nagenoeg nooit (dit jaar: 2 maal) aardappelen
  4 na een vakantie in Zuid Amerika ben ik veel meer vlees gaan eten. Soms eet ik als maaltijd alleen vlees. Lekker

 11. renee zegt: 08-12-10 om 08:58

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  drie maal per dag met soms een tussendoortje )als ik trek heb om half 11 of drie uur ´s middags. soms eet is ´s avonds nog een bakje yoghurt
  0
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Wij zijn een gezin met twee jonge kinderen en eten samen met de kinderen altijd aan tafel, bij alle drie de hoofdmaaltijden. Soms op vrijdagen eten wij later. Heel soms eten we dat voor de tv (in het geval van take out) maar als we koken, eten we dat ook aan tafel.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht? Wij eten van alles, klassiek, pasta’s, oosters, mexicaans, maaltijdsoep of maaltijdsalade. We eten niet veel vlees, regelmatig vega en 1 à 2x pw vis. we houden ook rekening met het feit dat een van onze kinderen coeliakie heeft. Dit betekent dat we nooit kant en klare maaltijden eten, zit altijd tarwe in namelijk. Alles wordt vers gemaakt. Favoriet is pasta in alle vormen en maten. Jamie Oliver is hier overigens ook favoriet!
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft? We eten kleinere porties dan vroeger, we eten veel meer glutenvrij, we eten gezonder (veel groente, olijfolie), we eten veel meer zuivel overdag. We eten zelden nog take out wat we vroeger veel meer deden. Veel minder vlees en dat biologisch.

 12. Lieneke zegt: 08-12-10 om 09:50

  1 Ik (alleen wonend) eet 3x per dag,

  2 ontbijt en lunch aan tafel diner op de bank.

  3 Heb geen favoriet gerecht. Eet geen vlees en geen vis. Per dag gemiddeld 3 soorten groenten (aardappels is groente) en rijst of pasta. Bijna altijd verse groenten.

  4 als twintiger at ik veel junkfood, (getouwd) daarna traditioneel hollands, daarna multi culti.
  (alleenstaand) een korte periode kant en klaar maaltijden maar dat hing mij al snel de keel uit, en nu zoals boven.
  Als gezin met kind netjes 3x per dag gezamenlijk aan tafel.

 13. Moniek zegt: 08-12-10 om 10:12

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet 3x per dag, ontbijt, lunch, diner.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Zelden aan tafel. Ligt eraan wát ik eet. Ik eet meestal alleen, als ik samen ben (in ‘t weekend) altijd aan tafel. Lunch altijd aan tafel (op ‘t werk), ontbijt staand (verse smoothie).

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik eet meestal van alles wat, zelden klassiek Nederlands. Favoriete gerecht: boerenkool, japanse roerbak, wild. Heb niet echt één specifiek favoriet gerecht.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Heel vroeger at ik inderdaad klassiek, maar sinds vele jaren vooral van alles wat met de nadruk op:
  - gezond (géén kant en klaar, géén pakjes)
  - zoveel mogelijk biologisch
  - wild (absoluut geen bio-industrie vlees)
  - niet iedere dag vlees
  - kritisch vwb vis (herkomst, manier van vangen)
  - heel kritisch kijkend naar plaats van herkomst (groenten, fruit)
  - heel kritisch op kwaliteit ipv hoeveelheid
  Wij geven relatief veel geld uit aan goed eten. Is een investering in jezelf.

  Gr.,
  Moniek

 14. Tim zegt: 08-12-10 om 10:52

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik probeer 3x per dag, maar vaak sla ik een maaltijd over wegens logistieke redenen of omdat ik wegens mijn slaapstoornis aan het slapen ben op het moment dat ik zou moeten eten en dan daarna geen honger meer heb.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt in de auto, in het weekend gezamenlijk aan tafel. lunch aan mijn bureau, thuis eigenlijk ook niet aan tafel, avondeten 50% aan tafel met het gezin en 50% bij de TV omdat we een film willen kijken met de kinderen en we anders niet optijd klaar zijn met kijken voor er een naar bed moet.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  2x Nederlands, 1x brood, rest een afwisseling van pasta en rijstgerechten waarbij we steeds iets anders proberen te maken. Favoriete gerecht is spareribs. maar dat eet ik maar eens per maand maximaal (en Japans, maar dat kan ik helemaal niet betalen). Verder zijn indische (toko) maaltijden bij ons veruit favoriet.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft? Vroeger aten we elke dag Nederlands, op vrijdag kippevleugeltjes of T-Bone steak (vader was slager), op zaterdag broodmaaltijd en op zondag meestal uit (vaak chinees, soms iets anders). Het is dus veel internationaler geworden. Vroeger lustte ik niets….en was ik niet allergisch voor al die Nederlandse groenten (dus mijn eetgedrag is voor een groot deel beinvloed door mijn allergie).

 15. Linda zegt: 08-12-10 om 10:55

  1 & 2)
  Ik eet 3 maaltijden per dag: ‘s ochtend ontbijtgranen en een glas puur vruchtensap (niet van dat geconcentreerd spul) alleen aan tafel gezien ik als eerste wakker ben; mijn huisgenoten staan pas op nadat ik weg ben. ‘s Middags een salade of een boterham achter de computer op werk en rond 4 uur nog een stuk fruit. ‘s Avonds warm eten aan tafel in de woonkamer, met het nieuws op de achtergrond, en dat dan soms samen, afhankelijk van wanneer mijn huisgenoten thuis zijn. In het weekend combineer ik ontbijt en lunch vaak.

  3) Ik eet praktisch nooit ‘Klassiek Nederlands’, meestal pasta of rijst, of gepofte aardappel, een currie, wraps, ik hou van wat afwisseling. Mijn favoriete gerecht is pasta met spinazie, tomaten en cream ‘cheese’.

  4) Mijn eetpatroon is behoorlijk veranderd: zo’n 5 jaar geleden ben ik vegetarisch gaan eten en sinds dit jaar eet ik veganistisch (na het lezen van ‘Eating Animals’ en ‘Animal Liberation’, dus gezien de eerdere reactie die het eerste boek ook al noemde denk ik dat ze zeker aan te bevelen zijn). Ik ben daardoor bovendien een stuk gezonder gaan eten, meer groente en fruit, minder vet en uiteraard geen dierlijke producten meer.

 16. guusje zegt: 08-12-10 om 12:19

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Meestal toch wel gewoon 3 x daags, maar de warme maaltijd wel altijd s’avonds en niet zoals in mijn jeugd onder de middag;
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Meestal eten we wel aan de gedekte tafel maar soms ook wel lekker met het bord op schoot (bv bij Studio Sport op de zondagavond – niet anders dan vroeger trouwens! – of in het weekend lekker de lunch op een bordje bij het lezen van de krant)
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Vaak eten we klassiek Nederlands (voorkeur echtgenoot) maar met minder vlees dan vroeger, en soms ook ‘over de grens’, Italiaans, Mexicaans, etc. Wat wel veel meer in ons menu voorkomt is rauwkost en salades, lekker, gemakkelijk en gezond !
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  We letten wat meer op de vetten, en we ontbijten sober, meestal muesli/melk ontbijtje, behalve in het weekend, dan is een croisantje en een beschuitje toch nog steeds traditie.

 17. Annelieke Dirks zegt: 08-12-10 om 12:55

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet vaker, 6 keer per dag ofzo, maar wel 3 keer per dag de grotere maaltijd. Liefst warme lunch….

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ik eet voornamelijk alleen want ben single, eet nooit voor tv maar wel voor de computer terwijl ik werk (ontbijt), lunch meestal samen met collegas of vrienden, of even tussendoor, avondeten soms alleen en soms met vrienden/huisgenoten en dan altijd aan tafel.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Zeker niet klassiek Nederlands, eet vooral ‘buitenlands’, ook omdat ik vegetarisch ben en dan zijn Indiase en andere rijstgerechten vaak lekker. Ook Italiaanse vegetarische keuken eet ik graag.
  Lievelingsgerecht: Indiase (pittige) pompoen-wortelsoep, vooral in de winter!

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik ben vegetarisch geworden, ben (voornamelijk) biologisch gaan eten, eet meer ‘aparte’ dingen als Gierst, Quinoa, en veel, heel veel groenten, Eet minder brood en kaas, meer warm eten en soepen, en veel fruit.

 18. Saskia zegt: 08-12-10 om 13:07

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ontbijt, lunch, dinner
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Op de bank, tenzij gasten
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Nooit AGV, meestal Aziatisch of Italiaans. Chicken hainan rice en curries zijn favoriet.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Veel minder vlees, meer vis, vaker vegetarisch, veel meer biologisch en zaken als mozzarella, quinoa, halloumi, die niet altijd goed te krijgen waren.

 19. Iris zegt: 08-12-10 om 13:33

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet drie hoofdmaaltijden, om 08u/13u/19-20u. Tussendoor eet ik om 11u fruit, en rond 16u fruit of een extra broodje

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ik ontbijt alleen (woon alleen), op de bank voor de t.v. met het nieuws aan. Lunch gebeurt meestal op doorweg, dus in OV. Diner gebeurt meestal voor de t.v. of met een krantje/ of bij vrienden thuis aan tafel.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik eet van alles; klassiek nederlands, maar ook veel rijst en mihoengerechten. Vlees vervang ik ook vaak door vis of kaas/noten. Mijn favoriete gerecht is thai-beef salad!

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Heel veel, ik eet tegenwoordig glutenvrij (medische noodzaak). Dat maakt dat ik nu veel meer etiketten lees, en veel bewuster omga met producten. Kant en klaar producten (sausjes e.d.) kan ik meestal niet eten, maar ik vind het inmiddels ook veel lekkerder om alles zelf klaar te maken (wat meestal niet eens zoveel extra tijd kost). Vlees eet ik ook minder; ik zie er de noodzaak niet van in 7 dagen per week vlees te eten als je het ook door diervriendelijker producten kan vervangen die net zo lekker smaken!

 20. Roland Wolters zegt: 08-12-10 om 13:59

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Drie keer per dag: ontbijt, lunch en avondeten

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  In principe gezamelijk aan tafel. Lunch kan soms voor de tv maar avondeten zeker niet.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Bij voorkeur klassiek nederlands: groente, aardappelen en vlees. alleen soms moet het vlug-vlug omdat kinderen naar clubjes moeten oid en dan is aan bord macaroni handiger.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft
  Eigenlijk niets.

 21. 1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Een maaltijd nuttig ik 3x per dag. De rest van de dag eet ik gewoon.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt en diner eet ik samen met H. Aan tafel. maar op mijn werk aan mijn bureau
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders?
  Internationaal dus alles van de wereld wat we lekker vinden.
  Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Simpel Italiaans
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Het is steeds gevarieerder geworden vanwege het aanbod in de winkel.
  Bovendien veranderd je smaak. Dingen die ik tien jaar geleden lekker vond, vind ik nu niet meer lekker.

 22. Linda zegt: 08-12-10 om 14:23

  ) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  In ieder geval 3 keer per dag, plus af en toe een tussendoortje. Als ik aan ‘t werk ben eet ik doorgaans tussendoor niets, thuis ligt er meer ‘voor het grijpen’. Schoolgaande kleuter krijgt fruit en drinken mee voor rond 10 uur.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Aan tafel is de standaard, voor de tv is een uitzondering (bij patat eten op zaterdag). We eten doorgaans samen, hoewel het ontbijt wel eens ‘ships passing by’ is.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  We eten 1 a 2 keer per week klassiek nederlands, verder pasta’s, rijst, friet of pannenkoeken (voor de kinderen), minimaal eens per week verse soep, en zo gevarieerd mogelijk. Favoriete gerecht is pasta met verse tomatensaus, in de zomer salade met gegrild stukje vlees.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft? Ik ben steeds meer vers gaan koken, de pakjes zijn nagenoeg de deur uit. Ik vind vers lekkerder, goedkoper en vaak ook net zo makkelijk. Bovendien wil ik niet dat mn kinderen aan ‘pakjes-smaken’ wennen ipv aan het verse product.

 23. pascal zegt: 08-12-10 om 15:48

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet als ik trek krijg; dat kan op elk moment van de dag of nacht zijn… soms 1 x per dag, soms wel 8 x per dag… ik werk heel onregelmatige tijden en pas mijn eetpatroon daarop aan…
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ik eet waar er tijd en plaats is… soms aan tafel, soms staand, soms achter de computer…
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik eet alles wat los en vast zit… als het maar lekker en voedzaam is… ben allergisch voor schaal- en schelpdieren, maar verder…
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Sinds ik een jaar of 25 geleden in de horeca ben gaan werken is eten geen prioriteit meer voor mezelf, maar voor anderen… ik word blij van genietende eters, en trots op een mooie creatie, maar voor mijzelf is het al jaren vooral maar een noodzakelijk kwaad…

 24. nynke zegt: 08-12-10 om 15:48

  ) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Gewoon 3x
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ochtend gescheiden: hij doucht, ik ontbijt, daarna ik onder de douche, hij aan het ontbijt.
  Lunch: met collega’s in kantine
  Avondeten, aan tafel met tv vaak wel aan.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  veel pasta, rijst enz. bijna geen gekookte aardappelen. Wel stampotten en gebakken aardappeltjes. In de zomer ook geregeld maaltijdsalades. Lieveling: indisch
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft? Wienig, iets minder culinair dan toen ik bij mn ouders woonde (nu moet ik het zelf doen) en wat vaker met pakjes uit de supermarkt.

