De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De gastgerichtheid van het Maasstad Ziekenhuis

De directeur zorg van het geplaagde Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis viel donderdag een bijzondere eer te beurt. Zij mocht vertellen over een innovatie die het  ziekenhuis de afgelopen jaren heeft doorgevoerd en die, als we haar mogen geloven, het Maasstad geen windeieren heeft gelegd. Gastgerichtheid was het toverwoord. Zo’n aanpak maakt de zorg effectiever en goedkoper.

Saskia Baas sprak donderdag op het Nationaal Congres Gezondheidszorg in het Kurhaus in Scheveningen. Dat vindt elk jaar plaats, twee dagen na Prinsjesdag. Vertegenwoordigers van alle geledingen van de Nederlandse zorg treffen elkaar daar. Zo’n congresprogramma wordt natuurlijk vele maanden van tevoren in elkaar gezet.

 
Vermoedelijk waren de afspraken met Baas dus al gemaakt ver vóór de NOS op 31 mei onthulde dat het ziekenhuis een uitbraak van een multiresistente bacterie verzwegen had. En bovendien alle regels had geschonden over de preventie en bestrijding van infectieziekten.

Doden

Nu, vier maanden later, weten we dat meer dan honderd mensen besmet zijn geraakt met een multiresistente Klebsiella pneumoniae. Dat 28 mensen die besmet waren zijn overleden van wie drie door de bacterie. Het aantal besmettingen zal nog oplopen heeft het ziekenhuis laten weten. Duizenden oud-patiënten worden nog getest.
Er is recent ook een onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld die uit gaat zoeken welke fouten gemaakt zijn en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. De loop is er danig uitgeraakt bij het ziekenhuis.

Vertrouwen weg

Het vertrouwen van patiënten in het Maasstad heeft een enorme deuk opgelopen. Terecht.
Patiënten mogen verwachten dat een ziekenhuis adekwaat reageert op een uitbraak van een resistente bacterie. En die niet verzwijgt. De onverantwoordelijke manier waarop het ziekenhuis is omgegaan met de uitbraak van de multiresistente Klebsiella is het tegendeel van de ‘gastgerichtheid’.

Respectloos
En dan zo’n lezing. Baas refereerde twee keer aan de problemen in haar ziekenhuis. Een keer om te zeggen dat ze waarschijnlijk niet hoefde te vertellen wat voor ziekenhuis het Maasstad is. De tweede keer zei ze dat het Maasstad de afgelopen maanden even minder tijd had besteed aan de ‘gastgerichtheid’. Te druk met andere zaken.
Maar ‘gelukkig was het verscherpt toezicht door de Inspectie nu weer opgeheven, zodat het ziekenhuis weer verder kon gaan met waar het daarvoor mee bezig was.’ Schaamteloos eigenlijk en respectloos tegenover de slachtoffers van de Klebsiella-uitbraak en hun nabestaanden.

Ongepast

Is er nou echt niemand in dat Maasstad Ziekenhuis die begrijpt dat het voorlopig even ongepast is om lezingen te houden over je ‘gastgerichtheid’ als je nog bezig bent met het treffen van compensatieregelingen met nabestaanden van de slachtoffers van de Klebsiella uitbraak?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “De gastgerichtheid van het Maasstad Ziekenhuis”

 1. Jannenman zegt: 23-09-11 om 19:35

  Een zeer legitieme vraag Rinke vd Brink!
  Hoeft niemand op te antwoorden, denk ik.
  Nou ja, wil nog wel een duit in de zak doen:

  Werkt goed he die privatisering en mooi ook! Netjes! Mogen we trots op zijn!
  ( on a side note – hele leiding eruit schoppen, zonder gouden handdruk en met slechte referentie. Je zou ze zelfs voor de rechter kunnen dagen lijkt me, poging tot doodslag of toch op zn minst grove nalatigheid)

 2. Peter zegt: 23-09-11 om 20:47

  Wel is het vreemd/knap dat een ander ziekenhuis hun problemen met pseudomonas VIM en resistente acenitobater op care afdelingen uit de media weet te houden.

 3. Piet Klip zegt: 24-09-11 om 13:46

  De oogkleppen van managers zijn zeer dik. Je zou het ook gewoon onbeschoftheid en lak hebben aan de patient kunnen noemen
  Wel een toepasselijke naam voor een directeur, Baas.

 4. Rene Hoogerwerf zegt: 25-09-11 om 08:57

  Het had mvr Baas gepast haar spreekbeurt af te zeggen.
  Iedereen zou dat beter begrepen hebben dan dit blijk volkomen gespeend te zijn van enige empathie voor de slachtoffers en nabestaanden.
  Egocentrisch respectloze arrogantie, een voorbeeld van verhuftering op managementniveau.
  Deze mevrouw zou zich beter aan de leiding van haar Ziekenhuis moeten wijden dan aan het gelobby voor een reputatieverbetering.

 5. joke randy zegt: 26-09-11 om 00:41

  Een ding is zeker.Er is op dit moment geen ziekenhuis zo veilig als het Maasstad!

 6. p van Rhee zegt: 26-09-11 om 01:44

  Gastgerichtheid begint met het personeel op de werkvloer. En als die al niet weten hoe het moet!!! Tja,.. En ik kan zo al 3 gevallen noemen waarbij ik als gast(patient) van dit ziekenhuis,daar nooit meer terug wil keren. 1. Een injectie met medicatie in je mond doen om hem beet te houden voordat je hem toedient. 2. Bij een pasgeboren baby eerst de luierverschonen en dan het hielprikje afnemen, zonder je handen te wassen!!!!!!!!!. 3. Op de IC een spuit met medicatie op de grond laten vallen, daarna gewoon oprapen en klaar leggen voor gebruik. Gastvrij dat zeker, voor alle ongewenste bacterien en virussen. Nee, ik ga daar niet meer vrijwillig heen. Ze zijn heel gastvrij voor de bacterien die je niet wil hebben. Weten ze niet wat kruisbesmetting is.

 7. Ongeveer even respectloos deze mevrouw Baas, als wethouder Jan Uit den Boogaard van Kaag & Braassem, die het presteert om met een eigen gemeentelijke stankvergunning te komen die het mogelijk moet maken om veestallen nóg dichter bij woningen te bouwen.

  Voor gezondheidsrisico’s is deze CDA-agrariër, tevens bestuurslid van de Milieudienst West-Holland, horende doof en ziende blind.

  De dág na het 2e kamer moratorium gaf deze wethouder nog een vergunning voor nóg een stal met 4.000 varkens. Op 500 meter van de kern van Woubrugge.
  Een MER vond de wethouder niet nodig.

  Het stinkt hier al meer dan een jaar van een stal van diezelfde van Harten met 6.000 varkens 700 meter verderop.
  De Milieudienst doet niets.
  Volgens de Milieudienst werkt de luchtwasser perfect, en deze zal binnenkort, nadat eerst illegale uitbreidingen van het aantal varkens gedoogd werden, wel weer gelegaliseerd worden.

Geef een reactie