De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koningin roept op tot saamhorigheid, wat vindt u?

Mike van Breemen/NOSIn haar kersttoespraak heeft de koningin opnieuw opgeroepen tot saamhorigheid, mede-menselijkheid, solidariteit en verdraagzaamheid. Volgens de koningin is er soms moed voor nodig om aan zulke principes vast te houden.


Beatrix benadrukt dat we deel uitmaken van één samenleving waarin ieder mens behoefte heeft aan een veilige plek. Volgens de koningin bestaat het gevaar dat het gemeenschappelijke wordt verzwegen en verschillen en tegenstellingen worden vergroot.

Behandel anderen zoals u wilt dat zij u behandelen, zegt Beatrix. Hoe denkt u hierover? Wat vindt u van de kersttoespraak van de koningin?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


94 reacties op “Koningin roept op tot saamhorigheid, wat vindt u?”

 1. Dennis zegt: 25-12-10 om 13:49

  Een briljante toespraak. Weer een flinke trap naar Wilders de PVV, die haat en verdeeldheid zaaien in Nederland. Ga zo door Trix!

 2. Marga zegt: 25-12-10 om 14:11

  Ik vind het een prachtige kersttoespraak, die precies aanroert waar ik al tijden in gedachten achter sta. Wederzijds respect en doen wat je wil doen, mits het niemand schaadt. Een boodschap die nog hopelijk lang zal naklinken in een maatschappij die nodig weer naar elkaar toe moet groeien. Waarin verschil kan bestaan zonder dat het samen gevoel uiteen valt.

 3. erik zegt: 25-12-10 om 14:25

  Jammer dat de koningin niets zegt over hoe de mens met( niet menselijke) dieren om zou moeten gaan.

 4. Ja mensen – T’ai Chi Qi Gong is echt wel een goede zaak. Je merkt het verschil meteen!

 5. Peter Overman zegt: 25-12-10 om 14:42

  Saamhorigheid, medemenselijkheid, solidariteit, verdraagzaamheid,zijn allen begrippen die niet los van elkaar kunnen bestaan en zonder twijfel noodzakelijk voor een goede samenleving.
  Waarin ieder mens zich veilig zal voelen.
  Dat niet ieder zich veilig voelt geeft aan dat ondanks de wijd verbreide wetenschap wat voor dit gevoel nodig is er kennelijk mensen, groepen relegien zijn die onze samenleving negatief beinvloeden. Als het oproepen tot alle genoemde goede deugden niet helpt en ook pogingen het af te dwingen geen positieve verandering kan bewerkstelligen, verwijder dan , hoe “inhumaan ook” deze rotte appels uit de mand.
  Laat ons staatshoofd zich niet scharen in de groep zachte heelmeesters.

 6. T.R.C. Dezentje zegt: 25-12-10 om 14:44

  Een echte kersttoespraak waar inderdaad moed voor nodig is om ‘m uit te spreken. Een geweldig voorbeeld voor de politiek en niet in de laatste plaats voor mij, voor u, voor alle burgers.
  Leve onze moedige koningin!

 7. Ook dit jaar wijst de Koningin maar weer eens waar het om gaat in dit landje.
  Ik hoop dat de grote eenzame blonde leider het ook gehoord heeft.

 8. André zegt: 25-12-10 om 15:45

  Onlangs iemand nog horen beweren dat complottheorieën, gebaseerd op argwaan, een (schraal) houvast vormen voor grote groepen mensen. Dat door het min of meer wegvallen van al datgene wat ons wist te verbinden, zoals kerk / religie.

  Goed dat de argwaan en de achterliggende angst benoemd worden, maar ik zie nog niet direct dat er nieuwe vormen gevonden worden, die ons weer meer tot een samenleving kunnen smeden. Internet heeft daar bijvoorbeeld ook niet voor echt gezorgd, of, in sommige opzichten, integendeel.

  Buiten dat kan argwaan en angst ook wel eens gerechtvaardigd zijn, natuurlijk.

 9. Lars zegt: 25-12-10 om 15:51

  Deze toespraak kan toch alleen maar rekenen op een goed ondvangst..? Ze roept op tot meer moedig gedrag in de samenleving, tot begrip en respect. Daarbij raad ze niemand het recht op zijn eigen mening af, Wel roept ze op dat mensen af een toe reflectie toepassen op hun eigen mening!

  Dat we zelf blijven kijken wat onze standpunten doen met het algemeen belang, met de toekomst van ons land. Aan deze oproep zouden alle politieke partijen gehoor aan moeten geven.

  Ze stapelen verandering op verandering, om maar te veranderen, om op korte termijn winst te boeken , voor eigen belang of het algemeen belang.
  Ik heb daarbij vaak het gevoel, dat ze niet willen kijken naar wat de veranderingen op langer termijn, de samenleving kunnen aan doen!

  Een goede boodschap een goed begin van reflectie voor ons allemaal.

  En ja wie wil kan altijd in elk woord kwaad zien….
  Wie zoekt die vindt..

 10. Frank zegt: 25-12-10 om 15:59

  @Dennis
  Dat moet je tegen die Somaliers zeggen,die ze vandaag gearresteerd hebben op verdenking van ‘een in Nederland gepland aanslag’ voor te bereiden.En als je het nu nog niet snapt,vervang dan het woord Somaliers voor Wilders.
  Vrolijke Kerst nog.

 11. Van den Berg zegt: 25-12-10 om 16:11

  Een verhaal uit het jaar nul! Jammer.
  Roepen wij niet sinds mensenheugenis al deze dingen?
  De meeste mensen begrijpen toch niet wat zij zegt en
  blijven hun hele leven maar aanrommelen.
  Ze zou beter alle overheden in Nederland zo kunnen
  toespreken, want die zijn echt de weg kwijt.

 12. ray corbett zegt: 25-12-10 om 16:37

  Goed gezecht. Deze boodschap raakt de kern van wat belangrijk is in de samenleving. Lang leve Koninging in Trix.