 25. 1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet 3 maal per dag. Dat wil zeggen het ontbijt en dan tussen de middag en dan het avondeten.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Het ontbijt eet ik meestal met het bord naast mijn laptop want dan neem ik nog even de mail en zo door.
  De lunch eet ik meestal op kantoor achter mijn computer.
  Diner eet ik wel aan tafel en neem ik ook rustig de tijd voor.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Het verschilt wat ik eet aardappelen, groente en vlees komen daarbij regelmatig wel voorbij maar ook gerechten als macaroni, spagettie e.d. komen langs. Mijn favorieten gerecht is Bami met een loempia
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Van huis uit was het vrijwel altijd ‘de klassieke Nederlandse pot’ Aardappelen, groente en vlees.
  Echter is dat tegenwoordig regelmatig toch iets anders.
  Wel eet ik steeds vaker het zogenaamde ‘kant en klaren’ eten.

 26. Anne zegt: 08-12-10 om 16:17

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  De gebruikelijke tussendoortjes (fruit e.d.) niet meegeteld eet ik 3 keer per dag: ontbijt, lunch, diner.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt eet ik meestal alleen voor de TV, lunch aan tafel met collega’s en diner verschilt per dag: sowieso samen met mijn huisgenoot en we eten of aan tafel of voor de TV (vaker aan tafel).

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Mijn huisgenoot en ik eten heel gevarieerd: (klassiek) Nederlands, Aziatisch (rijst, noedles), Italiaans (pasta, lasagna). Eigenlijk eet ik het liefst iets uit de Aziatische keuken, daar kun je veel varieren en gezond eten met verschillende soorten groeten.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik ben minder pasta gaan eten omdat ik langere tijd in Italie heb gewoond en geen pasta meer kan zien. Verder ben ik meer water gaan drinken en meer fruit gaan eten om zo minder te snoepen. Bovendien ben ik wat later op de avond gaan dineren dan gebruikelijk is in Nederland. Meestal rond 19.30 uur.

 27. VvZ zegt: 08-12-10 om 16:25

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  ontbijt doe ik alsof: kinderen en man eten dan wel – samen aan tafel. lunchen doe ik warm (boterham vind ik saai) en avondeten is feest.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  eten alle maaltijden aan tafel sinds kinderen er zijn. daarvoor voor de TV.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  heel divers: italiaans, oosters, frans, vega, liefst niks ‘prefab’. Favo is en blijft zelfgemaakte hamburger. Voor kinderen moet ik apart koken: die willen niets dat gehusseld of sauzerig is (stamppotten, overschotels).
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  niet veel veranderd – soms iets saaier sinds kinderen er zijn. (broccoli…)

 28. Tim zegt: 08-12-10 om 17:40

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders? 3 keer per dag. 2x broodjes en ‘s avonds warm

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner? Aan tafel. Meestal gezamenlijk, maar dat lukt echter niet altijd. Het streven is echter wel gezamenlijk, vooral ‘s avonds.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht? Wij eten thuis van alles wat. Meeste is Italiaans, Chinees (of iets uit die richting) en hollandsche pot. Een echt favoriet gerecht heb ik ook niet, al heeft de Italiaanse keuken bij mij wel een lichte voorkeur. Maar nogmaals, alles is wel lekker eigenlijk.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft? Het is vooral uitgebreid. in de loop van de jaren zijn we thuis steeds meer gerechten gaan proberen, en dus werden de weken ook zeer divers geworden.

 29. Esta Kock zegt: 08-12-10 om 18:49

  Ontbijt en avondeten, lunch is over de late ochtend en vroege middag af en toe een boterham want ik ben postbode op de fiets dus moet onderweg eten.
  Avondeten gezamelijk met man en kind. Nooit voor tv (hebben we niet en ook geen magnetron of friteuse).
  Zelden klassiek Nederlands, soms wel Nederlands geinspireerd. Veel italiaans en frans. Lievelings is pasta met pesto garnalen en ovengedroogde tomaten, pompoenensoep en flammenkuchen.
  Nooit meer uit pakje of kant en klaar en steeds meer alles zelfmaken, jam, koekjes, brood, mosterd. Weet wat je eet. Als ik koekjes bak zitten daar vier of vijf ingredienten in, moet je eens op een pak kijken in de supermarkt. Minder vlees en dan bio of scharrel. Ook vaker andere bioprodukten.

 30. Elisabeth zegt: 08-12-10 om 19:35

  1. drie keer per dag: ‘s morgens melk en cracker met kaas staande in de keuken, lunch in bedrijfsrestaurant met collega’s: brood en soep. In de avond thuis warme maaltijd met verse ingrediënten en meestal aan tafel. Soms met eenpansmaaltijd voor de tv als ik DWDD niet wil missen. We eten gevarieerd, zowel Nederlands,Italiaans, Chinees of Indisch.Met de komst van de wok meer kort bereide groente/vlees/ kip. We eten minder vlees en meer vis als voorheen.In het weekend broodjes bakken en gekookt eitje, verse sap.Sinds kort hebben we een slowcooker, een moderne variant van het petroleumstelletje van mijn oma. Draadjesvlees wordt er heerlijk in. Veel favoriete gerechten, waaronder zuurkoolschotels. O ja en we hebben de pureeknijper ontdekt, daar maak je de meest heerlijke aardappelpuree mee.Wel stamppot dus maar noooit meer stampen.

 31. 1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?

  Op een vrije dag meestal maar 2x per dag, ontbijt/lunch en avondeten.
  Op een werk/schooldag 3x, sochtends meestal brood of yoghurt, smiddags ook brood en savonds warm. Tussendoor eet ik ook regelmatig (2-4x) fruit of snack.
  Savonds eten we meestal rond 18:30/19:00 uur.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?

  In het weekend eten we meestal savonds met het gezin aan tafel , doordeweeks bijna nooit aan tafel, maar op de bank met meestal de tv aan. Soms eten we doordeweeks gezamenlijk, maar als iedereen op hele verschillende tijden thuiskomt dan eten we niet allemaal tegelijk.
  Sochtends/smiddags eten we nooit gezamenlijk, vanwege de verschillende werk/schooltijden. We proberen elke zondag gezamenlijk te brunchen.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?

  Wij eten van alles en nog wat. Wij eten redelijk vaak pasta (tagliatella/macaroni/spaghetti/mie) met groenten en evt. met kip (ong. 2x per week). We eten ook een paar keer per week groenten met aardappelen en ook regelmatig rijst. Ook doen we ong. 1x per week van die pakketjes/ovenschotels van knorr of wraps.
  Wij eten vrij weinig vlees thuis. meestal 2/3x per week vis, 1 a 2 x per week kip en soms een vegetarisch iets (sojaballetjes ofzo). Verder halen we ong. 1x per 2 maanden chinees. Meestal 1x per 2 weken eten we iets van patat/pizza/pannenkoeken. Mijn favoriet is vega pasta met gemengde groenten en gekookte witlof met kaas. Wij eten vaak alleen het hoofdgerecht, soms een toetje. Bij ons kan een hoofdgerecht ook een goed gevulde salade zijn of soep.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?

  Minder vaak gezamenlijk eten, veel later eten (van 17:30 naar 18;30) veel meer variatie in het eten, meer vis en minder vlees.

 32. Rosa zegt: 09-12-10 om 09:52

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Drie maal per dag en daarnaast tussendoortjes zoals mueslirepen, koekjes, fruit en hartige snacks.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Aan tafel, soms gezamenlijk. ‘s Avonds altijd gezamenlijk. Nooit voor de TV.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  In de winter vaak klassiek in de vorm van stamppotten (boerenkool, zuurkool enz)Maar ook geregeld een wokgerecht met tahoe of vis. Vlees alleen biologisch dynamisch.Geen favoriet gerecht, wij vinden veel dingen lekker.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Meer biologisch, meer groenten, minder vlees, brood zelf bakken.

 33. Gerrie zegt: 09-12-10 om 12:00

  1) Wanneer eet u?Drie maal per dag of anders?
  3x per dag met als tussendoor een plak koek of fruit.

  Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet?
  ‘s morgens en ‘s middags eet ik alleen en diner samen aan tafel.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?

  meestal klassiek nederlandse pot. omdat ik gluten,soja en melkeiwit allergie hebt is de nederlandse pot het handigst om te bereiden.darvoor was altijd van alles wat je maar kon eten.
  alle soorten stampotten,groeten,aardappelen,vlees maar niet zo heel veel.eigen gemaakte groentesoep is ook lekker.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  meer groenten, geen jus of boter kleiner stuk vlees.
  meer water gaan drinken en verse vruchtensap.
  rond 17.30 zitten wij aan tafel.

 34. David Spok zegt: 09-12-10 om 13:36

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Meestal twee maal, ontbijt bij ‘lunchtijd’ en ‘s avonds.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  ‘s Avonds voor de tv, gezamenlijk. Ontbijt is meestal niet gezamenlijk maar soms wel omdat het kan.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Af en toe klassiek nederlands. Vooral heel gevarieerd, dus ook chinese gerechten, thaise, indische, griekse, franse (zelf maken).

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Niets dat ik weet.

 35. Jolanda zegt: 09-12-10 om 14:37

  1 – 3x hoofdmaaltijd en 2x tussendoor
  2 – eet vaak alleen vanwege wisselende diensten partner, dan voor de tv of met boek, anders samen meestal voor de tv, zelden aan tafel
  3 – eet afwisselend rijst, brood, pasta, aardappelen, couscous etc., vaak roerbak, vis, kip, soja, eieren, zelden vlees, vaak Mediteraans of andere buitenlandse invloeden, zelden/nooit traditioneel Nederlands
  4 – m.b.t. punt 3 ben ik laatste 20 jaar niet veel anders gaan eten, wel meer biologisch wanneer ik het me kan veroorloven (meestal groenten dus)omdat ‘gewone’ groente en fruit nergens meer naar smaken of ik er zelfs ziek van word (ijsbergsla!), zoveel mogelijk seizoensproducten, zoveel mogelijk ‘eenvoudige’ producten, i.e. zo weinig mogelijk (chemische) toevoegingen en bewerkingen

 36. Hanneke zegt: 09-12-10 om 14:59

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een normale maaltijd. Tussendoor eet ik twee keer iets van fruit.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt doe ik aan tafel soms samen, soms alleen, is afhankelijk van het tijdstip waarop we moeten beginnen met werken. Lunchen doe ik achter mijn bureau op het werk. ‘s Avonds eten we voor de TV met name omdat ik sneller eet dan mijn partner.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?

  Ik eet alles, maar vooral gezond. Soms is dat Hollandse pot, maar vaak ook iets uit een andere keuken (Marokkaans, Mexicaans, Chinees, Indisch) Ik maak het wel zelf klaar en gebruik zo min mogelijk pakjes en zakjes. Mijn favoriete gerecht is Goulash. Heerlijk gestoofd vlees met veel pit.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?

  Ik ben veel gezonder gaan eten de laatste paar jaren. Meer groenten, peulvuchten, fruit, veel minder vlees, vet en suiker. Experimenteer veel met recepten en kookboeken.

 37. Jannenman zegt: 09-12-10 om 15:42

  Nou vooruit dan, tis toch grotendeels anoniem: (ben terughoudend omdat data op een of andere manier doorgaans tegen je worden gebruikt)

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Als ik honger heb. Meestal toch wel 1 keer per dag een heuse maaltijd later op de dag/nacht. Bij opstaan koekjes of zo of brood als ik dat heb.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Als kinderen er zijn, hoofdmaaltijd aan tafel meestal, bij tv tegenwoordig. Soms apart achter computer. 1 andere maaltijd (brood), staand in keuken samen pratend, of apart.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Weinig klassiek (~25%), verder alles dat voorhanden is en bevalt. Italiaans, Chinees, Indonesisch, e.a.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ja, vroeger sociaal ding in gezin met vaste tijden en veelal klassiek NL. Nu veelal alleen, geen vaste tijden, weinig klassiek.

 38. Martine zegt: 09-12-10 om 16:28

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ontbijt en avondeten soieso, op ongeveer vaste tijdstippen. Lunch ook, maar het tijdstip verandert wel eens ivm school. Altijd een tussendoortje (fruit of een koekje) als ik thuis kom en tijdens het journaal ook koffie met een koekje.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt en avondeten meestal gezamelijk en altijd aan tafel. Lunch op school.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Doordeweeks klassiek nederlands (met vis of vleesvervangers ipv vlees), en in het weekend wereldgerechten met bijv. rijst. ‘s Ochtends en ‘s middags brood. Mijn favoriete genecht is Nasi goreng met stukjes quorn in plaats van kipstukjes (chinees dus).
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik ben gevariëerder gaan eten, met meer afwisseling in het soort gerechten, maar mijn eetpatroon is grotendeels hetzelfde gegeten.

 39. Jaap D Uithof zegt: 10-12-10 om 15:02

  1. Ik eet altijd drie keer per dag; ontbijt om ongeveer half acht, een boterham en koffie; lunch om half één, meestal boterhammen/broodjes; diner om een uur of zes-half zeven. Kan van alles zijn maar wel warm.
  2. Ontbijt en diner altijd aan tafel met de kinderen. Lunch is nog wel eens wisselend afhankelijk van hoe veel gezinsleden er thuis zijn.
  3. Wij eten van alles. De grootste voorkeur gaat uit naar Italiaans (Pasta Puttanesca is mijn favoriet met pepers, kappertjes en tomaten), dus pasta of risotto of “semi-aziatisch” roerbak uit de wok met rijst. Aangezien koken mijn hobby is komen er ook nog wel eens wat meer exotische zaken op tafel. Gelukkig zijn de kinderen er aan gewend, die lusten ook bijna alles. Ze zijn bijvoorbeeld ook dol op sushi.
  Klassiek avg doen we ook wel maar staat niet echt hoog op het wensenlijstje.
  4. In de loop van de jaren ben ik steeds minder aardappelen gaan eten en meer gerechten uit de buitenlandse keuken. Is de afgelopen 20 jaar ook steeds gemakkelijker geworden omdat je meer spullen in de winkel kunt vinden. 20 jaar geleden waren Tortelii in de lokale C1000 een exotisch produkt, nu verkopen ze ook nori-vellen, taco’s en 10 soorten sambal.

