De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Maasstad: Doden bagatelliseren, nabestaanden schofferen

Je moet maar durven. Blijven zeggen dat je het eigenlijk allemaal wel goed hebt gedaan, op wat uitvoeringsfouten na, als zonneklaar is dat je alle regels voor de preventie van infecties aan je laars gelapt hebt. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, durft het.
Tot vandaag zijn er 63 patiënten van zijn ziekenhuis geteld die besmet zijn met een multiresistente bacterie, de Klebsiella pneumoniae. Nog eens 1.804 patiënten moeten gescreend worden op de bacterie omdat ze in contact zijn geweest met de 63 besmette patiënten. Bijvoorbeeld doordat ze op dezelfde kamer hebben gelegen.

In het persbericht met deze getallen dat het Maaststad Ziekenhuis dinsdag publiceerde naar aanleiding van de NOS-berichtgeving ontbreekt ook iets. Dat er ten minste 21 doden gevallen zijn namelijk. Klein detail dat het ziekenhuis kennelijk niet zo belangrijk vindt.

Op 21 juni deed het Maasstad Ziekenhuis ook een persbericht uit. Daarin meldde het ziekenhuis toen 47 besmette patiënten. En die 21 doden. Aan het slot van het bericht, maar toch, ze stonden erin.

Wat niemand weet is dat die 21 doden ontbraken in het concept van dat persbericht dat aan enkele betrokkenen werd voorgelegd. Het Maasstad is  door een van de betrokkenen met enige aandrang verzocht om toch maar wel te vermelden dat er patiënten waren overleden die besmet waren met de multiresistente bacterie.

Het is weer een voorbeeld van hoe het Maasstad Ziekenhuis zijn best doet om te verhullen hoe zeer het ziekenhuis gefaald heeft bij de aanpak van de uitbraak van de multiresistente bacterie. En hoe zeer het Maasstad Ziekenhuis alle regels heeft geschonden die gelden voor de preventie van infecties.

Tegen het ANP zei directievoorzitter Paul Smits dinsdag daarover dat zijn ziekenhuis de juiste procedures heeft aangewend maar dat er bij de uitvoering daarvan fouten zijn gemaakt.

En in Trouw van vandaag verklaart hij: “We hanteren hier de landelijke richtlijnen voor isolatie, alleen zijn ze misschien niet strikt genoeg uitgevoerd. Mogelijk heeft het personeel zijn handen bijvoorbeeld maar in 90 procent van de gevallen gewassen, niet in 100.”

Hoe ver kan je gaan in het bagatelliseren van 21 sterfgevallen? Wat moeten de nabestaanden hiervan denken?

Het Maasstad is bezig met damage control. Het ziekenhuis weet dat het er heel slecht op staat. Wat doe je dan: je eigen verhaal overal proberen te herhalen. Zeggen dat de NOS zich vergist. En hopen dat je er mee weg komt.

 

Tags: , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


59 reacties op “Maasstad: Doden bagatelliseren, nabestaanden schofferen”

 1. Goedenavond,
  Als er iets duidelijk is geworden in Nederland is het wel de kale werkvloer zonder goed, gekwalificeerd personeel en ditto apparatuur. Als je wetten of richtlijnen uitvaardigt, dan moet je ook het personeel daarvoor standby hebben. Verder sluipt bij ieder werk, wel of niet in een ziekenhuis, de routine binnen, waardoor er fouten gaan optreden. Wat hiertegen te doen? De oude, vertrouwde mentaliteit van hart voor je werk ook na de officiële uren tentoonspreiden, zodat er meer verantwoord gewerkt wordt. Recentelijk was er een alarm in het land, omdat de noodstroomvoorziening van een ziekenhuis a.g.v. slecht of geen onderhoud uitviel. Verder ook in de omgeving van Amersfoort een zelfde incident. Waar is toch het echelonsonderhoud van de ziekenhuizen gebleven, zodat de fouten tot een minimum worden teruggebracht. Het gaat aan beide kanten van het spectrum nog altijd om mensen die in goede ziekenhuizen moeten kunnen vertoeven. Eigenlijk is dit bericht een oproep aan iedereen in het land om de handen uit de mouwen te steken en weer voor goede vakmensen op alle niveaus zorg te dragen. Management, privatisering, markt in de zorg levert alleen maar verliezers op. Het grote geld in ons land is geen winnaar meer, maar een looser, omdat men denkt met geld en efficiëntie, uitgeklede zorg, zo verder te kunnen gaan.
  Met vriendelijke groet,
  Ing. J. Schimmel B.Sc

 2. dr. Frankenstein zegt: 15-07-11 om 08:13

  Zijn de 21 sterfgevallen een gevolg van de besmetting met de speciale bacterie? Dit staat niet vast. Er sterven elke dag veel mensen in ziekenhuizen tenslotte. Is er enig causaal verband? De NOS is druk bezig met een hetze. Het is beter om onafhankelijk onderzoek van de inspectie af te wachten dan in te gaan op verhalen van allerlei sensatie beluste journalisten.

 3. Dr. No zegt: 15-07-11 om 08:31

  Weer een voorbeeld van de achteruitgang van onze cultuur, zoals zovele andere. Waarom daagt de overheid die verantwoordelijke dokters en directievoorzitter niet gewoon voor de rechter ?

 4. Boudje zegt: 15-07-11 om 09:04

  Beste Rinke van den Brink,

  Ik raad u aan in het vervolg niet dit soort berichten de wereld in te sturen. Ik weet niet of u journalist bent, maar elke journalist moet zijn bronnen checken. Ik neem aan dat u refereert aan een bericht u maakt hier een link naar maar in het vervolg kunt u dit bericht beter quoten misschien gaat u hier zorgvuldiger van lezen.

  U bent een duivel voor de nabestaanden. Als ik het goed begrijp zijn alle sterfgevallen overleden aan de ziekte waarvoor ze in behandeling waren. Het is onmogelijk om te stellen (en hierdoor speelt u de duivel) dat zij aan de bacterie zijn overleden. Ik zou als eerste testen waar de 21 doden aan zijn overleden. Het Maasstad geeft ook aan dat dit door een onafhankelijke partij gebeurt. U gaat er volledig van uit dat iedereen sterft met het virus terwijl ook duidelijk is dat in de meeste gevallen de mensen niet ziek worden. Heeft u enig idee hoeveel mensen er doodziek worden? Als u een journalist bent voor een medium en ik de directeur zou ik de resultaten afwachten! en daarna oa U aanklagen. Ik zou een gedeelte van het geld sturen naar de nabestaanden die U kwetst, de rest is voor imagoschade van het ziekenhuis.

  Verder wil ik de nabestaande van de 21 doden condoleren.
  Voor de duidelijkheid keur ik het niet goed uitvoeren van regels nooit goed. Mijn enige band met het ziekenhuid is dat mijn vrouw er 4 jaar gewerkt heeft.

  Vriendelijke Groet,
  Boudewijn

 5. jeroenvdH zegt: 15-07-11 om 09:07

  Dom en ongenuanceerd> Duidelijk geschreven door iemand met een mening maar geen enkele kennis van zaken> Er zijn 21 patienten gestorven met de bqcterie, niet aan de bacterie. Iedere welingelichte bron weet dat patienten op een intensive care gekoloniseerd raken met resistente bacterien. Dit is in de praktijk niet tot nauwelijks te voorkomen. Hoeft ook niet want drager zijn van deze bacterien is op zich niet schadelijk. Alleen op ic kunnen patienten complicaties krijgen zoals een longontsteking en dan is het dragerschap van een resistente bacterie lastig, omdat er naar andere antibiotica moet worden gegrepen. Dat er patienten met een bacterie dood gaan op een icc wil dus nog niet zeggen dat ze dood gaan aan de bacterie. Per definietie liggen er zeer ernstig zieke patienten op een ic waarbij de mortaliteit hoog is ongeacht het dragerrschap van ESBL-bactierien. mijn advies; geef geen mening over zaken waar je ook niet het minste verstand van hebt!

 6. Tja zegt: 15-07-11 om 09:45

  Doctoren en directeuren krijgen zo´n hoog salaris omdat ze geacht worden de verantwoordelijkheid te dragen die bij de baan hoort. Ze krijgen dat geld niet omdat ze doorgeleerd hebben, dat wil iedereen wel. Het is geen beloning voor hun talent. Het is een beloning voor het feit dat ze dat talent gebruiken om verantwoordelijker werk te doen dan een ander, dat ze het recht geeft bezopen hoeveelheden geld mee naar huis te nemen.

  Doe je het dan niet goed, moet je niet gaan lopen relativeren maar gewoon toegeven dat je je werk slecht gedaan hebt en dus eigenlijk dat salaris niet verdient hebt.

  Maar vergis je niet, in alle ziekenhuizen gebeuren dit soort dingen. Alleen in de andere gevallen gaat het niet om resistente bacterien. Dat is dan net weer de pech van het Maasstad. En daarom zullen ze het wel bagatelliseren. “Wij doen het niet alleen fout”. Nee, kan best, maar met een ander heb je even niets te maken als het om 21 doden gaat.

