De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Verantwoording: de anonieme COA-bronnen

Door Martijn Bink en Bas de Vries

Enige tijd geleden werd NOS Nieuws benaderd door medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zij hadden een waslijst aan klachten over het in hun ogen verziekte werkklimaat binnen de organisatie die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken de opvang van asielzoekers regelt. En over de belangrijke bijdrage van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak-Temur aan dat slechte klimaat. Wat er daarna gebeurde, zetten wij hier op een rij.

Intern waren deze grieven al op verschillende manieren aan de orde gesteld, begrepen wij. Maar daar was weinig tot niets mee gedaan. Na een eindeloze reeks personeelswisselingen zou de top van het COA inmiddels bestaan uit ‘jaknikkers’, die de voorzitter niet meer durven tegen te spreken. En ook van de Ondernemingsraad was weinig te verwachten sinds de laatste clashes met Albayrak in 2007 en 2008.

Gedragscode

En dus stapten de personeelsleden nu naar de pers. Ze ‘zagen geen andere oplossing meer’, zo begrepen wij. Belangrijke voorwaarde vooraf was dat wij hun identiteit zouden beschermen. Het COA kent een gedragscode waarin dit soort lekken naar journalisten wordt bestraft met ontslag . 

 Het was het begin van een onderzoek naar de situatie bij het COA dat vele weken in beslag zou nemen. Wij spraken veel andere (ex-)werknemers in verschillende lagen van de organisatie om te controleren of de klachten door anderen werden herkend. In vrijwel ieder bedrijf wordt bij de koffie-automaat gemopperd op de topmensen. Wij wilden weten: was hier inderdaad meer aan de hand?

 Dat bleek het geval. Een hele rij bronnen bevestigde onafhankelijk van elkaar de onvrede over de situatie binnen het COA en gaven vele voorbeelden van ‘het totale gebrek aan veiligheid’. Daar leverden zij stapels vertrouwelijke documenten bij: notulen, emails, gespreksverslagen, die het verhaal eveneens ondersteunden. Iedereen gaf dezelfde motivatie voor zijn of haar medewerking: gekonkel speelt in het hoofdkantoor in Rijswijk al vele jaren een belangrijker rol dan de opvang van vluchtelingen en dat moet ophouden.

Loek Hermans

 Het beeld dat zo ontstond was uiteindelijk zo scherp en zo goed onderbouwd,  dat we besloten te publiceren. Ruim een week geleden meldden we dat aan de woordvoerder van Albayrak, met het verzoek te reageren en antwoorden te sturen op tientallen nadere vragen. Een kopie van die email stuurden we aan Loek Hermans, de voorzitter van de Raad van Toezicht van het COA. Ook hem vroegen we om een reactie. We zorgden in beide gevallen dat er voldoende tijd was om te reageren: vier dagen.

 De COA-woordvoerder toonde zich teleurgesteld dat wij niet bereid bleken te vertellen met wie wij precies hadden gesproken en om welke documenten het ging. “Willen wij de gelegenheid krijgen tot serieuze wederhoor, dan is het van belang dat wij inzicht hebben op grond van welke gegevens u tot de aantijgingen bent gekomen. Mogelijk heeft u de informatie verkeerd geduid. Gelet op de ernst en aard van de beschuldigingen, die zich rechtstreeks lijken te richten op de integriteit van de bestuursvoorzitter van het COA, bent u gehouden aan het in acht nemen van uiterste zorgvuldigheid”.

Daar stellen wij als NOS tegenover dat bronbescherming hier voorop moet staan. Vrijwel alle documenten die wij hebben ingezien, zijn rechtstreeks te herleiden naar individuele personen. Wij willen uiteraard niets doen dat mensen hun baan kan kosten. Uiteraard kennen wij de identiteit van alle bronnen zelf wel.

Voorzichtig

Wij zijn het er mee eens dat journalisten voorzichtig moeten zijn met het gebruik van anonieme bronnen, zeker als die bronnen zich rechtstreeks tegen een persoon keren. Maar het COA is een organisatie met een belangrijke maatschappelijke taak waarin bijna een half miljard aan gemeenschapsgeld omgaat. Als binnen die organisatie dermate veel onrust blijkt te bestaan die door zoveel onverdachte mensen wordt bevestigd, is dat naar onze mening het melden meer dan waard.

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


88 reacties op “Verantwoording: de anonieme COA-bronnen”

 1. john zegt: 18-09-11 om 20:24

  ik zou zeggen het coa kan worden opgeheven,vooral mevrouw albyrak moet onmiddelijk vertrekken,gewoon belachelijk dat zij in een dikke audi a8 rijd met chauffeur!! 2e kamer word wakker hier word met geld gesmeten terwijl nederlanders met weinig geld nog meer de broekriem moeten aanhalen,tijd voor een hoorzitting onder ede,

 2. joost zegt: 18-09-11 om 20:24

  Een glas, een plas…. Hopelijk dit keer niet. Ben benieuwd.

 3. n a van duinen v d klok zegt: 18-09-11 om 20:27

  die mevr moet onmiddelijk op nonactief gezet worden ,het verloop
  van directies zegt al genoeg en angst onder het personeel vreselijk
  het is goed dat er nu aan de bel word getrokken hopelijk word dit goed uitgezocht ,schandalig vind ik zoiets dat mensen hun macht gaan gebruiken ,hoop voor de mensen dat het eerlijk gaat verlopen maar mevr n albayrak direckt naar huis en afwachten tot na het onderzoek .

 4. Hans Buijing zegt: 18-09-11 om 20:30

  Eindelijk een vervolg, Meer dan een jaar geleden heb ik voor de NOS camera’s al één en ander verteld over de werkwijze van het COA en de hoofddirectie en met name het beleid van Nurten Albayrak.
  ik hoop dat er nu werkelijk schoon schip wordt gemaakt.

 5. ik snap niet dat zij al betaald wordt boven de balkende norm, en als er zo veel mensen vertrekken dan moet er toch zeker iets aan de hand zijn.

 6. Piet zegt: 18-09-11 om 20:35

  Laat me raden…..de heer Wilders gaat hier morgen vragen over stellen.

 7. zo herkenbaar, deze cultuur was er al voor Mw. Albyarak er de leiding kreeg.
  Feed back werd echt niet gepikt en directeuren die machtsspelletjes speelden bleven zitten, mensen die ‘deugden’ vertrokken.

 8. willem zegt: 18-09-11 om 21:07

  Leers moet hier toch ook meer van weten.!!!!
  De beerput wordt angstvallig dichtgehouden.

 9. Ton zegt: 18-09-11 om 21:19

  Waarschijnlijk komen nu Kamervragen. Misschien een debatje. En verder ? Wie controleert of er passende maatregelen volgen ?

 10. Peter zegt: 18-09-11 om 21:26

  Toen mevr. Albayrak in 2001 aantrad als directeur P & O is zij al begonnen met het ontslaan van vele directeuren in de opvang e.d. onder de noemer reorganisatie. In 2002 heeft zij haar beleid voort gezet en een ieder die niet door haar benoemd was, ging op de ontslagrol. Dit heeft aardig wat gekost. Ik was er gelukkig goed mee, ondanks de moeilijke periode die ik gehad heb. Later hoorde ik van collega’s dat er directeuren in tranen waren en met angst en beven naar de vergaderingen gingen van mevrouw Albayrak, omdat ze beng waren dat zij nu aan de beurd waren. Het schrikbewind van de 80 jarige oorlog onder Alva is er hier mee vergeleken niets bij. Het is dat haar nicht in de kamer zit en destijds in het kabinet, anders had haar kop al lang gevallen. Met veel voorbeelden en papier is nog steeds een hoop te staven, maar dat gaat hier nu te ver.

 11. Van Veen zegt: 18-09-11 om 21:47

  Niets is kostenverslindender voor een organisatie dan een ruzieënd topmanagement. Ik vind derhalve dat de overheid, oftewel de toezichthouder Loek Hermens en/of de verantwoordelijke Minister (Gert Leers?) moet ingrijpen. Zelfs als zou Albayrak een adequate verdediging hebben tegen de beschuldigingen aan haar adres, dan nog blijft er mijn inziens een onwerkbare situatie binnen de COA achter, in geval zij weigert zelf op te stappen. (Om maar niet te spreken van de gevolgen van mismanagement voor de duizenden asiel-slachtoffers).