 40. Sylvia zegt: 11-12-10 om 12:41

  1. 3 keer per dag (+ tussendoor)
  2. ‘s ochtend gezamenlijk indien mogelijk, ‘s middags samen met collega’s, ‘s avonds gezamenlijk
  3. Van alles, van klassiek NL tot Italiaans, Indisch en Thais
  4. Eetpatroon is redelijk hetzelfde gebleven. Maar er is meer variatie gekomen (veel meer keuze in producten die het koken vergemakkelijken en versnellen, meer soorten groenten, meer biologisch, meer vleesvervangers

 41. Wietze zegt: 13-12-10 om 16:23

  1. 2 keep per dag
  2. s’middags alleen en in de avond gezamelijk
  3. Nederlands is helemaal verdwenen alleen buitenlands is nog overgebleven.
  4. vooral geen aardappelen, geen rijst, geen pasta, geen brood

 42. S.C.Nieuwenhuijs-Sandwijk zegt: 13-12-10 om 16:38

  Door de jaren heen ga je toch bewuster worden, ik let wel op de vetten of het wel de goede zijn, meer verse producten, meer variatie.
  Als je dat om je heen ziet en hoort en hoe de mede mens erbij loopt, denk ik ja kom op mensen het mag wat minder en gezonder.
  Maar om nou bij elk gerecht af te gaan vragen waar het vandaan komt,tuurlijk denk ik er over na maar we moeten wel blijven genieten van het eten.

  Succes met jullie onderzoek

  MvG Stefanie Sandwijk

 43. 1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  3 Maal per dag. ‘s Avonds warm.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  ‘s Ochtends en ‘s avonds vaak niet gezamelijk. ‘s Avonds wel.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik hou van ovengerechten. Vaak eet ik ook aardappelen, maar ook rijst en pasta. Ik ben vegetariër.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik eet geen vlees meer. Ik ben vaker gekookte aardappels voor andere vervangers gaan vervangen.

 44. Nyncke zegt: 13-12-10 om 17:04

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  3x per dag

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner? Ik woon alleen dus eet dan meestal op de bank voor de televisie. Zodra er meedere mensen mee eten eten we aan tafel, gezellig gedekt.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht? In de winter nog wel eens klassiek nederlands als stampot andijvie of boerenkool, maar verder, hoe exotischer hoe beter. Vooral indiaas curries.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft? Aan het eetpatroon is weinig veranderd. Het avondeten wordt wel steeds later, meestal rond 8 uur. Het voedsel zelf wordt dus steeds exotischer.

 45. Beste Rik,

  Bij ons is er niet zo veel veranderd, wel iets, maar dit is eerder het gevolg van het ouder worden van onze kinderen.
  Wij hechten er erg aan om gezamenlijk te eten, dat is per definitie het streven. Verplichtingen zoals sport etc. maken nogal eens dat niet iedereen gelijktijdig thuis is en dus ook niet gelijktijdig eet.
  We zijn door de jaren wel gevarieerder gaan eten, iets dat we voordat er kinderen kwamen ook deden. Nu ze ouder zijn, 15, 18 en 20 jaar, gaat dat weer, toen ze jonger waren, was dat soms lastig.
  We eten nooit met het bord op schoot, altijd aan tafel en driemaal (weekend) per dag. Doordeweeks gezamenlijk ontbijt en diner.
  We eten eigenlijk altijd verse groenten, soms diepvries. We letten niet heel erg op de seizoenen, alhoewel de stamppotten in de winter natuurlijk niet op het menu ontbreken. We proberen wat minder vlees te eten, minder vaak en sowieso minder grammen per maaltijd.

  Herman

 46. 1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet drie keer per dag: 7.00 uur, 13.00 uur en 18:00 uur. (rond die tijden)
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Met het ontbijt eet ik voor de tv met het NOS Jouraal. De lunch eet ik op school in de pauze. En het diner is aan tafel. Bij ons thuis moet ik ‘s avonds weg en komt mijn vader pas later thuis van het werk. Dan eten we gescheiden. Als iedereen thuis is eten we wel gezamenlijk.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  ‘Klassiek Nederlands’ is één van onze gerechten. Dus Hollandse stamppot. Maar ook pasta, vis en wraps eten we vaak. Saté met bami is ook erg lekker. Mijn favoriete gerecht was als klein kind altijd spinazie. Nu vind ik lasagna erg lekker. En spinazie ook, maar dat eten we wat minder.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Niet erg veel. Zoals ik hierboven schreef at ik vroeger elke week spinazie als klein kind. Nu eten we veel variatie en gezond. Voldoende groenten en eiwitten e.d. We eten wel nog meer gevarieerder nu. Geen kant-en-klaar maaltijden. Wel zelf gemaakt. Dus dat is erg lekker!

  Succes verder met jullie onderzoek!

  Groeten, Siets Roskam

 47. Boris zegt: 13-12-10 om 17:28

  1. 3x per dag. Waarbij doordeweeks wel rond 6u maar in het weekend later.
  2. Smiddags alleen. Savonds gezamelijk aan tafel.
  3. Zeer wisselend. Rekeninghoudend met de seizoenen. Over het algemeen gewoon verse dingen. Nu komen toch iets vaker Hollands, de echte wintermaaltijden. Op zaterdag is de makkelijkdoendag, broodje hamburger/hot dogs/soep/patat/Chinees. Op zondag toch vaker wat luxer eten. Wel iedere dag vlees of vis. Favoriet is de Italiaanse keuken.
  4. Bewuster kijken wat nu de seizoensdingen zijn. Vers eten, het is niet moeilijk om lekker wisselend te eten en toch simpel goed te eten.

 48. Edith zegt: 13-12-10 om 17:59

  1) Drie keer per dag, meestal daarnaast nog een aantal tussendoortjes. Ik probeer hierbij zo gezond mogelijke tussendoortjes te kiezen (fruit bijvoorbeeld) maar dat lukt niet altijd.

  2) Mijn ontbijt doe ik meestal achter mijn laptop, terwijl ik ondertussen het nieuws lees of social netwerk sites bezoek. Tussen de middag en ‘s avond eet ik ‘s avonds met mijn collega. Meestal in het ‘restaurant’ soms achter de computer als het druk is. In het weekend eet ik vaak met het bord op schoot voor de televisie.

  3) Dat varieert, zeker nu ik niet zelf kook. Meestal is het een combinatie van ‘Nederlands’ eten en ‘Buitenlands’ eten. Als ik zelf kook, maak ik eigenlijk nooit het standaard: aardappels, groente, vlees. Meestal ga ik dan voor spaghetti, rijst oid. Zelf houd ik heel erg van de Chinese keuken.

  4) Toen ik nog bij mijn ouders woonde was het door de week aardappels, groente, vlees. Op vrijdag vaak pasta en zaterdag pizza. Op zondag aten we patat. Nu eet ik veel meer verschillende dingen. Zoals verse vis en zoals al in het stukje genoemd Sushi, dat had ik bij mijn ouders nog nooit gehad. Ik denk dat mijn ouders het sowieso nog nooit gegeten hebben. Ik eet gevarieerder, maar dus minder van de Nederlandse keuken.

 49. Mark zegt: 13-12-10 om 18:35

  1) Ik eet drie keer per dag: 7.30 ontbijt, 12.30 lunch en 19.00 diner (ongeveer die tijden). Tussendoor nog wat, ander val ik om (meestal boterham of ontbijtboek ofzo), rond 10.00 en 15.00.
  2) Ontbijt en lunch altijd aan tafel, diner meestal aan tafel, soms voor de tv. Ik woon alleen, dus aan tafel eten is niet nodig voor de sociale contacten. Maar wel om rustig te kunnen eten.
  3) Ik eet van alles, probeer te variëren tussen aardappels, pasta en rijst. Daarbij groente en vlees of vis. Oosters of Italiaans getinte gerechten zijn favoriet. In de wintermaanden meer hollandse kost. Eén of twee keer in de week gemakkelijk eten/ kant-en-klaar.
  4) Ik eet minder vlees (sowieso geen varkensvlees, ben aan het minderen met rundvlees) en meer vis of vegetarisch. Bekomt me beter én is beter voor milieu.

 50. Algy zegt: 13-12-10 om 18:36

  1. Drie keer per dag.

  2. Gezamenlijk avondeten, lunch op werk en ontbijt verschillend. ongeveer 50/50 aan tafel of voor tv.

  3. Eten: vooral pasta’s, en salades. Overig traditoneel voedsel bijna niet.

  4. Eetpatroon: minder vet, geen varkensvlees meer. Steeds vaker biologisch brood en streekproducten. Steeds vaker fairtrade producten. Alleen bij vlees nog niet want daar is prijsverschil erg groot.

 51. Hans zegt: 13-12-10 om 19:31

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Vrijwel altijd drie maal per dag. In principe twee keer een broodmaaltijd en één keer een warme maaltijd. Ma t/m vrij is het de avondmaaltijd waar warm wordt gegeten, in het weekend za/zo is de warme maaltijd de middagmaaltijd.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt vaak alleen, vrijwel altijd aan tafel alleen op zaterdag altijd achter de pc.
  Lunch door de week op het werk in de kantine en in het weekend gewoon aan tafel thuis.
  Diner altijd thuis aan tafel tenzij ik alleen moet eten, dan zit ik achter de pc of dvd.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Zondag: Verschillende soorten soepen
  Maandag: Klassiek Nederlands
  Dinsdag: Klassiek Nederlands
  Woensdag: Aardappelen en stoofperen vlees
  Donderdag: Aardappelen gebakken of gefrituurd met wokgroenten
  Vrijdag: Altijd ‘buitenlands’ eten, dan is het vooral een soort van Chinees.
  Zaterdag: Verschillende soorten soepen

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Van groente ben ik vooral overgegaan op het eten van vleesproducten en veel meer brood.

 52. Ruud Vader zegt: 14-12-10 om 09:22

  1. 3 x per dag toen en nu. Vaak van de schoot.
  2. Meestal met z’n 2en, vaak van de schoot.
  3. Vroeger meestal aardappelen, vlees, groente, afgewisseld met vis en/of rijst. Tegenwoordig vaak wokken, groentes, vlees. Weinig aardappelen, pasta of rijst.
  4. Bewust niet meer eten dan nodig, veel kleinere porties dan vroeger. Half oog naar dr Frank.

 53. Maya zegt: 14-12-10 om 09:39

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  3 maal per dag 8 uur, 12,30 en 18.30

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er
  daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?

  Ontbijt en lunch: ieder op zijn of haar eigen tijd (gezien werk en school)
  diner: gezamenlijk aan tafel circa 1x per week voor de tv

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?

  bij voorkeur gevarieerd, gezond, biologisch en 3 a 4 x per week vegetarisch
  aardappelen groente en vlees 1x per week (onder protest, maar de mannen in mijn leven vinden het zo lekker ;) )

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?

  Het eten is in vergelijking met 10 jaar geleden:
  * vaker vegetarisch
  * overwegend biologisch (indien verkrijgbaar)
  * gezonder
  * bewuster

 54. Marieke zegt: 14-12-10 om 15:36

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?

  ‘s ochtends in de trein alleen of met collega samen, ‘s middags aan de lunchtafel met collega’s en ‘s avonds aan de eettafel met partner.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Italiaans, Afrikaans, Nederlands, Arabisch, Surinaams. Favoriet is altijd nog Stimpestamp: stamppot rauwe andijvie!

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Steeds minder vlees, varkensvlees al helemaal niet meer.

 55. Fabienne zegt: 14-12-10 om 18:19

  1.3 maal per dag , 2-3 maal tussendoortje
  2.aan tafel, ‘s ochtends met partner, ‘s middags alleen, ‘s avonds met partner, weekend met volwassen kinderen/ bezoek, altijd aan tafel
  3.zowel klassiek nederlands(aard-groente-vlees/vis/vleesvervanger), maar ook italiaans,chinees of meer internatonaal. Favoriet: als het maar lekker&gezond is maar ook gevarieerd.
  4. Eet nauwelijks vlees meer, tenzij het biologisch is, wat neerkomt op ongeveer 2 hooguit 3 maal per week. Verder vis, vegetarische vervanger, iets met ei of kaas of peulvruchten. Alles moet liefst verantwoord zijn, gezond en bovenal heel lekker!

 56. Hanneke zegt: 14-12-10 om 21:35

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  In ons gezin eten we 3 x per dag: 2 x brood en 1 x warm.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Het ontbijt is door de week aan tafel. In het weekend ontbijten de kinderen voor de tv. Lunch wordt gebruikt op school en werk. In het ook geen gezamenlijke lunch. Diner ‘s avonds aan tafel. Niet altijd samen in verband met trainingen of laat thuis van het werk. Weekend eten we ‘s avonds vooral met zijn allen aan tafel.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Door ver uiteenlopende voorkeuren van de gezinsleden eten we klassiek NL (incl. zelfgemaakte erwtensoep, sudderlapjes, stamppotten), afgewisseld met pasta’s, Oosters. Alles komt per week aan bod. Zelf eet ik vegetarisch, andere gezinsleden niet, maar maken ermee kennis. Laat me regelmatig inspireren door menukaartjes in de supermarkt. Favoriet: spagetti met rode groentesaus (snel en gezond) en boerenkool.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ondanks dat ik probeer groentes zoveel mogelijk zelf te snijden, maken vlugklaar groentes steeds meer deel uit van het menu. Gebruik nu vloeibare vetten. Ben meer biologische producten gaan kopen en producten van het seizoen/van dichtbij. Meer vis, minder varkensvlees. Drinken later op de avond tegenwoordig thee ipv fris.