 7. rinke van den brink zegt: 15-07-11 om 10:00

  @dr Frankenstein, @Boudje, @JeroenvdH
  Eerst goed lezen voor je een reacte plaatst. Ik schrijf niet dat de 21 doden dóór de bacterie zijn gevallen. En ook niet dat ze niet door de bacterie zijn gestorven. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Ik weet wel dat sterfte onder patiënten met multiresistente bacteriën van dit type vele malen hoger ligt dan bij patiënten zonder. In mijn weblog linkte ik naar berichtgeving van afgelopen dinsdag (zie http://nos.nl/artikel/255447-m.....erien.html onder het tussenkopje Sterfte door bacterie. En ik weet ook dat de 21 doden die bacterie in het Maasstad Ziekenhuis hebben opgelopen. Dat bevestigt het ziekenhuis zelf. Verder weet ik dat het ziekenhuis verzuimd heeft patiënten waarbij die bacterie werd vastgesteld meteen te isoleren. Waardoor andere patiënten besmet konden raken. Ik heb het ziekenhuis in geen enkele van onze publicaties verweten dat ze een resistente bacterie op de ic hebben. Wel dat ze vervolgens niet de juiste maatregelen hebben genomen.

 8. Kalpoe zegt: 15-07-11 om 10:44

  Beste auteur,
  Mijn complimenten voor deze blog en uw eerdere rapportages. Ik denk dat menigeen deskundige op dit gebied in Nederland het met uw argumentatie en “bewijsvoering” eens zullen zijn. Heel duidelijk was ook de uitspraak van Prof Nordmann: “we weten het al 150 jaar”, referend naar wat er gebeurd als je infecties/kolonisatie met dergelijke bacterien negeert…..
  Het is inderdaad jammer dat zo’n ziekenhuis de ernst van het probleem niet lijkt te willen erkennen; de patienten zijn de laatsten die hier baat bij hebben.
  Nogmaals mijn complimenten!

 9. Boudje zegt: 15-07-11 om 11:04

  Rinke van den Brink,

  U heeft gelijk dat u het niet expliciet zegt echter impliceert het hele verhaal wel dat het geval is. De titel zegt al dat de 21 doden geschoffeerd wordt maar dat is niet het geval! Als u niet bedoelt dat zij daaran zijn gestorven dient u uw artikel te rectificeren! Hiermee impliceert u net als de rest van het verhaal dat de bacterie een invloed heeft gehad. U zaait paniek zonder gestaafde reden, ook u zou het onderzoek moeten afwachten. U haalt 21 doden er bij terwijl zij dit volledig correct hebben vermeld. Dit heeft namelijk geen relatie tot hun sterven. Uw volledig onware titel wordt zelfs weergegeven op google nieuws en ik was op de titel afgekomen.

  Verder wil ik ook nog even melden dat uw zin ‘Ik weet wel dat sterfte onder patiënten met multiresistente bacteriën van dit type vele malen hoger ligt dan bij patiënten zonder’. Wat een wijsheid is dit. Het volgende stel ik “ik weet dat er meer mensen sterven aan de hik dan mensen zonder de hik” Dit lijkt misschien gek maar die stelling van U is belachelijk. Makkelijke praat hoor, ik kan ook stellen dat “ik weet dat er veel meer mensen in het ziekenhuis sterven met een ziekte dan daarbuiten” hierdoor zouden we zeker alle ziekenhuizen moeten afschaffen want zij zorgen ervoor dat er meer mensen sterven. Hoewel ik hier geen gegevens over heb zou het best wel zo kunnen zijn. Als u mij hier belachelijk mee wilt maken graag. Ik kan me geen reden bedenken die niet voor uw stelling geld.

  Vriendelijke Groet,
  Boudewijn van den Bosch

 10. Boudje zegt: 15-07-11 om 11:10

  Algemeen,

  Waar kan ik een klacht indienen op deze site. Voor een organisatie als de NOS is dit ook heel slecht geregeld.

  Als buitenstaander ben ik al boos op dit bericht laat staan een slachtoffer of mensen die het Maasstad een warm hart toedragen.

  Groet,
  Boudewijn

 11. Dick Korevaar zegt: 15-07-11 om 11:19

  Mijn schoonmoeder is na 3 manden Maasstad IC overleden in het nieuwe Maasstad ziekenhuis. Mogelijk heeft de klebsiella bacterie bijgedragen aan het verder verzwakken en overlijden. Wij als familie zijn nooit gecontroleeerd op mogelijk drager zijn van de bacterie. Zouden ook niet alle bezoekers van de IC in die periode gecontroleerd moeten worden?
  Ben je drager van en wordt je geopereerd, dan kan de bacterie (denk ik) toeslaan. Dus denk ik dat het goed zou zijn om te weten of je de bacterie bij je hebt. Zonder meer stellen dat alle 21 patiënten door de klebsiella zijn overleden is natuurlijk ook onzin. Dat moet dan eerst grondig onderzocht zijn.

 12. Ir J.W.Polman zegt: 15-07-11 om 11:22

  Terwijl duidelijk is dat de gezondheidszorg hier en ook elders zwaar te kort schiet, vliegen respondenten elkaar in de haren. Ik had graag gezien dat de overheid/inspectie in deze case duidelijker was opgetreden. En dat de directie meent dat de procedures juist zijn gevolgd, maarr dat er 21 doden en mogelijk 1800 geïnfecteerden zijn komt door een onjuiste uitvoering van de procedures. Management dat zich op deze wijze verdedigt, heeft geen plaats in de gezondheidszorg. In hun instellingen kun je je niet veilig laten behandelen.

 13. Ricardo zegt: 15-07-11 om 11:27

  Maar hoe is het intussen met de aandacht voor de dagelijkse schoonmaak?

  Vorig jaar was dit even prominent in het nieuws maar als ik in een ziekenhuis kom valt me altijd weer op hoe vies en vuil de kamers zijn, hoe weinig men ook handen wast. De schoonmaak moet net als elders in enkele minuten gedaan zijn en ‘gesopt’ wordt er dus echt niet. Na een ziekenbezoek overkwam me ook weleens eens hevige aanval van diarree en overgeven, patiënten krijgen vaak schimmelinfecties.

  Blijbaar is de schoonmaak nog steeds sluitpost en dat is vast heel prettig voor het voortleven van al die schadelijke bacteriën.

 14. Justin zegt: 15-07-11 om 11:43

  Eindelijk een auteur die een goed kritisch artikel schrijft over een ziekenhuis die overduidelijk fouten heeft gemaakt.Spijtig dat Boudewijn dit zo persoonlijk opvat. Helaas worden er ook fouten gemaakt bij uw vrouw haar oude werkgever. Het grote gevaar van deze bacterie is met gemak terug te vinden op het internet, en eigenlijk spreken die feiten voorzich. Deze bacterie is zeer verontrustend en het ziekenhuis had geen recht informatie over de 21 achter te houden.
  Dit zegt niet zozeer dat dit ziekenhuis slecht is, maar wel dat er mensen zeer nalatig zijn geweest, en dat hoeven er maar een paar te zijn.

 15. Boudje zegt: 15-07-11 om 11:47

  @Dick Korevaar,

  Allereerst gecondoleerd. Let wel de kans van besmetting op gezonde mensen van dit bacterie is erg klein. Bovendien kan het zijn dat uw schoonmoeder voor of na de bacterie in het ziekenhuis heeft gelegen. Indien zij al besmet was moet de bacterie zijn overgedragen, ik weet ook die kans niet (besmettingperiode). Ik hoop U hiermee gerust te stellen dat de kans dat uw dierbare nu met de ziekte rond lopen zeer klein is.

  Ik wil helemaal niets goed praten van het niet handelen naar de procedures. Het ziekenhuis is zelf naar buiten gekomen met dit bericht en volgens mij hebben ze iedereen die betrokken is een brief gestuurd.
  Ik vind alleen dat je de gevolgen van het niet handelen volgens de richtlijnen aan het ziekenhuis mag wijten (dit is wel moeilijk vast te stellen). Ik vind wel dat iedere organisatie hard gestraft moet worden voor het schenden van regels (maasstad ook). Richtlijnen worden niet voor niets gemaakt. Hoe hard het ook klinkt, als de richtlijn niet goed was en daardoor is heel nederland besmet kan je alleen de makers van de richtlijn verantwoordelijk houden.

  Vriendelijke Groet,
  Boudewijn

 16. Boudje zegt: 15-07-11 om 12:01

  Rinke van den Brink,

  Ik blijf bezig. U refereert naar uw eigen stuk terwijl ik dit al in twijfel trek. Ik heb net uw andere artikel gelezen. Dit valt mij op:

  “Als de sterfte in de groep patiënten net zo hoog is als in de groep van de eerder aangetoonde besmettingen, dan komt het dodental rond de dertig te liggen.”

  U trekt hier alles uit het verband. Meer besmettingen is volgens u gelinkt aan meer doden. Echter gaf u ook zelf aan dat de besmettingen en het overleiden niet is aangetoont en naar mijn mening ook niet zo is. Dit is een onvervalst Atheisme. Ik vind dat zeer schadelijk voor de nabestaande, het ziekenhuis en iedereen die het leest. U had hooguit kunnen concluderen dat er meer gevallen zijn die niet tot de dood hebben geleid. U had moeten concluderen dat de overlevingskans voor de bacterie steeds groter wordt. Maximaal 21 doden uit 63 (indien blijkt dat de 21 zijn gestorven aan de ziekte)

  Nogmaals mijn advies: Beweer geen onwaarheden en verdraai geen feiten.

