De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Borstvoedingsmaffia?

Zelden zoveel reacties gekregen op een onderwerp, als op het verhaal ‘borstvoeding voor dreumesen, peuters en kleuters.’ Zelfs al voor het was uitgezonden. Afgrijzen, grappen en stellige meningen wisselen elkaar af. Terwijl het in de kern toch over iets heel onschuldigs gaat: een kindje dat drinkt bij zijn moeder. Over het onderwerp borstvoeding heeft iedereen een mening paraat.

Overal waar je als aankomende ouder kijkt, word je in Nederland gewezen op het belang van borstvoeding. Goed voor het immuunsysteem, de groei van de hersenen en het zenuwstelsel. Moedermelk beschermt de baby tegen allerlei aandoeningen. Je moet wel een hele slechte moeder zijn als je je kindje geen borstvoeding geeft, is de impliciete boodschap. Het gaat zelfs zo ver dat er in Nederland geen reclame mag worden gemaakt voor kunstvoeding voor kinderen tot zes maanden en dat er op veel consultatiebureaus en kraamafdelingen nauwelijks voorlichting wordt gegeven over kunstvoeding.

Op internetfora vechten de voorvechters van borstvoeding en zij die vraagtekens zetten bij het nut ervan, elkaar regelmatig de tent uit. Kijk maar eens op de site borstvoeding.com. Daar wordt de kunstvoedingsindustrie letterlijk een ‘wolf in schaapskleren’ genoemd. En de borstvoedingssceptici noemen de borstvoedingsmensen op hun beurt weer ‘de borstvoedingsmaffia’.

Glad ijs

Op die grote animositeit stuitten we ook bij de voorbereiding van het onderwerp. De campagne om ‘lang-voeden’ uit de taboesfeer te halen is bedacht door het Kenniscentrum Borstvoeding. Op zich is er niets mis mee natuurlijk. Maar de makers begeven zich op glad ijs door hun betoog te onderbouwen met medische stellingen. Zo zegt een kinderarts in de film dat kinderen die langer dan zes maanden borstvoeding krijgen, minder vaak ziek zijn.

Onzin zegt professor Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde uit Groningen. Er is volgens hem totaal geen wetenschappelijke onderbouwing voor die stelling. En ook kinderarts Ko van Wouwe zegt er in de wetenschappelijke literatuur niet bekend is dat langer voeden specifieke gezondheidsvoordelen oplevert.

Leugenaar

De mensen van het Kenniscentrum pareren dit door erop te wijzen dat prof Sauer wordt betaald door Danone, een fabrikant van kunstvoeding. Ze noemen hem zelfs een leugenaar en hebben overwogen om hun medewerking aan het onderwerp in te trekken als professor Sauer hier ook in optreedt.

In deze felle discussie tussen ‘gelovigen’ en ‘niet-gelovigen’ is er één groep die aan het kortste eind trekt: Dat zijn de moeders bij wie het om welke reden dan ook niet lukt om borstvoeding te geven. Hun toch al aangetaste zelfvertrouwen, krijgt nog een extra knauw. Maar zij zijn echt geen mindere moeders. En ze verdienen het om fatsoenlijk voorlichting te krijgen over de alternatieven van borstvoeding. Niet in de laatste plaats voor de gezondheid en het welbevinden van het kindje.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


177 reacties op “Borstvoedingsmaffia?”

 1. Noor Vriends zegt: 07-09-11 om 08:52

  Beste Hollanders!

  Hier in Zwitserland (wat ook een gewoon westers land is) is lang aan de borst voeden heel normaal! Dit heeft er zeker mee te maken, dat Zwitserse vrouwen met kinderen minder werken dan Nederlandse en dus makkelijker met de borstvoeding kunnen doorgaan. Maar ook vrouwen die weer aan het werk zijn gegaan voeden meestal 6 maanden helemaal en tot 1 jaar “part-time” met moedermelk. Ik zelf heb mijn kinderen lang “part-time” borstvoeding gegeven. Part-time voeden is aan een heel normaal eetpatroon één tot drie voedingen per dag aan de borst toevoegen. Dit biedt de mogelijkheid heel flexibel met het voeden om te gaan. Ik kon ook gewoon op zakenreis, ‘s avonds uit, etc.

  Ik ben ervan overtuigd, dat het zowel voor de lichamelijke gezondheid als voor de binding tussen moeder en kind een voordeel is en ieder geval niet schaadt. Hier in Zwitserland prijzen de mensen je gelukkig als je lang kunt voeden.
  In Nederland stootte ik op compleet andere reacties. Daar werd ik beschuldigd, dat ik mijn kinderen niet los kon laten. Ja, mijn dochter zei inderdaad na 2 jaar aan de borst nog steeds “mamma” tegen mij…. zou dat misschien aan die lange borstvoeding liggen?
  Bovendien heeft de Nederlandse man meer recht op borsten dan in anderen culturen. In Nederland kreeg ik regelmatig de vraag, wat mijn man wel niet van die borstvoeding vind. Misschien moeten we dus een kunstborst voor mannen ontwerpen in de plaats van kunstvoeding voor de baby?

  Het excuus, dat moeders onzeker zouden worden als ze geen borstvoeding kunnen geven, vind ik ook echt een goeie mop. Dit zou ik wel eens willen zien in culturen, waar Nestle en vrienden de borstvoeding nog niet hebben aangetast. Of in zulke culturen moeders ook niet kunnen voeden? De keuze tussen voeden of niet heeft moeders onder druk gezet – niet de borstvoeding zelf (die gaat naar mijn mening namelijk vanzelf).

  Het is een spannend thema. Ik ben dankbaar voor een film “tiet zat”. Het mooiste vond ik de zin “ik zeg altijd, hij is van de borst af, als ‘ie 18 is”. Fantastisch dat er nog zulke Hollandse vrouwen bestaan. Daar zou ik als man nou echt voor vallen.

  Maar met zo veel mooie koeien, lekkere koeienmelk en kaas in Nederland is het toch ook wel te begrijpen, dat moeders de melk van de koeienborst boven haar eigen melk prefereren!

  Groeten uit Zwitserland,
  Noortje Vriends

 2. Bas zegt: 07-09-11 om 09:11

  Wat mij, man, in deze discussie verbaast is de zeer geringe wederzijdse tolerantie

  Wie voorstander is van lang zogen preekt, en anderen – die kort of niet zogen – voelen zich meteen beledigd – en preken terug.

  Waar de wijsheid ligt? Ik heb geen idee. Ik denk wel dat melk aanmaken een zware taak is voor je lichaam, en dus dat menigeen helemaal geen zin heeft om jaren te zogen

  Ik denk dat wie lang wilt zogen dat moet doen. Dan mogen de tegenstanders van lang zogen onderzoeken of het schadelijk is – waar ik mij niets bij kan voorstellen – en zolang als dat niet is gelukt: leven en laten leven.

  Kleine kinderen, zeker tot een jaar of 5,6, hebben vooral behoefte aan veiligheid. Die moet je niet de moedermelk onhouden ‘omdat ze moeten leren zelfstandig te zijn’. Dat je geen melk wilt geven is – in mijn ogen – overigens wel een goed argument.

  Want wie stopt met zogen om de zelfstandigheid te bevorderen, zal meer van dat soort maatregelen nemen. En daar zijn die kleintjes gewoon nog veel te klein voor.

  Er komt nog genoeg tijd om ze met de harde wereld te confronteren. Als ze daar aan toe zijn

 3. Verschrikkelijk steeds die onzin over borstvoeding. Laat iedereen zelf beslissen wat te doen. Ik was in eerste instantie bij onze eerste ook vóór borstvoeding omdat dit normaal en goed zou zijn. Het is er niet van gekomen en beide kinderen hebben vanaf dag 1 de fles gehad. Achteraf ben ik er blij mee. Ze waren nauwelijks ziek in tegenstelling tot borstvoeding baby’s en geen ellende met het voeden gehad. Ik zou dus niemand “dwingen” om borstvoeding te geven en dat zou de overheid of instanties ook niet moeten doen. Groet, Marc

 4. peter zegt: 07-09-11 om 09:24

  allemaal kronkels van volwassenen om hun kinderen beschermend op te voeden.
  zo krijgen we een verwende generatie van slapjanussen zonder ruggegraat. nog even en ze komen bij de bso melk uitdelen. dezelfde ouders brengen hun kind met de auto naar school of bushalte , terwijl deze zeker 100 meter ver is.
  als ik op schoolpleinen kijk denk ik af en toe dat ik in amerika ben, 80 % van de vrouwen hebben een enorm dikke batterij waar het kind op kan meeliften. van lopen of fietsen hebben ze nog nooit gehoord of dat doe je toch niet omdat dat te gevaarlijk zou zijn of te ver. al die dilkke vetkleppen maken het met hun autos juist gevaarlijker voor de wel sportieve en lichamelijk gezonde kinderen. de tiet blijven geven is een voorbode voor te verwende kindjes, die te lang bij pappie en mammie blijven hangen. er wonen al te veel 40-tigers nog thuis. ik ken een echtpaar met een adoptiekind uit india,dat kind at daar gewoon kip-curry gerechten mee als 1-jarige, voordat het geadopteerd werd.hoezo nu borstvoeding?
  ouders zijn te soft en hun kinderen worden huilertjes en watjes en ze zien eruit als een lopende gehaktbal.
  vette hap, dikke mik.

 5. Het is niet te geloven, we laten ons leven bepalen door wat er aan wetenschap bekend is op allerlei niveau, door wat er je ingefluisterd wordt, wat je toegespeelt krijgt,van alle kanten komt er advies binnen, ouders moeten hun gevoelens en instincten kunnen laten spreken,is er een weg naar borst voeding.OK, is dat er niet,OK, laten we elkaar niet beoordelen en/of veroordelen, leg je erbij neer, het belangrijkste is dat het kindje drinkt en dat vader en moeder of iig de ouders zich kunnen relaxen bij situatie zoals die is..Zelf heb ik 4 jaar melkvoeding kunnen geven, naast normale voeding, zo groeide het nu eenmaal,toen mijn zoon naar school ging was het voorbij, nooit spijt gehad over het geven van borstvoeding en ook niet de duur.

 6. Marco Capricorno zegt: 07-09-11 om 10:11

  Energie moet niet alleen groen cq duurzaam – maar vooral óók gezond zijn!

 7. Toermalijne zegt: 07-09-11 om 10:19

  Persoonlijk vind ik het zeer onaangenaam om te zien als oudere kinderen nog de borst krijgen. Heb het in de praktijk meegemaakt bij vrienden die dit met hun kind deden. Ze waren overbeschermend ten opzichte van hun zoon. Het kweekt afhankelijke kinderen. Persoonlijk ben ik in mijn jeugd al behoorlijk afhankelijk gemaakt. Moet er niet aan denken dat ik ook nog jarenlang de borst had gekregen!

 8. Toermalijne zegt: 07-09-11 om 10:24

  Zelf val ik trouwens op vrouwen (maar heb niet lang borstvoeding gehad!) Lijkt me interessant om uit te zoeken of meisjes die lang de borst hebben gehad een voorkeur ontwikkelen voor hetzelfde geslacht. Kan het niet helpen maar door mijn geaardheid vind ik het iets seksueels ongepast hebben een kind lang op deze manier te voeden

 9. Anna Ingadottir zegt: 07-09-11 om 10:26

  Emoties, emoties. Het draait hier om ouders eerlijke en volledige voorlichting geven over basiszorg, het voeden van hun kleine kwetsbare kind. Dat borstvoeding de beste en volledigste voeding is voor alle kinderen staat wetenschappelijk gezien al jaren vast. Geen modern kinderarts zal dat ontkennen. Dat deze moedermelk nog eens een perfecte voedingsbron is naast vast voedsel tot in het 2e jaar evenmin. Voor een kind is dit dus altijd goed. Een heel andere onderwerp is of moeders überhaupt zich geroepen voelen om borstvoeding te geven en hoe lang. De kunstvoedingsindustrie heeft sinds de vijftigerjaren met hulp van de medische stand een cultuur gekweekt waarin kunstvoeding tot norm is geheven en borstvoeding iets wat heel lastig en moeilijk is, niet natuurlijk of normaal. Zo is de morele keuze ontstaan, ´ga je borstvoeding of kunstvoeding geven na de geboorte en zo ja hoe lang´? Ook zo een rare vraag. Er zijn enorme financiële belangen in spel op dit terrein. De Nederlandse industrie financiert wetenschappelijke onderzoeken naar kindervoeding, voeding voor kinderen met koemelkallergie, voeding voor premature baby´s. Ze organiseren en financieren scholingen aan medewerkers van de gezondheidszorg, zowel in de eerste als tweede lijn over huilen, praten, eetgedrag, druk gedrag, allergie en verzin het maar. In tijden van bezuinigingen en lege scholingspotten vervagen normen over belangenverstrengelingen ook bij universiteiten. Dat consumenten worden beschermd tegen agressieve reclame voor niet gezondheidsbevorderend gedrag is in belang van de volksgezondheid. Wereldwijd draagt WHO en Unicef dit uit. Dat ouders door de JGZ en consultatiebureau niet worden geïnformeerd over kunstvoeding is onzin. 50% van de ouders geeft al kunstvoeding tijdens het eerste consult op het consultatiebureau. Veel tijd wordt eraan besteed om voedingsproblemen op te lossen. De keerzijde van de kunstvoeding wordt niet zo sterk uitgedragen, obstipatie, darmkrampen door snel lopende flessen, niet verdragen van standaard voeding, honger die niet gestild word met maximaal toegestane hoeveelheid voeding, daar wordt geen reclame over gemaakt onder ouders.
  Informeer de ouders objectief en eerlijk en blijf af van hun geweten. Daar zijn zij zelf de baas over.

 10. Erik zegt: 07-09-11 om 12:44

  Vooropgesteld denk ik dat een ieder moet doen wat hem of haar goed dunkt. Eigen verantwoordelijkheid, daar kan onze overheid nog een puntje aan zuigen…

  Onze oudste dochter heeft tot 18 maanden borstvoeding gehad, daarna wilde ze niet meer. Prima. Had ze langer gewild, ook prima. Het ontbreekt in deze discussie inderdaad aan wederzijds respect.

  Maar toch: misschien kan iemand mij een wetenschappelijke onderbouwing geven van de claim dat kinderen die lang(er) borstvoeding genieten afhankelijk worden? Wat een flauwekul zeg…

  Waar ik mij persoonlijk het meest aan stoor zijn mensen die borstvoeding ‘seksueel ongepast’ (ik citeer maar even) vinden. Er is namelijk helemaal niets seksueels aan, het gaat om het voeden van een kind. Misschien moet men zich maar weer eens gaan realiseren dat een borst in de eerste plaats juist hiervoor bedoeld is en helemaal niets met seks te maken heeft.

 11. Flesvoedende Papa zegt: 07-09-11 om 12:47

  Zolang de kunstvoeding onafhankelijk wordt getest en de inhoud hiervan goed is moet een ieder de eigen keuze maken.

  Wanneer aangetoond wordt dat kunstvoeding slecht is, dan is dat een ander verhaal.

  Mijn vriendin kon geen borstvoeding geven in verband met medicatie nav een zwangerschapsvergiftiging.

  Over het algemeen geldt niet direct uw oordeel klaar over een situatie die je niet geheel overziet. Dan bent u veel gelukkiger!

 12. Jessica zegt: 07-09-11 om 13:33

  Ik snap ook niet dat er een discussie is. Alle baby’s krijgen borstvoeding en als dat niet lukt kunstvoeding. Dat laatste zou op recept verkrijgbaar moeten zijn om het voor iedereen duidelijk te maken.

  Kunstvoeding is per definitie slechter dan borstvoeding, het is immers niet natuurlijk, maar nagebootst. Of het effect ervan op kinderen ook slechter is, daar mag je over discussiëren. Dat het effect van borstvoeding op kinderen slecht is, is de grootste flauwekul. Simpel toch?

 13. ruth zegt: 07-09-11 om 13:40

  Wat mij vooral verbaasd is dat mensen zich zo storen aan borstvoeding in het openbaar. Op het strand mag iedereen topless zonnen maar zodra een moeder in een restaurantje of op straat haar kind voedt wat een heel natuurlijke zaak is ergeren mensen zich daaraan of vinden ze het ongepast.
  Ik vind dat er meer acceptatie moet komen voor voeden in het openbaar. Het is de normaalste zaak van de wereld, wen er maar aan!

 14. Dominique zegt: 07-09-11 om 14:27

  Verbaasd lees ik alle reacties op dit onderwerp. Mijn kinderen zijn 15 en 12. Ik stopte met borstvoeding geven toen mijn oudste 9 maanden was. Achteraf vond ik het heel jammer om te stoppen. Er was nog weinig bekend over ‘langer voeden’. Door de negatieve reacties uit mijn omgeving (zelfs van mijn moeder en schoonmoeder) ben ik destijds gestopt. Mijn jongste heeft borstvoeding gekregen tot 2 jaar. Ik heb veel steun gehad door alle informatie die ik vond op borstvoedingsites. Ook deze keer kreeg ik negatieve reacties uit mijn omgeving. Ik heb ervoor gezorgd dat ik niet in het openbaar voedde. Dus ik zeg nu: hulde aan alle vrouwen die opkomen voor hun recht en het recht van hun kinderen op borstvoeding!!
  PS: ik heb 2 zeer zelfstandige, onafhankelijke kinderen zonder overgewicht :)

 15. Bert zegt: 07-09-11 om 16:19

  Het argument dat kinderen die lang borstvoeding krijgen geen ruggengraat krijgen is mijns inziens onzin.
  De generaties vóór 1970 hebben allemaal (soms jarenlang) borstvoeding gehad. Vraag het de oudere generaties maar. Mijn oma heeft alle 7 kinderen meer dan anderhalf jaar gevoed, vroeger iets heel normaals. Ik ken genoeg kinderen die jarenlang een flesje of speentje krijgen, of je je kind teveel verwend of te weinig zelfstandig laat worden heeft niets met borstvoeding te maken. Mijn beide dochters hebben 2 jaar borstvoeding gekregen en zijn erg zelfstandige meiden geworden, misschien wel omdat ze vanaf jongs af aan basisveiligheid hebben gekend. Dat het een taboe is heb ik soms ook wel gemerkt. Mensen hebben er toch een stereotiep beeld bij, het filmpje vind ik daarom echt heel mooi.
  Dat mannen recht hebben op de borst… dat kan toch prima samengaan? Een borst van een zogende moeder is geen verboden terrein voor de vader.

 16. Ik denk dat het belangrijk is dat ouders inderdaad een eigen keuze kunnen maken! En vooral elkaars keuze te respecteren.

  Er zijn genoeg kinderen groot geworden van flesvoeding.

 17. bastiaan zegt: 07-09-11 om 18:25

  Ach waarom ook niet. Een van de acteurs van Little Britain is er groot mee geworden. Bitty!

 18. Lisette Veldjesgraaf zegt: 07-09-11 om 18:25

  “Moeders, bij wie het om welke reden dan ook niet lukt” wordt er in het artikel genoemd. Deze mensen trekken inderdaad aan het kortste eind. Omdat de kennisgeving rondom borstvoeding nog steeds zo te kort schiet, en huisartsen en consultatiebureaus vaker wel dan niet de meest verkeerde adviezen geven. Feit is dat slechts 2% van de moeders daadwerkelijk niet lichamelijk in staat is borstvoeding te geven, maar dat een heel groot deel van de moeders zich hieronder schaart. Terwijl de problemen die zij ervaren en waardoor zij uiteindelijk stoppen heel erg vaak opgelost kunnen worden mits zij de juiste informatie en begeleiding krijgen.

  het is jammer, heel erg jammer dat juist die éne professor, die notabene banden heeft met de kunstvoedingsindustrie, aangehaald word in dit artikel, daar waar er minimaal 1000 tegenover hem staan die zijn ongelijk staven door het ene na het andere wetenschappelijke onderwijs. Sinds wanneer is het ‘glad ijs’ om je te baseren op wetenschappelijk bewijs? Is dat niet waar al onze kennis op gebouwd is? Tendentieuze zin die objectieve verslaglegging in de weg staat…

 19. Janna Koppe zegt: 07-09-11 om 18:29

  Prima initiatief om deze film te maken!. Ik herinner me een moeder, die ik haar vroeggeborene mee naar huis gaf na 2 maanden couveuse verpleging. Ik zag de baby 3 weken later terug op de polikliniek en vroeg welke voeding zij gaf, “Borstvoeding” zei zij, mijn man heeft de voeding zolang op gang gehouden tot de baby thuis kwam. Moraal : Men moet niet zo vol vooroordelen praten over borstvoeding, het is de gewoonste zaak van de wereld. Janna Koppe, gepensioneerd kinderarts/neonatologe.

 20. Gabriella zegt: 07-09-11 om 18:30

  Mijn mond viel open toen ik net op het journaal een vijfjarige aan de borst van zijn moeder zag.

  Zelf heb ik mijn drie kinderen ook borstvoeding gegeven. Een half jaar was genoeg voor mij en de kinderen. Daarna werd het trouwens ook erg lastig ivm mijn werk. Ik denk dat kleuters en peuters genoeg voedingswaarde uit hun voedsel halen en dat borstvoeding (vaak is het niet eens een voeding, maar heeft het meer weg van even sabbelen, dus waar gaat het hier nu over?) geen toegevoegde waarde op dit punt heeft.

  Ik vind het iets tegen natuurlijks hebben om een kleuter borstvoeding te geven. Een vogel geeft haar jongen te eten totdat ze kunnen vliegen en zelf voor hun eten kunnen zorgen. Dat lijkt mij een heel gezonde en natuurlijke houding.

