De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De mooiste timelapse en een grap

De afgelopen maanden was ik onderdeel van de Expeditie 30 bemanning. Samen hebben we zo’n 250.000 foto’s gemaakt van het leven aan boord, de aarde en bezoekende vrachtschepen. Een groot deel van die foto’s gaat op in nachtelijke time lapse video’s, van de aarde en het heelal. Zo’n video bevat meestal honderden foto’s. Zet er een mooi muziekje achter en het resultaat is voortreffelijk. Een van de time lapse opnamen die we hadden gemaakt zag ik terug. Toen dacht ik: daar wil ik heen, naar de ruimte! Het is een gekke gedachte, uitgelokt door de sfeer van die beelden en de muziek. Het is een surrealistisch beeld met het groen en rood van de poollichten en een aarde die snel voorbij trekt. Nog mooier dan de werkelijkheid.

Megan in de ruimte
 Tijdens het laatste etentje met de voltallige Expeditie 30 bemanning hebben we hard moeten lachen om de grap van ruimtevaarthistoricus Bert Vis. Hij had een persbericht gemaakt, helemaal in de officiële stijl van ESA, om aan te kondigen dat er een bemanningswissel was opgetreden. In plaats van Joe Acaba zou mijn dochter Megan Kuipers half mei in de Sojoez stappen om mij uit het ISS te komen ophalen. Don Pettit zou nog een half jaar moeten blijven, zodat Megan in zijn plaats weer met mij terug kon. Maar dat vond hij uiteraard geen enkel probleem. Het persbericht ging vergezeld van officiële portretten en een nieuwe bemanningsfoto. Erg leuk om vanaf de grond zulke grappen te ontvangen!

Megan Kuipers in Expeditie 31

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


15 reacties op “De mooiste timelapse en een grap”

 1. Jeroen zegt: 04-05-12 om 21:33

  Prachtige beelden! Bedankt André!

 2. jos van eerd zegt: 04-05-12 om 21:40

  Hallo,

  Ik heb vandaag alle blogs gelezen.
  Het is erg informatief en leuk om ts lezen.
  Ook de filmpjes en de foto,s die ik zie via Flirck zijn erg leuk en veel info.

  Nog een prettig verblijf in de ruimte.

  Gr. Jos van Eerd

 3. Harry zegt: 05-05-12 om 06:22

  Megan in space ? Beam me up Scotty ;-)

 4. Echt adembenemend en heel indrukwekkend als je ziet met welke snelheid hij door de ruimte gaat! Prachtig om de steden zo verlicht te zien in de nacht vanuit de ruimte. Zet hem op André we volgen je op de voet. Leuk trouwens dat je de koningin toesprak vanuit de ruimte! Hartelijke groet ons allemaal!

 5. Beste André,
  Ik las dat je allerlei proeven doet in de ruimte. Doe je ook proeven met planten? Waar ik erg benieuwd naar ben hoe de fotosynthese tot stand komt in een gewichtloze situatie? Daarnaast de enorme snelheid van verandering constant tussen dag en nacht. Dit moet toch de groei remmen van een plant? En als laatste op aarde groeit dus een plantje omhoog (richting het licht) hoe zit dat in de ruimte?
  Met groet,
  Otto Buitendijk

 6. De schrijver ‘Raymond Briggs”, schreef onder andere het kinderboek ,
  ” The Snowman”. Ik citeer in het kort het verhaal, ” Op een winterdag bouwt het kleine jongetje James een sneeuwman. De daarop volgende nacht komt de sneeuwman tot leven en neemt James mee. Ze vliegen de wereld over naar een betoverend feest”.
  Het boek is verfilmd, een mooie tekenfilm, de muziek bij de film is gecomponeerd en samengesteld door Howard Blake.
  Wanneer de sneeuwman en de jongen door de lucht vliegen hoor je die muziek die ook te horen is bij de prachtige video van moeder aarde en al het andere wat er valt waar te nemen.Muziek dus van Howard Blake.
  Bij “The Snowman” krijgen veel mensen al een brok in de keel en meer, wanneer ik zo’n video zie zoals hierboven samen met die muziek dan stromen de tranen, dan wens ik moeder aarde en al het leven met haar in een machtig mooie harmonie.

 7. @Andre, eigenlijk lijk je wel op de sneeuwman, letterlijk en figuurlijk, samen met de andere bemanningsleden neem je ons mee op je reis.

 8. @Andre, ik bedoel, er was een tijd dat ik negatief oordeelde over de ruimtevaart, vanwege hoge kosten en andere redenen.
  Nu heb ik zoiets dat ik zoveel wil omarmen wat gaande is op de wereld en daarbuiten, maar een mens blijft van nature wikken en wegen.
  In ieder geval lijkt het mij dat zovelen op aarde nog nooit eerder zo dicht betrokken zijn geweest bij een ruimte-missie zoals die waar jij nu een onderdeel van bent, kan zijn dat ik de plank volledig missla.
  Voor mijn zoontje haal ik de kinderboeken van Stephen Hawkins, de laatste, “De knal in het heelal”, echter komt het er uiteindelijk op neer dat ik degene ben die de boeken en je stukken lees en meer info elders over het universum. Met vriendelijke groet.

