De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Oog in oog met de toekomst van de ruimtevaart

Ready for Dragon Het ruimtevrachtschip Dragon heeft ons maar kort bezocht. Na een week was het alweer vertrokken. Maar het was een indrukwekkende missie. Voor mij persoonlijk, omdat ik het mocht aankoppelen en losmaken van het ruimtestation. Voor de duizenden mensen op aarde die eraan gewerkt hebben. En eigenlijk ook voor iedereen op aarde.

Veel mensen zullen het misschien niet beseffen, maar deze missie is een belangrijke mijlpaal in de ruimtevaartgeschiedenis. Ik was spullen aan het uitladen uit de Dragon en keek even achter een van de rekken. Ik had de capsule op aarde al eens in de montagehal in Californië gezien en wist wat daar te zien was: een raam! Dit is de toekomst. Dit ruimteschip vervoert over een jaar of drie, vier mensen van en naar de ruimte.

Commercieel
Een Amerikaans commercieel bedrijf, SpaceX, bouwt de Dragon voertuigen. Moet je nagaan wat dat betekent. Niet een overheid faciliteert straks het transport van astronauten, maar een bedrijf. Nog even en toeristen kunnen een kaartje kopen en slapen in een ruimtehotel. Klinkt als sciencefiction? Ik heb een voorproefje gezien, hier in de ruimte. Dit is de toekomst. sciencefiction Deze tijden komen eraan! Natuurlijk moeten we samen wel zorgen dat het veilig gebeurt en dat het milieu er niet onder lijdt…

Van binnen was Dragon rustig, licht en ruim. Witte en blauwe led-lampjes wierpen een gloed over de rekken met spullen. Duidelijk een andere stijl dan de huidige onderdelen van het ISS, zeker dan het Russische segment dat nog erg jaren zeventig aandoet. Dragon had veel hard plastic aan boord, minder metaal. En een prachtig goudkleurig luik. Het schip deed me erg denken aan een sciencefiction film. Misschien wel omdat het in Los Angeles gebouwd is…

Rondleiding
Een van de dingen die ik heel graag wilde doen tijdens mijn missie was foto’s maken van de binnenkant van het ISS. Het eerste deel van de reportage is een rondleiding door het Russische deel van het ruimtestation. Je vindt de foto’s hier.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Oog in oog met de toekomst van de ruimtevaart”

 1. Roelof de Jong zegt: 06-06-12 om 20:59

  Wel een dikke bende in het Russische deel van het ruimteschip. Of ligt dat aan mij?

 2. P.R.Paauw zegt: 06-06-12 om 23:17

  14 nov 2013 dan stopt het 01 systeem en is er geen ruimtevaart zoals jullie die kennen, hoe lossen jullie het neer komen van het iss op

 3. Andre, vertel mij eens eerlijk, bij een onderneming zoals waar jij het over hebt, ruimtetoerisme, kun je dat verwerkelijken zonder dat het milieu daar onder lijdt ?

 4. Voor de duizenden mensen op aarde die eraan gewerkt hebben. En eigenlijk ook voor iedereen op aarde.

 5. Ik heb een voorproefje gezien, hier in de ruimte. Dit is de toekomst. sciencefiction Deze tijden komen eraan! Natuurlijk moeten we samen wel zorgen dat het veilig gebeurt en dat het milieu er niet onder lijdt

 6. peter zegt: 08-06-12 om 10:08

  de toekomst van de ruimtevaart ligt in leegplukken van planeten en proberen het heelal volkomen te verpesten.
  ik zie het ook niet zitten.
  ik snap heel de commerciele economie niet en wil daar vanaf.

 7. Bas zegt: 08-06-12 om 11:24

  Wat is er tegen het leeghalen van planeten waar geen leven is, Peter?

 8. And then there was silence !

 9. Oscar zegt: 24-06-12 om 20:23

  Wat ziet het er schoon uit en geordend!
  Ik ben zelf werkzaam in de luchtvaarttechniek, maar zo netjes zie ik het alleen als een vliegtuig van de fabriek komt.
  Petje af voor de degenen die hier schoonmaken en opruimen.

Geef een reactie