  Wellicht kan het Ministerie opheldering geven over hoe effectief (historisch gezien) ons belastinggeld wordt uitgegeven door het COA?

  Als het 20:00u NOS-nieuws vandaag brengt dat in 2001 er 83.000 asielzoekers per jaar asiel aanvroegen en de laatste 2 jaar slechts 18.500 asielzoekers per jaar, dan zou m.i. het beschikbare budget voor het COA navenant ook ca. 25% van het gespendeerde beschikbare budget in 2001 moeten bedragen.

  Als door mismanagement bijv. die (op het NOS-journaal) genoemde 17 mln Euro/jaar verkeerd wordt gespendeerd, vind ik dat het Ministerie (Gert Leers?) niet te lang moet wachten met een reactie. Het verbaasd me echter ten zeerste dat een Ministerie niet binnen 4 dagen heeft kunnen reageren, zodat er niet zo nadrukkelijk op het NOS-journaal over verteld hoeft te worden.

 12. Paul zegt: 18-09-11 om 22:02

  Weg met dat mens. Maar ik vrees dat we haar dan over een paar jaar wel weer terug zien in een andere topfunctie.
  Waarschijnlijk krijgt ze ook nog een leuke financiële handdruk mee.
  Ik word kotsmisselijk van die vriendjespolitiek. Gewoon ontslaan en als het kan ook vervolgen wegens misbruik van gemeenschapsgeld. Zou in elk geval wel moeten. Maar deze mensen plaatsen zichzelf boven de maatschappij. Dat moet eens een x afgelopen zijn. Ik voel een intense haat opkomen wanneer ik er goed over nadenk. NOS blijf er bovenop zitten en laat ons aub ook weten hoe dit alles afgehandeld word.
  Goed werk

 13. Bart zegt: 18-09-11 om 22:10

  Waarom moeten er over de ruggen van zoveel armlastigen, er een grote directie automobiel op nagehouden worden voor regelingen die al zeer geruime tijd zijn bepaald, en ook door ambtenaren met een VW kever of zoiets, in dienstreizen van het ministerie worden uitgevoerd.

  Vluchtelingen werden helaas ook in Nederland big very BIG business.

  Toch alweer een deel van de 18 MILJARD tekorten hierdoor achterhaald !
  Nu de overbetaalde “Overhead kosten” zien te analyseren in deze affaire !
  Goed zo NOS !

 14. Teun Jan Kootstra-de Weerd zegt: 18-09-11 om 22:20

  Ik wil heel graag duiden dat ik in alle tijden dat ik bij het COA heb gewerkt, waaronder als secretaris van directeur opvang, altijd grote bewondering heb gehad voor de collega’s die in alle politieke en bedrijfsculturele bewegingen altijd zeer goed werk hebben geleverd.

  Ook ik heb op enig moment de keuze gemaakt het COA na 12,5 jaar te moeten verlaten. Het COA was voor mij een prachtige leerplaats, maar was niet langer een veilige haven. Ik ben uiteindelijk begin 2008 vertrokken, maar de wortel van het vertrek is gelegd in het jaar ervoor. Op dat moment moest ik vernemen dat mijn collega’s/directeuren gingen stoppen.

  Pijnlijke tijd. Jammer voor het COA dat zeer talentvolle directeuren moeten vertrekken, directeuren met een goede balans tussen maatschappelijk belang en kracht van personeel. Ik denk dat velen die twee nog missen.

  Als redactie nog een aanvullende reactie wenst, verneem ik dat wel.

 15. Anja Blom zegt: 18-09-11 om 22:22

  Als dit waar is en bewezen wordt, geen gouden handdruk voor deze dame, geen nieuwetopfunctie of commissariaat. Deze houding mag absoluut op geen enkele wijze beloont worden.\
  En de mensen die hier door beschadigd zijn moeten publiekelijk eerherstel krijgen.
  Deze mevrouw mag nooit meer de leiding krijgen over anderen. Misbruik van macht!

 16. Paul zegt: 18-09-11 om 22:33

  Nog even wat. zij bestelt een veel te dure auto en dat kost vervolgens bijna 15.000 euro? Moet je als gewone werknemer eens flikken. ben je meteen je baan kwijt. (zónder gouden handdruk uiteraard)

 17. F. Notaris zegt: 18-09-11 om 22:45

  Bewust onbekwaam……. gecamouflleerd in charme naar buiten….en in despotisme naar binnen:
  Waar rook is, is vuur en waar zoveel rook is, is een echte brand. Een ondernemingsraad die maar in 3 summiere regels commentaar geeft en een woordvoerder in amper enkele alinea’s en alleen maar schermen met wederhoor, heel verdacht. En dan de verantwoordelijken, Nurten en Loek, alsof ze van niets weten:”geen commentaar.”
  Heeft Loek al die tijd zitten slapen: 20 directieleden en meerdere bestuursleden ontslagen/afgetreden; signalen van werknemers over despotisme en angstcultuur genegeerd; vergeten dat er een Balkenende norm bestaat; en dan nog de heer Heijnen -Rotary en D’66- met een exorbitant groot honorarium en tenslotte leegstand in de centra oplopend tot jaarbedragen van 17 miljoen. Inderdaad onnodig veel gemeenschapsgeld over de balk smijten.
  Hoever kan partijloyaliteit -beide VVD- gaan. Hoe kan het dat een ex-bestuurslid, zoals de heer Heijnen, via de achterdeur weer binnen komt om zichzelf te verrijken, naast waarschijnlijk allerlei andere nevenactiviteiten (zie Linkedin)?
  Laten bestuurders -zeker als het gaat om publieke gelden- eens stoppen met deze zelfverrijking uit de belastingspot.
  Hulde aan de werknemers die durven naar buiten te komen bij zoveel misstanden ondanks geheimhoudingsplicht naar de pers. En waarom? We leven toch niet meer in de middeleeuwen of is deze strategie van mevrouw Albayrak bedoelt om eigen falen en machtsmisbruik binnenkamers te houden, te verbergen.
  Hulde ook aan de onderzoeksjournalistiek die deze zaken durft bloot te leggen en te presenteren. Ik wens de werknemers bij het COA veel moed in deze zaak en hoop dat deze zaak geen negatief effect heeft op het beeld van integer functioneren van haar nicht in de tweede kamer.

  ps. nog een kleine weddenschap: ik denk dat Loek (zeker niet Nurten) deze week in Nieuwsuur komt uitleggen dat alles op een misverstand en op verkeerde aannames berust; onverstoord en vertrouwendwekkend overkomend.

 18. René zegt: 18-09-11 om 22:45

  Heel goed van de NOS hiermee naar buiten te zijn gekomen.
  Complimenten.

  Loek Herman VVD met een PVDA mevrouw Albayrak. Hoezo gedragsregels?
  Haar zus zit nota bene in de 2e kamer en zat in vorige kabinet bij justitie. Of dat zal lukken? Hele orgaan opheffen en opnieuw beginnen. Non-profit graag zonder Audi met privé chauffeur, maar met openbaar vervoer graag! En een toezichthouder die niet zit te slapen. Slechte zaak.

 19. Robbert zegt: 18-09-11 om 22:50

  Loek Hermans was ook voorzitter van de Raad van Toezicht van het zorgconcern Meavita dat onder zijn toezicht failliet ging. Hoe is het mogelijk dat hij nog voorzitter is bij het COA. Hij heeft bij Meavita bewezen zijn rol niet serieus te nemen.

 20. Zullen we erop letten dat Loek Hermans zich hier niet uitlult. Alle mistanden binnen de COA moeten worden opgelost, maar hadden in de kiem gesmoord kunnen worden als de toezichthouder zou hebben gedaan waarvoor deze is ingesteld. De zoveelste toezichthouder die ernstig in gebreke blijft. De koning van de nevenfuncties Loek Hermans zal zijn “zware taak” niet onbezoldigd hebben uitgevoerd.
  Waarom roept Geert Wilders wél om het onmiddellijk opstappen van Albayrak en niet om het onmiddelijk opstappen van “senator” Hermans?