 9. @Andre, kun jij vanaf jouw plek een beroep doen op de mensheid, op de politiek, op de Shell, iets te doen aan de ramp die zich voltrekt in bijvoorbeeld Nigeria. De Shell is verantwoordelijk voor het niet opruimen van de olierommel in de Niger delta. De wereld moet er meer over horen. Shell heeft winst gemaakt en heeft dus geld om de troep op te ruimen. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om die intense vervuiling aan te pakken, het is nog mogelijk, maar gaat veel geld kosten. Jij maakt een weergaloze indruk op vele mensen, die zou je vanaf jouw unieke plek kunnen wijzen op bijvoorbeeld de verschrikkelijke situatie in de Niger delta. Ook moet het afgelopen zijn met de mentaliteit van de Shell om op zo’n duivelse manier te werk te gaan op de aarde, de aarde waarvan de NASA zoveel mooie foto’s maakt, maar zoem je in, dan breekt je hart.

 10. Bas zegt: 06-05-12 om 08:50

  Is dat zo, Anouk?

  Is die olie in Nigeria niet het gevolg van terroristische acties in een gebied dat zo ongeveer het gevaarlijkste deel van de wereld is?

  Ik weet van de problemen in Nigeria, maar in mijn ogen zijn primair de actievoerders verantwoordelijk en secundair de regering.

  Shell zie ik toch vooral als slachtoffer.

  Maar ik denk dat die discussie hier zwaar off topic is

 11. @Bas, we hebben er allen een vinger in de pap, wij, de Shell, en wij zijn ook de Shell, de terroristen, allen. Ergens moet begonnen worden.
  Boringen zijn ook een bepaalde vorm van terrorisme, vooral wanneer de directe omgeving er niet beter op wordt, alleen de enkeling.
  Beginnen met positieve belangstelling naar een land is een begin, juist omdat er zoveel geweld is, is het nodig aan diegenen die een vreedzaam leven wensen te leven te laten weten, dat er geintresseerden zijn die iets willen doen aan de vervuiling en de armoede in het land. In Vroege Vogels hoorde ik vertellen dat het dramatische geweld zich ver van de Niger delta voltrekt, men nodigt mensen uit te gaan kijken wat op het eerste gezicht de omvang is van de milieu ramp. Zo’n reis is niet aan iedereen, hopelijk zijn het mensen die het er niet bij laten, die terug zullen komen en ons wakker schudden.
  Volgende zondag zijn er bij Vroege Vogels, gesprekken te beluisteren met mensen die direct woonachtig zijn in de Niger delta.
  Andre, zoom af en toe alsjeblief wat meer in op de aarde, zoals je inzoomed in het lab.
  Ik weet dat je door werk daar in de ruimte al iets betekend voor het 1 en ander dat van nuttige toepassing is hier op aarde, in de goede zin van het woord. Daarom richt ik mij tot jouw, een opdracht vanuit de ruimte aan scholieren om actie te voeren voor de Niger delta en het verderf daar en rondom. Ik begin op de school bij mijn zoon, een heel klein basisschooltje, die zelf uit het slop proberen te komen vanwege jarenlange bezuinigen. Dank.

 12. @Bas, jij ziet deze discussie hier als zwaar off topic, wanneer jij in staat bent veel los van elkaar te zien en zo te oordelen, moet het ook niet moeilijk zijn om al het waarneembare als 1 samenwerkend geheel te zien. De ruimtevaart probeert ons toch ook te overtuigen dat het onderzoek in de ruimte in het belang is van het leven op aarde.
  Ik probeer via Andre iets waarover ik mij als mens hier op aarde machteloos voel, Andre is populair onder velen, een hint van hem aan enkelen of velen kan een verschil betekenen.
  Natuurlijk moet hij waarschijnlijk voorzichtig zijn, ik heb namelijk geen idee van welke olie maatschappij deze missie afhankelijk is.
  Samen komen we er misschien wel uit, een enorm leuke interactie, aarde-ruimte-aarde. of hoe je het rijtje maar wil maken.

 13. eliza zegt: 09-05-12 om 07:30

  @ Andre
  prachtig, dank!

  blijft alleen elke keer weer schrikken hoe weinig (naast oceanen) lege plekken we op aarde over hebben, gezien de grote hoeveelheid oplichtende gebieden. Lijkt verdorie wel op pre oertijd toen aarde nog bestond uit lava en lavakorsten….

 14. Martius zegt: 23-05-12 om 16:08

  Nederland op 1:41 in de video, aangevlogen vanuit west/zuid-west.
  Zeeland donker, randstad veel kunstverlichting, maar niet zo fel als het middendeel van London dat daarvoor langskwam.

 15. willem leistra zegt: 09-06-12 om 15:13

  ook in friesland, groningen en drenthe kun je nog naar de sterren kijken.
  In belgië kan je dat wel vergeten want dat is een grote lichtbak vanwege de aanwezigheid van verlichting op nagenoeg alle wegen.
  Kennelijk ergens een voordelig energieleveringscontrakt afgesloten!.

Geef een reactie