De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een echte Urker jongen

Soms heb je in dit vak van die ontmoetingen die je nooit meer vergeet. Twee jaar geleden was ik op Urk. Voor een onderwerp over een wonderlijk negentiende eeuws onderzoek. Waarmee een arts de raszuiverheid van de Urkers wilde aantonen. Daarvoor roofde hij schedels van het plaatselijke kerkhof. Twee jaar geleden werden ze teruggegeven. En herbegraven. We filmden de kerk waar de overdracht met een kleine plechtigheid plaats had. In de straten bij de kerk hing de vlag uit.  Dat kon niet zijn vanwege de afsluiting van die onverkwikkelijke affaire. Wat de reden wel was bleek toen een busje stopte.

Het portier zwaaide open en een jonge vrouw stapte uit. Op haar arm droeg ze een piepkleine donkere baby. Pieter Jacob, roepnaam P.J. Uit de Verenigde Staten. Of we zijn aankomst mochten filmen, vroeg ik . `Graag!’ zei de moeder. En  straalde alsof ze licht gaf met de trotse, boomlange vader aan haar zijde. Zo liepen ze naar hun met slingers versierde woning.

Met de thuiskomst van de baby kwam een einde aan de lange jaren dat ze bezig waren geweest een kind te adopteren. `Mijn wondertje’ zoals moeder Janneke hem noemde.  Dat wondertje, dat in de hand van zijn vader Albert paste is nu, zoals zijn ouders zeggen, een echte Urker jongen. Gisteren zag ik hem weer. Hij was in dracht, vanwege Urkerdag.  Op die feestdag halen de Urkers hun oude goed uit de kledingkast. `Altijd vrolijk, zo staat ie  ’s ochtends op, zo gaat ie ’s avonds naar bed’ vertelde moeder Janneke. En we bekeken nog eens de foto’s van de eerste dagen met z’n drieën in Amerika. En zijn aankomst.  P.J speelde ondertussen met een bal op het veldje bij het huis. Kwam geregeld langs voor een knuffel.

Naar goed Urker gebruik, het was tenslotte zaterdag, serveerde vader Albert een gebakken visje. Zo werd een gedenkwaardige week afgesloten. Want de Kinderbescherming gaf toestemming voor de adoptie van een tweede kindje. Janneke en Albert hebben lang gewikt en gewogen. De financiële  consequenties overwogen. Dan maar botje bij botje leggen. Ze willen dat P.J niet alleen blijft. Anderen is het door de recessie niet gegeven een kindje, of een tweede te adopteren. Heel verdrietig, vindt Janneke. Want  ze gunt iedereen het grote geluk dat haar en haar man ten deel viel toen Pieter Jacob in hun leven kwam.

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Een echte Urker jongen”

 1. flipkes zegt: 28-05-12 om 08:07

  Waarom moet een adoptie zo duur zijn? en waarom altijd van bepaalde landen? Latijns- Amerika, en andere, in Europa, en Nederland zijn denk ik ook wel kinderen te vinden die ter adoptie af worden gestaan.

 2. Leuk om te lezen hoe een toevallig ontmoeting twee jaar later een vervolg krijgt op Urkerdag. Overigens ook bijzonder om te lezen dat PJ uit Amerika komt.

  Zo zie je maar dat het begrip ‘goed gezin’ niet gebonden is aan landen maar aan personen en PJ lijkt dat zeker gevonden te hebben bij Janneke en Albert.

 3. Fokke zegt: 29-05-12 om 09:26

  Adoptie is duur omdat er veel stappen zijn in een procedure, je hebt kosten voor de via cursus, voor het legaliseren van de papieren , mediche keuring, bemiddeling van de vergunninghouder, donatie aan het kindertehuis, kosten in het land zelf voor de procedure en je eigen levens onderhoud, rondje den haag als dit voor toepassing is etc de bedragen moet je over een paar jaar uitspreiden maar dan kom je toch aan de bedragen die hierboven genoemd zijn en kijk maar eens op de website`s van de vergunninghouders en sommige mensen houden een kosten plaatje bij op hun website of weblog moet je maar eens gaan surfen op het internet.

  In nederland worden weinig kinderen ter adoptie afgestaan, en verder is er nog best veel vraag naar een nederlands kind ter adoptie. ook zijn er genoeg kinderen geadopteerd uit andere landen, ik heb bijvoorbeeld een nichtje uit china, een neefje uit de nederlandse antillen, en een neefje uit sudan. dus het hoeft niet altijd latijns-amerika o.i.d. te zijn.

 4. Dan zegt: 03-06-12 om 06:57

  Gaat hij als echte urker jongen dan ook aan de cocaine?

 5. Bas zegt: 03-06-12 om 09:25

  Yep

  En aan de drank. Want zo hoort het daar

 6. Dan en Bas, Waar gaat dit over! Ga je eigen stad of dorp zwart maken! Niet iedereen zit aan de drugs of drank op Urk! Het is een kleine groep en over deze kleine groep gaat het altijd als Urk in het nieuws staat! Jullie zijn er zeker nooit met Urkerdag ofzo? Dan kun je pas zien hoe de Urkers echt zijn ! Ga alstublieft niet zomaar oordelen ergens over! En Trouwens PJ is een super mooi Jongentje! Zijn vader en moeder zijn ook schatten van mensen!

 7. Dan zegt: 07-06-12 om 17:50

  Beste Urker,
  Het woord zwart is hoop ik niet cynisch bedoeld?
  Maakt u zich niet druk, ik denk (en hoop) dat PJ de enige Urker jongen is die niet aan het spul zit.

Geef een reactie