De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zoektocht naar meetgegevens Moerdijk (5)

De brand woensdag in Moerdijk (beeld: NOS)

De NOS probeert sinds de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk  de meetgegevens van grondstalen, bluswater en dergelijke op te vragen bij de bevoegde instanties.

Die zoektocht verloopt moeizaam. Hoe moeizaam, kunt u hier dagelijks volgen. Hoe de zoektocht de afgelopen dagen verliep, is hier te lezen.

Heeft u zelf vragen of antwoorden over de gevolgen van de brand, laat ze dan ook hier achter.

Dinsdag 11 januari
Vandaag worden in een persconferentie de resultaten van de metingen door het RIVM bekendgemaakt. De voorzitters van de Veiligheidsregio’s lichten dan advies en de mogelijke maatregelen toe.

In het Radio 1 Journaal laten twee deskundigen hun licht schijnen over de brand en de nasleep ervan:

 • 7.13u: Download Ben Ale: hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft
 • 8.16u: Download Eelco Dykstra: hoogleraar crisisbestrijding

11.00u: Bij de gemeente Moerdijk gevraagd welke meetgegevens worden gepresenteerd.

11.20u: Bij veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid gevraagd of de NOS de meetgegevens kan krijgen. Bovendien gevraagd welke onderzoeken er nu lopen met betrekking tot de brand. Het is wachten op een antwoord.

11.35u: Brabant Water heeft gisteren de meetgegevens over de kwaliteit van het drinkwater gepresenteerd. Daaruit bleek dat het drinkwater niet vervuild is. Gisteravond zijn de meetgegevens opgevraagd. Voor we de gegevens in handen krijgen, wordt er nu nog een tekst toegevoegd waarin staat hoe de gegevens gelezen moeten worden.

12.14u: Brabant Water geeft de meetgegevens van het drinkwater aan de NOS. Download de gegevens hier (pdf) en de begeleidende tekst.

17.18 u: NOS Net doet een oproep aan hulpverleners en huisartsen i.v.m. Moerdijk. Aan huisartsen of andere medici de vraag of zich bij u hulpverleners gemeld hebben met gezondheidsklachten. Lees hier meer.

17.44 u: Het door brand getroffen chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is in staat van beschuldiging gesteld omdat het in strijd zou hebben gehandeld met de vergunning. Dat heeft burgemeester Peter van der Velden van Breda woensdag bekendgemaakt. Hij deed dat namens het Openbaar Ministerie (OM). Hij zei geen verdere vragen daarover te beantwoorden.

17.45 u: Volgens burgemeester Van der Velden lopen mensen in de buurt van Chemie-Pack geen risico bij het inademen, maar wel als ze in contact zijn gekomen met roetdeeltjes en bluswater. Mensen die klachten hebben, wordt aangeraden naar de huisarts of bedrijfsarts te gaan.

Het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu presenteerde zijn advies over de gezondheidsrisico’s na de brand in Moerdijk.
Het beleidsondersteunend team milieu-incidenten (BOT-mi), een samenwerkingsverband tussen overheden, heeft allerlei gegevens verzameld. Naar aanleiding van die gegevens heeft het RIVM een advies uitgebracht.

17.50 u: Burgemeester Brok van Dordrecht zei dat in de omgeving van Moerdijk dioxine is aangetroffen, maar niet in alarmerende hoeveelheden. Hij raadde wel af om in dat gebied groente van het land te eten. Ook adviseert hij contact met roetdeeltjes te vermijden en bij gezondheidsklachten direct contact op te nemen met de huisarts.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Zoektocht naar meetgegevens Moerdijk (5)”

 1. H.A. Meijer zegt: 11-01-11 om 18:37

  Er bestaat een landelijk netwerk van “snuffelpalen”. Ik hoor daar niets over, terwijl deze speciaal geplaatst zijn om luchtverontreiniging te meten en te analyseren. Kunt u daar geen informatie over krijgen en deze gegevens bekend maken. Dank u.

 2. m.l.van der Ploeg zegt: 11-01-11 om 19:32

  BS”D
  Waarom wordt alles zo makkelijk weer onder het kleed geschoven,
  dit is steeds weer de zelfde tendens,mijn man heeft bij een zeer groot bedrijf in de zelfde buurt gewerkt en daar kregen ze het ook altijd wel weer voor elkaar dat er werd gezegd, dat het niet gevaarlijk is,nou vergeet het maar. Ik persoonlijk heb deze namen van stoffen meermaals horen noemen.
  Daarbij concludeer ik dat deze zeer gevaarlijke stoffen zeer kankerverwekkend zijn.Dus laten er nu eens wat mensen opstaan, die niet iedereen een rad voor ogen draaien en proberen met eerlijkheid wat voor elkaar te krijgen en proberen om mensenlevens te redden,ook al wonen ze niet in de directe omgeving,neem in G’DS naam de touwen op en doe iets !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Miriam.

 3. Je wilt welvaart? Daar hoort chemie bij.

 4. Rob zegt: 11-01-11 om 21:27

  OK, we wachten dus op de uitslag van de meetresultaten; deze kunnen in theorie enorm meevallen of enorm tegen vallen. Stel dat het laatste het geval is..
  Waarom worden mensen en dieren niet in afwachting van de meetresultaten uit voorzorg geëvacueerd?