  Vriendelijke Groet,
  Boudewijn

 17. Tja zegt: 15-07-11 om 13:30

  @Boudewijn

  Iemand die met een dergelijk bacterie besmet wordt, verzwakt. Nee, je gaat er niet dood aan maar hetgeen je op dat moment hebt kan wel degelijk veel ernstiger worden waardoor je wel dood gaat. Net als je ook niet dood gaat aan aids, maar wel aan de longontsteking die je krijgt als gevolg van.

  Als je daar je ogen voor wilt sluiten, dat mag. Maar ik kan uit persoonlijke ervaring vertellen dat een bacterie oplopen terwijl je al voor iets serieus in het ziekenhuis ligt bij slechte procedures heel ernstige gevolgen kan hebben voor de patient. En ik sluit die dood niet uit, als het bij iets simpels als een operatie aan je been al 5 extra operaties tot gevolg heeft (en een half jaar van opnames).

  Je kan slecht oordelen hoe slecht die procedures gevolgd zijn. Ik heb in een redelijk groot ziekenhuis meegemaakt dat verplegend personeel niet eens de handen waste, mensen die in quarantaine lagen gewoon bij een ander op de kamer wilden leggen omdat ze bedden te kort hadden etc etc etc.

  En mijn klachten daarover? Die zijn in dezelfde doofpot terecht gekomen als ook de klachten over schandalige behandeling, halve dagen in de wachtkamer zitten enzovoorts.

  Wat dat betreft mag de NOS van mij best eens de beerput opentrekken. Die medici dekken elkaar toch allemaal, want zij zijn elite en wij slechts onwetende plebs. Dat zal er niet anders van worden.

 18. rinke van den brink zegt: 15-07-11 om 14:18

  @Boudewijn
  In mijn vorige reactie verwees ik naar mijn eigen artikel waarin opgenomen een passage met de tussenkop Sterfte door bacterie. Daarin vindt u een link naar Amerikaans onderzoek onder twee groepen patiënten. De ene met een multiresistente Klebsiella, de ander met een Klebsiella die wel gevoelig is voor antibiotica. De sterfte in de groep met de multiresistente Klebsiella is vier keer zo hoog volgens dat onderzoek. De professoren Nordmann en Carmeli bevestigen dergelijke sterftecijfers.
  Dan uw andere punt. Onder die 47 patiënten waren 21 doden. Over de nieuw gevonden 16 patiënten heeft het Maasstad verder geen mededelingen gedaan. Net zo als het ziekenhuis aanvankelijk geprobeerd heeft te verdonkeremanen dat er patiënten overleden waren die besmet waren met deze bacterie. Het Maaststad Ziekenhuis is pas met mededelingen over deze uitbraak naar buiten gekomen nadat de NOS – op 31 mei – een eerste publicatie had gedaan.

 19. linda zegt: 15-07-11 om 17:32

  MIjn moeder heeft een aantal maanden in het maasstad locatie zuider gelegen en kwam daar zonder bacterie binnen…in al die maanden heeft mijn moeder daar 3 bacterien opgelopen…mijn moeder heeft weken met een multiresitente klebsiella en e colie bacterie rond gewandeld over de gangen door het ziekhuis uiteindelijk kwam zij in de isolatie te recht….ik denk zelf veel te laat maar dat zal uitgezocht moeten worden..met de 3 bacterien en veel antibiotica is mijn moeder sterk verzwakt en is na een operatie die goed was verlopen op de ic gekomen tot 2 x toe en is uiteindelijk overleden…mijn moeder is overleden aan 1 van de 3 bacterien heeft de arts ons verteld..
  Ook heb ik met eigen ogen gezien dat er verpleegkundige/artsen zich niet aan de voorschriften hebben gehouden omtrent het verzorgen van isolatie patienten. met blote handen hebben ze bij mn moeder bloedgeprikt de een liep zonder beschermkleding naar binnen een ander had alleen handchoenen en een kapje voor…ik heb verschillende werknemers er op moeten wijzen dat mijn moeder in strikte iolatie lag en dat ze beschermkleding moeten dragen..ik vraag me af of wij als bezoek ook beschermkleding aan hadden gemoeten ..uit ons zelf waste wij bij onze handen bij binnenkomst en als we weer weg gingen ..het is ons alleen op de ic meedegedeeld dat we bij binnenkomst onze handen moesten wassen en als we weg gingen ook op de ic l zagen wij medewerkers in en uitlopen zonder beschermkleding aan , en aten daar hun maaltijden….nu snap ik dat er zoveel besmettingen zijn…ik heb veel isolatie patienten gezien en als men zich dus niet volledig aan de voorschriften houd krijg men een epidemie zoals het nu is….het was een vuil ziekhuis er werd niet goed schoongemaakt…na maanden daar geweest te zijn zie je veel, en weet je veel…hadden ze ons maar een eerlijke keuze laten maken bij het opnemen van mijn moeder..ze wisten toen al dat er multiresistente bacterien heersden…als wij dit had geweten was mijn moeder er nooit opgenomen….nu is het te laat…ik hoop dat alles goed en eerlijk wordt uitgezocht maar daar moet ik op vertrouwen..pas dan zal ik er vrede mee hebben…dus boudewijn zoals je hier leest is er veel gebeurd in het ziekenhuis

 20. Dick zegt: 15-07-11 om 21:10

  @Linda

  Het verhaal van Linda kan ik voor een groot deel beamen. Geldt voornamelijk voor het “oude” ziekenhuis waar ook wel 6 patiënten op de IC zaal lagen. Ook wij waren op de hoogte van de besmetting met de klebsiella bacterie. In het nieuwe gebouw liggen alle IC patiënten op aparte kamers. Daar werden / worden de regels veel strikter gevolgd. Na elk overlijden werd de betreffende kamer volledig ontruimd en ontsmet. Ook is het personeel in het nieuwe ziekenhuis in aparte ruimten waar zij op monitors de patiënten kunnen observeren. Ik neem aan dat Maasstad nu met alle middelen de bacteriën bestrijdt. Maar voor jou moeder en mijn schoonmoeder is het te laat.

 21. effy zegt: 15-07-11 om 21:33

  Mijn vader heeft in die tijd op de ic gelegen en is helaas 1 van de 21 die er is overleden. Wij denken zelf dat hj niet aan de bacterie is overleden maar aan alle complicaties die zijn aandoening met zich meebracht. Het heeft het proces misschien versneld maar dat zal het onderzoek uitwijzen.We wachten op de uitslag. Het is wel vervelend om hier nu iedere keer door de media geconfronteerd te worden. Het is wel goed dat het naar buiten komt maar voor de nabestaanden niet makkelijk. HEt ziekenhuis had beter op deze bacterie moetenn reageren en beter de voorschriften moeten volgen. Maar ik moet ook zeggen dat ook de bezoekers zich niet altijd aan het protecol hebben gehouden. Ik heb ook gezien dat mensen bij het binnen gaan en het uitgaan van de ic1 hun handen niet desinfecteerden. Ik wil ook melden dat het personeel alles gedaan heeft voor mijn vader wat ze konden. Ze hebben ons ook zodra ze het wisten dat hij deze bacterie bij zich had het aan ons gemeld.De artsen en de verpleegkundigen zijn altijd eerlijk en duidelijk en direct naar ons geweest. Maar laten we eerlijk zijn in ieder ziekenhuis is er wat. En nu heeft het maasstadziekenhuis iets, maar het kan elk ander ziekenhuis overkomen. Het blijft een moeilijk vraagstuk.

 22. peter zegt: 16-07-11 om 10:40

  het alombekende politiek beleid van vooraf ingecalculeerd collateral damage in het kader van bezuinigingen, een mensenleven is niets waard in deze heerlijke wereld. geld en macht vinden ze veel leuker. wel vaak harde woorden in de media, maar dat is puur uiterlijk vertoon. maatregelen worden alleen baancreërend genomen, voorbeeld van 1 werker en 5 toezichthouders. liever het management verrijken dan patientenwelzijn. we gaan richting een zorgfabriek, hiep hoi. mijn ervaringen in het ziekenhuis zijn altijd reden geweest om zsm weer te vluchten naar huis. toen ik met een klaplong in het ziekenhuis lag , werd mijn buurman hardnekkig behandeld voor tevens een klaplong,terwijl hij een gescheurde hartklep had. artsen waren doof voor de patient en verplegers, want zij hebben toch altijd gelijk. na alle alarmbellen in de derde nacht werd hij eindelijk met spoed afgevoerd voor een hartoperatie. Dit na stevig aandringen van zijn dochter,die daar toevallig en gelukkig voor hem verpleegster was. anders was hij 100% dood geweest. ook heb ik een keer een arts een botbreuk moeten aanduiden op een rontgenfoto, vraagt hij daarna hoe ik dat kon zien,dan zakt je broek echt af hoor. zo heb ik vele verhalen, teveel om te vermelden. heus wel goede bedoelingen maar 3000 jaar geleden was er betere medische zorg,echt waar! Tegenwoordig veel techniek, weinig resultaat.
  mijn standaardantwoord is : er zit overal een economie achter.
  Over 30 jaar biedt de regering mensen TE KOOP aan, om de staatschulden te dekken, waarna het geld plotsklaps weer gaat verdwijnen.
  laat alle laffe rijkerd onze welvaart bekostigen, tot nu toe doen ze allen maar cashen,om dan snel weg te rennen als er vragen of problemen opdoemen. de regering geeft bedrijven mogelijkheden een stuk land inclusief mensen uit te putten om daarna naar china te verkassen met het opgeraapt geld. wat overblijft is een puinhoop die de burger mag wegvegen.