 21. Thea Overesch zegt: 18-09-11 om 23:02

  Ik kan veel woorden schrijven na zestien jaar gewerkt te hebben bij het coa. Tijdens de ” vierde” reorganisatie heb ik mijn keus gemaakt en deze organisatie verlaten. Reden kracht houden bij jezelf.
  Ik ben nu enkele jaren werkzaam binnen een hulpverleningsorgsnisatie voor jongeren..

  Het coa heeft voor mij veel ruimte geboden om te leren en hier werd tijd en geld aan besteed. Niet onbelangrijk in mijn huidige baan.

  Ik ken Nurten in vele rollen.Heb regelmatig processen van zeer dicht bij meegemaakt.
  Wat me nu verbaast dat medewerkers en oud medewerkers met modder gooien terwijl ze in open gesprekken de mogelijkheid om te spreken niet gebruiken.
  Waarom zijn medewerkers angstig voor hun baan..Ik denk dat medewerkers bang zijn om keuzes te maken omdat ze bang zijn hun riante inkomen te verliezen .Een inkomen die nu elke maand door dezelfde baas,Nurten, aan hun wordt betaald.

  Natuurlijk heeft Nurten een flink inkomen maar de vele uren dat ik vrij kon zijn waren voor haar werken .Geen enkele medewerker hoorde ik klagen over hun salaris en na vertrek over de gunstige wachtgeldregeling.

  Modder gooien niet doen ,maar steek je hand eerst in eigen boezem.

  Ik wens het coa, inclusief Nurten, veel sterkte in deze onrustige öorlogstijd”!!
  Ik hoop dat deze onrust een niet al te grote weerslag zal hebben op de doelgroep die op zoek is naar veiligheid en vertrouwen!!

 22. Paul zegt: 18-09-11 om 23:39

  @ mevrouw Overesch,

  u zult ten dele best gelijk hebben, maar ik denk dat de meeste mensen die hier reageren zelf niet bij het coa werken of hebben gewerkt.
  Nurten heeft geen flink inkomen, maar een belachelijk inkomen.
  Bovendien vind ik het wel erg makkelijk om te stellen dat mensen bang zijn louter en alleen om hun inkomen te verliezen. U doet hier net alsof u de enige bent die uw werk met uw hart doet ipv voor uw banksaldo. was u terecht zo bezorgd geweest over de doelgroep waarover u schrijft dan had u vooral níet weg moeten gaan bij het coa. En wat betreft die open gesprekken, ga als werknemer maar eens een “open” gesprek aan met je leidinggevende. Grote kans dat wanneer je al te kritisch bent je al snel een ex-werknemer bent.

 23. Koos zegt: 18-09-11 om 23:40

  @ Thea

  Raar verhaal beste Thea. Als in een bedrijf zoiets gebeurd als dit, dan is er iets fundamenteels mis. Dat is niet meer dan evident.

  Je klinkt een beetje als een voorlichter/belanghebbende. Toch geen troll? :)

 24. F. Notaris zegt: 18-09-11 om 23:44

  Beste Thea, daar gaat het natuurlijk ook o.a. om. Vanwaar al die riante salarissen in zo’n organisatie. Een externe (dhr. E. Heijnen) voor de reorganisatie bijvoorbeeld met een salaris tussen 3-3,5 ton euro’s op jaarbasis.

 25. Plaas zegt: 18-09-11 om 23:50

  Ik ben twee jaar geleden bij het Coa vertrokken en het klopt dat er wel veel wisselingen aan de top zijn geweest, echter had dit ook te maken met het inkrimping van leidingevede laag gericht op bezuinigingen. Wat minder goed is is dat Nurten al erg lang op haar plek zit en een driemanschap rond zich heeft geformeerd die de dienst uitmaakt. Verder heeft het Coa bestuur ( die zeteld in Rijswijk ) vreemd genoeg al jaren een ZEER HOOG VVD gehalte aan bestuurders..
  De auto van Nurten zal echt niet bijdragen aan de hoge kosten en verspilling van belastinggeld; het is populistisch om dat te suggereren.. Het niet mogen spreken met de pers slaat op dat niet elke medewerker zo maar van alles in het algemeen over de opvang de ether in kan slingeren. Daar zijn voorlichters voor en dat is
  normaal en wat dat betreft is het Coa een normaal bedrijf.

 26. W. Ex-medewerker zegt: 19-09-11 om 00:24

  De verspilling van overheidsgeld bij het Coa speelt al ruim tien jaar. Nietszeggende buitenlandse projecten en bizarre wachtgeldregelingen zorgen voor een absurd budget. Tijd om schoon schip te maken!

 27. Plaas zegt: 19-09-11 om 00:27

  Even voor René, Nurten is niet de zus van Nebahat en ze is VVD er. Dus niet allerij halve of onwaarheden hier plaatsen ajb!!

 28. Nu weer eens exces met deze COA-directrice van ons gemeenschapsgeld. Het lijkt wel of we het nooit af kunnen leren. We hebben dit ook al eens bij de SBV zien gebeuren, en directeur die meer luxe opeiste voor zijn eigen werkomgeving tot daar tenslotte een stokje voor gestoken werd
  Juist in deze tijd van “de broekriemaanhalen”
  is dit excessief Koninginne-gedrag zo onverteerbaar bij instellingen die regeren over ‘the havenuts” die hier een veilige haven zoeken en met het allereenvoudigste eigenlijk al tevreden zijn. Regering [minister Leers] snij nu eens flink in die top van de COA-bureauctratie, een dergelijk signaal is nu hard nodig in dit land zodat de ‘Balkenendenorm” geen lachertje blijft bij de top van de overheidsinstellingen.

 29. Tony zegt: 19-09-11 om 01:54

  @ René: zorg dat je de feiten kent voordat je reageert:

  Nurten Albayrak is niet een zus, maar een nicht van Nebahat Albayrak,
  Nurten Albayrak is niet van de PvdA, maar van de VVD.
  En Loek Herman moet zijn Loek Hermans.

  Toch knap, drie fouten in een posting van 7 regels.

 30. correcties; moet zijn SVB inplaats van SBV

  correctie en directeur moet zijn een directeur

  U mag ook inkorten tot de kern;
  kern van mijn boodschap: overheidsgeld wordt te royaal aangewend door top van overheidsinstellingen gelet op de afspraak met de Balkenende norm

 31. Dick zegt: 19-09-11 om 02:09

  Goede reden, om aan te nemen, dat het hier (weer) gaat om het topje van de welbekende IJsberg. Goede reden ook, te komen tot een justitieel onderzoek, of een parlementaire enquete over soortgelijke bestuursmisstanden bij overheidsinstellingen op de verschillende bestuursnivo’s in de bv Nederland. Ministeries, Provinvcies en Gemeenten. Maar eerst dit, als voorbeeld van een rechtvaardige behandeling. Dus niet de klokkenluiders veroordelen.”Don’t shoot at the piano player!”.

 32. Van Spil zegt: 19-09-11 om 02:16

  Als – sinds kort – oud-medewerker van het COA ben ik blij met het aanhangig maken van de misstanden, maar betreur ik de tendentieuze en ongenuanceerde berichtgeving van de NOS als zou het COA een verziekte organisatie zijn. Onterecht en de NOS onwaardig!

  Ik denk met veel respect en trots terug op mijn COA-collega’s en met name zij die actief zijn in uitvoerende functies. Hardwerkend, kundig en hart op de goede plaats. Werkzaam bij een organisatie die zich sterk maakt voor mensen in een kwetsbare positie. Prachtig. Een sierraad voor onze samenleving.

  Een organisatie waar tegelijkertijd veel te verbeteren is. Ik weet dat men bij het COA keihard bezig is de organisatie lean & mean te krijgen. Moet ook wel, want structureel is er minder budget. Efficiëntere bedrijfsvoering, snijden in managementlagen en automatisering waar mogelijk. Een goede ontwikkeling, mij dunkt.

