De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Pukkelpop een dag later

“Ik sta links ja….voor de camping… Nee Arne, ge komt eerst naar hier en dan zullen we er nog wel over spreken!!” Tafereel: ongerust bellende vader naar 16 jarige pukkelpopzoon op het zompige modderveld dat toch nog camping heet. In de nacht na de fatale onweersbui boven Hasselt wemelt het van de ouders die proberen via het mobiele netwerk te bellen. Het festivalterrein ligt er verwaaid en verlaten bij, de ettelijke voetbalvelden grote kampeerwei staat haring aan haring gevuld met zeiknat geregende en deels kapot gewaaide kampeertentjes. Schaars verlicht door schijnwerpers, half verdronken in de modder die tot de kuiten van de verslaggever kruipt. Zo gaan tienduizenden jongeren de nacht in.

Wie de voorbije dagen deze en andere taferelen bekeek, kan zich verbazen over het bericht van het Belgische Openbaar Ministerie.  De Pukkelpop-organisatie is niet nalatig geweest zo blijkt uit voorlopig onderzoek. Wellicht een voorbarig uitgangspunt?

Voorkomen van paniek
Aanvankelijk  is er terecht aandacht voor slachtoffers, gewonden en het voorkomen van paniek. Dat is gelukt: donderdagnacht was de situatie -los van de verkeerschaos- redelijk rustig. De meeste bezoekers denken dat de volgende ochtend de Pukkelpop moedig hervat zal worden. De burgemeester zou zelfs verzocht hebben om alvast weer wat muziek aan te zetten…

Maar tegen de nacht lijkt het er wel op dat de grote groep van 10.000den festivalgangers zelf hun boontjes moeten doppen. Geen facebook- of twitterbericht, geen lichtkrant, of infostand of omroepbericht. Na middernacht ging het opnieuw licht onweren en stevig regenen.  Het waren omwonenden die onderdak, douche en internet leverden.

Zwart plastic
De volgende dag is het festivalterrein beter zichtbaar- althans voor even. De Pukkelpop-crew is druk in de weer met zwart plastic om zowel de tenten als ook de kampeervlakte aan het zicht te ontrekken. Slecht voor de PR, dat beeld van een verfomfaaid  festivalterrein en een kampeerwei die meer weg heeft van een vuilnishoop. Na de mager te noemen persconferentie een kort rondje over het terrein, bewaking voorkomt dat de pers het zwaarst getroffen deel bezoekt.

Wie toch over de afscherming kijkt, ziet een mikado van steigerbuizen, tentpalen en trussen. Ertussen liggen geluidsboxen, spots, elektriciteitskabels, videoschermen, en dikke boomtakken. De vele tenten en podia die overeind bleven, vertonen ook sporen van het natuurgeweld. Ook zijn er torens van steigers die bovenin vol hangen met geluids- en lichtapparatuur. Sponsorborden, lichtkranten, eet- en drinkkramen, koelinstallaties. Toch kunnen leveranciers en eigenaren hun spullen al komen afbreken. Klaarblijkelijk is nader onderzoek op het enorme evenemententerrein al afgerond. Bij de kassa de mededeling dat later beslist wordt over het terugnemen van kaartjes. De organsiatiekeet houdt de luiken aan de straatkant zorgvuldig gesloten.

Kampeerders zoeken na het definitief opschorten van de feestelijkheden hun spullen bijeen. De wegberm is bezaaid met plastic, blikjes, schoenen en tentartikelen. De kritiek op Pukkelpop neemt toe: er blijken tentjes leeggeroofd. Er is op het terrein nooit gewaarschuwd voor zwaar weer ondanks code oranje bij de weervoorspellers.

‘Liegen over motief’
Twee Ierse meisjes mogen uiteindelijk hun locker leeg  halen achter de hekwerken. “Ze liegen over het motief om het festival te stoppen. Dat is niet omwille van de slachtoffers, maar het hele terrein is onbegaanbaar, het zou dagen kosten om het in orde te brengen”. Ze verbazen zich over de informatievoorziening. “Een twitterbericht van 140 tekens met praktische info heb je zo gemaakt en iedereen hier is verbonden met internet”. Ze moeten meteen al geweten hebben dat het feest niet door kon gaan maar lieten duizenden jongeren onnodig een nacht voort ploeteren op de kapot gewaaide camping, zo menen ze.

