De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Mama, mag ik alsjeblieft klaar zijn?

blogsophieMacaroni met erwten en geraspte kaas, daar kan je ze altijd voor wakker maken. Maar verder zijn mijn kinderen zo wisselvallig als het weer als het gaat om wat ze lekker vinden. De ene week zeggen ze bij stamppot “mam, dit wil ik elke dag eten” en een week later kijken ze je bij hetzelfde gerecht pruilend aan.

Je weet als ouder dat je positief moet blijven en niet te streng moet zijn, maar toch hang je als een waakhond boven de tafel. Slinkt het aandeel groen al? “Niet alleen de pasta eten, jij! Nee, geen ketchup erbij.”

De angst dat ze te weinig eten, vooral van de groenten, is groot. Het dieptepunt op dat vlak was het moment dat ik in de keuken de sperciebonen in de penne verstopte. Dat werkte wel trouwens, maar de verstopplekken van spinazie, worteltjes, spruitjes en ijsbergsla zijn toch beperkt op een kinderbord.

Dan maar weer emotionele chantage. “Als je je boontjes opeet, krijg je straks een lekker toetje”. Het levert een minimale versnelling op, maar de kleur groen blijft domineren op de bordjes. En volgens de deskundigen heb ik nu onvergeeflijk de link gelegd tussen iets goed doen en een zoete beloning.

Worsteling

Voor veel jonge ouders is de avondmaaltijd een worsteling, iedere dag weer. De gezellige sfeer die je zo graag wil creëeren, is soms ver te zoeken. En dat terwijl het het allerbeste schijnt te zijn om over alles te praten aan tafel, behalve over het eten zelf.

Alles over eten met jonge kinderen en de sfeer aan tafel hoor je aanstaande donderdag in de serie Nederland Eet in het Radio 1 Journaal, dat tussen 6.00 uur en 9.30 uur wordt uitgezonden. Verslaggever Mattijs van de Wiel eet met een gezin en hoort de nieuwste pedagogische tips.

Wil je weten wat je zelf beter kan doen? Upload een filmpje van maximaal 10 minuten van de maaltijd met kinderen bij jou thuis. Opvoedcoach Martine van der Burg zal dan het materiaal analyseren en vrijblijvend tips geven over hoe het ook kan. We zetten het filmpje, met het commentaar van de opvoedcoach, graag op onze site om weer andere ouders te kunnen helpen.

Upload uw filmpje naar YouTube en stuur een link van de video naar ooggetuige@nos.nl.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Mama, mag ik alsjeblieft klaar zijn?”

 1. bas zegt: 20-12-10 om 20:09

  Het is lang geleden, ene logeetje van 4, ze is nu 16. En ze was toen best lastig met eten.

  Ik heb toen veel eten gesneden, en rauw geserveerd, alles in een eigen bakje, op de grond voor de TV, op Sesamstraat

  Groenten, een beetje salami en pasta – vliinderoni. Geen borden, gewoon met de vingers uit de schaaltjes eten tjidens Sesamstraat

  Ze heeft prima gegeten. Later zei ze dat ze het snoep-eten zo leuk vond

 2. Ton zegt: 20-12-10 om 22:30

  Onze dochters (nu 16 en 20) wilden vroeger ook nooit groenten zien in de pastasaus, dus ging op een gegeven moment de staafmixer er doorheen. Hierdoor werden de courgettes, wortels en paprika’s niet herkent.
  Nu ik regelmatig met de jongste lasagna maak in het weekend, beseft zij wat wij deden en hoeft het niet meer gehakseld.

 3. Martijn zegt: 20-12-10 om 22:31

  Vooral niet alles uit de kast gaan halen om je kinderen alsjeblieft te laten eten. Eten ze niet? Dan niet. Komt dit te vaak voor, dan krijgen ze een kale boterham na het eten, zodat ze wel te eten hebben (die gaat er altijd in). Als een kind te weinig groente eet compenseren met fruit.

 4. Dinand zegt: 21-12-10 om 21:16

  Inderdaad, zoals Martijn al schrijft; maak er geen punt van. Onze eerste reactie bij onze kinderen als ze vroegen wat we aten en ze reageerden met ‘Getsie, dat lust ik niet’, was ‘Prima joh, dan hebben wij wat meer.’ Gewoon opscheppen en over gaan tot de orde van de dag; wat heb je vandaag gedaan, was het gezellig in de sneeuw bij Pepijn op de boerderij, etc. etc. Het gezeur over eten blijft alleen doorgaan als je er zelf aandacht aan besteed, gespannen over wordt of overdreven over doet. Dat hebben kinderen feilloos in de gaten. Niet doen dus. Onze kinderen eten alles, van spruitjes tot schimmelkaas en van zalm tot spinazielasagne. En vooral, het is altijd erg gezellig aan tafel !