  Echter, de wijze waarop de organisatie wordt bestuurd en de wijze waarop reorganisatie wordt doorgevoerd verdienen niet de schoonheidsprijs. Integer, transparant en modern leiderschap, coherent en integraal management, intelligence in de bedrijfsvoering, een eenduidig en adequaat functiehuis en – last but not least – ‘zeg wat je doet, doe wat je zegt en laat zien dat je doet wat je zegt’. Zo maar wat aandachtsgebieden waarop nog werelden te winnen zijn bij het COA. Het spijtige is dat dit al jarenlang het geval is.

  Ik denk dat het COA – en uiteindelijk zeker ook de klanten van het COA – gebaat is bij de aftocht van mevrouw Albayrak om plaats te maken voor een competente leider die met nieuw elan en daadkracht van het COA een adequate organisatie weet te smeden. Een club waar vertrouwen, integriteit, respect en loyaliteit beleefd worden en waarmee mijn oud-collega’s zich trots en verbonden voelen. Ik hoop dat deze discussie daaraan bijdraagt.

  Succes, wijsheid en begrip gewenst!

 33. Marijke zegt: 19-09-11 om 03:17

  Dit bericht komt niet zomaar uit de lucht vallen. Neem het svp zeer serieus. Ook bij een andere organisatie in een andere branche kan ik uit ervaring zo’n despoot aanwijzen. Helaas kan dat niet in een reactie als deze.
  Veel succes gewenst om deze mevrouw te dumpen! Zet em op! Hopelijk zonder gouden handdruk!

 34. Hans zegt: 19-09-11 om 05:30

  Alweer een bewijs van het ongeëvenaarde talent van Loek Hermans , de best bebijbaande bons der lage landen.
  Misschien kan Albayrak rechtstreeks toetreden tot het old-boys netwerk ? Kennen en kunnen schijnt er niet veel toe te doen. Zelfs het halen van een rijbewijs is voor sommigen te zwaar.. :P

 35. Karen de Vries zegt: 19-09-11 om 07:31

  Allereerst mijn complimenten voor de NOS. De laatste jaren lijken de meeste MSM er de voorkeur aan te geven mee te deinen op de waan van de dag in plaats van hun energie in degelijke onderzoeksjournalistiek te steken. Terwijl dit meer dan nodig blijkt.

  De reactie (een niet eens zo heel erg verkapte poging tot intimidatie) van de top was – gezien het klimaat binnen deze organisatie – voorspelbaar. Reden te meer om de onderste steen boven te halen. Hoe meer openbaarheid en controle, hoe kleiner de kans op machtsmisbruik.

 36. cor zegt: 19-09-11 om 07:58

  Heerlijk toch dat we zo oprecht ons schuldig maken aan het beschuldigen van Zuid Europese graaiculturen, terwijl in onze eigen tuin het onkruid woekert alsof het de gewoonste zaak van de wereld is

 37. Bert zegt: 19-09-11 om 08:45

  Ik heb ook een periode lang deze organisatie van binnenuit kunnen bekijken. Mijn conclusie was dat de cultuur een prima voedingsbodem was voor grote aantallen externe inhuurkrachten die, vrijwel zonder toezicht en verantwoording, jarenlang ongegeneerd hun zakken konden vullen met allerhande, veelal mislukte en zwaar over budget geschoten, projecten die weinig of niets aan de bedrijfsvoering toevoegden.

  Intern personeel werd door een externe interim-manager buitengewerkt en vervangen door, jawel, nog meer inhuur.

  Naast het totalitaire regime van mevrouw Albayrak was de inhuur- en harkcultuur het grootste probleem.

 38. JuzSayin' zegt: 19-09-11 om 10:35

  Wordt er censuur gepleegd door de NOS?
  Uw redactie keurt berichtjes goed waarin mensen hun verbazing uitspreken dat Albayrak als allochtone PvdA’er de functie heeft gekregen (!), maar mijn opmerking dat Albayrak geen Turk maar een Nederlander is en dat de NOS ook haar vingers moet durven branden aan dossiers als Demmink wordt niet geplaatst. Dus wanneer we de NOS ophemelen is dat oké, maar kritiek uiten is not done.
  Misschien moet deze discussie maar eens gevoerd worden op Twitter of Facebook?

 39. Milan zegt: 19-09-11 om 10:44

  Organisaties die betaald worden met gemeenschapsgeld zouden ook door de gemeenschap, oftewel de overheid, gecontroleerd moeten worden. Er is kennis en kunde genoeg om deugdelijke kwaliteitscriteria hiervoor op te stellen. Niet alleen bedrijfseconomische criteria maar ook zaken als bedrijfscultuur, stijl van leidinggeven, ziekteverzuim, verloop etc moeten door een onafhankelijk orgaan getoetst worden. Bv met anonieme werknemers-tevredenheidstoetsen. Raden van toezicht en besturen hebben belangen en banden met de directie en zijn uit de aard van hun positie niet onafhankelijk (voorzichtig uitgedrukt). Ze zijn ook niet democratisch gekozen maar door de organisatie zelf aangesteld. Zelden zal een bestuur zijn directeur wegsturen.

 40. Tip voor NOS redactie (niet per se voor publicatie op dit forum):

  Een ander voorbeeld van geldverspilling, slecht bestuur en de monopolie positie van Albayrak: Begin dit jaar is er een nieuwe corporate brochure gemaakt, in overleg met mevr. Albayrak. Nadat deze gedrukt was en verspreidt over de verschillende centra werd plotseling, zelfs zonder toelichting aan de verantwoordelijke personen, door Albayrak besloten dat de folder toch niet goed was en dat deze ogenblikkelijk moest worden teuggehaald en vernietigd worden. Kosten > 10.000 euro.

 41. Alex zegt: 19-09-11 om 11:09

  Het moge bekend zijn dat de NOS een linkse club is die elke kans een VVD-er onderuit te halen met beide handen aangrijpt.

 42. Janne zegt: 19-09-11 om 11:24

  Walgelijk. In 2007 waarschuwden enkele partijen dat het niet verstandig was haar aan te nemen. Ze heeft geen enkele voeling met haar salarisbetalers: de belastingbetaler. Een Audi A8, echt maagomkerend in deze tijd!! En dan nog even een mannetje met 2 keer Balkenende norm. Ik kots echt van die cultuur in Nederland. Graaiers, niets anders!

 43. H J v Leeuwen zegt: 19-09-11 om 12:00

  Wat een verspilling van financien,C.O.A wil een nieuw centrum openen in Apeldoorn wat veel geld ga kosten het lijkt mij dat eerst de leegstand op gevuld wordt alvorens geld te verspillen aan nieuwe lokaties,denk hierbij aan de tekorten op de R.B

 44. Janne zegt: 19-09-11 om 12:02

  Ik herken alles wat er nu naar buiten komt. De dreiging, de angst, etc, etc. God wat ben ik blij dat er nu eindelijk ECHT voor de asielzoekers en medewerkers wordt opgekomen. Grote klasse

  Ex medewerker

 45. leon zegt: 19-09-11 om 12:13

  Te gek voor woorden wat deze dame doet.
  En ze huurt ook nog iemand in voor de reorganisatie voor 300.000,00.
  Terwijl ze zels 270.000,00 verdiend. En mensen een zwijgcontract laten tekennen zodat ze niet over haar beleid mogen klagen dat is toch pure chantage.
  Is haar declaratie gedrag al onderzocht??

 46. SevenCirkel zegt: 19-09-11 om 13:17

  het is d’r zus. het is d’r nicht. pvda/vvd? wat maakt dit uit? al was ze de zus van Beatrix. mij lijkt het duidelijk. Deze mevrouw is uitgeprocedeerd en moet weg. En ik zie ook een mooie mogelijkheid om wat te bezuinigen.