Dat kan tactisch zijn geweest: wie ineens 60.000 mensen gaat vertellen dat het kaartje van dik 160 euro exclusief drankbonnen dit jaar geen zang en dans oplevert, krijgt te maken met een teleurgestelde menigte die de omvang heeft van een middelgrote gemeente. Een Exodus over een simpele provinciale twee keer twee- baans tussen Hasselt en Houthalen.  Want daar ligt het onlangs door de gemeente aangekochte en opgeknapte feestveld. Of wilde Pukkelpop aanvankelijk geen heibel met gecontracteerde bands, sponsors en horecaondernemers en toch afgeslankt voort?

Elektrisch gerief
De festivalganger van nu verwacht voor de betaalde tickets tegenwoordig topacts voorzien van magistraal beeld, geluid en video. Met spectaculaire acts op de podia en voldoende drank, snacks en zelf meegebrachte  stimulerende middelen. Toch kun je na Pukkelpop de vraag stellen  of er geen grens is aan wat voor stellages vol elektrisch gerief  je op een open terrein kunt neerzetten. Het weer laat zich zelden via het draaiboek inschatten.  De oudste tip bij onweer is dat je niet onder een boom moet gaan staan, maar wat moest er wel gebeuren bij Pukkelpop?

 Het Belgische Openbaar Ministerie gaat er naturalistisch mee om: de mens is overgeleverd aan de omstandigheden der natuur, wat daar uit voortkomt lijkt een lotsbestemming. Benieuwd of de (letsel)schadeverzekeraars er ook zo over denken…

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


19 reacties op “Pukkelpop een dag later”

 1. Thierry Mosselmans zegt: 20-08-11 om 17:39

  Beste dames en heren bij de NOS, geachte Maino Remmers,

  Zonder vooruit te lopen op conclusies van het parket en experten wil ik graag even een aantal kantekeningen maken bij wat ik hierboven lees. Vaak kijk ik als Belg met bewondering naar Nederland: hoe bij jullie onverbloemd gepraat kan worden, hoe ‘recht voor de raap’ jullie het kunnen verwoorden en ook kunnen aanhoren. Ook in mijn talrijke professionele ontmoetingen met Nederlanders heb ik vaak grote bewondering voor de helderheid in taal die Holland niet alleen wat mij betreft typeert. Die helderheid komt vaak samen met snelheid. Snel en gevat, zo voel ik het optreden van Hollanders vaak persoonlijk aan.
  Maar let goed op, dit heeft ook een tegenzijde. De andere kant van snel en gevat is niet belemmerd door enig overleg of onderzoek en dus ook kort door de bocht… Helaas moet ik vaststellen dat ook de Nederlandse journalistiek sneller een mening heeft gevormd dan gelijk welke professional dit bij deze delicate gebeurtenis zou doen.
  Om nog maar te zwijgen over hoe Nederlandse organisatoren van pakweg Pinkpop, Lowlands,… zouden reageren mocht een gelijkaardig onheil zich voordoen. Zijn die festivals dan beter bestand tegen dergelijke extreme en uiterst zeldzame weersomstandigheden? Zijn de bijzondere nood- en interventieplannen dan zoveel beter uitgewerkt, zeker wat betreft de onmiddellijke communicatie naar duizenden festivalgangers? Of bestaat er gewoon een betere metereologie in Nederland? Ik betwijfel het. Indien zo, thanks to share it, want daar geraken we in Europa ook mee vooruit.
  Ik heb het ook niet over hoe Nederland zou regaeren mocht de nieuwsdienst van onze publieke omroep dergelijke berichtgeving tentoon spreiden nadat Nederland in het hart werd getroffen.
  Bedankt Hollandse vrienden, het ga jullie goed.
  Met vriendelijke groet.