 57. Rinie Assen zegt: 15-12-10 om 08:47

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Wij eten drie maal per dag (twee keer brood; een keer warm).

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  De kinderen blijven over op school, elk ander moment eten we gezamenlijk aan tafel. Met uitzondering op de zaterdagavond, dan mogen de kinderen hun favoriete tv-programma kijken onder het eten. En eten wij als ouders wat uitgebreider of maaltijden die een langere voorbereiding kosten.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Wij eten thuis niet “klassiek”. Er wordt veel groente gegeten en vlees alleen sporadisch door de kinderen. Er wordt zeer gevarieerd gegeten, zo veel mogelijk met de seizoenen en in 99% van de gevallen vers.
  Favoriete gerecht: risotto met aubergineschotel op zijn Parmezaans (vooral in de zomer). Zelf gesneden en gebakken frites doet het ook erg goed. Een andere favoriet: spinazietaart met daarbij pasta. En in de wintertijd boerenkoolstamppot.
  Favoriete keuken van het gezin: Italiaans. Voor ons als ouders is de Indiase keuken favoriet, maar elke keuken komt langs.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  De maaltijden zijn iets meer afgestemd op de kinderen. Daardoor eten we minder gekruid/scherp dan voorheen. Maar de kinderen eten zo goed als alles wat ze voorgeschoteld krijgen.
  Doordat mijn vrouw en ik al heel lang vegetarisch eten zijn we heel bewust met voeding bezig. Er is de laatste jaren niet zo veel veranderd, behalve dat we meer rekening houden met de kinderen dus.
  We kopen heel weinig voedsel in de supermarkt. Er zijn bij ons in de omgeving voldoende boerderijwinkels en ook de markt wordt altijd bezocht.

 58. Astrid zegt: 15-12-10 om 09:33

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Drie keer per dag, m.u.v. zondag dan meestal maar twee keer.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Altijd aan tafel en er staat nooit een tv aan. Het eten is toch vooral ook een sociaal gebeuren.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Afwisselend klassiek Nederlands, Italiaans, Aziatisch, Surinaams etc.
  Onze dochter eet sinds haar 5e/6e jaar vegetarisch (op het moment dat ze er achter kwam dat vlees van dieren kwam, heeft ze geen hap vlees meer gegeten). Wij eten afwisselend met haar mee of ze krijgt een vegetarische variatie op wat de rest voorgeschoteld krijgt. Verder zijn de groentes, soepen en sauzen altijd vers en nooit uit pot of blik. Favoriet: pasta met verse tomatensaus.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Er worden meer vleesvervangers gegeten, vlees wordt bewust ingekocht (geen kilo-knallers). Groente, fruit en aardappels komen van een lokale boer.
  I.v.m. mijn beroep eet in minstens één keer per week op mijn werk. Vroeger werd het als snel friet of een pizza halen (zowel voor mij als voor de thuisblijvers). Tegenwoordig maak ik een dag van te voren eten klaar voor de kinderen en neem ik zelf ook een portie mee om op te warmen.

 59. Ellen zegt: 15-12-10 om 09:50

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet 3x per dag (ontbijt, lunch & avondeten)en ‘s ochtends bij de koffie ontbijtkoek/speculaasje; ‘s middags en ‘s avonds bij de thee chocolade. Eigenlijk zou ik die tussendoortjes moeten afschaffen….
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Alles altijd aan tafel, meestal alleen met de kinderen omdat mijn man vaak vroeg weg en laat thuis is, maar soms ook met mijn man erbij. In het weekend mogen de kinderen wel eens voor de TV hun ontbijt eten en het toetje mag op doordeweekse dagen wel eens voor de TV, maar dit is geen vanzelfsprekendheid.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  2x per week pasta, 2x per week rijst, 1x per week gebakken aardappeltjes, op zondag frietjes, 1x per week gekookte aardappelen of stamppot met lekker veel groente en niet te veel (mager) vlees, 2x pw vis. Wij vinden alles lekker met een voorkeur voor Hollandse, Mexicaanse en Mediterraanse smaken en heel af en toe een Orientaals smaakje. Vaak eten we een salade als voorgerecht: witlofsla, wortelsla, ijsbergsla, paprika of tomatensla, etc.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Minder aardappels, pasta & rijst, minder en mager vlees, vaker vis, meer groenten. Geen frisdranken en sapjes, meer water.

 60. 1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ontbijt, lunche nw arme maaltijd en eigenlijk door de hele dag heen fruit en rauwkost tussendoor.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Als ik vroeg naar werk ga, eet ik brood in de auto. Thuis eet ik altijd aan tafel, speciale momenten op de dag. Als kinderen thuis zijn, eten die op dezelfde mmenten mee. Man slaat lunch wel eens over maar komt er dan meestal wel met kop koffie bijzitten. Avondeten = tafel, eetmoment, niks anders.
  Soms om het extra gezellig te maken zetten we klein kindertafeltje voor openhaard voor kinderen, dan etenw e met elkaar voor de openhaard.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Heel erg wisselend

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Sonds kinderen is voorzetten gezonde maaltijd (nog) belangrijker geworden: goede voorbeeld geven.

 61. Johanneke zegt: 15-12-10 om 12:45

  Drie maal per dag met drie tussendoortjes (althans drie tussendoortjes is streven want gaat niet altijd goed)

  Als gezin compleet is eten we aan tafel. Dit is meestal in het weekend. Doordeweeks is dat wisselend. Na het sporten van de kinderen mogen ze bijvoorbeeld voor de televisie eten. Overigens eten we het ontbijt nooit gezamenlijk omdat iedereen s’ochtends ander ritme heeft.

  Wij eten veel pasta, thais, indisch. Eigenlijk nauwelijks aardappel, vlees en groenten. Komt ook omdat de kinderen dat het minst lekker vinden.

  toen ik zelf kind was at ik wel veel stampotten en aardappel, vlees groenten. Ik vond dat eigenlijk behoorlijk saai. Naarmate ik ouder werd ben ik steeds meer gaan experimenteren. Dus ik schotel mijn gezin van alles voor en naar aanleiding van de reacties maak ik iets vaker of juist niet.

  Grote verschil in vergelijking met vroeger is dat ik niet meer de echt hollandse gerechten maak. Alhoewel ik wel laatst erwtensoep heb gemaakt en iedereen dat erg lekker vond. Maar als ik bij mijn ouders ben vind ik het heerlijk als mijn moeder echte hollandse kost heeft gemaakt. Maar dat heeft meer met nostalgie te maken. Ik vind het nu super lekker maar vaak ook super vet.

 62. Lenneke zegt: 15-12-10 om 13:27

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Vanwege mijn school (die twee pauzes kent) eet ik vier keer per dag. ‘s Morgens voor het naar school gaan, mijn lunch is dus op school in tweeën geknipt, en ‘s avonds. Daarnaast af en toe wat tussendoortjes.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt eet ik alleen (aan tafel) vanwege verschillende tijden waarop werk / school begint, lunch eet ik op school, en ‘s avonds eten we aan tafel (bij hoge uitzondering voor de tv als er iets heel bijzonders is).
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Nee, we zijn eigenlijk helemaal geen klassieke eters, maar dat komt ook omdat ik vegetariër ben (en de rest van het gezin eet vaak vegetarisch mee). Hierdoor ga je toch al snel wat gevarieerder eten en probeer je ook gerechten uit andere culturen. Ik heb niet echt een lievelingsgerecht; ik houd van afwisseling.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik ben nu zeventien, als klein kind aten we thuis vaak wel aardappelen, groente en vlees (al waren we sowieso geen grote vleeseters). Toen ik op mijn negende besloot om vegetariër te worden (de oorspronkelijke gedachte was dat ik geen levende wezens wil doden voor mijn eten, inmiddels zijn er ook de hormoon- / milieu- en vele andere redenen bijgekomen), zijn de maaltijden langzamerhand een beetje veranderd. De laatste jaren zijn er natuurlijk ook meer ‘exotische’ gerechten bekend in ons land, dus die ontwikkeling hadden we misschien ook wel zonder mijn vegetariër-zijn doorgemaakt.

  Ik betwijfel overigens of dit onderzoek een heel goed beeld van de Nederlandse samenleving zal geven; mensen die de moeite nemen om naar deze site gaan, zullen waarschijnlijk wat bewuster eten dan de gemiddelde Nederlander.

 63. 1) Driemaal per dag, tenzij ik uitslaap in het weekend, dan is de lunch mijn ontbijt.
  2) Om en om aan tafel of de tv (ik wil aan tafel en vriendin tv), samen met mijn vriendin. Alleen avondeten is samen, ontbijt en lunch vaak apart, behalve samen ontbijten in weekend.
  3) Voornamelijk klassiek Nederlands. Zijn beiden zo opgevoed, dus hebben dit gelukkig meegekregen. Maar pasta en roerbakken doen we ook vaak en 1 keer in de week pizza of patat of soms een simpel soepje met brood.
  4) Bij mijn moeder aten we standaard vlees en soms een visje. Laatste jaren steeds minder vlees gaan eten. Omdat je weet dat minder gezonder is en duurzamer. Vind ook niet al het vlees lekker meer en minder behoefte aan. Mijn vriendin houdt niet zo van vlees, waardoor ik nu nog minder vlees eet. Dit vervangen we dan door vis of een groenteschijf etc.

 64. Tim zegt: 15-12-10 om 16:26

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik heb vrij vaste tijden voor de drie grote maaltijden. Tussendoor is altijd verschillend. Maar vaak niet eens nodig, vanwege het stevige ontbijt en de stevige lunch en natuurlijk een grote avondmaaltijd.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ik woon samen met mij huisgenoot, wij eten altijd samen voor de tv op de bank, ons appartement is zo klein dat er geen tafel in past, het liefst zouden we aan tafel eten. Ontbijt eet ik eigenlijk altijd even snel op mijn bed of staand in de keuken vanwege ruimte gebrek.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik eet veel verschillend, maar de meeste gerechten bevatten pasta of rijst en erg veel groente (300-400g) en vleesvervangers. Zomers vaak salades. Mijn favoriete gerecht is zelfgemaakte lasagna.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik ben langzaam meer groente en fruit gaan eten. Ik at altijd al weinig vlees nu eigenlijk bijna nooit meer. Zeker geen rood vlees. Probeer veel sojaproducten te gebruiken, eet vaak eieren. Suplementen gebruik ik elke dag (multivitamine, visolie). Allemaal volkoren producten. En GEEN zoetstoffen.

  Daarnaast ben ik topsporter, ik stap elke ochtend uit me bed eet me vol, ga sporten. Kom ik thuis ga ik eten en slapen. Weer trainen en dan weer eten. De maaltijden moeten dus ook wel groot en vullend zijn. Zo ziet elke dag eruit.

 65. Jim zegt: 15-12-10 om 17:13

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Drie maal daags, ‘s ochtends drie boterhammen met hagelslag, ‘s middags drie boterhammen met vlees en in het weekend een paar eiers, ‘s avonds warm.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Week op week af, de ene week aan tafel en de andere week voor de tv. Meestal gezamelijk, hangt er vanaf wie er thuis is.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Veel verschillends door elkaar eigenlijk. Nederlands in de vorm van Boerenkool en bloemkool enzo, maar ook oosterse dingen als nasi en noedels en wat pasta’s. Liefste eet ik Pasta Carbonada (dus geen spaghetti) pasta met room, spek, omeletstukjes, mozarella, champignon en basilicum.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Niet veel eigenlijk, ik eet veel minder vis. Voor de rest minder patroon erin, behalve op zaterdagvond en dinsdagmiddag, dan eet ik friet.

 66. Mirjam zegt: 15-12-10 om 17:22

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Minder dan drie keer per dag, één of twee keer. Ook niet op vaste tijden, ik woon alleen. Vandaar.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ik eet niet aan tafel, meestal gewoon tussendoor. Staand, zittend, achter de computer of voor de TV ofzo.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik eet alles door elkaar: Nederlands, Surinaams, Chinees, Indisch, Spaans, ouderwets en modern, vegetarisch, luxe of simpel.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik eet in het algemeen minder: weinig tot geen snoep en suiker en bijna geen vlees meer. Als ik vlees eet is dat biologisch scharrelvlees. Vlees veroorzaakt te veel ellende voor dieren. Alle dierlijke producten die ik koop zijn scharrel/biologisch. Voor groenten en fruit maakt het mij niet uit. Ik drink ook helemaal geen frisdrank meer, alleen water. Vis eet ik ook bijna niet meer, ivm alle berichten over het leeg vissen van de zee. Oliebollen eet ik wel, ik hou van traditionele gerechten.

 67. Susanne zegt: 15-12-10 om 18:18

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  ‘s Ochtends een broodje, en tussendoor tot 3 uur 4 broodjes. Daarna een koekje en ‘s avonds avondeten.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Altijd aan tafel, behalve als ik op school ben.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Van alles door elkaar, buitenlands tot gewoon Nederlands. Ik hou wel van barbecue krieltjes.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik ben meer dingen gaan proberen, ik lust nu bijna al het eten, behalve vis (op kibbeling, lekkerbekjes, calamarissen & cissticks na).

