De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Kordaat optreden Schippers. Of toch niet?


Een vrouw een vrouw, een woord een woord. Minister Schippers van Volksgezondheid liet er donderdag geen gras over groeien. De tandarts voor kinderen en gehandicapten wordt gewoon volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Ouders worden niet geconfronteerd met bijbetalingen omdat ze toevallig bij een tandarts zitten die een beetje duur is. Dat had de minister op 30 november vorig jaar in de Kamer beloofd en daar houdt ze zich aan.

Sinds 1 januari mogen tandartsen zelf bepalen hoeveel ze voor een bepaalde behandeling vragen. Dat heeft geleid tot tarieven die fiks uiteenlopen. De ene tandarts vraagt veel meer voor een behandeling dan de andere.Dat hangt ongetwijfeld samen met verschillen in werkwijze en in de keuze van materiaal dat gebruikt wordt. Maar die factoren verklaren niet de soms enorme prijsverschillen. Er zijn nogal wat tandartsen die hoge tarieven vastgesteld hebben.

Zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars hebben ook tarieven vastgesteld. Die hanteren bijna allemaal maximale vergoedingen voor iedere tandartsbehandeling. En die maximale tarieven liggen soms beduidend onder de prijzen die tandartsen in rekening brengen. Wie de pech heeft patiënt te zijn bij een dure tandarts loopt de kans flink te moeten bijbetalen omdat de zorgverzekeraar maar een deel van de rekening vergoedt.

De meeste zorgverzekeraars, onder wie de drie grootste die samen een slordige twaalf miljoen klanten hebben, wilden die maximale vergoedingen ook hanteren voor de mondzorg die onder de basisverzekering valt. De tandarts dus voor kinderen onder de 18 jaar en gehandicapten.

Chaos

Daar heeft de minister gisteren een stokje voor gestoken. Er komen geen bijbetalingen voor de tandarts voor kinderen en gehandicapten. Probleem opgelost?
Nou nee. Want diezelfde minister die gisteren zo krachtig ingreep heeft er eerst een chaos van gemaakt. Om te beginnen heeft ze de mondzorg die gedekt wordt door de basisverzekering niet uitgezonderd van het driejarige experiment met de vrije prijzen. De tandartsenorgansiatie NMT zegt dat zij de minister dat wel gevraagd heeft.

Verder hebben de zorgverzekeraars expliciet toestemming gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit om hun maximale vergoeding ook te hanteren voor de mondzorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Het beleid van de NZA staat dus haaks op dat van de minister. Dat is Schippers kennelijk ontgaan tot de NOS haar dat gisteren vertelde. De minister kan een besluit van de NZA vernietigen

Tegenstrijdig

En de voorlichting van de overheid over de vergoeding van de mondzorg voor kinderen en gehandicapten is ook een puinhoop. De NZA meldt op haar site dat maximumtarieven – en dus de daaruit voortvloeiende bijbetalingen – zijn toegestaan. Op de overheidssite veranderingenindezorg.nl staat ook vandaag nog dat maximumtarieven ook kunnen gelden voor de tandarts voor kinderen en gehandicapten.

“Andere verzekeraars hanteren een maximale vergoeding per behandeling. Dat betekent dat wanneer een zorgaanbieder in de mondzorg meer in rekening brengt dan de maximale vergoeding, u als patiënt het verschil moet bijbetalen. Dit kan ook gelden voor de basiszorg.” 

Op de site van het College voor Zorgverzekeringen, dat over de inhoud van de basisverzekering adviseert aan de minister, staat dat alle kosten van de mondzorg in de basisverzekering volledig vergoed worden door de verzekeraars. En dat staat ook op de site van het  ministerie van VWS zelf.

Overheidssites die elkaar tegenspreken, een uitvoeringsorganisatie die eigenmachtig beleid voert dat ingaat tegen de wens van de minister, het lijkt erop dat de minister de regie een beetje kwijt was. En daar zal de Tweede Kamer haar komende week ongetwijfeld voor ter verantwoording roepen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Kordaat optreden Schippers. Of toch niet?”

 1. marco correia zegt: 13-01-12 om 19:00

  dit was doorgestoken kaart de minister En de verzekeraars spelen onder een hoedje om de vrije tarieven te laten mislukken. En zo het beeld de schetsen dat het de schuld is van de beroepsgroep om vervolgens een tariefsverlaaaging voor die graaiers (tandartsen)in te zetten. Wat onderbelicht blijft is dat de verzekraars 25% van de premie tandheelkunde zoek laten gaan en dat RVB leden van verzekeraars dik meer dan 400.000 euro verdienen.