 2. Paul v L zegt: 20-08-11 om 18:27

  Om vooral eens een tegenreactie te geven wil ik u aanraden het bericht te lezen achter deze link: http://www.demorgen.be/dm/nl/2.....huld.dhtml

 3. Bas zegt: 20-08-11 om 19:24

  Goede vragen Thierry,

  Ik hoop dat we het niet zullen weten – of het hier beter geregeld is. Persoonlijk denk ik dat de verschillen niet heel erg groot zullen zijn, wat je in een Belgisch weiland kunt is niet bveel anders als een Nederlandse.

  Maar we hebben wel enkele vooroordelen – ik hoef ze niet te noemen. Of die terecht zijn? Vaak hebben vooroordelen een historische oorzaak, dus het zou best kunnen.

  Maar wat mij in het stuk van Maino opvalt is dat – na de ramp (het weer) de organisatie lang weinig van zich heeft laten horen. Ik denk dat dat iets is waar nu reeds op gecommentarieerd kan worden.

  Waarschijnlijk zullen de lessen van Pukkelpop volgend jaar op pinkpop et ectera toegepast worden. En gebeurt er dan iets, dan ljikt het alsof het hier beter is

 4. Thierry Mosselmans zegt: 20-08-11 om 19:53

  Bedankt voor de reactie Bas.
  Wat Maino wellicht wil vertellen is dat de georganiseerde communicatie over de stand van zaken lang op zich liet wachten. De website van Pukkelpop bleef hopeloos achter, een tweet voor wie op dit moment achter het scherm zat was er niet… Als journalist is dit wellicht ook waar hij zit op te wachten.
  Ikzelf zit in het vak. Ik organiseer ook events, al zijn deze qua schaal totaal niet te vergelijken met Pukkelpop. 60.000 aanwezigen t.o.v. 7000 aanwezigen kan wel tellen… Collega’s van mij waren ook aanwezig, en zijn zeer lovend over de onmiddellijke reactie; bij de evacuatie sprak geen enkele veiligheidsagent de andere tegen; ieder zei consequent wie welke kan op moest… De nooduitgangen stonden onmiddellijk wagenwijd open. De aard van de verwondingen bevestigt dit ook: alle mensen die helaas zwaar gewond raakten of zelfs het leven erbij in schoten hebben ‘impactverwondingen’. Geen enkele bezoeker geraakte vertrappeld in de paniek. Wat dit betreft mogen we de organisatie loven. Dat daarop gefocust werd en niet op berichtgeving naar journalisten en naar mensen die niet wisten hoe aan hun tent te geraken etc… is wat mij betreft de juiste keuze, wat Maino ook mag schrijven.
  Met groeten,

 5. Glenn V zegt: 20-08-11 om 20:03

  Ik was een van de aanwezigen op het festival, en wil graag even reageren op de kritiek qua communicatie. De organisatoren hebben er bewust voor gekozen om een gefaseerde aanpak te hanteren.

  Vind ik het kut dat ik gedurende het hele onweer heb staan feesten in de boiler, en uit onwetendheid nog 20 minuten heb staan wachten en juichen tot Skrillex zou beginnen? Tuurlijk, maar kijk eens naar het alternatief.. Met deze aanpak hebben ze het hele terrein kunnen ontruimen zonder paniekreacties en druktes aan de (nood)uitgangen.

  Hetzelfde geldt voor het feit dat s’ochtends pas was geweten was dat de rest van het festival niet zou doorgaan. Iederen weldenkend mens wist dat dat het geval was. Alsook wij die snachts halsoverkop nog vertrokken zijn. Door het nieuws achter te houden is men er echter in geslaagd een ongeorganiseerde exodus van 60000 man snachts te voorkomen. In plaats hiervan kon men de meerderheid die ter plekke is gebleven de volgende dag, gestructureerd en veilig huiswaards laten gaan.

 6. Maarten T zegt: 20-08-11 om 21:00

  Ik was ook één van de aanwezigen op het festival. Was dit ook het geval voor de schrijver van dit stuk?

