De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Kortetermijndenken bij ziekenhuiskorting

still-ziekenhuizen-11Ziekenhuizen moeten dit jaar aanzienlijk bezuinigen en dat zorgt voor problemen. Dat bleek zonneklaar uit een onderzoek dat de NOS heeft gehouden onder alle Nederlandse ziekenhuizen.

Het ene ziekenhuis heeft meer last van de bezuinigingen dan het andere. Sommige zijn daar misschien ook best zelf voor een deel schuldig aan. Het ene ziekenhuis wordt beter bestuurd dan het andere.
Maar er is ook iets geks aan de hand. Ziekenhuizen hebben in 2009 meer zorg verleend – dus meer patiënten behandeld – dan de minister van Volksgezondheid begroot had. De rekening voor de geleverde zorg is betaald door de zorgverzekeraars.
In de zomer van 2010 bleek dat de zorgverzekeraars in 2009 de ziekenhuizen meer hebben vergoed voor hun behandelingen dan de minister begroot had. De minister eist nu geld terug van de ziekenhuizen. Maar het werk is wel gedaan.

Markt
De markt heeft gewerkt. Er was meer vraag op de markt dan de minister had ingeschat. Dus hebben de ziekenhuizen meer zorg geboden. Dat mag met terugwerkende kracht niet van de minister en die heeft bovendien al van de rechtbank en het Hof gelijk gekregen. De hoogste rechter moet weliswaar nog oordelen over de zaak, maar de ziekenhuizen zijn toch maar vast begonnen om geld op hun begroting te zoeken.

Tweederde van de begroting van de ziekenhuizen gaat op aan personeelslasten, logisch dat daar dus ook de bezuinigingen gezocht worden. Zoals het er nu uitziet gaat de bezuiniging van in totaal 314 miljoen al gauw een paar duizend banen kosten. Minder handen zullen meer werk moeten doen, want de zorgvraag groeit elk jaar.

Het is moeilijk voorstelbaar dat het schrappen van flinke aantallen banen geen gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van de zorg. Zeker omdat een aantal ziekenhuizen overweegt om te stoppen met behandelingen waar ze geld op toeleggen, lees dure kankerbehandelingen. Als dat onder zware druk van bezuinigingen gebeurt, zonder goed overleg tussen ziekenhuizen wie wat doet, zullen de wachtlijsten voor bepaalde zorg snel toenemen en kunnen ook tekorten ontstaan.

Duur

Ziekenhuizen kondigen ook aan te bezuinigen op investeringen in ict, nieuwe gebouwen en allerlei innovatieprojecten. Precies de dingen waarmee de zorg op termijn efficiënter, goedkoper en minder arbeidsintensief moet worden. En dat moet met het oog op de al maar stijgende zorguitgaven en de toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt dringend gebeuren.

Die 314 miljoen die de ziekenhuizen dit jaar moeten ophoesten zouden wel eens heel veel geld kunnen gaan kosten.

Tags: , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Kortetermijndenken bij ziekenhuiskorting”

 1. Ricardo zegt: 11-01-11 om 14:49

  Eens met de strekking van dit stuk. Goed dat de NOS hier aandacht aan besteedt zodat de burger concreet kan zien waartoe bepaald beleid leidt. Ik hoop dat de NOS dit ook met andere onderwerpen zoals de sociale zekerheid gaat doen. Want ook daar komen ingrijpende ideologisch bepaalde maatregelen aan. Dit is weer een mooi voorbeeld van hyperige korte termijn politiek met een te algemene benadering. Dit kabinet doet overigens exact hetzelfde met ‘speerpunt’ politie. Werken in de ziekenhuiszorg wordt ontmoedigd, net als de doorstroom, de wachtlijsten kunnen weer oplopen, net als de (administratieve) fouten.

 2. bas zegt: 11-01-11 om 16:26

  Ik zie het anders

  Binnenkort hebben we in Nederland een tekort aan personeel, en de ziekenhuizen krijgen de opdracht zich daarop voor te bereiden

  Grote klasse van dit kabinet, dat gewoon eist dat de overheid zich voorbereid op de toekomst

  Ik hoop alleen dat de andere ministeries dat ook doen

 3. Jos zegt: 11-01-11 om 17:03

  Wellicht kan de NOS in het kader van de (afwezige) politieke balans ook eens onderzoek doen naar de gevolgen van bijvoorbeeld massa immigratie

 4. Tim zegt: 11-01-11 om 17:33

  @bas

  Meestal kan ik je goed hebben. Maar als je gaat spelen met mensenlevens (en over dat randje ga je nu) dan ga je te ver. Gadverdamme. Schei toch eens uit met die walgelijk superieure “ik heb er toch geen last van” liberale rotinstelling. Mensen gaan dood als ze geen goede zorg krijgen. Mensenlevens. Weet je wel? Volgende week ben jij het, of je partner. Of je moeder. Of je kind. Sorry, we hebben niet meer budget om u te helpen. We hebben de bedden wel maar we kunnen het personeel niet betalen dus komt u over twee weken maar terug. Want dat staat te gebeuren als we deze zinloze marktwerking blijven steunen. Marktwerking is een prima gegeven, maar niet in de noodzakelijke zorg. In de plastische hoek misschien, maar dit gaat veel verder.

