De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zoektocht naar meetgegevens Moerdijk (7)

De brand woensdag in Moerdijk (beeld: NOS)

De NOS probeert sinds de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk de meetgegevens van grondstalen, bluswater en dergelijke op te vragen bij de bevoegde instanties.

Die zoektocht verloopt moeizaam. Hoe moeizaam, kunt u hier dagelijks volgen. Een overzicht van de afgelopen dagen vindt u hier.

Heeft u zelf vragen of antwoorden over de gevolgen van de brand, laat ze dan hier achter.

Donderdag 13 januari

13.31 u.: De gemeenteraad van Moerdijk wordt donderdagavond om half zeven geïnformeerd over de chemiebrand die vorige week woensdag woedde bij Chemie-Pack op industrieterrein Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag bevestigd. Later vanavond debatteert ook de Tweede Kamer over Moerdijk.

14.20 u.: Het heeft niet direct met de meetgegevens te maken, maar wel zijdelings. We zoeken uit hoe het zit met het gemeentelijke en provinciale toezicht op bedrijven als Chemie-Pack.

14.30 u.: De schade in de tuinbouw, en in de sector tussen de tuinder en de supermarkt, loopt in de miljoenen. Hoeveel precies kon woordvoerder Geert Pinxterhuis van het productschap Tuinbouw niet zeggen. Net als de NOS wacht het productschap op de gegevens van het RIVM.

21.26 u.: Op het industrieterrein komt een gezondheidsteam voor werknemers van alle bedrijven op het terrein. Dat heeft burgemeester Van der Velden van Breda gezegd tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Moerdijk. De GGD maakte in de raadsvergadering bekend dat zich inmiddels bijna honderd werknemers van de bedrijven hebben gemeld met gezondheidsklachten.

De NOS is nog steeds geïnteresseerd in verhalen van mensen met gezondheidsklachten. U kunt deze melden via nosnet@nos.nl
Lees meer http://nos.nl/artikel/210965-oproep-aan-hulpverleners-en-huisartsen-ivm-moerdijk.html

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Zoektocht naar meetgegevens Moerdijk (7)”

 1. ruud zegt: 13-01-11 om 15:39

  wie controleert het rivm? ben geen deskundige maar het lezen van de rapportage roept alleen maar vragen op. hetzelfde geldt voor de reacties die door medewerkers van het rivm worden gegeven. bijvoorbeeld zag ik een toxicoloog van het rivm tegenover de nos beweerde dat omdat de resultaten van 5 januari in de mariapolder zo extreem waren en op 6 januari opnieuw monsters zijn genomen. simpele vraag, waarom duurt het dan tot afgelopen dinsdag dat het rapport klaar is. bovendien wordt de suggestie gewekt dat er maar 1 polletje gras als monster is genomen. advies voor het rivm: neem er voortaan binnen een straal van 5 vierkante meter een stuk of 4.

 2. Ik ben benieuwd of ik dan antwoord krijg op mijn simpele vragen aan het RIVM.

 3. Als je dus nu het spoeddebat volgt over de brand van Moerdijk dan blijkt wel dat zelfs de bewindspersonen hoegenaamd niets weten…..hoe moeten zij dan de ongerustheid bij de betrokken bewoners wegnemen? Uit beantwoording van de vragen aan de betreffende ministers blijkt dus nu dat men uiterst voorzichtig moet zijn in dit gebied. Kinderen NIET buiten laten spelen, GEEN groenten etc. eten uit dit gebied, Niet in de tuin werken; dus hoveniersbedrijven kunnen NIET werken en dieren BINNEN houden!!!

 4. Het is 9 dagen geleden, en ik weet nog steeds niet of mijn kinderen (ooit nog) in de tuin kunnen gaan spelen. Sprak zojuist een dorpgenoot met ook een kleine. Hij zag tijdens sesamstraat een beticht over extra nieuwsuitzending. En was dus pas om 18:00 uur op de hoogte van het feit dat hij ramen en deuren maar beter kon sluiten. Een buurman had om 3 uur in de verte de sirene gehoord! De wind stond dus wel onze kant op! De burgermeester van Breda zij gisteren dat ze zondag bekend gaan maken waar en wanneer ze schoon gaan maken. Dat gaat dan vrijwel zeker over Moerdijk en omgeving. Ben benieuwd of er ook wat informatie komt over de Hoeksche Waard. Dat is toch het gebied waar de vervuiling is? Dat weten we nog niet, en vraag mij af of we het ooit zullen weten. Nogmaals, als er mensen zijn die kunnen helpen met een onafhankelijk onderzoek, neem dan AUB contact met mij op via 1001sp@gmail.com.

 5. bas zegt: 14-01-11 om 09:45

  De huidige communicatieramp doet ernstig vrezen, maar dat 9 dagen na een brand zoals deze nog geen actieplan op tefel ligt, dat lijkt mij niet meer als normaal.

  Er zijn teveel vragen te beantwoorden voordat een plan gemaakt kan worden. Maar ik ben het met S vd Put eens dat waarschijnlijk niet goed gehandeld gaat worden

  De ramp na de ramp.

 6. Bart zegt: 14-01-11 om 11:21

  Het blijft een overheids apparaat en lokaal bestuur uit het land van Zwiebertje en Saartje.

  Het eerste commentaar van 2 z.g. specialisten leek op een act van Peppie en Kokkie, aleen verder veel wartaal, verspreiding van onduidelijkheid, en het wegschoffelen van feiten.

  Wat doen al die ambtenaren en managers op die grote departementen eigenlijk ??

 7. Albert Verhulst zegt: 15-01-11 om 10:13

  Geachte redactie,

  gisteravond om 22.22 uur heb ik een reactie aan u geschreven die aanvankelijk opgenomen was en waarvan het thema in direct verband staat met de huidge moerdijk-openbaarheid. Kan ik deze inzending nog terug vinden in uw pagina´s?

  Dank voor uw antwoord.

  Albert Verhulst.

Geef een reactie