 21. M. van der G zegt: 07-09-11 om 18:32

  Ik vind dit echt bizar. Je hoort je kind niet tot z’n 5e te voeden aan de borst. Dat je misschien doorgaat tot dat het kind 1 of 1,5 is kan ik nog begrijpen. Maar 5, kom op zeg. Zo’n kind heeft dan tanden, om te eten. Ook hoort zo’n kind dan niet meer aan de borst van de moeder te zitten, zodat er een gezonde relatie ontstaat.
  En voor Noor Vriends uit Zwitserland, sommige mensen kunnen geen borstvoeding geven omdat ze bijv. een afwijking hebben, dus dan is het ook geen keus. In andere landen zullen ze daar misschien alternatieven voor hebben, maar zijn ze misschien minder rijk, waardoor ze wel borstvoeding moeten geven.

 22. Nicky zegt: 07-09-11 om 18:55

  @Noor
  Ik ben moeder van 3 kids, heb bij alle 3 borstvoeding gegeven, maar had nooit genoeg voeding. Ze moesten altijd bijgevoed worden met de fles. Alles geprobeerd: kolven, lactatiedeskundige, bruin bier, cashewnoten en noem het maar op. De lactatiedeskundige ried mij aan om uiteindelijk maar te stoppen. Tussen elke voeding door ook nog kolven en bij kind nummer 3 ook nog 2 oudere kids naar school brengen/halen, dat was teveel voor mijn lijf. Wat nou Nestlé generatie!
  Er zijn nou eenmaal vrouwen waarbij het gewoon niet lukt/kan/niet genoeg is. En van die “alwetende” vrouwen die roepen dat iedere vrouw borstvoeding kan geven, nou dat doet echt zeer. De lactatiedeskundige was het daar ook niet mee eens. Niet iedere vrouw zit hetzelfde in elkaar, er kan toch gewoon iets mis zijn in je lijf?
  Ik heb zelfs mijn baan opgegeven om het eerste jaar fulltime bij mijn kinderen te kunnen zijn, dus het was echt geen gemakzucht. Nadenken voor je iets zegt/schrijft!!!

 23. Lucas zegt: 07-09-11 om 18:56

  Ik ben het helemaal met M. van der G. eens. Borstvoeding is gezond voor een kind en alle wetenschappelijke termen die erbij horen. Maar er is ook een grens. Een kind blijft geen baby: het word ouder, moet meer op eigen benen staan (natuurlijk langzamerhand) en langzaam maar zeker onafhankelijker worden van de ouders. Een kind hoort gedrag te vertonen dat past bij de leeftijd van dat kind. Als je zo’n kind tot de vijfde laat drinken, dan behandel je eigenlijk of het een baby is. (terwijl het al naar school gaat!)

 24. Christine zegt: 07-09-11 om 19:18

  De mensheid was allang uitgestorven als zoveel vrouwen geen borstvoeding konden geven en als borstvoeding zo moeilijk was. Als moeders elkaar helpen en vertellen hoe het moet, komt het vanzelf goed.

  Verder moet ieder doen wat hij zelf wil. Zelf heb ik mijn kind tot het bijna 2 was ‘s morgens in bed nog aan de borst gehad, gewoon omdat het voor ons beiden zo’n gezellig begin van de dag was. Eerst vond ik dat dat niet ‘hoorde’, totdat ik besloot dat het alleen een zaak van mij en mijn kind was. Ze is er niet afhankelijk van geworden, en studeert in het buitenland.

  Kunstvoeding is prima voor wie dat wil of geen keus heeft. Maar laten we niet vergeten dat koemelk eigenlijk is bedoeld voor kleine koetjes (maar wij halen het kalfje bij de moeder weg en melken de moeder letterlijk uit), mensenmelk wordt gemaakt voor mensjes en daarom past het zo goed. Een maximumtermijn staat er niet bij.

 25. Lvdk zegt: 07-09-11 om 19:26

  U bedoelt dat zo’n kind MELKtanden heeft ;-)

 26. Maria zegt: 07-09-11 om 19:59

  Ik vind zeker niet dat iedereen borstvoeding zou moeten geven tot 2,3,4 of 5 jaar, maar wél dat het als een normale keuze gezien moet worden. Laat iedereen zelf beslissen wat goed is voor zijn kind.
  Het ‘tegen de natuur’- argument dat een moeder vogel voedt tot de kleintjes uitvliegen past niet op deze situatie: een vogel is immers geen zoogdier ;) . Een mensaap zoogt haar jongen wel 3 jaar, voor zover we mensen met dieren moeten vergelijken.
  In het filmpje wordt niemand een schuldgevoel aangepraat, dat de professor dat als argument gebruikt is niet te begrijpen. Zo zouden we ook mensen niet meer hoeven te adviseren om met roken te stoppen, omdat we anders de rokers een schuldgevoel kunnen aanpraten.
  Niemand hoeft zich schuldig te voelen als hij zijn eigen keuze goed heeft gemaakt.
  Wat ik jammer vind, is dat ik als voedende moeder wel eens (half voor de grap) borstvoedingsmaffia genoemd wordt. Een voedende moeder kan niets verdienen aan borstvoeding. Het is gratis en daarom wordt er weinig reclame voor gemaakt. Over de ‘flesvoedingsmaffia’ wordt nooit gesproken, terwijl het gaat om een enorme industrie waar veel geld in omgaat en die zijn markt continu moet laten groeien, door over te komen alsof er in het belang van het kind wordt gedacht, terwijl het primaire doel toch geld verdienen is.
  Daarom zou het goed zijn als er een écht onafhankelijk advies zou zijn vanuit het consultatiebureau bijvoorbeeld. Als de wijkverpleegkundige op een Friso kladblokje met een Friso-balpen voor mij opschrijft hoeveel mijn kind mag eten, en als ik dan in de wachtkamer foldertjes zie liggen over doorslapen en pyjamapapjes, vind ik dat bijvoorbeeld al heel onprofessioneel overkomen.

 27. Esther zegt: 07-09-11 om 20:02

  Ik citeer even: ‘als je zo’n kind tot de vijfde laat drinken, dan behandel je het eigenlijk of het een baby is’. Wie zegt er eigenlijk dat borstvoeding voor baby’s is? Je begint er alleen mee als je baby bent. En over dat klein en afhankelijk houden: doe je dat alleen door borstvoeding? Is het niet heerlijk voor een kind dat het zelf die veiligheid en warmte bij de moeder mag zoeken? En dan weer lekker naar buiten rennen om bij vriendjes in de zandbak te spelen. Of in een boom te klimmen voor mijn part. Wat een vreemde discussie is dit. Een kind van vijf is nog klein. Tegenwoordig moeten kinderen al zo jong op eigen benen kunnen staan. Ik vraag me wel eens af hoe het met al die ‘zelfstandige’ kinderen gaat als ze straks volwassen (moeten) zijn.
  Maar goed. Deze discussie gaat over borstvoeding. Ik vind dat iets heel natuurlijks. Het wordt moeilijk gemaakt door alle negatieve verhalen. Bij mij ging het in eerste instantie ook niet makkelijk. Kloven, spruw, borstontsteking. En toch doorgegaan. Omdat ik gelukkig een omgeving had die me steunde. En ik heb in mijn vriendenkring moeders die het om minder al opgaven. Kan ook. Ik zal ze niet veroordelen. Laat elkaar toch met rust.
  En wat dat ‘seksueel ongepast’ vinden van borstvoeding betreft, dat vind ik heel bijzonder. Kennelijk wordt er bij vrouwenborsten meteen aan seks gedacht. En dus zou dat wel eens heel veel kunnen zeggen over degenen die er dergelijke associaties bij krijgen. Wat zijn die oversekst zeg :-)

 28. Roy zegt: 07-09-11 om 20:10

  Borstvoeding is niet alleen goed voor kind maar ook voor moeder. Neem aan dat de stelling dat borstvoeding kans op borstkanker verminderd verzonnen is.

  Die professor wordt gesponsord (zoals helaas veels te veels professoren gesponsord worden door bedrijfsleven, zie Wageningen en de bijensterfte, gesponsorde uni door bayer die bestrijdingsmiddel maakt, uitzending nova dacht ik).

  Borstvoeding kan zonder problemen mits goed voorgelicht en geholpen. Alleen omgeving stimuleert vaak niet en zegt na 1x stop er maar mee. De onwetende!

  Kind van drie of ouder kan best drinken, staat los van zelfstandig worden.

  Nee, die opmerking is eigenlijk fout van de “professor”; hij stimuleert het vervaag van normen en waarden. Kinderen zouden juist langer bij ouders moeten zijn ipv na 4-6 maanden laten opvoeden door vreemden in een opvang.

  M vd G roept maar wat. Het is zijn/haar gevoel wat M vd G als “normaal” ervaart. Dat moet je loslaten.

 29. Sanne Stehouwer zegt: 07-09-11 om 20:12

  Een mooi initiatief om het taboe op langvoeden te doorbreken. Wel erg jammer dat het NOS journaal er voor kiest om maar één professional te laten reageren en dan bovendien iemand van wie bekend is dat hij ‘geen groot voorstander’ is van borstvoeding. Op die manier kom je meteen weer in twee kampen terecht: voor- of tegenstanders. Terwijl het initiatief niet bedoeld is om te zeggen dat iedereen dit moet doen, of dat het slecht is als je geen 5 jaar borstvoeding geeft. Het enige doel is om te laten zien dat langvoeden ook een mogelijkheid is en om meer begrip te krijgen voor moeders die er voor kiezen om lang borstvoeding te geven. Wat is daar nou mis mee?

 30. hennie zegt: 07-09-11 om 20:25

  vind het een beetje belachelijk dat moeders dit zo lang laten door gaan na mijn weten kunnen en moeten kinderen gewoon ook normaal leren eten en niet elke keer naar de borst toe te moeten gaan om ff wat te drinken sorry maar vind het gewoon belachelijk van die moeders gr hennie

 31. elsa zegt: 07-09-11 om 20:26

  Waarom moet hier een campagne voor komen? Mag toch hopen dat die mevrouw dat zelf betaalt. Laat iedereen het inderdaad lekker zelf beslissen dus een campagne is totaal overbodig. Als je het zo graag wilt doen, dan doe je dat toch wel. en kan me niet voorstellen dat er vrouwen zijn die nu ineens denken, kom laten we lekker doorgaan tot mijn kind 5 is als ze al van plan zijn om te stoppen.

 32. anita gombault zegt: 07-09-11 om 20:27

  zo daar dat het eerst allemaal raar is lang voeden komt er nu toch heel wat lost
  ik heb mijn 2 meiden borstvoeding gegeven een daarvan 9 maanden en doordat ik eingelijk niet precies wist hoe en wat en zelfs nog een aantal maanden met een borst heb gevoed.
  ben ik naar een voorlichtingsavond gegaan toen ik de 2 de kreeg kim heb 3,5 jaar gevoed en had zelfs langer door kunnen gaan ,maar doordat andere er vreemd tegen overstaan mee gestopt ,mijn dochter heeft het er nu ze is nu 8 nog over het is knus ,veilig en vertrouwd ,maar ik weet niet of ik wel tot 5 jaar of ouder dat zou hebeben gedaan

 33. Het is wetenschappelijk gezien, gewoon niet nodig. Die kinderen kunnen prima hun immuunsysteem opbouwen.
  Wat is de reden dat je het kind dan nog melk zou geven?
  Heb het idee dat het meer is voor de gemoedstoestand van de moeder dan voor iets anders.

 34. Wiramu zegt: 07-09-11 om 20:27

  Wanneer is een kind gespeend, daar draait het allemaal om. In de diren wereld is het ook zo. O nee wij weten het beter weer. Maar vijf á zes jaar, dat is wel een beetle té. Ik zat al op school. Sta ook in de bijbel, gespeend!

 35. Mara zegt: 07-09-11 om 20:27

  Ik werd hier oprecht misselijk van. Wetenschappers kunnen beweren wat ze willen, maar vanuit sociaal pedagogisch oogpunt vind ik dit disturbing, bizar en ziekelijk.

 36. Remco zegt: 07-09-11 om 20:29

  Dat gemuts over betere weerstand… Laat die kinderen af en toe een dropje van de grond eten of hun handen niet 10e per dag wassen, daar krijgen ze ook weerstand van. Ik vind het wat ongemakkelijk, ja zelfs misselijkmakend om een peuter van 5 aan de tiet van zijn moeder te zien lurken. Ben benieuwd wat Henk Bres hier van vindt… Begrijp me niet verkeerd, iedereen is vrij om te doen, maar ik ben ook vrij om dit te vinden.

 37. Mathilde zegt: 07-09-11 om 20:30

  Wat een onzin. Want borstvoeding draagt op die leeftijd namelijk he-le-maal niks meer bij. Anti-lichamen worden alleen maar in een hele korte periode in de baby fase opgenomen door de darmwand. Daarna (en dus helemaal voor 5 jarigen!) worden ze gewoon afgebroken. Dus vanuit biologisch opzicht heeft deze actie geen enkele zin, en draagt het zeker niet bij aan het imuunsysteem.
  Je moet het dus gewoon heel erg leuk vinden dat ie aan je borst hangt.

 38. nonsens om een kind zo lang de borst te geven,dit ge-provoceerde gedoe is misschien leuk voor de moeders maar zeker niet voor de kinderen.

 39. Richard zegt: 07-09-11 om 20:31

  Onze kleindochter heeft tot een jaar of 41/2 borstvoeding gekregen van mijn schoondochter. Wij stonden daar wat vreemd bij te kijken. Ze is nu 71/2 jaar en toeval of niet, ze presteert op sport niveau zeer hoog. Loopt met gemak kinder marathons. Nederlandse kampioenschap, zit bij de nederlandse afvaardiging van skieen. Ze heeft dus toch iets extra’s meegekregen met de langdurige borstvoeding.

 40. Gemini zegt: 07-09-11 om 20:31

  Moet dat nou in het nieuws?
  Doe gewoon wat je zelf oke vind, maar zit toch niet te mekkeren over dat men lang borstvoeding zou moeten geven.

  Persoonlijk vind ik het niet echt normaal, geen enkel zoogdier vertoont dit gedrag. Zodra er een volgend ‘jong’ is, is die aan de beurt. Uiterlijk dan wordt het dus gestopt, vaa al eerder.
  Mensen zijn ‘intelligent’ en bedenken dan dat het beter is om het jarenlang te doen?

  Ga je gang hoor, maar ga niet roepen dat het beter zou zijn, want dat slaat kant nog wal.

  Ik ben niet tegen borstvoeding geven, helemaal niet. Maar ben wel van mening dat het iets persoonlijks is, iets wat wat mij betreft dus echt niet in het openbaar hoeft.
  Ben ook niet preuts of wat ook, dat is niet het punt.
  Doe wat je wilt doen, maar een ander hoeft daar dan toch niet tegenaan te kijken? En als je dat dan ook nog jarenlang wilt doen…

 41. Erna B-V zegt: 07-09-11 om 20:34

  Jammer jammer jammer dat prof. Sauer opgevoerd wordt. Hij staat op de payrol van… een kunstvoedingsfabrikant! (Wiens brood ik eet diens woord ik spreek)
  Wat de wetenschappelijke onderbouwing van het belang van borstvoeding voor “grotere” kinderen, die is er legio.
  Graag de volgende keer een van de kunstvoedingsfabrikanten onafhankelijke wetenschapper interviewen!
  Als mensen eerlijk (!!!) geinformeerd worden, kunnen ze een gefundeerde keuze maken.

 42. Sannie zegt: 07-09-11 om 20:34

  Zuigelingensterfte per 1000 inwoners in Afrika

  De tien landen met het hoogste zuigelingensterftecijfer zijn:

  Angola 196
  Afghanistan 166
  Sierra Leone 145
  Mozambique 137
  Liberia 131
  Niger 123
  Somalië 119
  Mali 118
  Tadzjikistan 112
  Guinee-Bissau 109

  Als men het echt wilt hebben over Tiet Zat, lijkt mij voldoende moedermelk genoeg uit Afrika die wereldwijd nuttig kan worden gebruikt, als beloning hiervoor moet financiële en morle steun zijn voor de Afrikaanse moeders die hun zuigeling zijn kwijtgeraakt.

  Grts Sannie

 43. Tuky de Winter zegt: 07-09-11 om 20:36

  Zo worden wij vrouwen wederom gedegradeerd tot zeugen.
  Ik gril van de beelden die ik op tv zag. Ik vermoed zomaar dat deze vrouwen afkomstig zijn uit het oosten des lands en manlief voor het inkomen zorgt.

 44. Loes zegt: 07-09-11 om 20:36

  Tijdens het onderwerp over ‘langer borstvoeding geven’ voelde ik weer oude woede en frustratie opkomen. Ik was er ruim 12 en 10 jaar geleden vast overtuigd dat ook ik borstvoeding zou geven. Er was zó op gehamerd dat dat het beste was voor mijn baby….

  Nooit heb ik erbij stil gestaan dat dit wel eens niet zou kunnen lukken. Beide jongens begrepen er niets van, ook niet met diverse hulpmiddeltjes, heel veel geduld, trucjes. Wat ik ook probeerde, het ging niet. Wat volgens ‘de deskundigen’ het beste was voor mijn baby’s, kon ik ze niet geven.

  Ik heb me enorm schuldig gevoeld, toen ik uiteindelijk opgaf en overging op de fles. Dat ging prima, dat snapte ze en ja, toen kwamen ze wel aan en gingen ze groeien.
  Pas nadat ik op flesvoeding was overgestapt, kreeg ik van allerlei kanten reacties in de zin van ‘joh, het is mij ook niet gelukt’. Maar intussen zat ik met een dijk van een schuldgevoel en een kersverse baby af en toe te janken boven een flesje.

  En nou komt er een campagne van iemand die zegt dat je nog wel tot 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar, 5 jaar, 6 jaar door kan gaan met borstvoeding. Wanneer staat er eens iemand op die (aanstaande) moeders gaat wijzen op de mogelijkheid dat borstvoeding geven misschien niet lukt! Natuurlijk is het het beste voor je baby. Maar als het niet lukt, is een moeder die zonder schuldgevoel de fles geeft, toch veel beter?

 45. Ivo ten Hagen zegt: 07-09-11 om 20:37

  Zou het een goed idee zijn om een “Drinkie-drinkie” kolf-actie voor Somalië te organiseren?

 46. Zojuist wordt het op het journaal door een kinderarts bevestigd.
  Het geven van de borst vertegenwoordigt totaal geen waarde aangaande de gezondheid van de peuter of kleuter.
  Deze gedachten dwaling kan meteen naar het land der fabelen.
  Wellicht zijn er nuttiger zaken voor de ontwikkeling te doen met een peuter of kleuter.
  Ik hoop dat deze dames niet te veel onnodige aandacht krijgen.

 47. Annie zegt: 07-09-11 om 20:38

  Ik zat geschokt te kijken naar het fragment over die borstvoeding.
  Ik vond het echt te walgelijk voor worden.
  Ik snap uiteraard dat mensen zelf mogen bepalen tot hoe oud ze kinderen borstvoeding geeft, daar zijn we een vrij land voor.
  Maar, een 5-jaar oud kind nog borstvoeding te geven?!? Dat gaat mij echt te ver! Veelste ver!
  Zo’n kind moet geen borstvoeding krijgen, maar gewone kleuter-voeding of wat dan ook. Maar absoluut geen borstvoeding!

  En ik was nog verbaasder toen het kind en de moeder zeiden dat het “lekker” was! Gadverdamme zeg! Vroeger, als het een baby is, dan kan het lekker zijn. Maar toch niet voor een 5-jarige!
  Ik ging zelf bij dat walgelijke filmpje over mijn nek!

  Nee, borstvoeding voor peuter/kleuters/nog ouder is wat mij betreft not done!
  Ik heb er geen goed gevoel bij als dit ook daadwerkelijk wordt goed gekeurd. Die mensen die dat doen… Tja….
  Ik vind het te absurd voor woorden om dit te tollereren.

 48. Roos zegt: 07-09-11 om 20:38

  Waarom zou het oversekst zijn om het ongepast te vinden? Mijn zoontjeis een heel gewoon kind. Hij is 4 en zich er erg bewust van dat er mannen en vrouwen zijn. Vrouwen vind hij erg spannend omdat ze borsten hebben en lekkere dikke billen. Hij vind dat sexy. Dat zegt hij zelf.Ik moet er niet aandenken een kind van die leeftijd aan de borst te leggen. Los van wat een volwassene vind. Kijken we ook nog naar wat het kind vind? Of worden de kleintje onder het mom van de liefde mond dood gemaakt door er een tiet in te hangen?

 49. Marianne zegt: 07-09-11 om 20:38

  Mooi item. Jammer dat dr Sauer (al jaren op de loonlijst van een kunstvoedingsfabrikant) er bij werd gehaald zonder dat een van de vele andere professors die de voordelen van borstvoeding erkent op zijn opmerkingen heeft kunnen reageren.Daarom reageer ik op hem: zijn werkgever zou wat mij betreft geen reclame meer mogen maken, want ik (als borstvoedende moeder van een kind van zeven maanden) word daar onzeker van.