 13. Max zegt: 25-12-10 om 16:44

  Dappere kersttoespraak van onze koningin!
  Fijne gedachte dat we nog een tijdje een staatshoofd hebben die werkt vanuit verbinding.

 14. Maria zegt: 25-12-10 om 16:48

  “Behandel anderen zoals u wilt dat zij u behandelen”?
  Als mevrouw van Oranje daar nou eens zelf mee zou beginnen, dan zou dat een hele grote stap in de goede richting zijn!
  “Nederland, slaap vooral rustig verder”, gezellig en hypocriet, in de tussentijd verkwanseld Mevrouw O de toekomst van Uw kinderen! De reacties spreken boekdelen, wat een achterlijk volk!

  @Frank
  Helemaal mee eens! Het zou toch prachting zijn als al die meelevende, toloranten goede Nederlanders dat ooit begrepen!
  Neemt niet weg dat ik Wilders een van de achterlijkste vind ,)

 15. bram zegt: 25-12-10 om 16:49

  Zou ze met moed en standvastigheid doelen op wikileaks en hun gelijken??? Ik zie daar heel veel moed!

 16. huib zegt: 25-12-10 om 16:54

  Na het lezen van de artikelen gisteren in NRC-Handelsblad over de geringe ruimte die de koningin heeft om haar persoonlijke visie te verwoorden – de premier moet de tekst vooraf goedkeuren! – was ik zeer benieuwd hoe zij haar afkeer van polarisatie in onze maatschappij dit keer zou uitdragen zonder ‘politieke ‘problemen te veroorzaken. Zij is daar met vlag en wimpel in geslaagd door de algemene Christelijke beginselen, waar dit kabinet toch vol mee zit, goed uit te dragen. Voor de oplettende lezer en toehoorder is het glashelder waar ze op doelt zonder dat iemand daar toch kritiek kan hebben, zonder in de val te lopen van “wie de schoen past trekke hem aan”!

 17. Erik van Welzen zegt: 25-12-10 om 17:00

  Leve de Koningin!!!!!

 18. willem zegt: 25-12-10 om 17:11

  mooie toespraak in een links-ontwikkelde taal die de gewone man in nederland weinig aanspreekt. Net als ieder jaar is het weer een opeenstapeling van dezelfde woorden. Misschien moet ze de volgende keer eens proberen om het volk in normale taal toe te spreken, Saamhorigheid, medemenselijkheid, solidariteit, verdraagzaamheid en nog meer van dat soort woorden. Kom op, zeg gewoon dat we wat beter met elkaar moeten omgaan en ons niet zo snel aan elkaar moeten ergeren. Zeg gewoon dat we voor elkaar moeten klaarstaan. Kortom doe normaal!!!

 19. sinuel zegt: 25-12-10 om 17:21

  Peter Overman heeft het even gemist,denk ik.
  De koningin roept juist op mensen niet inhumaan te behandelen en niet te beschouwen als rotte appels.
  Haar schoondochter Maxima weet waar het tegenovergestelde in Argentinie toe heeft geleid.

 20. jo ink zegt: 25-12-10 om 17:41

  Een anti PVV toespraak, van typisch iemand die niet in Utrecht kanaaleiland of in Rotterdam de bloemetjes buurt of in Den Haag de schilderswijk woont.
  Majesteit shame on you.

 21. Dirk Kooy zegt: 25-12-10 om 17:57

  Ik vind die toespraak van te weinig Christelijke inhoud en te bagatelliserend als het gaat om de verschillen in de maatschappij. Daarbij teken ik aan dat de factoren die de onrust in de maatschappij veroorzaken, te oppervlakkig benaderd zijn.

 22. Richard zegt: 25-12-10 om 18:08

  Die PVV en de ‘joods-christelijke traditie’, waar ze altijd mee schermen. Nu draagt de koningin christelijke oplossingen aan, is het weer niet goed!

 23. Groeneveld zegt: 25-12-10 om 18:21

  1945 – 2010 en bij gebrek aan beter maar weer aan de oorlog refereren

 24. Rene zegt: 25-12-10 om 18:21

  Natuurlijk…geen leiderschap en veel bakjes thee drinken…dan komen we er vast wel uit en denken sommige groepen in onze samenleving vanzelf wel dat ze eens lief moeten zijn voor die vriendelijke en goedbedoelende autochtone Nederlanders die ook nog in Nederland wonen…of zou het zo niet werken ?

 25. Teun zegt: 25-12-10 om 18:33

  Jammer dat het staatshoofd van een land waarin kerk en staat gescheiden zijn refereert naar een ene persoon genaamd jezus. Volgens mij is dat een bijbels figuur en het staatshoofd hoort zich verre van dat sprookje te houden.

 26. Een goed signaal en heel belangrijk voor Nederland. Klasse! Want Nederland is naar mijn mening op een dwaalspoor gekomen. In het buitenland levend hoor ik de mensen steeds zeggen “Holland was toch altijd een goed voorbeeld van tollerantie”

 27. Groeneveld zegt: 25-12-10 om 18:34

  oproepen tot saamhorigheid
  en saamhorigheid veinzen
  zijn als vanouds twee uitersten

 28. René zegt: 25-12-10 om 18:45

  De ‘koninklijke’ afkeer van de PVV is bekend en daarom is deze toespraak niet verrassend, hooguit is de vergelijking met de situatie in WO II enigszins uit de lucht gegrepen.

 29. Gerard zegt: 25-12-10 om 18:54

  Majesteit ziet wederom over het hoofd dat de politiek decennia lang geen onderscheid heeft kunnen maken tussen goede en slechte veranderingen. Waarschuwingen werden genegeerd en gebagatelliseerd. Zij is daar mede verantwoordelijk voor.
  Haar toespraak bevat de juiste woorden, maar heeft een hoog “als het kalf verdronken is dempt men de put” gehalte.
  Het echte probleem zit niet bij de burger. Het echte probleem zit bij de politici die het contact met de burger volledig kwijt zijn. En daardoor krijgt een man als Wilders de kans.
  De toespraak van Majesteit is daarom zaad op de rotsen. Zo lang de politiek de angst en onzekerheid bij de burger niet weet weg te nemen kunnen we haar toespraken wegzetten bij het zinloos proza van deze tijd.