 68. Elseetje zegt: 15-12-10 om 18:18

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ontbijt – tussendoortje – lunch – tussendoortje – avondeten – tussendoortje

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt: aan tafel met ochtendkrant.
  Lunch: op kantoor met collega’s.
  Diner: samen op de bank.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Nooit klassiek Nederlands, op z’n hoogst aardappelen, groente en vleesvervanger. Veel oosters en Italiaans, pasta staat bovenaan. Pasta met groente-tomatensaus, vegetarische lasagna, tortellini met spinazie-roomsaus.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Het is gevarieerder geworden, ben steeds minder vlees gaan eten. Experimeteer meer dmv kookboeken en recepten van internet.

 69. Margaux zegt: 15-12-10 om 18:19

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Over het algemeen probeer ik 3 keer per dag te eten.. soms schiet het er nog wel een keer bij in, als ik bijvoorbeeld uitslaap of geen honger heb.. Als ik geen honger heb vind ik het niet nodig om te eten. Slecht patroon, ik weet het. De laatste tijd probeer ik dan toch iets van fruit met yoghurt of alleen fruit te eten.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Hangt er vanaf, soms aan tafel, soms bij de televisie. Ontbijt is niet gezamenlijk omdat iedereen om andere tijden op staat, zelfde geld voor lunch omdat ik dan op school ben. Diner is wel altijd gezamenlijk.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik ben niet zo heel dol op het standaard Nederlandse eten. Ik vind het lekker maar als ik zou mogen kiezen ga ik liever voor Turks eten bijvoorbeeld of Mexicaans, lekker gekruid. Mijn absolute favoriete gerecht is Kaasfondue maar ik ben ook dol op shoarma, burrito’s en taco’s bijvoorbeeld.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Niet heel veel, ik heb altijd meer gehouden van buitenlands eten dan Nederlands eten. Ik hou ook van een lekkere biefstuk bv. met aardappels en groenten maar ik kan ook heel erg genieten van Chinees.

 70. Anna zegt: 15-12-10 om 18:20

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Drie keer per dag.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  ontbijt alleen met krantje op de bank, lunch aan tafel op werk of thuis achter de computer, lunch op bank voor tv of samen met collega’s in kantine werk.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik eet altijd vegetarisch en met grote regelmaat is dat ook biologisch. Ik eet het liefst rijst met groenten, maar eet ook regelmatig aardappels (gebakken of gestampt) met groente en een vleesvervanger of pasta. Niet nav recepten, ik improviseer en experimenteer.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Sinds mijn 21e vegetarier geworden. En eet steeds meer biologisch. Vroeger at ik meer brood, nu eet ik ‘sochtends muesli met yoghurt.

 71. Annemieke zegt: 15-12-10 om 18:23

  ) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ontbijt, tussendoortje (in de vorm van bijvoorbeeld liga/evergreen/fruit), lunch, tussendoortje (fruit), diner

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt vaak voor de tv om het nieuws te zien, lunch en diner altijd aan de tafel is veel gezelliger en kunnen we de dag door bespreken. Tussendoortje vaak op de werkplek

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Heel divers, probeer te varieren in het eten. De ene keer aardappels, groente vlees/vis, andere keer een eenpansgerechten, italiaans (pasta etc.), oosters (rijst met dergelijke)

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Hebben een tijdje opgelet dat we minder koolhydraten binnen krijgen. Maar het brood, aardappels, pasta’s en rijst zijn toch vaak niet weg te denken. Daarnaast proberen we genoeg groente en fruit te eten.

 72. Christian zegt: 15-12-10 om 18:25

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?

  2x per dag, nooit zo’n ontbijt-type geweest. Verder wat kleine hapjes of gewoon een boterham als ik trek krijg.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?

  Alleen voor de tv ;-) , ontbijt en/of lunch vaak op het werk.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?

  Ik lust vrijwel alles, maar aardappelen, vlees en groente is mijn absolute favoriet. Ik eet thuis nooit pasta of rijst.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?

  Buitenshuis: Het shoarmaatje werd gyros. Thuis: Meer pers-sinaasappels. Verder vrij weinig.

 73. Ruud zegt: 15-12-10 om 18:25

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Normaal gesproken drie maal per dag. ‘s-Ochtends in de auto op weg naar werk (7.00), ‘s-middags lunch op het werk (13.00) en ‘s-avonds warme maaltijd thuis (19.00-20.00)
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Lunch aan tafel met collega’s. Avonddis afhankelijk van het gezelschap. Als ik alleen ben voor de tv, in gezelschap of met familie uitgebreid aan tafel.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik eet zeer afwisselend. De klassieke hollandse keuken sla ik echter het liefst over, m.u.v. een paar maal per jaar stamppot, zuurkool of suddervlees. Vaak eet ik een mooi stuk rundvlees, Indisch, Italiaans, veel visgerechten en in de winter ook wild. In gezelschap vaak maar niet altijd met een goed glas wijn. Ik geef graag wat meer uit voor een maaltijd met gezelschap.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik eet luxer dan vroeger, geef er meer geld aan uit. Ook kies ik indien het prijsverschil niet groot is of bij een gelijke prijs biologisch of scharrelvlees. Daarbij gaat het mij overigens meer om de kwaliteit, vee dat beter is gefokt smaakt vaak ook beter. Ook eet ik iets minder vis als vroeger, voornamelijk omdat ik meer dan vroeger boodschappen doe bij de supermarkt. Jammer daarbij is, dat er geen goede kwaliteit vis en vlees bij de supermarkt te koop is. Daarvoor moet je naar de slager/visboer, welke echter niet ‘s-avonds open zijn.

 74. Els zegt: 15-12-10 om 19:01

  1)Drie maal daags plus één tussendoortje van fruit.
  2)Altijd aan tafel, geen tv aan wel kan het gebeuren dat we radio1 aan hebben staan . Ontbijt en avondeten vaak eten we gezamelijk rond hetzelfde tijdstip.
  3) We eten minstens twee keer per week “klassiek Nederlands” maar ook luxe, Italiaans, chinees en ééns per maand, zes weken een keer pannekoeken. Frisdrank wat ik toch al niet graag dronk, is water, koffie en thee geworden
  Sinds we kinderen hebben, oudste nu 23, eten we nog verantwoorder dan dat ik al van thuis uit had mee gekregen. Ik gaf ze al heel vroeg verschillende smaken mee. Nutricia baby fruit/voeding, kennen ze alleen van de reclame.

 75. Sjoerd zegt: 15-12-10 om 19:13

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Drie maal per dag een maaltijd, ontbijt, lunch en avondeten. Tussendoor uiteraard ook wel eens wat.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Aan tafel, alleen bij uitzondering wel eens voor TV, maar dat komt zelden voor.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ja, doordeweeks wel, in de weekeinde meestal een pot of pizza etc. Lievelingsgerecht: spinazie.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Eigenlijk hetzelfde als de jaren ervoor.

 76. Suzanne zegt: 15-12-10 om 19:43

  1. Drie keer per dag, heel soms 2 (bij uitslapen) of 4 (bij heel vroeg vertrek naar werk). Eet ook tussendoortjes.
  2. Ontbijt aan het aanrecht of aan tafel achter laptop; lunch lopend of in bedrijfsrestaurant, in weekends aan tafel; diner altijd aan tafel (heb geen tv).
  3. Ik eet door-de-week vanwege het gemak/de bereidingssnelheid vooral Nederlandse kost (geen varkensvlees wegens gezondheid) en ook pasta’s; in het weekends soms iets ‘ingewikkelders’ of luxer (bijv. zalm). Mijn favoriete gerechten zijn: lasagne, iets met zalm of iets met saté.
  4. Sinds ik alleen woon (en weer zelf kook!), eet ik gezonder en puurder (minder uit een pakje). Ontbijt met fruit/muesli/Gr.yoghurt, lunch met vezelrijk brood, diner met meer groentes en (volkoren)pasta/-rijst en minder vlees. Iets vaker vis. Misschien: wat luxer. Liever wat minder en duurder, dan veel en goedkoop.

 77. Nick zegt: 15-12-10 om 21:31

  Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?

  Heel onregelmatig, vaak is de koelkast en het brood op.. en wordt het ontbijt overgeslagen, de lunch maakt het dan wel goed.

  Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?

  Aan tafel, met Itunes voor muziek, samen met wat mensen of alleen voor det tv.

  Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?

  Wat ik tegenwoordig op tafel zet, is volgens mij geen gerecht haha. Vaak een bijeenraapsel van spullen die ik nog heb, hak groente, blik tonijn, tomatensaus. Bij mijn moeder eet ik altijd hollands.

  Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?

  Eet vaker vis en niet zo vaak meer biefstuk. Wel gehakt enzo.
  Daarnaast is de taco of burrito nu in.

 78. joyce zegt: 15-12-10 om 22:16

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet zeer onregelmatig, ontbijt kom ik vaak niet aan toe, maar ‘s middags wil ik lekker eten en ‘s avonds een warme maaltijd is een pré.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ik eet lekker aan tafel, met een muziekje op de achtergrond in gezelschap, of met de tv aan als ik alleen ben.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Multi-culti! Altijd weer wat anders en veel nieuwe gerechten proberen.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik kan geen vis meer eten omdat ik hiervan onzettend ziek word, en ik hecht steeds meer waarde aan de herkomst van de producten die ik gebruik. Vroeger maakte ik veel dingen kant-en-klaar uit pakjes of potjes. Tegenwoordig maak ik écht alles vers klaar. Ik ben dol op marineren, en ik probeer veel meer vreemde, onbekende producten/gerechten dan vroeger. Langzaam ben ik, tegen alle verwachtingen in, toch een allesetertje geworden.

 79. Robby zegt: 15-12-10 om 22:17

  1)Wanneer eet u? ontbijt- smorgens vroeg rond 7.30 behalve in weekend dan later, lunch meest op werk tussen 12 en 13.30, zelf meegenomen boterhammen,thuis na werk nemen we een borreltje en eten wat nootjes, rond 18.30/19 uur avondeten rond 20 uur koffie of thee met wat lekkers en soms een knabbeltje rond 21.30.
  2)Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv?
  We eten altijd aan tafel en ook alles gezamenlijk.Behalve de lunch als we werken.
  3)Wat eet u? ontbijt: meestal mueslie met cornflakes en yochert, een boterham,roggeboterham, kop thee,glas jus d’orange. Lunch:5 boterhammen. Diner:werkweek meestal 2 gangen,vooraf soep met hoofdgerecht of hoofdgerecht en toetje. 2x per week aardapels met groente, 2x per week rijst met groente, 2x per week pasta met groente, 1x p week patat met groente. Totaal eten we 3x per week maar vlees.
  Zaterdags vaak een visdag.Favouriete gerecht: witlof gebakken in de oven met kaassaus en ham.
  4) Wat is veranderd door de jaren heen? We zijn wat minder gaan eten.
  Eten maar 3x per week vlees. Eten naast brood bij ontbijt dus ook een bakje mueslie en drinken een glas sap erbij naast de thee. Vaak drinken we bij het diner een glas wijn.We letten meer op mager eten ipv vet eten. Minder sauzen over eten.En eten meer vezelrijk.

 80. 1) ontbijten voor je gaat werken, luchen, en savonds warm eten.
  2) Altijd aan tafel dan geniet ik meer van mijn eten.
  3) Zoveel moglijke gezond, ontbijt en luch brood, avond eten zeer afwissellend en afhankelijk van het weer. (veel groenten)
  4)Steeds bewuster kiezen voor gezond en lekker eten. Een goede bereiding is van groot belang. Weet wat je eet.

 81. 1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  3 maal per dag een grotere maaltijd, en 3x tussendoortje fruit. Eet tegen veganistisch aan, enkel bioyogurt of zalm vanwege voedingsstoffen. 3x per week Bioyoghurt met rechtdraaiend melkzuur en haver en de andere ochtend linzen en wat olijfolie. In het algemeen veel groente, vrijwel alles van de Natuurwinkel, en zo min mogelijk bewerkte producten. Resultaat > ruim 10 jaar niet ziek.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  ‘s ochtends alleen in keuken, meeste over de dag op het werk achter de PC. Verder niet aangezien ik pas laat thuis ben van werk.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Puur natuur. Groente is de basis. Groente waar ik op dat moment trek in heb in grote pan met water en vervolgens bestrooien met Gomasio. Heerlijk!
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft? Steeds bewuster en gezonder. En dan ook echt gezond, want hierboven staan ook diverse dingen wat niet gezond is.

 82. Lieke zegt: 16-12-10 om 08:15

  1. ik werk onregelmatig maar eet altijd 3 x per dag en meestal 2 x iets tussendoor (koekje, fruit, liga oid) Als ik moet werken ontbijt ik om 6.00 uur en pak ik op mijn werk om 9.30 een boterham anders wordt ik flauw. Dan probeer ik om tussen 12.00 en 13.00 te lunchen. neem ik rond 15.00 uur schaaltje yoghurt. Avondeten sinds dat ons zoontje geboren is altijd om 18.00 uur. Als ik ‘s avonds moet werken eet ik ook rond die tijd
  2. We eten bijna altijd aan tafel. ontbijt heel soms bij de tv. Als we thuis zijn eten we ook altijd gezamelijk.
  3. ik probeer afwisselend te eten; crackers, brood, yoghurt met cruesli, kwark. ik eet +/- 3 stukken fruit per dag. Ik eet vergetarisch en we eten heel afwisselend uit de gehele wereldkeuken. Soms soep vooraf en soms een toetje.
  4. Ik ben al 15 jaar vegetarisch. Tegenwoordig ik eet ik ook alleen maar biologische melk, yoghurt e.d. Ik ben me steeds meer bewust van alle overbodige stoffen die in ons eten zit. Helemaal sinds ons zoontje ook mee eet.