 50. Pien zegt: 07-09-11 om 20:38

  Jaren geleden op het vliegveld in Brussel een vrouw ontmoet die in de rij stond te wachten. Het was erg druk en ze had drie lieve rustige kinderen bij zich. Op eens ging ze op haar hurken zitten en de jongste van drie kroop op haar knie en pakte de borst om te drinken. Ik wist niet wat ik zag en moest lachen om dat kleine knaapje. Inderdaad het is een vreemd gezicht realiseerde ik me gelijk omdat we dat beeld niet gewend zijn en wij als mensen reageren dan graag afwijzend bij het zien van iets dat we niet kennen. Maar gelijk realiseerde ik me dat deze vrouw de situatie goed onder controle had, de kinderen goed aan kon en ze groot gelijk had om haar eigen keuze te volgen en haar kind te zogen op het moment dat het daar behoefte aan heeft. Ik heb haar dan ook vriendelijk toegeknikt en haar koffers iedere keer naar voren geschoven zodat zij haar kind de borst kon geven.
  Het is, ook al kennen wij dit weinig in het westen, tenslotte de natuur.
  En dat ik als moeder gestopt ben met borstvoeding geven vanaf dat mijn kinderen één jaar waren is mijn keuze die net zo goed is als van die gene die flesvoeding geven. Dus lieve mensen “Leven en laten leven is mijn motto”.
  Niemand wordt hier geschaad.

 51. Lars zegt: 07-09-11 om 20:39

  Ik vindt het wel kunnen, als je het een jaar of twee borstvoeding geeft.
  Maar vijf!? Dat vindt ik niet kunnen, je moet toch ook ophouden?
  Als je doorgaat tot zes jaar….dan kan je niet in een keer afkicken toch?
  Als je tegen vriendjes op school zegt : “Ja ik krijg nog borstvoeding!” dan worden ze misschien gepest!

 52. Natalie zegt: 07-09-11 om 20:40

  Erg blij ben ik met deze campagne. Niet omdat ik vind dat iemand die er voor kiest om kunstvoeding te geven een schuldgevoel aan te praten. Als iemand op basis van gedegen informatie hiervoor kiest, zal zij hier geen spijt van krijgen en is het haar eigen keuze. Of ik het met die keuze wel of niet eens ben is mijn probleem. Het jammere is alleen dat ik veel moeders spreek die juist schuldgevoelens krijgen, doordat ze die gedegen informatie niet gehad hebben en het achteraf anders hadden gedaan als ze dit wel gehad hadden. Ik pleit daarom ook voor goed advies en elkaar daarna in de waarde laten, ongeacht de keuze die iemand maakt. En niet maar halve informatie geven om maar te zorgen dat we niet als borstvoedingsmaffia neergezet worden en bang zijn een schuldgevoel aan te praten.
  Borstvoeding is de norm (of zou het toch moeten zijn), kunstvoeding een heel erg goed alternatief wat we hier in de westerse wereld gelukkig hebben als je geen borstvoeding kunt of wilt geven.
  Hetgene ik hoop met deze film is dat de moeders die er voor kiezen om borstvoeding te geven ook eens aangekeken worden alsof het normaal is en niet vanaf 3 maanden te horen krijgen “wanneer ga je nu eens stoppen”. Net zoals een moeder die bewust voor flesvoeding gekozen heeft niet konstand wil horen dat ze het anders had moeten doen (heb je ook niets meer aan, je kunt niet meer terug) wil een borstvoedende moeder niet constand horen dat het raar is dat ze haar kind langer dan 6 mnd zelf voed. Dat is ook haar eigen keuze, laat elkaar in de waarde.
  Toegegeven, 3 jaar geleden, toen ik zwanger was van mijn oudste, dacht ik er ook niet zo over, maar na het vergaren van veel informatie wel. Mijn eerste heeft helaas maar 6 mnd gehad, mede door tegenwerking in mijn omgeving, omdat het niet normaal was en tegenwerking van artsen die mijn dochters huilen weten aan slechte voeding (achteraf allergieen en had ik dus juist door moeten gaan, maarja, weer geen goede info gehad, dus spijt) Nu mijn 2e is 8 mnd en voorlopig stoppen we niet. Hopelijk nu met minder tegewerking van de omgeving.
  kortom: Laat mensen in hun waarde. Borstvoeding is de norm, maar er zijn redenen waarom moeders voor kunstvoeding kiezen en zolang we elkaar in de waarde laten is het goed. En dat geldt beide kanten om want naast de zo genoemde borstvoedingsmaffia, is er ook een hele grote commerciéle kunstvoedingsmaffia

 53. julia zegt: 07-09-11 om 20:40

  Mensen, waarom oordelen jullie zo? Laat de gelukkige mama’s zelf kiezen hoe lang ze iets willen of niet. En waarom kweken we hier watjes mee? Jonge kinderen kunnen niet zonder hun ouders, dus stoppen met borstvoeding maakt daar echt geen verschil in.
  En borstvoeding is erg gezond voor het kindje, dus iets langer doorgaan maakt volgens mij niet uit!

 54. Wat een onzin allemaal. Kinderen horen gevoed te worden, op welke manier is afhankelijk van de situatie. Mijn eerste dochter heeft borstvoeding gehad omdat ze 8 weken te vroeg is geboren, mijn tweede dochter heeft alleen maar flesvoeding gehad. Feit is dat ze allebei even goed zijn opgegroeid en er geen verschillen zijn bij beide meisjes. Het ziet er vreselijk uit om een kind van die leeftijd aan een borst te zien lurken. Een kind heeft op die leeftijd de vaardigheden om van een bord te kunnen eten en die vaardigheden heeft het niet voor niets. Borstvoeding voorziet in de behoeften van een baby en niet in die van een opgroeiende kleuter. Dit kan echt niet, het is afschuwelijk om te zien en hoe kan een kind zelfstandig opgroeien als mammie het steeds bij zich blijft trekken. Ik vind dit een zeer ongezonde relatie en dat mensen hun kind tot een jaar of anderhalf de borst geven moeten ze lekker zelf weten, maar schoolgaande kinderen kan je echt niet aan je uitgeleurde tiet gaan laten sabbelen. Ze horen brood te eten en een fatsoenlijk glas melk te drinken.
  en daarbij, de meeste vrouwen hebben ook nog wat anders te doen dan huishouden en borsten uit hun bh te gooien en werken een paar uur per week!

 55. Elsengeltje zegt: 07-09-11 om 20:43

  Wat ben ik blij dit te zien op televisie en nog blij-er de reacties te lezen op dit onderwerp! GELUKKIG borstvoeding mag nog in onze moeder onderdrukkende maatschappij. Moeders krijgen omwille van de economie geen tijd meer om te moederen! Wat fijn dat de vrouwen in dit filmpje hun nek uitsteken voor dit onderwerp. Mensen BORSTVOEDING is NORMAAL. We hebben die dingen niet voor niets. Voor degene die nog twijfelen wat beter is. Koe melk gemaakt voor kalfjes die binnen een paar uur op hun benen moeten staan mensen moedermelk voor mensen die pas gaan lopen na een jaar! De proff verdiend in mijn ogen zn titel niet er is namelijk wel onderzoek, meerdere zelfs waar uit blijkt dat moedermelk het beste is wat er is! NOS makkelijk te vinden op internet dus misschien een kans om eens goede uitgewerkte en onderbouwde journalistiek te laten zien!

 56. Joke zegt: 07-09-11 om 20:43

  Koemelk is voor kalfjes, maar wij melken de koe leeg en halen het kalfje weg bij de moeder. Zo is dat! En vrouwenborsten zijn er om kinderen te zogen en die vrouwen maken samen met hun kindje lekker zelf uit hoe lang ze dat doen. En vrouwen die het niet doen: ook prima. Laat iedereen lekker doen waar ze of hij zich goed bij voelt. Incest? Hoezo? Borsten zijn om te zogen. Zo heeft de natuur het bedoeld.

 57. Emmi zegt: 07-09-11 om 20:44

  Ik heb borstvoeding gegeven totdat mijn kind 6 weken was. Daarna had ik er geen zin meer in. Ik heb er niks mee. En wat was ik blij met de keuzemogelijkheid over te kunnen stappen op kunstvoeding en met het feit dat niemand mij daarvoor veroordeelde. De band tussen mijn kind en mij is overigens uitstekend en hij is in 2 jaar tijd 2 keer ziek geweest. Hij heeft zelfs nog nooit luieruitslag gehad.
  Als je wel borstvoeding wil en kan geven: ook prima. Maar ik vind het ook niet gepast om een moeder een kind van 3 te zien voeden (ik ben sowieso niet zo van het voeden in het openbaar, zonder doek ofzo). Ik kan me er eerlijk gezegd ook helemaal niets bij voorstellen en onbekend maakt…juist ja.
  Al dan niet borstvoeden blijft een controversieel onderwerp en heel erg nauw verbonden met emoties. Alle vrouwen hebben daar sterke gevoelens bij. Dan zijn al die heftige reacties toch niet zo raar. Behoorlijk naief van het Kenniscentrum als ze dat ‘niet zo bedoeld hebben’.

 58. Mickey Flouse zegt: 07-09-11 om 20:44

  Ik ben in verband met mijn studie met name geïnteresseerd in het juridisch aspect:
  Wat ik me afvraag is tot welke leeftijd men borstvoeding kan krijgen, zonder dat het strafbaar wordt.
  Tot hoeveel jaar na de geboorte blijft moedermelk trouwens aangevoerd worden?
  En zit er verschil in smaak tussen de linker- en rechterborst?
  Geeft een grote borst meer melk dan een kleine?
  Is moedermelk ook op volwassen leeftijd gezond, net als koemelk?
  Graag zou ik hier antwoord op willen hebben.
  Bvd.

 59. Ineke Gerritsen zegt: 07-09-11 om 20:45

  Ik heb met grote verbazing de beelden in het nos journaal gezien. Ik vind het walgelijk om te zien dat deze kleuter nog aan de borst hangt.
  Zelf heb ik mijn kinderen borstvoeding gegeven en ben er ook zeker een voorstander van.
  Tot aan de leeftijd van een jaar vind ik het dan ook normaal.
  Daarna echter niet meer.
  Het roept bij mij walging op en een heel naar beeld en gedachte.
  Hoe VERZIN je ziets.?????????

  Ineke Gerritsen.

 60. nena zegt: 07-09-11 om 20:45

  Iedereen zijn eigen keuze! Zelf geef ik inmiddels twee jaar aan mijn ene kind borstvoeding, en vijf maanden aan mijn jongste kind. Melk zat! Waar ik soms wél erg simpel van wordt is het gestaar wanneer ik mijn oudste voeding geef. Ik Vind het jammer dat het vanzelf sprekend is dat je een fles geeft in plaats van een borst.

 61. astrid zegt: 07-09-11 om 20:45

  Zelf heb ik niet kunnen borstvoeden. Vond ik jammer maar ik ben ook een kind die groot geworden is met de fles.
  Ik ben blij dat kunstvoeding bestaat. volgende kindje ga ik wel weer proberen om borst te voeden.
  Mijn zusje heeft allebei haar kindjes tot drie jaar borstgevoed.
  Ik ben blij voor haar maar voel me er echt niet minder om dat ik het niet kon. Dat komt omdat ik weet dat kunstvoeding in Europa prima is
  Maar ik vind wel dat je eerst borstvoeding moet proberen. Zo ver ik weet kunnen vrouwen zoals ik die niet borst kunnen voeden echt wel de weg naar de kunstvoeding vinden. Consultatiebureau’s adviseren
  wel in zo’n situatie is mijn ervaring. Ik heb het niet gemist dat de kunstvoeding niet zo gepromoot werd daardoor heb ik de mogelijkheid gehad om borstvoeden een kans te geven.

  .

 62. Annie zegt: 07-09-11 om 20:45

  “kinderen die langer borstvoeding krijgen zouden een beter immuunsysteem hebben en minder vaak ziek zijn.” mijn zusje heeft 5 kinderen borstvoeding gegeven en die zijn met grote regelmaat ziek. mijn 2 kinderen hebben helemaal geen borstvoeding gehad (omdat het niet ging en tot enorme drama’s leidde) en hebben nog nooit iets gehad. als het 5-jarige kind in het filmpje “tiet zat” mijn kind was, zou ik me ernstig zorgen maken over de beperkte wijze van praten. een gevolg van kleinhouden??

 63. ETV zegt: 07-09-11 om 20:46

  “Een vogel geeft haar jongen te eten totdat ze kunnen vliegen en zelf voor hun eten kunnen zorgen. Dat lijkt mij een heel gezonde en natuurlijke houding.”
  Ik kan het hier niet meer mee eens zijn dan dat ik al ben! Dus borstvoeden tot 18 jaar wordt de nieuwe norm! Op het moment dat mijn zoon de keuken inloopt om zelf een ei te bakken zal ik gaan nadenken over stoppen, beloofd. Ik vermoed alleen dat hij tegen die tijd een jaar of 10 zal zijn en we al jaren gestopt zijn met voeden.
  Even zonder gekheid, onze zoon is 13 maanden en zowel mijn man als ikzelf als onze zoon genieten hier nog van en gaan hier nu nog mee verder. Wanneer 1 van de partijen het niet meer prettig vind zullen wij gaan kijken naar of het dan in het belang van ons gezin is om te stoppen. We zouden borstvoeding niet meer als “extraatje” moeten zien, maar als de norm. Gewoon, het is normaal om borstvoeding te geven. Ik denk dat als we die gedachtekronkel om kunnen zetten (dat kunstvoeding normaal zou zijn) dat we dan al een heel eind op weg zijn. Nu niet denken dat ik tegen kunstvoeding ben. Doordat het 10 dagen duurde voordat de voeding bij mij volledig op gang was moest onze zoon bijgevoed worden met kunstvoeding, ik ben dankbaar dat het bestaat voor waar het echt nodig is.

 64. gerrie zegt: 07-09-11 om 20:46

  Het maakt mij niets uit hoe lang moeders hen kinderen borstvoeding geven, maar ik hoef het niet te zien, nocht op het journaal, verjaardagen of andere openbare gelegenheden.

 65. De gekste dingen vinden wij normaal en moeten we normaal vinden.
  Topless zonnen, de sauna en dingen als vernieling en schuttingtaal.
  Maar zoiets moois en puurs als borstvoeding geven daar schrikken we van en kan, sterker nog, toch echt niet in het openbaar laat staan wanneer het kind een dreumes is.

  Kom weer eens met beide benen op de grond mensen.
  Borsten zijn op de eerste plaatst voor het voeden van een kind en zie het los van seksualiteit.

 66. Heb 2 dochters 35 en 37 jaar, het was voor mij voor de geboorte al duidelijk dat ik geen borstvoeding wou geven het stond mij n.l verschrikkelijk tegen dat uren zitten met sabbelend kind aan mijn borst. Mijn dochters zijn als heel gezonde kinderen opgegroeid dus volgens heeft die borstvoeding nauwelijks toegevoegde waarde.
  Wat mij verschrikkelijk stoort is dat die borstvoedende vrouwen maar te pas en te onpas die tiet bloot gooien en dat als je ergens lekker zit je tegen dat grote bruine oog aan zit te kijken een voedende tiet ziet er niet erg smakelijk uit. Maar ja alles moet kunnen tegenwoordig net zoals het publiekelijk tonen van een blote zwangere buik.

 67. Sandra zegt: 07-09-11 om 20:50

  Dat hele borsvoedingsverhaal bij oudere kinderen is helemaal niet zo spannend. Ik zie moeders die met volle liefde en overtuiging hun kind grootbrengen. Lijkt me prima. Laatst zag ik een moeder met een baby aan de borst, sigaret in de ene hand en een biertje in de andere…
  Dat lijkt me dan weer niet zo best. Een van de huidige ontwikkeling is ook dat minimaal 1 op de 125 kinderen van hoger opgeleiden wordt geboren met alcoholschade, omdat ‘je zogenaamd de eerste weken niet weet dat je zwanger bent’, Yeah right, bloemetjes en bijtjes, lekker egoistisch.

  K zou t wel volledig stil houden op school als ik die moeders was, een bijnaam tot en met groep 8 lijkt me niet nodig.

  Voor iedereen een gelukkig en gezond leven gewenst!

 68. barbara zegt: 07-09-11 om 20:50

  Het onderwerp roept bij mij eigenlijk alleen maar vragen op.Indien het puur gaat om de voedingsstoffen, waarom wordt de moedermelk dan niet gewoon gekolfd en in een glaasje gestopt? Ook ben ik altijd in de veronderstelling geweest dat de moedermelk zich vanzelf aanpast aan de behoefte van de zuigeling. Hoe zit dat dan als je 3 kinderen van verschillende leeftijden aan de borst hebt? Persoonlijk ligt mijn voorkeur bij de wetenschap. Indien een kind het zelf aan kan maken, dan zie ik niet het ‘nut’ van voeden tot een jaar of 6. Indien de campagne bedoelt is om de acceptatie in de maatschappij voor moeders die hier wel voor kiezen te vergroten, dan zouden ze het anders aan moeten pakken en dus niet vanuit de medische hoek.

 69. Henk zegt: 07-09-11 om 20:54

  Da’s flink slikken voor de man.

 70. Elisabeth zegt: 07-09-11 om 20:55

  Oh, alsjeblief, alsjeblief, hou op met wélles, níetes!! En met oordelen of het wél of níet goed is voor peuters. Of met meningen over vrouwen die na een week opgeven. Zorg voor goede voorlichting en hulp zodat het makkelijker wordt, en – nou ja, die kunstvoeding is er al voor als het tóch mis gaat. En respecteer ieders keuze!

 71. Caroline zegt: 07-09-11 om 20:57

  Nog borstvoeding geven als je kind al 3 jaar of zelfs 4 of 5 jaar is, vind ik persoonlijk niet kunnen.
  Ik heb het idee dat het dan meer een behoefte is vanuit de moeder dan vanuit het kind zelf.
  En hoe zit het met spraak??!!
  Ik ben wel benieuwd wat een logopediste ervan vindt. Blijft de spraak dan niet achter?
  Het consultatiebureau wil kinderen zelfs al voor hun eerste jaar uit een gewone beker laten drinken ivm spraak.
  Het argument dat een mensenaap zijn jong tot 3 jaar voed lijkt mij een bevestiging dat nergens ter wereld een ander dier of mens is, die zijn jong voed tot 4 of 5 jaar.
  Ik heb zelf mijn dochtertje ook borstvoeding gegeven en wil de aankomende baby ook borstvoeding geven.
  Het liefst tot 1 jaar oud.
  Maar in Nederland heb je 16 weken verlof en dan moet je weer aan het werk. Bij mij lukte kolven niet goed. Op mijn vrije dagen was ik de hele dag bezig om melk bij elkaar te kolven, geen doen dus!
  Ik ben zeker wel voorstander van borstvoeding, maar of het ethisch verantwoord is om een kind tot kleuterleeftijd borstvoeding te blijven geven, vraag ik me af!

 72. vrije filosoof zegt: 07-09-11 om 20:57

  Vreselijk om een wetenschappelijk onderzoeker een wellicht zo iets gezond iets wellicht, puur op voorhand haast afwijst als axcuus het eventueel kunnen scheppen van schuld gevoelens bij anderen.Beeeeeelachelijk.
  Nou voer dan geen oorlog elders meer met jullie ministeries in mijn naam want ik ben zwaar gekwetst daardoor,dus onmiddellijk stoppen!!!

  Verder; wat móói om te zien van dat broertje en zusje dat ze de borst DELEN. Wellicht schept borstvoeding op die wijze wel een sociaal pedagogisch wetenschappelijk bewezen maatschappij???

 73. Anna zegt: 07-09-11 om 20:59

  Ik ben er zeker van dat er voor elke vrouw de juiste keuze bestaat.Welke keuze dat ook is,want zolang het haar eigen keuze is is het de juiste…Toch kon het mij,moeder van 3,net niet ontgaan dat ook ik een golf van walging door mijn lijf voelde gaan bij het zien van de beelden van een 5 jarige aan de borst……..Maar het was niet de borstvoeding die de walging opwekte,het was de aanblik van een groot kind dat aan de borst zuigt….Zou ze de voeding kolven en geven,zou het veel minder emotie losmaken….Zulke grote kinderen zijn,ondanks dat ze nog klein zijn,al echte flinke mensjes met een mening en een eigen plek op school etc……Nee,voor mij geen borstvoeding meer na een jaar….Maar voor hun die het wel fijn vinden,lekker je ding blijven doen,probeer het enkel wat prive te houden ,want ik denk dat het de aanblik is die de walging veroorzaakt,niet de voeding………………

 74. Femke zegt: 07-09-11 om 20:59

  Hartstikke goed deze campagne. Iedereen heeft het tegenwoordig over gezondheid. Borstvoeden is heel gezond, zowel voor moeder (minder kans op borstkanker) als voor kind! Laten we het meer gewoon gaan vinden om kinderen tot op latere leeftijd te voeden en dit via deze weg stimuleren.
  Als verloskundige zie ik dat vrouwen wel bij heel weinig tegenslag overgaan naar flesvoeding. Een beetje meer moeite voor de gezondheid van je kind is wel op zijn plaats!

 75. Carla zegt: 07-09-11 om 21:00

  Zoveel oordelen over de ander, en met name over de langvoedende moeder. Tuurlijk is het niet de bedoeling dat moeders waarbij het voeden niet lukt een schuldgevoel te geven. Integendeel, juist goede voorlichting en begeleiding, welke zo vaak mist gaat vanuit de aangewezen gezondheidszorg, moet er voor zorgen dat het of wel slaagt of anders gekozen wordt met aleen dat wat voor de moeder goed voelt. Maar voor de langvoedende moeder zou het ook zo fijn als zij geen schuldgevoel aangepraat wordt en zich steeds moet verweren tegen zoveel belachelijke uitspraken. Daarom is deze film gemaakt. Het is ok om je kind lang te voeden, al is het alleen al omdat het gewoon goed voelt, net als dat het ok is wanneer je niet zelf of kunt voeden omdat dat beter voelt. Geen oordelen maar waardering voor elke moeder, want alleen een moeder doet wat zij denkt dat goed is voor haar kind. Mijn kind lang voeden is iets van hem en mij, en voor ons is het goed.