 23. Jack S zegt: 16-07-11 om 19:27

  Wat er aan de hand is, ook al ziet niemand dat, is het volgende:

  De totale manier van doen, denken en laten van de gehele mensheid is dusdanig doorgeschoten dat zelfs de beste bedoelingen ontoereikend zijn. Hierin is iedereen eigenlijk wezenlijk onschuldig, omdat het over een historische funeste invloed gaat.
  Echter, tegelijkertijd -gewend als we eraan zijn- blijven we ons beroepen op onze goede bedoelingen (zoals die, in een rechtvaardige wereld, ook voldoende zouden moeten kunnen zijn).
  Dus, eenmaal zeker van “het beste voor” hebben gehad met datgene wat men gedaan heeft, kan alles en iedereen achteraf zeggen: meer kon ik er niet aan doen.

  Zolang we niet haarfijn uitzoeken waar en hoe en waarom het allemaal heeft kunnen doorschieten en of dat te herstellen is, en zolang we dus ook geen zekerheid hebben -zoals dit zich in dit soort gevallen volledig openbaart- over het feit dat ons denken als zodanig (a priori!!!) al problemen met zich meebrengt, dan blijft elke vorm van “oplossen” -met behulp van een “denken” waarop we niet eens kunnen vertrouwen- slechts een “extra” toegevoegde “waarde” in de vorm van “verergeren”.

  Kortom: het gaat hier over de very vicueuze cirkel die sinds een bepaald moment de gehele mensheid in bedwang heeft gekregen. Het gaat om een totalitair spook dat boven alles en iedereen is komen te staan -eigenlijk niet eens zou behoren té bestaan- maar alles en iedereen achter zich aansleurt en dat zodanig dat niemand nog werkelijk kan bereiken wat ie hoopt te bereiken (eerder het tegenovergestelde).

  Voor de taal geldt hetzelfde, die is ook een eigen leven gaan leiden en sleurt gedachten allerlei kanten op behalve de goede.

  Succes ermee

 24. Sssstttt zegt: 17-07-11 om 18:45

  @linda
  Volgens mij weet ik wie je bent. Mijn moeder lag in dezelfde tijd op de IC als de jouwe. Jouw moeder is in die periode overleden, mijn condoleances. De mijne pas na de verhuizing. Maar het verhaal is hetzelde; ze is overleden doordat de Klebsiella haar dusdanig heeft verzwakt, dat een simpele longontsteking en het ontbreken aan antibiotica voldoende is geweest om haar te laten overlijden. Natuurlijk overlijdt je niet aan Klebsiella, het is het ontbreken aan antibiotica en het langdurig verzwakken die de nekslag geeft. Net als bij aids. Maar de besmetting is wel gebeurd in het Maasstad en daar gaan ze even (te) makkelijk aan voorbij.

  @ rinke
  Ik ben boos en ongelukkig. Mijn moeder, onze super oma en de geliefde van mijn vader is zonder goede reden overleden. Wie weet was het anders gelopen in een ander ziekenhuis. Volgens het Maasstad niet, maar dat zullen we nooit weten. De infectie heeft in ieder geval geen goed gedaan aan het verloop van de ziekte. En dat je uiteindelijk aan iets anders overlijdt is alleen maar logisch, omdat de Klebsiella pur sang niet dodelijk is. Maar het helpt je uiteindelijk wel de afgrond in. Ik zou best op willen treden tegen het Maasstad, maar dan wel in een groep van slachtoffers. Ik heb niet het geld, noch de adem om te procederen en dat weten ze. God, wat waren ze zenuwachtig tijdens de gesprekken….

 25. Sssstttt zegt: 17-07-11 om 18:59

  @Boudewijn
  Vergeet ik nog te zeggen; volgens mij heb je heel wat meer relaties met het Maasstad dan alleen het feit dat je vrouw er ooit gewerkt heeft. Anders zou je niet zo fanatiek en zonder nuances reageren. Jij schoffeert de nabestaanden, niet het NOS artikel. En als nabestaande heb ik recht van spreken en jij in dit geval dus niet. Dus spreek niet meer voor mij, dat kan ik prima zelf.
  En over het ziekenhuis zelf; ik heb dingen gezien en gehoord die niet door de beugel kunnen. Ik kan het in- en uitlopen van verpleegkundigen zonder bescherming, zoals Linda schrijft, beamen. Na de verhuizing werd dit beter, maar ook toen is nog een mevrouw besmet en overleden die zonder de strikte isolatie lag. De enige logische verklaring in dit geval is dat de besmetting vanuit de isolatie is overgebracht aan de niet ge-isoleerden door de verpleegkundigen. Maar mevrouw is daarna wel overleden… Toen ik dat zei tegen de verpleegkundige trok deze wit weg, maar had ook geen antwoord. De sluizen hebben tegendruk, dus door de lucht kon de besmetting niet plaatsvinden. Maar het was toch gebeurd, dus rara? Arme mevrouw, arme nabestaanden, arme ik/wij.

 26. Rinke van den Brink zegt: 18-07-11 om 11:44

  @Sssstttt
  Zou je contact met mij willen opnemen via rinke.van.den.brink@nos.nl?
  Liefst zo spoedig mogelijk. Bij voorbaat dank. Rinke van den Brink

 27. linda zegt: 18-07-11 om 13:40

  iedereen die contact met mij wilt is van harte welkom
  alleen samen zijn we sterk
  sstt …ik denk ook dat ik weet wie jij bent ook jij en je vader gecondoleerd het is allemaal te erg voor woorden …….

 28. Angelique zegt: 20-07-11 om 13:23

  mijn moeder heeft volgende week een operatie gelpand staan in dit ziekenhuis. Zoals bekend heeft mijn moeder een aanleg voor ontstekingen, griepjes en alles wat je niet wil na een operatie.

  Nu zal ze contact opnemen met haar huisarts en waarschijnlijk ook met haar zorgverzekering.
  Ik vraag mezelf af, mag ze een operatie nu weigeren?

 29. Roos zegt: 21-07-11 om 18:23

  December 2010 zijn wij met ons dochtertje van toen net 1jaar naar de huisartsenpost geweest. Daar heeft de dienstdoende huisarts ons doorverwezen naar de spoedeisende hulp in het zuiderziekenhuis. Ons dochtertje had koorts en at en dronk niet meer en wij waren bang dat ze vocht tekort zou krijgen. Dit omdat ze al eens eerder hiervoor in een ander ziekenhuis was opgenomen. De dienstdoende kinderarts wilde haar het liefst ter observatie een nachtje houden, maar vertelde ons dat we haar beter mee konden nemen naar huis. Er zou een vervelende bacterie zijn in het ziekenhuis.Ze zou er eerder slechter, dan beter van worden werd ons verteld! We hebben haar gelijk weer mee naar huis genomen en zijn nog steeds blij met de waarschuwing die de arts ons gaf.
  Was er toen al bekend dat er iets goed mis was?? Ik vraag het me toch af!

 30. Adrie zegt: 22-07-11 om 04:49

  Wat is de relatie Rinke – Maasstadziekenhuis?

 31. Goed en dapper werk, Rinke!

  Zonder jouw vasthoudenheid was de Inspectie er niet eens geweest, en waren er nóg meer doden gevallen.

  En nu is er nóg niet eens een opnamestop: er is slechts een supervisor aangesteld. Veel nieuwe patiënten zal het Maasstad soswieso niet meer krijgen: wie wil daar nu nog zijn gezondheid in de waagschaal stellen?

  Een maand geleden werd mij door een “communicatiemedewerker marketing & sales” nog verzekerd dat het Maasstad veilig zou zijn.
  De heer Dirks, directeur zorg, bagatelliseert de sterfgevallen in een Rijnmonduitzending zelfs nú nog.

  http://rijnmond.nl/Homepage/Ni.....te%20maken

  Een beter recept voor een ziekenhuis(“bank-”)run dan zulke “onbetrouwbare” informatie te blijven verstrekken kun je niet bedenken.

  Gister durfde “TOC” Smits nóg te beweren “in control” te zijn.
  Het is toch te gek voor woorden dat de Inspectie zijn “”Top”"ziekenhuis moet uitleggen dat men zijn handen dient te wassen, 150 jaar na Semmelweis?

  Hoeveel méér instellingen dan die ene die het eerlijk meldt — en het Slotervaart natuurlijk — zouden trouwens een ESBL of Klebsiëlla-patiënt van Smits doorgestuurd gekregen hebben?
  Bij een kleine 2.000 potentieel besmette patiënten zou je toch kunnen verwachten dat er meer dan 1 instelling een besmette patiënt huisvest?
  Wie durft? Of wie wéét het überhaupt…

  Uiteraard heeft 4-tons-Smits een trackrecord om “trots” op te zijn.
  Om maar iets te noemen: onder zijn bestuur is het Maasstad opgerukt naar de top10 op de AD-lijst.
  Begin nu bij deze “king of cover-up” alleen wel een beetje nieuwsgierig te worden in hoeverre de indicatoren bij nadere onafhankelijke bestudering ook echt zullen blijken te kloppen.