 83. In Nederland (1950-1976) is het een gewoonte om op een vast uur te eten. In Belgie (1976-2003) is eten een aangename bezigheid, men eet ook wanneer men geen honger heeft en aperitief + rode wijn horen bij de warme maaltijd, meestal na 18 uur. In Portugal (2003-2008) eet men graag buitenshuis, zelfs ontbijt op cafe is normaal. In Thailand (2008-heden) eet men vaker, mijn tweede eega kan bij hongergevoel niet eens wachten totdat de rijst is gekookt. Men koopt veel eten bij de van huis tot huis fietsende kokkinnen en bij de overal voorkomende foodshops. Persoonlijk neem ik vanaf 06:00 uur mijn ontbijt dat meestal bestaat uit witbrood zwart volkorenbrood met kaas of omelet of tomaten of appelstroop. Wij zijn maar met 2 en gaan heel vaak op restaurant, dit is ook heel erg betaalbaar in Thailand. Meestal Vietnamees, Chinees, Italiaans, Thais of spicy Isaans. Als wij thuis eten, is dat voor mij na 13:00 uur Europees (frites steak bijvoorbeeld) of Thais (noodles pathai bijv) of Indisch/Chinees (kip kurry bijv) of Vietnamees (nem crew, nem nuang bijv). Dankzij winkels als Makro Carrefour Big C (Casino Fr) Topps Tesco Lotus kunnen wij veel eten uit Europa aankopen, soms wel 3 tot 11 keer zo duur als in Nederland. Appelstroop is nergens verkrijgbaar, ik hoop dat Makro hier iets aan kan doen want ze verkopen wel Pindakaas ,Jam diverse smaken,Chocoladepasta, Muisjes, Chocoladehagel etc. Wat er veranderd is in 10 jaar ? Allereerst zelden rode wijn aan tafel. Goede Franse kwaliteitswijn is niet te koop en de andere soorten zijn minimaal 3 keer de prijs. Het klimaat is te warm voor wijn aan tafel. Dus heineken. Ten tweede nooit aardappelen ofschoon ze wel te koop zijn. Ten derde meestal alleen eten, steeds in de tuin, het gehele jaar door. Alles went, maar ik mis sommige zaken wel : een overheerlijke vleeskroket, kippenpasteitje etc.

 84. Beatrice Beurs zegt: 16-12-10 om 08:46

  Ik eet 3x per dag en 2x een tussendoortje
  Ontbijt: 2 crackers met niks en thee
  Lunch: 2 sneden zelfgebakken brood met minder zout en daarop jam en vegetarische pate of spread.Glas karnemelk met druivensap..
  Diner: 2 0ns Nederlandse groente van het seizoen met havermout en gebroken lijnzaad en 2 kaastosties of aardappels.Karnemelk met druivensap.
  Tussendoor: koffie of thee met 2 rijstcrackers met pindakaas. ‘s Avonds walnoten.

 85. Daniël zegt: 16-12-10 om 09:14

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Altijd drie maal per dag, maar ik neem tussendoor ook nog wel eens wat.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Wij eten altijd aan de tafel, zover het mogelijk is gezamelijk, het ontbijt is bijna nooit gezamelijk, lunch ook niet ivm school, maar diner wel meestal.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Meestal ‘klassiek Nederlands’ maar ook 2x per week wel wat anders, zoals Italiaans of zoiets.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?

 86. Bregje zegt: 16-12-10 om 09:39

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Drie hoofdmaaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner. Tussendoor fruit en ontbijtkoek (ook de kinderen; we snoepen nauwelijks). ‘s Avonds eet ik vaak nog een snack (chips, kaas).

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt doe ik meestal staand, terwijl ik alle voorbereidingen tref om de deur uit te gaan. Kinderen zitten aan tafel. Lunch en diner met het hele gezin aan tafel (en de tv uit!).

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Wij eten bijna nooit aardappels (mijn man lust ze niet), behalve af en toe frietjes of gebakken aardappels. Maar dat is één keer per maand, denk ik. We eten vooral veel pasta en wisselen dat af met rijstgerechten, maaltijdsoepen, hartige taarten, ovenschotels, tortilla’s, enz. Bijna elke week proberen we wel een nieuw recept uit. Mijn favoriete gerecht is kaasfondue.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  We zijn geleidelijk steeds vaker vegetarisch gaan eten. Nu ongeveer 3-4 keer per week. En we kopen zoveel mogelijk biologische producten.

 87. Andrea zegt: 16-12-10 om 09:51

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Wij eten zeker drie maal per dag, wij hebben jonge kinderen. Rustig ontbijten wij elke ochtend. Tussen de middag kook ik vaak, omdat de kinderen s’avonds laat moeten sporten en omdat dit ons erg bevalt. s’avonds eten wij dan brood.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner? Wij eten bijna altijd aan tafel en gezamelijk,het is ook heel gezellig. In het weekend mogen de kinderen voor de televisie ontbijten.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik ben geen nederlandse, maar ik maak wel eens verschillende stampot. Groenten eten wij bij elke warme maaltijd, geen vlees maar wel vis.Maak vaak soep.Kinderen vinden steeds meer smaken lekker, ik probeer ook vaak nieuwe recepten uit.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Mijn mening is dat door de juiste voeding heel veel ongemakken, ziektes kan voorkomen. Dat is de reden dat wij heel weinig vlees nuttigen. Ook heel weinig suiker of suikerhoudende produkten zoals muesli, koekjes snoep,frisdranken( heb ik nooit in huis). Wij eten bewust,maar wel lekker.

 88. Luuk zegt: 16-12-10 om 10:49

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  3 keer per dag. Ontbijt en avondeten met mijn vriendin, lunch meestal alleen.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt aan tafel. Met lunch meestal niet thuis (dan neem ik gesmeerde boterhammetjes mee). Diner eten we meestal op de bank met een filmpje.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ontbijt is meestal Nederlands, af en toe een Engels ontbijtje op de zondagmorgen komt ook voor.
  We eten als avondeten meestal Aziatisch of pasta. Maar “klassiek Nederlands” komt ook regelmatig voor. Pastagerechten verzin ik meestal zelf, maar de Aziatische maak ik vaak zo traditioneel mogelijk. Indonesisch, Chinees en Indiaas met af en toe Japans (echt Japans koken is hardtstikke moeilijk en de ingredienten zijn er meestal niet) staan bij ons het meest op tafel.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik ben minder vlees gaan eten (kleinere porties), tenminste 1 dag in de week vegetarisch. Ik eet al jaren uit principe geen junkfood meer.
  Ook probeer ik zo min mogelijk suiker of suikerhoudende producten in te kopen, alleen zondig ik nog wel vaak (zeker dit seizoen) met warme chocolademelk met slagroom.

 89. judith zegt: 16-12-10 om 13:26

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Doordeweeks 3x per dag (ontbijt, lunch, diner). In het weekend meestal laat ontbijt/brunch, tussendoortjes, diner.
  Gehele week vaak nog een verantwoord tussendoortje (fruit, liga) en wat lekkers (chocolade, chips).
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Eet meestal aan tafel gezamelijk met mijn vriend en/of vrienden. Ontbijt doordeweeks voor tv (journaal).
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Eet 1 a 2 x pw vegetarisch, veel biologisch en naar het seizoen. Maar eens per week aardappelen: klassiek met een twist. Favoriet verschilt per seizoen: maaltijdsoep,(pasta)salade, stoofpotje.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Tijdens jeugd veel meer klassieke maaltijden met een vast patroon (vrijdag kliekjes). Tijdens studententijd meer kant-en-klaar, pakjes (wereldgerechten). Maar altijd 3x per dag een maaltijd, fruit en alleen snacken in het weekend. Nu vaker vegetarisch en verantwoorde groenten/vis.

 90. SMW zegt: 16-12-10 om 13:30

  1. Ik eet drie keer per dag, tijden verschillen,heb onregelmatig rooster. Het liefst diner rond 20u. Ik eet wel eens tussendoortjes, snoep niet veel maar bijv fruit en ‘s avonds laat vaak chips.
  2. Geen eettafel thuis (tot frustratie van geliefde…) dus eten op de bank. Nu tijdelijk in huis mét tafel, vaker aan tafel. Geregeld diner voor de tv, soms bewust niet om even tijd voor eten en elkaar te nemen. Ontbijt in keuken, lunch aan bureau (als ik thuis werk). S ochtends / smiddags nooit tv aan.
  3. Wat eet u?
  Ontbijt met brood of havermoutpap, vers sap en koffie. Lunch met brood, soms rijst. Avondeten zeer gevarieerd, uit alle windstreken en keukens, Nederlandse. Niks uit pakjes en blik, veel verse groente, weinig vlees, zo veel als budgettair mogelijk biologisch, geregeld vegetarisch. Vaak erg gekruid of scherp eten. Favorieten zijn momo’s (tibetaans), zalmlasagne en scherpe gele of groene curry.
  4. Wat is er veranderd?
  We houden van experimenteren dus gerechten komen en gaan in ons menu. Wel zoutarm gaan koken (dieet partner). Minder melkproducten gaan gebruiken, ook ivm allergie partner. Ik kan het me inmiddels permitteren wat luxere ingredienten te kopen en wat meer bio producten te kopen.

 91. Janneke zegt: 16-12-10 om 15:55

  Wanneer eet u? En wat eet u dan?
  Ik ontbijt bijna elke dag maar op wisselende tijden. Wat ik dan eet is meestal een boterham, of een banaan of yoghurt met muesli met een kop zwarte koffie. Lunchen doe ik weinig of niet uitgebreid, een goed belegd pistolet van de kantine of een appel. Tussendoor snoep ik vrijwel niet, maar een stukje pure 78 procent chocola vind ik wel erg lekker. Met avondeten ben ik heel onregelmatig. De ene keer eet ik een boterham met een gebakken ei of haal ik een maaltijdsalade en eet ik een halve zak met worteltjes, de andere keer eet ik op mijn werk ‘s avonds rond tien uur (werk in de horeca) of eet ik wat er over blijft. En als ik voor mezelf kook (ong. 1x per week) dan is het vaak wel pasta met groente en tomatensaus of soep uit een pakje. Af en toe kan ik ook wel eens een zak chips weg eten als avondeten. Verder eet ik geen vlees maar wel ongeveer 3 keer in de maand vis.

  Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv?
  Op mijn werk, neem ik vaak staand een paar happen en thuis voor de laptop kijkend naar een serie of film.

  Wat is veranderd door de jaren heen?
  Sinds ik op mijn zeventiende op mezelf ging wonen, ben ik geen vlees en aardappelen meer gaan eten. Eigenlijk eet ik nu wel twee stuks fruit en genoeg groente per dag, toen minder. Verder is er door de jaren veranderd dat ik bewuster dingen wel en niet eet maar vaak ook geen zin heb om te koken, als ik voor mezelf kook, kook ik nooit uitgebreid, voor vrienden vind ik het wel leuke om iets uit te proberen.

 92. helena zegt: 16-12-10 om 19:37

  wij eten 3 x per dag aan tafel

  ontbijt man: 2 boterhammen met dieetmargarine 1 met kaas(van de echte kaasboerderij) en 1 zoet(jam, hagelslag, pindakaas)

  ontbijt vrouw: 1 ontbijtkoek en 1 knackebrot met kaas (dus biologisch)
  drinken er bij koffie

  zondag ontbijt en lunch: extra gekookt ei, luxe broodjes,

  lunch man: 5 boterhammen , kaas, vleeswaren of gebakken ei en 1 zoet (2 x per week vis)
  drinken : beiden halfvolle melk (biologisch),fruit

  lunch vrouw: 3 boterhammen, kaas, vleeswaren, gebakken ei of vis af en toe zoet, fruit

  warm eten: 6 x per week aardappelen, groenten (meestal van de eigen tuin (biologisch) vers of in de winter diepvries) extra sla , komkommer of appelmoes

  4 x per week: vlees, dat kan van alles zijn van runderlap tot slavink
  1 x per week: vis
  1 x per week: chinees, of pasta of patat of maaltijdsoep, kant en klare schotel of restjes
  bij het warm eten een glas sap

  pap: zelf gekookt(havermout, vanille vla of griesmeel)
  uit de supermarkt alle soorten van yoghurt tot luxe slagroomtoetjes

  tussendoor koffie en thee met iets erbij s,avonds fris (appelsap, sinasappelsap, prik of een glas wijn en een biertje

 93. christiaan zegt: 17-12-10 om 08:31

  goed, we weten het nu wel. De mensen die een reactie geven denken goed over hun voedingspatroon na. Maar nou dit: wij wonen in een zeer gevarieerde buurt en bij de meeste gezinnen aan de onderkant is het voedsel helemaal niet in orde. De meeste moeders krijgen hun kinderen gewoon helemaal niet aan de groente. Slecht vlees domineert de dagelijkse warme maaltijd. Fruit zien ze als supergezond ( wat het in vergelijking met groente niet is) en de kinderen proppen zich op jonge leeftijd vol met snoep. Geen onderzoeker die het zo extreem onder ogen krijgt. De moeders hebben totaal geen gezag over het eetgeddag en zijn meer met hun eigen ego bezig. Ze chatten of kleppen. Vaders grommen wat tijdens de tvmaaltijd of zijn verdwenen. Wat enquetes laten zien is gewenst gedrag. Ja daar zijn die vrouwen goed in: suggestie wekken dat ze het allemaal heel goed doen. Ondertussen hebben die kinderen de ene kwaal na de andere. Tonnen verdwijnen omdat artsen de achtergronden niet meer kennen en alleen op genezen focussen.