 76. Ik vond het filmpje vreselijk om te zien, bijna mensonterend. Je bent als moeder toch geen melkfabriek of koe?

 77. Jerr zegt: 07-09-11 om 21:03

  Ik vraag mij af wat Darwin op dit topic zou schrijven. Verder ben ik van mening dat elk pasgeboren kind op zijn minst 6 mnd borstvoeding zou moeten ontvangen van de moeder en vind ik dat er een verandering van voedingspatroon komt bij de leeftijdsfase waar het kind tanden krijgt, Verder vind ik dat ouders vrij in hun keuze moeten worden gelaten of ze nou wel lang of kort doorgaan met borstvoeding. Waar het kunstvoeding betreft ben ik het eens met Jessica dat dit door de verzekering vergoed zou moeten worden, kunstvoeding is er trouwens gekomen door gevallen die duiden op een medische achtergrond, ondervoeding agv sociale situaties en in de tijdgeest van nu is het geven ervan eerder luxe dan uitzondering waar het normale gezonde stiuaties van moeder en kind betreft. Verder vind ik dat iedere moeder hierin het laatste woord mag hebben zonder enige vorm van verder oordeel. My 2 cts.

 78. vrije filosoof zegt: 07-09-11 om 21:05

  Veel mensen snappen niet dat die jonge van 5 de borst nog krijgt náást zijn boterham met pindakaas.

  Wel de info correct verwerken gell?

 79. Tjonge, waar bemoeien we ons mee? Hoewel ik zeker weet dat borstvoeding voordelen heeft, is het gelukkig zo dat iedereen zijn eigen keuzes moet maken. Als je weer moet gaan werken, is almaar kolven (waar? op de w.c.?) ook niet alles. Als moeder en kind het prettig vinden, mag borstvoeding zolang ze het willen, toch? Maar je moet ook niet oordelen over mensen die dat niet willen of kunnen, zelfs niet over de keuze om het helemaall niet te willen of te kunnen.

 80. maria zegt: 07-09-11 om 21:05

  Doe wat je wilt maar een kind van 5 jaar of ouder aan de borst van z’n moeder vind ik geen leuk gezicht, als de moeder van “Drinkie” het zo belangrijk vindt moet ze het fijn in de privesfeer laten, daar hoort dit thuis en niet op de tv. Het kind heeft er recht op de opvoeding te krijgen die bij zijn of haar leeftijd hoort.

 81. Jerr zegt: 07-09-11 om 21:07

  add.
  Wat zou een Chimpanseemoeder hier schrijven?

 82. Eva zegt: 07-09-11 om 21:07

  Weet je wat ik het ergst vindt in deze discussie?? Dat een aantal vrouwen zichzelf zo op de borst (haha) slaat omdat ze zo vreselijk goed zijn dat ze ondanks tegenslag door zijn gegaan met borstvoeding geven. Zou het niet leuk zijn om te onderzoeken waar dat gedrag vandaan komt dan een, in mijn ogen, vrij zinloze campagne en discussie te voeren?? Zou dat ook iets te maken hebben met borstvoeding??

 83. Charlotte zegt: 07-09-11 om 21:09

  Jammer dat het NOS Journaal niet het gehele filmpje over borstvoeding heeft uitgezonden (zoals te zien op de website) maar slechts een gedeelte ervan.
  De professor zorgde nu namelijk voor de nodige verwarring door te beweren dat het langvoeden geen gunstig effect heeft op de gezondheid. In Nederland heet het namelijk al langvoeden als je langer dan 6 maanden (!) borstvoeding geeft! De WHO adviseert om ieder kind 2 jaar borstvoeding te geven ongeacht het werelddeel waar het geboren wordt.

 84. Citaat van ‘Jessica zegt: 07-09-11 om 13:33: Ik snap ook niet dat er een discussie is. Alle baby’s krijgen borstvoeding en als dat niet lukt kunstvoeding. Kunstvoeding is per definitie slechter dan borstvoeding, het is immers niet natuurlijk, maar nagebootst.’

  1) Niet alle baby’s krijgen borstvoeding Jessica, ik ken genoeg mensen die vanaf de allereerste ademtocht van hun kind flesvoeding geven. 2) Per welke definitie is kunstvoeding slechter dan borstvoeding? Er is geen definitie voor…

  Zelf heb ik 2 kinderen. Tijdens de eerste zwangerschap heb ik op de vraag van de verloskundige geantwoord dat ik twijfelde tussen borst- of kunstvoeding. Dat had ik niet moeten doen! Ik heb 8 maanden gezeur gehad over de voordelen van borstvoeding, waarbij als laatste argument geld werd gebruikt. Beetje jammer. Bij de zwangerschap van nummer 2 heb ik voor het gemak gezegd dat ik borstvoeding wilde geven. Nooit meer zeurende mensen gehad die zeiden dat ik het verkeerd deed. Dit lijkt mij toch wel sprekend voor borstvoedingsmaffia. Beide baby’s heb ik een tijdje borstvoeding gegeven. Bij de eerste ging het al vrij snel mis. De baby lag een tijdje in het ziekenhuis, waar ik slecht begeleid werd omdat er geen geld is om kersverse moeders en hun melk wat beter op gang te helpen. Achteraf bleek dat de baby zijn sleutelbeen gebroken had, naast een hypo en geelzucht. Dat voedt niet makkelijk. Thuis deed ik mijn best om te kolven, waardoor ik zoveel melk had dat de baby het niet weg kon drinken. Na een maand gedoe ben ik overgestapt op kunstvoeding. Ik heb me dik een half jaar ellendig gevoeld omdat ik had gefaald in het geven van borstvoeding en me daardoor een slechte moeder voor de baby voelde en een slechte vrouw voor mijn man. Natuurlijk is dat niet nodig, maar je zit nu eenmaal vol met hormonen, die je niet helemaal meer rationeel doen denken en dan heb je ook nog het gezeur van allerlei mensen die zich met jou en je baby gaan bemoeien en zeggen dat kunstvoeding minder is dan de borst.

  Bij de tweede baby heb ik stug volgehouden, omdat ik ook vind dat borstvoeding gezond en natuurlijk is. Het ging best goed, maar de baby kreeg reflux. Weet je hoe ellendig het is om je kind te zien kotsen aan je borst?! Baby’s met reflux kunnen veel pijn hebben agv het maagzuur wat de slokdarm flink kan irriteren. Na 7 weken (en dus ook na alle regeldagen) was de borstvoeding gewoon op. Heb van fulltime borstvoeding in 2 dagen kunnen afbouwen naar fulltime kunstvoeding. Dus, Noortje Vriends uit Zwitserland, er zitten echt wel wat haken en ogen aan ‘natuurlijke borstvoeding’.

  Er zullen ook ongetwijfeld baby’s sterven in minder ontwikkelde landen zonder Nestle en Friso, omdat hun moeder geen borstvoeding heeft of kan geven. Daar hoor je de borstvoedingsmensen niet over, want dat is niet goed. Dat past niet in hun mooie roze plaatje. En het zou ook zo maar kunnen dat er misschien minnen in de omloop zijn, die moeders helpen om hun kindje te laten overleven omdat zij zelf geen borstvoeding kunnen geven.

  Beide partijen zullen nogal zwartwit de feiten voor en tegen hun argument laten zien, gewoon omdat ze gelijk willen hebben. Wel kan ik je vertellen dat mensen die kunstvoeding geven aan hun baby een schuldgevoel wordt aangepraat door vrouwen die wel borstvoeding geven, omdat ik dit overal om me heen zie gebeuren.

  WHO en Unicef promoten borstvoeding. Fijn voor de baby, maar ook heel fijn voor de moeder, omdat mn. in ontwikkelingslanden er weinig alternatieven zijn om niet zwanger te worden. De pil is niet zo algemeen verkrijgbaar (en te betalen) als in westerse landen. Borstvoeding dient daar voor een groot deel ook als anti-conceptie.

 85. Femke zegt: 07-09-11 om 20:59
  Als verloskundige zie ik dat vrouwen wel bij heel weinig tegenslag overgaan naar flesvoeding. Een beetje meer moeite voor de gezondheid van je kind is wel op zijn plaats!

  Beste Femke, hier worden mensen boos om! Wat een flauwe kul om te suggeren dat mensen die kunstvoeding geven niet het beste met hun kind voor hebben. Dit is ongetwijfeld niet wat je bedoeld, maar dan moet je het beter opschrijven. Kijk, daarom heet dit borstvoedingsmaffia. Er zijn veel meer manieren om ervoor te zorgen dat je kind gezond blijft. Ziek worden kinderen toch wel, en dat is best goed voor hun afweersysteem..

 86. R. Dijkstra zegt: 07-09-11 om 21:19

  Heb zelf mijn zoon 2 jaar borstvoeding gegeven naast andere voeding later nu 35 jaar geleden. Was in India geweest en zag dat het daar normaal was dat kinderen van vijf ook af en toe nog een slokje namen. Dat kinderen daardoor meer afhankelijk worden van de moeder, mijn zoon is nooit met de auto naar school gebracht, had trouwens geen auto en ook geen rijbewijs. Mijn zoon is bepaald geen watje geworden. Dat mensen een normale moederbinding als een gevaar zien, vindt ik juist heel eng. Ik denk, dat dat de oorzaak is van heel veel ellende. Dat mensen later niet meer bij hun gevoelens kunnen komen. Ik heb in een boek gelezen “de wereld van Wellnes”, dat borstvoeding geven ook een diepe emotionele betekenis heeft. Dat statistisch bewezen scheen te zijn, dat kinderen die borstvoeding hebben gehad, later minder gauw in de criminaliteit terecht komen. Je schijnt ook minder kans te hebben op borstkanker als je borstvoeding hebt gegeven. In bepaalde landen, zoals India komt het bijna niet voor.

 87. marijke zegt: 07-09-11 om 21:19

  Wat grappig dat er zo’n discussie onstaat nav een kort filmpje over borstvoeding. Gaan we nu ook elke keer een discussie starten wanneer we een reclamefilmpje zien over kunstvoeding?

  Mijn zoontje van 5 jaar krijgt nog elke avond moedermelk. Hij wil dat graag zelf, hij heeft namelijk ruggegraat genoeg om dat zelf aan te geven en ik vind het prima. We provocere niet, in het openbaar drinkt hij liever een glaasje ranja. Ook wordt hij niet gepest op school. net als alle andere kinderen vindt mijn zoontje het helemaal niet interessant om zijn vriendjes te vertellen wat hij de vorige avond gedronken heeft.

  Zou moedermelk op 5-jarige leeftijd geen toegevoegde waarde hebben> Geen idee, maar who cares? Mijn zoontjhe vindt het gewoon lekker smaken, en fijn om bij zijn mama te drinken. Iedereen geeft zijn kind toch koekjes en snoepjes? Gaan we daar ook massaal mee stoppen dan? Daar zit toch ook geen voedingswaarde in?

 88. Ik vond dat jongetje die in het item in het journaal bij die moeder dronk qua taalniveau nou niet zo goed overkomen; het leek net of ik mijn zoontje van 2 hoorde praten (melkie drinken).

 89. Harry zegt: 07-09-11 om 21:21

  Echt onzin wat die hoogleraar zei, dat borstvoeding geen voordeel heeft voor de afweer of woorden van gelijke strekking. Toevallig heb ik er een beetje verstand van. Bijvoorbeeld in het boek Immunologie, geschreven door Rijkers/Kroese en nog 6 andere doctoren op het gebied van immunologie raakt men niet uitgesproken over de voordelen van borstvoeding op het immuunsysteem. Zo zorgt borstvoeding voor een betere darmflora, is dus ook afweer. Ik citeer een professor:
  ‘Moeder melk is een belangrijke bron van SIgA en van antimicrobiële factoren en ondersteunt ontwikkeling van het immuunsysteem van het pasgeboren kind’

  Daarnaast is er in pubmed een tsunami aan onderzoek te vinden die ondersteunt dat moedermelk een verlaagde kans geeft op allergie en auto-immuunziekten.
  Nog een citaat: ‘Moederlijke antilichamen die overgedragen zijn via de placenta en via de moedermelk zijn dus een belangkijke ondersteunende factor in de afweer van de pasgeborenen’

  Nog een citaat:
  ‘Voor de neonaat is moedermelk van groot belang om de afweer te ondersteunen. Moedermelk bevat antilichamen. Vooral van de IgA klasse. Deze antilichamen gaan hechting van pathogene micro organismes aan slijmvliesen tegen waardoor invasie wordt voorkomen’.
  ‘Het lactoferrine, lysozym en B-deficinen in moedermelk hebben antibacteriele effecten (zie hfdstk 2 en 9) Cytokinen en groeifactoren in moedermelk versterken de barrierefunctie van het darmepitheel. Daarnaast bevat moedermelk een groot aantal suikerverbindingen (ten minste 80 verschillende) die de groei van bifidobacterieËn en lactobacillen in de darm van de baby bevorderen. Dit draagt bij aan de vorming van een gebalanceerde darmmicrobiota’

  De reden dat de hoogleraar zo negatief is is waarschijnlijk gelegen in het feit dat vooral alternatief denkende mensen en critici van het vaccinatiebeleid borstvoeding propaganderen. Dit mag geen reden zijn om onwaarheden de ether in te slingeren . De hoogleraar moet eerst eens in pubmed rondneuzen. Dan zal hij zien dat wetenschap de voordelen van moedermelk voor de afweer wel degelijk ondersteunt.Moedermelk beschermt niet alleen tegen infecties maar ook tegen afweerziekten waaronder de atopische ziekten die misschien ook oorzaak is van de stijging van ADHD en voor een deel autisme.

  Een gemiste kans van de NOS dit item.

 90. annemieke zegt: 07-09-11 om 21:23

  Ik vind het belachelijk, een jaar tot anderhalf ok maar dan wordt het tijd om je kind zelfstandig te leren eten en drinken. Of ik het leuk vind om te zien, lijkt me niet relevant maar wat ik me wel afvraag is voor wie het vooral fijn is? Gezellig op de bank zitten met een glaasje appelsap is ook heel goed voor de band hoor, laat die tiet maar gewoon in die bh als je kind al 5 jaar is. En dat hele gedoe over die borstvoeding vind ik zwaar overdreven. Het is ieders keuze maar ik denk niet dat kinderen die een fles hebben gekregen (de mijne in ieder geval niet) veel vaker ziek zijn. Sterker nog………

 91. Roos zegt: 07-09-11 om 21:24

  Dat borstvoeding werkt als anti-conceptie is onzin!
  of het moet al zijn dat je partner je niet meer ziet als geliefde maar als melkkoe.

 92. Barbara zegt: 07-09-11 om 21:28

  Even voor de goede orde. Hoe meer een kind vastvoedsel gaat eten hoeminder vaak het om moedermelk zal vragen. De component ‘voeding’ wordt dus steeds minder belangrijk. Dat is ook niet de reden dat ik (laat ik niet voor anderen praten) doorgegaan ben met borstvoeding geven. Mijn dochter is na 4 jaar bv écht geen afhankelijk watje geworden, in tegendeel zelfs ze is zelfstandig en weet zich goed staande te houden in de wereld. Nou weet ikniet of dat te danken is aan de bv maar het heeft haar iig niet gehinderd in haar ontwikkeling. Om even aan te geven dat het niet alleen mijn keus was; mijn zoon is na 2 jaar drie maanden gestopt met bij mij drinken.
  @ mickey Flouse
  -Moedermelk aanmaken is een kwestie van vraag en aanbod, zolang er vraag is (zolang het kind drinkt) is er aanbod?
  -Er zit geen verschil in smaak tussen de linker- en rechterborst?
  De grote van de borst heeft geen invloed op het totaal van de melkaanmaak, wel kan het zijn dat er per keer meer of minder melk beschikbaar is (dan moet een moeder met kleinere borsten misschien iets vaker voeden dan een moeder met grotere borsten. Maar dit verschil is niet heel groot
  Is moedermelk ook op volwassen leeftijd gezond, net als koemelk?- volgens mij mist een volwassene een bepaald enzym in de darmen om melk af te breken, zowel mensenmelk als koemelk.

  —-
  En een peuter voeden raar? Waarom staat er dan naast de babyvoeding ook peutermelk gemaakt van koemelk? De reclame van de kunstvoedingsindustrie laat je weten dat het afweersysteem van je peuter nog wel wat hulp kan gebruiken en dat moet dat kind dan halen uit iets wat flink bewerkt is in een fabriek? omgekeerde wereld in mijn ogen.
  Ik kijk ook niet graag naar grote kinderen aan de borst maar ik vind wel dat langvoeden zeker waardevol is voor zowel moeder als kind (en vader)

 93. Margot zegt: 07-09-11 om 21:28

  Ik snap ook niet zo goed waarom deze hele campagne nodig is. Ze slaan volgens mij de plank ook helemaal mis, aangezien ik (pro-borstvoeding tot 1 à 2 jaar, zit momenteel met een baby aan de borst) het vies vond om te zien. Dat jongetje was nou ook niet echt een goed voorbeeld (hij praatte slecht en hij leek me heel wat jonger dan ‘bijna 5′). Leuk voor die vrouwen en kinderen dat ze dit doen, maar val mij er niet mee lastig en ik denk echt dat er morgen meer mensen zijn die er negatief over zullen spreken (in plaats van het door de makers beoogde effect).

 94. Vincent zegt: 07-09-11 om 21:31

  Mijn vrouw Ellen geeft al ruim 6 jaar onafgebroken borstvoeding aan onze 3 kinderen op rij. Ze diende te stoppen met borstvoeding van het ene kind als ze tegen het einde vd zwangerschap liep. Onze jongste is nu 2 jaar oud en krijgt uiteraard nog borstvoeding. Ik ben heel trots op haar en steun haar in haar borstvoedingsprincipes !

 95. marijke zegt: 07-09-11 om 21:31

  annemieke, waarom denk je dat kleuters die borstvoeding krijgen niet zelfstandig zouden kunnen eten en drinken? Denk je nou echt dat ze niks te eten krijgen???

 96. Judith zegt: 07-09-11 om 21:32

  Een film zoals deze geeft aan dat er een taboe ligt op de optie om niet te stoppen met borstvoeden nadat een kind zes maanden is, en dat langer voeden weldegelijk kan en hoe dat dan in zijn werk gaat. Daarmee levert de film interessante informatie mensen die zich afvragen of langer voeden kan, mag en hoe dat dan gaat of werkt.
  Mijns inziens is de film niet bedoeld om mensen ertoe aan te sporen borstvoeding te gaan geven of ze schuldgevoelens aan te praten over de keuze wat betreft de voeding van hun kind. Er wordt immers aangegeven dat het niet schadelijk is je kind langer te voeden dan zes maanden, niet dat het schadelijk is te stoppen met voeden na zes maanden.
  Dat men zich voelt aangevallen in hun gemaakte keuze is iets wat bij zoiets belangrijks als voeding van je kind bijna onoverkomelijk (b)lijkt. Ik ga er van uit dat ouders met heel hun verstand en hart kiezen voor welke voeding dan ook, en daar achter staan. En dat daarmee de gekozen voeding de beste voeding voor hun kind, op dat moment, in die situatie is. Of dat de wetenschap, verdeelde(!) medische wereld of omgeving het dan daar mee eens is zou niet moeten uitmaken, maar helaas maakt het wel onzeker. Onzeker genoeg om soms besluiten te maken waar je later je van kan afvragen of het je besluit was geweest als je meer informatie had gehad. En daarom vind ik deze film een waardevolle toevoeging aan de reeds beschikbare informatie over voeding van een kind ouder dan 6 maanden. Zodat men beter beslagen besluiten kan nemen over zoiets belangrijks als de voeding van je kind.

 97. Wat zijn we weer vriendelijk tegen elkaar..

  citaat: ‘Wanneer na een bevalling volledige borstvoeding wordt gegeven, maakt de moeder een hormoon die de eisprong blokkeert. Gedurende die maanden treedt er geen menstruatie op en is de moeder op natuurlijke wijze beschermd tegen een nieuwe zwangerschap.’ Ik hoef er geen referentie bij te zetten, op te zoeken op internet. Het is niet het middel tegen opnieuw zwanger worden, maar als je niets anders hebt, dan is het beter iets dan niets..

 98. Maartje zegt: 07-09-11 om 21:35

  citaat: Zo worden wij vrouwen wederom gedegradeerd tot zeugen.
  Ik gril van de beelden die ik op tv zag. Ik vermoed zomaar dat deze vrouwen afkomstig zijn uit het oosten des lands en manlief voor het inkomen zorgt.

  Nou nee hoor! Tegenwoordig heeft elke werkgever een kolfplek. Vrouwen kunnen carrière maken, ambities hebben en hun kind lang voeden tegelijk, is mijn ervaring. En ja, ik woon in het oosten van het land. Een zeug voel ik me allerminst, door de borstvoeding zit je namelijk zo weer lekker strak in je vel. ‘Wij vrouwen’ bepalen anno 2011 zelf wat onze keuzes zijn. Ik vermoed zomaar dat u ook vastzit aan een bepaald (verlopen feministisch) beeld, van hoe vrouwen volgens u zouden moeten zijn.

