De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zoektocht naar meetgegevens Moerdijk (4)

De brand woensdag in Moerdijk (beeld: NOS)

De NOS probeert sinds de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk  de meetgegevens van grondstalen, bluswater en dergelijke op te vragen bij de bevoegde instanties.

Die zoektocht verloopt moeizaam. Hoe moeizaam, kunt u  hier dagelijks volgen.  Hoe de zoektocht de afgelopen dagen verliep, is hier te lezen.

Heeft u zelf vragen of antwoorden over de gevolgen van de brand, laat ze dan ook hier achter.


Maandag 10 januari
7.12u: Toxicoloog Jacob de Boer heeft de lijst van chemische stoffen doorgespit en geeft toelichting in het Radio 1 Journaal:

Download Beluister het gesprek met Jacob de Boer

De Boer verwacht aan het einde van de middag de eerste resultaten te hebben van onderzoek naar de stoffen in het water rondom Moerdijk. Het onderzoek werd ingesteld door de waterdienst.

9.35u: Informatie opgevraagd bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. 9.50u: RIVM is in overleg.

9.55u: Er zit een perscommuniqué aan te komen van de gemeente Moerdijk. Er zullen meetgegevens worden bekendgemaakt.

10.45u: De gemeente Moerdijk kondigt aan dat ministers Opstelten en Schippers om 14.30u een persconferentie geven na hun bezoek aan Moerdijk.

11.55u: De veiligheidsregio verwacht pas rond 17.00u vanmiddag het rapport van het RIVM binnen te krijgen. Omdat de gemeente dan nog een gezondheidsparagraaf moet toevoegen, is nog niet zeker wanneer het rapport openbaar wordt.

12.45u: RIVM kan tijdstip van bekendmaking resultaten nog niet bevestigen. Mogelijk wordt er al een en ander toegelicht op de persconferentie van 14.30u.

14.30u: De persconferentie wordt uitgesteld naar ±15.00u en zal te volgen zijn op Journaal 24.

Ministers Schippers en Opstelten op de persconferentie14.55u: De persconferentie is live op Journaal 24.

Minister Schippers van Volksgezondheid roept op om eventuele klachten te melden bij de GGD, want er wordt uitgebreid gemonitord. Gevraagd of er niet te vroeg gecommuniceerd is dat er geen gevaar was voor schadelijke stoffen, antwoordt de minister dat er steeds werd gemeld wat er werd gemeten. Dit proces gaat ook door.

Minister van Binnenlandse Zaken Opstelten over het onderzoek naar de brand: “De onderste steen moet boven.” Hij noemt de brand ook een ramp omdat ze zo’n grote omvang had.

Er komen twee onafhankelijke onderzoeken, die zijn al in gang gezet:
- onderzoeksraad onder leiding van Pieter Van Vollenhoven.
- inspectie openbare orde en veiligheid.

De hele persconferentie is hier te zien.

15.15u: GGD Zuid-Holland Zuid heeft de afgelopen dagen 30 telefoontjes gekregen. Vandaag zijn daar nog eens 22 meldingen bijgekomen. Het gaat dan voornamelijk om scholen en kinderdagverblijven die advies willen hebben.

15.40u: Pas rond 18-19.00u komen de resultaten naar buiten. Er zullen mededelingen gedaan worden over: roetdeeltjes, water rondom Moerdijk en medische adviezen die eventueel aangepast moeten worden.

15.55: Bij er zijn zeven telefoontjes binnengekomen bij Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid van de GGD in Brabant en Zeeland. Daarvan gingen er twee over gezondheidsklachten.

16.30: Volgens Brabant Water heeft de brand geen gevolgen voor de drinkwaterkwaliteit. “Het drinkwater voor Moerdijk en omgeving wordt bereid uit 200 meter diep gelegen en veilig opgeborgen grondwater ter hoogte van Roosendaal. Van daaruit wordt het getransporteerd naar onder andere Moerdijk. Zowel het grondwater als het daaruit bereide drinkwater zijn volledig schoon”, meldt het bedrijf.

20.50: Het RIVM komt morgen met een advies over de gezondheidsrisico’s na de brand bij Chemie-Pack. Het advies zou vandaag komen, maar het RIVM heeft meer tijd nodig om de uitkomsten van het onderzoek te bestuderen.

