De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De bovenbuurman moet weg

Hoorde het verhaal van een vriend. Die iemand kende die in een regelrechte nachtmerrie was verzeild. Burenoverlast. En dan in extreme mate. Zo’n situatie waarvan je denkt: het zal je overkomen.

Waarom ze dan niet gewoon wegging. Werd Suze van der Poll, één van de bewoners regelmatig gevraagd. Een buurman die zijn houten vloeren met sloten water dweilt. De buitendeur openlaat. Keiharde muziek draait. In slaap valt terwijl de kaarsen branden. `Dan moet ik liegen ‘zei ze tegen me. `Want wie koopt een huis met zo’n bovenbuurman’. Je onveilig voelen in je eigen huis. Het is het ergste dat je kan overkomen, zegt ze. Niet kunnen slapen. Moeten uitwijken naar kennissen omdat je onvoldoende slaap krijgt en toch moet werken.

Hun advocaat, mr Eleonore van Lith,  raadde ze aan een dagboek bij te houden. Met alle incidenten, de vele telefoontjes naar de politie. Die geduldig luisterde en steeds herhaalde niets te kunnen doen. Voor Suze lijkt een einde te zijn gekomen aan de nachtmerrie. De rechter bepaalde dus dat zij en haar medebewoners zich inderdaad grote zorgen maakten. Er zo niet valt te leven. omdat er sprake is van ernstige overlast. In aanleg zelfs levensbedreigend. Een opgeluchte Van der Poll zojuist aan de telefoon: `Misschien dat we met ons verhaal andere mensen in een zelfde situatie hoop geven.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “De bovenbuurman moet weg”

 1. Vanuit het Landelijk Platform Woonoverlast (h)erkennen wij de ernst en de prive gevolgen die burenoverlast heeft. Dit succesvolle voorbeeld zal inderdaad andere VVE’s hoop geven in overeenkomstige situaties. Wij zullen dit dan ook breed communiceren. Zie Voor meer informatie over het platform http://www.platformwoonoverlast.nl

 2. Ricardo zegt: 23-09-11 om 10:21

  Een goede ontwikkeling dat dit soort extremisten harder aangepakt wordt. Ook in de koopmarkt. Helaas zijn het er zoveel en staan er ook zoveel slechte gehorige woningen, dat het hoog tijd is dat er een echt woonwensen beleid komt waarin het makkelijker is om ‘soort bij soort’ te zetten of die keuze te maken. Nu is dit vooral afhankelijk van geluk en inkomen. Juist op dit punt is het nog steeds gevoerde ‘multikultibeleid’ decennia terug al mislukt. En zijn tevelen diep ongelukkig met het soort volk waartussen zij moeten wonen. Bij de meeste politieke partijen hoef je hiervoor nog steeds niet aan te kloppen. Hopelijk bij dit kabinet eindelijk eens wel.

 3. Ricardo zegt: 23-09-11 om 11:55

  PS. Vreemd blijft de gerechtelijke uitspraak dat deze ‘wanbewoner’ zijn pand nog wel mag doorverhuren. Met grote kans op voortbestaan van de ellende. Gezien deze feiten en de staat van dit pand lijkt onteigening en gedwongen verkoop veel meer voor de hand te liggen. Ook hier weer iets te ignorante rechters met teveel oog voor de rechten van de dader? Voor de goede orde: ik ben geen PVV stemmer maar heb ook jarenlang in soortgelijke ellende gewoond. De enorme (ook geestelijke) schade die fatsoenlijke mensen door dit soort lieden oplopen mag beter vergoed worden.

 4. Jannenman zegt: 23-09-11 om 19:16

  Verbaasd me eigenlijk niet dat jij zo’n geval dan alleen kent vanuit aangeven van je eigen omgeving Pauline.

  Ga es kijken naar een willekeurige allochtonenwijk en dan mn naar de overgebleven, kansarme (of oude) blanken aldaar. Bergen mensen die klemzitten.

 5. Ricardo zegt: 26-09-11 om 16:53

  Ik begrijp dat dit appartement inmiddels onbewoonbaar verklaard is. Dat vraagt om een update: wat betekent dit voor de eigenaar en andere bewoners? En hoe gaat het nu verder? deze persoonlijke aandacht via de journalistiek laat ook zien dat er blijkbaar nog steeds pas actie ondernomen wordt als het in de pers komt. Ook hier graag een update Pauline, is bekend of onderzocht hoe groot dit soort problemen zijn en wat de stand van zaken m.b.t. de aanpak ervan is? Heeft dit kabinet hier meer (hoop) te bieden als voorgaande?

 6. Zelf vorig jaar vertrokken uit m’n huurhuis in het Haagse Laakkwartier. Vanwege 15 Poolse bewoners die in wisseldienst sliepen/werkten. 24 uur leven boven je hoofd. Dronken idioten in je portiek die de andere buren bedreigden. Heb de lijn getrokken toen ik met mijn bloedende vuist door het raampje van hun voordeur stond en te gillen dat ze die ‘kankerherrie’ eens moesten dimmen. Ik zat eng ver op de rand van moordneigingen. Als ik er aan terugdenk had ik nu ook in de gevangenis kunnen zitten voor een meervoudige moord. Zover was ik…
  Had totaal geen vertrouwen in de Gemeente en Politie, net als de overige buren trouwens….

 7. Jannenman zegt: 28-09-11 om 18:13

  Heb ik ook H… begrijp heel goed wat je zegt.
  Maar ik kan niet weg ;[[[[
  Ik zit zo klem als… weet niet

 8. Jannenman zegt: 28-09-11 om 21:39

  Vrijwel al mijn reacties van vandaag en gister zijn weggehaald onder Radio 1 en ik kan er ook niets meer ‘posten’. Dat valt me erg zwaar en het gaat al erg slecht met me, het kostte al teveel energie dus ik kan beter gaan dan.

 9. Ricardo zegt: 29-09-11 om 16:38

  @H en @Janneman, ik leef met jullie mee en zal nu maar niet vertellen wat ik jarenlang meemaakte met het wonen in die zgn. krachtwijken waar het zo leuk gemeleerd wonen zou zijn. Met geen pen te beschrijven en in de media nog steeds doorgaans goedgepraat of doodgezwegen. Een duidelijk te ongemakkelijk niet correct onderwerp dat echt niet alleen met allochtonen te maken heeft maar wel vaak. De woonterreur tegen homo’s is nu weer even nieuws, maar het probleem is mi. veel groter en breder. Jammer dat pauline het hier ook bij laat. Tevelen zijn ongelukkig tussen de mensen waar men moet wonen. Mede omdat de politieke elite nog steeds meent dat een woonwensenbeleid discriminerend zou zijn en meer ‘monoculturele ghetto’s’ onwenselijk. Onzin, juist in die multikulti wijken sta je vaak alleen en als je wat tegengas geeft wordt je meestal nog meer een ‘attractie’ voor diverse randdebielen met de grootste bek die er de dienst uitmaken.

  Mij lukte het uiteindelijk om er weer weg te komen en na diverse eerdere verhuizingen eindelijk weer normaal te kunnen gaan wonen. In een overwegend monoculturele buitenwijk waar heerlijk niets gebeurt. En ja, het gebrek aan medeleven en zinvolle daadkracht van politie of corporaties herken ik ook. Achteraf is men altijd geschrokken maar tevoren zelden betrokken of onverschrokken.

Geef een reactie