 30. Bert zegt: 25-12-10 om 20:12

  Ongelooflijk, wat wordt hier een politiek bedreven. Dit is een verpakt negatief stemadvies op PVV. Niet meer en niet minder. Vandaag komt er op Youtube een kersttoespraak for dummies, met exacte betekenis van de woorden van hare majesteit de koningin te staan. Circa 23.00 uur on line.

 31. Padbuffel zegt: 25-12-10 om 21:36

  Ooit was het ook mijn Koningin. Is het al jaren niet meer en zal het nooit meer worden ook. Leve de Republiek en weg met morele prietpraat.

 32. @Bert ja juist deze Kerstboodschap dat was een negatief stemadvies voor de Stichting Vrienden van GW, en wat is daar mis mee!!.
  De Grote Leider heeft dat ook zo begrepen zie zijn twitter bericht.
  GW mag alles zeggen en een ieder ander niet toch!!

 33. Groeneveld zegt: 25-12-10 om 22:04

  kerk en staat

  moeten ?

  beslist NIET

  gescheiden zijn

  temeer er HEDEN geen enkele reden meer is

  voor een onderscheidelijke opstelling inzake

 34. mario zegt: 25-12-10 om 22:43

  waarom moet saamhorigheid altijd maar van 1 kant komen,en dan nu weer een oproep van de koningin.nederland word saamhorigheid moe vandaar wilders

 35. fvd zegt: 26-12-10 om 00:02

  Haar toespraak is niet concreet en heel algemeen, natuurlijk was dat waarschijnlijk ook de bedoeling. Zelf vind ik het was sussend overkomen. Burgermoed vind ik wel raar, in welke context moet ik dat zien? Als je wat zegt op straat krijg je of een mes tussen je ribben, of je grijpt instinctief in en wordt je zelf afgevoerd als verdachte. Burgermoed zoals bij de dam-schreeuwer? Burgermoed zoals in de tweede wereldoorlog, waar het koningshuis naar Londen vloog? Men zou beter moeten weten en begrijpen dat in Nederland structureel zaken moeten veranderen. Een hogere pakkans en forsere straffen bijvoorbeeld. Een samenleving waarin grenzen duidelijk door de wet worden aangegeven, bewaakt en uitgevoerd (nu zeer kleine pakkans criminelen). Het betuttelen moet eens afgelopen zijn. Het hospitaliseren van onze verzorgingsstaat moet eens afgelopen zijn.
  Zo dit was mijn kerst groet.

 36. Elisabeth zegt: 26-12-10 om 01:49

  Volgens mij had de koningin het over de eigenaar van Spar, met “burgermoed”, en had ze het over Wilders met “achter je principes blijven staan, ondanks tegenwerking.We hoeven elkaar niet te overtuigen, maar wel respecteren enz.
  Het was juist pro Wilders!

 37. klaas zegt: 26-12-10 om 03:12

  saamhorigheid of wordt er nu bedoeld nog meer onderdanigheid.
  De referentie van WOII had ook WOI kunnen zijn geweest, wellicht was het een hint.

  Wien Neêrlandsch bloed door d’ad’ren vloeit,
  Wien ‘t hart klopt fier en vrij,
  Wie voor zijn volk van liefde gloeit,
  Verheff’ den zang als wij!
  Hij roem’ met allen, welgezind,
  Den onverbreekb’ren band,
  Die Neêrland en Oranje bindt:
  — Vorstin en Vaderland.

 38. Groeneveld zegt: 26-12-10 om 09:43

  kerk en staat gescheiden ?

  dat verdiend geen kopje thee

  maar zou de werkelijkheid van het heden moeten zijn

 39. bas zegt: 26-12-10 om 10:00

  Ik vind dat Mw van Oranje eigenlijk geen mening mag hebben, en zeker niet uiten

  wat wij, kiezers ook vinden, dat zou voor haar als niet gekozen staatshoofd heilig moeten zijn. Maar zij denkt ons te moeten bepreken

  Ik heb niet gekeken, ik weet niet wat ze dit jaar heeft gezegd, maar het zal niet veel afwijken van het gemiddelde van de andere 30 afleveringen.

 40. Jos zegt: 26-12-10 om 11:06

  Hopelijk hebben de Marokkanen goed geluisterd.

 41. Peterke. zegt: 26-12-10 om 12:21

  Goeie genade zeg,wat een flauwe kul alweer die Kerstboodschap.
  Een paar regels van een stukje papier aflezen dat door iemand anders geschreven is kan iedereen.
  Als onze Trix nou eens begon met dat moslimvolk te vertellen dat anders denkende GEEN ongelovige honden zijn,en onze vrouwen GEEN hoeren dan zou ze courage tonen.
  Maar nee,het is elk jaar weer het zelfde,pappen en nat houden.Wilders heeft gewoon gelijk,en iedereen die het daar niet mee eens is,ga met dat verkleed volk naar moslimland.

 42. Rotterdam A zegt: 26-12-10 om 12:23

  Wat eng mens is die Beatrix toch. Zij is gewoon bondgenoot van de Islam. Landverraadster is het. Ze denkt dat ze populair is bij de bevolking. Haar populariteit in de afgelopen 2 jaar is zo enorm gedaald en terecht.
  Laat haar maar lekker feest gaan vieren met de moordende videla kliek.

  Ze moet eens in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam kijken hoe het er aan toe is. Ze durft in die gebieden niet eens een stap zetten, net als velen hier die dat hypocriete mens waarderen.

  Ze is een schande voor het land.