 47. andere Jan zegt: 19-09-11 om 13:44

  Ik weet niets van het Coa en de wereld die zich daarin afspeelt. ik heb de indruk als ik al het commentaar lees dat ik niet de enige ben. Wat ik wel lees tussen de regels door is dat het Coa in zwaar weer terecht is gekomen doordat het moet reorganiseren en is teruggegaan van 5000 medewerkers naar nu ongeveer 1800. Dat is een ombuiging waar je “u” tegen zegt. Uit de beperkte informatie blijkt niet wie dat heeft geregeld. Als dat mevrouw Albayrak is, heeft zij haar geld dik verdient. Ze mag dan van mij 2 audi’s met chauffeur rijden en 2 keer de ‘stompzinnige’ op nederlandse bekrompenheid en kortzichtige zuinigheid gebaseerde ‘bakellende norm’ verdienen. Het werken bij het Coa lijkt mij een uittermate moeilijke en ingewikkelde taak, omdat er met zeer gecomliceerde dossiers moet worden omgegaan. Ombuigingen zijn in een dergelijke werksfeer eveneens zeer complex. Dat daarbij zeer pijnlijke beslissingen moeten worden genomen die niet voor iedere werknemer of ex-werknemer prettig zijn, lijkt mij evident. Hoe open je in dergelijke aansturing kan moet zijn weet ik niet. Een omstandigheid van roddel en achterklap lijkt mij niet bijdragen tot een goede bedrijfsvoering zeker niet als de interne berichtgeving zo ziek is dat deze wordt aangestuurd via de NOS.

 48. H J v Leeuwen zegt: 19-09-11 om 13:58

  Kort dag N.O.S kom vanavond naar bij eenkomst A.Z.C Kleiberg te Apeldoorn Victor kerk te Apeldoorn.

 49. l.S.

  Toch weer schandalig die situatie bij het COA. De overheid lijkt de controle totaal kwijt als het gaat om beloningen en interne situaties bij (semi-) overheidsorganisaties. Het zijn wel allemaal onze belastingcenten. De overheid wil zich steeds vergelijken met de op eigen risico handelende bedrijfsorganisaties. Dit is absurd. Die mevr. Abayrak, na gebleken feiten, onmiddelijk ontslaan. 270.000 euro salaris met particuliere chauffeur bij sterk teruglopende activiteiten. Bij de overheid is men totaal de weg kwijt. Stemmen op welke partij dan ook helpt totaal niet!!

 50. Bernadette zegt: 19-09-11 om 15:29

  Zo kwam de zoon van… die dame, die als onze landelijke nationale knuffelbeer wordt beschouwd ook aan zijn trekken. Geloof Max in karma en dus dat het resultaat van de daden die je nú doet in een volgend leven zullen terugkomen. Als je dat gelooft heb je nu nog ff niets te vrezen.

 51. John zegt: 19-09-11 om 15:44

  Wat mij opvalt is het aantal reacties op de auto, met chauffeur begrijp ik en De Balkenende norm.

  Perssonlijk ben ik een sterk voorstander van kopeling van inkomens, bv 30-50 X het minimum inkomen. Maar hoevelen zijn dit met mij eens?
  Dus zolang daar geen wettelijk kader voor is; Holland op zijn kleinst.
  Er is niemand die vrijwillig zijn/haar salaris naar beneden toe aanpast.

  Belangrijker hoe heeft zij gefunctioneerd en dat er bij dergelijke reorganisaties niet alleen vrienden gemaakt kunnen worden is ook duidelijk.

  “Vriendjes cultuur” vindt in alle lagen, je werkt nu eenmaal beter met mensen die denken volgens jouw patroon en ideëen, dan met uitstekende mensen, maar met een ander denkpatroon en ander ideëen. Dat gaat botsen en dat is een keer leuk en goed, maar bij de 2e keer wordt het lastig en de derde keer onwerkbaar.

  De veronderstelde wantoestanden moeten zeker onderzocht worden.
  Dit zal in korte tijd, maximaal 10 dagen en goed moeten gebeuren. Gedurende het onderzoek zal Mevrouw Albayrak buiten gewoon verlof genieten.

 52. Bas zegt: 19-09-11 om 16:20

  @ auto met chauffeur,

  Mevrouw kost ongeveer 5 maal zoveel als een chauffeur. Heeft ze veel dienstreizen te maken, dan is het voordeliger dat ze gereden wordt en werkt, dan dat ze naar de weg staart en eigenlijk niets doet.

  Maar, dfan moet er wel gewerkt worden. Of dat eht geval is, dat weet ik natuurlijk niet

 53. leon zegt: 19-09-11 om 17:16

  Haar huis laten beveiligen op kosten van de belastingbetaler.
  Auto bodem gepansert op kosten van de belastingbetaler.
  Gewoon omdat mevrouw dat wel sexy vind.
  Directeuren ontslaan en vervolgens nog een jaar op papier in dienst houden omdat mevrouw de afkoopsom niet in de boeken wil hebben.
  Maar ze vetrekken zo met een jaar salaris zonder dat ze daar iets voor hebben hoeven doen.
  En mevroutje heeft haar boekhoudtrucks op kosten van ………

 54. Martijn zegt: 19-09-11 om 17:23

  Jij houdt ze dom, dan houd ik ze arm? Je kunt niet ontkennen dat mevrouw het mooi gespeeld heeft. Enron waardig zeg maar. Even door de zure appel heen bijten, (parlementaire enquete) en dan met pensioen met een gouden handdruk. Of misschien kan ze bij Koninklijke Shell of Citybank ofzo aan de gang. Die weten wel raad met ex-politici.

 55. Henk zegt: 19-09-11 om 19:31

  Deze niet functionerende vrouw zal gewoon blijven zitten. Terwijl een ieder ander van de werkvloer bij het COA om de kleinste fout wordt ontslagen zal zij zich hier gewoon met mooie praatjes uitlullen en gewoon doorgaan met grof geld verdienen. Of ze nu blunderd of niet

 56. Janne zegt: 19-09-11 om 20:43

  Inhuur externen voor 265 euro per uur. directeur is externe met een inkomen boven de balkende norm. werknemers die een goede staat van dienst hebben zonder pardon opzij zetten terwijl er geen sprake is van krimp. bewegen op ambitie en met vertrouwen aan het werk. onzin. Nieuwe bronnen aanboren om AZC vol te krijgen nieuwjaarstoespraak 2008. Deze bron waren de poolse werknemers in ons land die geen huisvesting hadden. Politieke spelletjes werden gecodeert in rood geel blauw en groen. Vanavond in het nieuws dat de directieraad achter Nurten staan, ze moeten wel want anders is hun positie niet veilig. Het doet mij pijn dat het COA zo in het nieuws is. De lagen onder de directeuren en managers werken keihard en hebben plezier en hard voor de zaak. Voor hen maar met name voor de mensen waar het omgaat de “asielzoeker” is dit schrijnend.

  Ex werknemer.

 57. Theo zegt: 19-09-11 om 21:12

  Wedden dat de manier waarop en wanneer ze aan zo’n absurd hoog inkomen is gekomen niet boven water komt. De regenten dekken elkaar volledig. Onze politieke regenten roepen even ach en oh en gaan over tot de orde van de dag. Elkaar, inclusief politieke vriendjes en familie, baantjes toeschuiven. Wat een verziekte “samen”leving.

 58. RMJ zegt: 20-09-11 om 06:21

  De unanieme verklaring van de directie van het COA: wij herkennen de angstcultuur niet en staan achter onze bestuursvoorzitter Nurten Albayrak, is de vleesgeworden illustratie van deze angstcultuur.

 59. Maria zegt: 20-09-11 om 11:56

  Minister Leers, eist een onderzoek naar een aantal misstanden bij het COA. Naar het woord eisen, moest helaas door de NOS interviewer worden gevraagd. Volgens mij laat de minister in deze zaak veel te veel aan het COA zelf over. Wordt er binnenkort ook bekend gemaakt wie dit onderzoek gaat doen? En worden de resultaten hiervan ook gepubliceerd? Is er sprake van transparantie in de juiste zin van het woord? Hopelijk houdt de media dit goed in de gaten.

  Loek Hermans, die of heeft liggen slapen of opzettelijk wat er binnen het COA zich afspeelt heeft verdoezelt / verzwegen, moet nu een onafhankelijk onderzoek laten instellen. Belangrijk is dat ook zijn rol onder een kristalheldere loep wordt gelegd. Je kunt me niet wijsmaken dat wat er speelt, waaronder o.a. de bezoldiging van mw. Albayrak, volledig aan zijn oog is ontsnapt. Of…wast de ene hand de andere? Raad van Toezicht houdt in… toezicht houden!!! So, wake up!!! Doe waar je voor wordt betaald.