Lees het vervolg op het liveblog van dinsdag 11 januari >>

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


13 reacties op “Zoektocht naar meetgegevens Moerdijk (4)”

 1. R.de Graaf zegt: 10-01-11 om 13:09

  Als inwoner van Moerdijk vind ik het verontrustend dat er zoveel kon misgaan en dat alles maar gebaggetaliseerd word terwijl iedereen heeft kunnen zien dat alle soorten hulpverleners daar allemaal onbeschermd hebben gelopen waar vaten als raketten de lucht invlogen (ook weer ergens landen) en door exploderende goederen door de drukgolf wel degelijk gevaarlijke stoffen hun kant zijn opgeblazen.Ongelooflijk wat daar gebeurd is terwijl je als burger er vanuit gaat dat dit soort bedrijven heel streng gecontroleerd worden en veilig zijn wat dus helemaal niet het geval is.Dat er gewoon met bluswater is geblust terwijl het een vloestofbrand is en verzwegen is dat er nog tienduizende liters acceton stond opgeslagen die ter nauwernood gered is.
  De gevolgen waren niet te overzien als dat ontploft was.
  In het dorp zelf hebbben we gelukkig helemaal geen last gehad ,maar laten we de mensen in de hoekse waard en zhz niet vergeten die de volle laag hebben gehad .
  Wij zij helemaal niet gewaarschuwd met geluidwagens of sirenes al was het alleen maar om ramen en deuren tesluiten voor het geval dat.
  Nee wordt er gezegt dat wij geen risico hebben gelopenen dat waarschuwen onnodige onrust zou veroorzaken.Ik heb brandweermannen gesproken die blij waren dat ze het overleeft hebben en toch ook beweerde dat we door het oog van de naald zijn gegaan .
  Ik ben ook heel blij voor deze mensen en heb een groot respect dat ze de brand toch onder controle hebben gekregen .
  Ik hoop dat men hier van leerd en de touwtjes strak aanhaald en dit soort bedrijven uit de woonomgevingen in heel nederland verplaats naar veilige plaatsen zoals de maasvlakte of zo,maar in iedergeval de veiligheids risico`s zwaar ondere de loep te nemen .Dit mag nooit meer gebeuren!!!! .

 2. 0547 NIKKELPOEDER TYPE 123
  ART06687 Nikkel Poeder drum 160 kg 75,00 DRUM
  ART06700 Nikkel Poeder drum 150 kg 110,00 DRUM
  ART06709 Nikkel Poeder drum 120 kg 261,00 DRUM
  Totaal: 59820 kg

  Bij verbranding: NiO
  NiO: Nikkel(II)oxide wordt gevormd wanneer men nikkelpoeder met zuurstof verwarmt boven 400 °C.
  Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen:
  Carcinogeen ja

  0482 KALIUMHYDROXIDE
  ART00109 Kaliumhydroxide 4,167 kg 2.356,00 ZAK
  Totaal: 9817,452 kg

  Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen:
  Verdamping bij 20°C is verwaarloosbaar; een voor de gezondheid schadelijke concentratie van in de lucht zwevende deeltjes kan echter snel bereikt worden.

  en:
  POISON! DANGER! CORROSIVE. CAUSES SEVERE BURNS TO SKIN, EYES, RESPIRATORY TRACT, AND GASTROINTESTINAL TRACT. MATERIAL IS EXTREMELY DESTRUCTIVE TO ALL BODY TISSUES. MAY BE FATAL IF SWALLOWED. HARMFUL IF INHALED.

 3. Ik heb in de nacht van 5 op 6 jan. jl. ca. 700 ml verontreinigde neerslag opgevangen.
  Positie 51 45 57,23 N 4 39 19,33 E is precies onder de pluim!
  Niemand kan of wil dit analiseren.
  Ik wil wel graag weten of mijn gans en katten buiten kunnen blijven lopen.
  En kan ik ongestraft de tuin in en uit lopen?
  Hoe lang moeten wij nog wachten?

 4. Henk zegt: 10-01-11 om 16:32

  Eerst liegen over het niet weten over welke stoffen het gaat. Brandweer en politie onbeschermd hun heldhaftige taak laten doen, geen antwoord willen geven op simpele vragen. Na drie dagen eindelijk in Moerdijk gaan kijken, een vent had naast mijn kinderen gestaan toen ze de klerezooi over zich heen kregen. Zouden we langzamerhand niet alle politici bij sociale zaken moeten deponeren en opnieuw beginnen.

 5. Welke waarden moeten wij hechten aan de uitspraken van de beleidsmakers die bij deze chemiebrand waren betrokken?
  Er werdt gesprokem over (twee incidenten) die geen gevolgen hadden voor de gezonheid van de bewoners in het rampgebied.
  Het éérste incident was de brand het tweede incident was de rook/stank overlast bij geen van die twee incidenten zijn gevaarlijke stoffen vrijgekomen die gevaar voor de gezondheid zouden opleveren.
  Nu zijn de Ministers Opstelten en Schippers op werkbezoek ( langs gereden).
  Nu spreekt men niet meer van incidenten maar van een ramp van grote omvang.
  Ik vraag mij af worden/zijn de bewoners nu in de maling genomen of niet.
  En zo ja door wie?.