 2. marco correia zegt: 13-01-12 om 19:17

  1,6 milj premie ->1,2 milj uitkeren . Er is wat op de overhead bij verzekeraars te halen me dunkt . We biginnen bij de fat cats de RVB’s

 3. Henk Lijbrink zegt: 13-01-12 om 22:20

  Helemaal mee eens, zorgverzekeraars spelen nu de vermoorde onschuld naar de media en de politiek. Het machtspel is begonnen , het gaat hier helemaal niet om ”vrije ” tarieven.
  Tandartsen krijgen natuurlijk de zwarte Piet en de media helpen mee…

 4. Sukke zegt: 13-01-12 om 23:16

  He schippers durf je niet te komen naar Dokkum om het ziekenhuis de SIONSBERG te bezoeken? maar nee hoor laat dat maar opheffen scheelt weer miljoenen. wat ze met u moeten doen hetzelfde eruit schoppen en mooi zonder geld laten zitten en geen zorg meer geven dan knaagt u wel anders u bent een onvoorzorgde mismakende type en alleen maar aan u zelf denken van ikke ikke ikke en de rest kan stikken nou u kan STIKKEN.

 5. Dan zegt: 14-01-12 om 09:20

  Schippers beleid is desastreus en met grote negatieve gevolgen voor de gezondheidszorg.
  Ik ben nu al veel tijd kwijt om patienten uit te leggen waarom ze bepaalde medicijnen niet meer vergoed krijgen en ik heb de eerste patienten die naar de GGZ verwezen werden alweer terug gehad op mijn spreekuur vanwege de eigen bijdrage.

 6. Dan zegt: 14-01-12 om 09:24

  Natuurlijk hebben de verzekeraars alle (fnanciele) belang bij het beleid van Schippers.
  Kan zij niet eens worden doorgelicht? Ik bedoel, een onderzoek naar haar financiele onafhankelijkheid van de verzekeraars lijkt mij nu wel op zijn plaats.
  Ik kan me anders niet voorstellen hoe ze bij haar beleid komt.
  -De patient / kiezer is er duurder mee uit vanwege een hogere eigen bijdrage en stijging van (vrije) tarieven
  -De verzekeraar hoeft minder uit te keren en heeft desondanks hogere inkomsten uit gestegen zorgpremies.
  -De omvang van de vergoede zorg wordt ingeperkt.

  Alles ten nadele van de patient-kiezer en ten faveure van de verzekeraar (en de portemonnee van Schippers?)

 7. Marktwerking mag volgens de minister alleen als het leidt tot lagere prijzen. Tandartsen bieden een schaars goed aan en in een markt betekent dat hogere prijzen; net als bij Benzine of Goud. Dat moet onze liberale minister toch begrijpen, maar Nee: stijgen de prijzen dan zijn tandartsen meteen oplichters ed.

 8. Bas zegt: 16-01-12 om 11:02

  Het probleem is inderdaad dat er te weining tandartsen zijn.

  De oorzaak is dat in het kader van bezuinigingen in de jaren tachtig de opleidingscapaciteit voor tandartsen is verminderd (ik meen gehalveerd) zonder na te denken over behoeftes.

  Zoals Mitrasing schrijft, een schaars goed wordt duur. Toch, ik denk niet dat ik het verdedigbaar vind dat de tandartsen hun positie op de markt gebruiken om de prijzen op te stuwen.

  Ik denk dat de tandartszorg streng gereguleerd moet worden om te voorkomen dat gebruik gemaakt wordt van de nare situatie dat er te weinig tandartsen zijn.

  Zeg maar zoals het in 2011 nog was.

  Daarnaast moeten er meer opleidingsplaatsen voor tandartsen komen, want persoonlijk ben ik wel een voorstande van vrije prijsvorming.

  Die nu, helaas, niet mogelijk is.

 9. Bernard Visser zegt: 16-01-12 om 17:48

  Iedere markt die vrij wordt gegeven splitst zich in stunters en boeven. Kijk naar de telecom- en energiemarkt. Hier speelt echter een extra gevaar, de macht van de verzekeraars. Volgens dit model kunnen zij straks ook gaan bepalen in welke regio’s welke auto’s wel en niet aangeschaft mogen worden. Ben zeer benieuwd hoe Den Haag dit recht gaat zetten.

 10. jessica van sliedregt zegt: 21-02-12 om 12:35

  Wat nu zo triest is, is dat de consument weer de dupe van deze ondoordachte actie is.
  inderdaad hanteren verzekeraars maximale vergoedingen waardoor bijbetaling bijna onvermijdelijk is.
  maar wie bepaald hoe hoog die maximale vergoedingen voor verzekeraars zijn?
  ze noemen ze wettelijk..maar ik kan ze voor b.v. orthodontie niet terugvinden behalve bij de verzekeraars.
  hierdoor wel een orthodontist met dezelfde prijs als vorig jaar, maar heel veel bijbetalen door de lage vergoedingen.
  in een straal van 25 km heeft mijn verzekering vgz 1 tandarts/orthodontist weten te contracteren, en die heeft zijn praktijk vol…………dus wat nou concureren: UITMELKEN zal ze bedoelen

Geef een reactie