  Hierbij iets wat ik vandaag op de facebookpagina van een vriend van mij schreef:
  “Het is zo makkelijk om shame and blame te doen als je er niet was. Voor diegenen die er niet waren. Denk aan het sterkste onweer dat je ooit hebt meegemaakt en doe dat maal tien. De filmpjes die je her en der vindt geven een beeld, maar de werkelijkheid benaderen doen ze niet. Ik zal een aantal beelden nooit kunnen vergeten. Dat groepje met drie vrienden dat onder een toegeplooid tentje ergens backstage zat en me aankeek met ogen van ‘wat is er hier gebeurd??’. Het beeld van de stalen brug aan de outdoor dansvloer van de boiler room die plots in twee plooit. Achteraf blijkt dan dat daar twee doden zijn gevallen. En zo zijn er nog vele beelden in mijn hoofd. Beelden die langzaam doorsijpelen. Stilaan begint het besef te komen van wat er gebeurd is en hoeveel geluk ik en mijn vrienden hebben gehad.”
  Ook schreef ik nog op dezelfde vriend zijn pagina een reactie op het eerdere stuk van een collega van u:
  “Het is vooral dat stuk riooljournalistiek waar ik me enorm aan gestoord heb. De man was waarschijnlijk niet aanwezig op het moment zelf en dan een beetje de cynische betweter gaan uithangen is zo, zo makkelijk. ‘Kijk eens die domme belgen.’ Het probleem hierbij is vooral dat er naar een schuldige wordt gezocht. Dat soort journalisten/mensen moet gewoon eens leren dat niet alles zwart/wit, niet alles te verklaren, niet overal een schuldige voor is.”

  Het antwoord dat die vriend van mij gaf, zelf organisator van een festival zijnde, was zeer treffend en juist:
  ‎”Act of God is a legal term for events outside of human control, such as sudden floods or other natural disasters, for which no one can be held responsible.”

  Ach ja, eigenlijk zou ik mij hier niet over mogen opwinden. Maar ik heb het echt gehad met die soort ‘achteraf’-journalistiek. Dit is echt zo makkelijk en goedkoop. Natuurlijk zullen, achteraf gezien, dingen beter kunnen georganiseerd worden.

  Maar wat ik vooral heb gezien is een publiek dat ondanks de omstandigheden op zich vrij rustig bleef waardoor nog ergere toestanden zijn vermeden. Mensen keken vooral onwezenlijk voor zich uit en vroegen zich af wat hun overkomen was. Ik had aanvankelijk ook kritiek op de berichtgeving die we kregen op het terrein, achteraf gezien denk ik dat de organisatie gezien de omstandigheden goed gehandeld heeft.

 7. Cis V zegt: 21-08-11 om 01:00

  Ik ben zwaar ontgoocheld in de heel gekleurde verslaggeving van de NOS de laatste dagen. Effe Belgen bashen leek het wel.

  Alsof dit in NL niet kan gebeuren… Even nadenken, welke rampen zijn de laatste jaren bij onze noorderburen gebeurd:

  - Een man kan simpelweg met zijn autootje tot in de buurt van het voltallige koningshuis rijden en sleurt zo enkele omstaanders de dood in.
  - In een vol café met oudejaar vliegt de hele boel in brand door onvoorzichtige oudejaarsversiering
  - Een vuurwerkfabriek (midden in een woonwijk ^^) vliegt de lucht in en herschaapt de omgeving in een post-apocalyptische hel.
  -…?

  Nederland is dus niet vrij van rampen, in dit geval veel meer de schuld van menselijke fouten. Toch hebben wij op geen enkel moment deze rampen gekoppeld als het gevolg van de Nederlandse volksaard.

  Volgende keer als er zich een Enschedeetje voordoet, weet ik alvast een goede kop voor onze kranten: “Die arrogante, vuurwerkgekke Nederlanders hebben het zelf gezocht”. Eens kijken hoe dat bij jullie aankomt.

  Een normaal heel erg van Nederland (en NOS) houdende, maar de laatste week erg in hen ontgoochelde Belg

 8. Beste mensen van de NOS. Mijn excuses maar van deze berichtgeving word ik ronduit boos !!!! Schandalig dat jullie het zo durven stellen.