 6. arjan zegt: 10-01-11 om 18:37

  A.G. van Staveren.
  http://www.Nedlab.nl kunnen dit voor je onderzoeken.
  Ze zitten in Middelharnis dus niet al te ver weg.
  Ik zou ze even bellen.
  Succes !

 7. (Waarom hebben we nog vuilcontainers? Het huishoudelijk afval kan toch gewoon weer verbrand worden in de openhaard of tuin? Er is toch geen gevaar aan verbonden)

  Wie kan ons een antwoord geven op de vraag wat er met de neergeslagen stoffen gebeurd? Worden deze stoffen opgenomen door het gewas en komen ze op die manier bij u en mij op ons bord terecht?

 8. Jeroen zegt: 10-01-11 om 19:25

  @LP
  Er slaan constant stoffen op onze gewassen neer (ze staan immers vaak gewoon langs een snelweg). Daarnaast bespuiten we ze met dezelfde chemicalien die daar opgeslagen lagen om de gewassen “gezond” te houden.

  Gewassen worden dan ook steeksproefsgewijs gecontroleerd op allerhande stoffen en mogen niet een bepaalde (vaak uiterst lage) waarde overscheiden, anders worden die partij al dan niet met het nodige mediaspektakel (dioxine kippen/eieren) uit de handel genomen. Dit zal ook zeker bij de gewassen uit dit gebied gebeuren, als deze al niet uit voorzorg vernietigd worden.

  Het grootste risico zou hem zitten in direct contact met de asdeeltjes, al moet onderzoek nog uitwijzen hoe link de soep werkelijk is.

  Met die asdeeltjes kan je een paralel trekken met asbest wat vrijkomt na een groot ander branden elk jaar. Ook deze deeltjes zijn mogelijk kankerverwekkend, maar daar doet men opeens niet zo heel paniekerig om.

 9. Volgens mij zijn we geinteresseerd in de drinkwaterkwaliteit van de Biesbos. Brabantswater neemt geen Biesboswater in en ontrekt grondwater. Dat duurt minimaal 200 jaar voordat het daar is, als het er al komt. De drinkwatervraag moet je dus aan een ander vragen (bv evides).

  Het opgevangen regenwater kan mogelijk interessant zijn voor het waterschap. Gooi het niet weg en probeer het eens bij waterschap hollandse delta.

 10. Henk zegt: 10-01-11 om 21:05

  Eerst onwaarheden vertellen over het niet weten welke stoffen aanwezig zijn. Brandweer en politie onbeschermd hun heldhaftige taak laten doen. Geen antwoord willen geven opde simpelste vragen.Na drie dagen eindelijk naar Moerdijk komen, terwijl mijn kinderen meer dan genoeg schadelijke stoffen binnengekregen hebben die misschien zorgen voor geen kleinkinderen. Zouden we niet de huidige politici in de bijstand moeten zetten en opnieuw beginnen met de democratie.

 11. Ik heb via het AD vernomen dat Kamerlid Liesbeth van Tongeren van de SP, ook verbaast is over de feiten die ik op dit liveblog 10-01-11 om 18.33 aan de kaak stelde en vraagt zich af of Minister Opstelten over meer informatie beschikt.
  Het lijkt er op dat diversen beleidsmedewerkers tijdens deze megabrand veel informatie achter de hand hebben gehouden om de bevolking niet in paniek te laten geraken.

 12. Sorry Kamerlid Liesbeth van Tongeren is niet van de SP, maar van Groen Links.
  Foutje van deze kant !!

 13. Even betrokken drinkwaterbedrijven nagekeken ivm rookpluim:
  - evides (zeeland en deel zuid holland); haalt water uit biesbosch: meld dat inname verplaatst naar brabantse biesbosch en dat vandaag analysecijfers bekend worden
  - vitens (gelderland en verder): onttrekt enkel grondwater; wel in pluim gebied; geen meldingen
  - oasen (west gelderland); alleen grondwater; verzoekt vewin om steun voorbereiden dergelijke calamiteit; lle luchtfilters zijn niet geschikt om rook tegen te houden. water kan dus ook verruild raken via de ingenomen lucht die voor de drinkwaterzuivering nodig is
  - dunea (west zuid-holland); onttrekt water uit de binnenmaas nabij zaltbommel. Deze meld dat ze niks verwachten, maar de zaak controleren.

Geef een reactie