  Aan de grootste bron van die multiresistentie, het antibioticamisbruik in de intensieve veehouderij –550 TON per jaar–, daar wordt helaas nog steeds treurig weinig aan gedaan. Niettegenstaande een “herenakkoord” nu al 2 jaar terug, onder Merck-commissaris Werner, wordt er zelfs nú nog “gemedicineerd” veevoer geproduceerd.

  En Bleker wil het onderzoek naar het resulterende “verslepen” van antibiotica niet publiceren. Feitelijk wordt hiermee het verbod op antibioticagebruik als groeibevorderaar ontdoken, terwijl lage doses antibiotica juist uitermate resistentiebevorderend blijken te zijn.

  Ook het nVWA-onderzoek naar de ESBL- en MRSA-besmetting van het vlees in de supermarkt houdt Bleker nog steeds onder zijn pet.

  Wij mogen van Bleker niet weten wat wij eten.

  Dit is gewoon dweilen met de kraan open.
  Binnenkort dus na EHEC, ESBL, MRSA, Q-koorts, vogelgriep, varkenspest en gekke koeien voorspelbaar weer een volgende plaag.

  Daar helpt óók het ontwikkelen van nieuwe antibiotica niets meer aan.

  Het FIDIN, de overkoepelende club van dierenfarmaceuten, wil zélfs nu nog het gebruik van de nieuwste, de laatste werkzame antibiotica in de veeartsenij doorzetten.

  Terwijl de Gezondheidsraad nota bene al in 1977 het gebruik van “humane” antibiotica in de veeartsenij ontraadde.

  Die 550 TON antibiotica, dat halve miljard Euro omzet elk jaar zijn natuurlijk ook niet te versmaden.

  Tegen dergelijke handelswijzen helpen ook imagoworkshops niet meer, meneer Hellebrekers van de KNMvD!

  You can fool some people some time, but not everybody all of the time.

 32. Fred zegt: 22-07-11 om 16:23

  Mijn moeder hoort tot de IC-patienten, die in het Maasstad Ziekenhuis de bewuste bacterie heeft opgelopen en vervolgens is overleden. Toen zij in het Zuiderziekenhuis werd opgenomen (ze is een week later verhuisd naar met MZ), zei de dokter nog tegen mijn moeder: “U blijft een nachtje bij ons.” Vijf weken en vijf operaties later overleed ze op de IC. Tussen opname en overlijden werd haar toestand aanvankelijk steeds ietsje beter, maar na een tijdje ging ze weer achteruit. Nadat in het lab de Klebsiella bacterie was gevonden, is gestart met andere medicatie en is ze geisoleerd. Ik heb me meermalen verbaasd over de manier waarop mensen in- en uitliepen. Een keer kreeg een verpleegkundige (die bij mijn moeder was) een telefoon aangereikt van een collega die op de gang stond. De verpleegkundige stond in de sluis met haar handen tegen de deurpost geleund het gesprek te voeren en gaf de telefoon daarna terug aan de collega die “buiten” stond. Vervolgens ging de verpleegkundige terug naar mijn moeder. De handschoenen bleven aan en tussentijds werd er niets gedesinfecteerd. En zo is er nog een en ander gebeurd, waarover ik vragen heb gesteld bij het personeel. Steeds kreeg ik te horen, dat ik mij geen zorgen hoefde te maken en dat de “bioloog in Amsterdam” de boel had opgeblazen. Hoewel ik nooit zal weten of mijn moeder het gehaald zou hebben als zij niet besmet zou zijn geweest, blijven de twijfels en de vragen. En vraag ik me af, hoe een “nachtje” in het ziekenhuis uiteindelijk is uitgelopen op haar overlijden. Nadien zijn mijn vader en ik nooit benaderd voor meer informatie.

 33. … en voor wat betreft de discussie “overleden MET” / “overleden AAN”:

  Van een MRSA-sepsis is in elk geval al aangetoond dat die 2 maal zo hoge sterfte geeft als een MSSA-sepsis met een “reguliere”, niet-resistente Staphylococ:

  http://www.nationaalkompas.nl/.....in-sepsis/

  Wie had het ook anders verwacht?

  Van zo’n beest word je in elk geval níet gezonder.

  Zo’n beest is wel het laatste wat je erbij wilt hebben als een verzwakte gezondheid hebt, of op een IC, OK, oncologie- of brandwondenafdeling ligt, waar ook de huidbarriëre zo ongeveer zero is.

 34. Gecondoleerd trouwens, zag je mail te laat, Fred.

  Het is een drama, waarvoor hopelijk snel het doek valt.
  In elk geval niet nog méér sterfgevallen.

  Ik heb zelf na een hartoperatie 2 maanden met een Staphylococ-infectie en sepsis in het ziekenhuis (“elders”) gelegen. Als het een MRSA geweest was had ik dit stukje mogelijk niet eens meer kunnen schrijven.

  In de VS sterven bijvoorbeeld alleen aan MRSA al meer mensen dan aan HIV/Aids. Het aantal Europese doden door ziekenhuisinfecties loopt in de tienduizenden.

  Juist dáárom mag je van een instelling waar je je gezondheid aan toevertrouwt verwachten dat men zorg draagt voor elementaire hygiëne.
  Het is toch de bedoeling dat je een ziekenhuis gezonder verlaat dan je erin gaat? En niet dat je er een dodelijke infectie oploopt?

  Ik snap dan ook niet dat lieden als een Smits en Dirks hun gezicht nog durven vertonen in de media en dan met droge ogen blijven beweren “in control” te zijn, of dat patiënten zich geen zorgen zouden hoeven te maken.

  Dit Maasstadziekenhuis is gedoemd zolang er geen zeer fundamentele houdingsverandering plaats vindt.

  De top heeft wat mij betreft inmiddels ruim voldoende bewezen niet aan elementaire eisen van leiderschap, zorgbewustzijn en integriteit te voldoen. Daar helpt geen TOC of Six Sigma meer aan.
  Zorg en verantwoordelijkheidsgevoel voor de patiënt die aan je toevertrouwd is, en hygiënisch werken, dienen tussen de oren te zitten.

  Verder vind ik het wel heel simpel en goedkoop om te proberen de boodschapper van het slechte nieuws onderuit te halen i.p.v. in te gaan op de kern van het probleem.

  Smits c.s. hebben — in elk geval bij mij — al hun credits verspeeld.

 35. Ruud zegt: 23-07-11 om 00:17

  @Linda, wij rusten niet voordat de onderste steen boven is. Heel de media mag – en moet – weten wat wij moeten doorstaan vanwege het overlijden van onze moeder. Wat ons het meest bezighoudt is het feit dat het Maasstad ziekenhuis de aanwezigheid van de bacterie onder de pet heeft gehouden. Zo ontneem je patienten de mogelijkheid om te kiezen voor een ander ziekenhuis. Iets wat nu wel tot de mogelijkheden behoort. Want het is vrij logisch: Als je weet dat er in een ziekenhuis gevaarlijke bacterien rondwandelen, maar je houdt dit – al dan niet bewust – onder de pet, dan komt men er vroeg of laat toch wel achter. Met dit mediacircus als gevolg. En dat is meer dan terecht. Het is uiterst belangrijk om, zodra je een gevaarlijke bacterie in je ziekenhuis hebt, dit direct aan de instanties te melden. Maar mij bekruipt het gevoel dat men het onder de pet heeft gehouden omdat men toch binnen een paar maanden naar de nieuwbouw ging. De vuile bende achterlaten en intrek nemen in de schone nieuwe omgeving. Van vuil was het in het oude Zuider. Mijn moeder heeft in de oudbouw meerdere bacterien opgelopen, terwijl wij nog niets wisten over het Klebsiella probleem. Wij schrokken ons kapot toen het voor het eerst in het nieuws kwam. Kort daarvoor was onze moeder overleden en – zoals wij nu weten – aan de gevolgen van een bacterie. Tot drie maal toe zijn ons verschillende doodsoorzaken verteld. Dit is opzich al vrij slordig, al zeg ik het zelf. Volgens een arts was onze moeder toch al oud en verzwakt en heeft zij het niet kunnen winnen van de beestjes. Nou, beste zandschepper, onze moeder nog stond volop in het leven, was met haar 74 jaar nog een brok activiteit, levenslustig en opgewekt. Dit weten familie en vrienden maar al te goed. Ze ging ervan uit dat het met haar darmprobleem wel goed kwam, niet te weten dat ze in de oudbouw zou gaan overlijden. De artsen meldden ons vaak dat ze weer een stapje vooruit ging, en alles zou goed komen. Ook om de opgelopen bacterie in haar urinewegen hoefden we ons geen zorgen te maken, die zou ze gewoon wel uitplassen. Niets aan de hand – kleinigheidje. In de tijd dat het Maasstad nog alles onder de pet hield, liep ma met de opgelopen bacterie, gewoon over de gangen en op de zalen rond. Ze kreeg later zelfs een sociale functie in het ziekenhuis. Ze liep rond en maakte met iedereen wel een praatje. Eenzame patienten stak ze een hart onder de riem. Ondanks haar ziekte bleef ze oog houden voor haar medepatienten. Ook bij de zusters stond ze er goed op. En de zusters waren zeker erg lief voor haar. Maar mijn moeder had blijkbaar al veel eerder op de isolatie moeten liggen. En uiteindelijk kwam ze daar ook. Strikte isolatie stond er op de deur. En dat betekent dat medisch personeel en bezoekers zich aan strikte hygiene protocollen moeten houden. Maar daar kwam niet veel van terecht. Ik kreeg via mijn zus te horen dat ik slechts mijn handen moest wassen. De familie heeft geconstateerd dat medisch personeel de hygiene protocollen niet altijd strikt naleefden. Men kwam soms zelfs volledig onbeschermd mijn moeder behandelen. We hebben medisch personeel er zelfs op moeten wijzen dat zij zich volledig moesten beschermen… Bloedprikken zonder handschoenen. Natuurlijk, werkt makkelijker. Wat ik ook niet begrijp is dat er geen tijdelijke maatregel in de vorm van tussendeuren bij de ic-ruimten zijn geplaatst. Waarom kon iedereen zomaar binnenlopen op de ic, terwijl het ziekenhuis wist van gevaarlijke bacterien op de ic, maar wij niet. Medisch personeel zat gewoon op de ic-gebakken eitjes te eten, of liep met eten naar de keuken elders op de afdeling. Bezoekers konden – ook per ongeluk – gewoon de ic-ruimte binnenlopen. En ga er dan maar vanuit dat die bezoekers ook geen handen gewassen hebben of andere bescherming droegen…Met het rontgenapparaat dat beneden stond werden gewoon op de strikte isolatie foto’s gemaakt. Door personeel dat niet beschermd was. Dat ding werd in de lift gezet, naar de strikte isolatie gereden en na gebruik weer terug in de lift. Iedere bezoeker heeft dat ding wel zien staan. We blijven het als familie onbegrijpelijk vinden dat het Maasstad zo iets belangrijks onder de pet heeft gehouden. Intussen weten we dat ze het boetekleed aangetrokken hebben. Wij als familie zijn dus niet gek, maar zeer bezorgd over de gang van zaken. Paul Smits mag van mij directeur van de Efteling worden. Wat wij als nabestaanden momenteel doormaken is zeker geen sprookje, het is de keiharde realiteit, onstaan door het – al dan niet bewust – onder de pet houden van de aanwezigheid van venijnige beestjes…