  Ik zou wel eens willen zien wat er op een festival als Pinkpop of Lowlands zou gebeuren als er een dergelijke storm zou passereN Buienradar of niet, wat doe je met 60.000 mensen als je ziet dat er binnen een kwartier een onweer zal uitbreken waarvan je niet eens weet met welke kracht deze zal overkomen ? Ze opnemen en 10 kilometer verder plaatsen misschien.

  Ik vind de toon van bovenstaand artikel ronduit schandalig en verwacht zelfs excuses hiervoor. Een beetje respect moet nog wel kunnen hoop ik.

  Maar het is misschien ingegeven door dat Nederlandse chauvinisme. Alles is bij jullie natuurlijk veel beter geregeld … Ik hoop één ding en dat is dat jullie op één van jullie festivals dit nooit moeten meemaken. Ik ga ervan uit dat de gevolgen niet veel zullen verschillen van deze in België.

  Ik zou zeggen, doe zo voort bij de NOS. Eerst Mart Smeets opzij zetten en dan de plaats vrij maken voor dergelijke jounalisten. Misschien kunnen jullie even laten weten of de persoon die het artikel schreef wel degelijk aanwezig was op Pukkelpop ????

  Goe bezig, doe zo voort !

 9. Pieter Baan zegt: 21-08-11 om 02:33

  Maino Remmers, vanwaar die zuuraanval ? Al die mensen die, net zoals ik, ordentelijk het rampgebied verlieten, die heb je niet opgemerkt hé ? Jouw waarneming is non existent en de journalistieke waarde 0. Je schrijft maar wat.

 10. Wim Cuypers zegt: 21-08-11 om 10:24

  Geachte Mijnheer Remmers,

  Wanneer ik uw stuk met de ogen van een hulpverlener lees die zich wat bijgeschoold heeft in de psycho trauma opvang dan wil ik u er op wijzen dat u met dit bericht de mensen die de ramp op Pukkelpop meemaakten voor de tweede keer slachtoffer maakt. Het slachtoffer van iemand die in de wonde peutert als ze nog vers open ligt. Het slachtoffer ook van iemand die vooral het negatieve belicht en op zoek gaar naar schuldigen. Mensen die een traumatische ervaring meegemaakt hebben hebben zijn niet gebaat met de vragen die u stelt en de opmerkingen die u maakt. Er is een Italiaans filosoof die, vrij vertaald, zegt dat we allen engelen zijn met maar één vleugel en dat we bijgevolg maar kunnen vliegen door elkaar te omhelzen. U zal dit waarschijnlijk melig vinden maar uit de reacties die ik opving van vrienden en familieleden die op het festival aanwezig waren maak ik op dat er vooral op dat dit omarmen plaatsgevonden heeft en dat dit helend werkt.

 11. curieuzeneuzemosterdpot zegt: 21-08-11 om 10:43

  De getroffen familieleden hebben meer respect voor wat gebeurd is dan jullie hele redactie tesamen!

  Schaam jullie, NOS!!

  http://vtm.be/nieuws/binnenlan.....en-bestaan

 12. kalle zegt: 21-08-11 om 11:54

  Straks vergaat de wereld, en dan is iedereen nalatig geweest. Alleen dan heeft niemand kritiek omdat het ons allemaal is overkomen.

 13. Ralf zegt: 21-08-11 om 13:40

  Wat een slechte column… lijkt meer op een overtrokken sensatieverhaal van SBS6.

 14. Wouter Claes zegt: 21-08-11 om 15:13

  60.000 mensen die een zwaar en traumatiserend moment meemaakten, zijn zonder paniek en op een vlotte manier geëvacueerd. Dat dit gelukt is, bewijst dat de organisatie op een erg professionele manier gehandeld heeft.