 99. Paulien zegt: 07-09-11 om 21:35

  Het klinkt als: “Pastelkleuren, het mag weer!”

  Van een vriendin geleend: Stel je voor dat een kind zich kan herinneren dat het borstvoeding heeft gehad! Dit kind moet zich dus als hij jongvolwassen is en gaat vrijen, gaan distantieren van die herinnering! Hoe doe je dat?!
  Ik denk dat borstvoeding niet meer nodig is als het kind zelfstandig flesjes en bekers kan gebruiken. Zelfstandigheid bevordert de noodzakelijke afstand die tussen kind en de moeder hoort te ontstaan. In die afstand leert een kind zichzelf ontdekken, mentaal en fysiek. En moeders zijn ook geen melkfabrieken. Zij moeten stoppen met borstvoeding, zodat er ook voor hen de noodzakelijke ruimte ontstaat om zich als moeder verder te ontwikkelen. De ontwikkeling van moederschap gaat gelijk op met de ontwikkeling van het kind. Borstvoeding terwijl het kind 5 is wat mij betreft een teken van een verstoorde ontwikkeling van moeder en kind.

 100. Reactie zegt: 07-09-11 om 21:36

  Ik heb mijn zoontje t/m zijn zesde borstvoeding gegeven.

 101. jelena zegt: 07-09-11 om 21:37

  Jammer, echt jammer, dat juist deze professor, die de meerwaarde van borstvoeding na zes maanden zomaar afdoet als onzin, als onafhankelijke wetenschapper in beeld is gezet. Nutricia (onderdeel van Danone) heeft een hoop geld en lijntjes. Een wetenschappelijke reactie hierop was makkelijk te vinden geweest voor journalist Martijn Bink, maar die moeite heeft hij helaas niet genomen.

  Even voor de mensen die denken dat peuters en kleuters die borstvoeding krijgen niks anders te eten of te drinken krijgen: na zes maanden begin je met bijvoeding. En vanaf dan krijg je wat alle ouders van kleine kinderen hebben: eten op de muren en de vloer, bekers die omgaan. Ze eten gewoon mee. Moedermelk kan nog tot 75% van de behoefte voorzien tot ongeveer een jaar. Daarna neemt het verder af, maar heeft welzeker nog een toegevoegde waarde. Kort door de bocht: antistoffen, geborgenheid.

  Mijn dochtertje is nu ruim twee en drinkt ‘s ochtends bij het opstaan en ‘s avonds voor het slapen gaan. Zo worden we samen rustig wakker en komt ze tot rust voor het slapen gaan. Werkt perfect. Met tandjes/kiezen, virussen en andere perikelen waardoor ze niet wil eten, krijgt ze toch wat binnen terwijl ze zich tegelijkertijd geborgen voelt. Hoe lang we door zullen gaan zien we wel. Ik verwacht in elk geval geen afhankelijke puber die op 14-jarige leeftijd bij het zien van een blaadje sla haar bord huilend van zich afschuift en mompelt “mama drinken” waarna ze mijn shirt omhoog trekt.

  Chapeau voor Anne Hofstede! Ik vind het belangrijk dat zij laat zien dat langvoeden kan, en ik vind het fantastisch om alle publiciteit erom heen te zien. Laat iedereen erover nadenken. En misschien komt er zelfs nog een wetenschappelijke discussie uit voort. Laat de heer Sauer intussen maar aantonen dat de drankjes voor de dreumessen, peuters en kleuters (steeds meer aangepast op leeftijd, wow!) *beter* zijn dan borstvoeding.

 102. Roos zegt: 07-09-11 om 21:38

  van http://www.ouder.nl
  “Ik ben 3 keer zonder problemen tijdens de borstvoeding zwanger geworden. Mijn langste wachttijd tot ik zwanger was, was 5 maanden”

 103. Annemieke zegt: 07-09-11 om 21:39

  Of het nu gezond is of niet: het lijkt wel of die vrouwen in het filmpje het gewoon heerlijk vinden. Een soort zelfbevrediging. Denk ook eens aan je kind! Als andere kinderen dat op school horen worden ze er volgens mij gepest. Dus noem ik het: kindermishandeling!! Te walgelijk voor woorden. (ik ben overigens een sterke voorstander van borstvoeding… tot op bepaalde hoogte dan…)

 104. Anna zegt: 07-09-11 om 21:39

  Mijn oudste met veel gedoe een aantal maanden borstvoeding gegeven, mijn jongste van begin af aan de fles. Wie kwakkelt het meest? Juist, die borstvoeding kreeg..
  Hoezo beter voor de gezondheid???

 105. Sanne zegt: 07-09-11 om 21:40

  Schokkend om te lezen dat er meerder reacties zijn die het (in negatieve zin) hebben over de spraak van ‘het jongetje van bijna 5′. Hij zegt in het stuk dat ik zag welgeteld 1 woord. Hoe kun je op basis daarvan nou iets zinnigs zeggen? Moeten we hem niet eerder dapper noemen omdat hij als 4-jarige iets durft te zeggen in aanwezigheid van een grote camera, een cameraman, geluidsman, etc?

 106. Erik zegt: 07-09-11 om 21:42

  Interessant artikel…Met wat info van het RIVM…

  http://www.borstvoeding.com/be.....bruari.pdf

 107. Echt pervers plaatje…
  Tja, men kan alle onzin verklaren maar het blijft onzin.

 108. Lotte zegt: 07-09-11 om 21:47

  Jaar in jaar, eeuw in eeuw uit, zijn mensen groot geworden met borstvoeding. Wij hebben al jaren is een een alternatief…En dat is toch ook prima?

  Laat mensen vrij om te beslissen, het hangt per persoon af van de situatie. Laat mensen vrij……

 109. Eind jaren 60 / begin jaren 70 was het medisch advies om vooral géén borstvoeding te geven. Deze zou dioxine en pcb’s bevatten, schadelijk voor de baby. Flesvoeding werd aangeprezen. De gezondheid van babies en peuters is er sindsdien op achteruitgegaan.
  Dioxine en pcb’s worden nog steeds genoemd als stoffen die een rol zouden spelen bij het ontstaan van kanker. Is de huidige moedermelk anders van samenstelling?
  Betreffende moeders kregen meestal medicijnen als DES om de vorming van moedermelk te onderdrukken. Jaren later bleek borstkanker vaak voor te komen bij deze vrouwen. Dat wordt toegeschreven aan processen die zich afspelen in de borsten omdat men geen borstvoeding heeft gegeven. Door de eeuwen heen hebben dames uit betere kringen hun babies niet zelf gevoed. Nooit is daaruit toen een verhoogd borstkankerrisico gebleken.
  Wat moeten we met al deze verwarring zaaiende adviezen van als deskundig aangemerkte instanties?

 110. marijke zegt: 07-09-11 om 21:48

  Annemieke, zal ik je mijn adres even geven? Kun je het amk even bellen!

  Sorry hoor, ik ben wel gewend dat mensen het niet begrijpen, en dat vind ik prima. Ik begrijp ook niet alles wat anderen doen. Maar dat je mij van kindermishandeling gaat beschuldigen vind ik echt te ver gaan!
  Is het echt zo moeilijk om elkaar gewoon in zijn waarde te laten?

 111. Mat zegt: 07-09-11 om 21:49

  Goed dat er meer aandacht komt voor borstvoeding. Ook voor voeden in het openbaar, naar mijn inziens gebeurt dit niet veel, omdat vrouwen en hun partners dit niet durven. Jammer.
  En alles is goed of je nu lang of kort borstvoeding geeft. En kunstvoeding geven is ook ok, soms lukt het gewoon niet en stressen komt je gezin ook niet ten goede.
  Wij hebben een zoontje van 10 maanden. Ik geef ook borstvoeding, nu nog zo’n 4 a 5 keer per dag. Gezond, gemakkelijk, rustgevend, vertrouwd en veilig gevoel gevend. Het gaat nog geweldig. Ons zoontje had al met 4 maanden tandjes. Heeft er nu 8. Heeft een periode gehad, dat hij weleens beet, kan gebeuren, maar dat doet hij allang niet meer.
  Kortom als het kan en als het lukt gewoon borstvoeding geven zolang jij en je kindje je er goed bij voelen!!!!!!

 112. elske zegt: 07-09-11 om 21:53

  He bah!!! Houd toch eens op met dat (ver)oordelen.
  Ieder “mens” probeert zijn/haar kind toch naar beste kunnen op te voeden.

  Ik heb mijn beide meiden tot en met een jaar borstvoeding gegeven. En ja het gaat niet altijd van een leien dakje, en je krijgt vervelende opmerkingen. Maar laat mij aub de keuze. Als ik rustig zit te voeden in bv een restaurant laat me dan, mijn kind hoeft dan niet te wachten op de fles of we tot we weer thuis zijn. Van een baby gillend vd honger wordt ook niemand vrolijk hoor.
  Dat ik het er niet vindt uit zien dat iemand zo’n dikke vette rookworst al lopend naar binnen werkt hoeft ik diegene toch niet te vertellen, dan kijk ik wel ergens anders naar.

  Feit is dat een vrouwelijk lichaam zo in elkaar zit dat het in veel gevallen een baby kan voeden. En dat het naar verloop van tijd van veel voedingen naar een of twee voedingen gaat tot het kind de melk niet meer nodig heeft.

  Dus ja petra we zijn wel koeien , we hebben toch niets voor niets die uiers gekregen.
  En borstvoeding en sexualiteit zijn twee verschillende dingen die heel goed samen kunnen gaan. Vraag mijn man maar.

  Het was niet mijn bedoeling om zo fel te worden, maar ik vindt het verschrikkelijk dat we als moeder zo veroordeeld worden, of het kind nou flesvoeding of borstvoeding krijgt. Of je nu thuisblijft of werkt. Heeft het wel de goede kleren… Ach jee die moeder maakt ook haar tuin niet goed schoon, het zal thuis wel een bende zijn, etc. etc.

  Wat ik bedoel te zeggen is dat we beter elkaar kunnen ondersteunen en elkaar in je waarde te laten.
  Dan pas krijg je een sociale maatschappij, want kinderen leren door het voorbeeld wat ze krijgen. En van wat ik nu zie, lees, hoor en ervaar zie ik een hele andere boodschap.

  Ik ben blij dat er kunstvoeding is en dat we die keuze hebben. Maar voor mij werkt borstvoeding het beste, en ik zou het zeer waarderen als ik daar niet op veroordeeld wordt.

 113. Reactie zegt: 07-09-11 om 21:55

  Ik heb mijn zoontje t/m zijn zesde borstvoeding gegeven. Dit bericht werd net geweerd. Waarom? Moeten we alleen maar luisteren naar kritiek?

 114. Lies zegt: 07-09-11 om 21:56

  Laat elkaar nou.

  Ik geloof dat moedermelk veel meer bevat dan we beseffen.
  Bijvoorbeeld donormelk voor kankerpatiënten?
  Of verminderd risico op NEC bij prematuren.

  Ik zie t maar zo, bij groente weet je ook dat vers t beste is maar in n potje zit ook goede voeding.
  Doe waar je je goed bij voelt en waar je kindje het het beste op doet!
  Geniet!

 115. Margot zegt: 07-09-11 om 21:57

  @ Sanne, 21:40: het was niet mijn bedoeling om dat jochie af te kraken, ik vind alleen dat hij niet past bij het beeld dat ze proberen te schetsen (namelijk dat lang voeden niet schadelijk is voor de ontwikkeling van het kind). Mijn zoon van net 2 praat een stuk duidelIjker. En als ik toch bezig ben: het was waarschijnlijk ook beter als ze wat leukere (jongere, mooiere) vrouwen hadden gebruikt in de film. Jammer, maar dat doet er echt toe, mensen baseren hun mening daar op. Ik weet echt zeker dat deze promotie meer kwaad dan Lex heeft gedaan, het zal voor veel mensen een bevestiging van hun vooroordelen zijn.

 116. Margot zegt: 07-09-11 om 21:57

  @ Sanne, 21:40: het was niet mijn bedoeling om dat jochie af te kraken, ik vind alleen dat hij niet past bij het beeld dat ze proberen te schetsen (namelijk dat lang voeden niet schadelijk is voor de ontwikkeling van het kind). Mijn zoon van net 2 praat een stuk duidelIjker. En als ik toch bezig ben: het was waarschijnlijk ook beter als ze wat leukere (jongere, mooiere) vrouwen hadden gebruikt in de film. Jammer, maar dat doet er echt toe, mensen baseren hun mening daar op. Ik weet echt zeker dat deze promotie meer kwaad dan goed heeft gedaan, het zal voor veel mensen een bevestiging van hun vooroordelen zijn.

 117. marijke zegt: 07-09-11 om 21:59

  Margot: ik wist het! Ze hadden mij als een jonge hinde door het beeld moeten laten huppelen! ;)

 118. Paulien F zegt: 07-09-11 om 22:01

  Fijn dat dit item in het nieuws is! En wat lief om de kinderen van Antje zo te zien drinken. Hoe meer vrouwen gewoon dit durven te laten zien, hoe normaler het ook gevonden zal worden dat dit gebeurt.

  Ook ik gaf voordat ik borstvoeding ging geven vooral een sexuele betekenis aan borsten, door de cultuur waarin ik leef. Nu ik zelf 14 maanden voed zie ik ze als liefdevolle onderdelen van mijn lichaam om een moeder te kunnen zijn en mijn mannetje te voeden en te troosten en hem precies te geven wat hij nodig heeft.
  Borstvoeding op verzoek bevordert een veilige hechting en geeft 3 a 4 x een kleinere kans op het later ontwikkelen van verschillende gezondheidsproblemen.
  Als meer vrouwen ondersteund worden in hun taak als moeder hierin dan kan over een aantal jaren ook de zorgpremie omlaag! :-) .

  En voor mensen die om welke reden dan ook afhankelijk zijn van flesvoeding zijn er ook nog steeds manieren om een goede hechting te bevorderen, zoals dragen, en voeden als de baby er om vraagt / aan toe is. Zo leert een kindje zelf aangeven wat het voelt en dat het een omgeving heeft waarin er geluisterd wordt naar zijn/haar natuurlijke behoeftes.

 119. Gerda zegt: 07-09-11 om 22:03

  Waar ik me altijd over verbaas is dat moeders die borstvoeding geven het over binding tussen moeder en kind hebben. En het is zo lekker knus. Is er niet een vader dan? Deze heeft ook vanaf de geboorte een binding met z’n kind, en dit zonder borstvoeding! Onze oudste dochter heeft borstvoeding gehad, regelmatig ziek(verkouden) geen overgewicht en een hele hechte band met papa. Onze andere dochter heeft flesvoeding gehad, nooit ziek ook geen overgewicht en een hechte band met mij. Volgens heeft binding met je kind krijgen te maken met de opvoeding van je kind en niet alleen het moment van voeden en is het ook niet een beetje genetisch bepaald?
  Ik vind wel dat iedereen zelf moet weten hoe je je kind voed en hoelang je borstvoeding. Ik heb een paar moeders gekend die hun kind graag zelf wilden voeden maar helaas mochten ze dat niet meer mee maken en met die kinderen gaat het super!
  Al jaren zijn er in één keer weer van die acties dat een moeder zoiets bedenkt en het zal ook altijd zo blijven. Want borstvoeding of flesvoeding iedere dag worden er weer baby’s geboren dus iedere keer herhaald zich deze onzin.
  Zorg er gewoon voor dat je je kind normen en waarden mee geeft daar komen ze tenminste nog ergens mee. En een kind van 4 jaar kan ook wel leren op mama’s borstje te wachten tot hij/zij thuis is, kinderen die met de fles zijn groot gebracht kunnen dat ook.

  Groetjes Gerda

 120. Ik vind het nogal wat dat de professionaliteit van bovengenoemde arts, ter discussie wordt gesteld omdat hij betaald (zou) worden door de voedingsmiddelenindustrie. een arst legt een eed af, wordt dat wel beseft? Waarom wordt er toch zo graag in dat soort complotten geloofd?
  Persoonlijk vind ik dat iedere ouder het recht heeft om een eigen keuze te maken of en zo ja, hoe lang borstvoeding gegeven wordt. Ik vind wel dat de overheid te ver gaat met het promoten van borstvoeding door reclame voor kunstvoeding voor baby’s tot zes maanden, te verbieden. Het gaat zo ver dat je in geen enkel tijdschrift een artikel zult lezen over ouders kiezen voor flesvoeding. Als er al iets in die trant vermeld staat in een artikel, staat er ook in dat de betrokken ouders niet de keuze voor borstvoeding konden maken om wat voor reden dan ook. Daarnaast ontvang je ook geen airmiles of wat voor spaarpunten dan ook over kunstvoeding voor baby’s tot zes maanden en is het nooit in de aanbieding (valt ook onder het verbod van het maken van reclame). En ook in een bekend kinderkookboek van een grote supermarktketen (ik noem maar geen namen voordat gedacht kan worden dat ik daar werk), wordt uitsluitend gesproken over ‘opvolgmelk’ en moedermelk, terwijl er recepten in staan voor kindjes jonger dan 6 maanden. Met andere woorden: die kindjes drinken (voor zover ze kunstvoeding drinken) nog niet eens opvolgmelk, maar als er over kunstvoeding voor jongere kindjes wordt gesproken in dat boek, zou er reclame gemaakt worden voor kunstvoeding.

  Mijn kind heeft zes weken borstvoeding gekregen en daarna alleen nog maar kunstvoeding. Hij is nooit ziek (en nee, ik geloof niet dat dat komt doordat hij die zes weken wel bv heeft gekregen). Mijn man en ik hebben ook nooit borstvoeding gekregen en ook wij zijn praktisch nooit ziek. Waarmee ik absoluut niet wil aangeven dat je gezonder af bent zonder borstvoeding, maar gezien mijn eigen ervaring ben ik gewoon niet overtuigd dat het perse wel beter is om (lang) borstvoeding te geven.

 121. Annet zegt: 07-09-11 om 22:10

  Ik vind dat iemand het zelf moet bepalen, maar ook vooral niet iemand moet gaan overtuigen dat het normaal of goed is om kleuters borstvoeding te geven.
  Het is heel fijn voor de moeders dat ze zich hier goed bij voelen, maar het is zeker niet normaal. Omdat het zeer weinig gebeurt (denk aan werkende moeders of moeders die het niet willen en/of niet kunnen) kan je verwachten dat mensen je raar aankijken als je een kind van 4 borstvoeding geeft. (In Afrika is dit misschien wel normaal, maar dat komt omdat die moeders hun kinderen vaak helaas niets anders kunnen aanbieden)

  Waar ik mij persoonlijk erg naar bij voel is het voeden van oudere broertjes/zusjes. De voeding wordt aangemaakt voor de (pas)geborende. Dat een ouder kind wil delen, is super lief, maar niet alles hoef je te delen (ik deel mijn man ook niet met mijn zus ;-) ).
  Ik heb een dochter van 5 maand die ik nog voed en mijn zoontje van 3,5 vind dit super interessant, maar is gelukkig niet jaloers! Ik moet er niet aan denken dat hij de melk van mijn dochter opdrinkt.

 122. Henk zegt: 07-09-11 om 22:10

  Alsof een koeienuier lekker is om naar te kijken, en daar drink je in wezen dagelijks uit. Maar dat zien we niet dus is het niet vies.. Wat maakt het uit dat dat ventje bij die moeder drinkt, laat lekker gaan. Hij komt er vanzelf vanaf. Ik dronk vroeger ook bij moe.

 123. Margot zegt: 07-09-11 om 22:10

  @ Marijke: grappig.

  Als je een promotiefilm maakt dan is het de bedoeling dat mensen er nadien positiever zullen zijn over het onderwerp. Het helpt dan als je mooie, jonge vrouwen interviewt, helaas zit de wereld zo in elkaar. Het vooroordeel dat veel mensen hebben (lang de borst geven is voor lelijke hippievrouwen die hun kind niet kunnen loslaten) zal echt bevestigd worden door dit item. Excuses dat ik grof ben, zie mij maar als het ‘domme volk’ (als je dat prettig vindt).

 124. Margot zegt: 07-09-11 om 22:12

  En over de binding tussen moeder en kind: er is ook zoiets als te veilig/afhankelijk gehecht. Ik denk dat dat onvermijdelijk is als je een kind zo lang de borst geeft.

 125. Ingrid zegt: 07-09-11 om 22:18

  Waarom zou zo’n film niet mogen omdat vrouwen die niet kunnen borstvoeden daarmee een schuldgevoel zou worden aangepraat; maar worden in de reacties vrouwen die wel lang borstvoeding geven een schuldgevoel aangepraat dat ze aanstootgevend bezig zouden zijn?

 126. ik vind sommige reacties te ziek voor woorden ! vooral als een jongetje van 5 afgekraakt wordt. Zegt veel over nivo van die persoon.
  Borstvoeding lijkt niet altijd de beste keus voor elke ouder , maar het is altijd de juiste keuze voor het kind !

  NOS jullie zijn echt fout geweest door niet Pietertje te googlen ! lekker onafhankelijk.
  Ik heb 8 antibiotica kuren voorkomen door BV te geven en ze is niet uitgedroogd geraakt na NORO virus ! …… willen jullie nog meer wetenschappelijk bewijs ?