 5. Rauwe groente eten ze wel altijd met smaak.

  Zou er dan iets “fout” zijn met warm maken van groente? :)
  Wellicht dat kinderen instinct snapt dat meeste vitamientjes in rauwe groente zitten.

 6. Raad iedereen BBC docu / boek aan The Truth about food! Met ondermeer: dat kinderen iets 10x moeten proeven voordat ze aan de smaak gewend zijn!
  http://www.bbc.co.uk/sn/humanb.....food/kids/
  Dus gewoon 1 hapje laten proeven. Werkt hier thuis en bij kooklessen altijd prima.
  Alexandra

 7. Oh heerlijk: er zijn meer mensen die de sperciebonen in de penne stoppen! Doen we iedere zondagavond. Het is het lievelingseten van de kinderen (3 en 4 jaar). Pasta met zelfgemaakte pesto, dat dan weer wel. En er gaat zeker 100 gram bonen per kind in.
  Verder maak ik me zorgen over hun groente-inname, maar de vader is gelukkig net zo relaxed als de heren die hiervoor reageren. En dat helpt tegen moederlijke ongerustheid. Ik ben er van overtuigd dat het goede voorbeeld geven op den duur z’n vruchten (of groenten, in dit geval) afwerpt, in combinatie met een gezellige sfeer aan tafel, en zorgen dat ze hun maagjes niet met rommel (snoep, snacks, limonade) gevuld hebben. En soms hebben ze gewoon geen zin in warm, dan mogen ze brood of crackers zonder beleg en/of yoghurt, met fruit, ook prima.

 8. bas zegt: 23-12-10 om 09:14

  @ groente eten, mijn vader werkte in de groenten, en kwan nogal eens met iets nieuws thuis. Dat was alleen voor mijn vader en moeder, niet voor mijn broers en mij

  En dus gingen we zeuren om ook een hapje te mogen proeven.

  Het eten moet natuurlijk wel lekker zijn voor de kinderen, maar dit systeem werkte wel

  bij mij ;)

 9. Tim zegt: 23-12-10 om 09:36

  Lotte (4) wat wil je eten?

  Broccoli !

  Dus dat is niet zo´n probleem. Andere groenten? Sperciebonen, bloemkool, komkommertjes, doperwten, spinazie. Het gaat er allemaal prima in. Uiteraard zijn er voorkeuren, maar wie heeft die niet? En als ze een keer wat minder eet, dan eet ze een keer wat minder. Maar ze moet iets eten, anders zit ze midden in de nacht op met trek en dat schiet ook niet op.

  Wat wel helpt: complimentjes geven als ze hun bordje leeg hebben, en oudere kinderen hebben die je dan ook uitgebreid complimentjes geeft. Het feit dat ze “net zo groot als haar zus wil worden” is wel een extra motivatie. En verder is eten aan tafel met elkaar, en gezellig de dag doornemen, een prima “camouflage”. Ze eten terwijl ze het niet eens doorhebben.

 10. Een paar jaar geleden zag ik in een Rotterdams krantje een verhaal over een man van 35 die zijn hele leven groente en fruit had verafschuwd. Hij was kerngezond en een stoere Rotterdammer. Hij at alleen maar boterhammen met pindakaas. Sins ik dat heb ik gelezen maak ik me , als oma, minder druk over wat kinderen eten.
  Bij een pinda -allergie werkt dit niet , natuurlijk. Dan maar eipannekoekjes met een vulling van gewelde pruimen of macaroni met een smurrie van appelstroop en honing. En een vitaminepil op zijn tijd.
  Wilhelmina.

 11. Theo zegt: 28-12-10 om 12:00

  Onze kinderen (2 jaar en 9 mnd) eten zelf. vanaf het begin (6mnd) hebben wij ze zelf laten eten en gewoon in stukjes gegeven.we laten ze veel verschillende dingen eten. Zo hebben ze zelf controle over wat ze eten. veel mensen denken dan, ja maar dan eten ze helemaal niet meer. Fout, welk mens wil nou niet eten. het is juist het voeren van de ouders en ook het pureren waardoor kinderen slechte eters worden. het wordt ze opgedrongen. meer info? http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/ of google op rapley-methode eten

Geef een reactie