 43. Cvk zegt: 26-12-10 om 12:36

  Onvoorstelbaar dat Beatrix met zo’n toespraak komt. Het politiek correcte gelul gaat maar door. Het ligt allemaal aan de echte Nederlanders omdat die wantrouwend zijn tegenover de niet echte Nederlanders. Hoe zou dat toch komen ? Ik weet niet of Rutte deze toespraak van te voren heeft gezien of dat hij hem zelf heeft geschreven. Als dat zo is, blijkt wel dat Rutte gewoon op de oude voet verder gaat.

 44. Rotterdam A zegt: 26-12-10 om 12:40

  Haar toespraak maakt mensen alleen maar kwader. Ze beledigt veel Nederlanders die in die gebieden moeten wonen waar zij zelf nooit zou willen wonen. We wil maar al te graag internet verbieden.

  Kijk op sites van de Elsevier, Telegraaf, enz. Dan kan ze lezen want men echt van haar vindt.

 45. J. C. Th. Köhler zegt: 26-12-10 om 12:41

  Volgens mij is in deze speech goed te merken dat er bezuinigd moet worden. Hij kan namelijk moeiteloos volgend jaar weer gebruikt worden. Een aaneenschakeling van platitudes en open deuren. Uitgesproken op een toon, alsof ze de afgelopen 50 jaar in het buitenland heeft verbleven. Ze sprak wel Nederlands, maar van een soort dat Nederlanders al decennia achter zich hebben gelaten. Als de bedoeling was om het volk te mobiliseren en rijp te maken voor de republiek, heeft ze goed werk geleverd.

 46. Rotterdam A zegt: 26-12-10 om 12:45

  Veel doden op kerstavond in Nigeria
  Toegevoegd: zaterdag 25 dec 2010, 18:40

  In Nigeria zijn op kerstavond zeker 35 mensen omgekomen bij aanslagen op christenen die Kerst aan het vieren waren. De aanslagen zijn vrijwel zeker het werk van moslim-extremisten.

  De meeste slachtoffers vielen in de stad Jos, in het midden van het land, op de grens van het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria. Hier gingen ten minste zeven bommen af, waarbij meer dan dertig mensen omkwamen.

  In het noorden werden in de stad Maiduguri twee kerken met brandbommen bestookt. Daarbij vielen zeker vijf doden. Regeringstroepen wisten een aanval op een derde kerk af te slaan.

  Het geweld tussen moslims en christenen kostte het afgelopen jaar in Nigeria aan zeker duizend mensen het leven.

  Bron: NOS.
  ——————————————————–
  Bedoelt u dit, Bea?

 47. Jan Pierewiet zegt: 26-12-10 om 12:46

  Vele mijlen leggen tussen doen en zeggen! Vader Cats wist het al en sindsdien is er niets veranderd. Hoezo ver van de werkelijkheid afstaan?

 48. Joannes zegt: 26-12-10 om 12:47

  Een toonbeeld van politiek korrekt georeer.
  Als staatshoofd kan en mag ze niet anders, maar met respect, niemand maakt mij wijs, dat Bea niet op de hoogte is, van de deken van geweld en intrige die over Europa wordt uitgespreidt.
  Er worden achter de schermen heus wel maatregelen getroffen, en de heidense religie en/of doctrine wordt meer besproken als gedacht, en zal uiteindelijk fysiek bestreden worden.
  Lang leve de koningin en onze met bloed bevochten cultuur en beschaving.

 49. Zilvermeeuw zegt: 26-12-10 om 12:48

  U kunt geen 2 “heren” dienen, Majesteit! Het is OF de Vredevorst wiens komst naar de wereld de Christenen dezer dagen gedenken OF de hatende, sadistische en bloeddorstige god van de islam. Maar gezien uw toespraken van de laatste jaren hebt u uw keus al gemaakt. Vergeet niet, majesteit, dat u aan het eind van uw leven verantwoording zult moeten afleggen voor die keuze.

 50. Louis van Rasten zegt: 26-12-10 om 12:55

  Het is weer -zoals vanouds- een uiterst politiek getinte boodschap. Helaas neemt het koningshuis middels deze toespraak hierbij geen afstand van de politiek hetgeen een dergelijk instituut zou sieren. De koningin neemt de problemen die er in dit land zijn niet geheel serieus, sterker nog: ze worden middels een dergelijke toespraak gebagatellisseerd.

 51. piet zegt: 26-12-10 om 13:19

  blahblahblah

 52. ChocolateChip zegt: 26-12-10 om 13:23

  Inhoud en strekking van de “majesteitelijke” ridicuul-wereldvreemde orakel-kertstpreek toont eens temeer aan dat het nu toch werkelijk de allerhoogste tijd is voor een louter en dus uitsluitend ceremonieel koningschap (lintjes knippen en mondje dicht) en als daartoe de grondwet veranderd moet worden , nou dan moet dat maar snel gebeuren, want het sprookje is nu echt uit en er is al genoeg ellende in de wereld…

 53. Andre Troost zegt: 26-12-10 om 13:24

  Tja, als sommigen dit als een negatief stemadvies op de PVV beschouwen hoop ik alleen maar dat ze dit advies zullen opvolgen.

 54. De kersttoespraak van de koningin geeft charme aan deze feestdagen. Saamhorigheid, medemenselijkheid in land met verrschillende karakters is in deze tijd moeilijker te realiseren. Solidariteit en verdraagzaamheid zijn aan te leren!

 55. Majesteit heeft haar adviseurs en die zullen haar geadviseerd hebben om de PVV met haar miljoenen aanhangers aan te vallen. Niet alleen de 1½ miljoen die op de PVV hebben gestemd, maar de miljoen(en) die daar de laatste tijd bij zijn gekomen. Nederlanders zijn niet blind of doof. Helaas geen oproep aan de Turken en Marokkanen om zich aan te passen en zo een verdraaglijke maatschappij te vormen met de auttochtone Nederlanders. Hoe religieuser hoe wreder. Niets over de haatpredikers. Heel jammer.