  En dan vragen ze zich nog steeds af waarom mensen geen vertrouwen hebben in de overheid.
  Rob

 5. Ik heb met bewondering zitten luisteren naar de formuleringen en inleidingen van beide burgermeesters bij het bekend maken van de onderzoeksresultaten. Daar was duidelijk een dag op gestudeert. Het toont aan hoe vreselijk moeilijk het is om met onzekerheden om te gaan en toch het vertrouwen van mensen te behouden. Van er is niks gemeten dus er is geen gevaar komt er langzaam ruimte voor een iets genuanceerder beeld. Ik denk dat als we willen dat we de beschikbare informatie direct ook krijgen we ons zelf moeten trainen in dit risicodenken en niet direct in de paniek moeten schieten en met zijn allen moeten gaan evacureren.

 6. Vanavond, 12 januari is er een “voorlichtingsbijeenkomst” voor de burgers van de gemeente Binnenmaas. Er is ruimte om vragen te stellen. Deze avond wordt gehouden in sporthal de Schenkel, Schenkeltje 7b in ‘s Gravendeel. Aanvang 20.00 uur.

  Ik zag net het NOS journaal over de neergeslagen roetdeeltjes in de Mariapolder. Volgens het getoonde kaartje ligt de Mariapolder middenin de Biesbos…. Dus niet! Deze polder ligt in het zuid-oosten van de Hoekse-Waard aan de overkant van Moerdijk dus!

  Als hier in het weiland zulke grote en zichtbare roetdeeltjes naar beneden gekomen zijn dan is het heeeel reeel dat de kleinere ( mogelijk onzichtbare) deeltjes enkele kilometers verderop naar beneden gekomen zijn! Dit heeft niet alleen te maken met de wind maar zeer zeker ook met de regen en de zwaartekracht waardoor grotere deeltjes eerder op de grond belanden dan de kleinere deeltjes. Zware metalen verdunnen niet snel en spoelen ook niet zo snel uit omdat zij zich binden aan het zogenaamde klei-humuscomplex. (teeltlaag) Verder vind ik dat de overheid zich in verhouding meer zorgen maakt om de inwoners van Moerdijk ( deze gemeente lag van de wind af !!) dan om de inwoners van de Hoekse-Waard die wat betreft de vervuiling vele malen zwaarder getroffen zijn omdat met name de gemeente Strijen en Binnenmaas recht onder de rookpluim lagen die door de regen ook nog eens naar beneden uitwaaierde!!
  Het loodgehalte op meetpunten in de Mariapolder ligt 1000 x boven het ‘wettelijk’ gemiddelde: hoe is dit met al die andere vervuilende stoffen????? Zijn er ook meetpunten langs de Oude Maas waar de rook tot op het land naar beneden sloeg??? Hoe zijn de waarden daar?

  (Overigens: de gemeente Binnenmaas bestaat uit de dorpen en buurtschappen Mookhoek, Schenkeldijk, ‘s-gravendeel, Maasdam, st-Anthoniepolder, Westmaas, Mijnsheerenland, Heinenoord, Puttershoek en nog wat kleine buurtschappen. De Hoekse waard is ook geen Zeeland zoals vele denken ; maar Zuid-Holland!)

  @ E. Buis: De Hoekse Waarders zijn een nuchter volkje maar nemen wel graag het zekere voor het onzekere. Wat dat betreft kan je beter voor niks evacueren als te laat als u begrijp wat ik bedoel.

 7. bas zegt: 12-01-11 om 12:41

  @ LP

  met voor niet evacueren moet je heel erg voorzichtig zijn

  dat doen mensen 1 keer, wellicht 2. Maar als het telkens vals alarm blijkt? Dan gaan ze de derde keer, als het wel mis is, niet meer weg.

 8. Inderdaad Bas en dan is het voor hun eigen risico en misschien ook wel voor hun ‘nageslacht’!

 9. Gerard zegt: 12-01-11 om 13:17

  Wat gebeurt er met de melk van de boeren die getroffen zijn? Is die vervuild? Als die melk niet goed is, dan hoop ik dat de tv bij de vernietiging van deze melk aanwezig is.

 10. Beste Bas en LP
  Oke je wil dus dat evacureren bij een beperkt risico je eigen verantwoording is en bij een groot risico dat iedereen luisterd en evacueerd. Welke kennis en informatie moet allemaal overgedragen worden om zelf je keuze te kunnen maken? ofwel waarom eet de een wel van de BBQ en de ander niet? Het is duidelijk dat de huidige informatievoorziening en media er niet op gericht is je zelf deze kennis te geven:
  - de informatievoorziening is veel te voorzichtig en weet zich geen raad met mogelijke risico’s (er wordt te vaak gezegd dat er geen gevaar is, terwijl ze dit niet kunnen uitsluiten)
  - de media is onvakkundig en op sensatie gericht

 11. bas zegt: 12-01-11 om 21:28

  Dat klopt, E.

  Helaas is dat waar. Maar ik wilde zlechts benadrukken dat ‘veiligheid voor alles, en dus bij elke aanleiding evacueren’ geen oplossing is

  Niet meer als dat, en ja, in het ideale geval had men zelf moeten kiezen. Had ik in de gevaarzone gewoond, en een vakantiehuisje gehad – nee en nog eens nee – dan was ik zelf vertrokken. Tijdens de brand

  Want ooit studeerde ik chemie, en als je een 1000 tal stofjes bij elkaar mik, in een reactor van 400 tot 1000 C, dan heb ik geen zin om het resultaat in te ademen

Geef een reactie