De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wat te doen als je niet van voetbal houdt?

Een groot voetbaltoernooi als het EK betekent in Nederland iedere keer dat straten, cafés en zelfs schoolklassen in het oranje worden gehuld. De wedstrijden van het Nederlands elftal trekken vele miljoenen kijkers. Maar er zijn uiteraard ook landgenoten die niet van voetbal houden. Wat doen zij tijdens de openingswedstrijd van Oranje tegen Denemarken?

“Zojuist uitnodiging afgeslagen om wedstrijd bij vrienden te bekijken”, vertelt Oscar Meijer uit Amersfoort ons via Twitter. “Ik ga mijn dvd-collectie bekijken, denk ik.” Ook voor Petra Vrieler uit Enschede is “zaterdagavond meestal filmavond”.

“Volgende week collecteweek voor gehandicapten”, zegt Sylvia Roelofs uit Doetinchem. “Ik hoop dat mensen zo sportief zijn om de deur te openen en iets in de bus te doen.”

En via Hyves vertelt iemand dat zij “als het weer het toelaat, morgen in de tuin aan de slag gaat”.

Wij zijn benieuwd of er deze maand activiteiten zijn die speciaal voor voetbalhaters en –sceptici worden georganiseerd. Of heeft u andere dingen verzonnen die u zonder al te veel ergernis door het EK heen moeten helpen?

Wij horen het graag via de reacties hieronder.

Tags: , , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


30 reacties op “Wat te doen als je niet van voetbal houdt?”

 1. Paul ten Have zegt: 08-06-12 om 12:07

  gewoon naar buiten, het is dan rustig in het (Heilooër) bos

 2. Of gezellig bij Bas op bezoek, regelmatig te vinden op de weblogs !

 3. Wij krijgen Australiërs op bezoek. Die geven waarschijnlijk niets om dat Europese voetbal en anders mogen ze zich verbazen over onze ‘culturele’ uitspattingen.

 4. Bas zegt: 08-06-12 om 14:19

  Ik heb pas een bestelling van Bol binnen

  Of Anouk komt langs :)

 5. Ricardo zegt: 08-06-12 om 16:25

  Ik hou niet zo van voetbal of sportverslagen maar zal het met een half oor toch een beetje volgen, zeker als NL zich hogerop speelt.

  Verder wat meer naar podcasts luisteren van diverse mooie programma’s die ik de afgelopen jaren regelmatig miste of opnieuw wil horen. Zoals OVT, Nachtvluchten, oude gesprekken uit de onvolprezen VPRO Marathoninterviews en hun historisch archief. Dankzij internet is er zoveel ‘terug te halen’.

  De start van de Sportzomer is voor mij ook een prima ‘cursus afkicken van Radio1′ waarnaar ik de laatste jaren ‘eenzijdig veel’ luisterde. Overigens was ik negatiever als nodig, Heb ‘stiekum’ naar de eerste uren geluisterd en dat viel meer mee als tegen.
  De sfeer heeft gelukkig iets van het aloude Radio Tour de France en de mix van sport en nieuws is niet onaardig. verrassende presentatieduo’s lijken elkaar te inspireren, ook voor hen is het natuurlijk leuk om eens iets anders te maken.

  Al kan ik me voorstellen dat liefhebbers van ‘hard’nieus en achtergronden of alleen sport teleurgesteld zijn. Het heeft ook iets van ‘geen vlees en geen vis’. Erger vind ik nog steeds dat de doelgroepen programma’s op de vroege avond ook al vervallen. Maar ja, zonder enige ‘eenzijdige overkill’ lijkt tegenwoordig weinig nog te kunnen bestaan. En er zitten nog steeds knoppen op de radio die je zelf mag bedienen, het zenderaanbod is groters dan ooit.

 6. Bas wil Bolletje, en een aai over zijn Bol ;-)

 7. Het is ook leuk om weer eens wat films te kijken met Louis de Funes, bijvoorbeeld, “La soupe aux choux”, als je daar tenminste van houdt, heel energieke films met Louis de Funes, een druk optimistisch meneertje, ik lig er soms dubbel van.

