De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zoektocht naar meetgegevens Moerdijk (8)

gvdb_050111_07201De NOS probeert sinds de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk de meetgegevens van grondstalen, bluswater en dergelijke op te vragen bij de bevoegde instanties.

Die zoektocht verloopt moeizaam. Hoe moeizaam, kunt u hier dagelijks volgen. Een overzicht van de afgelopen dagen vindt u hier.

Heeft u zelf vragen of antwoorden over de gevolgen van de brand, laat ze dan hier achter.

De Nederlandse Zuivelorganisatie heeft vandaag een persbericht op de site gezet.
 
Melk uit gebied boven Moerdijk niet verontreinigd 
Uit voorzorg hebben de zuivelondernemingen de afgelopen week de melk van veehouders in het gebied ten noorden van Moerdijk apart opgehaald, apart verwerkt en opgeslagen in afwachting van onderzoek. De melk is onderzocht op aanwezigheid van onder andere zware metalen, waaronder lood, dioxines en pcb’s.
Vandaag zijn de onderzoeksresultaten bekend geworden. De uitkomsten vertonen geen afwijkingen en liggen ver onder de wettelijke normen. De nVWA is hiervan op de hoogte gebracht. Het betrof een eerste meting. Uit voorzorg wordt een extra meting genomen. De uitslagen hiervan worden eind volgende week verwacht. In de tussentijd blijft de melk uit het gebied apart opgehaald en verwerkt en niet op de markt gebracht.

  
21.00 NOS heeft de Nederlandse Zuivelorganisatie gevraagd om het inzien van de meetgegevens. Daar moest intern worden overlegd
 
21.30 We worden teruggebeld door de woordvoerder van de zuivelorganisatie. UIt privacy-overwegingen willen ze niet dat de gegevens openbaar worden. Anders zouden alle namen van betrokken boeren bekend worden

De NOS is nog steeds geïnteresseerd in verhalen van mensen met gezondheidsklachten. U kunt deze melden via nosnet@nos.nl

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Zoektocht naar meetgegevens Moerdijk (8)”

 1. bas zegt: 15-01-11 om 11:20

  Wat ik vreemd vind is dat de NOS om getallen vraagt, maar zelf gene monsters neemt.

  Een monstername, gefilmd op de film verzegeld en vervolgens geanalyseerd door bijvoorbeeld een van de universteiten van het land geeft toch heel snel een indruk.

  Die alleen met de officiële meetgegevens ontkracht kan worden.

  Vragen is leuk. Maar als het antwoord nee is, moet je de neezegger ervan overtuigen dat ze beter ja hadden gezegd.

 2. De NOS is (net als de rest van de domroep) alleen geïnteresseerd in sensatie.

 3. Kees Leijten zegt: 28-01-11 om 19:02

  Beste mensen,

  Ik zal wel op een verkeerde plaats reageren, want ik doe dit nooit.
  Maar ik heb zojuist het rapport met de grondanalyses van de Hoeksche Waard en de Alblasserwaard gelezen en ik vraag me af of er nog iemand logisch kan nadenken en /of een beetje kan rekenen.
  Volgens het rapport lag er een ton = 1000kg aluminuiumoxide opgeslagen bij Chemie-Pack
  Hierin zit ongeveer 350 gram aluminium.
  Stel nu eens dat deze 350 gram allemaal in een gebied van 10 x 10 km naar beneden is gevallen en zich verspreid heeft over de bovenste 50 cm grondlaag. Dan kan er maximaal 7 microgram per vierkante dm grond extra aanwezig zijn. En het rapport spreekt over plaatsen waar wel 54.000.000 ug Aluminium per Kg droge stof aanwezig is en dan ook nog over een veel groter gebied dan 10 x 10 km verspreid.
  Als U dat nu eens omgekeerd uitrekent, dan komt U op gigantische hoeveelheden opgeslagen Aluminium in Moerdijk.
  Succes met het vinden van iemand die kan rekenen. Met hoofdrekenen alleen lukt het ook al.

Geef een reactie