  Voor werkelijke transparantie en een eerlijk en gedegen onderzoek moet de overheid dus een extern inschakelen en dit niet over laten aan Loek Hermans.

  Minister Leers heeft de toezegging gekregen dat het salaris van mw. Albayrak onder de Balkenendenorm komt. Door wie is deze toezegging gedaan? Hopelijk niet door Loek Hermans want die slaapt. En wat is die toezegging waard? Begin dit jaar is het normoverschrijdende salaris van mw. Albayrak ook al aangekaart, aldus de minister. Er is dus blijkbaar de laatste maanden van een aanpassing salaris geen sprake geweest. Anders zou er gisteren niet opnieuw een toezegging zijn gedaan. Hoe betrouwbaar is de top? Ik vraag me af of het teveel aan betaalde salaris, waarvan men dacht dat dit al was aangepast, ook wordt terugbetaald? Net zoals dit het geval zou zijn bij Jan met de pet? Het woord transparantie wordt door mw. Albayrak in de mond genomen. Hoe zo transparant? Verre van dat!

  Een slogan van het COA uit lang vervlogen tijden….”Sober doch Humaan”. Misschien waar het gaat om de behuizing van de asielzoeker. Zonder enige gene jezelf maandelijks zo te belonen is misselijkmakend. Hoe zit het met de salarissen van die overige directeuren en Loek Hermans?

  Voor het runnen van een ZBO, dat het COA is, moet men over voldoende verantwoordelijkheidsgevoel beschikken. Mensen die zichzelf te veel toe eisen en niet transparant zijn helpen een organisatie naar de knoppen.

  De COA-top is altijd bang geweest voor negatieve publiciteit. Terecht! De belangen van kwetsbaren in de samenleving, in dit geval de asielzoekers, komen daardoor in het gedrang en men speelt rechts erg in de kaart. Mw. Albayrak en Loek Hermans….het personeel en de asielzoekers moeten jullie wel erg dankbaar zijn. (cynisme)

  Ik heb te doen met al die hardwerkende medewerkers die zich al jarenlang inzetten en ongetwijfeld last zullen hebben / krijgen van al deze negatieve publiciteit. Bewondering heb ik voor al die mensen die de moed hebben het probleem aan de kaak te stellen. Als een probleem aankaarten binnen de organisatie niet werkt tja….dan is de media de enige oplossing.

  * voor degene die willen reageren…laat familieleden van de betrokkenen buiten schot en richt je alleen op de zaak zelf!

 60. Danielle zegt: 20-09-11 om 14:09

  Ik heb ongeveer 6 jaar met plezier bij het Coa gewerkt. Ik onderschrijf dat er geen plaats was voor kritiek in de organisatie. Plezier had ik voornamelijk omdat ik met fijne collega’s werkte en onder leiding van een kritische manager. Kritische mensen worden niet gewaardeerd bij het COA, dat is jammer want alleen met kritische mensen kan je de zaken binnen de organisatie verbeteren, niet met ja-knikkers.

 61. Harry zegt: 21-09-11 om 19:59

  alles over deze beerput gelezen hebbend, lijkt maar een conclusie mogelijk: “klokkenluiders” worden monddood gemaakt; en
  na de lange lijst van falende toezichthouders afgelopen jaren,
  noem maar W.Kok, DNB als toezichthouder op onze banken,
  toezicht in de Jeugdzorg, kan men. L.hermans ook worden toegevoegd. Al die mensen houden hun hand en verdienen slapend hun 2e, 3e huis.
  de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens, zei mijn moeder al!!!!!!!

 62. Jimmie zegt: 21-09-11 om 23:05

  Het is een publiek “geheim”, dat mevr.Albayrak diverse familieleden heeft ondergebracht als werknemers van het AZC.
  Verder is het feit, dat er een onbeperkt budget is voor deze sector, niet verdedigbaar in deze tijd van krapte.
  Ik hoop, dat de heer Spekman zijn belofte waarmaakt en deze slangenkuil uitroeit .
  een insider

 63. Asielmaffia zegt: 22-09-11 om 01:44

  Het is onwaarschijnlijk dat de heer Spekman” zijn belofte waarmaakt deze slangenkuil uit te roeien”. Ondanks alle ophef over wat er wel en niet aan de hand is bij het COA, vind ik het stuitend dat de Tweede Kamer kennelijk zijn controlerende rol over de COA, inclusief haar budget, zeer slecht heeft gecontroleerd – jarenlang dus. Ik kan dit slechts verklaren door de grote invloed van vluchtelingen/asiel maffia in de Kamer, waarvan de heer Spekman er een van is. De meeste mensen van deze maffia beseffen niet dat ze door het jarenlang wegkijken van effieicent besteden van overheidsgeld bij de COA het draagvlak ondermijnen in de samenleving voor deze doelgroep. Deze wegkijkers van de asielmaffia zijnn dus even gevaarlijke mensen voor het draagvlak in de samenleving als de mensen die openlijk op harde wijze kritiek uiten op moslims, etc.
  Laat de NOS ook eens onderzoek doen naar deze maffia, en haar gedrag in de Tweede Kamer en Senaat. (Het woord maffia gebruik in overdrachtelijke zin, overigens.)

 64. Jannenman zegt: 24-09-11 om 01:21

  Goed dat de nos dit doet.

  Beerputten stinken heel erg, dus ik ga snel weer verder.

 65. Peter Levy zegt: 27-09-11 om 15:03

  Mevrouw Albayrak heeft bij ons in de straat gewoond in Capelle aan den IJssel.
  Op de vraag destijds waarom zij ging verhuizen sprak zij de woorden :de buurt gaat een beetje achteruit” waarop onze buurman de legendarische woorden sprak :na jullie verhuizing wordt dat echt wel een stuk beter !
  Gezien de huidige ontwikkelingen is gebleken dat hij het bij het rechte eind heeft gehad.
  Zo zie je maar,al ben je nog zo arrogant,uiteindelijk krijg je toch de rekening gepresenteerd alleen jammer dat het tenkoste van een hele berg gemeenschapsgeld zo verdomd lang heeft geduurd.
  Eigenlijk zouden klokkenluiders een flinke beloning moeten krijgen.

  Hulde!!!!
  Peter Levy

 66. Wilnits was te gek zegt: 27-09-11 om 21:43

  Allereerst een reactie naar Thea Overesch. Ongepast wat je schrijft, met name je reden om weg te gaan bij het COA, wat jij zegt: Kracht houden bij jezelf. Jij bent er toch uitgeknikkerd bij een reorganisatie! Ik ook. Jij hebt er 16 jaar gewerkt, ik 18.

  Jij hebt toch ook een dure interim ingehuurd,nota bene een oud medewerker van het COA die een vette vertrekpremie kreeg om het COA te verlaten en die jij via een achterdeur naar binnen hebt gehaald en dit binnen enkele maanden na zijn ontslag!!!!!!!

  Nurten Albayrak was hoofd personeelszaken bij het COA. Diverse directeuren opvang in Rijswijk hebben toen het veld moeten ruimen. Er kwam een interim die het goed kon vinden met Albayrak. Diezelfde Interim voorzitter heeft haar toen voorgedragen als bestuursvoorzitter!!!! Waarschijnlijk een partijgenoot.

  Het COA was en is een geld verspillende organisatie, tonnen uitgeven aan voor-najaarsconferenties voor directeuren, buitenlandse projecten die op voorhand gedoemd waren te mislukken,werden er doorgedrukt.
  Het COA is jaren bezig geweest met het organiseren van de organisatie, niet met de opvang van de asielzoekers. Niks negatiefs mocht naar buiten komen over het criminele gedrag van de bewoners. De asielzoeker die het te bont maakte werd het hele land doorgepompt met name als de pers er hoogte van kreeg en kritische vragen stelde. Er was een regeling die ons in staat stelde om bewoners van het centrum over te plaatsen naar een ander AZC, danwel hen de toegang te ontzeggen, met intrekking van hun zak- en kleedgeld, zodat zij weken op straat zwierven. Zelfs een rechter kan dit niet, maar wij wel.
  Als het Ministerie maar tevreden was en de cijfers klopten. Als de zogenoemde hoogwaardigheidsbekleders op bezoek kwamen naar een asielzoekerscentrum werd alles uit de kast gehaald, bloemen op tafels, keukens werden schoongemaakt, asielzoekers werden op afstand gehouden, etc.