  Over voedingswaarde : mijn kind viel een kilo af zodra ik stopte met borstvoeden ! zij is 4 ……… overigens is er niets mis met haar spraakvermogen !! ( integendeel zelfs )

 127. elske zegt: 07-09-11 om 22:22

  @ gerda,

  Klopt helemaal dat een kind van 4 wel kan wachten ben ik helemaal met je eens.Maar mijn zoontje van 4 maanden heeft het daar wel moeilijk mee. En als het dan onverwacht toch een keer voorkomt dat het nodig is dat ik hem in het openbaar voedt is het gewoon niet leuk dat ik door de reactie’s uit de omgeving mij haast bezwaard voel om mijn kind te voeden. Ik zal toch ook voor de rest van het gezin boodschappen moeten doen en ondanks dat je om het voeden heen probeert te plannen lukt dat met jonge kinderen niet altijd.

  Maar goed eigenlijk was het punt wat ik probeerde te maken dat borstvoeding en flesvoeding allebei normaal zijn. En dat een keuze van de ouders zelf is.

 128. Martine zegt: 07-09-11 om 22:26

  Jammer dat mensen zo vallen over de taal van het kindje “drinkie” is volgens mij alleen een koosnaampje, en dat moeder en kind ontspannen raken van het voeden is een heel natuurlijke reactie, ik ken een kind van vijf die borstvoeding krijgt en heel vroeg en goed kan praten.
  Ik heb zelf ook twee jaar gevoed, maar nu 2 1/2 jaar later nog steeds pijnlijke borsten, niet ongewoon na borstvoeding volgens de huisarts!

 129. Annet zegt: 07-09-11 om 22:29

  Twee kinderen inmiddels 5 maand aan de borst gevoed. Ook in het openbaar. Nog nooit verkeerde reacties gehad. Maar ik moet wel zeggen, dat ik dan meer met mijn kind bezig ben, dan met de mensen om mij heen. (oudere dames kijken trouwens eigenlijk allemaal heel vertederend)

 130. Judith zegt: 07-09-11 om 22:42

  @Margot: klopt. Maar dit was een initiatief van iemand die zelf geen dure campagnepot heeft gehad, en dus niet de resources had om een marketing team of communicatie team er op los te laten, denk ik. Maar helaas heb je gelijk, mooiere jongere dames hadden zeker geholpen met de beeldvorming…

  Verder denk ik dat het jongetje gewoon verlegen was bij zoveel aandacht. Mijn dochter van zes trad een tijdje geleden op in een toneelvoorstelling waarbij ze hele delen van een boek verstaanbaar reciteerde, maar zeg dat je een filmpje maakt met je digitale camera en ze doet precies wat dat jongetje in de film ook deed. Uit die paar woorden die je van dat jongetje gehoord hebt kun je geen conclusie trekken. Logopedisch is er bij mijn weten geen reden tot zorgen bij de kauwbewegingen (pardon le mot) die bij het borstvoeden gemaakt worden. Bovendien drinken niet-babies niet meer lang aan de borst in minuten, in mijn ervaring vaak niet langer dan 5 minuten en niet vaak meer op een dag, twee, drie keer? Maar goed, logopedisten: reageer :) .

  Verder moest ik erg lachen om de derde paragraaf in Jelena’s bericht, ik denk ook dat kinderen vanzelf wel stoppen. En als mama dat wil, stoppen ze eerder. Het is alleen zo jammer als men stopt omdat de omgeving dat wil, terwijl men zelf door zou willen gaan. Misschien maakt dit item duidelijk dat er meer smaken zijn dan de reeds bekende.

  Jammer dat er mensen walging voelen bij het zien van een drinkend kind wat niet meer in de categorie baby valt (en soms ook als het wel in de categorie baby valt). Blijkbaar heeft onze samenleving dit voortgebracht. Is het misschien omdat het not done is om te zien dat andermans borsten aan worden geraakt behalve dan door een baby? Wordt aanraken gedoogd als het voedingspragmatisch is?

  Tijd om die samenleving te veranderen door te laten zien dat er ook andere manieren zijn om je kind genegenheid en geborgenheid te bieden dan te knuffelen of een aai over de bol te geven, namelijk door de activiteit ‘drinken bij mama’. En dat dat dan toevallig met de borst is… waarom niet? In het overgrote deel van die momenten betreft het de ontwaak danwel gaan slaap momenten, binnenshuis. En in dit geval was het, voor de film, overdag te zien.

 131. Esther van Niel zegt: 07-09-11 om 22:44

  @Margot 21.28 en Sanne 21.40,

  Als logopedist moet in natuurlijk even op jullie post inhaken over de spraak van het jongetje in het filmpje. Hij is inderdaad geen stervoorbeeld, ik ben dat volledig met Margot eens. Ik kon meteen zien dat dit jongetje open mondgedrag en een slappe mondmotoriek heeft. Mede daardoor spreek hij onduidelijk (hij slist). Ik zou de moeder van dit jongetje dan ook adviseren om eens een logopedist te bezoeken.

  Bij mijn weten hoeft dit echter niet het gevolg te zijn van die paar momenten borstvoeding per dag. Uit het filmpje blijkt niet of het jongetje ook nog een speen heeft of duimt, want dit zijn wel bewezen oorzaken voor deze slappe spieren in het mondgebied en die onduidelijke spraak.

  Wat betreft de borstvoedingsleeftijd: ik heb er geen mening/oordeel over, maar ik denk dat het in veel meer landen gebeurt dan wij ons beseffen. Ik stond ook verbaasd toen ik tijdens mijn stage in India kinderen van 4 a 5 aan de borst zag hangen, maar daar was het doodnormaal.

 132. Veertje zegt: 07-09-11 om 22:50

  Even voor de duidelijkheid: peuters die nog aan de borst zijn eten daarnaast uiteraard gewoon met de pot mee. Ze leven echt niet alleen op borstvoeding. Het voedingskundige aspect wordt na een jaar steeds wat minder en wat uiteindelijk overblijft is het emotionele aspect. Even tot rust komen na een drukke dag vol indrukken, even terug na de veilige basis om daarna weer volop te gaan ontdekken. Afhankelijke kinderen zonder ruggengraat? Onzin. Trouwens, kleine kinderen zijn per definitie afhankelijk van hun ouders. Babies, peuters en kleuters die geen borstvoeding krijgen zullen wel op andere manieren gekoesterd en geknuffeld worden. Maakt ze dat ook te afhankelijk?
  In de meeste culturen wereldwijd (en in de historie) is het overigens normaal om zeker twee jaar te voeden. De natuurlijke speenleeftijd van een mensenkind ligt ongeveer tussen de 2,5 en 6 jaar. Dat wordt door diverse factoren bepaald, zoals rijping van het immuunsysteem, wisselen van melktanden, verviervoudigen van het geboortegewicht. Dat het ver van onze huidige cultuur afstaat, doet niets af aan de biologische kant van het verhaal.

  O ja, over degene die opmerkte dat het wel om moeders uit het oosten van het land zou gaan die geen baan hebben: ik ben een Rotterdamse, werk vier dagen in de week, draag geen geitenwollensokken en heb mijn kinderen 3 jaar en 2 jaar gevoed. De jongste van 2 drinkt nog steeds. Even lekker ‘mama-tanken’ nadat we elkaar een hele dag niet gezien hebben. En daarna een lekker bordje avondeten. Iedereen heeft het recht om haar eigen keuze te maken. Ik zal geen moeder veroordelen omdat zij voor kunstvoeding kiest (ik vind het alleen jammer als men niet over juiste informatie beschikt en slechte begeleiding krijgt). Maar dan hoop ik ook dat anderen mij ook in m’n waarde laten. Ik vond sommige reacties hier best schokkend om te lezen. Het idee dat men het walgelijk vindt als mij dochtertje bij me drinkt. Zo iets moois en onschuldigs dat zo veel negativiteit oproept. Heftig!

 133. anne zegt: 07-09-11 om 22:52

  ongelooflijk wat een discussies dit opwerpt.
  wanneer is er een discussie over al die blote vrouwen in de reclame waar we op straat altijd maar naar moeten kijken?
  ik zie persoonlijk liever een zogende moeder.

 134. Lvdk zegt: 07-09-11 om 22:53

  Ik vind dat ook een heel moedig jongetje! Ik ken veel kinderen van die leeftijd die zich verlegen zouden wegstoppen, hoor, of ze nu (lang) borstvoeding kregen of niet…
  En gesteld dat het jongetje een achterstand heeft, waarom zou dat dan voortkomen uit het langvoeden? Zijn kinderen met een achterstand dan steeds kinderen die “te lang” borstvoeding hebben gekregen? Wat een onzin.

  Zelf weet ik wel heel zeker dat lang voeden helemaal niet voor een achterstand zorgt. Mijn jongste dochter van 4 kreeg tot deze zomer de borst en is zichzelf aan het leren lezen. Ze kan ook al optellen tot 10. Ze praat al vanop jonge leeftijd in perfecte volzinnen.

  Na 4 jaar was bij haar de interesse in de borst plots weg, nu vraagt ze er nog af en toe naar, maar tegen dat ze naar bed gaat is ze het vergeten.

  Mijn oudste dochter van 7 kon al van in de kleuterschool rekenen tot 20. Zij heeft de borst gekregen tot ze haar MELKtanden begon te wisselen, op haar 6. Toen werd het te pijnlijk voor mij en te moeilijk voor haar – de goeie zuigtechniek verdween en ze kreeg geen melk meer uit de borst – en is het ook op een natuurlijke manier gestopt.

  Ook voor de spraak geen probleem. Ze articuleren beiden perfect. De letter r heeft zoals bij velen het langst geduurd. De oudste kon ze perfect op 3 jaar. De jongste sinds kort op haar 4de.

  De reden dat men kinderen al jong van een beker wil leren drinken is omdat flesjes slecht zijn voor de vorming van mond en kaak. De borst is dat helemaal niet. Integendeel, borstvoeding zorgt net voor een optimale ontwikkeling van mond en kaak. Mijn beide dochters hebben tussen hun melktandjes serieuze spleten, genoeg plaats voor grote tanden dus. Bij de oudste is dat ondertussen zowel boven als onderaan bewezen ;-)

  Maaaar ik moet toegeven dat ook zij een troetelwoordje voor het borstdrinken hadden. Hier was het niet drinkie, maar borsje.

  Zo zullen andere kinderen verknocht zijn aan één of andere tut of knuffel zeker? Een knuffel die ze meestal nog hééééél lang nodig hebben in hun kinderleventje. Die van mij hebben nooit veel interesse in knuffels gehad, want ze hadden hun mama. Ze zijn ondertussen ongelooflijk onafhankelijk en hebben ze nood aan geborgenheid dan komen ze snel even mamatanken. Alleen nu niet meer aan de borst maar in de vorm van een live knuffel of even op schoot. Dat doen andere kinderen toch ook? En als ze op school zijn is dat geen probleem, hoor. Ze voelen zich net heel veilig, en weten net als alle andere kindjes dat mama er weer staat als de bel gaat.

  Tenminste op de dagen dat ik niet aan het werk ben ;-) want ja, lang voeden en werken gaat perfect samen. Tenslotte drinken ze na een poosje nog maar een paar keer per dag en op werkdagen kan dat perfect bij het opstaan en slapen gaan.

  Hier verliep het zo dat ze van een keer of 3 per dag plots overgingen naar een keer of 3 per week. Meestal voor het slapen gaan dan. Het gaat net zoals met andere sprongen in hun ontwikkeling. En op een dag is het gedaan.
  En kijk je er met een heel mooi gevoel op terug!!

  Ik ben heel blij met deze reportage, want zelf wist ik indertijd helemaal niet dat langvoeden kon/bestond! Ik was zo naïef te denken dat je op 6 maanden MOEST stoppen en was me zorgen aan het maken over hoe ik dat moest gaan aanpakken. Na een maand of 5 las ik er toevallig over op een forum en dat was zo’n opluchting, het gaf zo’n vrijheid! En we zijn gewoon doorgegaan tot moeder en/of kind er genoeg van hadden. Zoals de WHO het aanraadt. En dat was net hoe wij het BEIDEN zelf wilden. En daar moet iedereen zijn eigen keuze in maken, met respect voor alle partijen.

  Uiteraard kregen ze na 6 maanden bijvoeding. In het begin is dat slechts bijvoeding. Geen ongerustheid als ze hun groenten- of fruitpapje nog niet graag lusten. Hoe meer ze spontaan van het andere lekkers beginnen eten, hoe minder moedermelk ze willen/nodig hebben.

  Even duidelijk maken dat ik de ontwikkeling van mijn dochters niet enkel aan de borstvoeding wil wijten. Enkel dat het hen absoluut niet belemmerd heeft.

  Nog een antwoord op de vraag aan welke leeftijd de melk is aangepast bij meerdere kinderen aan de borst : steeds aan de jongste! De nieuwe baby krijgt gewoon weer colostrum en de melk ontwikkelt mee met het nieuwe kindje aan de borst. De oudste kan gewoon meedrinken. Er zijn kinderen die zelf stoppen eens je zwanger bent (omdat de productie dan vermindert) of eens het colostrum er is (omdat dat anders smaakt).

  En ja, ook volgens mijn dochters is borstvoeding lekker. Het smaakt namelijk naar melk, maar met een extra smaakje aan. Het proeft een beetje naar datgene wat mama heeft gegeten. Leren ze nog dingen eten ook die ze anders helemaal niet zouden willen proeven, zoals spruitjes en witlof!

  Hoe komen mensen er overigens bij dat je op die manier je kinderen klein houdt? Zullen we dan ook maar ophouden met ze speentjes in de mond te stoppen? En knuffels in de hand te geven? Een jong kind heeft nu eenmaal een zuigbehoefte en die kan aan de borst volledig bevredigd worden. Een kind wil naarmate het ouder wordt minder en minder aan de borst. Op de leeftijd dat de meeste al dan niet spontaan stoppen met het speentje, stoppen de kinderen van langvoedsters spontaan met de borst. Iedereen tevreden, niet?

  En nee, ik heb me nooit een zeug gevoeld. In tegendeel, ik kon 7 jaar aan een stuk lekker zoveel eten als ik wou en zat toch lekker strak in het pak ;-) Nu ze beiden gestopt zijn moet ik weer op mijn lijn letten.

  Leven en laten leven.

  En ik hoop dat er moeders zijn die met deze reportage net als ik ontdekken dat langvoeden gewoon KAN. Dat het een mogelijkheid is die moeder natuur ons heeft gegeven. Op het cb is er jammer genoeg nooit iemand geweest die me dat verteld heeft.

 135. In heel veel culturen is lang borstvoeding geven de normaalste zaak van de wereld (tot wel 7 jaar). Door prioriteit te geven aan de carrière/hypotheek betalen hebben vrouw geen tijd meer om zolang borstvoeding te geven. Vroeger hadden ze daar een oplossing voor: http://en.wikipedia.org/wiki/Wet_nurse

  In Islamitische culturen wordt een Wet_nurse zelfs gezien als moeder. Kinderen die van dezelfde vrouw borstvoeding hebben gekregen worden broer/zus van elkaar en mogen niet met elkaar trouwen bijvoorbeeld.
  Voor moslims is er zelfs in de Koran 2 jaar genoemd als minimum periode voor borstvoeding.(http://quran.com/2/233).

  Hoe ging dit vroeger in Nederland?

 136. Marike zegt: 07-09-11 om 22:59

  Fijn dat er ook eens aandacht is voor langer voeden dan 6 maanden. Ik voed mijn zoon nu bijna 3 jaar tot volle tevredenheid van mij, mijn zoon en mijn man. Ik werk trouwens ook (meer dan) fulltime; geen enkel probleem. Ik ben blij dat ik mij op tijd realiseerde dat stoppen niet vanzelfsprekend is bij 6 maanden. Deze film draagt bij aan bewustwording dat langer borstvoeding geven kan, mag en normaal is. Jammer dat die professor een non argument gebruikt. Waarom zou deze film in hemelsnaam iemand die kiest voor kunstvoeding een schuldgevoel bezorgen. Echt kul.

 137. Veertje zegt: 07-09-11 om 23:03

  En wat betreft die afhankelijkheid. Ik ken weinig kleuters die zo zelfredzaam en extravert zijn als mijn oudste dochter. Ze is nu 5,5 en heeft tot ruim 3 jaar bij mij gedronken. Ze is uit zichzelf gestopt toen haar zusje werd geboren. Dat was een prima moment, ik vond het wel genoeg om weer een zuigeling 8-10x per dag te voeden. Maar die borstvoedingsperiode is voor ons allebei heel bijzonder geweest, net zoals het nu voor mijn jongste is. En weet je wat het allerleukste is van een groter kindje aan de borst? Dat ze erover kunnen praten. Wat is er nu geweldiger dan een peutertje dat zegt: ‘kom dan melkie. Borstje lief’. En na het drinken je BH weer dicht doet :-)

  Mijn peuter drinkt 2-4 keer per dag een paar minuten. Kost me dus weinig tijd en moeite, mijn kinderen praten prima (de oudste loopt zelfs behoorlijk voor), ontwikkelen zich prima en zitten goed in hun velletje. Daar gaat het toch om?

 138. Iedereen moet zelf maar weten waar hij plezier in heeft. Past helemaal in deze verwen maatschappij, waar iedereen zijn zegje mag doen in het nieuws. Ik herinner mij een stel bekende komieken in Engeland die daar de draak mee staken. Een volwassen man die uiteindelijk ging trouwen en nog bij moeder aan de borst ging tijdens de plechtigheid. Bovendien hield de melkgevende moeder een melkkannetje bij de tiet. Dit was voor de koffie van vader. Een tip misschien? Succes.

 139. Iedereen moet zelf maar weten waar hij plezier in heeft. Past helemaal in deze verwen maatschappij, waar iedereen zijn zegje mag doen in het nieuws. Ik herinner mij een stel bekende komieken in Engeland die daar de draak mee staken. Een volwassen man die uiteindelijk ging trouwen en nog bij moeder aan de borst ging tijdens de plechtigheid. Bovendien hield de melkgevende moeder een melkkannetje bij de tiet. Dit was voor de koffie van vader. Een tip misschien? Succes

 140. Zullen we dit eens proberen:

  Het taboe op het (langer) geven van borstvoeding komt voort uit de christelijke geschiedenis van onze samenleving. Borsten en andere secundaire geslachtskenmerken waren taboe en moesten bedekt worden, en dus ook het geven van borstvoeding in het openbaar. In andere landen, waar het christendom wat minder lang in de samenleving is geworteld, zie je dit probleem veel minder en wordt er ook minder heisa gemaakt over borst- of kunstvoeding. Kan natuurlijk altijd nog komen…

  Misschien een leuke twist aan deze lange discussie.

 141. Ilona zegt: 07-09-11 om 23:24

  Gek toch deze heftige reacties bij het zien van een kleuter aan de borst. Een kleuter met MELKtandjes die melk drinkt en meteen wat bijknuffelt bij zijn moeder.

  Ik herken sommige reacties wel. Drie jaar geleden, bij de geboorte van mijn oudste, reageerde ik ook met een zekere argwaan als ik hoorde over borstvoeden van kinderen van één jaar of ouder. Maar eens mijn dochtertje 6 maand oud was begon ik me de vraag te stellen waarom in in vredesnaam zou overschakelen naar kunstmatige melk. Waarom zou ik in plaats van altijd beschikbare, altijd verse, altijd warme, altijd steriele, altijd gratis, … mensenmelk, plots dure, kunstmatig aangepaste koemelk in flesjes geven die moeten schoongemaakt, gesteriliseerd en opgewarmd worden?
  Ik vond geen goede reden. Dus ben ik gewoon blijven borstvoeding geven.

  Mijn dochtertje kreeg moedermelk tot ze 2 jaar was, mijn zoontje is nu 1,5j en drinkt uiteraard ook nog steeds bij me en zal dit waarschijnlijk nog lang blijven doen. Ik denk vandaag niet dat ik mijn zoontje op zijn vijfde nog bij mij laat drinken, maar als ik zie hoe mijn houding veranderd is tegen 3 jaar geleden, kan ik niet zeker zijn dat hij over drie jaar effectief gestopt is :-)

  Ik ben blij met een film als Tiet Zat omdat het discussie uitlokt en dat meer mensen zullen inzien dat een kind van 8 maand, 1,5 jaar of 3 jaar dat af en toe nog eens wat melk/liefde tankt echt geen freak is (of een freak als moeder heeft).

  En voor alle mensen die vinden dat je veel opmerkingen krijgt als je geen borstvoeding geeft, probeer dan eens langer dan een half jaar borstvoeding te geven ;-) , opmerkingen gegarandeerd.

  Live and let live is mijn motto. Maar fijn dus dat ook het andere aspect, dat van de langvoedsters, aan bod komt.

  Groetjes,

  fulltime werkende en borstvoeding gevende moeder van twee,
  Ilona

 142. She zegt: 07-09-11 om 23:49

  De studie geneeskunde leert vrijwel niets over borstvoeding. Het co-assistentschap kindergeneeskunde leert niets over borstvoeding. (Ik spreek uit ervaring.) De meeste artsen weten weinig tot niets over hoe borstvoeding werkt, en wat de voordelen van moedermelk (kunnen) zijn.p
  De opgevoerde professor heeft het bestaan na de geboorte van mijn oudste zoon te beweren dat ondersteunen van pas bevallen moeders bij het geven van borstvoeding op zijn kinderafdeling geen prioriteit had, omdat het belang van het kind voorop stond.
  Eeeeh…. In wiens belang is het slagen van de borstvoeding? Is direct na de geboorte het belang van de moeder dan niet identiek aan het belang van het kind?
  Ik wilde graag borstvoeding geven en heb ondanks het ontmoedigingsbeleid van de kinderafdeling van deze professor doorgezet. Jammer dat juist hij als borstvoedingsdeskundige is geconsulteerd.