  Het kabinet kijkt naar cijfertjes waar ze zelf geen last van hebben. Als ze ridderlijk volgende keer dat ze iets nodig hebben onderaan de wachtlijst gaan prima. Maar dat doen ze niet en dat weet jij ook.

 5. Ricardo zegt: 11-01-11 om 17:40

  @Bas, de link met deze korting en ‘de opdracht tot’ het werven van nieuw personeel ontgaat me. Tenzij je ervan uit gaat dat leerlingen het vak zichzelf leren, men uitgezonderd wordt van algemeen geaccepteerde afvloeiingsregelingen. En dat de kwaliteit daar niet onder hoeft te lijden. Dit lijkt me erg veel wensdenken en doet me denken aan soortgelijke opvattingen van dit kabinet mbt. de sociale zekerheid, toekomstige werkgelegenheid voor ouderen en mensen ‘met een vlekje’.

 6. Yvo zegt: 12-01-11 om 16:56

  Beste Bas,

  bezuinigen op behandelingen en personeel bij een stijgende Zorgvraag (vergrijzing) zal in de nabije toekomst ten koste gaan van de zorgkwaliteit. Wachtlijsten worden aanzienlijk. Patiënten worden later behandeld (dit leidt tot meerkosten en meer sterfgevallen).
  Wat is belangrijker? Gezondheid of geldelijk gewin?

 7. Bram zegt: 14-01-11 om 11:43

  Ach ziekenhuizen zijn bekend met kortetermijndenken,overal wordt het 50/plus aan het bed personeel weg gepest om dat het niet flexibel genoeg is,kijk maar naar het CAO , en die zogenaamde vakbond doet er helemaal niks aan.

 8. peter zegt: 01-09-11 om 09:10

  lees dit eens, daar zul je ze in nederland voorlopig nog niet over hebben,eerst ff geld verdienen,toch.
  zorg moet zijn definitie als woord behouden.

  http://www.deredactie.be/cm/vr.....tencheques

  op naar de zorgfabrieken en leegmelken van ouderen en hulpbehoevenden

 9. peter zegt: 01-09-11 om 09:39

  in belgie willen ze gewonden en doden op de snelweg nog in het voertuig wegtakelen om de file sneller op te lossen.
  natuurlijk zal nederland niet achterblijven,we willen wel het beste jongetje van de klas blijven.
  waarom zouden wij zorg betalen als alleen de instellingen eraan winnen.
  moet ik dure zorgkosten betalen om later als kind behandeld te worden met een luier aan vastgebonden op bed, en dat ik 1x per week mag douchen en al het spaargeld moet afstaan,…omdat ik dan een lastige oudere ben die ze mogen laten versterven met vrijbrief van de regering. en o ja het liefst wordt de zorg nog afgeschoven op mantelzorg.
  stel, je hebt een hulpbehoevend kind wat veel zorg nodig heeft en hij/zij dreigt volwassen te worden.
  De ouders moeten loon laten liggen om een beetje fatsoenlijke zorg voor hun kind te creëren met de welbekende vicieuze cirkel als gevolg.Dan moet je toch al veel centjes hebben gespaard om nog een beetje als gezin te kunnen functioneren.Gelukkig is mijn gezin gezond en vermijd ik zelf het ziekenhuis of de dokter. ik regisseer liever mijn eigen dood. En om in een geïsoleerde ouderenstad van de toekomst te moeten gaan wonen heb ik ook geen zin in , nog even en er komen ghettos voor homosesxueel geaarde en donkere mensen en er komt gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes.
  het lijkt een DEJA VU, maar waarschijnlijk snap ik het verkeerd of denk te negatief.
  een beginnende oplossing is alle landen van de wereld op te heffen en er 1 land van te maken, welke de naam aarde krijgt. dan zijn we van de ergste concurrentiestrijd af en hoeven alleen nog de bedrijven aangepakt te worden en kunnen ze niet vluchten naar bijvoorbeeld lage lonen landen en er blijft wel eten over voor kindertjes in afrika en kan daar ook eindelijk het water mogen stromen.

Geef een reactie