 94. Annette zegt: 17-12-10 om 12:43

  Deels met Christiaan eens.
  Alleen niet met de reden dat enquetes gewenst gedrag laten zien.
  Onderzoekers (en gezondheidsvoorlichters, etc.) bereikt deze groep simpelweg niet.

  Dan nog mijn eigen eetgewoonten:

  1) 4 a 5 ‘hoofd’eetmomenten: ik spreid de lunch over 2 a 3 momenten, anders krijg ik honger. :)

  2) Ontbijt en diner altijd aan tafel (met man en zoontje). Als ik met mijn zoontje thuis ben, bij voorkeur ook nog een extra eetmoment samen aan tafel. Als ik alleen ben of op het werk, is lunch vaak achter de computer.

  3) Ontbijt en lunch is ‘klassiek Nederlands’ (brood en fruit).
  Avondeten is lastig in te delen: Rijst, pasta, (gebakken, gekookte of anders verwerkte) aardappelen. Altijd groente. Niet altijd vlees.

  4) Sinds ik getrouwd ben en mijn man deels kookt: weer vaker ‘klassiek Nederlands’ en weer vaker saus of mix uit een pakje.

 95. stefan zegt: 18-12-10 om 21:45

  Wij eten 3x per dag 07:30 smorgens ontbijt aan tafel met kinderen en 12:10 lunch ook omdat ik nogal dicht bij huis werk is dit ook mogelijk dan om 18:00 avond eten. ontbijt en lunch zijn warme broodjes met vleeswaren en kaas (kinderen hagelslag diverse soorten of pindakaas, jam of andere zoetigheid hierbij drinken de kinderen melk en ik thee en mijn vrouw koffie. met het avondeten eten we veel afwisselend spaghetti , rijst, knotjes, aardappels etc met groentes (meestal met een salade erbij. Meestal een stuk vlees erbij. De kinderen eten meestal hun bord goed leeg, daarna volgt een toetje tenzij ze niet voldoende hun bord leeg gegeten hebben. als ze hun bordje niet leeg eten komt het dat ze het echt niet lekker vinden of omdat ze iets te veel snoep op hebben. maar meestal eten ze hun bord leeg. in het weekend verschuift alles een paar uur invebrand met uitslapen (indien mogelijk) kinderen mogen dan al zelf cornflakes met melk pakken of de gepofte rijst met honingsmaak. (dit doen ze dan ook vaak.) het is altijd gezellig aan tafel en de kinderen mogen de tafel verlaten als ze naar de wc moeten of klaar zijn met eten. Mijn vrouw kookt heerlijk en zorgt dat de tafel gezellig gedekt is en wij helpen.

 96. 1. Voeding no nonsense zoals Jamie Oliver propageert. Ga aan de slag met verse producten en zet heerlijk eten op tafel.
  ‘Met varieren en experimenteren is gezond eten genieten’.
  2. en 3 maaltijden aan tafel, maar flexibel af en toe op de bank als de gelegenheid ervoor is. Hoe en wanneer we eten vind ik minder van belang dan wat er op het bord ligt of in de broodtrommel zit.
  3.wat eet u? vers en gevarieerd: en daar hoort bij: alle groente, vis,vlees, vegetarisch rijst,pasta en aardappels. Een geonde mix van wat alle gezinsleden lekker vinden en dat wat gezond is.
  4. probeer eens wat uit. Niet alleen aardappelen,groente en vlees.
  Vooral met kinderen is uitproberen van iets nieuws van belang.
  ‘Voeden is opvoeden’

 97. Barbara zegt: 20-12-10 om 14:03

  Wat wij het liefste eten? Heel gevarieerd. Zo eten we regelmatig vlees/vis met aardappels en groente, maar ook wekelijks Italiaans. Daarnaast maak ik regelmatig een Indiase curry. Ik probeer af te wisselen tussen aardappels, pasta, rijst en couscous. En daaromheen bouw ik dan de maaltijden op.

 98. Gerard B. zegt: 20-12-10 om 19:07

  1:3 – 4 eetmomenten per dag.7.00, 13.00, en ma 20.00 uur
  2: Aan tafel, met bestek etc.
  3: Vlees of vis, met verse sla erbij.Zelden rijst,aardappel,enz.
  4: Vroeger waren vlees,aardappelen en kapotgekookte groente verplicht voer, maar na vertrek uit het ouderlijk huis(35 jr geleden) is dat direct gestopt,ik/wij wonen in het restaurant dat ik heb overgenomen.
  (ergo, de kinderen eten alles wat er verkocht kan worden.)

 99. 1) Wanneer eet u?
  Ik eet 3 keer per dag en heb een à twee tussendoortjes. Het belangrijkst is dat ik mijn maaltijden los van de computer of werkzaamheden ga nuttigen.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Het voor mij belangrijk dat ik de maaltijden met aandacht ga nuttigen. Natuurlijk het liefst in gezelschap met vrienden op met mijn partner.
  Het verschil zit hem in dat de lunch toch meest wat sneller gegeten wordt dan het ontbijt of het avondeten.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Voor mij is het belangrijk dat eten met liefde en aandacht is bereid. Of het nou stamppot of Indiaas is dat maakt mij niet zo veel uit. Ik hou van allerlei nieuwe en uitdagende gerechten. Mijn nieuwsgierigheid naar uitgevallenen etenswaren zijn altijd groot en alles wat ik niet ken… probeer ik gewoon.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik ben in de afgelopen jaren meer gegroeid naar de smaken die ik ken uit mijn jeugd. Alles vers van oma`s tuin. De eenheidssmaak van de supermarkt vond ik te beperkend en die kan ik vinden in de biologische voeding of natuurvoeding. Het zijn pure smaken het heeft creativiteit, tijd en liefde nodig. Ik heb mijn passie voor voeding in mijn beroep verenigt en zo wil ik andere mensen ook de ogen openen wat voeding kan betekenen.
  De dokers van de toekomst zullen het menselijk lichaam niet langer behandelen met medicijnen, maar zullen ziekten voorkomen en genezen door middel van voeding. -Thomas Edison

 100. Feiko zegt: 20-12-10 om 21:46

  Ik eet drie maal daags en ‘s middags nog een tussendoortje.
  Ik eet ‘s morgens en ‘s avonds aan tafel, tussen de middag achter mijn bureau.
  07.00 uur: Brinta (met biologische melk) en 2 koppen Rooibosthee
  12.00 uur: 3 boterhammen met meestal kaas (verschillende soorten, ook schapenkaas en geitenkaas)
  19.00 uur: Warme maaltijd, variabel: Hollands, Italiaans, Grieks, Frans, Spaans, Zuid-Afrikaans, etc. Lekker rustig eten, een uur aan tafel.

  Daarnaast ‘s morgens 2x koffie en ‘s middags en ‘s avonds 2x Rooibosthee of groene thee
  Verder ‘s middags 3-4 stuks fruit en een boterham.

  Tenminste een tot tweemaal per week vis
  Ik houd van nieuwe gerechten ontdekken en heb daarom geen favoriete gerecht

 101. marjolein zegt: 22-12-10 om 12:14

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  In principe ontbijt, lunch en diner ik elke dag!

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Voor mijn bevalling aten we soms door werk maar 2 x per week samen dus vaak makkelijk bij de kleine tafel/bij de tv! Nu is dat er nog ingebleven, maar als de kleine man echt mee gaat eten gaan we aan tafel! We eten nu over het algemeen wel elke dag samen! Met de kleine probeer ik nu met het ontbijt aan tafel te zitten met kinderstoel er bij! Hij zijn papje en ik mijn ontbijt! Papa is dan al aan het werk…

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  We eten veel gerechten met rundergehakt en met kip zoals pasta(s), wereldgerechten, maggi gerechten etc Nu in de winter wat meer stamppotten zoals boerenkool, zuurkool etc Soms bezorgen/afhalen van friet, pizza , chinees..

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  BIj mijn ouders was het meer hollandse kost met wat afwisseling van pasta en nasi etc en zo nu en dan friet en chinees. Nu wokken we meer en maken we meer van die wereldgerechten! Ook met meer kruiden en sauzen.. Stamppotten ook niet meer met melk aangezien mijn partner niet tegen zuivel kan…

 102. arnoud zegt: 22-12-10 om 19:08

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ja, driemaal per dag.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Dankzij mijn vrouw ontbijt aan tafel met hele gezin. Lunch op werk (kinderen op school). Af en toe diner op de bank
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Nauwelijks gekookte aardappelen. Liever rauwe groeten, bijv in schotel of stamppot, dan gekookt (andijvie, witlof bijv). Vlees, ja, maar wel met mate en zo min mogelijk van varken. Favoriete gerecht: gekookte mosselen in witte wijn.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft? Niet zo veel; bewuster van eten, kwaliteit, herkomst. Beleving is belangrijker geworden.

 103. Lucas zegt: 22-12-10 om 19:35

  1) 3 maal per dag, behalve op zaterdag/zondag, dan is het 2 maal.

  2) ontbijt doe ik alleen, avondeten met de familie. Lunch is altijd iets voor school.

  3) een beetje gemengd. en dat vind ik best goed eigenlijk. je moet natuurlijk ook wel de nodige vitaminen en zo binnen krijgen, maar soms een patatje kan best. zelfde geld voor chinees en pizza.

  4) niet heel veel. Bij mij in de familie ging het eten altijd best, dus waarom aanpassen? Ik heb een BMI van 22.4, en ik ben er tevreden mee. Soms een beetje een tussendoortje kan natuurlijk best, maar zolang men niet overdrijft is er niks aan de hand.

 104. Eskel zegt: 23-12-10 om 22:23

  1) 3 maal per dag
  2) ik ontbijt meestal alleen, de rest van de familie slaapt dan nog, alleen op zondag en in de vakantie ontbijten we gezamenlijk, lunchen doet ieder door de week op werk of school, in het weekend maak ik daar iets bijzonders van: Franse tosti’s, wentelteefjes, poffertjes of ciabatta met tomaat/mozarella/pesto. Avondeten doen we zoveel mogelijk samen maar door allerlei clubjes en sporten is dat niet altijd mogelijk.
  3)Koken is een hobby van me en we eten vrijwel uitsluitend biologisch, ook veel uit eigen moestuin, veel groenten en weinig vlees. Altijd 3 gangen: soep, hoofdgerecht met een schotel rauwkost erbij, en een toetje (vaak iets van taart of pudding, soms alleen fruit). We eten zowel klassiek Holands als Europees, maar niet Aziatisch want daar hou ik zelf helemaal niet van.
  4)Sinds we kinderen hebben is het menu wat aangepast aan hun smaak: wat vaker vlees en minder vis, meer rauwkost en minder scherpe of bittere producten en minder knoflook (hoewel dat beter gaat, mijn oudste van 14 maakt nu wekelijks zelf tapenade en lust steeds meer)

  Wat betreft de dicussie over gezond eten: het verbaast mij hoe weinig veel mensen weten over gezond voedsel: sommigen denken dat alles goed is als het maar geen vet bevat (zelfs al is het mierzoet) en anderen menen dat je van fruit niet aankomt, alsof fruitsuikers geen calorien bevatten. Na een grote portie banaan en meloen ”mogen” ze dan wel een een bak patat mét en een groot ijsje want ze zijn toch zo gezond bezig! Meer voorlichting, vooral op de lagere school lijkt me de enige manier om hier iets aan te doen, en dat moet dan ook voor de ouders gelden, via ouder-ochtenden/middagen (als de kids op school zitten) bijvoorbeeld.

 105. Sharon zegt: 23-12-10 om 23:02

  1. drie maal per dag
  2. gewoon ontbijt soms met yoghurt, vruchtendrank, nooit melk, wel soyadrank, gewoon brood met beleg, nooit met vleesproducten
  gewoon aan tafel. Middageten en avondeten, afhankelijk van werktijden soms omgewisseld, middag bijv zelfde als ontbijt, ook aan tafel of in kantine, altijd gezond met fruit etc. avond: inderdaad aardappelen een beetje op de achtergrond, veel exotische hapjes, zoals Japans eten heb ik ontdekt, Turks ook heel lekker, en diverse Aziatische hapjes, verzin zelf ook van alles.
  3. geen vlees, wel veel vis en veel groente en fruit, niet echt veel tussendoortjes en als het tussendoortje is dan fruit of rijstcrackers met beleg.
  4. anders eten dan vroeger: eet geen vlees, geen rookworst bij stamppot oid, vis aten we ook wel vroeger veel , maar dan bakken, dat doe ik niet, koop kant en klaar, dat is wel verschillend. Wel gewoon aan tafel eten, blijft hetzelfde, nu veel en veel meer variaties met buitenlandse invloeden, minder vet, klaarmaken met olijfolie is normaal en klaarmaken in de magnetron, dat had je vroeger ook niet, zo klaar.

 106. 1) 2 maal x dag
  2)Aan tafel of voor de computer. Ontbijt alleen maar koffee.

  3) Ik eet GEEN DIEREN PRODUCTEN. IK HOU VAN DIEREN. Geen vlees, geen vis, geen kaas, geen melk, geen eieren, geen honing. Dieren zijn mijn vrienden!
  Ik kreeg mijn eiwitten vooral vanuit peulvruchten. Ik ben veganer.