  Had de organisatie moeten waarschuwen voor het naderend onweer? Dan waren nog meer mensen de tenten ingevlucht. Tenten ontruimen? Dan zat iedereen in de eettentjes waarop bomen konden vallen. Allemaal in de open weide? Tijdens een onweer erg gevaarlijk. In elke situatie, bij elke beslissing van de organisatie hadden de Nederlandse journalisten hun gal kunnen spuwen. Want dat doen ze per definitie.

  Vooral de aanmatigende toon van journalisten als Tijn Sadée (‘alweer een zwarte bladzijde voor België’ en ‘Je weet maar nooit… Het is België’) stoot erg tegen de borst. België het land van rampen? Liggen Volendam, Enschede en de Bijlmer in België? Was het een Belgisch gesloten centrum waar illegalen levend verbrandden?

  Even belangrijke vraag dus: vanwaar deze zure oprispingen van de voltallige NOS rond dit drama? Is het de mogelijkheid om eindelijk af te rekenen met de jarenlange jaloezie van de Nederlanders op de professionele Belgische festivalcultuur?

  De verklaring ligt waarschijnlijk voor een deel in het feit dat in Nederland iedere avond, op elke zender, de nationale sport nummer één moet bedreven worden: discussiëren! Iedere avond moeten talloze praatprogramma’s gevuld worden. En deze debatten moeten natuurlijk liefst hevig zijn. Dus heeft Nederland een voortdurende stroom aan controverse nodig. De pers moet deze controverses aanleveren. Als journalist is er toch geen betere manier om te scoren bij je baas dan door hét discussiepunt van de avond gestart te hebben? Dus wanneer er een ramp gebeurt is het motto: oordelen en insinueren vóór mensen die er iets van kennen (specialisten van het OM, bijvoorbeeld) de zaak genuanceerd kunnen bekijken.

  Vanuit Nederlands perspectief lijkt het misschien alsof Belgen alles op het beloop laten en er geen onderzoek naar de omstandigheden van een ramp gebeurt. Niets is minder waar. Wèl laten Belgen zo’n onderzoek liever doen door mensen die de zaken grondig en genuanceerd kunnen onderzoeken. Vooraleer dit gebeurt is er in de eerste plaats respect voor de slachtoffers. Verslagen gebaseerd op één enkele emotionele reactie en negeren van talloze positieve getuigenissen behoort in België níet bij ‘kritische journalistiek’ (die zeker nodig is). Het valt er eerder onder de noemer ‘riooljournalistiek’.

 15. Kim Verdonk zegt: 21-08-11 om 18:03

  Beste Maino Remmers,

  Als aanwezige vond en vind ik het nog steeds wonderbaarlijk dat 60.000 mensen in deze situatie zo relatief kalm bleven.
  Met elke waarschuwing vooraf zou de paniek in mijn ogen vele malen groter zijn geweest. Lof voor de organisatie, juist omdat ze (bewust of onbewust) zo goed de rust hebben weten te bewaren. Want juist dat is in dit soort situaties essentieel.
  Uw conclusies vindt ik dan ook erg voorbarig en onterecht.

 16. Matthias Vandamme zegt: 21-08-11 om 19:29

  Dit is geen journalistiek, dit is onbezonnen verwijten verspreiden!!

  Ikzelf stond in de chateau op het punt dat deze instortte. Ik weet wat er allemaal gebeurd is. Van chaos was er inderdaad sprake, logisch ook, maar het ging wel om GEORGANISEERDE chaos. Ik heb zelf met een paar vrienden andere mensen geholpen, en toen we uit de chateau geraaktten, merkten we dat wij niet de enige vrijwilligers waren.

  Wat betreft de veiligheid zal je overal hetzelfde horen. Als je het risico van omverwaaiende tenten wilt vermijden, moet je bunkers bouwen en daarin maar je festival organiseren, maar waar zijn we dan mee bezig. En trouwens, Pukkelpop is een van de veiligste festivals ter wereld. Geen enkel festival zou door zo’n storm heelhuids geraken.