  Het COA, heeft door verkeerde mensen op verkeerde plekken miljoenen verspeeld, met name in het vastgoed, oud directeuren die de organisatie verlieten hebben een bedrijf opgezet en met voorkennis panden opgekocht en met forse winst deze panden weer verhuurden of doorverkocht aan het COA.

  Wat nu naar buiten komt is nog maar het topje van de ijsberg.

  Schandalig dat deze bestuursvoorzitter zich een salaris van 270.000 euro heeft toegeëigend. Per slot van rekening is het belastinggeld van ons allen.

  Het zijn de hardwerkende mensen in de centra waar ik bewondering voor heb, zij zetten zich voor 100% in. Hulde aan de hardwerkende medewerkers, die constant met de wetenschap moeten leven dat hun baan alweer op het spel staat.

 67. Maria zegt: 28-09-11 om 18:01

  Uitstekend stuk, Wilnits. Die mw. Overesch was zelf ook bijzonder onbetrouwbaar. Gelukkig MOEST ze eruit. Ik snap goed dat je op haar stuk reageert. Er is teveel naar boven gelikt.

  De put is nu open en een deel van de stinkende kern omhoog gekomen. Maar….de bodem is nog niet bereikt.

  Hopelijk is het spel van mw. Albayrak binnenkort voorgoed uit. Mag toch van harte hopen dat iemand die zich zo heeft verrijkt geen cent mee krijgt.

 68. boud zegt: 28-09-11 om 22:22

  Waar is het jaarverslag van 2010? De site van COA geeft alleen informatie over 2009!

 69. What4 zegt: 28-09-11 om 23:15

  …en wat kost nou zo’n interim-manager?

 70. Wilnits zegt: 30-09-11 om 18:05

  Bij het COA kregen de “interims” tussen de 225 en 280 euro PER UUR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 71. Wilnits zegt: 07-10-11 om 21:22

  Ik lees net dat Nurten Albayrak een procedure is gestart. Had ik wel verwacht, zij is heel goed op de hoogte van ontslagprocedures en mensen op Non Actief stellen.
  Heeft zij zelf ook jaren toegepast bij anderen.
  Reëel gezien zou iedereen een procedure starten bij de rechter, maar zij haalt ook nu weer het onderste uit de kan.
  Zij heeft totaal geen beeld van wat dit doet met de hardwerkende mensen op de werkvloer en met de beeldvorming omtrent managers en de allochtonen die het wel goed doen.

  Ik zie op diverse sites en nieuwsgroepen alleen maar negatieve reacties verschijnen omtrent haar gedrag, ( veel Nederlanders laten zich laatdunkend uit over Turken en Turkse graaiers) zij had deze negatieve reacties kunnen voorkomen door rustig het onderzoek af te wachten.
  Zij kiest voor de aanval, dat is haar goed recht, maar realiseert zij zich wel door deze stap te nemen, zij bij veel Nederlanders het (vaak onterechte) negatieve beeld van de Turkse gemeenschap versterkt?

  Voor haar zal dit wellicht een juiste stap zijn.
  Ik zie het als een gemiste kans.

 72. Tja zegt: 10-10-11 om 10:04

  Ik denk dat de meeste mensen op management functies zich niet meer realiseren hoeveel ze eigenlijk per jaar krijgen (want verdienen kan ik het bijna zonder uitzondering niet noemen. Je krijgt immers een riant salaris omdat jij de risico’s moet nemen,maar als je ontslagen wordt krijg je een wachtgeldregeling? Dat krijgen de meeste gewone werknemers niet hoor…).

  Deze mevrouw kreeg dus 10x modaal voor haar werk. Dan kan je zeggen dat ze 10x zoveel waard is als een ander, maar buiten dat voro mij alle mensen gelijk zijn in basis vraag ik me af waarom je iemand dan niet fatsoenlijk kan schalen met een redelijke verhoging en waarom het steeds zo is dat gewoon personeel er 2% bij krijgt maar management meteen 50%.

  Het antwoord ligt in vriendjespolitiek. En het is zeker niet meer alleen de VVD die dat doet, maar de PvdA kan er ook wat van. Alleen moeten mensen niet de pot gaan verwijten, want het gebeurt overal en niemand doet zijn mond erover open. We zouden eigenlijk gewoon weer een gezellige meeting op het malieveld moeten plannen. Of op wallstreet, waar we ook niets van mogen zien…

 73. Wilnits zegt: 19-10-11 om 19:58

  Ja, de rechter heeft beslist, in haar nadeel. Was ook wel te verwachten, maar zij heeft het spel meegespeeld en een kort geding aangespannen, zodat zij straks het maximale er uit kan slepen.
  Het zal wel nog enige maanden duren voordat wij hier weer iets van horen. Eerst een onderzoek naar haar handelen en intussen krijgt zij gewoon haar salaris doorbetaald, en dan een gouden handdruk/wachtgeldregeling.

  Wellicht kan Thea Overeresch ook haar visie hierover over geven, zij schrijft dat ze Nurten in vele rollen kent. Ook in de rol van graaier van ons belastinggeld??

  Jammer dat je nu niet meer reageert Thea. Wellicht een beetje je hand overspeeld en bang dat je leidinggevenden en medewerkers dit allemaal lezen………..

 74. Erry Wolfs zegt: 19-10-11 om 20:16

  If it’s true,
  shame on You!!

 75. jan H zegt: 20-10-11 om 08:27

  Na al deze reacties te hebben gelezen als ex medewerker van het COA allereerst respect voor mijn oud collega’s in alle azc’s in ons land . Dat zijn de echte bikkels en hebben hard voor de zaak in de juiste zin van het woord. Het is toch schaamteloos dat deze nurten albayrak de kans heeft gekregen om zo’n schrikbewind te handhaven. Is die raad van toezicht met Loek Hermans van de VVD wel capabel genoeg om deze mevr albayrak tot de orde te roepen. 10 x modaal audi A8 ?
  Hoe verkoop je dit aan alle wx medewqerkers van het COA die door de krimp zijn ontslagen zonder gouden handdruk, terwijl zij(albayrak) jarenlang heeft gegraaid en een angst cultuur heeft ingezet.
  Mijn advies: Tot de bodem uitzoeken, geen gouden handdruk, nieuwe bestuursvoorzitter kiezen en Mevr Albayrak veel laten terug betalen wat zij zich ten onrechte heeft toegeeigend van de belastingbetaler. Per maand al jaren lang het verscil tussen de Balkenende norm en haar topsalaris. Zij heeft ieder jaar ongeveer 1.00.000 euro zich zelf verrijkt met gemeenschapsgeld. Kom op regering pak deze vorm van stelen en graaien nu eens aan en stel een voorbeeld. Ophouden met zaken afdekken anno 2011 en deze dame ontslag geven en gewoon naar het UWV verwijzen.

 76. Noodkreet zegt: 21-10-11 om 13:42

  En verlos ons van den boze….ziekmakende subtop van het COA.