  Je broer Ruud.

 36. Marga zegt: 23-07-11 om 15:20

  Ook ik heb maanden in het Maasstadziekenhuis doorgebracht.Zowel in de oudbouw, als in de nieuwbouw. Wij zijn altijd op de hoogte gehouden van de bacterien die opdoken. In de oudbouw werd wel degelijk een rolluik tussen de besmette en de niet-besmette IC’s geplaatst. Ik erken dat de multi resitente bacterie een groot probleem is en dat het ziekenhuis dit had moeten melden. Maar ik verbaas mij enorm over de hetze die gaande is en over de, naar mijn ervaringen, pertinent onjuiste verhalen. Natuurlijk help het niet in het ziekte proces wanneer daar resistente bacterie bij komen. Maar dat is een een wereldwijd probleem, van ieder ziekenhuis. Vooral op IC’s. Ik heb de enorme betrokkenheid van de verpleging als zeer warm ervaren en ik vind dat dat ook eens gezegd mag worden.

 37. Miranda zegt: 23-07-11 om 17:31

  @Marga, waar haal je het vandaan dat er pertinent onjuiste verhalen worden verteld? wat wij hebben verteld is echt niet uit ons duim gezogen en hebben we echt meegemaakt. Wat dat rolluik betreft, daar geloof ik ook niet in, want mijn schoonvader heeft eerst aan de ene kant gelegen en is toen naar de andere kant verplaatst, voor dat de hij echt achter gesloten deuren kwam te liggen waren de deuren nog gewoon open, dus kon de bacterie heerlijk z’n gang gaan, na een dag of 4 á 5 is de kamer pas afgesloten met sluizen! Wat Ruud schrijft is helemaal waar en hebben wij ook gezien (goed geschreven Ruud). Er was heus verpleging die wel betrokken was, maar niet allemaal en dat jij alles anders ervaart dat mag , maar nogmaals ga hier niet schrijven dat er onjuiste verhalen worden verteld!!!

 38. Miranda zegt: 23-07-11 om 18:39

  word lid van deze hyves
  http://maasstadbacterie.hyves.nl/

 39. Ruud zegt: 24-07-11 om 13:59

  @Miranda, je hebt helemaal gelijk. Er zijn helaas altijd mensen die blijven proberen de boel te bagatelliseren. @Marga, Natuurlijk heb ik dat rolluik ook gezien. En wanneer is dat rolluik geplaatst? In de tijd dat ze al wisten van de bacterie, of hoort zo’n rolluik standaard tussen beide ic-ruimten? Natuurlijk zit dat rolluik er al veel langer, want het lijkt me een sterk verhaal dat bouwvakkers hun gang konden gaan op beide ic’s waar patienten liggen… Zie je het al voor je; Zagen, hakken, timmeren en boren op een in bedrijf zijnde ic… Laat me niet lachen alsjeblieft. Maar jij zal dat vast wel weten… Wij hebben onze moeder helaas zien sterven op de ic, en zijn meerdere keren binnen geweest. als je mijn verhaal goed gelezen hebt, dan spreek ik over het plaatsen van extra deuren op de gang, waar iedereen – patienten, bezoekers, medisch personeel – loopt. Deze deuren hadden dan op slot moeten zitten, en alleen onder begeleiding van bevoegd personeel geopend worden. En dan voor deze noodsluis de hygienemaatregelen opvolgen. Het ziekenhuis had moeten voorkomen dat iedereen zomaar de ic-ruimte binnen kon lopen. En een rolluik is nog geen luchtsluis. Als @Marga altijd op de hoogte is gehouden van de bacterien, dan had jij groot nieuws kunnen brengen, Want zoals jij het zegt wist je het dus kennelijk al, terwijl het ziekenhuis het onder de pet hield. Als jij wist dat er bacterien waren opgedoken, waarom heb jij dan net als ‘de rest’ je mond gehouden voor de buitenwereld. Natuurlijk werd ons ook verteld dat mijn moeder bacterien had opgelopen, maar wij wisten toen nog niet dat het ziekenhuis zaken onder de pet hield. En ik denk dat dat voor jou ook geldt. Dat is namelijk de essentie van het verhaal: Als het ziekenhuis niets onder de pet had gehouden, maar het direct gemeld had, dan hadden wij kunnen kiezen om onze moeder in een ander ziekenhuis te laten opnemen. Deze keuze is ons door het Maasstad ontnomen. En als je nu willens en wetens zaken verzwijgt – want dat is precies hetzelfde als iets onder de pet houden – dan zit je als ziekenhuis nu met de gebakken peren. En als je nu het boetekleed aantrekt, dan is daar dus een hele goede reden voor. Het is al sowieso een grove beschuldiging om te melden dat het over ‘pertinent onjuiste verhalen’ gaat. Alsof nabestaanden hier zitten te liegen over wat zij gezien hebben in het oude smerige ziekenhuis. Ik zal @Marga nog een mooie stunt vertellen van het medisch personeel: Mijn moeder kreeg speciale antibiotica. Op een gegeven moment was dat spul op. En er werd gezegd dat het binnen heel Europa op was. Daarnaast werd er bij ons ook ingewreven dat het ontzettend duur spul was. Alsof mij dat wat interesseert. Wij betalen ons immers blauw aan de verzekeringspremies. Op een gegeven moment werd er tegen ons letterlijk gezegd, ‘we hebben ergens in een kastje nog een paar zakken gevonden…’. Tja, dat komt erg betrouwbaar over… Natuurlijk was het verplegend personeel erg lief, dat zal ik nergens tegensreken. Maar voor wat betreft de communicatie ging er ook het nodige mis, bijvoorbeeld vast voedsel geven terwijl het alleen maar vloeibaar voedsel mocht zijn… O ja, het enige excuus dat wij – voorlopig – hebben gekregen is het feit dat mijn pa een medisch stuk van een andere patient in zijn brievenbus vond… ‘Dit is heel slordig en had nooit mogen gebeuren’; volgens de medewerkster… Als het je al niet lukt om patientenpost in de juiste enveloppen te stoppen, waar blijven we dan nog? Jij hebt jouw
  ervaringen, en wij hebben onze ervaringen. En dat zal jij nooit, maar dan ook nooit als pertinent onjuist kunnen bestempelen… Het is jammer dat Medisch Centrum West van de buis is, dan hadden die momenteel voer genoeg voor een nieuwe reeks afleveringen…

 40. Marga zegt: 24-07-11 om 14:53

  Ik zou eigenlijk niet meer moeten reageren want het wordt een ja/nee spelletje. Ik schrijf nergens dat dat luik erin gehakt en gezaagd is, ik zeg dat dat luik dicht is gegaan. Wat betreft deuren op slot draaien en dergelijke verwijs ik julie naar de website van het RIVM. Hierop staat duidelijk beschreven dat bij deze bacterie CONTACT isolatie dient plaats te vinden en tevens wordt daarin uitgelegd wat CONTACT isolatie inhoud. Ondanks de verschrikkelijk verdrietige periode, kan ik niet meegaan in de hetze die gaande is.Ik blijf stellen dat er, NAAR MIJN ERVARINGEN, verhalen verteld worden die niet kloppen. Ik heb toch echt week in week uit gezien dat het rontgenapparaat schoon gemaakt werd. Ook ik zuig dit niet uit mn duim! Ik bekijk de gebeurtenissen van beide kanten. Dat komt sommigen misschien niet goed uit, maar ik laat mij niet mond dood maken. Nogmaals, ik erken de grote problemen en vind dat het ziekenhuis veel eerder de uitbraak had moeten melden!