 56. John zegt: 26-12-10 om 13:50

  Vroeger was ik koninsgezind. Na de afgelopen kabinetsformatie en deze kersttoespraak waarin HM aangeeft helemaal het contact met “haar”volk en de werkelijkheid verloren te hebben ga ik steeds meer in een Republiek der Nederlanden geloven! De “Nederlanders” tegen wie zij het zou moeten hebben verstaan geen nederlands, de ondertiteling in het marokaans en turks ontbreekt en bovendien was de uitzending op de schotel en El-jazira niet te zien.

 57. Waar is Beatrix? Op de video van de Kerstpreek zit ze in Nederland, maar in werkelijkheid is ze met vakantie in Bariloche.
  http://herstelderepubliek.word.....es-amsberg

 58. Arjan zegt: 26-12-10 om 14:07

  De schaamteloosheid ten top. Niet deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Veilig achteraf wonen op landgoederen die bewaakt worden op kosten van de belastingbetalers en dan een grote mond durven opzetten over hoe anderen om moeten gaan met de immigratieramp en de multicul-waanzin. Volgend jaar graag een andere kerstcabaratier, deze hebben we nu wel genoeg gehoord.

 59. Johan Jansen zegt: 26-12-10 om 14:22

  Er is maar één manier om zaken te keren -voor zover nog mogelijk- stop met die belachelijke pos.discriminatie en behandel iedereen het zelfde; geloof, afkomst etc.etc zijn allemaal irrelevante zaken. De autochtoon wordt al 30/40 Jaar aan de kant geschoven voor de “heilige” allochtoon.
  Hier komt de woede van de autochtoon vandaan en niet te vergeten de steeds grotere macht van de islam. Wat zijn wij voor eigenwijze snoeshanen om te denken dat ons de ellende die je overal in de wereld ziet mbt de islam bespaart zal blijven. “Gaat u maar rustig slapen”

 60. Floris zegt: 26-12-10 om 14:28

  Iemand met zoveel boter op haar hoofd, kan beter niets zeggen.
  Hopenlijk zijn er nog genoeg helden zoals Geert Wilders, om het land weer leefbaar te maken.

 61. “Behandel anderen zoals u wilt dat zij u behandelen.”
  “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe het dan ook een ander niet.”
  En nu maar hopen dat onze islamitische medelanders dat allemaal braaf in hun oortjes hebben geknoopt en dat ze de door Allah aan hun profeet gegeven opdrachten ons allemaal te bekeren, te dhimmificeren of om te brengen verruilen voor de wijze woorden van een kuffar vrouw…
  Yeah, right.

 62. Maarten zegt: 26-12-10 om 14:43

  Al ben ik neutraal wat betreft koningshuis of republiek; een koning(in) die zich met zo’n toespraak blijft keren tegen fascistische tendensen houdt mijn steun. Haar woorden waren natuurlijk niet bedoeld voor dovemansoren of mensen die alleen Jip&Janneke-taal begrijpen. Die kunnen beter nog wat jaren onderwijs volgen, b.v. met het vak “Sociale Geschiedenis”. Dat helpt ook om een medemens te worden.

 63. steunassen zegt: 26-12-10 om 14:48

  saamhorigheid, mede-menselijkheid, solidariteit en verdraagzaamheid. Volgens de koningin is er soms moed voor nodig om aan zulke principes vast te houden
  Met dat ‘soms’ kan zij niet anders bedoelen dan dat het ontbreken van verdraagzaamheid zelden voorkomt. Dus dat er zelden een beroep op moed hoeft te worden gedaan.
  Waarom dan toch deze rare toespraak? Er is immers helemaal niks aan het handje.
  TOCH????

 64. willem zegt: 26-12-10 om 15:28

  De Majesteit leest de autochtone Nederlander de les .
  In rechte lijn met eerdere toespraken.
  De autochtoon schiet tekort !

  Aangezien in dit forum nauwelijks kritiek voorkomt , concludeer ik
  dat de NOS bezig is met de haar zichzelf opgelegde taak :
  ” de allochtoon in bescherming nemen “.

 65. Christenen, Himdoes en Joden en andere geloven leven al eeuwen in vrede samen in Nederland. Het ging pas fout toen het ware geloof erbij kwam. Saamhorigheid was er al lang.

 66. Weer zo´n moralistisch praatje, nog een graadje erger dan die van vorig jaar. Geef zelf eens het goede voorbeeld mevrouw.
  Een PVV-stemmer.

 67. Meijers zegt: 26-12-10 om 17:52

  Hoogste tijd voor de republiek

 68. Henk zegt: 26-12-10 om 18:05

  Makkelijk lullen, als je in een paleisje woont.
  Leve de PVV

 69. Mr C zegt: 26-12-10 om 19:32

  U als grootaandeelhouder van ‘den Koninklijke Olie’ heeft u ziel en zaligheid verkocht voor geldelijk gewin, en daarna durft u te spreken over ‘burgermoed’? Dat is een kwaliteit die nog geen enkele persoon in uw familie heeft getoond, al zeker niet op de momenten dat het moest, en al helemaal zeker uzelf niet.

  U refereert naar ‘andere tijden’ maar demonstreert uw ‘aspiraties’ door het weglaten van de kerstboom of een kerststukje op het bureau, sinds de burger is geconfronteerd met de ‘verrijking van andere culturen’.

  U staat niet boven de Nederlanders, maar werkelijk naast de NL’se maatschappij. Zelfs uw Kerst viert u niet in dit land.
  U bewerkstelligt een revolte, en wie zich brandt…

 70. Wendy zegt: 26-12-10 om 21:02

  Helemaal mee eens! We zijn allemaal anders maar hebben dezelfde gevoelens en willen allemaal gerespecteerd worden om wie we zijn! En kunnen we niet leren van al onze verschillen? De wereld zou maar saai zijn als we allemaal hetzelfde zijn.
  Kijk ook eens naar ons eten, hoe multiculti dat is geworden, en we genieten van zo’n goede maaltijd, laten we dan ook eens leren te genieten van elkaar!!!!!