  En nu ben ik (vrijwel fulltime als arts werkende) langvoedster.
  Dat is nooit de bedoeling geweest, maar is zo gegroeid. Het is zo gemakkelijk. En wat was ik blij toen mijn jongste zoon van 3 afgelopen zondag na 2 x gebraakt te hebben aan de borst tot rust kwam, lekker in slaap viel en de volgende ochtend kiplekker weer wakker werd. (Moedermelk is dankzij zijn samenstelling namelijk ook uitstekende ORS.)
  In het openbaar voeden komt (vrijwel) nooit meer voor. Mijn kinderen eten namelijk, net als al die andere peuters en kleuters die nog drinken bij hun moeder, met de pot mee. En ze drinken ook graag water, melk en sap. En niet te vergeten chocolademelk :D
  Maar wat zou het fijn zijn als dat lang voeden geen taboe meer was. Want dat is het. Langvoedsters zwijgen er over, want oh hemel, je bent toch niet goed wijs als je een kind ouder dan een jaar nog borstvoeding geeft!
  De natuurlijke speenleeftijd van de mens ligt echter ergens tussen de 4 en 7 jaar. Het gebit dat mijn kinderen hebben heet een melkgebit. En de borstvoeding heeft in veel situaties waar oververmoeidheid, onzekerheid en ziekte speelden al uitkomst geboden.
  Laat ons lekker zou ik zeggen.

  Wat betreft de film: ik vind het super dat nu eens openlijk getoond wordt dat lang voeden kán, dat er niets op tegen is, dat er geen enkele reden is om na 6, of 12 maanden te stoppen met het geven van borstvoeding. Dat kan voedende vrouwen helpen de druk van een vaak op stoppen aansturende omgeving te weerstaan.
  Borstvoeding is een zaak tussen moeder en kind. Dokters, oma’s, buurvrouwen en poedermelkfabrikanten (kent u ook die peutermelk, die aangeprezen wordt als “geïnspireerd door moedermelk”?) dienen zich daarbuiten te houden.

  En voor iedereen die een andere keus maakt (namelijk niet beginnen met borstvoeding, of vroeger of later stoppen – dat is nog altijd een grote meerderheid!): prima. Het lijkt mij hopeloos ingewikkeld, dat gesleep met flesjes en schoon water enzo, dus ik deed het anders (mijn peutermelk is niet geïnspireerd door moedermelk, maar is gewoon the

 143. She zegt: 07-09-11 om 23:51

  … real stuff. En dat is gewoon… gewoon.
  Goed om dat beeld te laten zien!

 144. Becks zegt: 07-09-11 om 23:52

  Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het ook een beetje raar vond om naar een kind van 5 te kijken wat bij zijn moeder aan het drinken was. Ik denk dat dit totaal niet gezond is voor het kind. Het is niet normaal dat je nog zo aan je moeder zit op je 5e. Dat zorgt denk ik voor een verkeerde band met de moeder en met het vrouwelijk geslacht. En zeker als het dan geen betere gezondheid oplevert voor het kind zie ik er niet echt iets positiefs in. Ik weet wel dat het goed is voor kinderen om tot 6 maanden borstvoeding te krijgen ivm de antistoffen in de moedermelk. Na 6 maanden is dat echt niet meer nodig! ook niet in poedermelk.
  Je moet denk ik wel als ouder doen wat jij denkt dat goed is, maar je moet ook doen wat voor je kind goed is. Ik zelf was na 6 weken mijn borstvoeding zat omdat ik dan de wereld niet in kon kijken. Mijn moeder heeft mij toen niet gedwongen om te blijven drinken. Ik ben een hartstikke gezond persoon. Mijn broertje heeft echter 9 maanden borstvoeding gehad en is ook ontzettend gezond!
  Ik denk alleen wel dat je ergens een grens moet trekken! als 5-jarige ben je al best wel bezig met het ‘jongetje’ en ‘meisje’ zijn.

 145. Heleen zegt: 08-09-11 om 00:04

  Het wonder van de Schepping is dat een vrouw haar kind kan voeden. Helaas zijn er genoeg (lichamelijke of psychische) factoren in onze tijd waardoor zelf (lang) voeden niet altijd mogelijk is.

  Laten we elkaar in onze waarde laten.

 146. Esther zegt: 08-09-11 om 00:04

  Jee waarom altijd de nadruk op de slachtofferrol van vrouwen waarbij borstvoeding niet is gelukt als er iets over borstvoeding in het nieuws komt?
  Gelukkig lukt het bij de meeste vrouwen die borstvoeding willen geven en goede voorlichting krijgen wel! En ja, je wordt gekker aangekeken dat je je oudere kind nog borstvoeding geeft dan dat je datzelfde kind knstmatige opvolgmelk of peutermelk uit de fles geeft?
  Laat een ieder haar eigen keuze maken maar gooi niet altijd die zielige vrouwen “bij wei het niet lukt” als argument tegen borstvoeding in de strijd..
  Daar gáát het toch niet over?

 147. Quote; “Moeders verdienen het om fatsoenlijk voorlichting te krijgen over de alternatieven van borstvoeding. Niet in de laatste plaats voor de gezondheid en het welbevinden van het kindje”

  Het klopt dat moeders fatsoenlijke voorlichting dienen te krijgen over alternatieven voor borstvoeding… NADAT ze fasoenlijke voorlichting én een verwijzing hebben gekregen naar een IBCLC gecertificeerde lactatiekundige die hen helpt indien er zich problemen voordoen bij het voeden van hun baby’tje.

  Weloverwogen informatie en beslissingen omtrent bovenstaande zorgt ervoor dat niemand spijt en schuldgevoelens krijgt. Hoe je het draait of keert… het niet kunnen voeden van je baby zorgt voor een slacht gevoel en dát gevoel is gewoon aangeboren en Fysio-Logisch anders zou het voortbestaan van onze “soort” niet gewaarborgd zijn.

  grtz

 148. josien zegt: 08-09-11 om 02:00

  Vier kinderen met de borst gevoed. Geen druppel ‘kunstvoeding’. Heb borstontsteking gehad en toch doorgevoed (au!). Toch zeg ik tegen iedereen: Laat je kraamtijd en de tijd erna niet verpesten door iedereen die je pusht om borstvoeding toch te proberen als het niet lukt. Dertig jaar geleden had je de borstvoedingsmaffia van Borstvoeding Natuurlijk. Ze wilden bij nacht en ontij bij je komen om je te helpen met de borstvoeding. Mijn kinderen zouden gevrijwaard worden van exceem en astmatische aandoeningen als ik ze maar met de borst zou voeden. Ik heb mijn vier kinderen een jaar aan de borst gehad en ze hebben allemaal exceem en astmatische aandoeningen gekregen…

 149. henry zegt: 08-09-11 om 02:26

  Een documentaire uitgevoerd in engeland had een hele andere conclusie.!!
  Die veronderstelde dat borstvoeding helemaal niet zo gezond is,er was aangetoond dat er in moedermelk hoge concentraties dioxine aanwezig waren.
  Hoe dit ontstond was vrij simpel,dioxine word opgeslagen in de vetten van de mens , de meeste vrouwen komen veel aan tijdens de zwangerschap en na de bevalling vallen ze weer veel af en dan gaat het fout,op het moment van afvallen komt de dioxine vrij uit de opgeslagen vetten van de vrouw en een deel zo in de moedermelk terecht.
  Wij waren hier erg van geschrokken en zodoende hebben we onze kids geen moedermelk gegeven.

  Hoezo is moedermelk gezond ????????????

 150. wilma zegt: 08-09-11 om 02:41

  Ik heb 3 kinderen en alle drie hebben gewoon de fles gehad, omdat ik gewoon geen zin in borstvoeding had. Ik heb het ook niet geprobeerd. Mijn kinderen sliepen tussen de 13 dagen en 3 weken door hebben nooit last van darmkrampjes gehad, zijn nooit ziek echt waar nooit!! En lusten alles qua eten. Als ik bij mijn vriendinnen kijk die wel borstvoeding gaven die kinderen zijn veel verkouden sliepen laat door en zitten altijd te mekkeren over het eten. Ik ga niet zeggen dat borstvoeding wel of niet moet dat is aan ieder zelf te bepalen. Ook de band met je moeder geloof ik niet dat die anders is als je wel borstvoeding geeft het gaat erom dat je bezig bent met je kind en dat ben je ook als je fles voeding geeft. Wat mij wel opvalt is dat kinderen die borstvoeding krijgen vaak eenkenniger zijn.

  Ik vind dat iedereen het zelf moet weten ik heb bewust gekozen voor flesvoeding. Ik vind wel dat lang borstvoeding geven aan kinderen ouder dan 1 jaar afstootgevend. ze hebben het helemaal niet meer nodig omdat ze gewoon mee kunnen gaan eten met de pot, om zo hun kaak tong en tanden te gaan ontwikkelen. kinderen ouder dan 2 vind ik helemaal afstotend ik vind het een beetje op pedofilie lijken een kind van 2,3,4,en zelfs 5 jaar hoort niet meer aan de borst die hoort gewoon uit een beker te drinken en aan tafel mee te eten.

 151. Gladys zegt: 08-09-11 om 03:01

  Wat een discussie is er gaande. Ook ik keek even vreemd op bij dit berciht, omdat je het in het openbaar zo weinig tegenkomt, een zogende vrouw met een kind van tussen de 2 en 6 jaar. Maar wat ik jammer vind is dat er niet gekeken wordt naar alle voedingsmogelijkheden. Voor zover ik weet at ik met 8 maanden gewoon mee met de pot. Alhoewel dit eerst gepureerd werd, heb ik lekker zitten smullen hoor.

  Ik denk dat de beste optie is: maximaal tot 2 jaar borstvoeding geven en vanaf 1e levensjaar borstvoeding verminderen door te starten met vast voedsel. Vanaf 2e levensjaar volledig over gaan op vastvoedsel. Ten eerste heeft een kind dan tanden, maar ook voor sociale omgangsvormen t.a.v. eten lijkt het mij als Pedagoog goed om kinderen te laten wennen aan het samen eten, de waarde van eten in te laten zien en smaak op gang te brengen voor verschillend voedsel. hierdoor leert een kind hoe gezond eten smaakt en hoe ongezond eten smaakt, maar ook om keuzes te maken.

  Wie bepaald wat een kind een kind maakt, door borstvoeding, kunstvoeding etc. lijkt mij sterk. Een kind is een kind omdat deze niet in staat is om geheel zelfstandig keuzes te maken, daarvoor heeft een kind ouders. Als de ouders voor het kind beslissen is dit prima, maar als ouders moet je, je kind wel degelijk een keuze laten maken door dus ook keuzeopties aan te bieden.

  Eten is dus ook leerzaam en niet alleen voedzaam, zowel voor kind als voor ouders!

 152. Bor de Wolf zegt: 08-09-11 om 03:05

  Mijn hemel wat een oproer over iets dat zo ontzettend natuurlijk is. Dit betekent dat we compleet van de natuur verwijderd zijn.
  Ondertussen kun je je ongegeneerd vergapen aan tieten kont sex wijven ‘s avonds. Rijpe vrouwen TV.
  En dan die tiet stranden . Doen we niet moeilijk over. is zgnmd vrijgevochten. ————–
  Het heeft dus niks te maken met christendom.
  Christenen bevolkten 25 jaar geleden via Nice oa de stranden van Turkije en wisten de Islamieten te overtuigen van de vrijgevochten westerse jaren zestig tiet terwijl de turken daar feitelijk helemaal geen zin in hadden.
  Ik zou zelfs willen stellen dat het eerder te maken heeft met de seksuele revolutie die het vrije goedbedoelde bh loze tiet beeld onbewust heeft gebombardeerd tot lust object ———–
  Een tiet is tot een abstract seks-object verworden.Maar als daar een kind van vier aan hangt dan raken we verward want daar was die tiet toch niet voor bedoeld ? Of wel ? Shit, ik snap er niks meer van.
  Een blote tiet op TV is streriel maar een tiet in het openbaar waar lichaamssappen uitkomen is gedverderrie ?
  Dan ook geen gepasteuriseerde melk meer drinken van Appie.
  Zowel de seks-industrie als de steriele fles industrie belazeren ons met een semi schoon borstbeeld. Met dank aan Nutricia !
  Het is pure opgedrongen beeldvorming.
  Hoog tijd dat dit beeld veranderd wordt zodat ons twee jarig kind nog lang en gelukkig beschermd kan blijven drinken.
  Ik ben een trotse vader die ook trots is op moeders tieten en haar doorzettings-vermogen.
  Ik kan er bijna jaloers van worden als ik zie hoeveel troost en geborgenheid onze kleine vindt in die tepels.
  Je zou als man haast willen dat je zelf ook tieten had ! —————-
  Heeft u een openbaar tiet fobie?
  Start eerst een anti campagne op tegen -rijpe vieze vrouwen lelijke seks tiet belreclame op. Dat is pas vies en onnatuurlijk !!

 153. Bor de Wolf zegt: 08-09-11 om 03:18

  @Annet.

  Euhm, je draait de zaken om.

  De verplichte werkende vrouw maatschappij maakt het onmogelijk.

  ” Omdat het zeer weinig gebeurt (denk aan werkende moeders of moeders die het niet willen en/of niet kunnen)
  kan je verwachten dat mensen je raar aankijken als je een kind van 4 borstvoeding geeft.
  (In Afrika is dit misschien wel normaal, maar dat komt omdat die moeders hun kinderen vaak helaas niets anders kunnen aanbieden)”

  Gelukkig hebben ze in Afrika geen industrie die vrouwen dwingen tot stoppen met borstvoeding.
  Totale waanzin dat wereldbeeld! I Afrika maar ook in de Amazone is dat normaal omdat dit de natuur is. NIET omdat moeders niks anders kunnen aanbieden. Een puppy ga je toch ook niet verplicht weghalenen flesvoedig aanbieden omdat het beter is ?
  Je hebt je laten inpakken door de industriele nutricia maffia!

 154. Bor de Wolf zegt: 08-09-11 om 03:23

  @ Ineke Gerritsen
  Je schreef:
  ” Tot aan de leeftijd van een jaar vind ik het dan ook normaal.
  Daarna echter niet meer.”

  Waarom dan ? Moeten we alle “primitieve volkeren ” in de bush bush adviseren te stoppen met bortvoeding na een jaar ?

 155. Bor de Wolf zegt: 08-09-11 om 03:32

  @Annemieke
  Je schreef:
  ” Of het nu gezond is of niet: het lijkt wel of die vrouwen in het filmpje het gewoon heerlijk vinden. Een soort zelfbevrediging. Denk ook eens aan je kind! Als andere kinderen dat op school horen worden ze er volgens mij gepest. Dus noem ik het: kindermishandeling!! Te walgelijk voor woorden.”

  Natuurlijk vinden die vrouwen het heerlijk. Ze vinden het heerlijk omdat hun kindhet heerlijk vindt! Hoezo zelfbevrediging?Weet je wel wat voorkracht en inspanning het vergt?
  Als andere kinderen op school gaan pesten dan komt het doordat ze ouders hebben die er een mening op na nahouden als die van jou.
  Dat is pas kindermishandeling! Je kind borstvoeding onthouden op basis van maatschappelijke misvormde normen en waarden.

 156. Ik ben nou al 10 keer overnieuw begonnen met mijn berichtje, want elke keer raak ik gefrustreerd van de (kortzichtige, intolerante, achterbakse of gewoonweg domme) reacties van sommige mensen. Ben je ook zo eerlijk in het echte leven, of heb je nu gewoon een grote mond achter je computertje ? Wees dan echt stoer en stap op die organisatie of persoon af om ze persoonlijk te vertellen wat je van ze vind precies in de woorden die je hier hebt gebruikt in plaats van mijn tijd te verdoen met loze uitspraken. Ik noem express geen namen. Als je deze discussie hebt gelezen weet je best over wie ik het heb en zoniet. jammer voor jou.

  Er zitten ook gelukkig reacties tussen die bijdragen aan deze discussie. Ik vind dat ieder mens zelf mag bepalen wat goed is voor zijn kind. Ik ben voorstander van wederzijds respect en tolerantie. Ik heb geen voorkeur voor borstvoeding of flesvoeding en al die blabla dat het beter of slechter is boeit me al helemaal niks. Ik bepaal toch zelf hoe ik MIJN ( lees : MIJN) kind ga voeden. Ook al ben je proffesor of heb je alle boeken over dit onderwerp gelezen. Dat zegt voor mij helemaal niks.

  Als iemand in het openbaar de borst geeft en je ziet het en je stoort je eraan, kijk dan gewoon niet.

  Als iemand de borst geeft aan een kind van 5 jaar en je ziet het en je stoort je eraan, kijk dan niet.

  Ik wil alle moeders van nederland laten weten dat ik vind dat jullie zelf moeten bepalen hoe je je kind opvoed en dat ik jullie daar voor 200 % succes en geluk in wens. Ook deze moeders in dit filmpje. En trek je vooral niks aan van wat je ‘omgeving’ ervan vind. Daar heb je niks mee te maken. Als ik zeg, spring in de sloot, doe je dat toch ook niet. Dan denk je ook bij jezelf die is gek. Precies. Dus waarom zou je dat wel doen als iemand uit je omgeving dat zegt terwijl je weet dat je het zelf anders wil

  En voor alle mannen die het nog steeds niet begrijpen. Borsten zijn er om kinderen te voeden. Niks meer en niks minder. En de vrouw bepaalt zelf wat ze met die borsten doet. Of ze nu gebruikt worden om een kind mee te voeden of niet en je mag blij zijn dat je ermee mag spelen net zoals het speelgoedtreintje.

  Wij hebben hier in dit koude kikkerlandje de luxe dat we kunnen kiezen voor flessenvoeding. Dat is een voorrecht. En vooral de vrouwen de geen borstvoeding kunnen geven wil ik een hart onder de riem steken. Je bent geen slechte moeder of slechte vrouw als je geen borstvoeding kunt geven. Het gaat allemaal om liefde voor je kind. Borstvoeding staat daar totaal los van. En de vrouwen die ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven staan in hun recht. Laat je vooral niet dwingen om “het eens te proberen” als je daar geen zin in hebt.

  Dikke knuffel aan alle lieve moeders en vaders in nederland.

 157. De tegenstanders van langer voeding zijn kneuterigheid ten top. Beinvloed door farma en z’n commercie.

  KOEMELK is GOOR. Dat is de MOEDERMELK van een KOE. En HEEL VEEL nederlanders drinken dus MOEDERMELK van een KOE.
  Dat is dus borstvoeding van een KOE in een PAK.

  Dat is echt SMERIG. Mensen worden KOEIEN.

  Mensen zijn een kuddevolk, niet voot niets, want ze drinken KOEMELK.

 158. OK mensen genoeg, we laten gewoon iedereen in haar en zijn waarde, zolang er goed gelet wordt op de samenstelling van kunstvoeding en zolang er borstvoeding gegeven kan worden, en zolang ouders en kind daarbij op een relaxte manier bij gedijen gaat het toch allemaal best, inderdaad leven en laten leven, kijk liever naar de hongersnood gebieden, waarom al die welvaartspraatjes, er sterven elders mensen die totaal niet meer voor een keuze staan, die iedere seconde moeten zien te overleven, ik schaam me vaak voor de godvergeten zogenaamde welvaartsstaten, genoeg is genoeg, genoeg over borstvoedingsmaffia, wat dacht je van de WELVAARTSMAFFIA

 159. Gerrit zegt: 08-09-11 om 08:36

  Schande voor het NOS journaal dat er een zogenaamd onafhankelijke dokter/wetenschapper een verklaring laat doen over borstvoeding (geen wetenschappelijk bewezen voordeel bewezen) !
  Terwijl de beste man op de loonlijst staat van Danone/Nutricia.
  Doe alsjeblieft je huiswerk de volgende keer.
  Het is wel een fantastische lobby van de flesvoeding als ze zo een afkeer teweeg weten te brengen tov de borstvoeding.

  Gelukkig heeft flesvoeding tegenwoordig ook immunofortis dus dat verbeterd de weerstand wel in tegenstelling tot gewone borstvoeding.

 160. Maria K. zegt: 08-09-11 om 09:02

  “En weet je wat het allerleukste is van een groter kindje aan de borst? Dat ze erover kunnen praten. Wat is er nu geweldiger dan een peutertje dat zegt: ‘kom dan melkie. Borstje lief’. En na het drinken je BH weer dicht doet.”

  Tsja, bovenstaande zou voor mij juist een reden zijn om te te stoppen, voor de schrijfster blijkbaar niet. En geen van ons heeft gelijk of ongelijk. Heerlijk toch, dat we in een land wonen waar je kunt kiezen tussen twee manieren van voeden, die vrijwel even goed zijn? Ik vind het top!