 41. linda zegt: 24-07-11 om 18:05

  hey marga bedankt dat je ons voor leugenaars uitmaakt….je moet je schamen om dit hier te vermelden…wij werden ook op de hoogte gebracht dat onze moeder een bacterie had opgelopen….beetje laat he want hij was er al een paar maanden…en dat wisten ze….je snapt dan toch wel dat wij heel graag willen weten wat er met onze moeder gebeurd is juist omdat zij geen levensbedreigende ziekte had…en wat betreft de verpleegkundige die waren super lief en heel betrokken bij mijn lieve moedertje ze zijn zelfs op haar crematie geweest…dit staat los van wat er gaande is…..

 42. Marga zegt: 24-07-11 om 21:24

  Ik schaam mij zeker niet om hier de andere kant van het verhaal te laten horen. Ook al komt dat anderen niet goed uit!! Zoals ik al eerder zei; ik laat mij niet mond dood maken. Ik vind dat het zeker niet los staat van wat er gaande is. Voor alle mensen die wel goed gedaan hebben en zeer betrokken zorg hebben geleverd blijf ik aandacht vragen. Iedereen is zeer goed in staat alle, dan wel niet gemaakte, fouten te beschrijven. Naar mijn mening mogen daarnaast ook goede dingen belicht worden. Zoals een ieder hier zijn ervaringen in het ziekenhuis kwijt kan, doe ik dat ook. Ook ik heb in al die tijd heel veel meegemaakt en gezien, en ik vertrouw graag op mijn eigen waarnemingen.

 43. Ruud zegt: 24-07-11 om 22:22

  @Marga, je hoeft ons niets uit te leggen over het type isolatie. Dat weten wij precies. De WIP-richtlijnen liggen

  hier gewoon op tafel. Dat wij geen goede instructies hebben gekregen, en zelfs geen mondneusmasker hoefden te dragen, vinden wij nog altijd vreemd. Daarnaast zijn we hier op de blog om ervaringen uit te wisselen en niet om verwijten naar elkaar te (gaan) maken. Hier worden ook geen ja/nee spelletjes gespeeld. Hier worden eerlijke ervaringen gemeld en die passen misschien niet helemaal in jouw straatje. Dat is dan jammer. Je snapt alleen niet dat ik het over EXTRA deuren heb om te voorkomen dat mensen al dan niet PER ONGELUK en ONBESCHERMD de ic-ruimte binnenlopen. En had het mobiele rontgenapparaat in een aparte ruimte geplaatst. Extra voorzorgsmaatregelen dus. Het lijkt mij inderdaad een goed plan dat je hier niet meer reageert, aangezien jij de negatieve constateringen kennelijk als onwaarheid beschouwd. Zoals jij op je eigen waarnemingen vertrouwd, en dat respecteer ik natuurlijk, zo vertrouwen wij op onze waarnemingen. En wie ben jij dan wel om te constateren dat juist dat pertinent onwaar is? Nogmaals, ook wij kunnen bevestigen dat mijn moeder zeker ook goede zorg heeft gekregen, maar daarnaast is er te
  veel fout gegaan. En het verzwijgen van de bacterie had nooit gemogen. Beide kanten van de gang van zaken mogen gerust beschreven worden, maar ga niet met modder naar andere webloggers lopen gooien.

 44. Marga zegt: 24-07-11 om 23:08

  Ruud laat ik beginnen met te zeggen dat een reactie met een ander geluid dan jullie eigen geluid niet in jullie straatje past, en niet andersom.Ik heb niet eenmaal met modder gegooid beste Ruud. Gelukkig leven we in een democratie en is dit een openbaar forum, dus ik heb besloten om vooral maar wel te reageren. Alleen al om de beide kanten van de zaak te belichten, en niet een eenzijdige kant. Wat betreft het verzwijgen, ik val in herhaling, heb ik iedere keer benadrukt dat dat nooit gemogen had!! Ik blijf mij alleen verbazen over de verhalen daar om heen die haaks staan op mijn/onze ervaringen. Terwijl het zich allemaal tijdens dezelfde periode heeft afgespeeld. Dus inderdaad er worden hier alleen maar eerlijke verhalen verteld, net als mijn verhaal.

 45. linda zegt: 25-07-11 om 12:00

  marga…paul smits trekt niet voor niets het boete kleed aan maar geeft vervolgens wel zijn personeel de schuld….en nogmaals dit staat los van het personeel die waren ook heel lief maar ook zij hebben niet alles even goed gedaan….vertel jij dan maar hoe het is gekomen dat er zoveel besmetting zijn..en mensen zijn overleden met de bacterie.jij vertelt hier namelijk dat jij alles goed hebt zien gebeuren en dat het een heel schoon ziekenhuis was….als dat zo was zou er nu niets aan de hand zijn geweest…

 46. kees zegt: 25-07-11 om 14:54

  Er wordt nu, zo heb ik begrepen, eem medisch onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak bij een groot aantal patienten. Naar verwachting verschijnt het verslag daarvan in september. Mijns inziens dient er ook, en snel! een strafrechtelijk onderzoek te worden ingesteld.
  Directeur Smits vond het indertijd in Den Haag al nodig dat justitie onderzoek deed naar de doodsoorzaak bij enkele patienten. (Lucia de Berk is daar het slachtoffer van geworden. Het zou hem sieren als hij nu zou aandringen op een soortgelijk onderzoek. En anders moetde Raad van Toezicht (ook bovende norm betaald) dat maar doen en Smits en de directeur Zorg voorlopig maar schorsen. Of heeft de Raad boter op het hoofd?

 47. arthur zegt: 25-07-11 om 20:48

  Marga,misschien een rare vraag, waarvoor heb jij maanden in het Maasstad gelegen?
  Daarnaast wil ik iedereen adviseren om een klacht te sturen naar de IGZ.
  Er waren 3 bacteriën, de MSRA , een resistente en de OXA-48, als je dierbare is gestorven, maar de OXA-48 was niet gevonden op de patient wordt deze waarschijnlijk niet meegenomen in het externe onderzoek.

  Enne Marga, met de verhalen komen de dierbare niet terug, het is noodkreet voor de patienten die komen gaan, als niemand aan de noodbel trekt ( volgens jou onjuiste verhalen) was dit nooit boven water gekomen, realiseer je wel wat er dan was gebeurt!!!!!!

 48. Ruud zegt: 25-07-11 om 23:24

  Beste Marga, je schrijft: ‘Maar ik verbaas mij enorm over de hetze die gaande is en over de, naar mijn ervaringen, pertinent onjuiste verhalen’. Natuurlijk zijn we het eens over het feit dat het NOOIT verzwegen had mogen worden. Alleen het feit dat je spreekt over ‘pertinent onjuiste verhalen’ schiet mij in het verkeerde keelgat. Onze ervaringen met dit ziekenhuis zijn bedroevend. Dat wil ik je toch nog even meegeven. Jij kijkt inderdaad ook naar jezelf, omdat je aangeeft dat je je blijft verbazen over de verhalen die haaks op jouw ervaringen staan. En dat mag ook, maar praat niet over pertinent onjuiste verhalen. Jij kent onze situatie immers niet. En daar is op dit forum NIETS over gelogen, ondanks het feit dat het misschien haaks op jouw bevindingen staat. Waarom zou je je verbazen op de verhalen die haaks op jou/jullie ervaringen staan? Omdat die namelijk weer niet in jouw straatje passen. Jij bent er misschien goed geholpen, en ben je weer vrolijk naar buiten gewandeld. Wij zijn een familielid kwijtgeraakt omdat het ziekenhuis op z’n Rotterdams gezegd kiekeboe heeft gespeeld, en met gevaarlijke bacterien speel je geen kiekeboe. Het ziekenhuis in Weert heeft direct adequaat gehandeld m.b.t. de MSRA-bacterie. Paul Smits en consorten hebben de boel verzwegen. En daarvoor zullen zij ons groots excuses gaan aanbieden… Tot dan blijven we hen ‘achtervolgen’.

 49. Marga zegt: 26-07-11 om 00:22

  Ruud, ook ik ben een een familielid kwijt geraakt. En wat mij in het verkeerde keelgat schiet is dat een ander geluid niet in jouw straatje past en niet andersom. Vervolgens heb je het over MRSA.. Volgens mij gaat daar dit hele circus niet om maar om een heel ander beestje. Sorry dat het je niet uitkomt wat ik te vertellen heb, maar ik blijf het vertellen.