 77. Dekopvanjut zegt: 22-10-11 om 18:16

  En vandaag lezen we dan weer hoe zeer het mevrouw Albayrak doet, al die beschuldigingen. Ondertussen krijgt het personeel nog even een schop na van dat medewerkers teleurgesteld kunnen zijn in verband met de reorganisatie. Weet u wat mij zeer doet mevrouw Albayrak ? Dat er op DIT moment nog steeds getracht wordt medewerkers te lozen omdat zij zich NIET willen conformeren aan hielenlikkerij en intimidatie. Word er nu met modder gegooid Thea Overesch ? Of kan het ook zo zijn dat medewerkers (overal in het land) gewoon gezonde werkomstandigheden met niet intimiderende leidinggevenden willen. Dat ze het zat zijn rekening te moeten houden met niets en niemand ontziende uitzendkrachten die al dan niet met behulp van dergelijke leidinggevenden en P en O vaste medewerkers er uit pesten omdat het werk oplevert.Ik heb ze weggestuurd zien worden, zowel collega’s als directeuren en personeel dat ondersteuning wil bieden.Het uiteindelijke resultaat is dat medewerkers in een isolement terechtkomen en bij niemand meer terecht kunnen omdat die op hun beurt bang zijn om hun baan te verliezen. Ik begrijp dat medewerkers dan hun toevlucht zoeken moeten zoeken tot de pers, want als jouw onrecht wordt aangedaan kun je nergens terecht binnen de organisatie. Integendeel zelfs, men gaat achter de klager aan.
  En mevrouw Albayrak hoe buig je dit intimiderende gedrag van leidinggevenden ooit weer om zodat er weer een normale bedrijfscultuur kan ontstaan?

 78. Goliat zegt: 22-10-11 om 19:22

  Wanneer hebben de directeuren en de managers dan hard gewerkt? Geef me een voorbeeld en ik geef je er tien tegen! Slaap zacht!
  Een ex-medewerker
  =======
  Janne zegt: 19-09-11 om 20:43

  De lagen onder de directeuren en managers werken keihard en hebben plezier en hard voor de zaak. Voor hen maar met name voor de mensen waar het omgaat de “asielzoeker” is dit schrijnend.

  Ex werknemer.

 79. Goliat zegt: 23-10-11 om 13:13

  Een laatste noot op m’n vorig commentaar. Nadat ik nogmaals alle commentaren heb gelezen (wat ik niet had moeten doen) is mijn conclusie dat mensen die aangeven dat er bij het COA (Dé opvangorganisatie van Nederland) niets aan de hand is doordat men er zelf nooooit iets van gezien of gehoord (of juist van geprofiteerd hebben) heeft, precies dat is wat de directie (en hun managers) wil. Er is niets aan de hand. Een extra klap in het gezicht voor (ex) medewerkers die naar buiten toe getreden zijn. Ik vind dit zo erg. Maar zo gaat dit met klokkenluiders. De beste man die de bouwfraude aan het licht heeft gebracht heeft nog geen baan weer. Hoe lang geleden is dat? Nou dan zou ik ook niet willen dat ik bekend werd. Dan kan ik het wel vergeten om ooit nog een baan ergens te krijgen. Laat staan blijven werken bij het COA!!

 80. Irene zegt: 08-11-11 om 20:13

  Het is helemaal niet moeilijk om afdrukken van emails te verstrekken, met zwartgeblokte namen en adressen. Dat kan ook digitaal. dat weet de NOS ook en daardoor vind ik dit verweer zwak. Later bleek de gouden mercedes grijs te zijn en goedkoper dan de algemeen gebruikelijke volvo. Dus dat verhaal was ook op drijfzand gebaseerd. Ik ben niet overtuigd dat hier geen karaktermoord plaatsvindt op heel andere gronden.

 81. het coa wordt door ons betaalt en dus is het de taak ook van de nos uiterst kritisch te zijn, ook over het geld al lezende vind ik dat de de nos hel goed werk heeft verricht en natuurlijk aan bronbescherming doet, iedere goede journalist doet dat

  geldt ook voor de DNB wellis waar autonoom maar wel betaalt door ONS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 82. Dekopvanjut zegt: 08-11-11 om 23:11

  Beste Irene,

  De financien worden nu uitgezocht en dan komt het er van zelf wel uit of het klopt of niet, toch?
  Maar helaas spreek ik wel uit ervaring dat de angstcultuur wel degelijk een grote rol speelt en dat er dagelijks op het personeel karaktermoord wordt uitgeoefend en dat vind ik veel kwalijker.
  Jij niet ?

 83. Coa gaat 2 grote complexen bouwen voor opvang in Dronten en Luttelgeest, terwijl er landelijk diverse complexen leeg staan. Lijkt mij goed om dit ook eens uit te laten zoeken. Bouwbedrijf Jorritsma Jawel die, is 1 van de aannemers.

 84. Louis van Rasten zegt: 10-11-11 om 19:15

  Het gegraai van die Albayrak wordt nu ook goed uitgezocht (hoop ik) en mocht ze schuldig zijn aan wanbeleid en exorbitant gegraai dan dient alles aan de gemeenschap terug te betalen. Want het per slot gemeenschapsgeld waarmee is gesjoemeld.

  Ook het buitengewoon despotische gedrag van deze Albayrak dient uitgezocht te worden. Dictators zijn er al genoeg in deze wereld. Het is gewoonweg een groot zooitje daar bij het COA.

 85. Angela zegt: 14-11-11 om 19:24

  Nadat ik al deze reacties heb gelezen, kan ik een ding zeggen: Schande voor de NOS!
  Eerst een uitzending op een zeer groffe en beledigende manier zonder hoor en wederhoor wat een publieke omroep absoluut niet past en dan nu ook een platform bieden waar (kleine, zielige en jaloerse) mensen lekker anoniem groffe, beledigende en racistische uitspraken kunnen schrijven. En dit wordt door de NOS als een publieke omroep gefaciliteerd! Ongelooflijk!!. Natuurlijk moet de NOS de vermeende misstanden, zeker binnen de overheidsorganisaties, aan de kaak stellen. Maar niet door één persoon publiekelijk zo zwart te maken en te beschadigen op basis van de meningen en uitspraken van de anonieme medewerkers en van de anonieme schrijvers. Nieuws maken en hier op deze site anoniem schrijven over iemand die zich niet kan verdedigen zegt ook heel veel over deze mensen zelf.
  Een publieke omroep moet zich juist onderscheiden door gedegen en met feiten onderbouwd onderzoek zonder iemand publiekelijk zwart te maken en te beschadigen. Het lijkt erop dat de NOS op deze manier en met zijn eenzijdige verhaal vooral op sensatie uit is en een persoonlijke schade wil toebrengen aan mw. Albayrak. Het is een stijl die meer past bij een sensatiejournalistiek (telegraaf) dan bij de publieke omroep. Tot nu toe heeft de NOS nog nooit een berichtgeving gedaan over vermeende misstanden binnen een organisatie door de mensen in kwestie zo persoonlijk aan te vallen en publiekelijk te beschadigen. Waarom nu welis onbegrijpelijk! Ik hoop van harte dat deze zaak inderdaad bij de Raad voor de journalistiek komt en dat de NOS zich daarvoor verantwoordt. Als de NOS een beetje publieke functie heeft, dan verwijdert hij ook al de beledigende, racistische, groffe opmerkingen op de deze site. Ik wacht met spanning af of NOS in de nadere berichtgeving over deze zaak zijn normale stijl weer terugpakt of doorgaat met sensatiejournalistiek.

 86. Dekopvanjut zegt: 04-12-11 om 15:23

  Beste Angela,

  Ik denk dat je of een vriendin bent van Nurten danwel dat je een hele goede plek hebt binnen het COA. Een tip voor jou is om het onderzoek even af te wachten en dan vervolgens te bepalen of de reacties idd van kleine, zielige danwel jaloerse afkomstig zijn.

 87. Noodkreet zegt: 10-01-12 om 18:57

  Laatste nieuws…..das niet best voor de klokkenluiders…

 88. Herman zegt: 18-01-12 om 15:20

  Er is maar één club verantwoordelijk voor deze ongein en dat is de raad van toezicht! Deze lieden zijn er nou net voor, om toezicht te houden op het wel en wee in een organisatie en dienen te weten, wat er zoal speelt. Welnu, deze lieden zijn in gebreke gebleven en dienen onverwijld op te stappen en kunnen natuurlijk nooit, maar dan ook nooit meer in een Raad van Toezicht benoemd worden, want ze zijn hier totaal niet geschikt voor, immers dat hebben zij héél duidelijk bewezen! Duidelijker kan immers niet. Als het zou kunnen, zouden ze deze incompetente figuur ook uit de eerste kamer moeten duvelen en de rest van zijn bijbaantjes ook eens herbezien, want hij kan nog een heleboel onheil uitrichten! Ik heb het dan natuurlijk over de voorzitter, die géén voorzitter is!

Geef een reactie