 71. Marian zegt: 27-12-10 om 03:26

  Ik vind de toespraak een schande en ik voel me zwaar gediscrimineerd.

 72. Francine zegt: 27-12-10 om 10:20

  Met de toespraak ben ik het roerend eens!!!
  Verder begrijp ik niet,dat de Wilders stemmers zo verongelijkt en
  achterdochtig zijn. De Koningin heeft gewoon in het algemeen gesproken.
  Maar ja, wie de schoen past trekt hem aan.
  Daarbij, denken PVV stemmers,dat zij en zij alleen het recht op vrije
  menings uiting hebben en dat de rest van het (overigens grootste deel)
  van de bevolking zijn mond moet houden.

 73. “Vrede op Aarde “ hoe krijgen we die in de 21ste eeuw?

  Door Kerstmis realiseer ik me weer dat er ongeveer 10 000 verschillende religies zijn. Het kenmerk van alle religies is dat zij er allemaal van overtuigd zijn dat er maar één fundamentele waarheid bestaat en dat juist zij het ware geloof bezitten. Het niet mogen of zelfs haten van mensen met een andere godsdienst lijkt daarbij helaas te horen.

  Rond het jaar 1500 beschreef de kerkhervormer Maarten Luther Joden als “addergebroed”. De christelijke haat tegen Joden door de eeuwen heen heeft uiteindelijk de Holocaust mogelijk gemaakt. Tijdens de opdeling van Brits- Indië, in India voor de Hindoes en Pakistan voor de Moslims, werden meer dan één miljoen mensen afgeslacht. En de haat tussen religies is niet verminderd. Sinds het jaar 2000 is 43% van de burgeroorlogen van religieuze aard geweest.

  Bijna 64 % van de wereldbevolking is katholiek, protestant, moslim of hindoe. En het geloof verdwijnt niet zomaar. In China mocht lange tijd alleen maar in het communisme worden geloofd, en werd religie, in de traditie van Karl Marx, als “opium voor het volk “gezien. Maar in 2007 zei weer een derde van de Chinezen van 16 jaar en ouder gelovig te zijn. En omdat dit cijfer komt uit een door de overheid gecontroleerde krant, de China Daily, zal het werkelijke aantal gelovigen zeker niet lager liggen.

  Ongeveer 95% van de Amerikanen zegt in God te geloven, 90% bidt, 82 % zegt dat God wonderen kan verrichten en meer dan 70% gelooft in een leven na de dood. Opvallend is dat slechts 59% in de hel gelooft, wat niet erg consequent is.

  In het geseculariseerde Nederland liggen deze percentages lager. Het onderzoek “God in Nederland” van april 2007 liet zien dat de ontkerkelijking in 40 jaar tijd van 33% naar 61% was toegenomen. Meer dan de helft van de Nederland twijfelt en is dus agnost, of gelooft in “iets”.

  Slechts 14 % is atheïst, maar dat is hetzelfde percentage als er protestanten zijn. Katholieken zijn maar met iets meer (16%).

  Spiritualiteit is de ontvankelijkheid voor religie, en die is voor 50% genetisch bepaald. Spiritualiteit is een eigenschap die ieder mens in een bepaalde mate heeft, zonder dat er sprake is van een universele theologie. Religie behoort een eigen gewenste invoering van onze spirituele gevoelens te zijn.

  Religieus te worden of niet, is echter veelal niet een vrije keuze. De omgeving waarin je opgroeit, zorgt ervoor dat tijdens de vroege ontwikkeling de religie van de ouders wordt vastgelegd in onze hersenscircuits; op een soort gelijke wijze als onze moedertaal.

  Na de geboorte vindt de religieuze programmering van het brein van het kind plaats. Het is daarom onjuist om over christelijke, islamitische en joodse kindertjes te spreken. Jonge kinderen hebben helemaal geen geloof. Het wordt er door de christelijke, islamitische en joodse ouders in hun vroege ontwikkelingsfase waarin zij hiervoor zeer gevoelig zijn, ingeprent.

  Ik acht het voor een toekomst in de 21ste eeuw met zo min mogelijk haat en oorlogen essentieel dat kinderen niet wordt geleerd wat ze moeten denken, maar hoe ze moeten denken. Zo kan en moet worden voorkomen dat religieuze ideeën, zoals het bestaan van leven na de dood, dat je sterft als een martelaar naar het paradijs gaat en 72 maagden als beloning krijgt, dat ongelovigen vervolgd dienen te worden, en dat in God geloven het hoogste goed is, overgedragen van generatie op generatie, wordt vastgelegd in de hersenscircuits van de kinderen die de toekomst in de 21ste eeuw zullen gaan bepalen. Alleen dàn is er in de 21ste eeuw kans op “Vrede op Aarde”.

 74. Bart zegt: 27-12-10 om 10:28

  Mooie woorden en gedachten van ‘De Majesteit’ echter een deel van de doelgroep waar saamhorigheid van verwacht zou kunnen worden, kijkt geen Nederlandstalige televisie programma’s, en zijn met geheel andere bedoelingen hier in het land.

 75. Henk.V zegt: 27-12-10 om 11:11

  Beatrix heeft gemakkelijk praten vanuit haar geriefelijke, afgeschermde omgeving.
  Zij regeert over een volk waarvan een deel van de autochtone bevolking zich meer en meer voelt vervreemden van het leefmilieu dat men zo lief had.
  Er zijn al genoeg mensen die langzamerhand het gevoel krijgen dat ze inmiddels in het buitenland wonen!
  Dat komt omdat men naast of tussen groepen mensen woont die niet kunnen, of willen(!) integreren!
  En het ziet er naar uit dat niemand daar vragen over mag stellen, Dat niemand mag protesteren. Dat niemand nadrukkelijk mensen ter verantwoording mag roepen.