 50. Ruud zegt: 28-07-11 om 00:17

  Marga, nog een keer jouw uitspraak: ‘Maar ik verbaas mij enorm over de hetze die gaande is en over de, naar mijn ervaringen, pertinent onjuiste verhalen. Deze uitspraak van jou past inderdaad niet in mijn/ons straatje. Hier zullen we dus over ophouden, want jij kijkt inderdaad vooral naar jezelf met deze uitspraak. Jammer dat jou iets in je verkeerde keelgat schiet. Jij bent tenslotte gekomen met je ‘pertinent onjuiste verhalen’. Dat schiet mij in het verkeerde keelgat. 1-1. En wat de MRSA betreft. Dit haalde ik aan vanwege het feit dat het betreffende ziekenhuis direct openheid van zaken gaf. Iets van het Maasstad naliet. En daar gaat het allemaal om: VERZWIJGEN van zeer belangrijke informatie. Al blijf je het nog 100 keer vertellen, ga gerust je gang. Maar heb ook begrip voor pertinent JUISTE verhalen van anderen, die misschien niet in jouw straatje passen. We zullen er waarschijnlijk nooit uitkomen, maar dat hoeft ook niet. Jij staat achter jouw ervaringen en wij achter onze ervaringen. Zo is dat. Feit blijft dat het Maasstad ziekenhuis het boetekleed aangetrokken heeft. En dus bekent dat het steken heeft laten vallen. GROTE steken…

 51. Marga zegt: 28-07-11 om 11:22

  Ruud jammer dat je mijn bericht niet juist leest. De stand van 1-1 was namelijk al behaald doordat ik reageerde op wat jou in het verkeerde keelgat schoot. Ik kijk niet alleen naar mijn eigen situatie… immers heb ik al meerdere malen heel duidelijk gesteld dat het onaanvaardbaar is dat er geen melding is gemaakt door het ziekenhuis. Dat is een steek die ze hebben laten vallen en waar ze nu het boetekleed voor aantrekken. Dat ik me door jou moet laten vertellen dat ik “vrolijk” het ziekenhuis weer ben uitgewandeld is niet alleen een hele domme opmerking, maar getuigd ook nog eens van bitter weinig smaak.

 52. Tja zegt: 28-07-11 om 11:51

  “naar mijn ervaringen, pertinent onjuiste verhalen”

  Persoonlijke ervaringen, en ervaringen (verhalen) van anderen zijn twee dingen. Zonder er steeds bij geweest te zijn kan je niet oordelen en ze dus ook niet als pertinent onjuist duiden.

  Ik denk dat daar Ruud´s grootste irritatie uitkomt. Heeft niets met straatje te maken. Jij stelt dat Ruud´s verhaal niet klopt, terwijl je daar op geen enkele wijze bewijs voor hebt.

  Beter was geweest gewoon meteen te stellen dat je je verbaast over de hetze, omdat jij andere ervaringen hebt met het desbetreffende ziekenhuis. Iets dat je uiteindelijk in je laatste bericht in wezen wel doet.

  Verder wens ik jullie allebei heel veel sterkte.

 53. linda zegt: 06-08-11 om 20:49

  afgelopen donderdag werd ik gebeld door de huisarts met de medeling dat mijn moeder toch besmet was met de gevaarlijke klebsiella oxa 48..ik schrok me kapot.. omdat het ziekenhuis ons zo had benadrukt dat mijn moeder echt niet besmet was met de oxa 48 want ze hadden haar getest en die was negatief , ze hebben gewoon oud kweek materiaal gebruikt en daar kwam negatief uit..ik kan hier geen andere verklaring voor vinden want wat er pas getest is was van recent kweek materiaal. wat zou toch de rede hier van zijn, zullen wij als familie ooit eerlijke antwoorden krijgen? dan zijn er nu geen 27 overleden patienten met oxa 48 maar volgens de berichtgeving die wij hebben gekregen moet mijn moeder patient nr 28 zijn.
  maasstad maasstad wat hebben jullie er een zooitje van gemaakt.

 54. Ruud zegt: 08-08-11 om 17:12

  Marga zegt: 24-07-11 om 14:53
  Ik zou eigenlijk niet meer moeten reageren want het wordt een ja/nee spelletje. Ik schrijf nergens dat dat luik erin gehakt en gezaagd is, ik zeg dat dat luik dicht is gegaan

  O ja, dat is waar ook. Ik wilde je nog even vertellen dat WIJ met eigen ogen gezien hebben dat het rolluik niet gesloten was. Het was een stuk open waardoor je zo naar de andere zaal kon kijken… Ik vertrouw ook mijn eigen waarnemingen, net als jij. Maar 1 ding is zeker, qua hygiene en ook qua communicatie is het in het hele Maasstad Ziekenhuis een grote bende geweest. En Marga, lees jij vooral ook goed ook jouw eigen domme opmerking nog eens na, door te vertellen dat er pertinent onwaarheden worden verteld…

 55. Ruud zegt: 08-08-11 om 17:25

  @Marga, jij bent diegene die spreekt over ‘pertinent onjuiste verhalen en de hetze die gaande is.’. Vind je het gek dat wij zulke opmerkingen belachelijk vinden? Daarover mag je gerust je excuses aanbieden. Het is nu precies hoe ik jou geraakt met het feit dat ik schreef dat je ‘vrolijk’ naar buiten liep. Door jou gestook met je ‘pertinent onjuiste verhalen en de hetze’ gooide je aardig wat kolen op het vuur. Reacties maak je dus vanzelf los. En dan komt sinds vorige week de waarheid boven tafel dat moeders wel OXA-48 had… VERZWEGEN door dit ziekenhuis, omdat we het ook niet in het dossier konden vinden… Ik denk dat goed is dat jij ook maar zwijgt. Want aan jouw informatie hebben wij hier op het forum niet veel. Misschien ben jij wel een medewerkster van dit ziekenhuis in plaats van een patient. Gezien je eigen reactie met pertinent onjuiste verhalen… Als IK vrolijk het ziekenhuis uitloop, dan ben ik gelukkig hersteld en mag dat gerust vieren… Maar jij ziet alweer de negatieve kant van het woordje ‘vrolijk’. Ach, je doet maar… Met mensen die beweren dat er hier pertinent onjuiste verhalen verteld worden hebben niet veel. Dus ook niet met jou.

  @Tja begrijpt mij gelukkig wel goed.

 56. Marga zegt: 08-08-11 om 18:24

  Zoals ik al eerder zei Ruud, laat ik mij niet monddood maken, Je bevestigd alleen maar mijn vermoeden Ruud, dat een tegen geluid jou niet uitkomt, Ik zal hier iedere keer en net zo vaak de andere kant blijven vertellen. Dat ik heb besloten om op een andere manier met mijn verlies om te gaan en niet mee te gaan met de hetze zal ik hier dan ook blijven benadrukken. Heel vervelend dat jou dat niet uitkomt… Maar Ruud volgens mij is dit niet jouw forum. En gelukkig zijn er meerdere die genuanceerde reacties plaatsen, zoals Boudewijn en Jeroen! Wanneer jij je afvraagt of ik niet een medewerker ben ipv een NABESTAANDE, vraag ik me af of jij niet hoopt hier een financieel slaatje uit te kunnen slaan?!

 57. Tja zegt: 09-08-11 om 10:01

  @Marga

  De woorden ” pertinent onjuiste verhalen ” zijn niet echt genuanceerd. Die oordelen over een ander. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Ruud wat dat betreft genuanceerder is dan jij, met alle respect.

  Jij oordeelt. Misschien was het niet handig van Ruud om openlijk de vraag te stellen of je medewerker bent ipv nabestaande, aan de andere kant verdedig jij iets met zoveel emotie dat die vraag niet vreemd is. En dat jij de keuze hebt gemaakt je verdriet anders te verwerken, wil niet zeggen dat je het recht hebt te oordelen over de manier waarop een ander dat doet en hoe een ander met een situatie omgaat.

  En er daarbij nog mee komen dat iemand er een financieel slaatje uit zou willen slaan is wel zo ontzettend laag en gemeen, daar heb ik geen woorden voor. Dat zo openlijk stellen, dan heb je echt ergens alles helemaal niet begrepen.

 58. Marga zegt: 09-08-11 om 11:45

  Tja, het spijt mij zeer, maar wat echt LAAG en GEMEEN is om te suggereren dat ik wel “vrolijk”naar buiten gelopen zal zijn, terwijl ik ook een nabestaande ben. Treurig dat je “geen woorden hebt” voor een tegen reactie. Heel typrerend ook dat de vraag van Ruud door jou als slechts “niet handig”wordt bestempeld, terwijl Ruud mij toch echt zelf schoffeerd. Ik heb gesteld dat de alleen maar negatieve verhalen NAAR MIJN MENING onjuist zijn. Het is niet alleen maar rotzooi geweest. Ik zat er in dezelfde periode dus weet heel goed waar ik over praat. Overigens ga je ook nog eens volledig aan de intentie voorbij, door te stellen dat ik oordeel over de andere manier van omgaan met verdriet. Dat oordeel werd namelijk over mij geveld beste Tja, en niet andersom.

 59. Bas zegt: 09-08-11 om 12:17

  Volgens mij ontaart dit topic in een ruzie tussen 2 mensen waar de rest van NL buiten staat

  NOS, mag dit topic gesloten worden?

Geef een reactie