 161. En nu er toch zoveel aandacht is naar deze weblog, voor al diegenen die graag zien dat onze zuigelingen en kinderen een toekomst zullen kennen met nog drinkbaar water, want dat ligt natuurlijk aan de basis, is er geen drinkwater dan is er geen leven, geen borstvoeding,geen flesvoeding, niks.
  In Europa is men van plan om net als in de US proefboringen te doen naar schaliegas, in Brabant was men begonnen, is voorlopig stopgezet, n.a.v protesten na verontrustende berichten uit de VS,zie de docu,GRASLAND, als je die nog niet gezien hebt, griezelig, in Engeland is men bezig, ik geloof als daarmee hier en in heel Europa mee wordt begonnen, het einde niet zoek zal zijn ,maar daarmee werkelijk alle hekken van de dam zullen zijn, het zal een daad zijn die niet meer terug te draaien zal zijn, er is al zoveel ellendige milieuverontreiniging en door de manier bescreven in de docu GRASLAND, met al dat kostbare drinkwater samen met de meest verschrikkelijk chemicalieen, zie ik het zo somber in.
  Het is dat ik geen andere weblog kon vinden hierover, eigenlijk maakt het niet uit, water is de bron, samen met de andere elementen een bundeling van leven , zonder dat noppes, dus hou ze in de gaten de overheid, digitaal of niet , groot geworden met borstvoeding of niet, laat ze weten wat je denkt, en het is echt niet de enige oplossing voor het zgn. energie probleem… Wij zijn het probleem, we zouden met veel minder een mooiere aarde kunnen bewonen, met dartelende borstmelkgevende, flesvoedinggevende vrouwen in de wei of waar danook

 162. Denise zegt: 08-09-11 om 09:25

  Absoluut waar dat ieder zijn eigen beslissing moet nemen en dat dat gerespecteerd moet worden, maar dring mij dan ook niet zo’n campagne op, want daarmee word je wel degelijk een voorkeur opgedrongen en daar heb ik geen behoefte aan. Ik vind dit echt zo’n overdreven gedoe en dat moet dan ook nog in het acht uur journaal, kon mijn ogen niet geloven!
  Zijn moeders niet een beetje egoïstisch bezig, door zo lang hun kind aan de borst te houden? Het kindje zelf weet immers niet beter, dus kan ook niet aangeven wat prettiger is. Kan me goed voorstellen dat er vaders zijn die dit een ongemakkelijke situatie vinden.
  Ben zelf trotse moeder van vijf kinderen, die zowel borst- als flesvoeding genoten hebben.

 163. Beste mensen, hartelijk dank allemaal voor uw bijdrage aan de discussie. Het maakt een hoop los, onze film ;-) .

  Ik kan natuurlijk onmogelijk ingaan op alle opmerkingen, alleen op Esther van Niel (de logopediste) wil ik toch even reageren. U meent te zien dat onze zoon ‘openmondgedrag en een slappe mondmotoriek’ heeft. Ik begrijp dat dat zo lijkt, maar punt is dat hij verlegen werd van de camera voor zijn neus. Daarom zette hij zijn speelstemmetje op en ging hij zo gek zijn tong uit zijn mond steken. Puur verlegenheid. Ik vond het juist dapper dat hij – als vierjarige – antwoord durfde te geven.

  Hij spreekt al vanaf het begin duidelijk, articuleert prima en heeft nooit geslist. Zoals u in een andere reactie heeft kunnen lezen bevordert borstvoeding juist de ontwikkeling van de mondmotoriek. Ik zou verwachten dat dit ook onderdeel is van de opleiding logopedie.

  Kortom: ik denk dat als ik uw advies opvolg en met hem naar een logopedist zou gaan, we heel snel weer buiten zouden staan ;-)

  Nogmaals bedankt iedereen!

  Hartelijke groet,
  Anne Hofstede.

 164. Mooie film, goede gesprekken, prachtige kindjes!

  Toen mijn eerste dochter geboren werd, wist ik niet beter dan dat borstvoeding voor een paar maanden kon.

  Pas bij mijn tweede dochter hoorde ik van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk dat je borst en vaste voeding ook kan combineren. Ipv. een bekertje koemelk, geef je je kind moedermelk.
  Na 14 maanden wilde zij niet meer aan de borst. Een kind dwingen tot borstvoeding is absoluut onmogelijk.

  Ook de derde dochter heeft lange tijd borst gedronken. Daarnaast at en dronk ze alles wat andere peutertjes ook krijgen. Behalve dan de koemelk; zelfs nu-10 jaar later- vind ze dat nog steeds niet lekker.

 165. evelien zegt: 08-09-11 om 09:49

  Tjonge wat een vooroordelen weer.
  Bewijst weer wel waarom zo’n film nodig is.

  Warom mag er niets gezegt worden over de voordelen van borstvoeding geven. Over flesvoeding staan alle boekjes en internetpagina’s voor jonge ouders vol.
  Maar als we het dan hebben over de voordelen zijn we opeens borstvoedingsmafia.
  Het zal beide zijn voor en nadelen hebben vermoed ik. Afhankelijk van wat de ouders belangrijk/handig vinden.
  Dat het gezonder zal zijn als kunstvoeding lijkt me niet zo onlogisch. Waarom zouden anders alle fabrikanten van kunstvoeding zoveel mogelijk hun product op het “echte” willen laten lijken.
  En natuurlijk is de kunstvoeding tegenwoordig gewoon goed van kwaliteit maar nog altijd namaak. Zelfs de industrie moet dat toegeven. Ze zijn het weleenswaar verplicht maar indien de kunstvoeding van zelfde kwaliteit zou zijn als borstvoeding en ze konden dat bewijzen zouden ze dan die verplichting allang niet hebben aangevochten?
  Wat niet wil zeggen dat ouders die voor kunstvoeding kiezen dat die slechtere ouders zouden zijn. Natuurlijk niet. Ze maken gewoon een andere keuze.
  Als ouders goed voorgelicht die keuze maken is dat prima. Maar dat moet wel goed voorgelicht zijn. En daar zit hem de fout.
  9 van de 10 moeders die borstvoeding willen geven die stoppen wegens verkeerde informatie. Het komt nog steeds enorm veel voor dat het verhaal dat er geen voedingswaarde inzat of het zomaar op was omdat de borsten leeg voelen de oorzaak is van het stoppen en niet omdat de moeder dat zelf wou. Deze voorbeelden zijn vrijwel altijd op te lossen en te voorkomen door goede voorlichting.
  Maar ja.. Als je ergens om hulp vraagt en je hebt pech wordt er gewoon gezegt dat je maar over moet op kunstvoeding.
  Hoever je gaat voor een oplossing is ook per mens verschillend.
  Het is gewoon stom dat de ziekenhuizen/artsen/verpleegkundige vaak te weinig er van weten.
  Mijn dochtertje was opgenomen in het ziekenhuis toen ze een paar dagen was. Ze kwam er slechter uit dan in. Doordat het ziekenhuis vond dat er minimaal 2 uur tussen de voedingen moest zitten is ze gaan afvallen. Te veel bleek toen we dagje thuis waren. Toen ben ik gelukkig goed geholpen door een wijkverpleegkundige en ben meer gaan voeden en toen pas ging het goed.
  Natuurlijk snap ik de moeders die in dit geval overgaan op kunstvoeding. En die keuze moet ik ook respecteren maar het is niet eerlijk als de keuze gemaakt wordt door een ander omdat die te weinig kennis heeft.

  Ook het vooroordeel dat kinderen die langer aan de borst blijven minder zelfstandig zouden zijn en eenkenniger zouden zijn klopt in mijn ogen niet. Dat hangt af van het karakter van je kind. De oudste heeft vrijwel geen borstvoeding gehad (6 weken) en die was enorm eenkennig terwijl ik net mijn jongste van 2 jaar en 8 maanden (die inderdaad nog borstvoeding krijgt!) wegbracht naar de peuterspeelzaal voor de 2e keer en die zag me al niet eens meer staan. Die is totaal niet eenkennig en juist zeer zelfstandig.

  Waarom voelen een hoop mensen zich verplicht om de borsvoeding aan te vallen. Zelf willen ze toch ook niet aangevallen worden op hun keuzes bij het opvoeden van hun kind.
  Ik neem aan dat iedere ouder probeert te doen wat ze het beste voor hun kind vinden.
  Laar elkaar toch eens in hun waarde. Ook dus in dit geval de langvoedster en hun kinderen!

 166. Fins zegt: 08-09-11 om 10:06

  Laat ieder gewoon vrij in zijn mening. Borstvoeding is prima, en flesvoeding lijkt me ook prima. Persoonlijk heb ik de beste ervaring met flesvoeding. Gewoon gemakkelijker te combineren met de rest van de activiteiten in m’n leven, het levert voor mij minder stress op. De kinderen hebben er een gezelliger moeder door.
  Wees blij dat er nu keuzemogelijkheden zijn i.t.t. vroeger. Een vrouw kiest zelf opleiding en inrichting van haar leven, niet te vergelijken dus met jaren geleden! Hier hoort ook de keuzevrijheid bij in dit soort onderwerpen. Ik vind dat het allemaal wel wat geemancipeerder kan! Ik krijg wel een beetje kippenvel van die pro-borstvoedingssites waar die keuzevrijheid niet erg naar voren komt, en nu dit fimpje het suggereert wel tussen de regels door dat borstvoeding het beste zou zijn… dat zou vandaag de dag anders moeten. Dus vrouwen, bepaal zelf wat je wil en laat je geen schuldgevoel aanpraten! Het gaat om waar jij een fijn gevoel bij hebt. Misschien is dat wel heel lang voeden, misschien is dat wel meteen de fles.

 167. Phil zegt: 08-09-11 om 10:56

  Lekker hoor borstvoeding. Heb het van mezelf vroeger gewoon eens geproefd toen er afgekolfd moest worden door stuwingen. Het smaakt naar kokosmelk en ziet er ook zo uit vind ik.
  Wat wordt er hier moeilijk gedaan over borstvoeding in dit land.
  Iedereen moet toch zelf weten hoe, waar en hoe lang zij haar kind borstvoeding geeft. Alleen…..waar kun je niet altijd zelf bepalen en dat vind ik jammer. Niet overal op het werk kan/mag het. In restaurants bijv. ook niet en laat staan in openbare gelegenheden zoals parken etc..Dan wordt er heel raar naar je gekeken en dit terwijl het toch de normaalste zaak van de wereld is. Maar dat zijn wij mensen in de westerse wereld niet meer gewend.
  Mijn dochter woont al 7 jr. in Buenos Aires Argentinië. 2 Jaar geleden kreeg zij haar 1e kindje en wilde persee borstvoeding geven omdat het vele voordelen heeft zoals moeder-kind binding en goed voor de immuniteit van het kind. Toen het niet zo goed lukte heeft ze een vrouw gebeld die haar net zo lang kwam helpen totdat de borstvoeding goed op gang kwam en het lukte. Zoiets heb ik hier nog nooit van gehoord. Maar het leukste kwam nog. Overal waar ze met haar baby naar toe ging kon ze gewoon borstvoeding geven. In parken, in restaurants, zelfs in de metro indien nodig en niemand keek daarvan op. Wij, haar ouders, hebben ervan opgekeken en genoten om dat mee te maken. Een heel andere belevenis dus hoe er daar met borstvoeding geven omgegaan wordt en dat in zo’n grote metropool als Buenos Aires. Dat had ik echt niet verwacht maar gebeurde toch. Misschien een idee om er in ons land ook eens anders over te gaan nadenken. Maar of dit nog mogelijk is twijfel ik aan.

 168. Jojootje zegt: 08-09-11 om 10:57

  Jammer dat er zoveel vooroordelen worden uitgesproken..
  Ik noem er een paar..

  - Een moeder die lang borstvoeding geeft, laat haar man voor het inkomen zorgen
  - Een kind welke lang borstvoeding krijgt, wordt beschermend opgevoed, zal wel geen dropje van de grond mogen eten
  - Een meisje welke lang borstvoeding krijgt zal later lesbisch worden.
  - Een moeder die lang borstvoeding geeft zal wel in het oosten van het land wonen.

  Erg jammer dat er reacties komen zoals bovenstaande. Reacties die nergens op gebaseerd zijn.

  Mijn zoon van 1 krijgt borstvoeding, hij heeft koemelkallergie en kan dus geen kunstvoeding (uit de supermarkt) drinken. Doordat ik hem borstvoeding geef, weet ik precies wat hij binnen krijgt, en dat is zeker geen koemelk.

 169. Lies zegt: 08-09-11 om 10:58

  Ik vind langer voeden prachtig, inderdaad zijn onze borsten hiervoor bestemd. Jammer dat we zover van de natuur zijn afgeraakt dat we niet gewoon respect kunnen hebben voor de keuze van een ander, ook al zou het niet onze keuze zijn geweest. En dat vrouwen moeten afzien van die keuze omdat andere misschien schuldgevoel zouden kunnen krijgen is natuurlijk de omgekeerde wereld.

  Belachelijk dat de NOS net als andere media weer met die professor Sauer opkomt. Die is niet onpartijdig en onafhankelijk en blijkbaar de ENIGE in wetenschapsland die nog tegen borstvoeding is, want hij blijft ook de enige die voortdurend bereid is die boodschap te herhalen. Ik mag hopen dat de NOS in de uitoefening van haar journalistieke taak daar gericht onderzoek naar gedaan heeft.

  Ik hoop echt dat het taboe op langvoeden doorbroken kan worden en dat we inderdaad allemaal beseffen dat kinderen melk van mensen drinken en kalfjes eigenlijk koemelk horen te drinken.

 170. A.V. zegt: 08-09-11 om 10:58

  Lang leve de borstvoeding :)

  Super dat er aandacht gegeven worst aan dit onderwerp. Veel mensen vinden langvoeden raar of onnatuurlijk, maar borstvoeden is juist erg natuurlijk. Echt wonderlijk dat we zo geschapen zijn, toch bizar en geweldig tegelijk dat het kan? Daarnaast is het goed voor de weerstand en is het erg gezellig. Kan het iedere (aanstaande) moeder aanraden!

 171. man zegt: 08-09-11 om 11:04

  Mee eens hier met Anouk…
  Dat zijn vooral de vrouwen die daarvan genieten! Het is overduidelijk zichtbaar! Echt walgelijk…!
  Ik vraag me alleen af wat voor IQ deze vrouwen hebben; (hoewel je mag wél hoogopgeleid zijn en tegelijkertijd NIETS in je kop hebben)

 172. Rianne zegt: 08-09-11 om 11:45

  Goedemorgen,

  Mijn mond viel open van verbazing toen ik de reportage zag inzake borstvoeding.
  Het maakt mij niet uit wie wanneer en vooral waar borstvoeding geeft, moet gewoon overal kunnen.(voor baby’s)!!!!!!
  Maar een kind van 5???????? daar heb ik toch zo mijn bedenkingen bij. Heb je gehoord hoe dat kind praat….. vond ik niet normaal.
  Net wat de deskundigen zeggen een kind kan heel goed zelf anti-stoffen aanmaken, daar hebben ze moeder niet meer voor nodig.

  Vind het meer dan overdreven, lijkt nergens op!!!!!!

 173. Ik reageer eigenlijk nooit op dit soort zaken maar dit wilde ik nu toch even vertellen.
  20 jaar geleden waren er ook vrouwen die hun kind lang de borst gaven dan de publieke opinie als ‘normaal’ beschouwden.
  Via ‘La Leche League’ kwam ik hiermee in contact. Zij steunde mij in mijn gevoel om borstvoeding te blijven geven. Ik had geen toeschietreflex en werd met aardig wat problemen (allergieën bij de baby) geconfronteerd.
  Ik heb mijn dochter altijd op verzoek laten drinken, ook in situaties als wandelend in drukke winkelstraten, hangend in de slendang. Niemand zag wat. Geen stress bij moeder en kind. Geen kabaal van een kind en geïrriteerde blikken van omstanders.. Ook toen mijn dochter groter werd, was het geen probleem. Als het dan ouder is maak je afspraken met het kind….Wij hadden er ook een koosnaam voor, maar eentje waarvan de betekenis niemand wat zei. Mensen in mijn omgeving waren bang dat ze niet zelfstandig zou worden en voor altijd bij mij wilde drinken…Op 6 jarige leeftijd zei mijn dochter op een dag: ‘mam, ik hoef niet meer’ en was het klaar. (Ze nam toen alleen ‘s ochtends en ‘s avonds een slokje, voeding kon je het niet meer noemen.)
  Mijn dochter studeert nu in Amsterdam en woont op kamers, een evenwichtige, zelfstandige en onafhankelijke, knappe jonge vrouw.

  Ik ben blij dat ik mijn hart gevolgd heb. Ik zou het zo weer op deze manier doen!

 174. heleen (gezinstherapeute) zegt: 08-09-11 om 12:08

  O,o o wat errug zijn we met zijn allen zeg!! Live and let live!
  Wel even wat dingen op een rij:

  De WHO raad aan de eerste 6 maanden exclusief BV te geven, en daarna tot 2 jaar BV naast gewone voeding.

  Alles wat een klein (tot 2 jr) kind nodig heeft is warmte, eten en veiligheid. dat vind een kind alle drie in de armen van zijn moeder, en bij haar borst.

  Koemelk is voor koeien, als je het lekker vind en verdraagt ga dan maar je gang, maar de kalfjes krijgen dus kunstvoeding om ons in onze hang naar (koe)melk te voorzien, zouden die koeien en kalfjes dat wel willen?

  Kunstvoeding is voor sommige moeders nodig (medicatie waardoor ze geen BV kunnen geven en andere omstandigheden) en anderen lijkt BV geven gewoon niks, prima. Daar wordt een kind ook groot mee. Ik hoop wel dat die moeder het kind voldoende knuffelen en vasthouden want dat is wetenschappelijk gezien erg nodig voor de lichamelijke en geestelijke groei.

  Borsten zijn er om jonge kinderen melk te geven, dat men in sexuele relaties ook graag geniet van borsten is een tweede. Hoeft elkaar niet in de weg te zitten.

  Zelfstandigheid van kinderen wordt niet geschaad door het geven van moedermelk. Als je zo dom redeneert moet je al die speentjes ook gaan verbieden en die zie ik nou toevallig weer heel vaak bij kinderen die geen BV krijgen of al heel jong “zelfstandig” MOETEN zijn…

  Realiseert iedereen zich wel wat een economische belangen er zijn bij het NIET BV geven? Vrouwen moeten werken (zogenaamd voor hun onafhankelijkheid maar het gaat gewoon om centen in de kas vd staat), en de kunstvoedingsmarkt levert ook meer geld voor de kas vd staat op dan de gratis natuurlijke moedermelk. Het gaat hier dus om de economische maffia.

  Kinderen worden veel te snel “onafhankelijk” gemaakt: kijk eens hoe jong ze op kunstvoeding worden gezet, in hun eentje in bed in een kamer ver weg van mamma, in de kinderopvang etcetera weg worden gestopt. Een binding aangaan met je kind en je kind vanuit dat eerste veilige mens-mens contact leren hoe het met emoties en anderen om moet gaan is er niet meer bij. En kijk dan krijg je kindjes die elkaar op het schoolplein de tent uit meppen, niet met emoties om kunnen gaan, geen gewone binding aangaan, en daar zijn dan weer PGB(rugzakjes) voor nodig: dat lijkt me uiteindelijk meer kosten voor de staat….

  Vermoeiend hoor dit allemaal, we lijken wel heel ver weg van de natuur en van respect voor elkaar. Er moet geld worden verdiend, dat is wat nr 1 staat, niet het welzijn van de mens/het kind. bah….

 175. Annemieke zegt: 08-09-11 om 12:51

  citaat: Gelukkig heeft flesvoeding tegenwoordig ook immunofortis dus dat verbeterd de weerstand wel in tegenstelling tot gewone borstvoeding.
  Die claim is afgewezen en daar mogen ze geen reclame meer mee maken: hteeteep://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1430.htm

 176. Als maker van de reportage wil ik de reactie (hierboven) van Anne Hofstede (de hoofdpersoon in de reportage) graag ondersteunen. Het was hartstikke dapper van Flip dat hij zich liet interviewen door de NOS. En hij zette een ‘stemmetje’ op uit verlegenheid. Tegen zijn ouders praatte hij volkomen normaal voor een 4-jarige.

  Een aantal reacties ging over de ‘betrouwbaarheid’ van prof. Pieter Sauer. De hoogleraar van de RUG die in de reportage de medisch wetenschappelijke onderbouwing van de campagne TietZat in twijfel trekt. Volgens een aantal van u, had hij niet deze reportage mogen optreden vanwege zijn betrokkenheid bij onderzoek van kunstvoedingsfabrikant Danone.

  Pieter Sauer was tegen ons volkomen transparant over deze betrokkenheid. Hij zegt dat het zijn missie is om kunstvoeding te verbeteren en dat hij niet niet anders kan, dan samenwerken met de industrie. Het komt veel vaker voor dat hoogleraren of deskundigen die wij opvoeren, samenwerken met bedrijven of met maatschappelijke organisaties. In alle gevallen proberen wij te toetsen of de mening van deskundigen staat voor een meer algemene opvatting. Dat is ook in dit geval gebeurd.

  De opvattingen van Sauer over het medisch nut van het geven van borstvoeding aan kinderen boven de 6 maanden hebben we derhalve ook aan anderen voorgelegd. Onder andere aan de kinderarts Ko van Wouwe. Hij bevestigde dat er geen wetenschappelijke grond is voor deze bewering in de film. Achteraf gezien had de NOS misschien moeten kiezen om Van Wouwe ook sprekend op te voeren. Dan was de discussie misschien meer gegaan over het thema ‘langer-voeden’. En was het niet zo zeer een discussie geworden tussen ‘gelovigen’ en ‘niet-gelovigen’ van borstvoeding.

  Dit forum wordt bij deze gesloten. We wisten van te voren dat dit onderwerp veel reacties en vragen zou oproepen. Hartelijk dank voor al uw bijdragen.

  Martijn Bink (verslaggever NOS Nieuws)

 177. zelden schrijf ik iets op een forum, toch is het nu zo ver, http://www.marianboyer.nl/inde.....hniet6.htm