  Het enige wat de Majesteit doet is een verbaal zalfje aanbrengen!

  Deze mevrouw heeft ooit gezworen dat ze de belangen van Nederland zou beschermen! Niet de belangen van Klein-Marokko. Niet de belangen van Klein-Turkije!

  Ze behartigt en verdedigt de belangen van Nederland en de Nederlanders!
  Onder ede is ons dat beloofd.

  En dan dit gebazel aanhoren? Wie hier komt wonen past zich aan bij ons, Nederlanders. Dat is normaal.

  Schande, mevrouw!

  Majesteit, u krijgt deze reacties niet onder ogen, of misschien alleen de positieve..

  Maar leest u eens dit treurige voorbeeld van de “nieuwe maatschappij” waar u zo nadrukkelijk voor bent:

  http://www.amsterdampost.nl/de.....nederland/

  En voor u, NOS redactie heb ik een link waarin heel wat meer Nederlanders hun mening over de toespraak van de vorstin geven :

  http://www.elsevier.nl/web/Nie.....onrust.htm

 76. Wachteres zegt: 27-12-10 om 11:46

  Denkt Majesteit dat autochtonen geen behoefte hebben aan een veilige plek?

  Overal in Europa worden joden,homos’en andere autochtonen vervolgd en met geweld bedreigd!

  Tientallen wijken van tientallen steden in Europa zijn al in handen van de fundamentalistische islam.

  Solidariteit en verdraagzaamheid moeten van twee kanten komen, Majesteit.

  Heeft u enig idee wat er in Europa en in het Midden-Oosten, waar Christenen worden weggevaagd, aan de hand is?

  U kunt van ons toch niet verwachten dat wij onze cultuur, onze vrijheid van godsdienst en van denken, waar wij eeuwen voor gevochten hebben, opgeven?!

  Dat is namelijk wat er gaat gebeuren als wij ons niet verzetten tegen de oprukkende fundamentalistische islam.

  Mooie woorden van uw kant lossen die immense problemen niet op, integendeel!

  http://www.trouw.nl/religie-fi.....en_af.html

  http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

  http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

 77. Lucas zegt: 27-12-10 om 12:14

  Marian: waar slaat dat op? ze discrimineerde helemaal niet.

  Algemeen: we kunnen allemaal gaan roepen ”kom laten wij allemaal goede vriendjes van elkaar worden” en weet ik allemaal wel niet meer, maar de verstarde Nederlandse maatschappij, dat vooral tot klagen toe in staat is terwijl ze het zo goed hebben. Probeer eens gewoon ”hallo” te zeggen in de bus, probeer eens gewoon je vuilnis op te ruimen en in de vuilnisbak te gooien ipv de straat, gewoon kleine dingetjes waarmee je het leven van jezelf en anderen een stuk aangenamer maakt. Het bekijken van de maatschappij dat we het veel beter hebben dan andere landen (ik bedoel: wij hoeven echt niet bang te zijn voor fraude bij de verkiezingen en zo zoals in Ivoorkust) maak het leven ook een stuk aangenamer.

  Gewoon iets om over na te denken.

 78. Ricardo zegt: 27-12-10 om 13:52

  Een traditionele toespraak met een traditioneel vertrouwde boodschap. Je kunt ermee doen wat je wilt. Voor nieuw oud rechts prima uitlegbaar als een aanval op hun botte eendimensionaliteit. Terecht, want zonder eenheid in verscheidenheid zou Nederland België allang achterna gegaan zijn en zouden velen van geen werk meer hebben. We eten een extra dikke boterham dankzij de gestroomlijnde handel met Europa en de wereld.

 79. Irene zegt: 27-12-10 om 16:27

  Hmm, en gaat Trix uit saamhorigheid dan ook eindelijk belasting betalen?

 80. Bart zegt: 27-12-10 om 17:51

  Schaamtevol. Een grote groep voormalig buitenlanders doet simpelweg niet mee. Een hoog criminaliteitspercentage en een extreem hoog percentage uitkeringstrekkers. Ouderen worden beroofd. Vrouwen als vuil behandeld. Verdraagzaamheid is dan net zo’n goed advies als olie op het vuur werpen.
  Respect moet je verdienen.

 81. [Guzzi] zegt: 27-12-10 om 18:00

  Beatrix is in toenemende mate de beste reclame voor een republiek.

 82. Hannie zegt: 27-12-10 om 19:31

  Ik vind in de toespraak veel (h)erkenning en ik voel me zeer ge(waard)eerd!

 83. Hannie zegt: 27-12-10 om 19:40

  @ Zilvermeeuw..ik heb voor u een tip voor het nieuwe jaar; bestudeer zowel de Bijbel als de Koran eens grondig want zelfs een kind snapt dat u van beiden niet veel kennis hebt op dit moment.

 84. Hannie zegt: 27-12-10 om 19:44

  @ Marian Mag ik u vragen in welke zin u dit bedoeld? Ik heb zomaar het vermoeden dat u één van die mensen bent die het woord discrimineren compleet uit z’n verband trekt. En dat vind ik jammer..dat is mijns inziens nu precies waar onze koningin op doelt als ze ons (lees: heel Nederland!) oproept tot mede-menselijkheid en verdraagzaamheid.

 85. Hannie zegt: 27-12-10 om 19:47

  Wat mij betreft bevestigen alle respectloze reacties haar toespraak!

 86. hisse zegt: 27-12-10 om 22:07

  Wilhelmus,2e couplet:

  Mijn schild ende betrouwen
  Zijt Gij O,God, mijn Heer
  Op U zo wil ik bouwen
  Verlaat mij nimmer meer [dit inzicht]
  Dat ik doch vroom mag blijven
  Uw dienaar t’aller stond
  De tirannie verdrijven
  Die mij mijn Hert doorwondt

  [Er is zoveel schoonheid in ons volkslied ook].

  ik stoor me niet aan de statigheid; wie ben ik om te ergeren?
  Ik stoor me niet aan de reacties ook; wat is er om trots op te zijn?