 8. @Ricardo, een mooi moment om in je platen verzameling te duiken ? ;-)

 9. Het is ook perfect weer om te gaan zeilen, of je doet skates aan, zet alle zeilen bij en daar ga je op de verlaten asfaltwegen..

 10. Ricardo zegt: 08-06-12 om 17:08

  Hoi @Anouk, zeker, dat kan ook, ik heb een prachtige verzameling LP’s (in de schuur, platenspeler defect), CD’s, Compact Cassettes (meer als 1000 in dozen, veel muziekprogramma’s uit de jaren 80) en DVD’s. Kwam de laatste jaren toch vaak niet verder als Radio1.

  En ja, erop uit is natuurlijk ook een goed idee, dat ‘almaar dichtslibben’ achter PC, Laptop en (sinds kort) Smartphone is ook niet alles maar o zo makkelijk.. Heb een mooie fiets en ook nog een prachtige ‘zelfbouw vintage black’ racefiets die mij ook al veel te weinig ziet. Skaten doe ik niet, zeilen is lang geleden maar dat is ook een prima idee als iedereen naar het voetbal kijkt. In 2010 deed mij dat denken aan de autoloze zondagen tijdens de crisis van 1973..

 11. Bart zegt: 08-06-12 om 17:53

  Gewoon met je leven doorgaan zoals ander dagen, weken ,maanden !

  Mij jongste dochter is werkzaam bij ( de grootste) distributeur voor Europa van allerlei party, event , feest, carnaval , voetbal item ,kleding kortom voor ook dit evenement de gehele “Oranje zooi’

  Met het moment ik haar thuis ophaalde voor een terrasje in het centrum, hebben wij de versiering van een 4 etage flatwoning, de verbindingen naar de bomen in het plantsoen en lantaarnpalen ‘aanschouwd ‘

  In onze auto was een soort Jiskefet dialoog, mijn dochter had alleen een kort antwoord hiervoor ; Tjaaa van dit soort mensen en deze handel moeten wij het toch hebben ‘ ! :)

  Een zeer lichte confrontatie in mijn supermarkt , doet mij denken aan een toernooi van oranje, personeel in oranje T- shirts , en bier aanbiedingen 6 flesjes met een minirokjes, een merk waar je iedergeval in Zuid Afrika een boel last mee kan krijgen.

  Nu ook de politiek naar de wedstijd vliegt , een mevouw Schippers als het goed is, denk ik aan de uitspraak van Kryff ;

  ‘ Ieder nadeel heeft oof zijn voordeel’

 12. @Ricardo, weet je dat vinyl weer populair aan het worden is, ook de vraag naar platenspelers neemt toe, grappig toch?

 13. Bas zegt: 09-06-12 om 11:08

  het zal wel lekker rustig zijn op de weg

  en gisteren bij het boodschapopen doen rond 7 uur was het ook opmerkelijk rustig

 14. Jan Huizing zegt: 09-06-12 om 13:31

  Tijdens de wedstrijd vinden bij ons de reguliere werkzaamheden plaats en gelukkig maar.

 15. Inge Crul zegt: 09-06-12 om 16:57

  Het gaat mij niet om het voetbal-haten maar om de overkill aan sport in de media, alsof er niets belangrijkers gebeurt in de wereld. In het verlengde daarvan ligt de opgepepte hype onder de mensen. Je kunt het niet meer ontwijken, men vindt elkaar in oranje, met plakplaatjes, oranje al dan niet brandgevaarlijke vlaggetjes en mutsen, oranje wanten om buitenspiegels van auto’s en nog veel meer producten van wansmaak. Dat alles roept een schijnwerkelijkheid op van eendracht en verbroedering.
  En tenslotte: ik word heel droevig van die miljoenen verdienende over het paard getilde voetballers, de dure reclamespotjes rond de uitzendingen en de serieuze bespiegelingen over wat niet meer is dan een spelletje.
  En wat ik nu gaan doen tijdens de wedstrijd, dat lijkt me niet zo interessant voor anderen.

 16. Dan zegt: 10-06-12 om 14:58

  Maar vooral niet laten merken dat je niet van voetbal houdt, kan je namelijk op heel wat onbegrip (of zelfs fysieke weerstand) stuiten

 17. Wij hebben een quiz met een knipoog gemaakt voor onze vrouwelijke doelgroep (secretaressen), met tips voor alternatieve tijdsbestedingen.

