De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Gevonden voorwerpen bij de grote schoonmaak

Water in de ruimte zweeft in bolletjes, en valt niet - zoals op aarde - in druppels naar de grond. In zijn slaapcabine vond André Kuipers deze verdwaalde waterbol. Hij was ontsnapt uit zijn drinkwaterzak.De grote schoonmaak. Elke zaterdagochtend moeten we eraan geloven. Dan gaan we met z’n allen het hele ISS door op zoek naar afval en viezigheid. Ik heb gestofzuigd in ESA’s Columbus laboratorium en de Japanse JEM. Met desinfecterende doekjes heb ik rekken en panelen schoongemaakt. Daarbij kom je van alles tegen.

Vlekken van allerlei vloeistoffen, oordopjes, pillen, kerstversieringen en meer. Als je iets verliest – en dat gebeurt heel makkelijk – dan wordt het door de luchtstroom meegevoerd. Waar de luchtstromen een filter tegenkomen, vind ik spullen terug die ik in de week ervoor ben kwijtgeraakt.

Ik kwam in mijn eigen slaapcabine een grote, ontsnapte, waterdruppel tegen. Niet echt een druppel natuurlijk, want in gewichtloze omstandigheden vormt water perfect ronde bolletjes.

Noodscenario’s
Af en toe hebben we hier aan boord een oefening in noodscenario’s. Jarenlang heb ik die procedures op de grond getraind. Om te zorgen dat deze kennis niet wegzakt, doen we dezelfde drills hier ook. Ze worden wel netjes aangekondigd. De vluchtleiding wil ons en alle mensen op de aarde die de vlucht volgen niet onnodig alarmeren of laten schrikken met foutmeldingen.

Het is erg goed dat we er weer even op gewezen worden waar we zijn en dat wonen in de ruimte ook best risico’s met zich meebrengt. Dat zou je bijna vergeten als je de hele dag rondzweeft en een planning afwerkt vol wetenschappelijke experimenten. Na de noodscenario’s ben ik me weer heel bewust van de risico’s. Het is niet zo dat je even naar buiten loopt en wacht op de brandweer. Als er iets mis is met het ISS, dan moeten wij het met z’n allen zelf oplossen.

Foto’s via Twitter
Via Twitter stuur ik mijn foto’s de wereld in. Ik vind het erg leuk om te zien dat zoveel mensen mijn missie willen volgen. Ik hoop dat jullie blij zijn met de beelden die ik maak. Dat is nog best een uitdaging, vooral aan de nachtkant van de aarde. De techniek van nachtopnamen heb je niet een, twee, drie onder de knie. Gelukkig geeft Don Pettit me af en toe wat tips. Hij is erg ervaren op dat gebied.

Verder probeer ik iets te laten zien van het leven aan boord en van het ISS natuurlijk. Ik bekijk zoveel mogelijk reacties die via Twitter naar mij gestuurd worden. Maar het zijn er zoveel dat ik na mijn vlucht nog een paar weken nodig heb om het rustig terug te lezen. Bedankt allemaal!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Gevonden voorwerpen bij de grote schoonmaak”

 1. hoe werkt het ruimte schip?

 2. hoe kom je weer thuis?
  Groet & behouden vaart.
  zhila (4 jaar)

 3. er was is een ruimteman
  en die ging naar de maan
  hij ging op zoek
  naar marsman
  grot juna 6jaar

 4. Martijn zegt: 19-01-12 om 20:44

  Wat is zaterdag op een ruimteschip dat in 24 uur zestien rondjes om de aarde maakt? Welke klok houdt het ISS aan?

 5. K. Adams zegt: 19-01-12 om 20:46

  Mooi verhaal over dat schoonmaken van het ISS. Maar hoe zit dat nu met (menselijke) afvalstoffen, worden die in de ruimte losgelaten, ter plekke gerecycled of gaat dit allemaal terug naar de aarde?

 6. Jan Paarlberg zegt: 19-01-12 om 23:36

  Hallo André Kuipers.
  Hier vanuit het schiereiland Jutland in Denemarken volgen we je via beeld, geluid en verhaal.
  Het is voor de denen echt een nieuwtje dat Nederland een astronaut op ISS heeft.Beetje jalours is men misschien?
  Veel succes voor jou en je collega’s in de ruimte hier vanuit Denemarken.

 7. mia zegt: 20-01-12 om 09:12

  Dag Andre,

  Ik ben perplex! Wat is het toch een fantastische onderneming, steeds terugkomende oefeningen houden je scherp en bj de les, ik kan mij heel goed voorstellen dat je in die “zwevende”ruimte ook in je gedachte gaat “zweven!
  Je beschrijvingen zijn voor iedereen te begrijpen en wat een prachtige foto van de bijzondere “waterdruppel”!

  Hou je haaks en behouden vlucht!

 8. Michael Dam zegt: 20-01-12 om 12:02

  Nu zie ik het….die eerste foto is die van de waterdruppel of beter het -bolletje. Bijzonder.

 9. Sjoerd van den berg zegt: 20-01-12 om 13:59

  Beste Andre

  In de avond dat ik thuis kom zorg ik voor een lekkere Hollandse maaltijd. En niet te vergeten lekkere rauwkost en sla.Ik zou wel eens willen hoe jij met jou collega’s eten.Want dat vind ik toch wel het belangrijkste. Heb wel begrepen dat jij eetpillen krijgt. Dus hoe is jou dagindeling wat het eten betreft.

 10. eddy zegt: 22-01-12 om 12:21

  Beste Andre, ben blij dat je een waterdruppel hebt gevonden, als je bij ons thuis komt opruimen vind je wel meer dan een druppel…
  Goede reis.

Geef een reactie