  4) 10 jaar geleden heb ik verstand dat vlees is moord. Heel makkelijk.

 107. Willem Vink zegt: 24-12-10 om 18:34

  Ik ben een 20 jarige student in Utrecht, 1,97 lang en 93 kilo.
  1) Dit verschilt per dag. Over het algemeen ga ik ‘s morgens met een halve boterham de deur uit. Rond twaalven of enen neem ik dan een kaasbroodje of iets dergelijks. Het avondeten eet ik vervolgens als gebruikelijk. Rond elven of twaalven krijg ik dan nog lekkere trek en neem dan een ovenpizza.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  2) Het “ontbijt” eet ik in de lift naar beneden of op de fiets. De lunch is op de universiteit op straat met medestudenten. Het avondeten eet ik op mijn kamer achter de computer of met huisgenoten in de keuken. Dan staat meestal de televisie aan, maar is dan op de achtegrond aanwezig.
  3) Over het algemeen Italiaans, alle potjes en pakjes van de supermarkten zorgen voor smakelijke maaltijden. Hollandse pot eet ik weinig, 1 keer per week aardappels (gebakken), groente, vlees)
  4) Sinds ik niet meer bij mijn ouders woon eet ik onregelmatiger en minder vaak Nederlands. Mijn moeder keek bij het eten kopen meer naar de prijs, ik meer of het er lekker uit ziet. Vandaar ook minder brood van huis en meer lekkere broodjes bij de supermarkt.

 108. Milan zegt: 25-12-10 om 14:06

  1) Ik eet 4 maal per dag, ontbijt twee keer meestal iets kleins en avond eten.
  2) Wij eten meestal voor de tv, soms aan tafel. Meestal omdat het diner pas om7 uur of later klaar is. deze eten we samen. Lunch en ontbijt zijn altijd alleen, zelfs in het weekend.
  3) Nu de laatste tijd meer aardappelen, maar over het algemeen pasta met groentes of rijst met groentes. Wij eten bijna geen vlees thuis, meestal vleesvervangers of anders vis. Mijn favoriete gerecht is pasta met gorgonzola saus met zalm en broccoli.
  4) 10 jaar geleden was ik tien, en kon mijn moeder niet koken, nu doe ik dat zelf dus is het lekkerder. Maar daarnaast is er weinig verandert qua voedzaamheid. wij eten veel groentes het liefst zo min mogenlijk vet of zout erin. Ik eet minder suiker alleen omdat ik het niet meer lekker vind.

 109. Karin zegt: 26-12-10 om 13:18

  1) 3x per dag, max. 3 x een tussendoortje.
  2) gezamelijk aan tafel. soms staat de tv aan, maar meestal zitten we te kletsen.
  3) we varieren veel. we houden allebei van koken en nieuwe dingen uitproberen en maken soms ruzie over wie er mag koken. 1x per week gaan we naar de markt en dan kopen we voor 6 dagen groente en fruit. daarna naar de supermarkt om de rest te halen biologisch heeft de voorkeur zolang het binnen het budget past. 4 euro voor een bloemkooltje is echt te duur.
  sóchtend zelfgemaakte fruitsmoothie met brood, brinta of meusli, koffie. s’middags brood of warm, ligt aan de wisselende diensten, ‘savonds brood of warm. maar altijd een warme maaltijd per dag
  4)we gaan bewuster om met het gebruik van zout en verzadigde vetzuren. meer biologisch.

 110. patrick zegt: 26-12-10 om 13:44

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Als gezin eten we drie maal per dag. Het diner is gezaqmenlijk, ontbijt en lunch meestal niet gezamenlijk ivm verschillende tijden van werk en school.
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Altijd aan tafel, maar niet altijd met elkaar (zie boven) Nooit voor de TV. Dat is slecht voor de spijsvertering en bovenal de sociale cohesie in het gezin.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Meestal klassiek NL, soms pasta of gerechten met rijst.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Eigenlijk heel weinig. Mijn echtgenote en ik zijn van huis uit gewent om goed en Hollands te eten. Dat hebben we zelf zo voortgezet en onze kinderen van 15, 13 en 8 waarderen dat zeer en eten ook het liefst Hollands. Dus ook gewoon verse zelf te snijden groente ed. Heel uitzonderlijk eten we groente uit pot of diepvries.

 111. 1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik eet met mijn gezin drie keer per dag, met het ontbijt om 7.30 uur (brood met beleg of yoghurt met granen),
  de lunch om 12.15 uur (vaak warm eten en anders brood met beleg en een warme gezonde ‘snack’ ernast) en
  het avondeten rond 18.00 uur (vaak brood met beleg en anders warm eten).

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Wij eten altijd (!!!!!) zoveel als mogelijk gezamenlijk, aan tafel. Bij de lunch is papa er niet bij (hij heeft zn pakketje brood mee) en bij het diner schuift papa vaak 15 minuten later aan. Het is een uitgesproken moment om met onze 4 kinderen de dag door te nemen. We tafelen gemiddeld 1 vol uur. Daarbij zit je actief aan tafel wat een gezonde houding is. Het contact met elkaar is gezellig en opbouwend. Dat vinden we belangrijk. Je zult ons nooit etend voor de tv treffen.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Wij eten met de jaargetijden mee qua groenten. Ook chinees, japans, italiaans en frans is erg gewild. We wisselen het af. We beschikken over een Miele hogedruk stoomoven en dus bereiden we het ‘gezond’.
  Het voorbereiden van het koken doen we ook allemaal zelf. Geen voorgesneden dingen of pakjes mixen hier in huis. Alles bereid ik zelf.
  Ons favoriete gerecht? Moeilijk! Wij hebben alleseters in de leeftijd van 4 tot 40 :) . Oké deze winter is het hachee en boerenkool.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Er is heel veel veranderd de afgelopen jaren. Nu onze kinderen wat groter zijn (11, 10, 6 en 4) kunnen we alles weer eten. Ze lusten heel erg veel en proberen graag ‘nieuwe’ dingen. Van alleen Hollands en kruidenmixen zijn we veranderd naar alles zelf bereiden met verse kruiden en het eten van veel verschillende soorten groenten. Ook eten wij regelmatig buitenlands waarbij de kinderen erg enthousiast zijn.
  We zijn ook bewuster gaan eten. Minder zoete snoep uit de winkel en meer fruit, zelf gemaakt lekkers met biologische ingredienten. We eten niet uitsluitend biologisch. We zijn ook minder vlees gaan eten, maar eten daardoor geen vleesvervangers. We eten meer vis en kaas. Heerlijk!

 112. voorheen dat de kinderen nog thuis woonden was het gezellig aan tafel eten. Nu eten we elke middag door omstandigheden rond 12 uur in het zorgcentrum…gevarieerd en lekker…s avonds broodmaaltijd ieder apart…!

 113. Jessica zegt: 28-12-10 om 13:08

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Drie maal per dag: ontbijt, lunch en diner
  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ontbijt: 07.30 uur doordeweek, ieder voor zich, voor de tv. In het weekend gezamenlijk aan tafel met lekkere broodjes. Lunch: doordeweek om 12.00 uur, ieder voor zich, op het werk samen met collega’s. Diner: Meestal gezamenlijk, aan tafel, ca 19.00 uur. Als één van ons niet thuis eet, eet de ander voor de tv met een bord op schoot. Verder regelmatig uit eten.
  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Soms klassiek, maar meestal rijst of pasta en Frans. In de winter vaker klassiek Nederlands, zoals boerenkool. Favorieten zijn er velen, van Turks tot Kip Siam en bbq.
  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ontbijt tegenwoordig met ontbijtdrank, lunch vaker met geitenkaas. Diner: nog minder vaak aardappelen, vaker kant-en-klare maaltijdsalades. Verder niet veel veranderd.

 114. Ruben Vermeer zegt: 28-12-10 om 23:25

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?
  Ik ontbijt, lunch en dineer. Ik eet meestal om 1700h nog een klein aperitiefje (worst, kaas, noten of zoutjes) en rond 2100h nog wat bij de koffie (koek of chocola).

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?
  Ik ben alleenstaand, dus eet alleen. Ontbijt altijd aan tafel. Lunch eet ik aan tafel, of onderweg. En ik dineer meestal aan tafel, tenzij er iets leuks op de televisie is (komt +- eens per week voor).

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik eet ongeveer de helft van de tijd ‘klassiek Nederlands’ en de overige dagen gerechten uit de Oosterse in Italiaanse keuken. Mijn favortiete gerecht blijft toch het oer-Hollandse biefstuk, patat en broccoli waar ik graag zo om de week op een vrije zondag de nodige tijd aan besteed om het goed te bereiden.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik at 10 jaar geleden voornamelijk ‘klassiek Nederlands’. In de afgelopen jaren hebben bij mij in de keuken de ‘buitenlandse’ producten hun opmars gemaakt. Ik vind het heerlijk om ook andere dingen te eten. Milieubewust koop ik niet (misschien eieren). Ik koop wel vaak ‘fairtrade’ producten. Op gezondheid let ik ook niet heel erg. Ik houd sowieso al niet zo erg van heel vet eten en groente en fruit eten deed ik eigenlijk altijd al. Ik gebruik tegenwoordig wel olijfolie bij het bakken en braden, maar biefstuk bak ik uitsluitend in roomboter (veel lekkerder!). Ik heb de luxe dat ik niet erg op mijn gewicht hoef te letten en ik fiets dagelijks naar mijn werk en terug.

 115. 1) Als ik naar college ga / werk eet ik 3 maaltijden per dag en 2 keer fruit tussendoor. Als ik een dag vrij ben eet ik meerdere kleine maaltijden.

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv?
  Ik woon alleen en eet aan tafel terwijl ik een docu kijk op mijn laptop. Als ik met anderen eet is dat vaak op de bank, soms met een serie erbij aan.

  3) Ik eet helemaal niet klassiek Nederlands, want dat is me te veel brood, te eenzijdig en bevat dierlijke producten. Ik eet plantaardig, ontbijt als ik vroeg weg moet met havermoutpap, lunch warm met kliekjes van de dag(en) ervoor. ‘s Avonds eet ik graag gerechten met rijst, quinoa of gerst. Als ik tijd heb maak ik graag een uitgebreide brunch met wafels, pannekoeken, scrambled tofu, tempeh bacon, beetje amerikaans dus. Ohja, ik eet ook meer groenten dan klassiek Nederlands, lekker! Ik kan niet kiezen voor één favoriet gerecht. Ik hou erg van de Zuid-Amerikaanse keuken, lekker spicy, ook Indiaas vind ik héérlijk, net als gerechten uit het Midden-Oosten of Marokko. Als het maar plantaardig is ;)

  4) Sinds op mijzelf woon eet ik veel meer groenten en kook ik veganistisch. Ook eet ik veel meer gevarieerd.

 116. Ik ben een groot voorstander van “gezond” eten. Persoonlijk probeer ik sinds begin van dit jaar volgens de 5 elementenvoeding (traditionele chinese geneeskunde) te eten – daardoor heb ik vele klachten kunnen verhelpen. Dus gevarieerd, van alle smaakrichtingen iets en volgens de seizoenen (dus verwarmend voedsel in de winter en afkoelend in de zomertijd) en beperkte suiker- en zuivelconsumptie. Tijdens de kerstdagen is het me goed gelukt – omdat het eten gewoon ook lekker is – maar na de kerstdagen kon ik de chocola en koekjes niet meer weerstaan. Maar dat mag ook. Als het maar met mate is. Je moet gewoon van je leven kunnen genieten: mijn motto is: geniet je gezond
  1) Drie maal per dag met kleine (gezonde) hapjes tussendoor
  2) gezamelijk en gezellig aan tafel, zonder TV; ik probeer drie keer warm te eten – wat natuurlijk niet altijd lukt
  3) gevarieerd volgens de saizoenen
  4) de stap naar drie keer warm eten is de grootste verschil; dus veel meer gekookt in plaats van rauw

 117. madelon m zegt: 13-01-11 om 13:55

  1) Wanneer eet u? Drie maal per dag of anders?

  Rond 6uur; drie boterhammen (als ik vrij ben ontbijt ik om half 10)
  rond 9.30 ; 2 crackers of soja melk met cruesli
  rond 12 ; 2 broodjes en 1 fruit
  rond 17.30 ; warme maaltijd

  af en toe savonds een chocolaatje en anders fruit

  2) Eet u aan tafel of bijvoorbeeld voor de tv? Gezamenlijk of niet? Is er daarbij een verschil tussen ontbijt, lunch en diner?

  sochtens meestal in de auto, tenzij ik vrij ben van mijn werk. De rest van de maaltijden voornamelijk voor de tv.

  3) Wat eet u? ‘Klassiek Nederlands’, dus aardappelen, groente en vlees. Of anders? Wat is daarbij uw favoriete gerecht?
  Ik eet 3 x per week pasta 3 x per week aardappels en1x per week rijst. Bloemkool is toch wel mijn favoriet of pasta met kaas en pesto.

  4) Wat is er door de jaren heen veranderd in uw eetpatroon en in wat u op uw bord heeft?
  Ik eet geen vlees en vis meer. Hiervoor heb ik vleesvervangers of geen vervanging. Voor mij is de keuze radicaal geweest; ik was een vleesmens, het kon niet op. Toen begon ik na te denken over de herkomst, wat er in de dieren wordt gespoten en welke invloed dit op je lichaam heeft. Voor mij geen vlees meer. Veel eten haal ik ook uit de natuurwinkel, veel producten zijn duurzaam en biologisch(er) maar ook een stuk duurder. Ach ja..

Geef een reactie