 18. peter zegt: 11-06-12 om 11:19

  als je carnaval in brabant kan ontwijken,mag zon voetbaltoernooitje geen probleem zijn

 19. Lekker naar buiten, camera en statief mee. Ideaal moment om foto’s te maken aangezien er toch bijna niemand is. Kan zelfs met minder goed weer, tenminste als het niet regent.

 20. Dan zegt: 12-06-12 om 07:40

  Intussen doet het NOS precies wat er door de kapitalistische (reclame) investeerders gevraagd wordt: propaganda maken voor een in essentie stupide spelletje met een bal.
  En het werkt: half Europa heeft het gevoel dat z’n leven ervan afhangt.

 21. Anita zegt: 12-06-12 om 12:49

  Een keertje geen studieontwijkend gedrag, maar studeren tijdens de wedstrijd…

 22. peter zegt: 12-06-12 om 13:27

  in essentie zijn spelletjes nooit stupide ,het leren van een vaardigheid is altijd een plus.
  niet houden van is ff wat anders.

  klagen kunnen hollanders als de beste, daar hoeft rutte geen moeite voor te doen om ons daarin als ijverigste jongetje van de klas te laten overkomen.
  voetbal is een sport en sport beroerd miljarden mensen, dat gevoel is wel fijner als dat we in de europese politiek te kakken zijn gezet.

 23. peter zegt: 12-06-12 om 13:28

  mensen.
  geniet ervan, werken kunnen we altijd nog na ons 65e als het pensioen niet voldoet.

 24. Ricardo zegt: 12-06-12 om 19:43

  @peter, mooie boodschap. En al ben ik geen grote liefhebber van voetbal, ik volg het woensdag wel en hoop dat Nederland Duitsland verrassend verslaat en dat velen zo weer eens een (dol)gelukkige avond hebben. Goed voor de moraal in deze onzekere tijden.

 25. Weia zegt: 12-06-12 om 23:56

  Voetbal? Wat is dat???

 26. Toine Havelaar zegt: 13-06-12 om 16:34

  Wielrennen. Lekker rustig op straat!

 27. Fons Nijpels zegt: 14-06-12 om 07:46

  De vraag is onterecht: het gaat er niet om of je nu wel of niet van voetbal/sport houdt, maar het gaat om de (te grote) mate waarin de media daar aandacht aan besteden waardoor al het andere wordt weggedrukt, zodat er geen ontsnappen meer mogelijk is. Een goed voorbeeld is: ‘Met het oog op morgen’ van gisteren. Er was geen enkele noodzaak dat in te korten en een half uur later te laten beginnen en te vervangen door nóg meer ge o.h. over een al beëindigde wedstrijd. Krankzinnig! En dan komt er ook nog bij dat als je het via internet wil terugluisteren je op een kalender terechtkomt die 2005 aangeeft, waardoor je het programma niet kunt terugluisteren. Wat is dit voor gestuntel?

 28. Bas zegt: 14-06-12 om 10:03

  Het probleem dat Fons noemt zie ik meer.

  In mijn ogen is het te bizar voor woorden als het journaal op NL2 begint met beelden van voetbal die op dat moment op NL 1 uitgezonden worden: Had ik dat voetbal willen zien, dan had ik wel gekeken.

  Maar die idiote combinaties zie je meer: Wanneer de life uitzending van koninginnedag wordt onderbroken voor het journaal, dan komt het journaal met koninginnedag.

  Het zou fijn zijn als de samenstellers van het journaal zich zouden realiseren waar de uitzending geplaatst wordt – zodat ze dergelijke doublures wellicht niet maken.

 29. peter zegt: 18-06-12 om 09:03

  helaas zijn we nu met voetbal ook al te kakken gezet.
  positief voor de voetbalhaters.
  alles ist vorbei, bevor wir es haben gewusst.
  knipoogje naar de duitsers, die wel waar maken wat ze zeggen en nederland nog een kans boden.

 30. Louis van Rasten zegt: 21-06-12 om 17:12

  TV uitdoen, de ander kant opkijken en oorkleppen op of gewoon naar buiten gaan.

Geef een reactie