 87. S. de Jong zegt: 28-12-10 om 08:22

  Saamhorigheid prima. Maar dan ook op geljke wijze burgers aanpakken die het met onze Nederlandse waarden en normen niet zo nauw nemen. Die het niet willen begrijpen dat een gastland ook eisen mag stellen. Als je dat doet dan behandel je alle burgers gelijk. Dat mensen die ongeljkheid ervaren komt door die verdomde positieve discriminatie. Als je dat uitbant dan worden mensen allen aar aangenomen op kwaliteten. Ongeacht geslacht of afkomst.
  In dat licht is de overheid in navolging van deze overigens mooie toespraak, de eerste die de voorwaarden voor die gelijkheid moet scheppen.

 88. bas zegt: 28-12-10 om 09:51

  @ Hisse

  Mijn schild en zo voorts is het zesde couplet

  Een rare gewoonte, van een lied met 15 coupletten het eerste en het zesde couplet aandacht geven, maar zo is het nu eenmaal.

  Persoonlijk staat de tekst mij overigens zeer tegen, maar in een lied waarin Nederlanders zich voorstaan op hun Duitse afstamming en trouw aan de Spaanse koning – ach, daar kan een beetje reli gewauwel best tussen

  Als ik de tekst lees, dan vraag ik mij af wat de schrijver gesnoven heeft

 89. Bart zegt: 28-12-10 om 12:13

  Helaas ik mag geen commentaar leveren.

 90. Dan zegt: 29-12-10 om 12:40

  De kersttoespraak is dus bedoeld voor al die lieden die hier hun haat en onverdraagzaamheid en domheid als nieuwe deugd verspreiden.

 91. Dan zegt: 29-12-10 om 12:50

  @allen die de kersttoespraak aangrijpen om woedend te worden:
  Aan de vorm en inhoud van uw betoog kan ik afleiden dat u zelf geen deel heeft uitgemaakt van de Nederlandse samenleving, althans heeft u het kostbare (basis)onderwijs gemist ofwel heeft u daar de tijd zitten vergallen van plichtsgetrouwe leraren en leerlingen.
  Het is nu jammer dat dit medium u de ruimte biedt om anoniem uw onverdraaglijke cafegebraak te spuien.

  En dan wenst u natuurlijk een LEIDER die schimpt en scheld als uzelf, en als u dan nadien bemerkt dat u voor zijn karretje bent gespannen dan komt het berouw weeral te laat.

 92. keuleniscool zegt: 29-12-10 om 23:18

  Koningin roept op tot saamhorigheid,………..met alle Marokkaanse ettertjes , lover boys , intolerante en zich niet aanpassende moslims .
  Moet ik mij aanpassen aan dat tuig ?
  Nee toch ! Wg met die multi culti waanzin .
  Ik heb vele jaren de kar getrokken en men heeft er steeds meer ballast op die kar gegooid

 93. Bep zegt: 01-01-11 om 12:40

  Beatrix kan beter niet meer verschijnen tijdens de Kerst en zeker niet met zo’n toespraak, waar de weldenkende mens onpasselijk van wordt. Ik kan zo’n mevrouw niet verdragen, een mevrouw die een giga uitkering ontvangt, daar geen belasting over betaalt, terwijl zij veel miljoenen in het buitenland op de bank heeft staan. sowieso nergens voor betaalt, niet voor haar paleizen, ook niet voor het onderhoud, geldt ook voor haar boot, betaalt niet voor zorg, heeft geëist dat er een vleugel van een Haags ziekenhuis altijd beschikbaar voor de familie is, uiteraard zonder daarvoor te betalen, buitengewone privileges ontleent aan goddelijke uitverkoring, althans dat laatste beweert zijzelf, zo arrogant is dat ze met “majesteit” aangesproken wil worden, zij op een bel drukt voordat zij de gang opgaat, want zij wil geen personeel tegenkomen, haar zuster helpt met het ontduiken van belasting, nergens verantwoordelijk voor is, gaat zij in de fout is de premier verantwoordelijk, geen DNA af wil staan omdat ze bang is dat dan uitkomt dat zij helemaal geen oranje erfgenaam is, gaat stampvoeten als zij haar zin niet krijgt, ons maant op het milieu te letten, terwijl zij groot aandeelhoudster van de Shell is, elk jaar deelneemt aan de Bilderbergconferentie, we niet mogen weten wat daar besproken wordt, helemaal nooit mogen weten wat zij iedere maandagmiddag bespreekt met de premier. Kort samengevat zo ver boven de bevolking staat. Nee het spijt me, daar kan ik niet naar luisteren zonder onpasselijk te worden.
  Ik zou het ook zeer op prijs stellen als de NOS eens met de echte waarheid over deze mevrouw en haar familie komt en niet alleen en steeds maar weer met gemanipuleerd propaganda nieuws over de Oranjes, die helemaal geen Oranje zijn.

 94. jessica zegt: 02-01-11 om 02:42

  Lucas,
  Wij hoeven echt niet bang te zijn voor fraude bij de verkiezingen……..hoe naief. Leest u geen kranten?
  Google: Stembusfraude Rotterdam.
  Wat ons koningshuis betreft: dat is een grote farce.
  Deze ‘nep’ Oranjes kosten ons 300 miljoen euro per jaar. Buiten dat ze op ons parasiteren, weigeren ze ook nog eens belasting te betalen.
  Erger: door hebzucht gedreven verkwanseld onze lieve Trix ons land en verraad zij de grondwet.
  http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=11626
  (De constitutionele staatsgreep)Zie ook pagina 11687
  Hier een boeiend artikel over het Koningshuis.
  DNA Koningin-Bloedverwanten.
  http://jacobusderoma.blogspot.com/

Geef een reactie