  En dan tenslotte: “Geen facebook- of twitterbericht, geen lichtkrant, of infostand of omroepbericht. Na middernacht ging het opnieuw licht onweren en stevig regenen. Het waren omwonenden die onderdak, douche en internet leverden.” Geen infostand? nog maar eens het bewijs dat dit artikel gebaseerd is op onzin. Ik werkte namelijk aan de infostand van camping A, en deze was de hele tijd open. Dat er geen communicatie was, is ook wel logisch denk ik. Een mens zijn leven redden is nog altijd belangrijker dan ouders geruststellen. Dit zal zeker niet beter zijn bij een Nederlands festival (of ergens anders).

  Toen ik op de infostand terugkwam, nadat ik aan de Chateau geholpen had, merkte ik dat de bezoekers heel erg begripvol en rustig waren. Beter kan het niet zijn op zo’n moment. Zeg nu nog maar eens dat de organisatie niet goed was! ;@

  En dat de omwonenden onderdak en andere dingen beschikbaar stelden, is inderdaad waar. Maar dat de Grenslandhallen en het oude Philips-complex werd opengesteld door de organisatie van Pukkelpop, vemeld u er natuurlijk weer niet bij eh!

  Ik herhaal het nog eens: dit is GEEN journalistiek, dit zijn verwijten en vooroordelen. Ik heb het recht niet om dit te eisen, maar ik hoop wel dat u wel nog het verstand heeft om uw verontschuldigingen tegenover de organisatie, slachtoffers, het Belgische volk,… aan te bieden!

  En dat de NOS dit toelaat, maakt het allemaal nog erger en respectloos!

  Een werknemer die trots is op Chokri en zijn organisatie!

 17. Johannes van Lierop zegt: 21-08-11 om 22:09

  Geachte (verongelijkte) Pukkelpop- fan, mr Mosselmans.
  In deze (nou, goed: min of meer terechte) reactie, waarbij de nadruk wordt gelegd op land van herkomst van de journalist Maino Remmers, als zou dát de reden voor een paar kritische kanttekeningen, blijkt dat u met een fel kloppend hart uzelf en uw natie méér als “slachtoffer” ziet dan de 5 overleden festivalfans, de zwaar en licht gewonden, nabestaande familieleden en vrienden.
  Da’s jammer. Maar het is niet anders.
  Wat ik bezwaarlijk vind, is dat u een journalistiek stukje, waarvan de inhoud niet geheel overeenstemt met uw eigen waarneming/indruk,
  gebruikt om dat typisch kenmerkende, aan jezelf toebedelen van de rol van slachtoffer, te verpakken in een ( door niemand beoogde) HOLLAND – Belgie. Dat doe je niet. Niet bij dít soort omstandigheden.
  Affijn. U doet het dus wél. Maar wij gelukkig niet…….
  Jos van Lierop

 18. Thierry Mosselmans zegt: 22-08-11 om 17:05

  Beste Johannes,
  Wat ik schreef is inderdaad een aantal Nederlandse clichés uitvergroten om een ander punt, dat van de zieke journalistiek, in de verf te zetten. Wie klein is van begrip kan daar inderdaad een Holland-België uit filteren. Maar je voelt toch zelf aan dat het gebruik van die -inderdaad- belachelijke clichés niet de kern van het betoog is? Die clichés heb ik overigens zeer bewust gebruikt. Fight fire with fire zeg maar… Of schreef de NOS niet “Het is Belgie, ik kan me best voorstellen dat ze dat (de schuldvraag dus) een beetje voor zich uit gaan schuiven.” (Tijn Sadée, NOS). Laat ons niet belachelijk doen aub!! Zoals je zelf aangeeft, dit doe je niet bij dit soort omstandigheden. Daar zijn we het alvast over eens!
  Thierry

 19. Liessa Depotter zegt: 14-01-12 om 14:08

  Beste maker van dit artikel
  Ik hoop voor u dat uw mening over de organisatie is bijgesteld?
  Er is niemand in de fout gegaan die dag!
  Ik was daar, zo’n storm kan je niet zien afkomen.
  Tuurlijk kan de buienradar zeggen dat er een zware storm komt en kan er code oranje worden uitgeroepen maar NIEMAND kan zo iets voorspellen.

  Dank voor uw begrip!

Geef een reactie