De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

In mijn koffer zit 1,5 kilo, het meeste niet van mezelf

Ik krijg veel vragen over mijn bagage. Hoe dat nou werkt als je naar de ruimte gaat. Wat mag je wel meenemen en wat niet? Hoe komt het daarboven, bij het ISS? En welke spullen stop ik in mijn eigen, persoonlijke bagage? Dus voor de liefhebbers… een bagageblog.

Voor mijn vlucht heb ik van alles nodig. Van T-shirts en sokken tot hardware voor experimenten, Nederlandse vlaggen en bijvoorbeeld de mascotte van het WNF, waar ik ambassadeur voor ben. Omdat ik deel uitmaak van het Amerikaanse deel van het ISS, regel ik mijn bagage met de Amerikanen. Je kunt het een klein beetje vergelijken met je koffers op de band zetten voordat je vliegt op vakantie: jij levert je spullen aan, je koffer verdwijnt achter een luikje en zij doen de rest.

Al zijn er natuurlijk wel een paar verschillen… Zo zit mijn bagage in de laadruimte van een raket. Dat kan de Russische Progress zijn, maar ook het Europese vrachtschip ATV (Automated Transfer Vehicle). Mijn bagage wordt verdeeld over drie vluchten, de Progress 45 (lancering 30 oktober), de Progress 46 (nu gepland voor 25 januari) en ATV-3 (gepland op 7 maart). Een deel van de bagage bestaat uit mijn bonuscontainers. Dat is eten en drinken dat ik zelf heb uitgezocht en een ‘bonus’ is bovenop al het eten dat al aan boord van het ISS is.

1,5 kilo
Naast de drie onbemande vrachtvoertuigen is er natuurlijk nog mijn eigen Sojoez-capsule. Daarin nemen we spullen mee die direct door mij gebruikt moeten worden en niet in de Progress konden, zoals renschoenen, of spullen die niet lang van tevoren ingepakt kunnen worden.

Bijvoorbeeld wat vers eten (heel goed voor de moraal van astronauten die lang in de ruimte zijn), maar bijvoorbeeld ook experimenten met biologisch materiaal dat gekoeld moet blijven. Daarnaast hebben we een persoonlijke medische kit mee met onder meer medicijnen tegen ruimteziekte, slaappillen en hoofdpijnpillen, voor het geval we die nodig hebben.

Tot slot heb ik nog mijn eigen koffer. Elke astronaut mag 1,5 kilo privébagage meenemen. Dat is niet veel, maar als je beseft dat een kilo spullen de ruimte in sturen grofweg zo’n twintigduizend dollar kost… In mijn koffer heb ik niet veel dingen van mezelf zitten. Ik heb ook niet zoveel nodig, brillen, medicijnen, voedsel, kleren; het is allemaal al boven als ik daar kom. En muziek en films kun je tegenwoordig gewoon laten uploaden. Dat staat op een harde schijf in het ISS, zodat ik het daar kan kijken of luisteren. Wat ik dan wel meeneem? Dingetjes voor de mensen die me dierbaar zijn. En een paar foto’s en notities. Veel meer kan ook niet. Probeer zelf maar eens een koffer te pakken met 1,5 kilo. Daar zit je zo aan…

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “In mijn koffer zit 1,5 kilo, het meeste niet van mezelf”

 1. S.K.D. zegt: 22-10-11 om 01:40

  Beste heer Kuipers,

  Dank voor deze column!
  Het geeft mij een idee wat betreft hoe het er op dit vlak aan toegaat en het (prijzige) weetje m.b.t. de prijs per kilo, heheh:)

  Een goede reis toegewenst!

  Hartelijke groet,

 2. Eise van der Spoel zegt: 22-10-11 om 04:53

  Leuk om te lezen André!
  Ik hoop dat de NOS ook wat uit gaat zenden, de huidige berichtgeving over de ruimtevaart is karig.
  Veel succes richting je lancering.

Geef een reactie